E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 14 din  8 februarie 1991

Legea salarizarii

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 32 din  9 februarie 1991


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Pentru munca prestata in conditiile prevazute in contractul individual de munca, fiecare persoana are dreptul la un salariu in bani, convenit la incheierea contractului.
    (2) Salariul cuprinde salariul de baza, adaosurile si sporurile la acesta.
    (3) Salariul de baza se stabileste pentru fiecare salariat in raport cu calificarea, importanta, complexitatea lucrarilor ce revin postului in care este incadrat, cu pregatirea si competenta profesionala.
    (4) Adaosurile si sporurile la salariul de baza se acorda in raport cu rezultatele obtinute, conditiile concrete in care se desfasoara activitatea si, dupa caz, vechimea in munca.
    (5) Adaosurile si sporurile la salariul de baza se iau in calcul la stabilirea drepturilor care se determina in raport de salariu, in masura in care se prevede prin lege.
    (6) Salariul de baza, adaosurile si sporurile sint confidentiale.
    Art. 2
    La stabilirea salariului nu pot fi facute discriminari pe criterii politice, etnice, confesionale, de virsta, sex sau de stare materiala.
    Art. 3
    Prevederile prezentei legi se aplica:
    a) persoanelor angajate cu domiciliul in Romania sau care au autorizatie de a lucra in Romania, daca isi desfasoara activitatea in tara;
    b) cetatenilor romani angajati ai unitatilor constituite pe teritoriul Romaniei, care isi desfasoara activitatea peste hotare.

    CAP. 2
    Modul de stabilire a salariilor si rolul statului in protectia sociala a salariatilor

    Art. 4
    (1) Sistemul de salarizare pe baza caruia se fixeaza salariile individuale se stabileste, potrivit prevederilor prezentei legi, in raport cu forma de organizare a unitatii, modul de finantare si caracterul activitatii.
    (2) Salariile se stabilesc prin negocieri colective sau, dupa caz, individuale, intre persoanele juridice sau fizice care angajeaza si salariati sau reprezentanti ai acestora, in functie de posibilitatile financiare ale persoanei care angajeaza.
    (3) Fac exceptie:
    a) salariile personalului unitatilor bugetare, care se stabilesc de catre Guvern, cu consultarea sindicatelor, precum si salariile personalului organelor puterii legislative, executive si judecatoresti, care se stabilesc prin lege;
    b) salariile personalului regiilor autonome cu specific deosebit, nominalizate de Guvern, care se stabilesc in acelasi mod ca la unitatile bugetare;
    c) salariile conducatorilor de societati comerciale si regii autonome, care se stabilesc de catre organele imputernicite sa numeasca aceste persoane.
    (4) Modificarea salariilor determinate prin negociere nu poate fi ceruta de partile din contractul de munca mai inainte de implinirea unui an de la data stabilirii lor.
    Art. 5
    (1) Salariul de baza minim pe tara se stabileste prin hotarire a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatului.
    (2) Salariile de baza determinate prin negociere, precum si cele stabilite prin hotariri ale Guvernului sau prin legi, nu pot fi mai mici decit salariul de baza minim pe tara aprobat pentru programul normal de munca.
    Art. 6
    In conditiile cresterii preturilor si tarifelor, sistemul de compensare-indexare a salariilor de baza se stabileste cu consultarea sindicatelor si a patronatului, prin hotarire a Guvernului.

    CAP. 3
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 7
    (1) Plata salariului se face periodic, la intervale de cel mult o luna.
    (2) Drepturile banesti cuvenite angajatului se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale unitatii.
    (3) Salariul nu poate fi urmarit sau retinut decit in cazurile si conditiile prevazute de lege.
    (4) In cazul decesului salariatului, drepturile banesti care i se cuvin pina la data la care s-a produs decesul se platesc sotului supravietuitor, copiilor sau parintilor lui, iar in lipsa acestora se platesc celorlalti mostenitori in conditiile dreptului comun.
    Art. 8
    Pentru frinarea procesului inflationist si a somajului, Guvernul, cu consultarea sindicatelor, poate lua, pentru o perioada de cel mult un an, masuri de moderare a cresterii salariilor prin introducerea unor impozite suplimentare suportate de catre cel care angajeaza.
    Art. 9
    La propunerea Guvernului, prin lege, se pot aproba prelungirea duratei de timp prevazute la art. 8, precum si inghetarea salariilor pe perioade limitate.
    Art. 10
    In cazul in care, cu ocazia negocierii salariilor pentru anul 1991, apar divergente care nu pot fi solutionate in termen de 30 de zile calendaristice, se va aplica sistemul de arbitraj reglementat prin Legea privind solutionarea conflictelor colective de munca.
    Art. 11
    Prezenta lege intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 12
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga actele normative prevazute in anexa, precum si orice alte dispozitii contrare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 5 februarie 1991.

                     PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
                               MARTIAN DAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 7 februarie 1991.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                     academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei,
    promulgam Legea salarizarii si dispunem publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.

                           PRESEDINTELE ROMANIEI
                                ION ILIESCU

    ANEXA 1

                              ACTE  NORMATIVE
care se abroga la intrarea in vigoare a Legii salarizarii

    - Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57 din 29 octombrie 1974, republicata in 23 iulie 1980 in Buletinul Oficial nr. 59 - 60, cu exceptia art. 75, 193 alin. 1, art. 196 si art. 197.
    - Legea cu privire la principiile de baza ale perfectionarii sistemului de retribuire a muncii si de repartitie a veniturilor oamenilor muncii nr. 2 din 9 iulie 1983, publicata in Buletinul Oficial nr. 51 din 9 iulie 1983.
    - Legea privind retribuirea in acord global si in acord direct a personalului muncitor nr. 1 din 3 aprilie 1986, publicata in Buletinul Oficial nr. 21 din 10 aprilie 1986.
    - Legea cu privire la majorarea retributiilor personalului muncitor nr. 4 din 29 iunie 1988, publicata in Buletinul Oficial nr. 36 din 4 iulie 1988.
    - Legea privind perfectionarea sistemului de retribuire pentru stimularea productiei de export si a exportului nr. 15 din 2 decembrie 1988, publicata in Buletinul Oficial nr. 62 din 7 decembrie 1988.
    - Decretul Consiliului de Stat pentru aplicarea Legii retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii, nr. 100 din 7 martie 1979.
    - Decretul Consiliului de stat pentru majorarea retributiei personalului muncitor nr. 325 din 9 septembrie 1983, publicat in Buletinul Oficial nr. 66 din 10 septembrie 1983, cu exceptia art. 11 alin. 1.
    - Decretul Consiliului de Stat privind aplicarea formei de retribuire in acord global si a altor forme de retribuire specifice unor ramuri sau activitati nr. 335 din 10 septembrie 1983, publicat in Buletinul Oficial nr. 69 din 13 septembrie 1983.
    - Decretul Consiliului de Stat privind calcularea si controlul utilizarii fondului de retribuire nr. 336 din 10 septembrie 1983, publicat in Buletinul Oficial nr. 70 din 17 septembrie 1983.
    - Decretul-lege privind modificarea si completarea unor prevederi referitoare la salarizare si alte drepturi ale personalului trimis in strainatate pentru realizarea de obiective si lucrari nr. 79 din 8 februarie 1990, cu exceptia art. 5 si art. 7.
      Decretul Consiliului de Stat pentru aplicarea majorarii retributiilor personalului muncitor nr. 206 din 25 iulie 1988, publicat in Buletinul Oficial nr. 40 din 26 iulie 1988, cu exceptia art. 7.
      Decretul Consiliului de Stat privind fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea productiei, a beneficiilor si la impartirea beneficiilor si fondul de premiere pentru anul 1988 si cotele de constituire a acestor fonduri pe anul 1989 nr. 105 din 24 aprilie 1989.SmartCity5

COMENTARII la Legea 14/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 14 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 22 2019
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut primi un împrumut de la alt serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 108 2014
    Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com) Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
     If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Is Offering Its Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Are The Solution To Your Financial Problem ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing With Us To ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 14/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu