E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 14 din  8 februarie 1991

Legea salarizarii

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 32 din  9 februarie 1991


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Pentru munca prestata in conditiile prevazute in contractul individual de munca, fiecare persoana are dreptul la un salariu in bani, convenit la incheierea contractului.
    (2) Salariul cuprinde salariul de baza, adaosurile si sporurile la acesta.
    (3) Salariul de baza se stabileste pentru fiecare salariat in raport cu calificarea, importanta, complexitatea lucrarilor ce revin postului in care este incadrat, cu pregatirea si competenta profesionala.
    (4) Adaosurile si sporurile la salariul de baza se acorda in raport cu rezultatele obtinute, conditiile concrete in care se desfasoara activitatea si, dupa caz, vechimea in munca.
    (5) Adaosurile si sporurile la salariul de baza se iau in calcul la stabilirea drepturilor care se determina in raport de salariu, in masura in care se prevede prin lege.
    (6) Salariul de baza, adaosurile si sporurile sint confidentiale.
    Art. 2
    La stabilirea salariului nu pot fi facute discriminari pe criterii politice, etnice, confesionale, de virsta, sex sau de stare materiala.
    Art. 3
    Prevederile prezentei legi se aplica:
    a) persoanelor angajate cu domiciliul in Romania sau care au autorizatie de a lucra in Romania, daca isi desfasoara activitatea in tara;
    b) cetatenilor romani angajati ai unitatilor constituite pe teritoriul Romaniei, care isi desfasoara activitatea peste hotare.

    CAP. 2
    Modul de stabilire a salariilor si rolul statului in protectia sociala a salariatilor

    Art. 4
    (1) Sistemul de salarizare pe baza caruia se fixeaza salariile individuale se stabileste, potrivit prevederilor prezentei legi, in raport cu forma de organizare a unitatii, modul de finantare si caracterul activitatii.
    (2) Salariile se stabilesc prin negocieri colective sau, dupa caz, individuale, intre persoanele juridice sau fizice care angajeaza si salariati sau reprezentanti ai acestora, in functie de posibilitatile financiare ale persoanei care angajeaza.
    (3) Fac exceptie:
    a) salariile personalului unitatilor bugetare, care se stabilesc de catre Guvern, cu consultarea sindicatelor, precum si salariile personalului organelor puterii legislative, executive si judecatoresti, care se stabilesc prin lege;
    b) salariile personalului regiilor autonome cu specific deosebit, nominalizate de Guvern, care se stabilesc in acelasi mod ca la unitatile bugetare;
    c) salariile conducatorilor de societati comerciale si regii autonome, care se stabilesc de catre organele imputernicite sa numeasca aceste persoane.
    (4) Modificarea salariilor determinate prin negociere nu poate fi ceruta de partile din contractul de munca mai inainte de implinirea unui an de la data stabilirii lor.
    Art. 5
    (1) Salariul de baza minim pe tara se stabileste prin hotarire a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatului.
    (2) Salariile de baza determinate prin negociere, precum si cele stabilite prin hotariri ale Guvernului sau prin legi, nu pot fi mai mici decit salariul de baza minim pe tara aprobat pentru programul normal de munca.
    Art. 6
    In conditiile cresterii preturilor si tarifelor, sistemul de compensare-indexare a salariilor de baza se stabileste cu consultarea sindicatelor si a patronatului, prin hotarire a Guvernului.

    CAP. 3
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 7
    (1) Plata salariului se face periodic, la intervale de cel mult o luna.
    (2) Drepturile banesti cuvenite angajatului se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale unitatii.
    (3) Salariul nu poate fi urmarit sau retinut decit in cazurile si conditiile prevazute de lege.
    (4) In cazul decesului salariatului, drepturile banesti care i se cuvin pina la data la care s-a produs decesul se platesc sotului supravietuitor, copiilor sau parintilor lui, iar in lipsa acestora se platesc celorlalti mostenitori in conditiile dreptului comun.
    Art. 8
    Pentru frinarea procesului inflationist si a somajului, Guvernul, cu consultarea sindicatelor, poate lua, pentru o perioada de cel mult un an, masuri de moderare a cresterii salariilor prin introducerea unor impozite suplimentare suportate de catre cel care angajeaza.
    Art. 9
    La propunerea Guvernului, prin lege, se pot aproba prelungirea duratei de timp prevazute la art. 8, precum si inghetarea salariilor pe perioade limitate.
    Art. 10
    In cazul in care, cu ocazia negocierii salariilor pentru anul 1991, apar divergente care nu pot fi solutionate in termen de 30 de zile calendaristice, se va aplica sistemul de arbitraj reglementat prin Legea privind solutionarea conflictelor colective de munca.
    Art. 11
    Prezenta lege intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 12
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga actele normative prevazute in anexa, precum si orice alte dispozitii contrare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 5 februarie 1991.

                     PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
                               MARTIAN DAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 7 februarie 1991.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                     academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei,
    promulgam Legea salarizarii si dispunem publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.

                           PRESEDINTELE ROMANIEI
                                ION ILIESCU

    ANEXA 1

                              ACTE  NORMATIVE
care se abroga la intrarea in vigoare a Legii salarizarii

    - Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57 din 29 octombrie 1974, republicata in 23 iulie 1980 in Buletinul Oficial nr. 59 - 60, cu exceptia art. 75, 193 alin. 1, art. 196 si art. 197.
    - Legea cu privire la principiile de baza ale perfectionarii sistemului de retribuire a muncii si de repartitie a veniturilor oamenilor muncii nr. 2 din 9 iulie 1983, publicata in Buletinul Oficial nr. 51 din 9 iulie 1983.
    - Legea privind retribuirea in acord global si in acord direct a personalului muncitor nr. 1 din 3 aprilie 1986, publicata in Buletinul Oficial nr. 21 din 10 aprilie 1986.
    - Legea cu privire la majorarea retributiilor personalului muncitor nr. 4 din 29 iunie 1988, publicata in Buletinul Oficial nr. 36 din 4 iulie 1988.
    - Legea privind perfectionarea sistemului de retribuire pentru stimularea productiei de export si a exportului nr. 15 din 2 decembrie 1988, publicata in Buletinul Oficial nr. 62 din 7 decembrie 1988.
    - Decretul Consiliului de Stat pentru aplicarea Legii retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii, nr. 100 din 7 martie 1979.
    - Decretul Consiliului de stat pentru majorarea retributiei personalului muncitor nr. 325 din 9 septembrie 1983, publicat in Buletinul Oficial nr. 66 din 10 septembrie 1983, cu exceptia art. 11 alin. 1.
    - Decretul Consiliului de Stat privind aplicarea formei de retribuire in acord global si a altor forme de retribuire specifice unor ramuri sau activitati nr. 335 din 10 septembrie 1983, publicat in Buletinul Oficial nr. 69 din 13 septembrie 1983.
    - Decretul Consiliului de Stat privind calcularea si controlul utilizarii fondului de retribuire nr. 336 din 10 septembrie 1983, publicat in Buletinul Oficial nr. 70 din 17 septembrie 1983.
    - Decretul-lege privind modificarea si completarea unor prevederi referitoare la salarizare si alte drepturi ale personalului trimis in strainatate pentru realizarea de obiective si lucrari nr. 79 din 8 februarie 1990, cu exceptia art. 5 si art. 7.
      Decretul Consiliului de Stat pentru aplicarea majorarii retributiilor personalului muncitor nr. 206 din 25 iulie 1988, publicat in Buletinul Oficial nr. 40 din 26 iulie 1988, cu exceptia art. 7.
      Decretul Consiliului de Stat privind fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea productiei, a beneficiilor si la impartirea beneficiilor si fondul de premiere pentru anul 1988 si cotele de constituire a acestor fonduri pe anul 1989 nr. 105 din 24 aprilie 1989.SmartCity5

COMENTARII la Legea 14/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 14 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 14/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu