E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1550 din 23 septembrie 2004

privind efectuarea operatiunilor de evaluare in vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 897 din  1 octombrie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Incepand cu data de 1 octombrie 2004 pensiile din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, vor fi evaluate in vederea recalcularii in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 2
    (1) Evaluarea se va efectua prin determinarea punctajului mediu anual aferent fiecarei pensii aflate in plata sau cuvenite, in conformitate cu prevederile legale.
    (2) Evaluarea prevazuta la alin. (1) se va realiza in functie de anul inscrierii la pensie, incepand cu cele mai vechi dosare aflate in plata.
    Art. 3
    Metodologia de efectuare a evaluarii prevazute la art. 1 este cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 4
    Pe durata derularii procesului de evaluare si recalculare a pensiilor se autorizeaza redistribuirea, in conditiile legii, a unui numar de posturi pentru casele teritoriale de pensii de la institutiile aflate in subordonarea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, precum si contractarea unor servicii ce urmeaza a fi prestate de catre institutele nationale de cercetare aflate in coordonarea acestui minister.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul muncii,
                         solidaritatii sociale si familiei,
                         Dan Mircea Popescu

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                            NORME METODOLOGICE
de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in vederea recalcularii in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare

    Art. 1
    (1) Evaluarea pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se efectueaza pe baza prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) Prezentele norme metodologice reglementeaza modalitatile de rezolvare unitara a problemelor care apar ca urmare a unor interpretari diferite ale prevederilor legale, generate de evolutia in timp a legislatiei de pensii.
    Art. 2
    (1) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual reprezinta vechimea integrala in munca prevazuta de legislatia in vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiaza sau care i se cuvine la data inceperii operatiunilor de evaluare.
    (2) Pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 iulie 1977, data intrarii in vigoare a Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru toate categoriile de pensii va fi de 20 de ani pentru femei si de 25 de ani pentru barbati.
    (3) Pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in intervalul 1 iulie 1977 - 31 martie 2001, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual va fi cel reglementat de Legea nr. 3/1977.
    (4) Pentru persoanele beneficiare de pensii stabilite in conditii prevazute de acte normative cu caracter special, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual este vechimea in munca necesara deschiderii dreptului de pensie prevazuta de aceste acte normative.
    Art. 3
    Prin data deschiderii dreptului la pensie se intelege data la care persoana in cauza a fost inscrisa la categoria de pensie de care beneficiaza sau care i se cuvine la data inceperii operatiunilor de evaluare.
    Art. 4
    Conditiile necesare deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiaza sau i se cuvine, la data inceperii operatiunilor de evaluare, se considera indeplinite.
    Art. 5
    Pentru pensiile provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, care au suferit schimbari ale categoriei de pensie dupa data de 1 aprilie 2001, in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se vor efectua operatiunile de evaluare.
    Art. 6
    Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din documentatia de pensionare aflata in pastrarea casei teritoriale de pensii.
    Art. 7
    (1) In situatia in care in documentatia de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in munca, fara insa a exista si date referitoare la salariile avute de persoana in cauza in perioadele respective, casele teritoriale de pensii vor comunica in scris pensionarului datele care lipsesc, in vederea completarii acestora.
    (2) In situatia in care, in termen de 30 de zile de la comunicare, pensionarul nu prezinta acte prin care sa dovedeasca salariile avute in perioadele in care documentatia existenta la casele teritoriale de pensii nu contine informatiile necesare, la determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile minime pe tara, brute sau nete, dupa caz, prevazute pentru acele perioade la art. 164 si in anexa nr. 7 la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 8
    (1) In situatia in care documentatia de pensie nu se mai afla in pastrarea casei teritoriale de pensii care efectueaza plata pensiei, casa teritoriala de pensii va comunica aceasta situatie, in scris, pensionarului, in vederea completarii documentatiei necesare.
    (2) Daca, in termen de 30 de zile de la comunicare, pensionarul nu prezinta acte prin care sa dovedeasca elementele necesare evaluarii, aceasta se va face pe baza datelor din fisa de evidenta a drepturilor banesti ale pensionarului. In acest caz, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariile minime pe tara, brute sau nete, dupa caz, dintr-o perioada premergatoare inscrierii la pensie, egala cu vechimea in munca inscrisa in fisa respectiva.
    Art. 9
    (1) In situatiile in care in pastrarea caselor teritoriale de pensii nu se afla nici fisa de evidenta a drepturilor banesti ale pensionarului sau aceasta nu contine elementele necesare evaluarii, casa teritoriala de pensii va comunica aceasta situatie, in scris, pensionarului, in vederea reconstituirii documentatiei necesare.
    (2) Prezentarea actelor doveditoare necesare reconstituirii documentatiei de pensii intra in sarcina pensionarilor in cauza.
    Art. 10
    (1) In situatia pensiilor stabilite prin acte normative individuale pana la data de 22 decembrie 1989, ale caror documentatii de pensionare nu contin date referitoare la vechimea in munca sau din care rezulta o vechime in munca mai mica decat vechimea minima prevazuta de legea in vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, conditiile de pensionare se considera indeplinite, la nivelul vechimii minime necesare prevazute de legea in vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, cu mentinerea in plata a pensiilor in cauza, fara a se efectua determinarea punctajului mediu anual.
    (2) In cazul in care din documentatiile de pensionare rezulta o vechime in munca egala sau mai mare decat vechimea in munca minima necesara, prevazuta de legea in vigoare de la data deschiderii dreptului la pensie, punctajul mediu anual se determina utilizandu-se salariile rezultate din documentatia de pensionare sau, in lipsa acestora, salariile minime pe tara, brute ori nete, dupa caz, din perioada in care a fost realizata vechimea in munca.
    (3) In situatia in care nu este precizata perioada in care a fost realizata vechimea in munca, se utilizeaza salariile minime pe tara, brute sau nete, dupa caz, dintr-o perioada premergatoare deschiderii dreptului la pensie egala cu vechimea in munca rezultata din documentatia de pensionare.
    Art. 11
    Pentru pensiile de urmas stabilite in conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 98/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din transporturile pe calea ferata, cu modificarile ulterioare, punctajul mediu anual se determina cu aplicarea prevederilor art. 71 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 12
    In situatia pensiilor la stabilirea carora au fost utilizate perioade de vechime in munca realizate atat in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, cat si in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul asigurarilor sociale de stat, cu exceptia sistemului pensiilor militare, punctajul mediu anual se determina doar pentru perioadele care au constituit vechime in munca in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat.
    Art. 13
    Pentru pensiile stabilite in conformitate cu prevederile Legii nr. 2/1995 privind pensionarea anticipata, in cazul in care la data inceperii operatiunilor de evaluare nu au fost indeplinite conditiile pentru eliminarea diminuarii pensiei, cuantumului pensiei stabilite in baza punctajului mediu anual determinat potrivit prezentelor norme metodologice i se aplica procentul de diminuare din momentul stabilirii initiale.
    Art. 14
    Pentru persoanele care beneficiaza din sistemul public numai de o pensie provenita dintr-o pensie suplimentara stabilita in baza legislatiei de pensii anterioare datei de 1 aprilie 2001, punctajul mediu anual se determina prin raportarea numarului de puncte aferent cresterii care se acorda punctajului anual potrivit prevederilor art. 165 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, la vechimea integrala in munca prevazuta de legea in vigoare la data deschiderii dreptului la pensie.
    Art. 15
    (1) In situatiile in care, la stabilirea pensiilor provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, au fost valorificate si perioade de vechime in serviciu realizate in sistemul pensiilor militare, la determinarea punctajului mediu anual aferent acestor perioade se utilizeaza solda de grad, solda de functie, precum si alte sporuri si indemnizatii pentru care se achita contributia la pensia suplimentara si care intrau in baza de calcul a pensiei, conform legislatiei in vigoare la acea data, dovedite cu acte eliberate de organele abilitate.
    (2) In lipsa prezentarii unor astfel de dovezi, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariile minime pe tara, brute sau nete, dupa caz.
    Art. 16
    (1) In situatia in care o persoana beneficiaza de aceeasi categorie de pensii, atat din fostul sistem de asigurari sociale de stat, cat si din fostul sistem de asigurari sociale al agricultorilor, pentru determinarea punctajului mediu anual se iau in calcul atat vechimea in munca, cat si durata de asigurare realizata in fostul sistem de pensii pentru agricultori.
    (2) In situatia in care o persoana beneficiaza de categorii diferite de pensii, una din fostul sistem de asigurari sociale de stat si alta din fostul sistem de asigurari sociale al agricultorilor, operatiunea de evaluare se efectueaza numai pentru pensia stabilita in fostul sistem de asigurari sociale de stat.
    (3) Pentru perioadele de activitate realizate in fostul sistem de asigurari sociale al agricultorilor, determinarea punctajului mediu anual se face cu respectarea prevederilor art. 162 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 17
    In situatia pensiilor de invaliditate, data incadrarii in grad de invaliditate, pentru determinarea stagiului potential acordat, este considerata data inceperii operatiunii de evaluare a pensiilor, iar stagiul complet de cotizare este cel prevazut in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in raport de data nasterii.
    Art. 18
    (1) Daca din documentatia de pensionare rezulta perioade de vechime in munca exprimate in saptamani de cotizare, ca urmare a achitarii contributiei catre fostele case de asigurari sociale, aceste perioade se vor transforma in stagiu de cotizare exprimat in ani si luni de cotizare.
    (2) In acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile minime pe tara, brute sau nete, dupa caz, din perioadele respective.
    (3) Daca din documentatiile de pensionare nu rezulta localizarea saptamanilor de cotizare in cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat dupa data de 1 aprilie a anului respectiv.
    Art. 19
    Daca, dupa determinarea punctajului mediu anual in conditiile prevazute de prezentele norme metodologice, pensionarul prezinta acte doveditoare, intocmite conform prevederilor legale in vigoare, din care rezulta stagii suplimentare, salarii sau sporuri care, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt avute in vedere la calculul punctajului mediu anual, acesta se reevalueaza la cerere.
    Art. 20
    (1) In termen de 15 zile de la efectuarea evaluarii, casa teritoriala de pensii are obligatia sa comunice pensionarului buletinul de calcul cuprinzand punctajul mediu anual stabilit conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentelor norme metodologice, precum si elementele care au stat la baza stabilirii acestuia.
    (2) Formatul si continutul buletinului de calcul se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1550/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1550 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1550/2004
Legea 263 2010
privind sistemul unitarele pensii publice
OUG 19 2007
pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Hotărârea 105 2005
pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 1.550/2004 privind efectuarea operatiunilor de evaluare in vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000
Ordin 525 2004
privind aprobarea formatului si continutului buletinului de calcul al punctajului mediu anual rezultat in urma evaluarii, in vederea recalcularii pensiilor
Hotărârea 1660 2004
privind asigurarea surselor bugetare necesare informarii pensionarilor cu privire la procedurile legale de evaluare a pensiilor din sistemul public, precum si pentru asigurarea unui grad ridicat de transparenta a acestei operatiuni
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu