Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 580 din  6 iulie 2000

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 315 din  7 iulie 2000


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei si al art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul muncii si
                       protectiei sociale,
                       Smaranda Dobrescu

                       Ministru de stat,
                       ministrul sanatatii,
                       Hajdu Gabor

                       Ministrul functiei publice,
                       Vlad Rosca

    ANEXA 1

                          NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca

    Art. 1
    Prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, denumita in continuare ordonanta de urgenta, se aplica pentru protectia persoanelor incadrate, cu contract individual de munca sau in alte conditii prevazute de lege la angajatori persoane juridice sau fizice.
    Art. 2
    In sensul prevederilor ordonantei de urgenta termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
    a) temperatura exterioara a aerului reprezinta gradul de incalzire a aerului atmosferic;
    b) umiditatea este umiditatea relativa si reprezinta proportia de vapori de apa existenti in aer fata de cantitatea maxima posibila, exprimata in procente;
    c) vantul intens este vantul a carui viteza depaseste 10 metri pe secunda;
    d) temperatura echivalata ridicata este temperatura exterioara a aerului, corelata cu umiditatea relativa si exprimata printr-o marime derivata, respectiv indicele temperatura-umiditate;
    e) temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37 grade C sau cand indicele temperatura-umiditate depaseste pragul valoric de 80;
    f) temperatura echivalata scazuta este temperatura exterioara a aerului corelata cu viteza vantului si exprimata printr-o marime derivata, respectiv indicele de racire;
    g) temperaturi scazute extreme sunt considerate temperaturile sub minus 20 grade C sau cand indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32.
    Art. 3
    (1) In sensul prevederilor art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, Institutul National de Meteorologie si Hidrologie are obligatia de a comunica, prin mijloacele de comunicare in masa, zonele in care temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, atinge pragurile valorice mentionate la art. 2 lit. e) si g) din prezentele norme metodologice, precum si zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depasirea acestor praguri, dupa cum urmeaza:
    a) centrele regionale meteorologice vor comunica comisiilor judetene de aparare impotriva dezastrelor, din teritoriul pe care il monitorizeaza, valorile temperaturii, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, avertizarile privind evolutia acestor parametri in urmatoarele 48 de ore, precum si zonele in care acesti parametri se inregistreaza;
    b) Institutul National de Meteorologie si Hidrologie va comunica posturilor centrale de radio si televiziune, precum si organelor centrale ale administratiei publice valorile temperaturilor, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, si avertizarile privind evolutia acestora in urmatoarele 48 de ore, la nivel national.
    (2) Transmiterea datelor si informatiilor prevazute la alin. (1) se va face din 6 in 6 ore pe toata perioada, incepand de la prima avertizare vizand atingerea valorilor extreme ale parametrilor prevazuti la art. 2 lit. e) si g) din prezentele norme metodologice si pana la revenirea intr-un regim normal de temperatura.
    Art. 4
    (1) Comisiile judetene de aparare impotriva dezastrelor vor transmite posturilor locale de radio si televiziune comunicarile primite de la centrele regionale meteorologice, pentru a fi facute publice, precum si comisiilor municipale, orasenesti si comunale de aparare impotriva dezastrelor.
    (2) Comisiile judetene de aparare impotriva dezastrelor vor stabili, potrivit legii, masurile adecvate de inlaturare sau de limitare a aparitiei unor efecte ale temperaturilor extreme si vor urmari aplicarea acestora de catre comisiile municipale, orasenesti si comunale, de aparare impotriva dezastrelor, precum si de catre agentii economici.
    Art. 5
    Consiliul National al Audiovizualului va lua masuri ca posturile de radio si de televiziune nationale si locale sa faca publice, in termen de cel mult o ora de la primire, precum si in emisiunile informative, comunicarile Institutului National de Meteorologie si Hidrologie si ale centrelor regionale meteorologice.
    Art. 6
    In sensul prevederilor art. 4, 5, 6 si 7 din ordonanta de urgenta, prin angajatori se intelege conducerea unitatii, care trebuie sa asigure aplicarea masurilor prevazute de ordonanta de urgenta.
    Art. 7
    (1) Angajatorii au obligatia sa ia cunostinta direct sau prin personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii ca temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, a atins sau se prognozeaza sa atinga valorile extreme.
    (2) Personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii poate sa propuna masuri de protectie a salariatilor potrivit prevederilor ordonantei de urgenta, care vor fi discutate si adoptate de comun acord de catre angajator cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor.
    Art. 8
    Masurile prevazute la art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta se adopta si in cazul in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura, nu poate mentine un randament corespunzator in munca sau ca acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor.
    Art. 9
    In sensul prevederilor art. 6 alin. (2) din ordonanta de urgenta, prin mentinerea temperaturilor extreme pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv se intelege atingerea sau depasirea in fiecare dintre cele doua zile a valorilor temperaturii, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, mentionate la art. 2 lit. e) si g) din prezentele norme metodologice.
    Art. 10
    (1) In sensul prevederilor art. 7 lit. a) din ordonanta de urgenta, prin drepturi salariale avute anterior se intelege drepturile salariale din luna anterioara intreruperii lucrului, stabilite potrivit contractului individual de munca pentru program normal de lucru.
    (2) Daca salariatul lucreaza in acord, in perioada de recuperare i se vor deduce din drepturile salariale realizate drepturile salariale acordate in perioada de intrerupere a activitatii.
    Art. 11
    (1) In vederea acordarii primului ajutor salariatilor care au manifestari clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie sa asigure o incapere climatizata adecvat, dotata cu medicamente si mijloace specifice asistentei de urgenta pentru aceste cazuri, in special saruri de rehidratare orala, apa minerala, respectiv ceaiuri calde.
    (2) Trecerea in alt loc de munca sau reducerea programului de lucru se va face la cererea salariatilor care au afectiuni cronice cu contraindicatii pentru munca la temperaturi extreme, prevazute in anexele la Ordinul ministrului sanatatii nr. 15/1982 pentru aprobarea normelor de examinare medicala la angajare si control periodic.
    Art. 12
    Angajatorii vor putea lua orice masuri, altele decat cele prevazute in ordonanta de urgenta, pentru protectia persoanelor care lucreaza in conditii de temperaturi extreme.
    Art. 13
    Ministrul muncii si protectiei sociale si ministrul sanatatii, prin ordin comun, pot emite precizari in aplicarea ordonantei de urgenta si a prezentelor norme metodologice.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 580/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 580 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu