E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 134 din 14 februarie 2002

privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 144 din 25 februarie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 11/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prevederile prezentei hotarari se aplica produselor clasificate in Tariful vamal de import al Romaniei la pozitia nr. 70.13 "Obiecte din sticla pentru servicii de masa, pentru bucatarie, toaleta, birou, pentru decorarea locuintelor sau pentru utilizari similare, altele decat cele de la pozitiile nr. 70.10 sau 70.18", cu exceptia celor clasificate la pozitia tarifara nr. 7013.10.00 - Obiecte din vitroceramica.
    Art. 2
    In functie de compozitia chimica produsele din sticla cristal se clasifica astfel:
    a) cristal superior care contine cel putin 30% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 3,00 g/cm^3 si un indice de refractie mai mare de 1,545;
    b) cristal cu plumb care contine cel putin 24% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 2,90 g/cm^3 si cu un indice de refractie mai mare de 1,545;
    c) sticla cristalina care contine separat sau la un loc cel putin 10% oxid de plumb (PbO), oxid de zinc (ZnO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu (K2O), avand o densitate de minimum 2,45 g/cm^3 si un indice de refractie mai mare de 1,520;
    d) cristalin - sticla sonora - care contine separat sau la un loc minimum 10% oxid de plumb (PbO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu (K2O), avand o densitate de minimum 2,40 g/cm^3 si a carei duritate Vickers la suprafata este de 550 +/- 20.
    Art. 3
    (1) Produsele din sticla cristal, clasificate potrivit art. 2, pot fi introduse pe piata daca sunt etichetate conform legislatiei in vigoare privind protectia consumatorilor.
    (2) Eticheta va fi insotita in mod obligatoriu de urmatoarele marcaje:
    a) marcaj rotund, de culoare aurie, cu diametrul de minimum 1 cm, inscriptionat cu specificatia PbO 30% sau PbO 24% pentru cristal superior si, respectiv, pentru cristal cu plumb;
    b) marcaj patrat, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm in cazul sticlei cristaline;
    c) marcaj sub forma de triunghi echilateral, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm in cazul cristalinului sticlei sonore.
    Art. 4
    Determinarea proprietatilor fizice si chimice ale produselor din sticla cristal in vederea clasificarii lor conform prevederilor art. 2 se face prin metodele prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 5
    (1) Incalcarea dispozitiilor prezentei hotarari atrage raspunderea materiala, civila, disciplinara, contraventionala sau penala, dupa caz, a celor vinovati, potrivit legii.
    (2) Constituie contraventie comercializarea produselor care nu sunt etichetate conform prevederilor art. 3 si se sanctioneaza potrivit art. 46 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 11/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (3) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (2) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
    Art. 6
    Contraventiei prevazute la art. 5 ii sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 8
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 415/2000 privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 264 din 13 iunie 2000, cu modificarile ulterioare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul industriei si resurselor,
                         Iulian Iancu,
                         secretar de stat

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

                         Presedintele Autoritatii Nationale
                         pentru Protectia Consumatorilor,
                         Rovana Plumb,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                               METODE
de determinare a proprietatilor fizice si chimice ale produselor din sticla cristal

    1. Analize chimice
    1.1. Determinarea BaO
    Se cantareste cu o precizie de 0,0001 g o cantitate de 1 g pulbere de sticla intr-o capsula de platina. Se umecteaza cu apa si se adauga 15 ml solutie de acid sulfuric de concentratie 15%, picatura cu picatura, de-a lungul peretilor capsulei, repartizandu-se uniform in substanta de analizat, si 20 ml acid fluorhidric concentrat. Se incalzeste pe baie de apa in fierbere sau pe o sita de azbest deasupra unui bec de gaz, pana la eliminarea anhidridei sulfurice (fum alb). Se raceste capsula si se adauga 15 ml acid fluorhidric. Se incalzeste pana la incetarea degajarii vaporilor albi de anhidrida sulfurica. Se raceste, se spala peretii capsulei cu acid sulfuric 10% si se trece continutul intr-un pahar de laborator de 400 ml si se dilueaza pana la 100 ml cu acelasi acid. Se fierbe 2 - 3 minute. Se lasa pana a doua zi, cand se filtreaza pe hartie de filtru cu porozitate mica (filtrat "A"). Precipitatul se spala cu o solutie de acid sulfuric 10% si apoi cu apa distilata calda pana la indepartarea ionului sulfat (verificare cu solutie de clorura de bariu 2%).
    Filtratul "A" si apele de spalare se introduc intr-un balon cotat de 500 ml si se pastreaza pentru determinarea oxidului de potasiu si a oxidului de zinc.
    Filtrul cu precipitat (BaSO4 + PbSO4) se introduce intr-un pahar de laborator de 250 ml, se adauga 100 cm^3 de acetat de amoniu 30% si 5 ml amoniac 25% pentru dizolvarea precipitatului de sulfat de plumb. Se acopera paharul si se tine 120 de minute pe baia de apa la fierbere. Se filtreaza prin hartie de filtru cu pori mici si se spala de 8 - 10 ori cu apa distilata rece intr-un balon cotat de 500 ml (filtrat "B", care se pastreaza pentru determinarea PbO).
    Filtrul cu precipitat (BaSO4) se introduce intr-un creuzet de portelan, se usuca, se calcineaza la 1.050 grade C pana la greutate constanta si se cantareste.
    1.2. Determinarea PbO
    Din filtratul "B" de la determinarea oxidului de bariu se pipeteaza 10 ml intr-un pahar Erlenmeyer de 250 ml. Se adauga circa 0,5 g xilenol orange si se ajusteaza pH solutiei la 5,6 (pH-metru) prin adaugare de hexametilentetraamina solida pana cand solutia se coloreaza in mov.
    Se titreaza cu o solutie de 0,05 N complexon III pana la virarea culorii solutiei de la mov la galben-lamaie.
    1.3. Determinarea ZnO
    Din filtratul "A" de la determinarea BaO se pipeteaza o alicota de 50 ml intr-un pahar Erlenmeyer de 250 ml. Se adauga amoniac pana la pH = 8,1 (verificare cu hartie de turnesol) si apoi 10 ml solutie tampon de pH = 9,5 - 10 (35 ml amoniac se adauga peste 5,4 g clorura de amoniu si se aduce la semn cu apa distilata in balon cotat de 100 ml) si 0,1 g de amestec de eriochrome black T (1 g eriochrome se omogenizeaza cu 99 g clorura de potasiu).
    Se titreaza cu o solutie de 0,05 N complexon III pana la virarea culorii solutiei in albastru.
    1.4. Determinarea K2O
    Oxidul de potasiu se determina prin masurarea radiatiei la lambda = 768 nm, emisa de atomii de potasiu excitati in flacara unui spectrometru de emisie cu flacara.
    Pentru trasarea curbei de calibrare se pregatesc solutii-etalon preparate astfel: se masoara cu biureta 1, 2, 3, ..., 10 ml solutie-etalon de potasiu (1,583 g clorura de potasiu se dizolva in apa distilata si se aduce la balon cotat de 1.000 ml; 1 ml din aceasta solutie contine 1 mg de K2O) in baloane cotate de 100 ml. Se traseaza curba de calibrare prin pulverizarea solutiilor in flacara de aer-propan a flamfotometrului si inregistrarea indicatiilor galvanometrului.
    Pentru determinarea oxidului de potasiu din proba de analizat din filtratul "A", de la determinarea BaO, se pipeteaza 25 ml intr-un balon cotat de 100 ml si se aduce la semn cu apa distilata. Se fotometreaza solutia si se determina continutul oxidului de potasiu, urmandu-se instructiunile instrumentului utilizat.
    1.5. Limite
    +/- 0,1 in valoare absoluta pentru fiecare determinare. Daca din analiza apare o eroare inferioara in limitele tolerantelor fata de limitele fixate (30%, 24% sau 10% de PbO), trebuie luata media a cel putin trei analize. Daca media este mai mare sau egala cu 29,95, 23,95 sau 9,95, sticla poate fi acceptata in categoria corespunzand la 30%, 24% si, respectiv, 10% de PbO.
    2. Determinari fizice
    2.1. Densitatea
    Densitatea sticlei se poate determina prin:
    a) metoda cu picnometru - determinarea masei probei de sticla (5 - 10 g) sub forma de cioburi si a volumului ocupat de aceasta cu ajutorul picnometrului si al unui lichid (apa distilata) a carui densitate este cunoscuta la temperatura de lucru;
    b) metoda hidrostatica in domeniul 0,01 prin cantarirea unei probe de 10 - 50 g in aer si cufundarea intr-un lichid (apa distilata) cu densitate cunoscuta la temperatura de 20 grade C (+/- 1 grad C), masurata cu o precizie de 0,2 grade C.
    2.2. Indicele de refractie
    Indicele de refractie este masurat cu refractometrul care sa asigure o precizie de +/- 1 x 10 (la minus 5), prin metoda reflexiei totale sau metoda devierii unui fascicul paralel de lumina.
    2.3. Microduritate
    Duritatea Vickers este masurata in conformitate cu ASTM 92   65, folosindu se o cantitate de 50 g, si se face media a 15 determinari.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 134/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 134 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu