Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 134 din 14 februarie 2002

privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 144 din 25 februarie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 11/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prevederile prezentei hotarari se aplica produselor clasificate in Tariful vamal de import al Romaniei la pozitia nr. 70.13 "Obiecte din sticla pentru servicii de masa, pentru bucatarie, toaleta, birou, pentru decorarea locuintelor sau pentru utilizari similare, altele decat cele de la pozitiile nr. 70.10 sau 70.18", cu exceptia celor clasificate la pozitia tarifara nr. 7013.10.00 - Obiecte din vitroceramica.
    Art. 2
    In functie de compozitia chimica produsele din sticla cristal se clasifica astfel:
    a) cristal superior care contine cel putin 30% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 3,00 g/cm^3 si un indice de refractie mai mare de 1,545;
    b) cristal cu plumb care contine cel putin 24% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 2,90 g/cm^3 si cu un indice de refractie mai mare de 1,545;
    c) sticla cristalina care contine separat sau la un loc cel putin 10% oxid de plumb (PbO), oxid de zinc (ZnO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu (K2O), avand o densitate de minimum 2,45 g/cm^3 si un indice de refractie mai mare de 1,520;
    d) cristalin - sticla sonora - care contine separat sau la un loc minimum 10% oxid de plumb (PbO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu (K2O), avand o densitate de minimum 2,40 g/cm^3 si a carei duritate Vickers la suprafata este de 550 +/- 20.
    Art. 3
    (1) Produsele din sticla cristal, clasificate potrivit art. 2, pot fi introduse pe piata daca sunt etichetate conform legislatiei in vigoare privind protectia consumatorilor.
    (2) Eticheta va fi insotita in mod obligatoriu de urmatoarele marcaje:
    a) marcaj rotund, de culoare aurie, cu diametrul de minimum 1 cm, inscriptionat cu specificatia PbO 30% sau PbO 24% pentru cristal superior si, respectiv, pentru cristal cu plumb;
    b) marcaj patrat, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm in cazul sticlei cristaline;
    c) marcaj sub forma de triunghi echilateral, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm in cazul cristalinului sticlei sonore.
    Art. 4
    Determinarea proprietatilor fizice si chimice ale produselor din sticla cristal in vederea clasificarii lor conform prevederilor art. 2 se face prin metodele prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 5
    (1) Incalcarea dispozitiilor prezentei hotarari atrage raspunderea materiala, civila, disciplinara, contraventionala sau penala, dupa caz, a celor vinovati, potrivit legii.
    (2) Constituie contraventie comercializarea produselor care nu sunt etichetate conform prevederilor art. 3 si se sanctioneaza potrivit art. 46 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 11/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (3) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (2) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
    Art. 6
    Contraventiei prevazute la art. 5 ii sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 8
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 415/2000 privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 264 din 13 iunie 2000, cu modificarile ulterioare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul industriei si resurselor,
                         Iulian Iancu,
                         secretar de stat

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

                         Presedintele Autoritatii Nationale
                         pentru Protectia Consumatorilor,
                         Rovana Plumb,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                               METODE
de determinare a proprietatilor fizice si chimice ale produselor din sticla cristal

    1. Analize chimice
    1.1. Determinarea BaO
    Se cantareste cu o precizie de 0,0001 g o cantitate de 1 g pulbere de sticla intr-o capsula de platina. Se umecteaza cu apa si se adauga 15 ml solutie de acid sulfuric de concentratie 15%, picatura cu picatura, de-a lungul peretilor capsulei, repartizandu-se uniform in substanta de analizat, si 20 ml acid fluorhidric concentrat. Se incalzeste pe baie de apa in fierbere sau pe o sita de azbest deasupra unui bec de gaz, pana la eliminarea anhidridei sulfurice (fum alb). Se raceste capsula si se adauga 15 ml acid fluorhidric. Se incalzeste pana la incetarea degajarii vaporilor albi de anhidrida sulfurica. Se raceste, se spala peretii capsulei cu acid sulfuric 10% si se trece continutul intr-un pahar de laborator de 400 ml si se dilueaza pana la 100 ml cu acelasi acid. Se fierbe 2 - 3 minute. Se lasa pana a doua zi, cand se filtreaza pe hartie de filtru cu porozitate mica (filtrat "A"). Precipitatul se spala cu o solutie de acid sulfuric 10% si apoi cu apa distilata calda pana la indepartarea ionului sulfat (verificare cu solutie de clorura de bariu 2%).
    Filtratul "A" si apele de spalare se introduc intr-un balon cotat de 500 ml si se pastreaza pentru determinarea oxidului de potasiu si a oxidului de zinc.
    Filtrul cu precipitat (BaSO4 + PbSO4) se introduce intr-un pahar de laborator de 250 ml, se adauga 100 cm^3 de acetat de amoniu 30% si 5 ml amoniac 25% pentru dizolvarea precipitatului de sulfat de plumb. Se acopera paharul si se tine 120 de minute pe baia de apa la fierbere. Se filtreaza prin hartie de filtru cu pori mici si se spala de 8 - 10 ori cu apa distilata rece intr-un balon cotat de 500 ml (filtrat "B", care se pastreaza pentru determinarea PbO).
    Filtrul cu precipitat (BaSO4) se introduce intr-un creuzet de portelan, se usuca, se calcineaza la 1.050 grade C pana la greutate constanta si se cantareste.
    1.2. Determinarea PbO
    Din filtratul "B" de la determinarea oxidului de bariu se pipeteaza 10 ml intr-un pahar Erlenmeyer de 250 ml. Se adauga circa 0,5 g xilenol orange si se ajusteaza pH solutiei la 5,6 (pH-metru) prin adaugare de hexametilentetraamina solida pana cand solutia se coloreaza in mov.
    Se titreaza cu o solutie de 0,05 N complexon III pana la virarea culorii solutiei de la mov la galben-lamaie.
    1.3. Determinarea ZnO
    Din filtratul "A" de la determinarea BaO se pipeteaza o alicota de 50 ml intr-un pahar Erlenmeyer de 250 ml. Se adauga amoniac pana la pH = 8,1 (verificare cu hartie de turnesol) si apoi 10 ml solutie tampon de pH = 9,5 - 10 (35 ml amoniac se adauga peste 5,4 g clorura de amoniu si se aduce la semn cu apa distilata in balon cotat de 100 ml) si 0,1 g de amestec de eriochrome black T (1 g eriochrome se omogenizeaza cu 99 g clorura de potasiu).
    Se titreaza cu o solutie de 0,05 N complexon III pana la virarea culorii solutiei in albastru.
    1.4. Determinarea K2O
    Oxidul de potasiu se determina prin masurarea radiatiei la lambda = 768 nm, emisa de atomii de potasiu excitati in flacara unui spectrometru de emisie cu flacara.
    Pentru trasarea curbei de calibrare se pregatesc solutii-etalon preparate astfel: se masoara cu biureta 1, 2, 3, ..., 10 ml solutie-etalon de potasiu (1,583 g clorura de potasiu se dizolva in apa distilata si se aduce la balon cotat de 1.000 ml; 1 ml din aceasta solutie contine 1 mg de K2O) in baloane cotate de 100 ml. Se traseaza curba de calibrare prin pulverizarea solutiilor in flacara de aer-propan a flamfotometrului si inregistrarea indicatiilor galvanometrului.
    Pentru determinarea oxidului de potasiu din proba de analizat din filtratul "A", de la determinarea BaO, se pipeteaza 25 ml intr-un balon cotat de 100 ml si se aduce la semn cu apa distilata. Se fotometreaza solutia si se determina continutul oxidului de potasiu, urmandu-se instructiunile instrumentului utilizat.
    1.5. Limite
    +/- 0,1 in valoare absoluta pentru fiecare determinare. Daca din analiza apare o eroare inferioara in limitele tolerantelor fata de limitele fixate (30%, 24% sau 10% de PbO), trebuie luata media a cel putin trei analize. Daca media este mai mare sau egala cu 29,95, 23,95 sau 9,95, sticla poate fi acceptata in categoria corespunzand la 30%, 24% si, respectiv, 10% de PbO.
    2. Determinari fizice
    2.1. Densitatea
    Densitatea sticlei se poate determina prin:
    a) metoda cu picnometru - determinarea masei probei de sticla (5 - 10 g) sub forma de cioburi si a volumului ocupat de aceasta cu ajutorul picnometrului si al unui lichid (apa distilata) a carui densitate este cunoscuta la temperatura de lucru;
    b) metoda hidrostatica in domeniul 0,01 prin cantarirea unei probe de 10 - 50 g in aer si cufundarea intr-un lichid (apa distilata) cu densitate cunoscuta la temperatura de 20 grade C (+/- 1 grad C), masurata cu o precizie de 0,2 grade C.
    2.2. Indicele de refractie
    Indicele de refractie este masurat cu refractometrul care sa asigure o precizie de +/- 1 x 10 (la minus 5), prin metoda reflexiei totale sau metoda devierii unui fascicul paralel de lumina.
    2.3. Microduritate
    Duritatea Vickers este masurata in conformitate cu ASTM 92   65, folosindu se o cantitate de 50 g, si se face media a 15 determinari.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 134/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 134 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu