Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 26 din 17 ianuarie 2002

privind stabilirea conditiilor de etichetare a materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de incaltaminte destinate vanzarii catre consumatori*)

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 650 din 12 septembrie 2008



Art. 1. - (1) Prezenta hotărâre stabileşte condiţiile de etichetare a materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încălţăminte destinate vânzării către consumatori.

(2) In sensul prezentei hotărâri, articole de încălţăminte reprezintă toate produsele cu tălpi aplicate, destinate acoperirii sau protejării piciorului, inclusiv părţile componente ale acestora, comercializate separat, prevăzute în anexa nr. 1.

(3) Lista cuprinzând articolele de încălţăminte care fac obiectul prezentei hotărâri este prevăzută în anexa nr. 2.

(4) Nu fac obiectul etichetării potrivit prezentei hotărâri:

a) încălţămintea uzată - second-hand;

b) încălţămintea de protecţie;

c) încălţămintea la producerea căreia s-au folosit substanţe şi preparate chimice periculoase, dăunătoare sănătăţii şi interzise comercializării;

d) încălţămintea pentru jucării.

Art. 2. - (1) Etichetele cuprind informaţii referitoare la cele trei părţi componente ale articolelor de încălţăminte, astfel cum sunt definite în anexa nr. 1, respectiv:

a) faţa;

b) căptuşeala şi acoperişul de branţ;

c) talpa exterioară.

(2) Compoziţia materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încălţăminte se indică prin pictograme sau prin indicaţii scrise sub formă de text în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi străine, în conformitate cu prevederile anexei nr. 1.

(3) Etichetarea materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale încălţămintei poate fi completată, dacă este cazul, cu informaţii suplimentare aplicate pe etichete sub formă de text.

(4) In cazul feţei, clasificarea materialelor utilizate se face fără să se ţină seama de accesorii sau întărituri, cum ar fi borduri, ornamentaţii, catarame, găici sau alte accesorii similare, respectiv întărituri pentru montat capse şi pentru protecţia gleznei.

(5) In cazul tălpii exterioare, clasificarea materialelor utilizate se stabileşte pe baza volumului materialelor conţinute de aceasta.

Art. 3. - Comercializarea articolelor de încălţăminte care fac obiectul şi îndeplinesc cerinţele prezentei hotărâri nu poate fi interzisă sau restricţionată din considerente legate de etichetare conform prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 4. - (1) Etichetarea articolelor de încălţăminte trebuie să furnizeze informaţii privind:

a) materialul clasificat conform prevederilor pct. 2 din anexa nr. 1, care este în proporţie de cel puţin 80% din suprafaţa desfăşurată pentru faţă, căptuşeală şi acoperiş de branţ, respectiv de cel puţin 80% din volumul pentru talpă, în componenţa acestora;

b) dacă niciun material nu reprezintă 80% din produs se indică principalele două materiale componente ale încălţămintei.

(2)  Etichetarea se face pe cel puţin unul dintre articolele de încălţăminte al fiecărei perechi şi se realizează prin imprimare, lipire, ştanţare sau ataşarea unei etichete.

(3) Etichetarea trebuie să fie vizibilă, bine aplicată şi accesibilă şi să nu inducă în eroare consumatorul, iar pictogramele trebuie să fie suficient de mari pentru ca informaţiile conţinute de acestea să fie uşor de înţeles.

Art. 5. - (1) Producătorul sau reprezentantul său autorizat, persoană juridică cu sediul în România, este responsabil pentru furnizarea etichetelor pentru articolele de încălţăminte şi pentru corectitudinea/acurateţea informaţiilor furnizate.

(2) In cazul în care producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia nu are sediul în România, responsabilitatea prevăzută la alin. (1) revine importatorului.

(3) Comerciantul cu amănuntul are responsabilitatea comercializării articolelor de încălţăminte etichetate conform prezentei hotărâri.

Art. 6. - (1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 2 alin. (2) şi ale art. 4 constituie contravenţie şi se sancţionează conform art. 50 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

(3) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 7. -Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 8. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 9. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 261/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea încălţămintei destinate populaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 15 mai 1998.

Prezenta hotărâre transpune Directiva 94/11/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 martie 1994 de armonizare a legislaţiei statelor membre referitoare la etichetarea materialelor folosite la producerea principalelor componente ale articolelor de încălţăminte destinate vânzării către consumatori, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 100 din 19 aprilie 1994, şi Directiva Consiliului 2006/96/CE privind adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulaţii a mărfurilor datorită aderării României şi Bulgariei, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 363 din 20 decembrie 2006.

*) Republicată în temeiul art. VI pct. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 321/2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, dându-se textelor o nouă numerotare.

Hotărârea Guvernului nr. 26/2002 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 din 30 ianuarie 2002 şi a fost modificată şi completată prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul liberei circulaţii a mărfurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 13 septembrie 2007.

ANEXA Nr. 1

1. Denumirea, definiţiile şi pictogramele corespunzătoare părţilor componente ale încălţămintei

Pictograme*)

Indicaţii scrise*)

(a) Faţă

Reprezintă faţa exterioară superioară a elementului structural ce se ataşează tălpii exterioare.

     

(b) Căptuşeală şi acoperiş de branţ

Reprezintă dublura părţii superioare şi a tălpii interioare ce alcătuiesc interiorul articolului de încălţăminte.

 

(c) Talpă exterioară

Reprezintă partea de jos a articolului de încălţăminte ce este supusă abraziunii în timpul utilizării şi este ataşată părţii superioare.

 

2. Definiţii şi pictograme corespunzătoare materialelor utilizate la producerea articolelor de încălţăminte

Pictograme*)

Indicaţii scrise*)

(a) (1) Piei cu faţa naturală

Termenul generic de piele desemnează pielea de animal cu structura fibroasă a acesteia, mai mult sau mai puţin intactă, tăbăcită pentru a deveni neputrescibilă. Părul sau lâna pot să fi fost sau nu îndepărtate. Pielea folosită la încălţăminte mai poate fi obţinută şi dintr-o piele de animal despicată în straturi înainte sau după tăbăcire. Totuşi, dacă pielea tratată este dezintegrată mecanic şi/sau chimic în particule fibroase, bucăţi mai mici sau pulberi, cu sau fără ajutorul unui agent de liere, şi este transformată în folii sau în alte forme, acestea nu sunt considerate piele. Dacă pielea este acoperită, în orice fel, cu un strat protector sau este lăcuită, aceste straturi nu trebuie să depăşească grosimea de 0,15 mm. In cazul în care se foloseşte termenul de „piele faţă naturală" în informaţiile textuale suplimentare prevăzute la art. 6, acesta se va aplica pielii care îşi păstrează suprafaţa originală prin îndepărtarea epidermei, fără a fi supusă polizării, şlefuirii sau despicării.

        

*) Pictogramele şi indicaţiile scrise sunt reproduse în facsimil.

(a) (2) Piei cu faţa corectată

Stratul de acoperire aplicat pe piele nu depăşeşte o treime din grosimea totală a pielii, dar este mai mare de 0,15 mm.

        

(b) Materiale textile

Termenul „textile" desemnează toate produsele care fac obiectul Hotărârii Guvernului nr. 527/2007 privind denumirea, marcarea compoziţiei fibroase şi etichetarea produselor textile.

        

(c) Alte materiale

     

ANEXA Nr. 2

LISTA

cuprinzând articolele de încălţăminte a căror componenţă se etichetează*)

1.  pantofi cu toc jos sau înalt, de interior sau de stradă;

2.  ghete până la gleznă, cizme de înălţime medie, cizme până la genunchi şi cizme mai înalte de genunchi;

3.  sandale de diferite tipuri, „espadrile" (pantofi cu partea superioară din pânză şi tălpi din material vegetal împletit), pantofi de tenis, pantofi de sport şi pentru alergat, sandale de plajă şi alte tipuri de încălţăminte de stradă;

4.  pantofi speciali de sport destinaţi unei anumite activităţi sportive, prevăzuţi cu diverse accesorii, precum: crampoane, ţinte, opritoare, bride sau accesorii similare, precum şi ghete de patinaj, clăpari de schi şi încălţăminte pentru cros, ghete de luptă, ghete de box şi pantofi pentru ciclism. Mai sunt incluse şi articolele mixte compuse din patine (pe gheaţă sau role) prinse pe încălţăminte;

5.  pantofi de dans;

6. încălţăminte alcătuită dintr-o singură piesă, în special din cauciuc sau material plastic, prin formare în matriţă, exclusiv produsele de unică folosinţă din material subţire (hârtie, folie de plastic etc, fără tălpi aplicate);

7. galoşi ce sunt purtaţi peste încălţăminte, uneori fără toc;

8. încălţăminte de unică folosinţă cu tălpi aplicate;

9. încălţăminte ortopedică.

*) Enumerarea din prezenta anexă are un caracter exemplificativ.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 26/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 26 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu