E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 415 din 19 mai 2000

privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 264 din 13 iunie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prevederile prezentei hotarari se aplica produselor inscrise in Tariful vamal de import al Romaniei la pozitiile tarifare 7013.21 - Pahare pentru baut din cristal si 7013.31 - Obiecte pentru servicii de masa sau pentru bucatarie din cristal cu plumb.
    Art. 2
    In functie de compozitia chimica, produsele din sticla cristal se clasifica astfel:
    a) cristal superior, care contine cel putin 30% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 3,00 g/cmc si un indice de refractie mai mare de 1,545;
    b) cristal cu plumb, care contine cel putin 24% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 2,90 g/cmc si cu un indice de refractie mai mare de 1,545;
    c) sticla cristalina este sticla cristal care contine separat sau la un loc cel putin 10% oxid de plumb (PbO), oxid de zinc (ZnO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu (K2O), avand o densitate de minimum 2,45 g/cmc si un indice de refractie mai mare de 1,520;
    d) cristalin - sticla sonora - este sticla cristal care contine separat sau la un loc minimum 10% oxid de plumb (PbO), oxid de bariu (BaO), oxid de potasiu (K2O), avand o densitate de minimum 2,40 g/cmc si a carei duritate Vickers la suprafata este de 550 +/- 20.
    Proprietatile fizico-chimice mentionate la alin. 1 trebuie determinate prin metodele prevazute in anexa la hotarare.
    Art. 3
    Produsele din sticla cristal, care au caracteristicile tehnice prevazute la art. 2, pot fi introduse in circuitul intern daca sunt etichetate conform legislatiei in vigoare privind protectia consumatorilor.
    Etichetarea va fi insotita, in mod obligatoriu, de urmatoarele marcaje:
    a) marcaj rotund, de culoare aurie, cu diametrul de minimum 1 cm, inscriptionat cu specificatia Pb 30% sau Pb 24% pentru cristalul superior si, respectiv, pentru cristalul cu plumb;
    b) marcaj patrat, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm in cazul sticlei cristaline;
    c) marcaj sub forma de triunghi echilateral, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm in cazul cristalinului.
    Art. 4
    Comercializarea produselor care nu respecta prevederile art. 3 reprezinta incalcarea dispozitiilor art. 9, 19 si 20 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si constituie contraventie, fiind sanctionata potrivit art. 46 si 46^1, coroborate cu art. 50^1 din aceeasi ordonanta.
    Art. 5
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 4 se fac de catre reprezentantii imputerniciti ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor.
    Art. 6
    Anexa face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul industriei si comertului,
                       Radu Berceanu

                       Oficiul pentru Protectia
                       Consumatorilor
                       Eliade Mihailescu,
                       secretar de stat

    ANEXA 1

                              METODE
de determinare a proprietatilor fizice si chimice ale produselor din sticla cristal

    1. Analize chimice
    1.1. Determinarea BaO
    BaO se dozeaza gravimetric ca sulfat de bariu. Intr-o capsula din platina se cantareste 1 g pulbere de sticla fin macinata, cu o precizie de 0,01 g. Se adauga 6 cmc acid sulfuric 96% diluat (1+1) si circa 20 cmc acid fluorhidric 40% . Se lasa cateva minute in repaus si se volatilizeaza pe baia de apa la fierbere. Cand se ajunge la consistenta siropoasa se trece capsula pe sita din azbest, unde se continua evaporarea pana la degajarea anhidridei sulfurice. Se raceste capsula, se adauga 15 cmc acid fluorhidric 40% si se evapora pe sita din azbest pana la incetarea degajarii vaporilor albi de anhidrida sulfurica. Se raceste capsula si continutul se trece cantitativ intr-un pahar de laborator, cu circa 150 cmc apa. Se adauga 10 cmc acid sulfuric, se incalzeste, se lasa pana a doua zi. Se filtreaza prin hartie cu porozitate mica, iar precipitatul se spala cu apa calda. Filtrul cu precipitat se introduce intr-un pahar de 250 cmc, se adauga 100 cmc acid azotic 65% diluat (1+1) si se fierbe circa 30 de minute. Se filtreaza prin hartie de filtru cu porozitate mica. Precipitatul de sulfat de bariu se calcineaza la flacara mica, intr-un creuzet de portelan, pana la carbonizarea filtrului, si apoi la circa 800 grade C pana la obtinerea masei constante si se cantareste. Cantitatea de substanta calcinata este sulfatul de bariu.
    1.2. Determinarea PbO
    PbO se determina prin metoda gravimetrica sau complexometrica. Intr-o capsula din platina se cantareste 1 g pulbere de sticla, cu o precizie de 0,01 g. Se adauga 6 cmc acid sulfuric 96% diluat (1+1) si circa 20 cmc acid fluorhidric 40% . Se lasa cateva minute in repaus si se volatilizeaza pe baia de apa la fierbere. Cand se ajunge la consistenta siropoasa se trece capsula pe sita din azbest, unde se continua evaporarea pana la degajarea anhidridei sulfurice. Se raceste capsula si continutul se trece cantitativ intr-un pahar de laborator cu circa 150 cmc apa. Se adauga 10 cmc acid sulfuric, se incalzeste, se lasa pana a doua zi. Se filtreaza prin hartie de filtru cu porozitate mica, iar precipitatul se spala cu apa calda pentru indepartarea ionului SO4 (verificarea se efectueaza cu solutie de clorura de bariu). Filtrul cu precipitat se introduce intr-un pahar de 250 cmc, se adauga 100 cmc acid azotic 65% diluat (1+1) si se fierbe 30 de minute.
    Se filtreaza prin hartie de filtru cu porozitate mica. Filtratul obtinut se trateaza cu acid sulfuric 96%, amestecand continuu pentru a inlesni precipitarea sulfatului de plumb. Precipitarea este completa in momentul in care, dupa decantarea precipitatului, prin adaugare de acid sulfuric, nu se mai formeaza precipitat. Se incalzeste si se concentreaza solutia pana la aparitia vaporilor albi de anhidrida sulfurica. Se dilueaza cu circa 100 cmc apa si se lasa precipitatul sa se depuna timp de minimum 2 ore. Se filtreaza prin hartie de filtru cu porozitate mica, se spala cu acid sulfuric 1% de cateva ori, apoi cu alcool etilic 96% vol. pana la indepartarea completa a ionului de SO4 (verificarea se efectueaza cu solutie de clorura de bariu 10%), se usuca filtrul in etuva la circa 100 grade C si apoi se calcineaza la temperatura de 900 grade C intr-un creuzet din portelan, pana la obtinerea masei constante. Rezultatul cantaririi este sulfatul de plumb.
    1.3. Determinarea K2O
    Continutul de K2O din sticla cristal se determina prin pulverizarea solutiei de analizat intr-o flacara de aer - propan si fotometrarea la lungimea de unda de 768 nm, specifica potasiului. Trasarea curbelor de etalonare se realizeaza prin pulverizarea solutiilor-etalon in flacara fotometrului si citirea la galvanometru a deviatiilor acului, folosind filtre corespunzatoare lungimii de unda de 768 nm pentru potasiu.
    Din balonul de 500 cmc cu filtratul obtinut dupa separarea sulfatilor de bariu si plumb se scot cu pipeta 25 cmc, se aduc cu apa la semn, se omogenizeaza. Se fotometreaza aceasta solutie la 768 nm si se citesc indicatiile galvanometrului. Se fac citiri si pe apa distilata si se scad din cele obtinute pentru solutia de analizat.
    Cu rezultatele obtinute se citeste pe curba de etalonare continutul de potasiu in miligrame.
    1.4. Determinarea ZnO
    Intr-o capsula din platina se cantareste o proba de circa 1 g pulbere de sticla fin macinata cu o precizie ac 0,01 g.
    Se adauga 6 cmc acid sulfuric 96% diluat (1+1) si circa 20 cmc acid fluorhidric 40%, care se amesteca cu substanta de analizat prin agitarea usoara a capsulei.
    Se lasa cateva minute in repaus si se volatilizeaza pe baia de apa la fierbere. Cand se ajunge la consistenta siropoasa se trece capsula prin sita din azbest, unde se continua evaporarea pana la degajarea anhidridei sulfurice.
    Se raceste capsula, se adauga 15 cmc acid fluorhidric 40% si se evapora pe sita din azbest pana la incetarea degajarii vaporilor albi de anhidrida sulfurica.
    Se raceste capsula si continutul se trece cantitativ intr-un pahar de laborator cu circa 150 cmc apa. Se adauga 10 cmc acid sulfuric 96% diluat (1+1), se incalzeste pentru dizolvarea sulfatilor de fier si de aluminiu si se lasa pana a doua zi.
    Se filtreaza prin hartie de filtru cu porozitate mica, iar filtrul se pune intr-un balon cotat de 500 cmc. Se aduce solutia la semn si se omogenizeaza.
    Cu ajutorul unei pipete se scot 200 cmc solutie din balonul cotat si se introduc intr-un pahar de laborator de 400 cmc. Se adauga 3 - 4 picaturi de fenolftaleina si apoi hidroxid de sodiu pastile, pana la virarea in rosu a indicatorului si inca 5 g in exces. Se fierbe 2 - 3 minute si se trece totul cantitativ intr-un balon cotat de 250 cmc.
    Cu ajutorul unei pipete se scot 200 cmc solutie si se introduc intr-un pahar de laborator de 400 cmc. Se adauga acid clorhidric 40% pana la pH 7 si se incalzeste pe sita din azbest la flacara unui bec de gaz pana cand solutia miroase slab a amoniac. Se filtreaza hidroxidul de aluminiu printr-un filtru cu banda alba, iar filtratul se prinde intr-un pahar de 400 cmc, se evapora pana la circa 150 cmc, se adauga amoniac pana la pH 7 si circa 10 - 15 picaturi PAN. Se titreaza cu complexon III 0,1 M pana la culoarea galbena.
    1.5. Limite
    +/- 0,1 in valoare absoluta pentru fiecare determinare. Daca din analiza apare o eroare inferioara in limitele tolerantelor, fata de limitele fixate (30%, 24% sau 10%), trebuie luata media a cel putin trei analize. Daca media este mai mare sau egala cu 29,95, 23,95 sau 9,95, sticla poate fi acceptata in categoria corespunzand la 30%, 24% si, respectiv, 10% .
    2. Determinari fizice
    2.1. Densitatea
    Densitatea sticlei se poate determina prin:
    a) metoda cu picnometru - determinarea masei probei de sticla (5 - 10 g) sub forma de cioburi si a volumului ocupat de aceasta cu ajutorul picnometrului si al unui lichid (apa distilata) a carui densitate este cunoscuta la temperatura de lucru;
    b) metoda hidrostatica in domeniul 0,01, prin cantarirea unei probe de 10 - 50 g in aer si cufundarea intr-un lichid (apa distilata) cu densitate cunoscuta la temperatura de 20 grade C (plus sau minus 1 grad C), masurata cu o precizie de 0,2 grade C.
    2.2. Indicele de refractie
    Indicele este masurat cu refractometrul care sa asigure o precizie de plus sau minus 1 x 10 (la minus 5), prin metoda reflexiei totale sau metoda devierii unui fascicul paralel de lumina.
    2.3. Microduritatea
    Se determina conform SR ISO 938/95.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 415/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 415 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu