E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 416 din  9 octombrie 1953

privind stabilirea drepturilor personalului navigant profesionist din aeronautica civila a R.P.R.

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 41 din 20 octombrie 1953


SmartCity3


    CAP. 1
    Dispozitiuni generale

    Art. 1
    Drepturile si obligatiunile personalului navigant profesionist din aeronautica civila a Republicii Populare Romane sunt determinate de legislatia generala a muncii, cu completarile prevazute in prezentul decret.
    Art. 2
    Personalul navigant profesionist care beneficiaza de dispozitiunile prezentului decret, cuprinde:
    a) personalul angajat, posesor al unui brevet si al licentei de zbor, care intra in compunerea echipajelor de conducere la bordul aeronavelor civile (piloti, navigatori, radiotelegrafisti si mecanici de bord), parasutistii, instructorii de zbor cu si fara motor, instructorii de parasutism, precum si organele tehnice angajate pentru controlul acestora in zbor, daca poseda brevetele si licentele functiunilor pe care le controleaza;
    b) personalul tehnic sau auxiliar, posesor al unui certificat si licenta, care, neconstituind echipajul de conducere al unei aeronave civile, este angajat pentru a exercita in mod obisnuit la bordul aeronavelor civile servicii cu privire la calatori, incarcatura sau aparatura speciala a aeronavei, precum si personalul tehnic angajat pentru a efectua in zbor operatiile de receptie si control al aeronavelor sau parasutelor in vederea eliberarii sau prelungirii certificatelor lor de navigabilitate.
    Elevii scolilor de pregatire a personalului navigant profesionist din aeronautica civila se asimileaza personalului prevazut la punctele a si b.
    Art. 3
    Personalul navigant care presteaza munca de instructor de zbor voluntar in cadrul aviatiei sportive, beneficiaza de aceleasi drepturi ca si personalul aeronautic civil navigant prevazut la art. 2 pct. a, indiferent de institutia, organizatia sau intreprinderea unde este salariat. In cazul in care salariatul apartine de o unitate centrala de aeronautica civila, fiind angajat ca personal navigant, drepturile sale de personal navigant si de instructor sportiv de zbor nu se pot cumula.
    Art. 4
    Functionarea la bordul aeronavelor civile sau in cadrul parasutismului a personalului navigant prevazut la art. 2 si 3 din prezentul decret, precum si drepturile ce decurg pentru el, sunt conditionate de numirea acestuia printr-un ordin de stabilire a calitatii de personal navigant, distinct de ordinul de angajare dat de conducerea unitatii centrale de aeronautica de care apartine.

    CAP. 2
    Conditiunile de munca ale personalului navigant profesionist

    Art. 5
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 este obligat sa presteze munca aeronautica ceruta de catre unitatea centrala de aeronautica civila de care apartine.
    Acest personal nu poate refuza indeplinirea unei sarcini referitoare la activitatea de zbor decat daca executarea ei contravine legilor si instructiunilor in vigoare sau misiunea de zbor prezinta pericole motivate prin:
    a) calitatea necorespunzatoare a aeronavei;
    b) conditiuni meteorologice sub minimul de siguranta; si
    c) conditiuni de sanatate constatate ca nefiind corespunzatoare pentru zbor.
    Art. 6
    Munca prestata de personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 este socotita munca grea de categoria I-a (munca exceptional de grea).
    Art. 7
    In cursul unei zile de munca, personalul navigant prevazut la art. 2 si 3 va presta maximum 6 ore de activitate de zbor.
    Unitatile aeronautice civile nu pot cere personalului prevazut in alineatul precedent depasiri peste limita de 6 ore de activitate de zbor, decat in cazuri exceptionale justificate in carnetul de drum al aeronavei sau in registrul de zbor.
    Art. 8
    Personalul navigant profesionist are dreptul la un concediu de odihna suplimentar de 12 zile lucratoare.
    Art. 9
    In afara de concediul de odihna, personalul navigant prevazut la art. 2 si 3 mai are dreptul sa fie trimis pentru refacere la casele de odihna cele mai indicate pentru refacerea sa, atunci cand se constata medical ca aptitudinile psiho-fizice ale acestui personal nu mai corespund pentru realizarea activitatii de zbor in bune conditiuni.
    Art. 10
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 pct. a si b si art. 3 mai beneficiaza de concedii de reconditionare a aptitudinilor sale psihofizice dupa indeplinirea in zbor a unor misiuni apreciate grele de catre unitatea centrala de aeronautica de care apartine, precum si dupa un numar de ore care depaseste norma fixata de unitate pe o perioada determinata de ea.
    Fiecare din aceste concedii de reconditionare nu poate depasi 72 de ore.
    Art. 11
    Unitatile centrale de aeronautica civila din Republica Populara Romana sunt obligate sa asigure in mod permanent si gratuit personalului navigant prevazut la art. 2 si 3, un control si o ingrijire psiho-fizica de specialitate, medicamentele, vitaminele si antidoturile alimentare si medicamentoase necesare.
    Art. 12
    Unitatile centrale de aeronautica civila din Republica Populara Romana impreuna cu organele locale ale puterii de stat, vor asigura personalului navigant profesionist repartizarea de locuinte corespunzatoare functiunilor lui.
    Art. 13
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 pct. a si b si art. 3, oprit temporar sau definitiv de la zbor pentru incapacitate fizica de functionare ca personal navigant, va fi repartizat sau ca personal aeronautic civil nenavigant sau ca personal tehnic de specialitate de aeronautica, fie la unitatea centrala respectiva, fie, prin grija unitatii sale, la o alta unitate centrala de aeronautica civila. In acest caz, salariul noii functiuni nu va putea fi mai mic de 75% fata de salariul corespunzator functiei de personal navigant din care a provenit.
    In nici un caz unitatea centrala nu poate intr-o asemenea situatie sa desfaca contractul de munca, afara de cazul in care cel interesat o va cere in mod expres.

    CAP. 3
    Indemnizatii de zbor

    Art. 14
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 primeste pe langa salariul tarifar pentru munca aeronautica prestata, indemnizatii de zbor fixate prin Hotarare a Consiliului de Ministri si stabilite pe baza propunerii Ministerului Transporturilor Navale si Aeriene.
    Art. 15
    Suspendarea platii sau reducerea indemnizatiilor de zbor prevazute la art. 14 nu se poate face decat:
    - pentru motive disciplinare de zbor;
    - pentru pierderea aptitudinilor profesionale din culpa personalului;
    - pentru depunerea unei activitati de zbor redusa in mod voit si pentru neindeplinirea normelor de lucru stabilite.
    Art. 16
    Personalul navigant profesionist oprit medical de la zbor are dreptul la indemnizatie de zbor timp de 6 luni, socotite cu incepere din luna urmatoare celei in care s-a produs oprirea.
    Art. 17
    Indemnizatiile de zbor cuvenite personalului navigant profesionist din aeronautica civila nu excepteaza pe salariati de la sistemul premial.

    CAP. 4
    Drepturile personalului navigant profesionist in caz de accidente de aeronautica

    Art. 18
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 are dreptul la asigurare materiala pentru accidentele de aeronautica, in conditiile stabilite de prezentul decret.
    Documentul care dovedeste conditiile in care s-a indeplinit serviciul este copia ordinului de misiune.
    Art. 19
    Asigurarea materiala pentru pierderea temporara sau definitiva a capacitatii de munca in timpul serviciului din cauza unui accident de aeronautica, se stabileste dupa categoriile de invaliditate si potrivit cuantumurilor fixate de regimul general al pensiilor pentru invaliditati de munca, aflate in vigoare la data producerii invaliditatii.
    Art. 20
    Accidentatul declarat invalid, pentru care legislatia in vigoare admite cumul de pensie cu o functiune in campul muncii, va fi plasat, prin grija unitatii centrale de aeronautica civila de care a apartinut, la o munca pe cat posibil corespunzatoare specialitatii sale aeronautice.
    In acest caz unitatea centrala, dupa stabilirea invaliditatii, nu va putea desface contractul de munca cu cel declarat invalid, decat dupa ce va fi asigurat plasarea acestuia in campul muncii.
    Art. 21
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 va fi asigurat in mod obligatoriu pentru deces sau invaliditate permanenta totala ori partiala, la Administratia Asigurarilor de Stat, Adas, de catre unitatea centrala careia ii apartine si care va suporta plata primelor de asigurare.
    In acest scop, Administratia Asigurarilor de Stat este autorizata a efectua pe langa asigurarile impotriva accidentelor de calatorie pe cai ferate, rutiere si pe apa, prevazute in Decretul nr. 38 din 6 Februarie 1952 si asigurarea contra accidentelor de calatorie aeriana a personalului aeronautic civil navigant.
    Aceasta asigurare se va realiza printr-o conventie ce urmeaza a se incheia intre unitatea centrala de aeronautica de care depinde personalul de asigurat si Administratia Asigurarilor de Stat.
    Cuantumul asigurarii, tarifele si conditiile generale de asigurare se vor stabili prin Hotarare a Consiliului de Ministri.
    Cuantumul asigurarii va fi acelasi pentru intreg personalul navigant si va fi fixat pe baza propunerii Ministerului Transporturilor Navale si Aeriene de acord cu unitatile centrale de aeronautica civila.
    In cazul in care asigurarea nu s-a perfectat sau plata primelor de asigurare nu s-a facut de catre unitatile centrale de aeronautica civila, acestea vor plati cu titlu de desdaunare celor indreptatiti, o suma echivalenta cu suma ce va fi stabilita prin Hotararea  Consiliului de Ministri drept asigurare obligatorie prin Administratia Asigurarilor de Stat.
    Personalul navigant angajat la unitatile aeronautice civile, care executa in mod obisnuit zboruri in interes de serviciu si care nu beneficiaza de dispozitiunile art. 18 din prezentul decret, va fi asigurat pentru deces sau invaliditate permanenta totala sau partiala ce ar surveni de pe urma zborului efectuat, de catre unitatea centrala de aeronautica pentru care zborul se executa si care va suporta plata primelor de asigurare.
    Organele aeronautice de control vor interzice transportul aerian al acelor neasigurati in conditiile acestui articol.

    CAP. 5

    Art. 22
    Personalul navigant profesionist din aeronautica civila prevazut la art. 2 pct. a si b din prezentul decret, cere pensionarea sa de indata ce a indeplinit 20 de ani de serviciu in campul muncii, dintre care cel putin 10 ani ca personal navigant.
    Art. 23
    Personalul navigant prevazut la art. 2 pct. a si art. 3 beneficiaza in calcularea anilor de pensie pentru munca aeronautica de urmatoarele reduceri de timp pentru pensionare:
    a) un an de serviciu pe liniile aeriene pentru deservirea transporturilor de calatori, marfa si expeditii postale, daca salariatul a efectuat 400 ore de zbor sau mai multe intr-un an, se va socoti 2 ani, daca salariatul a efectuat de la 200-399 ore de zbor intr-un an, se va socoti 18 luni, iar de la 100-199 ore de zbor, 15 luni;
    b) un an de serviciu in cadrul aviatiei utilitare (in slujba agriculturii, silviculturii, misiunilor medico-sanitare, etc), daca salariatul a efectuat 200 ore de zbor sau mai multe intr-un an, se va socoti 2 ani; daca salariatul a efectuat de la 100-199 ore de zbor intr-un an, se va socoti 18 luni. Daca salariatul a efectuat de la 50-99 ore de zbor intr-un an, se va socoti 15 luni;
    c) un an de serviciu in cadrul invatamantului aeronautic sportiv in calitate de director de scoala, instructor de zbor (cu sau fara motor), sef de instructaj, instructor de parasutism, se va socoti 18 luni;
    d) un an de serviciu in cadrul invatamantului aeronautic pentru transportul aerian public si utilitar in calitate de director de scoala, instructor de zbor, sef de pilotaj, se va socoti 2 ani;
    e) un an de serviciu in calitate de pilot (cu si fara motor) sau parasutist receptionar, se va socoti 2 ani;


SmartCity5

COMENTARII la Decretul 416/1953

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 416 din 1953
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu