E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 416 din  9 octombrie 1953

privind stabilirea drepturilor personalului navigant profesionist din aeronautica civila a R.P.R.

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 41 din 20 octombrie 1953


SmartCity3


    CAP. 1
    Dispozitiuni generale

    Art. 1
    Drepturile si obligatiunile personalului navigant profesionist din aeronautica civila a Republicii Populare Romane sunt determinate de legislatia generala a muncii, cu completarile prevazute in prezentul decret.
    Art. 2
    Personalul navigant profesionist care beneficiaza de dispozitiunile prezentului decret, cuprinde:
    a) personalul angajat, posesor al unui brevet si al licentei de zbor, care intra in compunerea echipajelor de conducere la bordul aeronavelor civile (piloti, navigatori, radiotelegrafisti si mecanici de bord), parasutistii, instructorii de zbor cu si fara motor, instructorii de parasutism, precum si organele tehnice angajate pentru controlul acestora in zbor, daca poseda brevetele si licentele functiunilor pe care le controleaza;
    b) personalul tehnic sau auxiliar, posesor al unui certificat si licenta, care, neconstituind echipajul de conducere al unei aeronave civile, este angajat pentru a exercita in mod obisnuit la bordul aeronavelor civile servicii cu privire la calatori, incarcatura sau aparatura speciala a aeronavei, precum si personalul tehnic angajat pentru a efectua in zbor operatiile de receptie si control al aeronavelor sau parasutelor in vederea eliberarii sau prelungirii certificatelor lor de navigabilitate.
    Elevii scolilor de pregatire a personalului navigant profesionist din aeronautica civila se asimileaza personalului prevazut la punctele a si b.
    Art. 3
    Personalul navigant care presteaza munca de instructor de zbor voluntar in cadrul aviatiei sportive, beneficiaza de aceleasi drepturi ca si personalul aeronautic civil navigant prevazut la art. 2 pct. a, indiferent de institutia, organizatia sau intreprinderea unde este salariat. In cazul in care salariatul apartine de o unitate centrala de aeronautica civila, fiind angajat ca personal navigant, drepturile sale de personal navigant si de instructor sportiv de zbor nu se pot cumula.
    Art. 4
    Functionarea la bordul aeronavelor civile sau in cadrul parasutismului a personalului navigant prevazut la art. 2 si 3 din prezentul decret, precum si drepturile ce decurg pentru el, sunt conditionate de numirea acestuia printr-un ordin de stabilire a calitatii de personal navigant, distinct de ordinul de angajare dat de conducerea unitatii centrale de aeronautica de care apartine.

    CAP. 2
    Conditiunile de munca ale personalului navigant profesionist

    Art. 5
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 este obligat sa presteze munca aeronautica ceruta de catre unitatea centrala de aeronautica civila de care apartine.
    Acest personal nu poate refuza indeplinirea unei sarcini referitoare la activitatea de zbor decat daca executarea ei contravine legilor si instructiunilor in vigoare sau misiunea de zbor prezinta pericole motivate prin:
    a) calitatea necorespunzatoare a aeronavei;
    b) conditiuni meteorologice sub minimul de siguranta; si
    c) conditiuni de sanatate constatate ca nefiind corespunzatoare pentru zbor.
    Art. 6
    Munca prestata de personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 este socotita munca grea de categoria I-a (munca exceptional de grea).
    Art. 7
    In cursul unei zile de munca, personalul navigant prevazut la art. 2 si 3 va presta maximum 6 ore de activitate de zbor.
    Unitatile aeronautice civile nu pot cere personalului prevazut in alineatul precedent depasiri peste limita de 6 ore de activitate de zbor, decat in cazuri exceptionale justificate in carnetul de drum al aeronavei sau in registrul de zbor.
    Art. 8
    Personalul navigant profesionist are dreptul la un concediu de odihna suplimentar de 12 zile lucratoare.
    Art. 9
    In afara de concediul de odihna, personalul navigant prevazut la art. 2 si 3 mai are dreptul sa fie trimis pentru refacere la casele de odihna cele mai indicate pentru refacerea sa, atunci cand se constata medical ca aptitudinile psiho-fizice ale acestui personal nu mai corespund pentru realizarea activitatii de zbor in bune conditiuni.
    Art. 10
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 pct. a si b si art. 3 mai beneficiaza de concedii de reconditionare a aptitudinilor sale psihofizice dupa indeplinirea in zbor a unor misiuni apreciate grele de catre unitatea centrala de aeronautica de care apartine, precum si dupa un numar de ore care depaseste norma fixata de unitate pe o perioada determinata de ea.
    Fiecare din aceste concedii de reconditionare nu poate depasi 72 de ore.
    Art. 11
    Unitatile centrale de aeronautica civila din Republica Populara Romana sunt obligate sa asigure in mod permanent si gratuit personalului navigant prevazut la art. 2 si 3, un control si o ingrijire psiho-fizica de specialitate, medicamentele, vitaminele si antidoturile alimentare si medicamentoase necesare.
    Art. 12
    Unitatile centrale de aeronautica civila din Republica Populara Romana impreuna cu organele locale ale puterii de stat, vor asigura personalului navigant profesionist repartizarea de locuinte corespunzatoare functiunilor lui.
    Art. 13
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 pct. a si b si art. 3, oprit temporar sau definitiv de la zbor pentru incapacitate fizica de functionare ca personal navigant, va fi repartizat sau ca personal aeronautic civil nenavigant sau ca personal tehnic de specialitate de aeronautica, fie la unitatea centrala respectiva, fie, prin grija unitatii sale, la o alta unitate centrala de aeronautica civila. In acest caz, salariul noii functiuni nu va putea fi mai mic de 75% fata de salariul corespunzator functiei de personal navigant din care a provenit.
    In nici un caz unitatea centrala nu poate intr-o asemenea situatie sa desfaca contractul de munca, afara de cazul in care cel interesat o va cere in mod expres.

    CAP. 3
    Indemnizatii de zbor

    Art. 14
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 primeste pe langa salariul tarifar pentru munca aeronautica prestata, indemnizatii de zbor fixate prin Hotarare a Consiliului de Ministri si stabilite pe baza propunerii Ministerului Transporturilor Navale si Aeriene.
    Art. 15
    Suspendarea platii sau reducerea indemnizatiilor de zbor prevazute la art. 14 nu se poate face decat:
    - pentru motive disciplinare de zbor;
    - pentru pierderea aptitudinilor profesionale din culpa personalului;
    - pentru depunerea unei activitati de zbor redusa in mod voit si pentru neindeplinirea normelor de lucru stabilite.
    Art. 16
    Personalul navigant profesionist oprit medical de la zbor are dreptul la indemnizatie de zbor timp de 6 luni, socotite cu incepere din luna urmatoare celei in care s-a produs oprirea.
    Art. 17
    Indemnizatiile de zbor cuvenite personalului navigant profesionist din aeronautica civila nu excepteaza pe salariati de la sistemul premial.

    CAP. 4
    Drepturile personalului navigant profesionist in caz de accidente de aeronautica

    Art. 18
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 are dreptul la asigurare materiala pentru accidentele de aeronautica, in conditiile stabilite de prezentul decret.
    Documentul care dovedeste conditiile in care s-a indeplinit serviciul este copia ordinului de misiune.
    Art. 19
    Asigurarea materiala pentru pierderea temporara sau definitiva a capacitatii de munca in timpul serviciului din cauza unui accident de aeronautica, se stabileste dupa categoriile de invaliditate si potrivit cuantumurilor fixate de regimul general al pensiilor pentru invaliditati de munca, aflate in vigoare la data producerii invaliditatii.
    Art. 20
    Accidentatul declarat invalid, pentru care legislatia in vigoare admite cumul de pensie cu o functiune in campul muncii, va fi plasat, prin grija unitatii centrale de aeronautica civila de care a apartinut, la o munca pe cat posibil corespunzatoare specialitatii sale aeronautice.
    In acest caz unitatea centrala, dupa stabilirea invaliditatii, nu va putea desface contractul de munca cu cel declarat invalid, decat dupa ce va fi asigurat plasarea acestuia in campul muncii.
    Art. 21
    Personalul navigant profesionist prevazut la art. 2 si 3 va fi asigurat in mod obligatoriu pentru deces sau invaliditate permanenta totala ori partiala, la Administratia Asigurarilor de Stat, Adas, de catre unitatea centrala careia ii apartine si care va suporta plata primelor de asigurare.
    In acest scop, Administratia Asigurarilor de Stat este autorizata a efectua pe langa asigurarile impotriva accidentelor de calatorie pe cai ferate, rutiere si pe apa, prevazute in Decretul nr. 38 din 6 Februarie 1952 si asigurarea contra accidentelor de calatorie aeriana a personalului aeronautic civil navigant.
    Aceasta asigurare se va realiza printr-o conventie ce urmeaza a se incheia intre unitatea centrala de aeronautica de care depinde personalul de asigurat si Administratia Asigurarilor de Stat.
    Cuantumul asigurarii, tarifele si conditiile generale de asigurare se vor stabili prin Hotarare a Consiliului de Ministri.
    Cuantumul asigurarii va fi acelasi pentru intreg personalul navigant si va fi fixat pe baza propunerii Ministerului Transporturilor Navale si Aeriene de acord cu unitatile centrale de aeronautica civila.
    In cazul in care asigurarea nu s-a perfectat sau plata primelor de asigurare nu s-a facut de catre unitatile centrale de aeronautica civila, acestea vor plati cu titlu de desdaunare celor indreptatiti, o suma echivalenta cu suma ce va fi stabilita prin Hotararea  Consiliului de Ministri drept asigurare obligatorie prin Administratia Asigurarilor de Stat.
    Personalul navigant angajat la unitatile aeronautice civile, care executa in mod obisnuit zboruri in interes de serviciu si care nu beneficiaza de dispozitiunile art. 18 din prezentul decret, va fi asigurat pentru deces sau invaliditate permanenta totala sau partiala ce ar surveni de pe urma zborului efectuat, de catre unitatea centrala de aeronautica pentru care zborul se executa si care va suporta plata primelor de asigurare.
    Organele aeronautice de control vor interzice transportul aerian al acelor neasigurati in conditiile acestui articol.

    CAP. 5

    Art. 22
    Personalul navigant profesionist din aeronautica civila prevazut la art. 2 pct. a si b din prezentul decret, cere pensionarea sa de indata ce a indeplinit 20 de ani de serviciu in campul muncii, dintre care cel putin 10 ani ca personal navigant.
    Art. 23
    Personalul navigant prevazut la art. 2 pct. a si art. 3 beneficiaza in calcularea anilor de pensie pentru munca aeronautica de urmatoarele reduceri de timp pentru pensionare:
    a) un an de serviciu pe liniile aeriene pentru deservirea transporturilor de calatori, marfa si expeditii postale, daca salariatul a efectuat 400 ore de zbor sau mai multe intr-un an, se va socoti 2 ani, daca salariatul a efectuat de la 200-399 ore de zbor intr-un an, se va socoti 18 luni, iar de la 100-199 ore de zbor, 15 luni;
    b) un an de serviciu in cadrul aviatiei utilitare (in slujba agriculturii, silviculturii, misiunilor medico-sanitare, etc), daca salariatul a efectuat 200 ore de zbor sau mai multe intr-un an, se va socoti 2 ani; daca salariatul a efectuat de la 100-199 ore de zbor intr-un an, se va socoti 18 luni. Daca salariatul a efectuat de la 50-99 ore de zbor intr-un an, se va socoti 15 luni;
    c) un an de serviciu in cadrul invatamantului aeronautic sportiv in calitate de director de scoala, instructor de zbor (cu sau fara motor), sef de instructaj, instructor de parasutism, se va socoti 18 luni;
    d) un an de serviciu in cadrul invatamantului aeronautic pentru transportul aerian public si utilitar in calitate de director de scoala, instructor de zbor, sef de pilotaj, se va socoti 2 ani;
    e) un an de serviciu in calitate de pilot (cu si fara motor) sau parasutist receptionar, se va socoti 2 ani;


SmartCity5

COMENTARII la Decretul 416/1953

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 416 din 1953
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, my name is Elisa Keily I am so overwhelmed with joy all thanks to Dr Raypower spell. my husband left me for another woman few years back and I was very devastated cause I never did anything wrong to him, I was left with my two kid and a job that pays little.i was almost giving up until I saw a testimony online about Dr Raypower and I decided to contact him.i explained my problem to him and he assured me I'll see a positive result after 24hurs, surprisingly my husband came back the day after the spell begging me to forgive him and promised to never leave. My husband has been back for 6 months now and we've never had any issues, am glad I didn't doubt Dr Raypower cause he sure can solve any problems with fast relief you can also contact him for help now Email: Urgentspellcast@gmail.com or Urgentspellcast@yahoo.com Website: https://urgentspellcast.wordpress.com/  WhatsApp: +14243308109
ANONIM a comentat OUG 96 2021
     I want to use this opportunity to thank Dr Ilekhojie who help me to win a large sum. I have been playing the lottery for the past 5 years now and i have never won. Ever since then i have not been able to win and i was so upset and i needed help to win the lottery. so i decided to go online and search for help, there i saw so many good testimony about this man called Great Dr Ilekhojie of how he have cast lucky spell lotto for people to win the lottery. I contacted him also and tell him i want to win a lottery, he cast a spell for me which i use and i play and won a large amount in dollars. I am so grateful to this man. Just in-case you also need him to help you win, you can contact him through his email: gethelp05@gmail.com and send him a direct message on +2348147400259
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, I want to let the whole world know how Dr. Wale has restored my broken relationship with Wayne. We have been together for 3 years and he told me that he doesn’t love me like he used to. Things have not been good for about 4 months and he ended this about 2 weeks ago. I was miserable and just didn't want to go on anymore. I did text him right after this but he didn’t even respond to me. One day I was searching for a way to get him back on the Internet when I saw a post of a lady testifying of how a love spell caster called Dr. Wale helped her to get back her ex, I was so desperate to get mine back so I messaged him and explained my situation to him and he instructed me to do somethings which I did and 24 hours later my boyfriend Wayne came back kneeling and begging for my forgiveness and I forgive him and our relationship was back to normal again, if your Ex broke up with you or you have any problem then you problem has come to an end because Dr. Wale can solve all marriage and relationship problems. If you need his urgent help WhatsApp/Text him: +1(978) 406-9575 or Email: everlastingspellcast@gmail.com or view his website: https://everlastingspellcaster.website2.me/contact
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 158 2004
     Ai nevoie de împrumut ?? Oferim împrumuturi cu 3%, oferim împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumut de afaceri, împrumut privat, împrumuturi auto, împrumuturi hoteliere, împrumut studențesc, împrumut personal Împrumuturi de refinanțare a locuințelor, pentru mai multe detalii Email: (tinvestor53@gmail.com) WhatsApp “: + 16892107004
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK. This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunt CEO-ul companiei de împrumut Thomas și vreau să știți cu toții că suntem instruiți să împrumutăm împrumuturi numai celor care au nevoie de împrumut pentru a-și sărbători Ajunul de Crăciun într-un mod mai bun ca niciodată și, de asemenea, celor care au nevoie pentru sprijin financiar, așa că, așa că, dacă aveți nevoie de un împrumut sau un împrumut de Crăciun pentru a vă îndepărta datoriile sau facturile, atunci ne puteți contacta prin e-mailul nostru din VIA (tinvestor53@gmail.com) pentru mai multe detalii despre această tranzacție împrumută fonduriWhatsApp “: +16892107004
ANONIM a comentat Decretul 244 1978
    De ce apare decretul asta in 2021, mai exista RSR? As vrea sa stiu care este legislatia actuala, nu date istorice.
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    Save Your Relationship and Get Your Ex Boyfriend/Girlfriend Back! contact: +1(662)-493-2087 is certainly the best spell caster online and his result is 100% guarantee… I don't know how to really thank Dr. PATRICK for what he did for me. My Name is Libby Eva from the UK, i have been dating this man who I loved very much for over four years now without any problem in our relationship. so at a point he changed so suddenly after returning from the office and started behaving so strangely. it even got to the extent that he told me it was over and i should never call him again. This was a person that loved me with everything that he had. When I told my friend Jenny what happened, she introduced me to a great spell caster called DR PATRICK, the chief priest of all spell caster. At first sight this man told me all my problems. It was his secretary that used a charm on him. Dr PATRICK told me not to worry that he will help me solve the problem. The following day, I was in the house in a sober mood when I first received a message from my boyfriend that he was very sorry and before I dropped the phone, he called me again to say he was on his way home and that he was truly sorry for everything. To my greatest surprise, one week later he engaged me and we got married. All Thanks to DR PATRICK. You can contact him through the following means Email: drpatrickspellcaster@gmail.com Mobile Number: +1 662 493 2087 Blog: https://drpatrickspellcast.blogspot.com Facebook pages https://www.facebook.com/Drpatrickspellcaster11
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu