E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 377 din 14 octombrie 1960

pentru organizarea si functionarea Notariatului  de Stat

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 22 din 22 octombrie 1960


SmartCity3


    CAP. 1
    Organizarea si competenta Notariatului de stat

    Art. 1
    Notariatul de stat, prin actele a caror indeplinire ii este data in competenta, are drept scop sa inlesneasca persoanelor din Republica Populara Romana constatarea raporturilor lor juridice, asigurandu-le ocrotirea intereselor si exercitiul drepturilor civile in cadrul legalitatii populare.
    Art. 2
    Actele notariale prevazute in prezentul decret, se indeplinesc de organele notariale prin notari de stat, iar in cazurile prevazute de lege, de alte organe carora legea le da in competenta indeplinirea acestor acte.
    Organele notariale sunt: notariatele de stat regionale, de raion si de oras, iar in Capitala Republicii Populare Romane, Notariatul de Stat al Capitalei Republicii Populare Romane si regiunii Bucuresti si notariatele de stat de raion de oras.
    Art. 3
    Conducerea activitatii Notariatului de stat o exercita Ministrul Justitiei.
    Art. 4
    Notariatele de stat indeplinesc urmatoarele acte notariale:
    a) redactarea, la cererea partilor, a oricaror inscrisuri, in vederea autentificarii sau legalizarii de semnatura;
    b) autentificarea inscrisurilor;
    c) legalizarea semnaturilor;
    d) darea de data certa inscrisurilor ce li se prezinta in acest scop;
    e) certificarea, in cazurile prevazute de lege, a unor fapte constatate personal de notarul de stat;
    f) legalizarea de copii de pe inscrisuri;
    g) efectuarea si legalizarea traducerilor;
    h) primirea in depozit de inscrisuri si documente;
    i) investirea cu formula executorie a inscrisurilor autentificate, precum si a cambiilor si biletelor la ordin;
    j) intocmirea actelor de protest a cambiilor, cecurilor si a altor titluri la ordin;
    k) eliberarea de titluri executorii in cazurile prevazute de lege;
    l) procedura succesorala notariala;
    m) efectuarea lucrarilor legale de publicitatea imobiliara, de publicitatea mobiliara in cazurile prevazute de lege, precum si a celor legate de cartile funciare;
    n) eliberarea de duplicate de pe inscrisurile notariale.
    Actele notariale pot fi indeplinite de orice notariat de stat din Republica Populara Romana, afara numai daca legea prevede ca actul trebuie indeplinit de un anumit notariat de stat.
    Art. 5
    Daca legea prevede ca un act notarial trebuie indeplinit de un anumit notariat de stat, competenta se determina astfel:
    a) notariatele de stat regionale sunt competente pentru orasul resedinta al regiunii si pentru raionul care isi are resedinta in acest oras, sau, dupa caz, pentru raionul pentru care, potrivit ordinului Ministrului Justitiei, notariatul regional indeplineste activitatea notariala;
    b) notariatele de stat de raion sunt competente pentru raionul pentru care functioneaza;
    c) notariatele de stat de oras sau de raion de oras sunt competente pentru orasul sau raionul de oras pentru care functioneaza.
    Art. 6
    Actele notariale se pot anula prin hotarare judecatoreasca.
    Actiunea in anulare se rezolva la tribunalul popular competent potrivit regulilor de competenta teritoriala privind introducerea actiunilor prevazute de Codul de procedura civila.
    Pana la anularea prin hotarare judecatoreasca a actului atacat, acesta se socoteste valabil indeplinit.
    In temeiul actiunii de anulare introdusa de debitor, instanta va putea suspenda executarea silita a actului notarial.
    Actiunea in anulare privind incheierea prin care s-a investit cu formula executorie o cambie sau un bilet la ordin este supusa prevederilor legale privitoare la cambie si biletul la ordin, care reglementeaza opozitia la executare.
    Art. 7
    In toate cazurile in care notarul de stat refuza indeplinirea unui act notarial, iar partea staruie in cererea ei, va da o incheiere de respingere in care va motiva refuzul sau.
    In cazul in care notarul de stat da o incheiere de respingere, partea nemultumita se poate plinge impotriva acestei incheieri la tribunalul popular in circumscriptia caruia isi are sediul notariatul de stat care a refuzat indeplinirea actului, in termen de 10 zile de la data cand a luat cunostinta de aceasta incheiere.
    Art. 8
    Refacerea inscrisurilor notariale care au disparut in orice chip, fara a mai fi ramas vreun exemplar original, se face de tribunalul popular in circumscriptia caruia isi are sediul organul care a intocmit acele inscrisuri, dispozitiile din Codul de procedura civila care reglementeaza refacerea inscrisurilor si hotararilor disparute fiind aplicabile in mod corespunzator.

    CAP. 2
    Alte organe indreptatite sa indeplineasca acte notariale

    Art. 9
    In afara de notariatele de stat, comitetele executive ale sfaturilor populare comunale sau orasenesti din localitatile unde nu functioneaza notariate de stat pot indeplini urmatoarele acte notariale:
    a) autentificarea oricaror declaratii cu caracter de atestare sau cu continut de notorietate;
    b) autentificarea inscrisurilor prin care se incheie contracte privitoare la cultivarea si predarea produselor vegetale, precum si cele privitoare la cresterea, ingrasarea si predarea de animale sau la predarea de produse animale;
    c) autentificarea inscrisurilor cuprinzand conventii pana la 3.000 lei, cu exceptia acelora care au ca obiect donatiile de orice fel, constituirile de ipoteci si transmisiunile de terenuri sau cladiri;
    d) autentificarea procurilor sau legalizarea semnaturilor de pe procuri, cu exceptia procurilor care se dau in vederea incheierii unor acte de transmisiune privind terenuri sau cladiri, sau in vederea efectuarii unor acte juridice pentru a caror incheiere legea cere forma autentica sau care se refera la operatiuni cu strainatatea;
    e) legalizarea semnaturilor de pe inscrisurile constatand conventiile prevazute la lit. b si c, precum si de pe inscrisuri care nu cuprind o conventie;
    f) darea de data certa inscrisurilor mentionate la lit. c;
    g) certificarea, in cazurile prevazute de lege, a unor fapte constatate personal de organul delegat in acest scop;
    h) legalizarea de copii de pe certificate de stare civila si de pe inscrisuri eliberate de organizatiile socialiste;
    i) eliberarea de duplicate de pe inscrisurile intocmite de comitetele executive ale sfaturilor populare prevazute in prezentul articol.
    Art. 10
    Activitatea notariala a reprezentantelor diplomatice si a oficiilor consulare ale Republicii Populare Romane se desfasoara potrivit conventiilor internationale la care Republica Populara Romana este parte si a Regulamentului consular stabilit de Ministerul Afacerilor Externe potrivit uzantelor internationale.
    In cazul in care o reprezentanta diplomatica sau un oficiu consular al Republicii Populare Romane, da, in cadrul activitatii sale notariale, o incheiere de respingere, plangerea impotriva incheierii de respingere se va introduce la tribunalul popular competent din Republica Populara Romana.
    Cererea pentru refacerea inscrisurilor, intocmite de o reprezentanta diplomatica sau un oficiu consular al Republicii Populare Romane, care au disparut in orice chip, fara a mai fi ramas vreun exemplar original, se introduce la tribunalul popular competent din Republica Populara Romana.
    Art. 11
    In afara de organele competente potrivit acestui decret, organizatiile socialiste pot indeplini urmatoarele operatiuni:
    a) sa legalizeze copii de pe inscrisurile ce emana de la acea organizatie socialista;
    b) sa certifice conformitatea cu originalul a copiilor intocmite de parte si depuse la acea organizatie socialista;
    c) sa legalizeze semnatura declarantilor de pe angajamentele pentru scoala si de pe declaratiile de orice fel depuse la organizatiile socialiste respective si necesare pentru completarea dosarului scolar, militar, de pensie sau de ajutor familial, precum si pentru stabilirea vechimii in munca.
    Art. 12
    Dispozitiile prezentului decret se aplica prin asemanare si actelor notariale indeplinite de organele prevazute in art. 9 si 10.

    CAP. 3
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 13
    Pornirea procesului penal impotriva notarilor de stat si sesizarea instantei se face, dupa caz, de catre procurorul regiunii sau de catre procurorul Capitalei Republicii Populare Romane, cu aprobarea Procurorului General al Republicii Populare Romane.
    Art. 14
    Caile de atac, introduse inainte de punerea in aplicare a prezentului decret, impotriva hotararilor judecatoresti date in legatura cu cererile de transcriere, inscriere, intabulare sau alte cereri privind operatiunile referitoare la registrele de publicitate imobiliara sau cartile funciare, vor continua sa fie rezolvate de instantele judecatoresti potrivit procedurii in vigoare la acea data.
    Art. 15
    In unitatile administrativ-teritoriale pentru care nu functioneaza notariate de stat, dar functioneaza tribunale populare, Ministrul Justitiei va putea decide ca actele notariale sa fie aduse la indeplinire de unul dintre judecatorii care functioneaza la aceste tribunale.
    Art. 16
    Consiliul de Ministri va aproba prin Hotarare normele privind organizarea si functionarea Notariatului de Stat, urmarirea disciplinara a notarilor de stat si efectuarea actelor notariale, precum si orice alte norme privind aplicarea prezentului decret.
    Art. 17
    Pe data punerii in aplicare a prezentului decret se abroga:
    - Decretul-lege nr. 358 din 3 iulie 1944, pentru autentificarea si legalizarea inscrisurilor, pentru investirea cu data certa si legalizarea copiilor de pe inscrisuri;
    - Decretul nr. 79 din 31 martie 1950 pentru organizarea Notariatului de stat, cu toate modificarile ulterioare si orice alte dispozitii contrarii prezentului decret.
    Art. 18
    Dispozitiile prezentului decret se vor pune in aplicare in termen de 60 zile de la publicarea lui.SmartCity5

COMENTARII la Decretul 377/1960

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 377 din 1960
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu