Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 313 din 14 octombrie 1980

privind asistenta bolnavilor psihici periculosi

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 83 din 16 octombrie 1980


SmartCity3


    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Asigurarea sanatatii populatiei se realizeaza printr-un complex de masuri economice, sociale, culturale si sanitare, care urmaresc intarirea continua a sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, acordarea tratamentului medical In caz de imbolnavire si recuperarea capacitatii de munca.
    Asistenta medicala complexa acordata bolnavilor cu afectiuni psihice constituite o parte integranta a asistentei sanitare si are drept scop refacerea sanatatii, imbunatatirea capacitatii de adaptare la conditiile de viata in familie, in munca si societate a bolnavilor, precum si prevenirea manifestarilor acute ale bolii, care pot constitui un pericol pentru bolnavii insisi sau pentru cei din jur.
    Unitatile sanitare, celelalte unitati, membrii de familie ai bolnavilor care sufera de afectiuni psihice sunt obligati sa asigure efectuarea la timp a tratamentului de specialitate, integrarea acestora in familie si in activitati profesionale corespunzatoare starii lor de sanatate, in scopul prevenirii aparitiei unor situatii in care acestia sa devina periculosi.
    Art. 2
    Sunt periculosi, in intelesul prezentului decret, bolnavii psihici care, prin manifestarile lor, pun in pericol viata, sanatatea, integritatea corporala proprie ori a altora, importante valori materiale sau tulbura in mod repetat si grav conditiile normale de munca ori de viata, in familie sau societate.
    Art. 3
    Bolnavii psihici periculosi sunt supusi in mod obligatoriu tratamentului medical de specialitate in cadrul unitatilor sanitare.
    Tratamentul medical obligatoriu se efectueaza ambulator, iar in caz de nevoie, in conditii de spitalizare in unitatile sanitare de specialitate.
    Art. 4
    Necesitatea instituirii tratamentului medical obligatoriu se va stabili tinandu-se seama de starea bolnavului psihic, de gradul de pericol pe care el il prezinta, comportarea sa pentru el insusi sau pentru persoanele cu care vine in contact.
    Instituirea tratamentului medical obligatoriu are drept scop inlaturarea tulburarilor intervenite in starea bolnavilor, in vederea imbunatatirii capacitatii de adaptare psiho-sociala a acestora.

    CAP. 2
    Instituirea tratamentului medical obligatoriu

    Art. 5
    Membrii majori ai familiei care locuiesc in mod obisnuit cu o persoana din a carei comportare s-ar putea deduce ca este un bolnav psihic periculos, cei care vin in contact permanent cu aceasta la domiciliu sau la locul de munca, precum si orice alta persoana care are cunostinta de un asemenea caz, sunt obligati sa instiinteze de indata, in scris, unitatile sanitare. Cand bolnavul psihic considerat periculos este pus sub interdictie sau este minor, aceeasi obligatie o au si autoritatea tutelara, tutorele sau parintii minorului.
    Instiintarea se adreseaza dispensarului medical in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana considerata a fi bolnav psihic periculos sau dispensarului medical care deserveste personalul muncitor din unitatea in care acesta isi desfasoara activitatea.
    Art. 6
    Medicul dispensarului examineaza persoana, ii acorda ingrijirile medicale necesare daca este cazul si, in baza celor constatate, sesizeaza comitetul sau biroul executiv al consiliului popular pe raza caruia se afla dispensarul medical.
    Comitetul sau biroul executiv va acorda sprijin personalului de specialitate din cadrul dispensarului pentru obtinerea de informatii prin constatari directe si prin declaratii scrise ale persoanelor care cunosc starea si manifestarile bolnavului.
    Medicul va indruma bolnavul si va transmite constatarile sale, impreuna cu datele privind starea si manifestarile bolnavului, la dispensarul policlinic competent din punct de vedere teritorial.
    Art. 7
    Medicul psihiatru din dispensarul policlinic va examina bolnavul, va prescrie si urmari efectuarea analizelor necesare, inclusiv examenul psihologic, dupa care va formula diagnosticul si, tinand seama de datele primite si de constatarile facute; va stabili daca este cazul sa fie supus examinarii comisiei medicale prevazute la art. 8.
    Cand medicul psihiatru din dispensarul policlinic apreciaza necesitatea prezentarii bolnavului in fata comisiei medicale, va lua masuri ca bolnavul, documentele medicale si celelalte date obtinute sa fie trimise, de indata, la spitalul de psihiatrie sau sectia de psihiatrie din spitalul caruia ii este subordonat dispensarul policlinic.
    In situatia in care medicul de specialitate, apreciaza ca nu este cazul ca bolnavul sa fie prezentat comisiei medicale, va transmite concluziile sale impreuna cu indicatiile terapeutice si cu datele primite dispensarului medical teritorial.
    Art. 8
    In cadrul spitalului sau sectiei de psihiatrie, bolnavul si documentele trimise vor fi examinate, in termen de 24 de ore de catre o comisie compusa din 3 medici psihiatri.
    Desemnarea comisiei se face de catre conducerea unitatii sanitare si se confirma de directia sanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti.
    Art. 9
    Comisia medicala poate hotari, dupa caz:
    a) tratament medical obligatoriu ambulator, ori de cate ori nu exista o necesitate medicala majora pentru internarea bolnavului in spital;
    b) tratament medical obligatoriu in spital.
    In situatia in care comisia apreciaza ca nu este necesara instituirea unui tratament medical obligatoriu, poate recomanda bolnavului, daca este cazul, efectuarea unui tratament medical corespunzator.
    Daca sunt necesare examinari medicale sau relatii suplimentare, comisia poate dispune efectuarea examenelor medicale de catre organele sanitare competente ori completarea relatiilor obtinute potrivit prevederilor art. 6 alin. 2.
    Comisia hotaraste cu unanimitate de voturi. In caz de divergenta, comisia se va completa cu inca 2 medici psihiatri si va hotari cu majoritate de voturi.
    Hotararea va cuprinde diagnosticul, solutia adoptata, motivarea acesteia si va fi semnata de toti membrii comisiei, cu consemnarea eventualei opinii separate. Hotararea comisiei este executorie.
    Art. 10
    In termen de 24 de ore de la luarea hotararii privind instituirea tratamentului medical obligatoriu, comisia instiinteaza in scris despre aceasta bolnavul, pe unul din membrii majori ai familiei cu care locuieste bolnavul in mod obisnuit sau persoana sub ingrijirea careia se afla acesta, comitetul sau biroul executiv al consiliului popular, dispensarul policlinic si dispensarul medical teritorial. Daca bolnavul la care se refera hotararea este pus sub interdictie sau este minor, se instiinteaza si autoritatea tutelara de la domiciliul acestuia, tutorele sau parintii minorului.
    Art. 11
    Tratamentul medical obligatoriu se va aplica imediat dupa luarea hotararii de catre comisie, la indicatia si sub controlul medicilor de specialitate, in functie de natura si stadiul bolii, de tipul de evolutie a acesteia, potrivit normelor tehnice cu privire la asistenta medicala a bolnavilor psihici, stabilite de Ministerul Sanatatii.
    Art. 12
    Tratamentul medical obligatoriu ambulator se efectueaza prin dispensarul policlinic sau prin dispensarul medical teritorial, sub indrumarea si controlul medicului psihiatru din dispensarul policlinic. Bolnavii sunt obligati sa se prezinte la control medical periodic la datele fixate de medicul psihiatru din dispensarul policlinic, sa se supuna tratamentului medical, stabilit si sa urmeze indicatiile terapeutice in perioada dintre doua controale.
    Art. 13
    Persoanele sub ingrijirea carora se afla un bolnav psihic supus la tratament medical obligatoriu ambulator, tutorele, precum si membrii majori din familie care locuiesc cu el m mod obisnuit, sunt obligate sa ia masurile necesare in vederea efectuarii tratamentului medical prescris si a prezentarii lui cu regularitate la dispensarul medical sau la dispensarul policlinic.
    Art. 14
    Conducerea unitatilor sanitare in care se interneaza bolnavii psihici periculosi are obligatia sa asigure conditiile necesare aplicarii tratamentului medical adecvat, inclusiv psihoterapia, terapia recreativa, ergoterapia.
    Personalul sanitar are obligatia sa efectueze la timp tratamentul, sa urmareasca evolutia starii psihice si fizice a bolnavului si adaptarea acestuia la activitatile terapeutice.
    Art. 15
    Supravegherea bolnavilor se efectueaza de catre personalul sanitar din cadrul spitalului sau sectiei de psihiatrie in care sunt internati acestia.
    In cazul in care bolnavul psihic periculos paraseste unitatea sanitara fara autorizare medicala, el va fi readus in aceeasi unitate prin grija organelor sanitare, iar, la nevoie, si cu sprijinul organelor prevazute la art. 31.

    CAP. 3
    Modificarea si incetarea tratamentului medical obligatoriu

    Art. 16
    Comisia care a hotarat tratamentul medical obligatoriu in spital are obligatia sa reexamineze bolnavii la cel mult doua luni si ori de cate ori este nevoie in functie de starea acestora, precum si la cererea medicului sef de sectie, a unui membru major al familiei bolnavului sau a oricarei alte persoane, iar, in cazul celor pusi sub interdictie ori al minorilor, si la cererea autoritatii tutelare, a tutorelui sau a parintilor.
    Art. 17
    Comisia, in urma reexaminarii, hotaraste, dupa caz:
    a) mentinerea tratamentului medical obligatoriu in conditii de spitalizare;
    b) incetarea tratamentului medical obligatoriu in spital si instituirea in continuare a tratamentului medical obligatoriu ambulator;
    c) incetarea oricarui tratament medical obligatoriu.
    Art. 18
    Incetarea tratamentului medical obligatoriu ambulator se hotaraste de catre comisia prevazuta in art. 8, la cererea bolnavului, a procurorului sau a celorlalte persoane prevazute in art. 10, cu avizul medicului psihiatru din dispensarul policlinic sau numai la propunerea acestuia.
    Art. 19
    Prevederile art. 9 alin. 2 si. 3 si art. 10 se aplica in mod corespunzator si cu privire la hotararile de mentinere, schimbare sau incetare a tratamentului medical obligatoriu.
    Art. 20
    Unitatile in care sunt sau au fost incadrati bolnavii pentru care s-a dispus incetarea tratamentului medical obligatoriu au obligatia sa asigure, in cazul in care acestia au capacitatea de munca pastrata, desfasurarea sau reluarea activitatii lor in locuri de munca corespunzatoare indicatiilor comisiei. In cazul in care capacitatea de adaptare a bolnavului este necorespunzatoare solicitarilor vechiului loc de munca, la indicatia comisiei se va proceda la schimbarea locului de munca.
    Bolnavii psihici care, anterior tratamentului medical obligatoriu, nu erau incadrati in munca si care sunt orientati de catre comisia care a dispus incetarea tratamentului spre profesii potrivite aptitudinilor si nivelului lor de pregatire, vor fi incadrati in locuri de munca corespunzatoare.
    Bolnavii psihici care la terminarea tratamentului medical obligatoriu au capacitate de munca redusa vor fi incadrati in locuri de munca potrivit recomandarii comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
    Unitatile au obligatia sa incadreze in locuri de munca corespunzatoare toate categoriile de bolnavi psihici prevazute in alineatele precedente.
    Directiile pentru probleme de munca si ocrotiri sociale judetene si a municipiului Bucuresti vor asigura repartizarea in munca a bolnavilor psihici care au efectuat tratament medical obligatoriu si care au o astfel de indicatie din partea organelor sanitare.

    CAP. 4
    Controlul hotararilor si raspunderi

    Art. 21
    Ministerul Sanatatii raspunde de modul in care se aplica prevederile prezentului decret, controleaza si indruma intreaga activitate a unitatilor sanitare carora le revin sarcini in acordarea asistentei medicale a bolnavilor psihici periculosi.
    Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, impreuna cu celelalte organe centrale interesate, analizeaza anual modul in care s-a acordat asistenta bolnavilor psihici periculosi precum si modul in care s-a realizat integrarea lor in activitate, luand masuri corespunzatoare.
    Art. 22
    In vederea verificarii modului de aplicare a prevederilor prezentului decret, comisia prevazuta la art. 8 comunica in scris in termen de 24 de ore, procuraturii locale in a carei raza teritorial a se afla situat spitalul, hotararea privind instruirea tratamentului medical obligatoriu, ori hotararea de mentinere, schimbare sau incetare a tratamentului medical obligatoriu.
    Art. 23
    Organele procuraturii pe a caror raza teritoriala se afla spitalele in care sunt internati bolnavii psihici periculosi vor verifica din oficiu, periodic, legalitatea internarilor si conditiile de spitalizare.
    Art. 24
    Impotriva hotararii comisiei medicale prin care s-a dispus instituirea, mentinerea, schimbarea sau incetarea tratamentului medical obligatoriu pot face contestatie cel fata de care s-a luat o asemenea hotarare, persoanele prevazute la art. 10, procurorul, precum si orice alta persoana.
    Judecarea contestatiei este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla unitatea sanitara unde functioneaza comisii care a luat hotararea.
    Art. 25
    Judecarea contestatiei se face de urgenta.
    Instanta, judecand contestatia, verifica legalitatea hotararii comisiei medicale, putand sa dispuna efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice si sa administreze orice alte probe pe care le considera necesare pentru a stabili daca, fata de comportarea si manifestarile bolnavului,  erau intrunite conditiile prevazute in art. 2 din prezentul decret, pentru aplicarea tratamentului medical obligatoriu.
    In toate cazurile, instanta va asculta persoana fata de care s-a instituit tratamentul medical obligatoriu.
    Judecata are loc cu asigurarea de catre instanta a unui aparator din oficiu pentru cel fata de care s-a instituit tratamentul medical obligatoriu, daca acesta nu are un aparator ales.
    Participarea procurorului la judecata este obligatorie.
    Instanta hotaraste, dupa caz, mentinerea, modificarea sau incetarea aplicarii hotararii prin care s-a dispus tratamentul medical obligatoriu.
    Art. 26
    Hotararea prin care instanta a solutionat contestatia este supusa recursului.
    Dupa ramanerea definitiva a hotararii, dosarul medical va fi restituit comisiei care a decis tratamentul medical obligatoriu.
    Art. 27
    Prevederile din art. 25 si 26 se completeaza, in mod corespunzator, cu dispozitiile Codului de procedura civila.
    Art. 28
    Internarea unei persoane ca bolnav psihic periculos, instituirea sau mentinerea tratamentului medical obligatoriu fara respectarea dispozitiilor prezentului decret atrag, dupa caz, raspunderea materiala, civila, disciplinara sau penala.

    CAP. 5
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 29
    Ministerul Sanatatii si consiliile populare judetene si al municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru asigurarea bazei materiale, medicamentelor si a personalului necesare bunei desfasurari a asistentei bolnavilor psihici periculosi, in cadrul indicatorilor economici si financiar aprobati.
    Ministerul Sanatatii va lua masuri pentru pregatirea ai perfectionarea personalului sanitar necesar asigurarii asistentei medicale a bolnavilor psihici periculosi, precum si pentru realizarea unui sistem unitar de evidenta a acestora.
    Consiliile populare vor asigura, potrivit dispozitiilor legale, terenurile agricole necesare unitatilor sanitare pentru organizarea si dezvoltarea activitatilor de ergoterapie.
    Art. 30
    Organele sanitare au obligatia sa asigure transportul bolnavilor care urmeaza sa fie internati si a celor fata de care aceasta masura a incetat, precum si a insotitorilor acestora.
    Comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare vor acorda
    sprijin pentru transportul persoanelor prevazute la alin. 1.
    Art. 31
    La cererea personalului sanitar, comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare, prin comisiile pentru invatamant sanatate si cultura sau persoane delegate in acest scop, vor acorda sprijinul necesar aplicarii masurilor privind asistenta bolnavilor psihici periculosi.
    Art. 32
    Sunt supusi prevederilor prezentului decret si toxicomanii care, din cauza intoxicarii cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substante, se afla in una din situatiile prevazute in art. 2.
    Art. 33
    Cererile, contestatiile si celelalte acte in legatura cu instituirea, mentinerea, schimbarea sau incetarea tratamentului medical obligatoriu sunt scutite de orice taxe.
    Tratamentul medical obligatoriu, efectuat ambulator sau in conditii de spitalizare, precum si internarea bolnavilor psihici si a celor prevazuti la art. 32, sunt gratuite.
    Art. 34
    Bolnavilor psihici periculosi care au savarsit fapte prevazute de legea penala le sunt aplicabile dispozitiile din Codul penal si Codul de procedura penala.
    Art. 35
    Bolnavii psihici periculosi, internati pentru tratament medical obligatoriu, potrivit prevederilor Decretului nr. 12/1965, vor fi reexaminati, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentului decret in Buletinul Oficial al Romaniei, de catre comisia medicala prevazuta la art. 8, care va proceda potrivit art. 17.
    Cazurile aflate in curs de solutionare vor fi rezolvate potrivit dispozitiilor prezentului decret.
    Art. 36
    Decretul nr. 12/1965 privind ingrijirea medicala a bolnavilor mintali periculosi, publicat in Buletinul Oficial nr. 4 din 27 ianuarie 1965, si Hotararea Consiliului de Ministri nr. 39/1965 pentru aplicarea Decretului nr. 12/1965 privind ingrijirea medicala a bolnavilor mintali periculosi, publicata in Colectia de hotarari si dispozitii ale Consiliului de Ministri nr. 3 din 27 ianuarie 1965, se abroga.




SmartCity5

COMENTARII la Decretul 313/1980

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 313 din 1980
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu