Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 97 din  9 iulie 1998

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 18 din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 286 din  4 august 1998


SmartCity3


    Ioan Muraru            - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Paula C. Pantea        - procuror
    Doina Suliman          - magistrat-asistent

    Pe rol, pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 18 din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, ridicata de Societatea Comerciala "Kappa Servexim" - S.R.L. Bucuresti in Dosarul nr. 1.434/1997 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia contencios administrativ.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 30 iunie 1998 si au fost consemnate in incheierea din aceeasi data, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, Curtea a amanat pronuntarea pentru data de 9 iulie 1998.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Curtea de Apel Bucuresti - Sectia contencios administrativ, prin Incheierea din 4 februarie 1998, pronuntata in Dosarul nr. 1.434/1997, a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 18 din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, ridicata de Societatea Comerciala "Kappa Servexim" - S.R.L. Bucuresti.
    In motivarea exceptiei se sustine ca dispozitiile atacate contravin prevederilor art. 41 alin. (7) si (8) din Constitutie, deoarece se incalca "prezumtia de licitate a dobandirii averii", afectandu-se astfel proprietatea persoanei contribuabile.
    Exprimandu-si opinia, instanta de judecata apreciaza ca exceptia este intemeiata, pentru aceleasi argumente invocate de Societatea Comerciala "Kappa Servexim" - S.R.L. Bucuresti in sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate.
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, au fost solicitate punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, apreciaza ca exceptia este neintemeiata, deoarece in speta nu este vorba de "confiscare", care ar aduce atingere art. 41 alin. (7) si (8) din Constitutie, ci de o penalizare fiscala, care se aplica ca sanctiune distincta pentru descurajarea evaziunii fiscale.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partilor, concluziile procurorului, precum si dispozitiile art. 18 din Legea nr. 87/1994, raportate la prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, republicata, retine urmatoarele:
    In temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constitutionala este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate cu care a fost legal sesizata.
    Prin art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, republicata, se instituie obligatia platitorilor de taxa sa achite taxa pe valoarea adaugata pana la data de 25 a lunii urmatoare, prin virament, cec sau numerar, la organul fiscal competent sau la bancile comerciale, dupa caz.
    Conform art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, republicata, taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect, care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul proprietatii bunurilor, precum si asupra celor privind prestarile de servicii. Valoarea adaugata, in sensul ordonantei, este echivalenta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile in cadrul aceluiasi stadiu al circuitului economic, ea aplicandu-se asupra tranzactiilor fiecarui stadiu al circuitului economic si constituind un venit al statului.
    Prin urmare, taxa pe valoarea adaugata nu este un impozit stabilit pe averea, pe posesiunile ori pe venitul unui contribuabil, ci un impozit indirect asupra vanzarii bunurilor ori prestarii serviciilor, deci un impozit asupra consumului care, in final, este suportat de consumator, deoarece se adauga la costul produsului sau al serviciului pe care este aplicat.
    In conformitate cu art. 36 din aceeasi ordonanta, nerespectarea acestor prevederi de catre platitorii de taxa pe valoarea adaugata se sanctioneaza conform Legii nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale.
    In cap. III din Legea nr. 87/1994, art. 17 stabileste contraventiile si sanctiunile pentru aceste contraventii.
    Art. 18 din Legea nr. 87/1994 adauga si obligatia platitorilor de taxe, care au incalcat dispozitiile fiscale, de a varsa, pe langa impozitele, taxele si contributiile stabilite de organul de control, neachitate, o suma egala cu diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite de organul de control, iar in cazul in care contribuabilul a savarsit o noua contraventie in termen de un an, organul de control va dispune varsarea, pe langa diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite potrivit legii, a unei sume egale cu dublul diferentelor constatate, echivaland, prin efecte, cu o confiscare.
    Aceasta masura este contrara dispozitiilor art. 41 alin. (8) din Constitutie, potrivit carora pot fi confiscate, in conditiile legii, numai bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni sau contraventii.
    Suma la care se refera art. 18 din Legea nr. 87/1994, egala cu diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite de organul de control sau dublul acestora, nu se incadreaza in nici una dintre categoriile de bunuri la care se refera art. 41 alin. (8) din Constitutie. Obligatia la care se refera nu constituie penalitati, deoarece regimul acestora este stabilit in art. 34 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992, republicata. Potrivit acestui text din ordonanta, "pentru neplata integrala a unei diferente din taxa pe valoarea adaugata in termenul stabilit, cota majorarii de intarziere aplicata este cea prevazuta in legislatia referitoare la calculul si la plata sumei datorate pentru neachitarea la termen a impozitelor si taxelor".
    Suma prevazuta la art. 18 din Legea nr. 87/1994 nu constituie nici despagubire, deoarece despagubirile se includ in majorari si se platesc o data cu diferentele pe impozite, taxe sau contributii, pe baza de tarif legal. Aceasta suma face parte deci din bunurile dobandite de contribuabil in afara activitatii contraventionale.
    Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. (7) din Constitutie, caracterul licit al dobandirii bunurilor se prezuma, iar averea dobandita licit nu poate fi confiscata.
    Asa fiind, textul art. 18 din Legea nr. 87/1994, prin care se dispune varsarea de catre contribuabil catre stat, pe langa impozitele, taxele si contributiile neachitate, a unei sume egale sau duble, dupa caz, cu/fata de diferentele de impozite, taxe si contributii, stabilite de organele de control, cu titlu de sanctiune, dar care nu constituie nici infractiune, nici contraventie, incalca alin. (8) coroborat cu alin. (7) ale art. 41 din Constitutie.
    In aceste conditii, exceptia de neconstitutionalitate invocata este intemeiata.

    Pentru motivele aratate, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite exceptia de neconstitutionalitate invocata de Societatea Comerciala "Kappa Servexim" - S.R.L. Bucuresti in Dosarul nr. 1.434/1997 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia contencios administrativ si constata ca dispozitiile art. 18 din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale sunt neconstitutionale.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 9 iulie 1998.

               PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                   prof. univ. dr. IOAN MURARU

                                   Magistrat asistent,
                                   Doina SulimanSmartCity5

COMENTARII la Decizia 97/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 97 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 97/1998
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu