Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 530 din 22 septembrie 2008

pentru aprobarea Instructiunilor privind organizarea si desfasurarea activitatii de securitate si sanatate in munca in unitatile sistemului administratiei penitenciare

ACT EMIS DE: ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 850 din 17 decembrie 2008



Având în vedere prevederile art. 50 alin. (3) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006,

în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.849/2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza prevederilor art. 1 alin. (6) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul ministerului justiţiei nr. 2.003/C/2008, cu modificările şi completările ulterioare,

directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezenta decizie.

Art. 1. - Se aprobă Instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă în unităţile sistemului administraţiei penitenciare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.

Art. 2. - Unităţile sistemului administraţiei penitenciare vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.

Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentei decizii, orice dispoziţie contrară se abrogă.

Art. 4. - Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,

Ioan Băla

ANEXĂ

INSTRUCŢIUNI

privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă în unităţile sistemului administraţiei penitenciare

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Securitatea şi sănătatea în muncă reprezintă un sistem de activităţi instituţionalizate având ca scop asigurarea celor mai bune condiţii în realizarea sarcinilor de muncă, apărarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii personalului sistemului penitenciar şi a altor persoane participante în procesul de muncă.

(2) Asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă contribuie la întărirea capacităţii personalului sistemului administraţiei penitenciare pentru îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu.

Art. 2. - (1) Prezentele instrucţiuni cuprind direcţiile şi modul de aplicare, referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, securitatea şi sănătatea personalului, eliminarea factorilor de risc de accidentare, informarea, consultarea, instruirea personalului şi a reprezentanţilor acestuia în domeniu, în cazurile particulare, specifice activităţilor şi acţiunilor sistemului administraţiei penitenciare.

(2) Activitatea de securitate şi sănătate în muncă se organizează şi se desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006, precum şi ale prezentelor instrucţiuni.

Art. 3. - Prezentele instrucţiuni stabilesc un sistem unitar particular de măsuri şi reguli obligatorii privind securitatea şi sănătatea în muncă în unităţile sistemului penitenciar.

Art. 4. - Măsurile de securitate şi sănătate în muncă în unităţile sistemului penitenciar se asigură pentru toate categoriile de lucrători, astfel:

a)   funcţionarii publici cu statut special şi personalul contractual, pe timpul desfăşurării activităţilor de serviciu;

b)   cursanţii, elevii şi studenţii, pe timpul desfăşurării procesului de învăţământ;

c)  personalul din afara sistemului penitenciar, pe timpul participării la diferite activităţi de serviciu desfăşurate în unităţile sistemului penitenciar;

d)  persoanele private de libertate, pe timpul desfăşurării activităţilor lucrative atât în incinta unităţilor, cât şi în exteriorul acestora.

Art. 5. - Activităţile legate de transportul persoanelor şi materialelor se desfăşoară cu respectarea prevederilor legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Art. 6. - Activităţile în care se folosesc surse de radiaţii nucleare se desfăşoară cu respectarea prevederilor Normelor de radioprotecţie elaborate de Comisia Naţională de Control al Activităţilor Nucleare.

Art. 7. - Activităţile specifice în situaţii de urgenţă se desfăşoară cu respectarea prevederilor legilor, instrucţiunilor şi normelor specifice acestui domeniu.

Art. 8. - Organizarea, coordonarea şi controlul activităţii de securitate şi sănătate în muncă, cercetarea, înregistrarea şi evidenţa accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, precum şi autorizarea din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile sistemului penitenciar se realizează prin structura internă de prevenire şi protecţie.

Art. 9. - Fişele posturilor pentru personalul încadrat cuprind în mod obligatoriu atribuţiile şi răspunderile ce îi revin acestuia în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate.

Art. 10. - (1) Contractele de prestări de servicii încheiate între unităţile sistemului administraţiei penitenciare şi diferiţi operatori economici cuprind, distinct, clauze ce revin părţilor pe linia respectării reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă.

(2) Contractele de prestări de servicii încheiate între unităţile sistemului administraţiei penitenciare şi diferiţi operatori economici, pe linie de securitatea şi sănătatea în muncă, trebuie să cuprindă în mod obligatoriu cel puţin următoarele clauze:

a) beneficiarul este obligat să asigure instructajul şi condiţiile de protecţie a muncii, precum şi alimentaţia şi echipamentul de protecţie pentru persoanele private de libertate şi pentru personalul de pază şi supraveghere;

b)   beneficiarul este obligat să obţină avizele legale (autorizaţie de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, autorizaţie sanitară, sanitar-veterinară, autorizaţie de protecţia mediului, P.S.I, etc.) înainte de începerea activităţii cu persoanele private de libertate;

c)  în situaţia în care beneficiarul este răspunzător de conducerea şi/sau de organizarea activităţii care a avut ca urmare producerea accidentului, beneficiarul este obligat să comunice, să cerceteze şi să înregistreze accidentul de muncă; cercetarea se face de către o comisie mixtă, conform reglementărilor legale.

(3)  Inainte de încheierea oricărui contract de prestări de servicii este obligatorie consultarea reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie din unitatea penitenciară.

(4) In cazul în care nu sunt încheiate contracte sau acestea nu prevăd expres clauze cu privire la obligaţiile părţilor pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, întreaga răspundere privind activitatea de prevenire şi protecţie revine unităţii beneficiare a serviciilor.

Art. 11. - (1) Desfăşurarea tuturor activităţilor în cadrul unităţilor sistemului administraţiei penitenciare este condiţionată de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, emisă de structura de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

(2) Desfăşurarea activităţilor la operatorii economici cu care unitatea are încheiat contract de prestări de servicii este condiţionată de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă de către aceştia.

Art. 12. - Cheltuielile necesare realizării măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, inclusiv pentru pregătirea profesională, sunt finanţate din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul fiecărei unităţi, prin grija structurilor de specialitate, cu respectarea instrucţiunilor în vigoare.

Art. 13. - Prezentele instrucţiuni se revizuiesc ori de câte ori este nevoie, în concordanţă cu modificările de natură legislativă.

Art. 14. - Sensurile unor termeni şi expresii utilizate în prezentele instrucţiuni sunt precizate în anexa nr. 1.

CAPITOLUL II

Organizarea şi desfăşurarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă

SECŢIUNEA 1

Particularităţi de organizare

Art. 15. - (1) In situaţia în care în acelaşi loc de muncă îşi desfăşoară activitatea personal din mai multe unităţi, directorii acestora au următoarele obligaţii:

a)  să coopereze în vederea implementării prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, luând în considerare natura activităţilor;

b)   să îşi coordoneze acţiunile în vederea protecţiei personalului şi prevenirii riscurilor profesionale, luând în considerare natura activităţilor;

c) să se informeze reciproc despre riscurile profesionale;

d) să informeze personalul despre riscurile profesionale.

(2)   Directorul unităţii îşi instruieşte personalul propriu participant privitor la activităţile specifice, iar directorul unităţii care organizează activitatea execută instruirea pentru activitatea respectivă.

(3)  Directorii unităţilor au obligaţia de a încheia un protocol pentru respectarea prevederilor de mai sus. Protocolul cuprinde clauze privind instruirea personalului participant, raportarea, cercetarea şi înregistrarea evenimentelor.

(4)  In cazul în care nu se încheie protocolul, întreaga răspundere privind activitatea de prevenire şi protecţie revine unităţii beneficiare a serviciilor.

Art. 16. - (1) Obligaţiile directorilor pentru realizarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă sunt cele prevăzute pentru angajator de legislaţia în vigoare.

(2) La nivelul unităţilor se întocmeşte planul de prevenire şi protecţie, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

SECŢIUNEA a 2-a

Obligaţiile personalului pentru realizarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă

Art. 17. - Fiecare persoană este obligată să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.

Art. 18. - (1) Pentru realizarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, personalul are următoarele obligaţii:

a)   să utilizeze corect armamentul, muniţia, aparatura, maşinile-unelte, substanţele periculoase şi alte echipamente de muncă;

b)  să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl depoziteze la locul destinat pentru păstrare;

c)   să nu procedeze la scoaterea din funcţiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de protecţie, în special ale maşinilor, aparaturii, uneltelor, instalaţiilor tehnice, şi să utilizeze corect aceste dispozitive;

d)   să îşi însuşească şi să respecte instrucţiunile de exploatare a echipamentelor de muncă, regulile şi instrucţiunile specifice elaborate la locul/postul de lucru unde îşi desfăşoară activitatea;

e)  să nu execute sarcini de muncă pentru care nu este calificat sau autorizat;

f) să solicite conducătorului locului de muncă, ori de câte ori consideră necesar, detalii cu privire la sarcina de muncă despre care are motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea sa sau a personalului său, în cazul oricărei deficienţe a sistemelor de protecţie;

g) să colaboreze cu directorul sau cu personalul din structura de specialitate din unitate, atâta timp cât este necesar pentru a face posibilă realizarea oricăror măsuri sau cerinţe dispuse de structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor;

h) să informeze conducătorul locului de muncă şi/sau directorul unităţii despre accidentele suferite de propria persoană sau de alte persoane despre care are cunoştinţă.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) se aplică, după caz, şi celorlalţi participanţi la procesul de muncă, potrivit activităţilor pe care aceştia le desfăşoară.

SECŢIUNEA a 3-a

Structurile organizatorice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

Art. 19. - Managementul activităţii de securitate şi sănătate în muncă este asigurat de structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Art. 20. - Structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor are următoarele atribuţii principale:

a)  elaborează politica unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă pentru personalul sistemului administraţiei penitenciare, în acord cu reglementările existente pe plan naţional;

b)    elaborează acte normative specifice sistemului administraţiei penitenciare pentru implementarea cerinţelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

c) coordonează, din punct de vedere metodologic, modul de instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru toate categoriile de personal;

d)   elaborează materiale de analiză şi sinteză pentru informarea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi propune măsuri concrete pentru diminuarea sau eliminarea premiselor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, pe baza rapoartelor primite de la unităţile subordonate;

e) analizează propunerile, sesizările, reclamaţiile şi cererile lucrătorilor din sistemul administraţiei penitenciare cu privire la condiţiile de lucru, modul de cercetare a accidentelor de muncă şi a celorlalte aspecte legate de activitatea de securitate şi sănătate în muncă şi adoptă pentru rezolvarea acestora soluţiile legale adecvate;

f)   organizează convocarea anuală cu structurile de specialitate din unităţile sistemului administraţiei penitenciare;

g) cercetează accidentele colective, generate de evenimente deosebite - avarii sau explozii -, produse în unităţile sistemului administraţiei penitenciare;

h) avizează dosarele de cercetare a accidentelor de muncă;

i) ţine evidenţa accidentelor de muncă;

j) analizează cauzele producerii accidentelor de muncă şi iniţiază măsuri pentru prevenirea unor evenimente similare;

k) anual, elaborează şi înaintează directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Darea de seamă privind desfăşurarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă;

l) propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la cazurile de încălcare a prevederilor legale considerate infracţiuni.

Art. 21. - Pe linia evaluării activităţii specifice, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor are următoarele atribuţii:

a) controlează modul de aplicare a legislaţiei naţionale şi a celorlalte acte normative de securitate şi sănătate în muncă;

b) evaluează activitatea de securitate şi sănătate în muncă, pentru toate unităţile sistemului administraţiei penitenciare;

c) autorizează funcţionarea unităţilor sistemului administraţiei penitenciare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

d) propune retragerea autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă a unităţilor sistemului administraţiei penitenciare, dacă nu se respectă condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia;

e)  propune oprirea parţială sau totală a activităţii ori a funcţionării echipamentelor de muncă din unităţile sistemului administraţiei penitenciare atunci când constată că nu sunt respectate reglementările de securitate şi sănătate în muncă, ordinele şi dispoziţiile pe această linie, întocmeşte în acest sens procesul-verbal de constatare şi oprire parţială/totală a activităţii, conform anexei nr. 2, şi menţionează în certificatul constatator;

f)   elaborează materiale de analiză şi sinteză pentru informarea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în urma desfăşurării activităţilor de evaluare pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile sistemului administraţiei penitenciare.

Art. 22. -Activitatea de securitate şi sănătate în muncă în unităţile sistemului administraţiei penitenciare este organizată de către directorii acestora, astfel:

a) dacă numărul personalului prevăzut în statul de organizare este mai mic de 150 de persoane, directorul unităţii desemnează o persoană care să se ocupe cu activitatea de securitate şi sănătate în muncă;

b) dacă numărul personalului este mai mare sau egal cu 150, se organizează o structură internă de prevenire şi protecţie, cu funcţii distincte în statul de organizare al unităţii.

Art. 23. - Pentru coordonarea activităţilor de securitate şi sănătate în muncă din unităţile sistemului administraţiei penitenciare, în Administraţia Naţională a Penitenciarelor se înfiinţează o structură internă de prevenire şi protecţie.

Art. 24. - Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 se subordonează nemijlocit directorului unităţii şi desfăşoară numai activităţi de securitate şi sănătate în muncă şi cel mult activităţi complementare de prevenirea şi stingerea incendiilor şi de protecţie a mediului.

Art. 25. - Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 trebuie să aibă cel puţin studii postliceale în profil tehnic şi un curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu o durată de minimum 80 de ore.

Art. 26. - Şefii structurilor interne de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe minime de pregătire: studii superioare tehnice, curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu o durată de cel puţin 80 de ore şi curs postuniversitar de evaluare a riscurilor cu o durată de cel puţin 180 de ore.

Art. 27. - Personalul din structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor trebuie să îndeplinească cerinţele minime de pregătire corespunzătoare nivelului mediu şi/sau superior.

Art. 28. - Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 poate fi funcţionar public cu statut special sau personal contractual.

Art. 29. - (1) Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 are obligaţiile şi atribuţiile prevăzute de reglementările în vigoare.

(2) Personalul menţionat la alin. (1) are următoarele atribuţii specifice:

a) să propună sistarea activităţii în cazul în care se constată abateri de la respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi să transmită procesul-verbal de constatare şi oprire parţială/totală a activităţii la eşalonul care a eliberat certificatul constatator, în vederea înscrierii sistării activităţii;

b) să controleze lunar sau ori de câte ori este nevoie fiecare loc de muncă din unitate;

c)  să comunice directorului unităţii, în scris, deficienţele constatate în timpul controalelor efectuate la locurile de muncă şi să propună măsuri de prevenire şi protecţie;

d) să verifice periodic, dar nu la mai mult de un an, sau ori de câte ori este nevoie, pe baza măsurărilor efectuate de către organismele sau laboratoarele abilitate, nivelul de încadrare a noxelor în limitele de nocivitate admise pentru locul de muncă şi să propună măsuri tehnice şi organizatorice de reducere a acestora acolo unde este cazul;

e) să întocmească şi să înainteze eşalonului superior, anual, Darea de seamă privind modul de organizare şi desfăşurare a activităţii de securitate şi sănătate în muncă, conform anexei nr. 4;

f) să întocmească documentele de organizare şi conducere a activităţii de securitate şi sănătate în muncă, conform anexei nr. 5.

SECŢIUNEA a 4-a

Organizarea comitetului de securitate şi sănătate în muncă

Art. 30. - Comitetul de securitate şi sănătate în muncă se constituie în toate unităţile sistemului administraţiei penitenciare.

Art. 31. - Membrii comitetului de securitate şi sănătate în muncă se nominalizează prin decizie a directorului unităţii, iar componenţa comitetului se stabileşte conform prevederilor art. 58 din normele metodologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

Art. 32. - La întrunirile comitetului de securitate şi sănătate în muncă participă personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23, reprezentanţii personalului, desemnaţi conform art. 60 din normele metodologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006, şi medicul de medicina muncii.

SECŢIUNEA a 5-a

Funcţionarea comitetului de securitate şi sănătate în muncă

Art. 33. - Comitetul de securitate şi sănătate în muncă îşi desfăşoară activitatea în baza regulamentului de funcţionare a unităţii.

Art. 34. - (1) Directorul unităţii are obligaţia să asigure întrunirea comitetului de securitate şi sănătate în muncă cel puţin o dată pe trimestru şi ori de câte ori este necesar.

(2)  Ordinea de zi a fiecărei întruniri este stabilită de către preşedinte şi secretar, cu consultarea reprezentanţilor personalului, şi este transmisă membrilor comitetului de securitate şi sănătate în muncă cu cel puţin 5 zile înaintea datei stabilite pentru întrunirea comitetului.

(3) Secretarul comitetului de securitate şi sănătate în muncă transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în termen de 10 zile de la data întrunirii, o copie a procesului-verbal încheiat.

SECŢIUNEA a 6-a

Obligaţiile directorului unităţii referitoare la comitetul de securitate şi sănătate în muncă

Art. 35. - Directorul unităţii furnizează comitetului de securitate şi sănătate în muncă toate informaţiile necesare privitoare la securitatea şi sănătatea în muncă.

Art. 36. - (1) Directorul unităţii prezintă, cel puţin o dată pe an, comitetului de securitate şi sănătate în muncă un raport scris care cuprinde situaţia securităţii şi sănătăţii în muncă, acţiunile care au fost întreprinse şi eficienţa acestora în anul încheiat, precum şi propunerile pentru planul de prevenire şi protecţie ce urmează să se realizeze în anul următor.

(2)  Directorul unităţii transmite raportul prevăzut la alin. (1), avizat de membrii comitetului de securitate şi sănătate în muncă, în termen de 10 zile, structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

(3)   Directorul unităţii are obligaţia să acorde fiecărui reprezentant al lucrătorilor în comitetele de securitate şi sănătate în muncă timpul necesar exercitării atribuţiilor specifice conform art. 61 alin. (2) din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

CAPITOLUL III

Pregătirea şi instruirea personalului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

SECŢIUNEA 1

Dispoziţii generale

Art. 37. - Pregătirea şi instruirea personalului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt părţi componente ale pregătirii profesionale şi au ca scop însuşirea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Art. 38. - Instruirea personalului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cuprinde 3 faze:

a) instruirea introductiv-generală;

b) instruirea la locul de muncă;

c) instruirea periodică.

Art. 39. - Costul pregătirii şi instruirii/perfecţionării personalului se suportă de unitatea din care provine.

Art. 40. - (1) Directorul unităţii ia măsuri ca instruirea să se execute în locuri special amenajate.

(2) In astfel de locuri special amenajate există tematici de instruire-testare, pe specializări, meserii sau activităţi.

Art. 41. - (1) Rezultatul instruirii personalului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se consemnează în mod obligatoriu în Fişa de instruire individuală privind securitatea şi sănătatea în muncă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, cu indicarea materialului predat, a duratei şi datei instruirii.

(2)  Completarea fişei de instruire individuală se face cu pix sau cu stilou, imediat după verificarea instruirii.

(3) După efectuarea instruirii, fişa de instruire individuală se semnează de către persoana instruită şi de către cei care au efectuat şi au verificat instruirea.

(4)   Fişa de instruire individuală se păstrează de către conducătorul locului de muncă şi este însoţită de o copie a fişei de aptitudini, completată de către medicul de medicina muncii în urma examenului medical la angajare.

Art. 42. - (1) Pentru persoanele aflate în unitate, directorul stabileşte reguli şi ia măsuri de instruire şi însoţire a acestora în unitatea respectivă.

(2) Pentru personalul din exteriorul unităţii, care desfăşoară activităţi de prestări de servicii într-o unitate a sistemului administraţiei penitenciare, directorul unităţii beneficiare a serviciilor ia măsuri de asigurare a unei instruiri suplimentare privind activităţile, riscurile şi măsurile specifice.

(3) Instruirea prevăzută la alin. (1) şi (2) se consemnează în fişa de instruire colectivă privind securitatea şi sănătatea în muncă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7.

(4)   Fişa de instruire colectivă se întocmeşte în două exemplare, dintre care un exemplar se păstrează de către structura internă de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi celălalt exemplar se păstrează de către personalul instruit sau, în cazul vizitatorilor, de către conducătorul/şeful grupului.

SECŢIUNEA a 2-a

Instruirea introductiv-generală

Art. 43. - Instruirea introductiv-generală se efectuează cu următoarele categorii:

a) personalul nou-încadrat în muncă;

b) personalul detaşat, mutat sau delegat la o altă unitate;

c) personalul pus temporar la dispoziţie;

d) elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ;

e)  participanţii la diferite forme de pregătire cu o durată mai mare de 30 de zile;

f) persoanele angajate temporar;

g)  persoanele aflate în unitate, în perioada de probă, în vederea angajării;

h) persoanele private de libertate care desfăşoară activităţi lucrative.

Art. 44. - (1) Directorul unităţii stabileşte prin instrucţiuni proprii durata instruirii introductiv-generale, care se consemnează în decizia de zi pe unitate şi care nu este mai mică de 8 ore.

(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) persoanele prevăzute la art. 42, cărora li se prezintă succint activităţile, riscurile şi măsurile de prevenire şi protecţie din unitate.

Art. 45. - (1) In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, în principal, următoarele probleme:

a) legislaţia de securitate şi sănătate în muncă;

b)  consecinţele posibile ale necunoaşterii şi nerespectării legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă;

c)   riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională specifice unităţii;

d)  măsurile la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor.

(2) Instruirea introductiv-generală se face pe baza tematicii întocmite de către structura internă de prevenire şi protecţie şi aprobate de către directorul unităţii.

SECŢIUNEA a 3-a

Instruirea la locul de muncă

Art. 46. - (1) Instruirea la locul de muncă se face după instruirea introductiv-generală şi are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul fiecărui loc de muncă, post de lucru şi/sau fiecărei funcţii exercitate.

(2)  Instruirea la locul de muncă se face întregului personal prevăzut la art. 43, inclusiv la schimbarea locului de muncă în cadrul unităţii.

(3)  Instruirea la locul de muncă se efectuează de către conducătorul locului de muncă/activităţii.

(4) Persoanele care efectuează instruirea la locul de muncă şi durata acesteia se stabilesc prin decizie a directorului unităţii.

(5) Durata instruirii la locul de muncă este de 8 ore.

Art. 47. - (1) Instruirea la locul de muncă se efectuează pe baza tematicilor întocmite de structura internă de prevenire şi protecţie şi aprobate de către directorul unităţii.

(2) Tematicile de prezentare se păstrează la persoanele care efectuează instruirea.

SECŢIUNEA a 4-a

Instruirea periodică

Art. 48. - Instruirea periodică se face întregului personal prevăzut la art. 43 şi are drept scop reîmprospătarea şi actualizarea cunoştinţelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Art. 49. - (1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.

(2) Durata unei instruiri periodice este de minimum două ore şi include demonstraţii practice acolo unde este cazul.

(3)  Intervalul dintre două instruiri periodice va fi stabilit prin instrucţiuni proprii, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru, şi nu va fi mai mare de o lună pentru activităţile direct productive (activităţi cu maşini şi echipamente etc.) şi de 6 luni pentru activităţile din operativ.

(4)  Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre două instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.

Art. 50. - Instruirea periodică se efectuează pe baza tematicilor întocmite de structura internă de prevenire şi protecţie şi aprobate de către directorul unităţii.

SECŢIUNEA a 5-a

Cazuri particulare de instruire

Art. 51. - (1) In cazul în care persoanele private de libertate desfăşoară activităţi lucrative pentru diferiţi beneficiari externi, şeful punctului de lucru are obligaţia să ceară beneficiarului să efectueze instructajul la locul de muncă al persoanelor private de libertate, dacă acest lucru este specificat în contractul de prestări de servicii, conform instrucţiunilor proprii unităţii beneficiare, specifice activităţii desfăşurate

(2)  Pentru persoanele private de libertate care desfăşoară activităţi lucrative în interiorul locului de deţinere, instruirea acestora se efectuează de coordonatorul locului de muncă şi se consemnează în fişa de instruire individuală privind securitatea şi sănătatea în muncă sau în fişa de instruire colectivă.

(3)  Pentru persoanele private de libertate care nu sunt cuprinse în procesul de muncă, instructajul specific detenţiei se va face de şeful de tură, conform instrucţiunilor proprii elaborate.

(4)  Responsabilul cu securitatea şi sănătatea în muncă din unitate, în colaborare cu şeful de tură, are obligaţia să elaboreze instrucţiuni proprii specifice detenţiei, ţinând seama de actele normative specifice detenţiei şi de cele specifice securităţii muncii.

(5)   Şeful punctului de lucru are obligaţia să anunţe responsabilul cu securitatea şi sănătatea în muncă din unitate despre orice modificare intervenită în echipa sa de lucru şi să facă instruirea la locul de muncă, în cazul în care are şi atribuţii de organizare şi conducere a punctului de lucru respectiv.

Art. 52. - Persoanele din afara unităţii, sosite pentru predarea/primirea echipamentelor de muncă sau a altor materiale, la intrarea în unitatea penitenciară iau cunoştinţă, pe bază de semnătură, de regulile specifice unităţii.

SECŢIUNEA a 6-a

Formarea şi perfecţionarea personalului specializat

Art. 53. - Formarea şi perfecţionarea personalului cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au drept scop pregătirea personalului încadrat sau care exercită aceste atribuţii în unităţile sistemului administraţiei penitenciare.

Art. 54. - Nivelurile de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă necesare pentru dobândirea capacităţilor şi aptitudinilor corespunzătoare efectuării activităţilor de prevenire şi protecţie pentru personalul cu atribuţii în domeniu sunt următoarele:

a) nivel de bază;

b) nivel mediu;

c) nivel superior.

Art. 55. - Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelurilor de bază, mediu şi superior sunt stabilite în conformitate cu prevederile art. 48-50 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

Art. 56. - Formarea, pregătirea şi perfecţionarea personalului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se realizează prin următoarele forme:

a)   cursuri postuniversitare organizate de către instituţii abilitate, pe baza unor programe elaborate în colaborare cu ministerele de resort;

b)  cursuri de nivel de bază, mediu sau superior, organizate de către furnizori de formare profesională autorizaţi conform legislaţiei în vigoare;

c) convocări anuale de perfecţionare cu structura internă de prevenire şi protecţie din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Art. 57. - Structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor organizează, anual, convocări de pregătire cu structura internă de prevenire şi protecţie din unităţile subordonate, pe baza unei tematici avizate anterior de către directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

SECŢIUNEA a 7-a

Mijloace de informare, instruire şi avertizare

Art. 58. - Directorii unităţilor sunt obligaţi să asigure organizarea unei activităţi permanente de informare, instruire şi avertizare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, utilizând mijloacele cu conţinut specific: filme, afişe, pliante, cataloage, broşuri, cărţi, informări.

Art. 59. - Centrul metodologic de organizare şi realizare a informării, instruirii şi avertizării la nivelul unităţilor sistemului administraţiei penitenciare este structura internă de prevenire şi protecţie.

Art. 60. - Structura internă de prevenire şi protecţie gestionează materialele din dotarea sa şi întocmeşte planul anual de activitate, astfel încât tot personalul unităţii să participe la o activitate din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: informare, instruire şi prezentări de filme cu tematică de securitate şi sănătate în muncă.

Art. 61. - (1) Structurii interne de prevenire şi protecţie i se vor asigura de către unitate mobilier, mijloace audiovizuale, materiale de instruire şi testare, astfel încât să se poată desfăşura în mod corespunzător orice formă de instruire.

(2) Dotarea minimă cu mijloace audiovizuale a cabinetului de securitate şi sănătate în muncă cuprinde:

a) aparatură cu redare video, televizor color, videoretroproiector şi ecran de proiecţie;

b) calculator, imprimantă;

c) aparat de fotografiat.

Art. 62. - Materialele de instruire şi testare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă necesare structurii interne de securitate şi sănătate în muncă sunt următoarele:

a) manuale şi cursuri de specialitate, inclusiv cele cu specific sistemului penitenciar;

b) teste de verificare a cunoştinţelor pe meserii sau activităţi;

c) reglementări specifice de securitate şi sănătate în muncă;

d) standarde de securitate a muncii;

e)   cărţi, broşuri, îndrumare, cataloage, pliante, reviste, suporturi de curs destinate instruirii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

f) filme cu tematică de securitate şi sănătate în muncă;

g) casete video, CD-uri, DVD-uri cu filme având tematică de securitate şi sănătate în muncă;

h) afişe de securitate şi sănătate în muncă.

Art. 63. - Organizarea şi dotarea structurii interne de prevenire şi protecţie cu toate materialele şi mijloacele necesare se finanţează conform reglementărilor în vigoare.

CAPITOLUL IV

Comunicarea, cercetarea, înregistrarea şi raportarea evenimentelor

SECŢIUNEA 1

Definirea şi clasificarea evenimentelor

Art. 64. - Sensurile termenilor şi expresiilor „eveniment", „accident de muncă", „incident periculos", „boală profesională", „accident uşor" şi „boală legată de profesiune" sunt cele definite de prevederile art. 5 din Legea nr. 319/2006.

Art. 65. - In sensul prevederilor art. 5 lit. g) din Legea nr. 319/2006 este, de asemenea, accident de muncă:

a)  accidentul suferit de persoane aflate în vizită în orice unitate penitenciară;

b)  accidentul suferit de orice persoană care îndeplineşte sarcini de serviciu, inclusiv în cadrul unor activităţi culturale, sportive, în ţară sau în afara graniţelor ţării, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini;

c)  accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive sau demonstrative organizate de unităţile sistemului administraţiei penitenciare şi aprobate conform reglementărilor în vigoare, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;

d)   accidentul suferit de orice persoană din sistemul administraţiei penitenciare, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru salvarea de vieţi omeneşti;

e)  accidentul suferit de personalul sistemului administraţiei penitenciare, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol care ameninţă avutul public sau privat;

f)  accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul unităţii ori în alt loc de muncă organizat de directorul acesteia, în timpul programului de muncă, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;

g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul personalului la locul de muncă şi invers;

h) accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul unităţii la locul de muncă sau de la un loc de muncă la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de serviciu;

i) accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul unităţii la care este încadrată victima ori de la orice alt loc de muncă organizat de directorul unităţii la o altă unitate a sistemului penitenciar sau unitate economică/instituţie publică, pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, pe durata normală de deplasare;

j) accidentul suferit înainte sau după încetarea lucrului, dacă victima prelua sau preda uneltele de lucru, locul de muncă, utilajul ori materialele, dacă schimba îmbrăcămintea personală, echipamentul individual de protecţie sau orice alt echipament pus la dispoziţie de directorul unităţii, dacă se afla în baie ori în spălător sau dacă se deplasa de la locul de muncă la ieşirea din unitate şi invers;

k) accidentul suferit în timpul pauzelor regulamentare, dacă acesta s-a produs în locuri organizate de directorul unităţii, precum şi în timpul şi pe traseul normal spre şi de la aceste locuri;

l) accidentul suferit de personalul sistemului administraţiei penitenciare, delegat pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în afara graniţelor ţării, pe durata şi traseul prevăzute în documentul de deplasare;

m) accidentul suferit de personalul sistemului administraţiei penitenciare care efectuează lucrări şi servicii pe teritoriul altor ţări, în baza unor contracte, convenţii sau în alte condiţii prevăzute de lege, încheiate în numele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de persoane împuternicite în acest sens, cu parteneri străini, în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor de serviciu;

n) accidentul suferit de orice persoană care participă la convocări sau urmează cursuri de calificare, recalificare ori perfecţionare a pregătirii profesionale, în timpul şi din cauza efectuării activităţilor practice sau aferente stagiului de practică;

o) accidentul determinat de fenomene sau calamităţi naturale, cum ar fi furtună, viscol, cutremur, inundaţie, alunecări de teren, trăsnet - electrocutare, dacă victima se afla în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;

p) dispariţia unei persoane în condiţiile unui accident de muncă şi în împrejurări care îndreptăţesc presupunerea decesului acesteia;

q) accidentul suferit de o persoană aflată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni;

r) accidentul survenit în timpul misiunilor operative;

s) accidentul în care au fost implicate nave aparţinând sistemului administraţiei penitenciare.

Art. 66. -Accidentele de muncă se clasifică, în raport cu urmările produse şi cu numărul persoanelor accidentate, în:

a) accidente care produc incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice;

b) accidente care produc invaliditate;

c) accidente mortale;

d)  accidente colective, când sunt accidentate cel puţin 3 persoane în acelaşi timp şi din aceeaşi cauză.

SECŢIUNEA a 2-a

Comunicarea evenimentelor

Art. 67. - Orice eveniment, aşa cum este definit la art. 5 lit. f) din Legea nr. 319/2006, se comunică de îndată directorului, de către conducătorul locului de muncă sau de către orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.

Art. 68. - (1) Directorul unităţii are obligaţia să comunice evenimentele de îndată, după cum urmează:

a)  structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, toate evenimentele, aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f) din Legea nr. 319/2006;

b)  asigurătorului, după caz, potrivit prevederilor legale în vigoare privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;

c) organelor de urmărire penală, după caz, atunci când există indicii privind săvârşirea unor infracţiuni.

(2)  Dacă printre victimele evenimentului se află şi personal din alte unităţi din sistemul administraţiei penitenciare sau al altor angajatori, evenimentul se comunică şi acestora de către directorul unităţii la care s-a produs evenimentul.

(3) Evenimentul produs în condiţiile prevăzute la art. 65 lit. d) şi e), dacă a avut loc în afara unităţii şi nu a avut nicio legătură cu aceasta, se comunică, conform alin. (1) lit. a), de către orice persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.

(4)  Orice medic, inclusiv medicul de medicină a muncii, semnalează în mod obligatoriu suspiciunea de boală profesională sau legată de profesiune, depistată cu prilejul prestaţiilor medicale, conform prevederilor legale.

(5) Semnalarea prevăzută la alin. (4) se efectuează ierarhic către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, de îndată, la constatarea cazului.

Art. 69. - In cazul accidentelor de circulaţie produse pe drumurile publice, în care printre victime sunt şi persoane aparţinând sistemului administraţiei penitenciare, aflate în îndeplinirea unor sarcini de serviciu, directorul unităţii care a condus/organizat activitatea solicită organelor de poliţie rutieră competente un exemplar al procesului-verbal de cercetare la faţa locului, precum şi orice alte documente existente, necesare cercetării: copii de pe declaraţii, foaia de parcurs, ordin de deplasare, schiţe, fotografii.

Art. 70. - Comunicarea evenimentelor se face în scris, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, şi cuprinde cel puţin următoarele informaţii:

a)  unitatea la care s-a produs evenimentul şi, dacă este cazul, unitatea la care este angajat accidentatul;

b) locul unde s-a produs evenimentul;

c) data şi ora la care s-a produs evenimentul/data şi ora la care a decedat accidentatul;

d) numele şi prenumele victimei;

e) datele personale ale victimei: vârsta, starea civilă, copii în întreţinere, ocupaţia, vechimea în ocupaţie şi la locul de muncă;

f) împrejurările care se cunosc şi cauzele prezumtive;

g) consecinţele evenimentului;

h) numele şi funcţia persoanei care comunică evenimentul;

i) data comunicării;

j) unitatea sanitară la care a fost internat accidentatul.

Art. 71. -(1) Directorul unităţii ia măsurile necesare pentru a nu se modifica starea de fapt rezultată din producerea evenimentului până la primirea acordului din partea organelor care efectuează cercetarea, cu excepţia cazurilor în care menţinerea acestei stări ar genera producerea altor evenimente, ar agrava starea accidentaţilor sau ar pune în pericol viaţa personalului şi a celorlalţi participanţi la procesul muncii.

(2) In situaţia în care este necesar să se modifice starea de fapt rezultată din producerea evenimentului, se fac, după posibilităţi, schiţe sau fotografii ale locului unde s-a produs, se identifică, se ridică şi se predau organelor care efectuează cercetarea orice obiecte ce conţin sau poartă o urmă a evenimentului.

(3)  Pentru orice modificare a stării de fapt rezultată din producerea evenimentului, directorul unităţii sau reprezentantul său legal consemnează pe propria răspundere, într-un proces-verbal, toate modificările efectuate după producerea evenimentului.

Art. 72. - (1) Directorul unităţii la care s-a produs evenimentul comunică de îndată la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor:

a) incidentul periculos;

b) evenimentul care a avut ca urmare un deces;

c) evenimentul care a avut ca urmare un accident colectiv;

d) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate evidentă;

e) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate;

f) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de incapacitatea temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice;

g) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de incapacitate temporară de muncă mai mică de 3 zile calendaristice;

h) orice eveniment legat de procesul de muncă.

(2) Comunicarea către structura de specialitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cuprinde informaţiile prevăzute la art. 70.

SECŢIUNEA a 3-a

Cercetarea evenimentelor

Art. 73. - Cercetarea evenimentelor are drept scop stabilirea împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.

Art. 74. - (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează imediat după comunicare de către:

a) structura de specialitate din unitatea la care s-a produs evenimentul sau care a condus/organizat activitatea în timpul căreia s-a produs evenimentul, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;

b)  structura de specialitate din unitate sub coordonarea structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase şi situaţii cu persoanele date dispărute;

c) structura medicală competentă, în cazul suspiciunilor de boală profesională şi de boli legate de profesiune.

(2) Rezultatul cercetării evenimentului se consemnează într-un proces-verbal.

Art. 75. - (1) Cercetarea evenimentului se face de către o comisie compusă din cel puţin 3 persoane, dintre care una să fie reprezentant al structurii interne de prevenire şi protecţie, în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni.

(2)  Comisia de cercetare a evenimentului se numeşte prin decizie de zi pe unitate de către directorul unităţii penitenciare.

(3)    Persoanele numite în comisia de cercetare a evenimentului trebuie să aibă pregătire tehnică corespunzătoare, să nu fie implicate în organizarea şi conducerea locului de muncă unde a avut loc evenimentul şi să nu fi avut o responsabilitate în producerea evenimentului.

(4)  Dacă în eveniment sunt implicate victime din unităţi diferite, în comisia de cercetare a evenimentului numită de directorul unităţii la care s-a produs evenimentul se nominalizează şi persoanele numite prin decizie de zi pe unitate de către ceilalţi directori.

(5)  Directorul unităţii care a organizat transportul răspunde pentru cercetarea accidentului de circulaţie produs pe drumurile publice, urmat de incapacitate temporară de muncă, cu respectarea, atunci când este cazul, a prevederilor alin. (4).

(6) Cercetarea evenimentului prevăzut de art. 65 lit. d) şi e), dacă a avut loc în afara unităţii şi nu a avut nicio legătură cu aceasta, se efectuează de către angajatorul la care s-a produs evenimentul, inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, respectiv de către Inspecţia Muncii, conform competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare, cu participarea reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie.

Art. 76. - (1) Persoanele care efectuează cercetarea evenimentelor au dreptul să ia declaraţii scrise, să preleveze sau să solicite prelevarea de probe necesare cercetării, să solicite sau să consulte orice acte ori documente existente în cadrul unităţii, care pot ajuta la cercetarea accidentului, iar directorul acesteia este obligat să le pună la dispoziţie în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate.

(2) In situaţiile prevăzute la alin. (1), cheltuielile necesare prelevării şi analizării probelor în vederea cercetării se suportă de unitatea la care a avut loc evenimentul, în condiţiile reglementărilor în vigoare.

Art. 77. - (1) Termenul de cercetare a evenimentului urmat de incapacitate temporară de muncă este de cel mult 7 zile lucrătoare de la data producerii.

(2)  Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care este necesară prelevarea de probe ori efectuarea de expertize, pentru care se poate solicita în scris, argumentat şi în termen, ierarhic la structura specificată la art. 74 alin. (1) lit. b), prelungirea termenului de cercetare.

(3)  Termenul de cercetare a evenimentelor care au ca urmare deces, invaliditate evidentă, accident colectiv sau situaţie de persoană dată dispărută, precum şi a incidentelor periculoase este de 15 zile lucrătoare de la data producerii acestora.

(4)  Fac excepţie de la prevederile alin. (3) situaţiile în care este necesară eliberarea certificatului medico-legal, prelevarea de probe sau efectuarea de expertize, pentru care structura specificată la art. 74 alin. (1) lit. b) care cercetează evenimentele poate argumenta în scris prelungirea termenului de cercetare.

Art. 78. - (1) In cazul accidentului cu incapacitate temporară de muncă, în urma căruia a intervenit ulterior invaliditate confirmată prin decizie sau decesul victimei, structura de specialitate din unitate, sub coordonarea structurii specificate la art. 74 alin. (1) lit. b), completează dosarul de cercetare întocmit la data producerii evenimentului şi întocmeşte un nou proces-verbal de cercetare bazat pe dosarul astfel completat.

(2)   Intocmirea noului proces-verbal de cercetare a accidentului, prevăzut la alin. (1), se face în cel mult 7 zile lucrătoare de la data primirii, de către structura de specialitate din unitatea penitenciară, sub coordonarea structurii specificate la art. 74 alin. (1) lit. b), în baza deciziei de încadrare într-un grad de invaliditate sau a certificatului de constatare medico-legal.

(3) Evenimentul a cărui consecinţă este invaliditate evidentă se cercetează de către structura de specialitate din unitate, sub coordonarea structurii specificate la art. 74 alin. (1) lit. b), ca eveniment care a produs incapacitate temporară de muncă şi, în funcţie de consecinţele ulterioare ale evenimentului, se procedează conform prevederilor alin. (1) şi (2).

Art. 79. - Pentru unele situaţii neprevăzute în prezentele instrucţiuni, privind cercetarea evenimentelor, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor stabileşte modul în care se efectuează cercetarea acestora.

Art. 80. - (1) Cercetarea evenimentelor se finalizează cu întocmirea unui dosar care cuprinde documentele specificate la art. 122 şi îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 123 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

(2)  Procesul-verbal de cercetare se va întocmi conform anexei nr. 9.

(3) Nota de constatare la faţa locului, încheiată imediat după producerea evenimentului de către reprezentantul structurii interne de prevenire şi protecţie şi semnată de către directorul unităţii, cuprinde precizări legate de: poziţia victimei, existenţa sau inexistenţa echipamentului individual de protecţie, starea echipamentelor de muncă, modul în care funcţionau dispozitivele de protecţie, închiderea fişei individuale de instructaj prin barare şi semnătură, ridicarea de documente sau prelevarea de probe.

Art. 81. - (1) Dosarul de cercetare a evenimentelor se va întocmi astfel:

a) în două exemplare, pentru evenimentele care au produs incapacitate temporară de muncă, dintre care un exemplar se păstrează în arhiva unităţii care înregistrează accidentul, iar un exemplar se transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor;

b)  în două exemplare, pentru incidentele periculoase şi evenimentele care au ca urmare invaliditate evidentă, dintre care un exemplar se păstrează la unitatea care înregistrează accidentul, iar un exemplar se transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor;

c)  în 3 exemplare, pentru evenimentele care au produs invaliditate confirmată prin decizie, deces, accidente colective, dintre care exemplarul original se înaintează organelor de urmărire penală, unde este cazul, un exemplar se transmite la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar un exemplar se păstrează la unitatea care înregistrează accidentul;

d)   în 3 exemplare, pentru evenimentele cercetate de structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dintre care exemplarul original se înaintează organelor de urmărire penală, un exemplar se păstrează la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi un exemplar se transmite la unitatea penitenciară unde s-a produs evenimentul;

e)  în mai multe exemplare, pentru evenimentele care au produs incapacitatea temporară de muncă pentru victime din unităţi diferite, dintre care exemplarul original se păstrează în arhiva unităţii care înregistrează accidentul, un exemplar se transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi celelalte exemplare se păstrează de către celelalte unităţi.

(2) Dacă evenimentul a avut loc la beneficiar, un exemplar al dosarului de cercetare va fi transmis şi la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

(3) In cazul evenimentelor care au generat accidente urmate de incapacitate temporară de muncă sau al incidentelor periculoase în care faptele comise pot fi considerate infracţiuni, potrivit legii, dosarul de cercetare se încheie în 3 exemplare, dintre care exemplarul original se înaintează organului de urmărire penală, un exemplar se păstrează în unitate, iar un exemplar se transmite la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Art. 82. - (1) Dosarul de cercetare, întocmit de comisia numită de către directorul unităţii, conform competenţelor stabilite de prezentele instrucţiuni, se înaintează pentru verificare şi avizare, ierarhic, la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în termen de 7 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării.

(2)  Structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor analizează, avizează şi restituie dosarul în cel mult 15 zile lucrătoare de la data primirii acestuia.

(3) In cazul în care structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor constată că cercetarea nu a fost efectuată corespunzător, dispune completarea dosarului şi/sau refacerea procesului-verbal de cercetare, după caz.

(4) Comisia de cercetare completează dosarul şi întocmeşte procesul-verbal de cercetare în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii dosarului.

(5)  Dacă evenimentul urmat de incapacitate temporară de muncă s-a produs în condiţiile prevăzute la art. 81 alin. (3), unitatea sau structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, după caz, înaintează originalul dosarului de cercetare la organul de urmărire penală imediat după avizarea de către directorul unităţii sau directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Art. 83. - (1) Dosarul de cercetare a accidentului de muncă cu invaliditate, înaintat organelor de urmărire penală, se restituie la unitate sau la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care a efectuat cercetarea, pentru completare şi întocmirea unui nou proces-verbal de cercetare, în cazul în care se produce decesul accidentatului ca urmare a accidentului suferit, confirmat în baza unui act medico-legal.

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) se restituie la unitate sau la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor în termen de 10 zile lucrătoare de la data solicitării acesteia.

(3) Completarea dosarului prevăzut la alin. (1) şi întocmirea noului proces-verbal de cercetare a evenimentului se fac în cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea dosarului de către unitate sau structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Art. 84. - (1) Procesul-verbal de cercetare a evenimentului conţine capitolele prevăzute la art. 128 şi detaliate la art. 129 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

(2) Procesul-verbal de cercetare a evenimentului se va întocmi conform modelului prevăzut în anexa nr. 9.

Art. 85. - (1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se va întocmi astfel:

a)  3 exemplare, în cazul accidentului de muncă urmat de incapacitate temporară de muncă, dintre care un exemplar pentru unitatea penitenciară care înregistrează accidentul, un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi/sau un exemplar pentru asigurător;

b)  mai multe exemplare, în cazul accidentului de muncă urmat de incapacitate temporară de muncă în care este implicat personal aparţinând unor unităţi diferite, dintre care pentru fiecare unitate cate un exemplar, şi un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor;

c)  4 exemplare, în cazul accidentului de muncă urmat de invaliditate, dintre care un exemplar pentru unitatea penitenciară care înregistrează accidentul, un exemplar pentru organul de urmărire penală, un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi /sau un exemplar pentru asigurător;

d) 4 exemplare, în cazul accidentului periculos, accidentului de muncă mortal sau al celui colectiv, precum şi în cazul accidentului mortal în afara muncii, dintre care un exemplar pentru unitatea care înregistrează accidentul, un exemplar pentru organul de urmărire penală, un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi/sau un exemplar pentru asigurător.

(2) Procesul-verbal de cercetare poate fi întocmit într-un număr mai mare de exemplare, după caz.

Art. 86. -In cazul în care accidentul de muncă s-a produs la o unitate, alta decât cea care îl înregistrează, un exemplar din procesul-verbal de cercetare se trimite şi acesteia.

Art. 87. -In cazul evenimentelor care nu au fost comunicate şi cercetate, dar persoana vătămată prezintă un certificat medical cu cod „accident de muncă", unitatea unde este angajată solicită acesteia o declaraţie scrisă privind modul şi împrejurările în care s-a produs evenimentul şi procedează în continuare conform prevederilor prezentelor instrucţiuni.

SECŢIUNEA a 4-a

Inregistrarea şi evidenţa accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase

Art. 88. - (1) Inregistrarea accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase se face în baza procesului-verbal de cercetare şi în conformitate cu prevederile art. 135, 136 şi 138 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

(2) Pentru situaţiile neprevăzute în prezentele instrucţiuni, cu privire la înregistrarea accidentelor de muncă, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor stabileşte modul de înregistrare a acestora.

Art. 89. - (1) In baza procesului-verbal de cercetare întocmit de comisia menţionată la art. 75 alin. (1), unitatea la care se înregistrează accidentul completează Formularul de înregistrare a accidentului de muncă, denumit în continuare FIAM, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

(2)    FIAM se completează pentru fiecare persoană accidentată în câte 3 exemplare, care se înaintează spre avizare la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care a avizat dosarul de cercetare întocmit de comisia unităţii.

(3)  Verificarea şi avizarea FIAM de către structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor se fac în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea formularului.

(4) Unitatea la care se înregistrează accidentul anexează un exemplar al FIAM-ului la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare şi distribuie celelalte exemplare la persoana accidentată şi la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

(5) In cazul în care victima unui accident de muncă a fost propusă pentru pensionare, odată cu emiterea deciziei de încadrare într-o grupă de invaliditate se completează un exemplar FIAM care se anexează la dosarul de pensionare ce se înaintează unităţii/comisiei de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă.

Art. 90. - (1) Toate unităţile din sistemul administraţiei penitenciare ţin evidenţa evenimentelor proprii în:

a)  Registrul unic de evidenţă a accidentaţilor în muncă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 10;

b)  Registrul unic de evidenţă a incidentelor periculoase, conform modelului prevăzut în anexa nr. 11;

c) Registrul unic de evidenţă a accidentelor uşoare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 12;

d) Registrul unic de evidenţă a accidentaţilor în muncă ce au ca urmare incapacitate de muncă mai mare de 3 zile calendaristice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13.

(2) In registrul prevăzut la alin. (1) lit. d) se ţine evidenţa accidentaţilor în muncă pentru care perioada de incapacitate temporară de muncă este de minimum 4 zile calendaristice, fără a lua în calcul ziua producerii accidentului.

(3) Registrele de evidenţă se păstrează şi se actualizează în permanenţă.

Art. 91. - (1) In baza FIAM şi a proceselor-verbale de cercetare a incidentelor periculoase, structura de specialitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ţine evidenţa tuturor accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase înregistrate de unităţile din subordine.

(2) Structura menţionată la alin. (1) ţine evidenţa, conform art. 90, în:

a)  Registrul unic de evidenţă a accidentaţilor în muncă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 10;

b)  Registrul unic de evidenţă a incidentelor periculoase, conform modelului prevăzut în anexa nr. 11;

c) Registrul unic de evidenţă a accidentaţilor în muncă ce au ca urmare incapacitate de muncă mai mare de 3 zile calendaristice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13.

Art. 92. - (1) In situaţia în care directorul unităţii nu este de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare a evenimentului sau cu măsura de înregistrare a acestuia, se adresează ierarhic, în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare, structurii de specialitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

(2) Soluţiile adoptate în urma analizei rămân definitive şi se comunică unităţii, în termen de 21 de zile de la data primirii adreselor.

Art. 93. - Dosarele şi Procesele-verbale de cercetare a accidentelor de muncă, precum şi registrele de evidenţă se păstrează în arhivă permanent.

Art. 94. -Anual, cu ocazia convocărilor de profil, structurile de securitate şi sănătate în muncă din toate unităţile sistemului administraţiei penitenciare efectuează analiza evenimentelor înregistrate, sub aspectul cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, în baza cărora se stabilesc măsurile de prevenire

necesare, iar rezultatele se comunică celor interesaţi, în vederea eliminării deficienţelor constatate.

SECŢIUNEA a 5-a

Comunicarea, cercetarea şi înregistrarea evenimentelor produse în afara graniţelor României, în care este implicat personalul sistemului administraţiei penitenciare aflat în îndeplinirea sarcinilor de serviciu

Art. 95. - Comunicarea evenimentelor produse în afara graniţelor ţării, în care sunt implicate persoane din sistemul administraţiei penitenciare, se face conform prevederilor art. 67-72 şi ale art. 143 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

Art. 96. - (1) Cercetarea evenimentelor produse în afara graniţelor ţării, în care sunt implicate persoane din sistemul administraţiei penienciare, se face conform prevederilor art. 73-87 şi ale art. 144 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

(2) In cazul evenimentelor menţionate la alin. (1), care au produs invaliditate confirmată prin decizie, deces, accidente colective, inclusiv în cazul persoanelor dispărute şi în cazul incidentului periculos, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor poate delega reprezentanţi care să efectueze cercetarea la faţa locului.

Art. 97. - (1) De întocmirea dosarelor de cercetare a evenimentelor răspunde structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

(2) Dosarul de cercetare a evenimentelor se întocmeşte în numărul de exemplare precizat la art. 81 şi conţine documentele prevăzute la art. 80.

Art. 98. -Inregistrarea şi evidenţa accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase se fac de către unitatea din sistemul penitenciar, conform prevederilor secţiunii a 4-a din prezentul capitol.

SECŢIUNEA a 6-a

Comunicarea şi cercetarea evenimentelor produse pe teritoriul României, în care sunt implicaţi cetăţeni străini aflaţi în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu

Art. 99. - (1) Orice eveniment produs pe teritoriul României, în care sunt implicaţi cetăţeni străini aflaţi în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în cadrul sistemului administraţiei penitenciare, se comunică imediat, ierarhic, la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

(2) Structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor înştiinţează misiunea diplomatică sau consulatul ţării din care provine persoana accidentată.

Art. 100. - (1) Cercetarea unor astfel de evenimente se face de către comisia stabilită la nivelul structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

(2)  La cercetare poate participa un reprezentant al misiunii diplomatice sau al consulatului ţării respective.

(3) Termenul de cercetare este cel prevăzut la art. 77.

(4) Dosarul de cercetare cuprinde actele prevăzute la art. 80.

(5)   Dosarul de cercetare se întocmeşte în numărul de exemplare precizat la art. 81 şi, în plus, o copie a dosarului original se transmite misiunii diplomatice sau consulatului ţării de unde provine accidentatul, de către structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

SECŢIUNEA a 7-a

Semnalarea bolilor profesionale

Art. 101. - Bolile profesionale, precum şi suspiciunile de boli profesionale se semnalează în mod obligatoriu de către toţi medicii care depistează astfel de îmbolnăviri, indiferent de specialitate şi de locul de muncă, cu prilejul oricărei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.

Art. 102. - Medicul care suspectează o boală profesională completează fişa de semnalare BP1, prevăzută în anexa nr. 14, şi trimite bolnavul cu această fişă la medicul de specialitate, în vederea precizării diagnosticului de boală profesională.

SECŢIUNEA a 8-a

Cercetarea bolilor profesionale

Art. 103. - Cercetarea cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, în vederea confirmării sau infirmării lor, precum şi stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri se fac în prezenţa reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie din unitatea unde a fost semnalat evenimentul.

Art. 104. - Cercetarea se finalizează cu redactarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boală profesională.

Art. 105. - Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională este semnat de toate persoanele care au participat la cercetare, conform competenţelor, menţionându-se în mod special cauzele îmbolnăvirii, responsabilitatea directorilor unităţilor şi măsurile tehnice şi organizatorice necesare pentru prevenirea unor boli profesionale similare.

Art. 106. - In situaţia în care directorul unităţii sau/şi reprezentantul structurii interne de prevenire şi protecţie din Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu este/sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare ori cu măsura tehnică sau organizatorică formulată, se poate/pot adresa, în scris, în termen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boală profesională, structurii medicale competente.

Art. 107. - Soluţiile adoptate în aceste situaţii se comunică în scris celor interesaţi, în termen de 20 de zile.

Art. 108. - (1) Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională se înregistrează la unitatea unde a fost semnalat evenimentul şi se vizează de directorul unităţii.

(2) Documentul prevăzut la alin. (1) se înmânează directorului unităţii, medicului de medicina muncii care a efectuat cercetarea, reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, medicului care a semnalat boala profesională pentru evidenţa îmbolnăvirilor profesionale şi monitorizarea realizării măsurilor stabilite.

Art. 109. - Pe baza confirmării caracterului profesional al îmbolnăvirii, medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea declară cazul de îmbolnăvire profesională.

Art. 110. - Tabelul bolilor profesionale cu declarare obligatorie este prevăzut în anexa nr. 22 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

Art. 111. - Intoxicaţia acută profesională se declară, se cercetează şi se înregistrează atât ca boală profesională, cât şi ca accident de muncă.

SECŢIUNEA a 9-a

Bolile legate de profesiune

Art. 112. - Tabelul bolilor legate de profesiune este prevăzut în anexa nr. 23 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

Art. 113. - Bolile legate de profesiune nu se declară; acestea se dispensarizează medical de către personalul competent şi se comunică directorilor unităţilor sistemului penitenciar, în vederea luării măsurilor tehnico-organizatorice de normalizare a condiţiilor de muncă.

SECŢIUNEA a 10-a

Alte prevederi

Art. 114. - (1) Victimele sau familiile victimelor unui eveniment urmat de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces au dreptul să sesizeze sau să se informeze la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu privire la orice aspect legat de eveniment.

(2)  Dacă în urma investigaţiilor rezultă că sunt întrunite condiţiile unui accident de muncă, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor ia măsuri pentru efectuarea cercetării în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni.

(3) In situaţiile prevăzute la alin. (1), structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor răspunde sesizărilor conform prevederilor legale în vigoare.

Art. 115. - (1) In situaţia în care directorul unităţii penitenciare, personalul implicat, victimele sau familiile acestora nu sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare a evenimentului, se pot adresa structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii acestuia.

(2) Soluţiile adoptate în cazul situaţiilor prevăzute la alin. (1) se comunică celor interesaţi în termen de 30 de zile.

SECŢIUNEA a 11-a

Prevederi generale privind supravegherea stării de sănătate a personalului

Art. 116. - Supravegherea sănătăţii personalului reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesiune, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă ale personalului şi se asigură prin medicii de medicina muncii supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor din sistemul administraţiei penitenciare.

CAPITOLUL V

Autorizarea funcţionării unităţilor sistemului penitenciar din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă

Art. 117. -In vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale, directorii unităţilor din sistemul penitenciar au obligaţia să obţină autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă înainte de începerea oricăror activităţi.

Art. 118. -Autorizarea de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă este obligatorie pentru toate unităţile sistemului penitenciar, indiferent de natura activităţilor desfăşurate.

Art. 119. -Autorizarea din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă se efectuează de către structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Art. 120. - (1) In vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, directorii unităţilor din sistemul penitenciar au obligaţia să transmită structurii de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor o cerere semnată, completată în două exemplare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 15.

(2) Cererea prevăzută la alin. (1) se însoţeşte de o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 16, din care rezultă că pentru activităţile declarate sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

(3)  Pentru documentele depuse în susţinerea cererii se completează opisul prevăzut în anexa nr. 15.

Art. 121. -In vederea autorizării din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor procedează după cum urmează:

a)  înregistrează cererile de autorizare a funcţionării din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă;

b) verifică actele depuse în susţinerea acestora, precum şi declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 120 alin. (2);

c)  completează şi emite certificatul constatator, conform modelului prevăzut în anexa nr. 17;

d)  asigură evidenţa certificatelor constatatoare eliberate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 18;

e) asigură arhivarea documentaţiei în baza căreia s-au emis certificatele constatatoare.

Art. 122. - Certificatul constatator, emis în baza declaraţiei pe propria răspundere, constituie autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă şi dă dreptul unităţilor sistemului penitenciar să desfăşoare activităţile pentru care au obţinut autorizarea.

Art. 123. - (1) In cazul în care în cadrul controalelor se constată abateri de la respectarea prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor propune directorului general sistarea activităţii/activităţilor prin întocmirea procesului-verbal de constatare şi oprire parţială/totală a activităţii.

(2) Structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor menţionează în certificatul constatator sistarea activităţii, pe baza procesului-verbal menţionat la alin. (1).

Art. 124. - (1) In situaţia prevăzută la art. 123, directorii unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare pot relua activităţile numai după ce demonstrează că au remediat deficienţele şi au obţinut autorizarea conform art. 120.

(2) In situaţia prevăzută la alin. (1), cererea se însoţeşte de certificatul constatator eliberat iniţial în original.

(3)  Structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor menţionează în certificatul constatator data reluării activităţii.

CAPITOLUL VI

Dotarea cu echipament individual de protecţie şi de lucru

Art. 125. - (1) Prin echipament individual de protecţie se înţelege orice echipament destinat să fie purtat sau ţinut de personal pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice element suplimentar sau accesoriu proiectat în acest scop.

(2) Sunt excluse din definiţia prevăzută la alin. (1):

a) îmbrăcămintea de lucru şi uniformele obişnuite care nu sunt proiectate în mod special pentru a proteja securitatea şi sănătatea personalului;

b) echipamentul folosit de serviciile de urgenţă şi salvare;

c) echipamentul individual de protecţie purtat sau folosit de instituţiile de ordine publică pe timpul desfăşurării activităţilor specifice;

d)  echipamentul individual de protecţie pentru mijloace de transport rutier;

e) echipamentul sportiv;

f) echipamentul de autoapărare sau de descurajare;

g) dispozitivele portabile pentru detectarea şi semnalizarea riscurilor şi factorilor nocivi.

Art. 126. - (1) Echipamentul individual de protecţie se acordă gratuit personalului unităţilor din sistemul penitenciar şi persoanelor private de libertate aflate în procesul muncii.

(2) Echipamentul individual de protecţie se acordă, de asemenea, vizitatorilor, persoanelor din afara sistemului administraţiei penitenciare, personalului cu atribuţii de control pe timpul desfăşurării unor activităţi care necesită purtarea acestuia.

Art. 127. - (1) Acordarea echipamentului individual de protecţie pentru personal se face pe baza documentaţiilor de identificare şi evaluare a factorilor de risc la locurile de muncă/posturile de lucru din unităţile sistemului administraţiei penitenciare, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă.

(2)     Listele orientative şi neexhaustive cuprinzând echipamentele individuale de protecţie şi activităţile care pot necesita utilizarea acestora sunt prevăzute în anexele 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.048/2006.

(3)  Condiţiile de utilizare a echipamentului individual de protecţie, în special durata purtării, sunt determinate în funcţie de gravitatea riscului, de frecvenţa expunerii la risc, de caracteristicile locului de muncă/postului de lucru şi de performanţa echipamentului individual de protecţie.

Art. 128. - Echipamentul individual de protecţie şi înbrăcămintea/echipamentul de lucru se acordă personalului în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, pe baza documentaţiilor de identificare şi evaluare a factorilor de risc sau pe baza procesului-verbal întocmit de comisia tehnică a unităţii din sistemul administraţiei penitenciare.

CAPITOLUL VII

Acordarea materialelor igienico-sanitare şi a alimentaţiei de protecţie

Art. 129. - Materialele igienico-sanitare şi alimentaţia de protecţie se acordă în mod obligatoriu şi gratuit, de către directorii din unităţile sistemului administraţiei penitenciare, tuturor persoanelor care se află în procesul muncii şi se stabilesc de către comisia tehnică.

Art. 130. - Unităţile sistemului administraţiei penitenciare se dotează cu truse sanitare de acordare a primului ajutor conform reglementărilor ministerului de resort.

Art. 131. - Personalul din unităţile sistemului administraţiei penitenciare este obligat să utilizeze materialele igienico-sanitare primite, în conformitate cu indicaţiile personalului medico-sanitar.

Art. 132. - Locurile de muncă, sortimentele, cantitatea şi periodicitatea acordării materialelor igienico-sanitare sunt cuprinse în actele normative specifice sistemului administraţiei penitenciare.

Art. 133. -Alimentaţia de protecţie se acordă numai în natură şi se stabileşte de către comisia tehnică a unităţii printr-un proces-verbal întocmit în baza buletinelor de determinare a noxelor sau de expertizare a condiţiilor de muncă, emise de organele abilitate potrivit legislaţiei în vigoare.

Art. 134. - Criteriile şi sortimentele de alimente care se acordă în cadrul alimentaţiei de protecţie sunt cuprinse în actele normative specifice sistemului administraţiei penitenciare.

Art. 135. -Achiziţionarea materialelor igienico-sanitare şi a alimentaţiei de protecţie se face prin structura de specialitate din unităţile sistemului administraţiei penitenciare, pe baza normelor de consum specifice.

CAPITOLUL VIII

Pericolul grav şi iminent şi zonele cu risc ridicat şi specific

Art. 136. - In sensul prezentelor instrucţiuni şi în conformitate cu prevederile legale, prin pericol grav şi iminent de accidentare se înţelege situaţia concretă, reală şi actuală căreia îi lipseşte doar prilejul declanşator pentru a produce un accident în orice moment.

Art. 137. - La constatarea stării de pericol grav şi iminent de accidentare directorul unităţii dispune măsurile de securitate prevăzute la art. 102-104 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

Art. 138. - Zonele cu risc ridicat şi specific se stabilesc de către directorul unităţii care ia măsurile corespunzătoare pentru ca, în aceste zone, accesul să fie permis numai personalului care şi-a însuşit instrucţiunile adecvate.

CAPITOLUL IX

Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională

Art. 139. - Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională presupune identificarea tuturor factorilor de risc din sistemul analizat şi cuantificarea dimensiunii lor pe baza combinaţiei dintre doi parametri: gravitatea şi frecvenţa consecinţei maxime posibile asupra organismului uman.

Art. 140. - Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională are ca scop asigurarea îmbunătăţirii nivelului securităţii şi protecţiei sănătăţii personalului care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sistemului administraţiei penitenciare.

Art. 141. - Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională se face de către comisia tehnică a unităţii.

Art. 142. - Directorii unităţilor au obligaţia de a evalua riscurile pentru securitatea şi sănătatea personalului în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni.

CAPITOLUL X

Dispoziţii finale

Art. 143. - Prezentele instrucţiuni vor fi duse la îndeplinire de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi de unităţile subordonate.

Art. 144. - La data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni, orice alte dispoziţii contrare se abrogă.

Art. 145. - Anexele nr. 1-18 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

ANEXA Nr. 1 la instrucţiuni

GLOSAR

Termenii şi expresiile folosite în instrucţiuni au următoarele semnificaţii:

accident care produce incapacitate temporară de muncă (ITM) - accidentul care produce incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice consecutive, confirmată prin certificat medical;

accident care produce invaliditate (INV) - accidentul care produce invaliditate confirmată prin decizie de încadrare într-un grad de invaliditate, emisă de organele medicale în drept;

accident colectiv - accidentul care produce vătămarea a cel puţin 3 persoane, în acelaşi timp şi din aceleaşi cauze, în cadrul aceluiaşi eveniment;

accident de muncă de circulaţie - accidentul survenit în timpul circulaţiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, dacă persoana vătămată se află în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;

accident de muncă de traseu:

a)  accidentul survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;

b) accidentul survenit pe perioada pauzei regulamentare de masă în locuri organizate de directorul unităţii penitenciare, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;

c)  accidentul survenit pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde îşi încasează salariul şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;

accident în afara muncii - accidentul care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 5 lit. g) şi la art. 30 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006;

accident mortal (D) - accidentul în urma căruia se produce decesul accidentatului, confirmat imediat sau după un interval de timp, în baza unui act medico-legal;

autorizare de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă - asumarea de către directorul unităţii penitenciare a legalităţii desfăşurării activităţii din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă;

cercetare a bolilor profesionale - procedura efectuată în mod sistematic, cu scopul de a stabili caracterul de profesionalitate al bolii semnalate;

directorul unităţii penitenciare - reprezentantul legal al unităţii sistemului administraţiei penitenciare, care se află în raporturi de muncă ori de serviciu cu lucrătorul respectiv şi care are responsabilitatea unităţii. Termen echivalent cu angajator;

comitet de securitate şi sănătate în muncă - organul paritar constituit la nivelul directorului unităţii penitenciare, în vederea participării şi consultării periodice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1)-(3) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006;

comunicare - procedura prin care directorul unităţii penitenciare comunică producerea unui eveniment, de îndată, structurilor prevăzute la art. 68 din instrucţiuni;

conducător al locului de muncă - persoana competentă desemnată să supravegheze şi să îndrume activitatea la un loc de muncă, printre răspunderile sale situându-se şi îndeplinirea cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă;

evidenţă - mijloacele şi modalităţile de păstrarea a informaţiilor referitoare la evenimentele produse;

executant - persoana implicată nemijlocit în realizarea sarcinii de serviciu;

intoxicaţie acută profesională - starea patologică apărută brusc, ca urmare a expunerii organismului la noxe existente la locul de muncă;

invaliditate - pierderea parţială sau totală a capacităţii de muncă, confirmată prin decizie de încadrare într-un grad de invaliditate, emisă de organele medicale în drept;

invaliditate evidentă - pierderea capacităţii de muncă datorată unor vătămări evidente, cum ar fi un braţ smuls din umăr, produsă în urma unui eveniment, până la emiterea deciziei de încadrare într-un grad de invaliditate de către organele medicale în drept;

îndatoriri de serviciu - sarcinile profesionale stabilite în: contractul individual de muncă, regulamentul intern sau regulamentul de organizare şi funcţionare, fişa postului, deciziile directorului de unitate, dispoziţiile scrise ori verbale ale conducătorului direct sau ale şefilor ierarhici ai acestuia;

loc de muncă - locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile unităţilor penitenciare, inclusiv orice alt loc aparţinând unităţii la care personalul are acces în cadrul desfăşurării activităţii;

mediu de muncă - ambianţa în care executantul îşi desfăşoară activitatea;

mijloace de producţie - totalitatea echipamentelor de muncă (clădiri, instalaţii, maşini, unelte, mijloace de transport etc.) şi a obiectelor muncii (materii prime, produse intermediare etc.) utilizate în procesul de muncă;

personal desemnat- persoana desemnată prin decizie a directorului unităţii pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie. Termen echivalent cu lucrător desemnat;

funcţionar public cu statut special, personal contractual, persoană privată de libertate - persoana care îşi desfăşoară activitatea într-o unitate a sistemului administraţie penitenciare, potrivit legii. Termen echivalent cu lucrător;

proces de muncă - succesiunea în timp şi spaţiu a activităţilor conjugate ale executantului şi mijloacelor de producţie în cadrul sistemului de muncă, în vederea realizării unui scop unic;

reprezentanţi ai personalului cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii personalului - persoanele alese, selectate sau desemnate de lucrători, în conformitate cu prevederile legale, pentru a-i reprezenta pe aceştia în ceea ce priveşte problemele referitoare la activitatea de securitate şi sănătate în muncă;

risc - probabilitatea cu care, într-un proces de muncă, intervine un accident sau o îmbolnăvire profesională, cu o anumită frecvenţă şi gravitate a consecinţelor;

sarcină de muncă - totalitatea acţiunilor pe care trebuie să le efectueze executantul în vederea realizării scopului sistemului de muncă;

semnalare a bolilor profesionale - procedura prin care se indică pentru prima oară faptul că o boală ar putea fi profesională;

structura internă de prevenire şi protecţie - totalitatea resurselor materiale şi umane alocate pentru executarea activităţilor de prevenire şi protecţie în unităţile sistemului administraţiei penitenciare. Termen echivalent cu persoană/structură de specialitate pentru executarea activităţilor de prevenire şi protecţie - compartiment;

sistem de muncă - sistemul constituit din cele 4 elemente implicate în procesul muncii: executant, sarcină de muncă, mijloace de producţie şi mediu de muncă;

şef structură internă de prevenire şi protecţie - şeful structurii de securitate şi sănătate în muncă din cadrul unităţilor sistemului administraţie penitenciare. Termen echivalent cu inspector de muncă;

vătămare corporală - afectarea integrităţii anatomofuncţionale şi a sănătăţii unei persoane; este considerată gravă atunci când necesită pentru vindecare mai mult de 60 de zile calendaristice sau a produs una dintre următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, punerea în primejdie sau pierderea vieţii persoanei;

zone cu risc ridicat şi specific - zonele din cadrul unităţilor sistemului administraţie penitenciare în care au fost identificate riscuri ce pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinţe grave, ireversibile, respectiv deces sau invaliditate.

ANEXA Nr. 2 la instrucţiuni

PROCES-VERBAL

de constatare şi oprire parţială/totală a activităţii

Nr........din...................

La controlul efectuat privind modul de respectare a reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă la unitatea ................................................................, din subordinea ANP..................................................................., am constatat următoarele:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Intrucât cele constatate mai sus prezintă un pericol iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională a personalului am dispus, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) lit. b din Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată, oprirea parţială/totală a activităţii la locul de muncă ........................................................................................din unitatea ............................................................................începând cu ora........... ziua...... luna...................... anul............., cu/fără aplicarea sigiliului nr..........................................................

Constatarea s-a făcut în prezenţa ...................................................................................................................................., având funcţia de.............................................., posesor al B.I./C.I. seria ..................................................nr.........................., eliberat de..................................................

Suspendarea activităţii rămâne în vigoare până la remedierea totală a deficienţelor constatate.

Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal în două exemplare, dintre care unul s-a predat unităţii controlate.

Structura internă de prevenire şi protecţie din ANP,

(Gradul, numele şi prenumele, semnătura)

Director unitate,

(Gradul, numele şi prenumele, semnătura)

LS....................

ANEXA Nr. 3 la instrucţiuni

Aprob

Director

........................................

Unitatea...........................

PLANUL DE PREVENIRE SI PROTECŢIE

Nr. crt.

Locul de

muncă/postul

de lucru

Riscurile evaluate

Măsurile tehnice

Măsurile organizatorice

Măsurile igienico- sanitare

Măsurile de altă natură

Acţiunile în scopul realizării măsurii

Termenul de realizare

Persoana care

răspunde de

realizarea măsurii

Observaţii

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Avizat

C.S.S.M.

Intocmit

Structura internă de prevenire şi protecţie

ANEXA Nr. 4 la instrucţiuni

DARE DE SEAMĂ

privind modul de organizare şi desfăşurare a activităţii de securitate şi sănătate în muncă

Darea de seamă are următorul conţinut:

1. accidentele de muncă potrivit anexei nr. 4.1, care face parte integrantă din prezenta anexă;

2. concluziile rezultate în urma controalelor executate în unităţile penitenciare;

3. modul de asigurare cu echipament individual de protecţie, de lucru, alimentaţie de protecţie şi materiale igienico-sanitare;

4. fondurile băneşti alocate activităţii de securitate şi sănătate în muncă, conform anexei nr. 4.2, care face parte integrantă din prezenta anexă, şi modul lor de folosire;

5. asigurarea drepturilor cuvenite personalului care lucrează în condiţii deosebite - grele, vătămătoare sau periculoase - spor la solda lunară/salariu de bază, concediu suplimentar de odihnă, program redus de lucru, conform legislaţiei în vigoare;

6. alte probleme care se consideră necesar a fi raportate;

7.  evidenţa unităţilor subordonate autorizate din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, în cazul în care Darea de seamă este întocmită de structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

ANEXA Nr. 4.1 la darea de seamă

Unitatea.......................................................

Aprobat

Director,

SITUAŢIA ACCIDENTELOR   DE   MUNCĂ   PE  ANUL   .......

Locul accidentului

Numele şi

prenumele

accidentatului

Data accidentului

Tipul accidentului de muncă/Nr. de zile de incapacitate temporară de muncă

Unitatea care a

făcut cercetarea şi înregistrarea

accidentului

Persoana/persoanele

care se fac vinovate

de producerea

accidentului

Măsurile propuse

împotriva persoanelor

vinovate

Măsuri de prevenire luate în urma accidentului

1

2

3

4

5

6

7

8

Intocmit

Responsabil cu S.S.M,

........................................................

ANEXA Nr. 4.2 la darea de seamă

Unitatea.............................................

CHELTUIELI PE LINIE DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ

Articolul bugetar

Alineatul bugetar

Denumirea produsului/ serviciului

U.M

Cantitatea

Preţul

Valoarea

Suma alocată din bugetul anului 2007

Suma rămasă necheltuită

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Avizat

Contabil-şef,

........................................................

Intocmit

Responsabil S.S.M.,

........................................................

ANEXA Nr. 5 la instrucţiuni

I. Documentele de organizare şi conducere a activităţii de securitate şi sănătate în muncă ce se întocmesc de către structura internă de prevenire şi protecţie

1.  Registrul cu activitatea personală, care conţine:

a) atribuţiile funcţionale, aprobate de directorul unităţii penitenciare;

b) planul anual de controale pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă;

c) evidenţa persoanelor desemnate cu activitatea de securitate şi sănătate în muncă din unitate şi din unităţile subordonate, unde este cazul;

d) evidenţa persoanelor care efectuează instruirea de securitate şi sănătate în muncă - instruirea la locul de muncă şi cea periodică;

e)  evidenţa persoanelor desemnate pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare, alarmarea şi evacuarea lucrătorilor, anunţarea serviciilor de urgenţă - pompieri, ambulanţă, oprirea echipamentelor de muncă în caz de constatare a stării de pericol grav şi iminent, eliminarea stării de pericol grav şi iminent;

f) responsabilităţile şi componenţa comisiilor, stabilite prin ordin de zi pe unitate;

g) evidenţa persoanelor autorizate să exercite diferite meserii şi activităţi;

h) evidenţa sancţiunilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale;

i) evidenţa folosirii fondurilor băneşti alocate activităţii de securitate şi sănătate în muncă;

j) evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific;

k) evidenţa accidentelor de muncă, a bolilor profesionale, a accidentelor tehnice şi avariilor.

2.  Evaluarea de risc de accidente de muncă şi îmbolnăviri profesionale pentru unitatea/formaţiunea militară

3.  Planul de prevenire şi protecţie

4.  Planul de acţiune în caz de pericol grav şi iminent

5.  Registrele unice de evidenţă a accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase

6.  Evidenţa autorizării din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă a unităţilor, după caz.

7. Materialele/tematicile scrise pentru efectuarea instruirilor de securitate şi sănătate în muncă - introductiv-generală, la locul de muncă şi periodică - şi instrucţiunile proprii de securitate a muncii.

8. Alte documente:

a)  procese-verbale de autorizare a exercitării meseriilor şi a profesiilor conform reglementărilor în vigoare, precum şi pentru evaluarea cunoştinţelor dobândite în procesul de instruire prin teste, probe practice;

b) procesul-verbal şi evidenţa cu personalul unităţii care beneficiază de spor la solda de bază - salariul de bază - pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, concediu suplimentar de odihnă, program redus de lucru, materiale igienico-sanitare, alimentaţie de protecţie, lista cu echipament individual de protecţie;

c) buletine de determinare a noxelor şi de expertizare a condiţiilor de la locurile de muncă, emise de organe militare/civile abilitate;

d) buletine de verificare şi măsurare a rezistenţei de dispersie a prizelor de împământare;

e)  buletine de verificare şi măsurare a radiaţiilor nucleare, conform normelor de radioprotecţie elaborate de Comisia Naţională de Control al Activităţilor Nucleare.

II. Responsabilităţile şi comisiile pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, ce se numesc prin decizie de zi pe unitate

1. Personalul desemnat să organizeze şi să conducă activitatea de securitate şi sănătate în muncă se nominalizează prin decizie de zi pe unitate.

2.  Responsabilul cu efectuarea instruirii introductiv-generale

3.   Persoanele care efectuează instruirea la locul de muncă şi cea periodică, precum şi duratele acestora sunt conducătorii/şefii locurilor de muncă - compartimente, birouri, ateliere, secţii, laboratoare, precum şi şefi de subunităţi.

4.  Comisia tehnică de securitate şi sănătate în muncă este formată din şeful logisticii, serviciul intern de prevenire şi protecţie/personalul desemnat, responsabilul cu supravegherea tehnică, medicul unităţii/medicul de medicina muncii, şeful compartimentului resurse umane/ofiţerul cu activitatea de personal, şeful compartimentului financiar-contabil, reprezentanţii personalului cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Atribuţiile comisiei sunt următoarele:

a) evaluează riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională din unitate;

b) verifică şi autorizează persoanele în diferite meserii şi activităţi, conform reglementărilor în vigoare;

c) întocmeşte documentaţia necesară pentru acordarea drepturilor legale personalului unităţii care lucrează în condiţii deosebite - grele, vătămătoare sau periculoase - spor la salariu, concediu suplimentar de odihnă, program redus de lucru, materiale igienico-sanitare, alimentaţie de protecţie, echipament individual de protecţie şi de lucru, încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite.

5. Componenţa comisiei pentru cercetarea evenimentelor se stabileşte de către directorul unităţii penitenciare. Din aceasta fac parte în mod obligatoriu persoane din structura internă de prevenire şi protecţie.

6. Comitetul de securitate şi sănătate în muncă, definit conform cap. II din instrucţiuni.

7.  Personalul autorizat desemnat pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare

8.  Personalul desemnat cu alarmarea şi evacuarea lucrătorilor

9.  Personalul desemnat cu anunţarea serviciilor de urgenţă - pompieri, ambulanţă

10.  Personalul desemnat pentru oprirea echipamentelor de muncă în caz de constatare a stării de pericol grav şi iminent

11.  Personalul desemnat pentru eliminarea stării de pericol grav şi iminent.

ANEXA Nr. 6 la instrucţiuni

Unitatea...................................................................

FIŞA  DE  INSTRUIRE  INDIVIDUALA

privind securitatea şi sănătatea în muncă

NUMELE ŞI PRENUMELE ........................................................................................................................................................................ ............

LEGITIMAŢIA, MARCA ........................................................................................................................................................................ ...............

GRUPA SANGUINĂ ...............................................................................................................................................................................................

DOMICILIUL ........................................................................................................................................................................ .................................

Data şi locul naşterii ...................................................................................................................................................................................................

Calificarea.....................................................................................................................Funcţia..................................................................................

Locul de muncă .........................................................................................................................................................................................................

Autorizaţii ISCIRş.a......

Traseul de deplasare la/de la serviciu ........................................................................................................................................................................ .

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Instruirea la angajare

1. Instruirea introductiv-generală a fost efectuată la data de ............................................................................. timp de...............................ore, de către ............................................................................................, având funcţia de ..................................................................

Conţinutul instruirii........................................................................................................................................................................ ...........................

........................................................................................................................................................................ ........................................................

..........................................................................................

(Semnătura celui instruit)

..........................................................................................

(Semnătura celui care a efectuat instruirea)

..........................................................................................

(Semnătura celui care a verificat însuşirea cunoştinţelor)

2. Instruirea la locul de muncă a fost efectuată la data de .............................., loc de muncă/post de lucru................, timp de.....ore, de către .............................................., având funcţia de .........................................................

Conţinutul instruirii........................................................................................................................................................................ ...........................

........................................................................................................................................................................ ........................................................

..........................................................................................

(Semnătura celui instruit)

..........................................................................................

(Semnătura celui care a efectuat instruirea)

..........................................................................................

(Semnătura celui care a verificat însuşirea cunoştinţelor)

3. Admis la lucru

Numele şi prenumele conducătorului locului de muncă/activităţii ..............................................................................................

Funcţia - şef secţie, atelier, şantier-.........................................................................................................................................

Dataşi semnătura ..................................................................................................................................................................

INSTRUIREA PERIODICĂ

Data instruirii

Durata

- ore -

Ocupaţia

Materialul predat

Semnătura celui:

Instruit

Care a efectuat instruirea

Care a verificat instruirea

INSTRUIREA SUPLIMENTARĂ

Data instruirii

Durata

- ore -

Ocupaţia

Materialul predat

Semnătura celui:

Instruit

Care a efectuat instruirea

Care a verificat instruirea

REZULTATELE TESTĂRILOR

Data

Materialul examinat

Calificativul

Examinator

ACCIDENTE DE MUNCA SAU ÎMBOLNĂVIRI PROFESIONALE SUFERITE

Data producerii evenimentului

Diagnosticul medical

Descrierea evenimentului

Nr. şi data

procesului- verbal de cercetare a evenimentului

Nr. de zile ITM

SANCŢIUNI APLICATE PENTRU NERESPECTAREA REGLEMENTARILOR DE SECURITATE SI SĂNĂTATE IN MUNCA

Abaterea săvârşită

Sancţiunea administrativă

Nr. şi data procesului-verbal

CONTROL MEDICAL PERIODIC

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii

Data vizei

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii

Data vizei

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii

Data vizei

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii

Data vizei

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii

Data vizei

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii

Data vizei

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii

Data vizei

Observaţii de specialitate

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina  muncii

Data vizei

TESTAREA PSIHOLOGICĂ PERIODICĂ

Apt psihologic pentru: *)

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura psihologului

Data

Apt psihologic pentru: *)

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura psihologului

Data

Apt psihologic pentru: *)

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura psihologului

Data

Apt psihologic pentru: *)

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura psihologului

Data

Apt psihologic pentru: *)

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura psihologului

Data

Apt psihologic pentru: *)

........................................................................................

........................................................................................

........................................................................................

Semnătura psihologului

Data

*) Lucrul la înălţime, lucrul în condiţii de izolare, conducători auto.

ANEXA Nr. 7 la instrucţiuni

UNITATEA..............................

Serviciul/Compartimentul...........................................

FIŞA  DE  INSTRUIRE  COLECTIVA

privind securitatea şi sănătatea în muncă

întocmită azi........................

Subsemnatul,..................................................................................., având funcţia de........................................, am procedat la instruirea unui număr de..........persoane de la........................................................., conform tabelului nominal de pe verso, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

- vizita, prezenţa, activitatea -

în unitatea noastră în ziua/zilele ..........................................................................................................................................

In cadrul instruirii s-au prelucrat următoarele materiale:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Prezenta fişă de instruire se păstrează la serviciul/compartimentul .................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Verificat

................................................................

Semnătura celui care a efectuat instruirea

................................................................

NOTĂ: Modelul se întocmeşte pentru vizitatorii în grup şi pentru activităţi ocazionale, nelegate de activitatea de instrucţie. Acestora li se prezintă succint activităţile şi factorii de risc din cadrul unităţii, precum şi măsurile de prevenire.

TABEL NOMINAL

cu persoanele participante la instruire

Subsemnaţii am fost instruiţi şi am luat la cunoştinţă despre materialele prelucrate şi consemnate în fişa de instruire privind securitatea şi sănătatea în muncă şi ne obligăm să le respectăm întocmai.

Nr. crt.

Numele şi prenumele

Actul de identitate

Semnătura

Numele şi prenumele persoanei care a primit un exemplar .......................................................

Semnătura

NOTĂ:

Fişa se completează în două exemplare.

ANEXA Nr. 8 la instrucţiuni

Unitatea.................................................

COMUNICAREA   EVENIMENTELOR

FIŞA Nr.

Eşalonul superior:

Unitatea la care s-a produs evenimentul:

Telefon: Fax:

Activitatea:

Unitatea la care este/a fost angajat accidentatul:

Telefon: Fax:

Data/Ora producerii:

Data comunicării:

Locul producerii evenimentului:

VICTIME

Nume Prenume

Nume Prenume

Nume Prenume

Numele/funcţia persoanei care comunică:

Unitatea medicală la care a fost internat accidentatul:

Ocupaţie:

Vechime în ocupaţie:

Vechime la locul de muncă:

Vârsta:

Starea civilă:

Copii în întreţinere:

Alte persoane în întreţinere:

Ocupaţie:

Vechime în ocupaţie:

Vechime la locul de muncă:

Vârsta:

Starea civilă:

Copii în întreţinere:

Alte persoane în întreţinere:

Ocupaţie:

Vechime în ocupaţie:

Vechime la locul de muncă:

Vârsta:

Starea civilă:

Copii în întreţinere:

Alte persoane în întreţinere:

ACCIDENT

INCIDENT PERICULOS:

Decizia de încadrare   INV

Colectiv

Individual

Nr./Data

Gr.

Nr. de victime

Din care decedaţi

I.T.M.

Invaliditate

Deces

Descrierea împrejurărilor care se cunosc şi cauze prezumtive în care s-a produs evenimentul:

Consecinţele evenimentului -în cazul decesului se menţionează data şi ora decesului:

Starea civilă:

C - căsătorit

D - divorţat

N - necăsătorit

Directorul unităţii

................................................

ANEXA Nr. 9

Unitatea..................................

PROCES-VERBAL

de cercetare a evenimentului

Incheiat astăzi,................................., la unitatea.................................

I. Noi, comisia formată din (gradul, numele şi prenumele, funcţia deţinută,unitatea din care face parte) ............................................................. ............................................................................, numită în conformitate cu Decizia nr........................... din............................................., am procedat, în baza prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 şi a Instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă în sistemul administraţiei naţionale a penitenciarelor la cercetarea împrejurărilor şi stabilirea cauzelor accidentului (colectiv, mortal, cu invaliditate, cu incapacitate temporară de muncă, uşor) ........................................................................................................................................................................ ....... suferit de(gradul, numele şi prenumele)..............................................................................din unitatea ..............................., la data de...................., ora..........

Cercetarea s-a desfăşurat în perioada(se menţionează inclusiv perioadele în care a fost refăcut procesul-verbal, după caz) ................................ ................................................................................................. în următoarele locaţii(se menţionează toate locaţiile în care s-a desfăşurat cercetarea) ........................................................................................................................................................................ .

La cercetare au mai participat(gradul, numele şi prenumele, funcţia deţinută, unitatea din care face parte, inclusiv pentru persoanele care au participat la primele cercetări) .......................................................................................................................

Observaţii:

In cazul în care s-a dispus refacerea procesului-verbal conform prevederilor cuprinse în prezentele instrucţiuni, cap.I se completează cu:

Prin Adresa nr......din.................a fost solicitată de unitatea.....................prelungirea termenului de cercetare până la data de............................., din următoarele motive:................................Termenul de cercetare a fost prelungit cu................zile de către structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor

II. OBIECTUL CERCETĂRII

Obiectul cercetării îl constituie accidentul(colectiv, mortal, cu invaliditate, cu incapacitate temporară de muncă, uşor) ......................................................................................... suferit de (gradul, numele şi prenumele) ...............................................................................din unitatea................................., la data de...................., ora........., la (postul de lucru şi locul de muncă unde s-a produs accidentul) ................................................................................................. ......................................................................................................, pe timpul desfăşurării activităţii de(se specifică activitatea principală la care participa victima în momentul producerii accidentului) ..........................................................................

III. DATELE DE IDENTIFICARE A UNITĂŢII LA CARE S-A PRODUS EVENIMENTUL

Evenimentul s-a produs la(sediul central,secţie exterioară,punct de lucru exterior)...............................................................................din cadrul unităţii.......................................

Structura internă de prevenire şi protecţie este formată din .........................................................., conform Deciziei nr......... din .................................

Unitatea deţine Autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă nr................., din................................., eliberată de ................................................................................la data de ..................................

Evenimentul s-a produs la(postul de lucru) ........................................................ din cadrul(locul de muncă).................................................................

Starea de fapt din momentul producerii evenimentului a fost/nu a fost modificată.

Observaţii:

Dacă evenimentul implică victime de la mai multe unităţi penitenciare, datele de identificare se trec separat pentru fiecare unitate.

In situaţia în care a fost modificată starea de fapt din momentul producerii evenimentului, se consemnează numărul procesului-verbal întocmit pe propria răspundere de către directorul unităţii penitenciare şi, în baza acestuia, cu ajutorul declaraţiilor conducătorului locului de muncă, accidentaţilor, în cazul în care este posibil, martorilor şi verificării altor acte şi documente necesare stabilirii împrejurărilor, se reconstituie starea de fapt din momentul accidentului. In acest caz, cap. III se completează cu:

Modificarea stării de fapt a fost impusă de......................................................., consemnate în Procesul-verbal nr................. din................................

Reconstituirea stării de fapt din momentul producerii evenimentului s-a făcut în baza.....................................................................................................

IV. DATELE DE IDENTIFICARE A ACCIDENTATULUI/ ACCIDENTAŢILOR

.............................................................................................................................. (gradul, numele şi prenumele cu iniţiala tatălui) s-a născut la data de(ziua, luna, anul)...........................................în (satul, comuna, oraşul, municipiul, judeţul, sectorul) ............................................................................................................., fiul lui (prenumele tatălui)................................. şi al(prenumele mamei) ................................., cu domiciliul în(str. nr, satul, comuna, oraşul, municipiul, judeţul, sectorul) ............................................................................................ de profesie(profesia de bază)....................................................

Este încadrat în funcţia de(conform statului) ..................................................... la (postul de lucru) ........................................................................... din cadrul(locul de muncă) ........................................................, din unitatea ......................................, de la data de.............................

In momentul accidentării desfăşura activitatea de..................................................................

Ultima instruire a fost efectuată de către(gradul, numele şi prenumele, funcţia deţinută)..........................................................................., la data de................................

Deţine Autorizaţie pentru ..........................................................................., nr...........din......................., eliberată de.................................la data de...................................

Este apt/inapt pentru desfăşurarea activităţii de(ocupaţia în momentul accidentării) .................................................................................................................., conform fişei de expunere la riscuri profesionale întocmite de...................... ................................... şi fişei de aptitudine întocmite de (medicul de medicina muncii) ..............................................................din..............., la data de...............................

Observaţii:

Dacă evenimentul are ca urmare vătămarea mai multor persoane, datele de identificare se trec separat pentru fiecare accidentat.

V. DESCRIEREA DETALIATĂ A LOCULUI, ECHIPAMENTULUI DE MUNCĂ, A ÎMPREJURĂRI LOR Şl MODULUI ÎN CARE S-A PRODUS EVENIMENTUL

1.  Descrierea detaliată a locului producerii evenimentului

Evenimentul s-a produs  ...................................................................................................................

                                                       (Se trece denumirea locului unde s-a produs evenimentul.)

Observaţii:

Se descriu detaliat locaţia, starea suprafeţelor, compunerea generală şi mediul de muncă unde s-a produs evenimentul. Se fac referiri concrete la schiţe, fotografii, buletine de determinare şi alte documente care susţin afirmaţiile.

2.  Descrierea detaliată a echipamentului de muncă

Observaţii:

Se descrie detaliat fiecare echipament de muncă ce a fost implicat în producerea evenimentului, cu referire la denumire, compunere, funcţionare, durata de exploatare, lucrări de mentenanţă, folosindu-se date din cărţi tehnice, documente de exploatare, instrucţiuni de utilizare, expertize tehnice, acte de constatare, declaraţii ale personalului de specialitate şi/sau de deservire, manuale de cunoaştere, schiţe, fotografii, scheme de funcţionare. In acest subcapitol se urmăreşte descrierea compunerii şi funcţionării normale a echipamentului de muncă, a modului de exploatare în condiţii de siguranţă, precum şi stabilirea cu exactitate şi descrierea operaţiunilor de mentenanţă la care a fost supus din momentul intrării în exploatare în cadrul unităţii penitenciare respective, în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare. După fiecare afirmaţie se specifică actul normativ, numărul articolului, se redă în întregime textul articolelor respective şi se indică documentele reale şi legale existente sau întocmite la nivelul unităţii penitenciare respective, iar dacă acestea nu există se fac menţiuni în cadrul subcapitolului şi se precizează persoanele care aveau obligaţia de a le asigura.

3.  Descrierea detaliată a împrejurărilor

Observaţii:

Se descriu detaliat împrejurările în care s-a produs accidentul, pornindu-se de la evenimentele anterioare accidentului referitoare la victimă sau la alte persoane care au legătură şi oferă o explicaţie în ceea ce priveşte modul de producere a accidentului.

Se descriu detaliat toate reglementările aplicate la nivelul unităţii penitenciare referitoare la modul de repartizare şi de către cine a personalului/victimei, lucrările/activităţile pe care victima le executa în mod curent, ordinea de desfăşurare a operaţiilor, în subordinea cui era repartizată să lucreze, persoana numită în calitate de conducător al locului de muncă, dacă nu era numită, cine avea obligaţia să-l numească, persoana care asigura instruirea şi supravegherea victimei, dacă nu era numită, cine avea obligaţia să îl numească etc. Se specifică denumirea tuturor materialelor de instruire, cu precizarea numărului articolului şi a domeniului de activitate la care se referă, care erau aduse la cunoştinţă victimei. Se specifică ce măsuri de securitate şi sănătate erau stabilite la nivelul postului de lucru respectiv, inclusiv ce echipament individual de protecţie era stabilit pentru a fi purtat de către victimă.

In cadrul acestui subcapitol se urmăreşte descrierea detaliată a procedurilor de lucru uzuale pentru activitatea respectivă, a elementelor sistemului de muncă - executant, sarcină de muncă, mijloace de producţie, mediu de muncă - şi a legăturilor dintre acestea, în momentul anterior începerii înlănţuirii de cauze-efecte ce a condus la producerea evenimentului şi din care să rezulte clar, în subcapitolul următor, dinamica producerii evenimentului.

După fiecare afirmaţie referitoare la modalitatea de organizare şi desfăşurare a activităţilor la postul de lucru unde s-a produs evenimentul, se specifică dacă acţiunea sau inacţiunea este în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, denumirea actului normativ, numărul articolului, se redă în întregime textul articolelor respective şi se indică documentele reale şi legale existente sau întocmite la nivelul unităţii penitenciare respective, iar dacă acestea nu există se fac menţiuni în cadrul subcapitolului şi se precizează persoanele care aveau obligaţia de a le asigura şi de a verifica existenţa acestora.

4.  Descrierea detaliată a modului în care s-a produs evenimentul

Observaţii:

Se descrie detaliat dinamica producerii evenimentului ca o înlănţuire de tip cauză-efecte. Se detaliază disfuncţiile apărute în cadrul sistemului de muncă, comparativ cu procedurile reglementate la nivelul unităţii penitenciare. Pentru fiecare disfuncţie se specifică denumirea actului normativ încălcat, numărul articolului, se redă în întregime textul articolelor respective şi se precizează persoanele care aveau obligaţia de a asigura respectarea măsurilor de securitate şi sănătate stabilite la nivelul unităţii penitenciare. Dacă pentru situaţia respectivă nu erau stabilite reglementări proprii, se specifică cine avea obligaţia de a le stabili.

Se ridică fişa individuală de instructaj şi se verifică dacă articolele consemnate în fişă corespund cu meseria sau operaţiile pe care le executa persoana accidentată. Din această verificare trebuie să rezulte dacă accidentatul avea sau nu cunoştinţe de securitate a muncii prevăzute de legislaţia în vigoare şi instrucţiunile proprii, care ar fi prevenit accidentul dacă erau aplicate. In cazul în care măsurile de prevenire prevăzute la nivelul unităţii penitenciare nu reveneau prin atribuţiile funcţionale ale victimei, se specifică concret cui îi revenea obligaţia să asigure aceste măsuri la postul de lucru respectiv. In cazul în care legislaţia în vigoare sau instrucţiunile proprii nu prevăd măsuri de prevenire a evenimentului respectiv, se specifică cui îi revenea obligaţia să stabilească, conform legii, asemenea măsuri. Se specifică dacă victima purta sau nu echipament individual de protecţie adecvat activităţii ce se desfăşura în timpul producerii evenimentului.

In cadrul subcapitolului se urmăreşte descrierea tuturor acţiunilor, inacţiunilor şi efectelor acestora, din care să rezulte cauzele care au dus la producerea evenimentului, precum şi persoanele care se fac răspunzătoare de producerea acestuia.

In acest capitol se urmăreşte ca descrierea locului, echipamentului de muncă, a împrejurărilor şi modului în care s-a produs evenimentul să prezinte un tablou fidel, complet şi perfect corelat cu situaţia de fapt, cu declaraţiile şi cu alte documente aflate la dosar, din care să rezulte clar în continuare cauzele reale care au dus la producerea accidentului, precum şi persoanele care se fac răspunzătoare de producerea acestuia.

Referitor la probele de la dosar, în special declaraţiile martorilor, se reţine faptul că martor este persoana care a luat cunoştinţă despre eveniment prin simţuri proprii. Persoana care a auzit de la o altă persoană sau chiar de la persoana accidentată despre cele întâmplate nu este considerată martor şi nu este util să i se ia declaraţii. Declaraţiile se iau de la persoanele cu atribuţii de conducere a locului de muncă unde s-a produs accidentul, chiar dacă nu au fost de faţă în momentul producerii accidentului. Pentru ca o declaraţie să fie folositoare, este necesar ca cel în cauză să răspundă concret la problemele care lămuresc împrejurările şi cauzele evenimentului. Descrierea producerii evenimentului se face numai de către cei care au fost la faţa locului sau în apropiere şi au văzut personal cele întâmplate.

Fiecărei persoane cu atribuţii de conducere i se vor solicita informaţiile care interesează comisia: ce măsuri au luat de organizare a postului de lucru, de asigurare a măsurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, când a controlat, ce măsuri a luat şi alte date necesare. Toate aceste date trebuie să fie justificate cu documente reale şi legale, iar dacă nu are, trebuie să specifice acest fapt.

In toate declaraţiile şi notele explicative trebuie să se precizeze funcţia persoanei respective şi relaţia atribuţională a funcţiei cu postul de lucru unde s-a produs evenimentul.

VI. URMĂRILE SUFERITE DE PERSOANELE ACCIDENTATE

Observaţii:

Se specifică în mod cronologic toate documentele medicale - ale unităţii sanitare care a acordat asistenţă medicală de urgenţă, ale unităţilor medicale care au efectuat controale medicale periodice, certificate de concediu medical, decizii de încadrare într-un grad de invaliditate emise de comisiile de expertiză medico-militare, respectiv de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, raportul de constatare medico-legală, din care să rezulte toate diagnosticele, evaluările medicale, tratamentele, intervenţiile chirurgicale, deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate sau decesul victimei.

In acest capitol se urmăreşte descrierea detaliată a urmărilor suferite de persoanele accidentate şi a evoluţiei stării de sănătate a acestora, până la refacere completă, încadrare într-un grad de invaliditate sau deces.

VII. CAUZA PRODUCERII EVENIMENTULUI

După cum rezultă din descrierea detaliată a locului, echipamentului de muncă, a împrejurărilor şi a modului în care s-a produs evenimentul, precum şi din declaraţiile şi documentele aflate la dosar şi din cercetările efectuate la faţa locului, cauza directă a producerii evenimentului a fost ..................................................................................................................................

Cod:....................................

Observaţii:

Se stabileşte cauza finală aflată cel mai aproape de producerea evenimentului - deces, vătămare, incident periculos.

După descrierea fiecărei cauze se specifică că acţiunea sau inacţiunea contravine reglementărilor legale în vigoare, se specifică actul normativ, numărul articolului şi se redă în întregime textul articolelor respective.

Stabilirea codului se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind completarea Formularului de înregistrare a accidentului de muncă.

VIII. ALTE CAUZE CARE AU CONCURAT LA PRODUCEREA EVENIMENTULUI

După cum rezultă din descrierea detaliată a locului, echipamentului de muncă, a împrejurărilor şi a modului în care s-a produs evenimentul, precum şi din declaraţiile şi documentele aflate la dosar şi din cercetările efectuate la faţa locului, cauzele indirecte ale producerii evenimentului au fost:

1............................................................................................................................

Cod:....................................

2............................................................................................................................

Cod:....................................

Observaţii:

Cauzele indirecte se grupează în funcţie de elementele sistemului de muncă - dependente de executant, de sarcina de muncă, de mijloacele de producţie, de mediul de muncă.

După descrierea fiecărei cauze se specifică că acţiunea sau inacţiunea contravine reglementărilor legale în vigoare, se specifică actul normativ, numărul articolului şi se redă în întregime textul articolelor respective.

Stabilirea codului se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind completarea Formularului de înregistrare a accidentului de muncă.

IX. ALTE CONSTATĂRI FĂCUTE CU OCAZIA CERCETĂRII EVENIMENTULUI

Observaţii:

In acest capitol se descriu problemele ce au fost constatate de către comisia de cercetare a evenimentului în unitatea respectivă şi care nu au legătură directă cu evenimentul sau alte probleme legate de eveniment, pe care comisia le consideră necesar a fi semnalate, fără însă ca acestea să constituie cauze ale producerii evenimentului.

Problematica se grupează pe locuri de muncă, posturi de lucru şi elemente ale sistemului de muncă. După fiecare constatare se face trimitere la reglementările legale în vigoare încălcate şi se redă integral textul acestora.

X. PERSOANELE RĂSPUNZĂTOARE DE ÎNCĂLCAREA REGLEMENTĂRILOR LEGALE

In funcţie de încălcările menţionate la cap. VII, VIII şi IX din prezentul proces-verbal, se fac răspunzătoare următoarele persoane:

1. (gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea) .......................................................................................................................................... se face răspunzător de încălcarea reglementărilor legale prevăzute de cap(fiecare capitol, pe rând).....................................................................................  punctele(Se trec punctele corespunzătoare fiecărui capitol în care se încadrează.) ................................................................................................................, deoarece (Se explică motivul răspunderii.)..................................................

2............................................................................................................................

3............................................................................................................................

4............................................................................................................................

Observaţii:

La acest capitol se au în vedere următoarele:

1.  se trec în ordine toate persoanele răspunzătoare de producerea evenimentului, începând cu persoana care se face răspunzătoare de cauza directă.

2.  pentru stabilirea persoanelor răspunzătoare se urmăreşte să existe o legătură directă între atribuţiile care îi reveneau prin funcţie cu acţiunea sau inacţiunea întreprinsă de persoana respectivă şi cauzele reale care au dus la producerea evenimentului;

3. în cazul fiecărei persoane se menţionează în mod obligatoriu funcţia pe care este încadrată în unitate, ce atribuţii îi revin faţă de postul de lucru unde s-a produs evenimentul, iar la sfârşit se menţionează pe scurt în ce constau răspunderea şi vinovăţia acesteia;

4. la formularea răspunderilor se are în vedere ca acestea să fie în concordanţă cu prevederile legii, astfel încât să rezulte clar aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

XI. PROPUNERI PENTRU SANCŢIUNI ADMINISTRATIVE Şl DISCIPLINARE

Ca urmare a încălcărilor menţionate la cap. VII, VIII şi IX şi a responsabilităţilor precizate la cap. X din prezentul proces-verbal, se fac propuneri pentru sancţiuni administrative şi disciplinare, după cum urmează:

Observaţii:

In funcţie de răspunderile privind producerea accidentului, menţionate la cap. X din prezentul proces-verbal, se propun următoarele sancţiuni administrative si disciplinare:

1............................................(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea) .......................................................................................................................................... se sancţionează cu(sancţiunea prevăzută de reglementările în vigoare) .......................................................................................................................................... în baza prevederilor(numărul articolului şi denumirea actului normativ care prevede sancţiunea) ................................................................................................................, deoarece(se explică motivul aplicării sancţiunii) .........................................................................................................................................;

2. (gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea) ..........................................................................................................................................

XII. PROPUNERI PENTRU CERCETARE PENALĂ

1. Intrucât abaterile de care se face răspunzător (gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea) .................................................................................................................. se încadrează ca infracţiune conform prevederilor art.....alin.....din Legea nr. 319/2006, comisia de cercetare a evenimentului propune deschiderea anchetei penale împotriva acestuia, deoarece (se motivează propunerea) ...............................................................................................;

2. Intrucât abaterile de care se face răspunzător(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea) .....................................................................................................................;

3. Intrucât abaterile de care se face răspunzător(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea) ...................................................................................................................;

Unitatea...................................................urmăreşte rezultatul anchetei penale a procuraturii de resort sau al hotărârii judecătoreşti, pe care îl va comunica ierarhic la structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

XIII. CARACTERUL ACCIDENTULUI

Accidentul(mortal, cu invaliditate, cu incapacitate temporară de muncă) ........................................................................................................................................., a cărui victimă a fost(gradul, numele şi prenumele cu iniţiala tatălui, unitatea) ........................................................................................................................................................................ ., este accident de muncă şi s-a produs în timpul şi din cauza îndeplinirii sarcinilor de serviciu, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art........alin.....................din Legea nr. 319/2006.

Observaţii:

Datele se completează pentru fiecare victimă.

In situaţia în care accidentul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de instrucţiuni şi actele normative în vigoare pentru a fi considerat accident de muncă, se face menţiunea corespunzătoare şi se dispun măsuri în consecinţă pentru unitatea/formaţiunea militară unde s-a produs evenimentul, în vederea prevenirii unor cazuri asemănătoare.

XIV. UNITATEA CARE ÎNREGISTREAZĂ ACCIDENTUL DE MUNCĂ SAU INCIDENTUL PERICULOS

(accidentul de muncă, incidentul periculos) ............................................................................... se înregistrează de unitatea................................................................, în conformitate cu prevederile art........alin...............din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006, care emite, imediat după primirea procesului-verbal de cercetare, formularul-tip de înregistrare în.........exemplare, repartizate astfel:

1. exemplarul nr. 1 la  .......................................................................................................................................;

                                                                           (unitatea care înregistrează evenimentul)

2. exemplarul nr. 2 la(victima)............................................................................;

3. exemplarul nr. 3 la.........................................................................................;

4. exemplarul nr. 4 la..........................................................................................

Observaţii:

In baza procesului-verbal de cercetare se completează formularul de înregistrare a accidentului de muncă într-un număr de........exemplare pentru fiecare victimă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

In situaţia In care accidentul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de instrucţiuni pentru a fi considerat accident de muncă, se face menţiunea corespunzătoare şi se dispun măsuri în consecinţă pentru unitatea unde s-a produs evenimentul, în vederea prevenirii unor cazuri asemănătoare.

XV. MASURI DISPUSE PENTRU PREVENIREA ALTOR EVENIMENTE SIMILARE SI PERSOANELE RESPONSABILE PENTRU REALIZAREA ACESTORA

1............................................................................................................................

Termen:............................................................................Răspunde:.................................................................................

2............................................................................................................................

Termen:............................................................................Răspunde:.................................................................................

XVI. NUMĂRUL DE EXEMPLARE IN CARE S-A ÎNCHEIAT PROCESUL-VERBAL DE CERCETARE Şl REPARTIZAREA ACESTORA

1. exemplarul nr. 1 -cu piese originale - la Parchetul militar (unde este cazul) ...............................................................................................................

2. exemplarul nr. 2 la(eşalonul superior) ......................................................................................................................................................................

3. exemplarul nr. 3 la(unitatea care înregistrează accidentul) ........................................................................................................................................

4. exemplarul nr. 4 la(în situaţia în care sunt mai multe victime ce aparţin unor unităţi diferite)........................................................................................

XVII. NUMELE Şl SEMNĂTURA PERSOANELOR CARE AU EFECTUAT CERCETAREA

COMISIA

Preşedinte,

...............................................

(gradul, numele şi prenumele)

Membri:

...............................................

(gradul, numele şi prenumele)

XVIII. VIZA DIRECTORULUI UNITĂŢII

Directorul unităţii,

...............................................

(gradul, numele şi prenumele)

L.S.

Observaţii:

In situaţia în care directorul unităţii care a numit comisia de cercetare a evenimentului este de acord cu toate concluziile, propunerile, sancţiunile şi măsurile comisiei, semnează şi ştampilează procesul-verbal în cadrul acestui capitol. In caz contrar, dispune refacerea cercetării, cu condiţia încadrării în termenele stabilite de instrucţiuni.

XIX. VIZA ŞEFULUI STRUCTURII DE SPECIALITATE DIN ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A PENITENCIARELOR

Şeful structurii de specialitate din ANP,

..................................................................

(gradul, numele şi prenumele)

L.S.

Observaţii:

Acest capitol se regăseşte în procesul-verbal numai în situaţia evenimentelor cercetate de către structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, conform competenţelor stabilite de prezentele instrucţiuni, caz în care cap. XIX înlocuieşte cap. XVIII.

ANEXA Nr. 10 la instrucţiuni

REGISTRUL UNIC DE EVIDENŢĂ A ACCIDENTAŢILOR ÎN MUNCĂ ÎN UNITATEA.............................

Nr. crt.

Numele şi prenumele accidentaţilor

A

B

C

D

E

F

Data/ora accidentării prin:

K

T P

Data terminării I.T.M. prin:

K

T P

G

H

Invaliditate

I

J

G

J

L

K

T

P

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Semnificaţia coloanelor din tabel este următoarea:

A- Date personale

- vârstă;

- stare civilă;

- ocupaţie;

- vechime în ocupaţie;

- vechime la locul de muncă.

B - Locul de muncă al victimei (secţie, atelier, subunitate)

C - Locul unde s-a produs accidentul

D -Activitatea care a produs accidentul

E - Imprejurări şi cauze ale accidentării

F - Efecte asupra organismului

G - Nr. zile I.T.M. (calendaristice)

H - Observaţii

I - Reluare activitate

J - Deces

K- Data comunicării la eşalonul superior

T: Transmis

P: Primit (numele persoanei)

L - NR./DATA DECIZIEI/GRAD INVALIDITATE

ANEXA Nr. 11 la instrucţiuni

REGISTRUL UNIC DE EVIDENŢĂ A INCIDENTELOR  PERICULOASE ÎN UNITATEA......................................

Nr. crt.

Descrierea incidentului

Locul unde s-a produs incidentul (secţie, atelier, subunitate)

Activitatea în care s-a produs incidentul

Imprejurări şi cauze ale incidentului

Data comunicării la eşalonul superior

T: Transmis

P: Primit (numele persoanei)

Măsuri realizate

pentru prevenirea

unor cazuri similare

0

1

2

3

4

5

6

ANEXA Nr. 12 la instrucţiuni

REGISTRUL UNIC DE EVIDENŢĂ A ACCIDENTELOR UŞOARE ÎN UNITATEA...............................................

Nr. crt

Numele şi prenumele accidentaţilor

A

Locul de muncă al

victimei (secţie, atelier, subunitate)

B

C

Imprejurările şi

cauzele

accidentării

D

Data/ora accidentării

Felul accidentului

F

G

E

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Semnificaţia coloanelor din tabel este următoarea:

A- Date personale

- vârstă;

- stare civilă;

- ocupaţie;

- vechime în ocupaţie;

- vechime la locul de muncă.

B - Locul unde s-a produs accidentul

C -Activitatea care a produs accidentul

D - Efecte asupra organismului

E - Observaţii

F - Cu incapacitate de muncă (nr. de zile, dar mai puţin de 3)

G - Cu incapacitate de muncă (dar mai puţin de o zi)

ANEXA Nr. 13 la instrucţiuni

REGISTRUL   UNIC   DE   EVIDENŢĂ  A ACCIDENTAŢILOR  ÎN   MUNCĂ CE AU CA URMARE INCAPACITATE DE MUNCĂ   MAI   MARE DE 3 ZILE CALENDARISTICE ÎN UNITATEA ................................................

Nr. crt.

Numele şi prenumele accidentaţilor

A

Locul de muncă al

victimei (secţie, atelier, subunitate)

B

C

Imprejurările şi cauzele accidentării

D

E

Data terminării incapacităţii de muncă prin:

F T P

G

H

Reluarea activităţii

I

Deces

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Semnificaţia coloanelor din tabel este următoarea:

A- Date personale

- vârstă;

- stare civilă;

- ocupaţie;

- vechime în ocupaţie;

- vechime la locul de muncă.

B - Locul unde s-a produs accidentul

C -Activitatea care a produs accidentul

D - Efecte asupra organismului

E - Data/ora accidentării

F - Data comunicării la eşalonul superior

T: Transmis

P: Primit (numele persoanei)

G - Perioada calendaristică

H - Nr. de zile ITM (de lucru)

I - Invaliditate nr./data deciziei/grad invaliditate

ANEXA Nr.14 la instrucţiuni

Unitatea............................................................

FISA  DE  SEMNALARE  BP1

Către:...................................................................................................................

I. Numele ............................................................................................................

Prenumele............................................................................................................

Data naşterii: anul................................ luna........................ ziua............................

Actul de identitate: seria.............. nr...................... CNP.......................................

Profesia................................................................................................................

Incadrat la ...........................................................................................................

Adresa ................................................................................................................

Diagnosticul prezumtiv .........................................................................................

Agentul cauzal ......................................................................................................

Ocupaţia care a generat boala ..............................................................................

Vechimea în ocupaţia respectivă ...........................................................................

Semnătura şi parafa medicului,

..................................................

II. Diagnosticul de profesionalitate precizat

........................................................................................................................................................................ ........................................................

........................................................................................................................................................................ ........................................................

Semnătura şi parafa medicului de medicina muncii,

...................................................

Data completării:

Anul...........luna.......................ziua..............

ANEXA Nr. 15 la instrucţiuni

Unitatea.............................................

I.

Către

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR

II.

CERERE

Pentru autorizarea/desfăşurării activităţii din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă

Sediul social

Sediul secundar

In afara sediului

III. ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR

IV.

Nr. intrare...................................

Data...........................................

V.

1. Unitatea militară: ........................................................................................................................................................................ ..................

2. cu sediul în: localitatea...................................................................................................., str ..............................................nr......................., judet/sector..................................., telefon.............................., fax........................................, e-mail...............................................................,

3.  prin.............................................................................................., în calitate de director al ........................................................................

4. obiectul cererii: autorizarea desfăşurării din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă la:

- sediul social

- sediul secundar

- în afara sediului

Reprezentantul structurii interne de prevenire şi protecţie/personalul desemnat din unitatea penitenciară

.....................................

(gradul, numele şi prenumele)

1. Activităţi pentru care solicit autorizarea de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă

1.1. Unitatea                                                                                                                                             Nr. de persoane:.............................

Adresa:........................................................................................................................................................................ ..................................

Denumirea activităţii

Cod CAEN

Autorizată anterior*)

1.2. In afara garnizoanei

*) Se completează data şi legea în baza căreia s-a eliberat autorizaţia.

Adresa

Denumirea activităţii

Autorizată anterior*)

Nr. de persoane

In afara sediului unităţii, alte locaţii

Denumirea activităţii

Nr. de persoane

Menţiuni privind sistarea activităţii

Denumirea activităţii

Locul desfăşurării activităţii

Nr. şi data actului

Măsuri luate pentru remedierea deficienţelor care au condus la sistarea activităţii

Pentru obţinerea autorizării depun actele menţionate în opisul de documente.

Data.........................................

Semnătura............................................

*) Se completează data şi legea în baza căreia s-a eliberat autorizaţia.

Opisul cu documentele solicitate pentru autorizarea de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă

Nr. crt.

Denumirea actului

Nr. şi data actului/Emitentul

Nr. file

Total file:..............

NOTĂ:

Pct. III şi IV se completează de către structura care efectuează autorizarea unităţii/formaţiunii militare în cauză.

ANEXA Nr. 16 la instrucţiuni

Unitatea.......................................................

I.

Către

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A PENITENCIARELOR

II.

DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE

III.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA

A PENITENCIARELOR

IV.

Nr. intrare...................................

Data...........................................

1. DIRECTORUL UNITĂŢII (gradul, numele şi prenumele) ........................................................................................................................, domiciliat în (adresa).............................................................................................., telefon........................, act de identitate B.I./C.I. ......................................., eliberat de Politia....................................................................... la data de.................................,

în calitate de.........................................................................................

în temeiul Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006

2. DECLAR PE PROPRIA RĂSPUNDERE

că, de la data prezentei, activităţile pentru care se solicită autorizare de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă se vor executa în conformitate cu prevederile Legii nr. 319/2006 şi alte altor reglementări din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Data.........................................

Semnătura............................................

NOTA:

Pct. III şi IV se completează de către unitatea care efectuează autorizarea.

ANEXA Nr. 17*) la instrucţiuni

Data eliberării:

ziua..........luna.............anul................

*) Anexa nr. 17 este reprodusă în facsimil.

- Verso - anexa nr. 17

Nr. crt.

Denumirea activităţii

Cod CAEN

Locaţia la care se desfăşoară activitatea

Semnătura reprezentantului

Semnătura reprezentantului

Structura internă de prevenire şi protecţie din ANP

Structura internă de prevenire şi protecţie din ANP desemnată

Data sistării activităţii

Data reluării activităţii

ANEXA Nr. 18 la instrucţiuni

Unitatea ...

REGISTRUL  DE  EVIDENŢA

a certificatelor constatatoare emise

Nr. crt.

Unitatea

Sediul unităţii

Activitatea

autorizată la

sediu

Nr.de persoane

Locaţia de bază

Activitatea

autorizată la

locaţia de bază

Nr.de persoane

Activitatea

autorizată în

alte locaţii

Nr.de persoane

Data emiterii certificatului


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 530/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 530 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 530/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu