E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

CIRCULARA Nr

CIRCULARA   Nr. 891 din 22 martie 1991

privind statutul juridic al directorilor executivi din societatile comerciale cu capital de stat

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: INDRUMAR LEGISLATIV  din 1991


SmartCity3


    Potrivit art. 105 din Legea nr. 31/1990, executarea operatiilor societatii poate fi incredintata unuia sau mai multor directori executivi, functionari ai societatii. Acestia nu pot fi membri in consiliul de administratie al societatii - potrivit alin. 2 al aceluiasi articol - si, deci, nici in comitetul de directie care, dupa cum prevede art. 98 alin. 1, este compus numai din membri alesi dintre administratori.
    Numirea directorilor executivi se face de consiliul de administratie, daca in statut nu se prevede altfel. Dar chiar daca in statut se prevede ca numirea lor se face de comitetul de directie, potrivit art. 99 alin. 2 consiliul de administratie poate oricand sa-i revoce.
    Fiind functionari, directorii executivi sunt angajati pe baza de contract de munca. Continutul obligatiei lor de serviciu este realizarea operatiilor societatii ce le sunt incredintate spre executare de administratori in cadrul consiliului de administratie sau comitetului de directie, dupa caz. Rezulta, deci, ca directorii executivi sunt mandatarii administratorilor in vederea executarii operatiilor incredintate. De aceea, potrivit art. 105 alin. 3 directorii executivi sunt raspunzatori fata de societate si de terti ca si administratorii, in conditiile art. 102 din Legea nr. 31/1990.
    Investirea acordata de administratori are un caracter general, este un mandat managerial, ceea ce confera directorilor executivi o larga autonomie decizionala in sfera de activitate incredintata. Ea poate avea insa si un caracter special, adica in considerarea unei anumite operatii comerciale ori de alta natura.
    In virtutea mandatului incredintat, administratorii executa supravegherea activitatii directorilor executivi. O asemenea supraveghere, insa, nu se confunda cu o tutela marunta, de substituire in sfera lor decizionala, implicata de mandatul acordat.
    Ea presupune, dimpotriva, un control general cu privire la modul in care directorii executivi isi aduc la indeplinire misiunea incredintata. Aceasta este o consecinta a insasi investirii acordate.
    Mandatul managerial si autonomia pe care o implica presupun, in mod corelativ, raspunderea directorilor executivi pentru respectarea celor hotarate de administratori si pentru justificarea increderii de care se bucura. Pe cale de consecinta, in cazul pierderii acestei increderi, administratorii pot oricand revoca directorii executivi din functie, ceea ce atrage desfacerea contractului lor de munca. Spre diferenta de ceilalti salariati, pierderea increderii, datorita unei activitati nesatisfacatoare in indeplinirea mandatului managerial primit, este un motiv justificat de revocare. In fond nu este de conceput ca administratorii sa raspunda pentru actele savarsite de directori - potrivit art. 102 alin. 2 - cat timp acestia din urma nu se bucura de increderea lor si le-au incalcat instructiunile.
    Fata de cele aratate, organele administratiei publice vor avea in vedere urmatoarele:
    1. Directorii executivi sunt numiti de administratori si raspund de executarea operatiilor societatii incredintate lor de catre acestia.
    In indeplinirea acestor operatii, directorii executivi sunt mandatarii administratorilor.
    In baza mandatului managerial primit, directorii executivi au intreaga autonomie decizionala necesara indeplinirii acestui mandat cu respectarea dispozitiilor legale, statutului societatii si a hotararilor administratorilor.
    2. Directorii executivi isi desfasoara activitatea sub supravegherea administratorilor care, de aceea, raspund fata de societate pentru faptele prejudiciabile ale acestora. Raspunderea administratorilor nu inlatura pe aceea a directorilor executivi care au produs nemijlocit paguba.
    Supravegherea exercitata de administratori care au un caracter general si nu de tutela marunta sau de substituire in sfera decizionala a directorilor executivi. Ea urmareste, in principal, sa confirme daca directorii executivi, prin activitatea desfasurata, justifica increderea ce li s-a acordat.
    3. Administratorii pot oricand revoca din functie pe directorii executivi in cazul in care activitatea acestora nu mai justifica acordarea in continuare a mandatului managerial incredintat.

                                                 SmartCity5

COMENTARII la Circulara 891/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Circulara 891 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 82 2020
    Credit urgent prin transfer catre angajati si osvc Împrumuturi și finanțare în 1-2 ore Vă ofer un împrumut financiar unic de la un investitor direct în valoare de 20.000-50.000.000.000 CZK. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă și pentru toți cetățenii. Durata acestui credit poate fi fixată la 240 de luni cu posibilitate de rambursare anticipată la orice preț și fără majorare. Luați întregul împrumut și primiți banii înapoi în 1-2 ore de la aplicare. Dacă doriți să împrumutați bani, vă rugăm să mă contactați prin acest e-mail de mai jos: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
     LEGÁLNÍ A SPOLEHLIVÉ PŮJČKY Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebuješ půjčku? Potřebujete naléhavou finanční pomoc? Potřebujete naléhavou půjčku na splacení svých dluhů? Nebo možná potřebujete kapitálový úvěr ke zlepšení svého podnikání? Půjčku můžete získat od 20 000 Kč do 60 000 000 Kč s nízkou úrokovou sazbou 2 %. Pokud máte zájem o půjčku, kontaktujte mě prosím prostřednictvím tohoto níže uvedeného e-mailu pro více informací; novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
    Credit personal rapid online Buna ziua, sunt o persoana fizica care ofera credite internationale. Cu un capital care va fi folosit pentru a oferi împrumuturi între persoane pe termen scurt și lung în intervalul de la 50.000 la 50.000.000 CZK tuturor solicitanților serioși care au nevoie cu adevărat de el, rata dobânzii este de 2% pe an. J oferă împrumuturi financiare, împrumuturi imobiliare, împrumuturi pentru investiții, împrumuturi auto, împrumuturi personale. Sunt gata să-mi satisfac clienții în maximum 1 zi de la primirea formularului dumneavoastră de întrebare. E-mail: novotnyradex@gmail.com.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
Alte acte pe aceeaşi temă cu Circulara 891/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu