E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

CIRCULARA Nr

CIRCULARA   Nr. 11 din 15 martie 1995

privind organizarea participarii la activitatea de compensare multilaterala a platilor interbancare pe suport hartie

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 75 din 26 aprilie 1995


SmartCity3


    In aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994 si a Programului de introducere a compensarii multilaterale a platilor interbancare fara numerar pe suport hartie aprobate de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei prin Incheierea Consiliului de administratie nr. 16/S/XII/16 din 28 octombrie 1994, incepand cu data de 3 aprilie 1995:
    1. Conturile curente ale centralelor societatilor bancare se deschid si se opereaza zilnic la Directia plati si decontari bancare din Banca Nationala a Romaniei.
    Prin conturile curente ale centralelor societatilor bancare nu se efectueaza operatiuni cu numerar.
    Centralele societatilor bancare care au subunitati teritoriale deruleaza operatiunile in numerar proprii prin conturile curente ale sucursalelor lor, deschise si mentinute la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei.
    Centralele societatilor bancare, care nu au alte unitati bancare deschise in localitatea in care isi au sediul, pot derula operatiunile in numerar prin conturile curente - operatiuni cu numerar, deschise la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei din localitatea respectiva.
    2. Conturile de refinantare ale centralelor societatilor bancare se deschid si se opereaza la Directia credit si operatiuni de piata din Banca Nationala a Romaniei.
    3. Centralele societatilor bancare au obligatia sa prezinte zilnic la compensare la Banca Nationala a Romaniei - Directia plati si decontari bancare, in conditiile stabilite prin Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994, toate platile interbancare proprii, cu exceptia celor aferente decontarilor privind operatiunile cu titluri de stat, platile in lei aferente pietei valutare interbancare, plasamentele sau creditele interbancare, rambursabile acestora si dobanzile aferente.
    Operatiunile exceptate de la compensare, enumerate in alineatul precedent, vor fi decontate separat, bilateral, in conturile curente ale centralelor societatilor bancare deschise la Banca Nationala a Romaniei - Directia plati si decontari bancare.
    Exceptarea de la compensare a unor operatiuni de plati, altele decat cele mentionate in primul alineat al punctului 3 al prezentei circulare, necesita aprobarea prealabila a Directiei plati si decontari bancare a Bancii Nationale a Romaniei.
    4. In cazul in care sediul centralei societatii bancare nu se afla in Bucuresti, compensarea platilor interbancare proprii ale centralei respective se poate efectua prin intermediul unitatilor sale bancare participante la compensare, urmand ca soldurile obtinute in urma compensarii sa se deconteze prin conturile curente ale acestora din urma deschise la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei.
    5. Banca Nationala a Romaniei poate reprezenta la compensare centralele societatilor bancare care nu au sediul in Bucuresti si care nu au deschisa nici o unitate bancara in municipiul Bucuresti, cu conditia incheierii, in prealabil, a unui protocol scris care va cuprinde detaliat procedurile pe care atat Banca Nationala a Romaniei ca reprezentanta la compensare, cat si respectivele centrale de societati bancare ca reprezentate, au obligatia sa le respecte privind aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994.
    Acest punct din prezenta circulara completeaza notele explicative din anexele nr. 1/O.P.5 si, respectiv, nr. 1/C.5 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994.
    6. Directia plati si decontari bancare poate aproba, pentru societatile bancare care nu au sediul centralei in Bucuresti si care nu au nici o unitate bancara in Bucuresti, la cererea acestora, efectuarea prin sistemul OIS al Bancii Nationale a Romaniei a decontarilor privind operatiunile cu titluri de stat si operatiunile in lei aferente pietei valutare interbancare, a plasamentelor sau creditelor interbancare, a rambursarilor acestora si dobanzilor aferente, cu conditia incheierii, in prealabil, a unui protocol scris.
    7. Pana la crearea conditiilor tehnice necesare, obiectul compensarii multilaterale il constituie platile interbancare fara numerar pe suport hartie, indiferent de valoarea lor.
    8. In compensare pot fi acceptate ordine de plata sub forma de mesaje transmise prin telex sau modem, cu conditia ca societatea bancara initiatoare si societatea bancara destinatara sa incheie, in prealabil, o intelegere scrisa in acest sens. O copie a oricarei intelegeri de acest fel va trebui sa fie transmisa Directiei plati si decontari bancare din Banca Nationala a Romaniei, in termen de 2 zile lucratoare de la data incheierii ei.
    In cazul in care cele doua societati bancare renunta la intelegerea privind acceptarea in compensare a ordinelor de plata sub forma de mesaje, transmise prin telex sau modem, Directia plati si decontari bancare din Banca Nationala a Romaniei va fi instiintata, in scris, in termen de 2 zile lucratoare de la luarea acestei decizii.
    9. In sensul art. 7 lit. e) din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994 nu sunt cuprinse cecurilor barate care au anexate borderouri de cecuri sau ordinele de plata care au anexate borderouri de mandate postale, mandate postale sau facturi, cu conditia ca societatea bancara initiatoare si societatea bancara destinatara sa incheie, in prealabil, o intelegere scrisa in acest sens. O copie a oricarei intelegeri de acest fel va trebui sa fie transmisa Directiei plati si decontari bancare din Banca Nationala a Romaniei, in termen de 2 zile lucratoare de la data incheierii ei.
    In cazul in care cele doua societati bancare renunta la o intelegere de acest fel, Directia plati si decontari bancare din Banca Nationala a Romaniei va fi instiintata, in scris, in termen de 2 zile lucratoare de la luarea acestei decizii.
    10. Operatiunile de plati si decontari interbancare proprii ale Bancii Nationale a Romaniei nu fac obiectul compensarii multilaterale.
    11. Societatile bancare au obligatia sa inchida conturile de corespondent pe care le au deschise, la toate nivelurile de organizare, cu exceptia celor deschise intre unitatile bancare care au sediul in aceeasi localitate, alta decat resedinta de judet.
    12. Zilnic, pana la ora 14,00, soldurile tuturor conturilor de corespondent deschise de unitatile bancare din localitatile care nu sunt resedinte de judet se vor stinge prin decontarea lor prin conturile curente ale unitatilor bancare care apartin aceleiasi societati bancare, deschise la sucursalele judetene ale Bancii Nationale a Romaniei. In mod obligatoriu pe ordinul de plata depus in acest scop la sucursala judeteana a Bancii Nationale a Romaniei se va face mentiunea "Soldare cont corespondent deschis intre unitatea bancara A si unitatea bancara B". Aceste ordine de plata nu vor fi introduse in compensare.
    13. Societatile bancare pot efectua la orice nivel de organizare operatiuni prin conturi de corespondent cu Casa de Economii si Consemnatiuni.
    14. Societatile bancare au obligatia sa raporteze in ultima zi bancara lucratoare a fiecarei luni, la Directia plati si decontari bancare din Banca Nationala a Romaniei, conturile de corespondent pentru operatiunile in lei pe care le au deschise la toate nivelurile de organizare cu alte societati bancare, inclusiv cu Casa de Economii si Consemnatiuni.
    15. Termenele si intervalele de timp in care se efectueaza platile intrabancare locale sau interjudetene nu pot depasi termenele si intervalele de timp privind platile interbancare de aceeasi categorie stabilite prin Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994.
    16. Sucursalele Bancii Nationale a Romaniei vor deschide conturi curente unitatilor bancare numai cu aprobarea scrisa a Directiei plati si decontari bancare din Banca Nationala a Romaniei.
    17. La Banca Nationala a Romaniei - sucursala municipiului Bucuresti - vor participa la compensarea multilaterala toate unitatile bancare care au conturi curente deschise la aceasta sucursala.
    Pana la data de 31 decembrie 1995, societatile bancare vor lua masuri pentru a avea deschis un singur cont curent in Banca Nationala a Romaniei - sucursala municipiului Bucuresti.
    18. Pana la crearea conditiilor tehnice necesare, sedinta zilnica de verificare a cecurilor se desfasoara intre orele 14,00 - 14,30, la sediul sucursalelor Bancii Nationale a Romaniei.
    19. Pentru a asigura continuitatea operatiunilor de plati, pana la data de 1 iunie 1995 vor fi acceptate in compensare, pe langa ordine de plata si cecuri barate, dispozitii de plata si cecuri din carnete cu limita de suma, emise pana la data de 30 aprilie 1995 inclusiv.
    20. Centralele societatilor bancare si toate unitatile bancare participante la compensare au obligatia ca, pana la data de 25 martie 1995, sa depuna la Directia plati si decontari bancare si, respectiv, la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei specimenele de semnaturi ale agentilor de compensare pe fise cuprinse in anexa la prezenta circulara.
    21. In vederea aplicarii pct. 1 si 2 ale prezentei circulare transferul conturilor curente si de refinantare ale centralelor societatilor bancare care au fost deschise la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei Cluj si Targu Mures se va efectua conform prevederilor pct. 58 - 61 din Normele metodologice nr. 20/1985 ale Bancii Nationale a Romaniei.
    22. La data intrarii in vigoare a prezentei circulare isi inceteaza aplicabilitatea Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/1994, precum si orice alte dispozitii contrare.

                      Guvernatorul Bancii
                      Nationale a Romaniei,
                      Mugur Isarescu

    ANEXA 1

    Confidential
    Nr./data fisa. ...............
    (Nr./data iesire in registrul de corespondenta al bancii) .......
    Presedinte ...................

                 FISA AGENTULUI DE COMPENSARE AUTORIZAT
                    SA ANGAJEZE ..........................
                                (denumirea unitatii bancare)
                    IN CADRUL ACTIVITATII DE COMPENSARE
    Numele si prenumele agentului de compensare .............................
    Functia conform statului de functii la 01.04.1995 .......................
    Date de identificare a agentului de compensare: data si locul nasterii ...
    ...........................................................................
    Nr./seria actului de identitate ......... Adresa permanenta  ..............
    ...........................................................................
    Date profesionale ale agentului de compensare: ............................
    tip studii(s/m) ...........................................................
    anul absolvirii ..... alte studii ........... vechimea in banca .... ani.
    Semnatura agentului de compensare este suficienta pentru angajarea
    raspunderii ...............................................................
                (denumirea unitatii bancare)
    a) DA
    b) NU - valabila numai cu semnatura .......................................
                          (numele si prenumele altei persoane imputernicite)

    Specimen semnatura agent de compensare

    Specimen stampila insotitoare

                              Presedinte,

         Se completeaza de catre D.P.D.B: Acordat codul personal .........SmartCity5

COMENTARII la Circulara 11/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Circulara 11 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Circulara 11/1995
Regulament 10 2009
privind raportarea tranzactiilor efectuate prin conturile de corespondent si abrogarea unor acte normative care impun restrictii în utilizarea acestor conturi
Regulament 9 2009
pentru abrogarea unor acte normative emise de Banca National? a Romaniei
Circulara 26 1997
privind extinderea extinderea aplicarii punctului 5 din Circulara Bancii Nationale a Romaniei nr. 11 din 15 martie 1995
Circulara 2 1997
referitoare la masuri pentru aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1996 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati
Circulara 36 1996
privind conturile curente ale Casei de Economii si Consemnatiuni si ale Bancii Comerciale Romane - S.A.
Circulara 23 1996
privind procedurile de decontare ale Bancii Nationale a Romaniei
Circulara 49 1995
privind modificarea circularelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/1995 si nr. 12/1995
Circulara 34 1995
referitoare la completarea, modificarea si abrogarea unor reglementari domeniul platilor si decontarilor
Circulara 25 1995
privind exceptarea Bancii de Export-Import a Romaniei de la unele prevederi ale Circularei nr. 11/1995
Circulara 21 1995
privind anularea Circularei nr. 19/1995 si unele modificari aduse Circularei nr. 11/1995 si Circularei nr. 15/1995
Ordin 260 1995
privind sanctiunile in cazul nerespectarii de catre societatile bancare a dispozitiilor privind inchiderea conturilor de corespondent
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu