E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
A fost modificat de:
Regulament 8 1996 modificat de Circulara 22 1997
Articolul 9 din actul Regulament 8 1996 modificat de articolul 1 din actul Circulara 8 1997
Articolul 10 din actul Regulament 8 1996 modificat de articolul 1 din actul Circulara 8 1997
Articolul 14 din actul Regulament 8 1996 modificat de articolul 1 din actul Circulara 8 1997
Articolul 15 din actul Regulament 8 1996 modificat de articolul 1 din actul Circulara 8 1997
Articolul 16 din actul Regulament 8 1996 modificat de articolul 1 din actul Circulara 8 1997
Articolul 21 din actul Regulament 8 1996 modificat de articolul 1 din actul Circulara 8 1997
Articolul 6 din actul Regulament 8 1996 modificat de articolul 1 din actul Circulara 8 1997
Regulament 8 1996 in legatura cu Circulara 37 1996
Articolul 14 din actul Regulament 8 1996 modificat de Circulara 30 1996
Regulament 8 1996 republicat de Regulament 8 1996
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 8 din 11 octombrie 1996

privind regimul de decontare speciala si autorizare a caselor de compensatii interbancare

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 267 bis  din 29 octombrie 1996


SmartCity3


    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Obiectul regulamentului
    In temeiul art. 2 si 40 din Legea nr. 33/1991 si al art. 20 si 21 din Legea nr. 34/1991, Banca Nationala a Romaniei emite prezentul regulament, al carui obiect il constituie:
    1.1. - autorizarea de catre Banca Nationala a Romaniei a caselor de compensatii interbancare;
    1.2. - decontarea interbancara finala, in evidentele bancii centrale, pe raspunderea si cu garantia societatilor bancare participante, a sumelor in lei aferente operatiunilor cu valori mobiliare, celor cu carduri, operatiunilor stabilite prin contractele de mandat privind operarea conturilor curente incheiate intre Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare, precum si oricaror alte operatiuni de transfer de fonduri aprobate de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei ca fiind realizabile in regim de decontare speciala prin operarea de inscrieri in:
    a) conturile curente deschise la Banca Nationala a Romaniei pe numele societatilor bancare autorizate si agreate pentru decontari in regim special de catre Banca Nationala a Romaniei, denumite in continuare societati bancare participante; si
    b) un cont special de decontare finala deschis la Banca Nationala a Romaniei pe numele unei case de compensatii interbancare autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau pe numele altui titular aprobat de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, denumit in continuare cont special pe baza balantelor de decontare propuse pe propria raspundere la Banca Nationala a Romaniei de catre titularul contului special;
    1.3. - principiile activitatii Bancii Nationale a Romaniei in cadrul schemelor de garantare si de acoperire a riscurilor de neplata, inclusiv a celor de incapacitate de plata, denumite in continuare scheme aferente functionarii contului special, aplicabile in regim de decontare speciala.
    Art. 2
    Casa de compensatii interbancare
    2.1. - O casa de compensatii interbancare este acea persoana juridica autorizata de Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu reglementarile in vigoare, sa compenseze obligatiile reciproce prin conturi ale societatilor bancare participante in vederea decontarii lor finale prin conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei.
    2.2. - In vederea obtinerii, din partea Bancii Nationale a Romaniei, a autorizatiei de functionare in calitate de casa de compensatii interbancare, persoana juridica constituita conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale va adresa Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei o cerere de autorizare, insotita de o copie conforma de pe documentele sale constitutive, precum si o estimare privind necesitatea, volumul operatiunilor pentru cel putin un an de activitate, precum si fezabilitatea casei de compensatii interbancare proiectate.
    2.3. - Prin prezentul regulament, limita minima a capitalului subscris si varsat la casa de compensatii interbancare care conditioneaza autorizarea sa de functionare de catre Banca Nationala a Romaniei se stabileste la un miliard lei.
    In vederea obtinerii autorizatiei de functionare din partea Bancii Nationale a Romaniei, solicitantul va trebui sa-i faca dovada ca suma minima de capital varsata la data solicitarii este de un miliard lei.
    2.4. - Societatile bancare care intentioneaza sa subscrie la capitalul proiectatei case de compensatii interbancare vor trebui sa obtina aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei - Directia generala autorizare, reglementare si supraveghere prudentiala a societatilor bancare - pentru efectuarea acestui tip de plasament.
    2.5. - In cazul in care proiectata casa de compensatii interbancare intentioneaza sa ofere servicii de compensare in vederea decontarii interbancare a tranzactiilor cu valori mobiliare, pe cererea de autorizare, pe estimarea mentionata, precum si pe orice corespondenta scrisa cu Banca Nationala a Romaniei, pana la obtinerea autorizatiei de functionare in calitate de casa de compensatii interbancare, va exista avizul favorabil al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, sub semnatura autorizata, strict in termenii "necesar, fezabil si in conformitate cu prevederile legii".
    2.6. - In aplicarea prevederilor art. 3 alin. 2 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994, Directia generala de plati si urmarire a riscurilor bancare va putea aviza favorabil si inainta spre aprobare catre Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei documentatia de autorizare prevazuta mai sus. Pentru acordarea avizului sau, Directia generala de plati si urmarire a riscurilor bancare este imputernicita de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei sa solicite toate informatiile si orice document pe care il va considera necesar pentru a limita riscurile de neplata si a evalua performanta sistemelor de credit si de plati.
    2.7. - Dupa obtinerea autorizatiei din partea Bancii Nationale a Romaniei, casele de compensatii interbancare pot deschide la Banca Nationala a Romaniei un unic cont special. Ele nu pot deschide cont de corespondent in lei cu nici o societate bancara autorizata de Banca Nationala a Romaniei si se supun obligatiilor societatilor bancare autorizate de raportare la Banca Nationala a Romaniei, inclusiv obligatiilor privind raportarea tuturor datelor si oricarui document referitor la conturile in lei pe care le mentin la societatile bancare autorizate de Banca Nationala a Romaniei.
    2.8. - Dupa obtinerea autorizatiei din partea Bancii Nationale a Romaniei, casa de compensatii interbancare va adresa Bancii Nationale a Romaniei cererea de deschidere a contului sau special la Banca Nationala a Romaniei, indeplinind cu aceasta ocazie si ulterior toate obligatiile prevazute de reglementarile in vigoare pentru conturile curente ale societatilor bancare. In cazul neindeplinirii acestor obligatii de catre solicitant sau in conformitate cu scopurile sale, Banca Nationala a Romaniei poate refuza unilateral decontarea finala pentru casa de compensatii interbancare, suspendandu-i fara preaviz functionarea printr-o notificare care sa insoteasca extrasul contului ei special, incepand cu ziua bancara urmatoare datei extrasului remis. Directia generala de plati si urmarire a riscurilor bancare este obligata sa aduca neintarziat faptul la cunostinta Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, putand propune cu aceasta ocazie retragerea autorizatiei de functionare. Pana cand Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei decide asupra autorizatiei, Banca Nationala a Romaniei nu va efectua decontare finala pentru casa de compensatii interbancare in cauza si nu va elibera extras pentru contul ei special.
    Art. 3
    Regimul de decontare speciala
    3.1. - Regimul de decontare speciala priveste decontarea finala prin conturi deschise de Banca Nationala a Romaniei in evidentele sale, a platilor interbancare, exclusiv pe raspunderea si cu garantia integrala a societatilor bancare participante in scopul:
    a) limitarii la maximum a riscului utilizarii resurselor aflate in posesia Bancii Nationale a Romaniei pentru acoperirea soldului debitor al conturilor curente sau speciale din evidentele sale;
    b) bunei functionari si intaririi disciplinei decontarilor fara numerar.
    3.2. - Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei imputerniceste Directia generala de plati si urmarire a riscurilor bancare - Directia decontarii operatiunilor bancare - Serviciul administrarea regimului de decontare speciala, organizat pe principiul sediilor O.I.S. - B.N.R., distincte, si denumit in continuare administratorul pentru realizarea si impunerea respectarii prevederilor reglementarilor in vigoare privind regimul de decontare speciala.
    3.3. - Toate conturile speciale intra sub incidenta regimului de decontare speciala. Conturile curente la Banca Nationala a Romaniei ale societatilor bancare autorizate pot intra, de la caz la caz, pe baza referatului de necesitate al administratorului, aprobat de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, in regimul de decontare speciala.
    3.4. - Administratorul notifica titularului de cont hotararea Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei privind intrarea in regimul de decontare speciala.
    Art. 4
    Schema aferenta regimului de decontare speciala
    4.1. - La notificarea Bancii Nationale a Romaniei privind intrarea in regimul de decontare speciala, titularii de conturi puse sub incidenta acestuia au obligatia ca, in termenul stabilit in notificare, sa contracteze cu Banca Nationala a Romaniei modalitatea de executie a schemei.
    4.2. - Casele de compensatii interbancare nu vor putea functiona inainte ca Banca Nationala a Romaniei sa contracteze operarea schemei.
    4.3. - Administratorul este imputernicit sa aplice, in numele Bancii Nationale a Romaniei, schema contractata pe baza urmatoarelor principii:
    4.3.1. - Banca Nationala a Romaniei nu va oferi facilitati suplimentare de refinantare pentru acoperirea pozitiilor debitoare ale societatilor bancare participante, schema fiind finantata integral pe raspunderea si cu resursele acestora.
    4.3.2. - In elaborarea de reglementari si incheierea de contracte, compartimentele Bancii Nationale a Romaniei vor urmari limitarea la maximum a riscului participarii Bancii Nationale a Romaniei in scheme, inclusiv urmatoarele:
    a) functionarea fiecarui cont special va fi reglementata prin contractul de decontare si garantare incheiat in acest scop cu Banca Nationala a Romaniei, denumit in continuare contract;
    b) in contract vor fi cuprinse clauze asiguratorii pentru ca Banca Nationala a Romaniei, in limitele schemei si mandatului stabilit prin contract, sa nu acopere in nici un moment din resursele sale lipsa disponibilitatilor necesare decontarilor prin conturi speciale, putand afecta in acest scop numai disponibilitati asupra carora societatile bancare participante au drepturi certe, constituite in prealabil, inclusiv in cazul in care astfel de disponibilitati sunt organizate in fonduri de garantare a tranzactiilor;
    c) portofoliul de garantare a decontarii finale in regim de decontare speciala se constituie din valori de buna calitate bancara, mobilizabile imediat si cu gradul de lichiditate specific conditiilor pietei, acceptat de catre Banca Nationala a Romaniei, denumite in continuare valori de garantare convenite cu Banca Nationala a Romaniei. Clauzele din contract privind aceste valori vor fi avizate in vederea incheierii contractului de catre Directia generala operatiuni monetare, valutare si de credit;
    d) daca schema este insuficient asigurata cu fonduri si valori de garantare convenite cu Banca Nationala a Romaniei sau daca Banca Nationala a Romaniei constata ca nu pot fi aplicate clauzele asiguratorii pentru Banca Nationala a Romaniei, administratorul este imputernicit de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei sa nu efectueze operatiunea si sa nu elibereze extras pentru ziua respectiva, aplicand prevederile art. 2 pct. 2.8.
    Art. 5
    Selectarea societatilor bancare participante la regimul de decontare speciala pentru casa de compensatii interbancare
    5.1. - In documentatia depusa la Banca Nationala a Romaniei pentru autorizare, persoana juridica care solicita autorizarea pentru a functiona in calitate de casa de compensatii interbancare poate propune Bancii Nationale a Romaniei societati bancare autorizate de Banca Nationala a Romaniei, in vederea selectarii lor de catre Banca Nationala a Romaniei in calitate de societate bancara participanta pentru respectiva casa de compensatii interbancare.
    Banca Nationala a Romaniei poate conditiona acordarea autorizatiei de functionare in calitate de casa de compensatii interbancare de modificarea selectiei propuse in cerere de solicitant privind societatile bancare participante.
    In cazul casei de compensatii interbancare pentru decontarea de operatiuni cu valori mobiliare, propunerea privind selectia din cererea de autorizare la Banca Nationala a Romaniei va fi vizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in conditiile prevazute la art. 2 pct. 2.5 din prezentul regulament. Banca Nationala a Romaniei va nominaliza societatile bancare participante si le va mentiona in autorizatia acordata.
    5.2. - In cazul in care o societate bancara autorizata este si societate bancara participanta pentru o casa de compensatii interbancare autorizata de Banca Nationala a Romaniei, administratorul, pe baza referatului sau de necesitate aprobat de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, poate trece in orice moment contul sau curent in regimul de decontare speciala.
    Art. 6
    Intreruperea decontarilor la Banca Nationala a Romaniei
    Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei imputerniceste Directia generala de plati si urmarire a riscurilor bancare sa constate incalcarile de catre societatile bancare participante a prevederilor reglementarilor in vigoare, pe parcursul regimului de decontare speciala, sa evalueze in mod operativ conditiile pietei si sa intrerupa neintarziat si in mod unilateral fluxul operativ al tuturor decontarilor in contul curent al unei societati bancare autorizate de Banca Nationala a Romaniei care actioneaza si in calitate de societate bancara participanta, Banca Nationala a Romaniei fiind exonerata in acest caz de orice raspundere privind afectarea patrimoniului societatilor bancare si al caselor de compensatii interbancare.

    CAP. 2
    Proceduri privind decontarea finala in regim de decontare speciala a operatiunilor casei de compensatii interbancare

    Art. 7
    Decontarea finala
    Decontarea finala in regim de decontare speciala a operatiunilor casei de compensatii interbancare se efectueaza de catre Banca Nationala a Romaniei prin transferul irevocabil si neconditionat al fondurilor banesti intre conturile curente ale societatilor bancare participante si contul special de decontare finala al casei de compensatii interbancare.
    Art. 8
    Conturi
    8.1. - Directia decontarii operatiunilor bancare efectueaza decontarea finala in regim de decontare speciala pentru casa de compensatii interbancare prin urmatoarele conturi deschise in evidentele sale:
    a) contul special de decontare finala deschis pe numele casei de compensatii interbancare autorizate de Banca Nationala a Romaniei;
    b) contul curent al fiecarei societati bancare participante, printr-un analitic special destinat acestui scop.
    Contul special de decontare finala al unei case de compensatii interbancare deschis la Banca Nationala a Romaniei se inchide in fiecare zi de decontare cu sold zero.
    Conturile curente analitice special destinate decontarii finale a operatiunilor casei de compensatii interbancare fac parte integranta din conturile curente sintetice ale societatilor bancare participante deschise la Banca Nationala a Romaniei.
    8.2. - Codificarea conturilor mentionate la art. 8 pct. 8.1 lit. a) si b) se face de catre Directia generala de plati si urmarire a riscurilor bancare impreuna cu Directia generala informatica, procesare statistica si contabilitate.
    Art. 9
    Balanta
    9.1. - Deschiderea zilnica a procedurilor de decontare finala se face la initiativa casei de compensatii interbancare, prin remiterea de catre aceasta la Banca Nationala a Romaniei a documentului denumit "Balanta pentru decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare autorizate de B.N.R. ................... pentru ziua de decontare ................... "(anexa nr. 1), (denumirea casei)                            (data decontarii)
denumita in continuare balanta.
    9.2. - Balanta constituie un document informativ, in baza caruia se receptioneaza ordine de plata emise in vederea decontarii finale.
    9.3. - Pentru ca balanta sa fie acceptata de catre Banca Nationala a Romaniei ca document informativ in vederea decontarii finale care urmeaza sa se efectueze prin conturile curente ale societatilor bancare participante si prin contul special de decontare finala al casei de compensatii interbancare este obligatoriu ca:
    a) valoarea totala pe debit inscrisa in finalul partii I a balantei sa fie egala cu valoarea totala pe credit inscrisa in finalul partii a II-a a balantei;
    b) sa poarte semnatura reprezentantilor casei de compensatii interbancare, recunoscuti de Banca Nationala a Romaniei conform reglementarilor sale.
    Art. 10
    Instrumente de plata
    10.1. - Instrumentul de plata pe baza caruia Banca Nationala a Romaniei efectueaza decontarea finala pentru casa de compensatii interbancare este ordinul de plata conform reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei in vigoare.
    10.2. - Ordinele de plata sunt emise de societatile bancare participante si de casa de compensatii interbancare pentru acoperirea pozitiilor lor debitoare rezultate in urma efectuarii compensarii interbancare zilnice.
    10.3. - Formularul de ordin de plata in vederea receptiei la Banca Nationala a Romaniei pentru decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare poate fi:
    a) completat prin dactilografiere sau editat pe calculator;
    b) transmis letric sau sub forma de mesaj modem sau mesaj telex, conform reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei in vigoare.
    Pentru a fi acceptate de catre Banca Nationala a Romaniei in vederea decontarii finale, este obligatoriu ca ordinele de plata sa contina si sa aiba completate toate elementele obligatorii prevazute de reglementarile Bancii Nationale a Romaniei in vigoare, inclusiv completarea, in mod obligatoriu, la rubrica "reprezentand" a ordinului de plata, a formulei "decontare finala pentru casa de compensatii interbancare".
    In cazul transmiterii de catre societatile bancare participante sau de catre casa de compensatii interbancare a ordinelor de plata prin modem sau telex, este necesara incheierea cu Banca Nationala a Romaniei de conventii speciale privind asigurarea securitatii transmisiilor de date.
    10.4. - Ordinele de plata emise de societatile bancare participante si casa de compensatii interbancare trebuie sa aiba inscrise strict sumele cuprinse in balanta.
    Art. 11
    Orar
    Decontarea finala in regim de decontare speciala se efectueaza de catre Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi lucratoare, intre orele 14,30 - 16,00. In cazul aplicarii procedurilor prevazute la art. 17 pct. 17.4, orarul se prelungeste pana la ora 18,30.
    Art. 12
    Proceduri de decontare
    Decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare se realizeaza de catre Banca Nationala a Romaniei la sediul administratorului, prin efectuarea a patru grupe de operatiuni, dupa cum urmeaza:
    12.1. - Grupa de operatiuni 1 are loc intre orele 14,30 - 15,00, astfel:
    a) prezentarea balantei de catre casa de compensatii interbancare;
    b) prezentarea de catre societatile bancare participante a ordinelor de plata prin care se dispune debitarea conturilor lor curente cu sumele stabilite prin balanta;
    c) prezentarea de catre casa de compensatii interbancare a ordinului de plata prin care se dispune debitarea contului sau special de decontare finala cu suma stabilita prin balanta.
    12.2. - Grupa de operatiuni 2 are loc intre orele 15,00 - 15,15, astfel:
    a) verificarea de catre administrator a emiterii si depunerii la Banca Nationala a Romaniei a ordinelor de plata pentru valorile inscrise in balanta de catre toate societatile bancare participante aflate in pozitie debitoare;
    b) verificarea de catre administrator a emiterii si depunerii la Banca Nationala a Romaniei, de catre casa de compensatii interbancare, a ordinului de plata pentru valoarea corespunzatoare pozitiei sale debitoare, inscrisa in balanta.
    12.3. - Grupa de operatiuni are loc intre orele 15,15 - 16,00, astfel:
    Situatia 1
    In cazul in care intre ordinele de plata emise in vederea decontarii finale si balanta nu exista neconcordante, administratorul desfasoara operatiunile de decontare finala in urmatoarea ordine:
    Compararea soldului contului curent al fiecarei societati bancare participante aflate in pozitie debitoare cu valoarea ordinului de plata care urmeaza a fi decontat prin respectivul cont curent. In functie de rezultatele obtinute, administratorul va urma procedurile prevazute in continuare pentru cazul 1 sau cazul 2.
    Cazul 1 - daca toate societatile bancare participante aflate in pozitie debitoare au suficiente disponibilitati in conturile lor curente pentru a deconta final operatiunile catre casa de compensatii interbancare, atunci, in succesiune, are loc:
    - efectuarea primei parti a decontarii finale prin debitarea conturilor curente ale societatilor bancare participante aflate in pozitii debitoare si creditarea contului special de decontare finala al casei de compensatii interbancare;
    - efectuarea celei de-a doua parti a decontarii finale prin debitarea contului special de decontare finala al casei de compensatii interbancare si creditarea conturilor curente ale societatilor bancare participante aflate in pozitie creditoare.
    Cazul 2 - daca una sau mai multe societati bancare participante aflate in pozitie debitoare nu au suficiente disponibilitati banesti in conturile lor curente pentru a deconta final operatiunile catre casa de compensatii interbancare, atunci, in succesiune, au loc:
    - desfasurarea procedurilor de acoperire a pozitiilor debitoare prevazute in capitolul 3;
    - efectuarea primei parti a decontarii finale prin debitarea conturilor curente ale societatilor bancare participante aflate in pozitii debitoare si creditarea contului special de decontare finala al casei de compensatii interbancare;
    - efectuarea celei de-a doua parti a decontarii finale prin debitarea contului special de decontare finala al casei de compensatii interbancare si creditarea conturilor curente ale societatilor bancare participante aflate in pozitie creditoare.
    Situatia 2
    In cazul in care intre ordinele de plata emise in vederea decontarii finale si balanta exista neconcordante, administratorul initiaza proceduri specifice pentru decontarea finala, in urmatoarea ordine:
    Notifica in scris casei de compensatii interbancare, pe baza unei proceduri convenite prin contract, prin documentul "COMUNICARE tip 1" (anexa nr. 2), neconcordantele dintre balanta si ordinele de plata emise si depuse la administrator in vederea decontarii finale si solicita prin "COMUNICARE tip 1" casei de compensatii interbancare ca, dupa caz, singura (daca neconcordantele se refera la propriul sau ordin de plata) si/sau impreuna cu societatile bancare participante in cauza, sa solutioneze, pana la ora 15,45, neconcordantele semnalate in respectiva "COMUNICARE tip 1".
    Incepand de la ora 15,45, administratorul va urma procedurile prevazute in continuare:
    Cazul 1 - daca neconcordantele semnalate sunt solutionate pana la ora 15,45, Banca Nationala a Romaniei continua decontarea finala prin desfasurarea operatiunilor descrise in Situatia 1 - cazul 1 sau Situatia 1 - cazul 2.
    Cazul 2 - daca neconcordantele semnalate nu sunt solutionate pana la ora 15,45, administratorul notifica acest fapt casei de compensatii interbancare si societatilor bancare participante in scris, prin documentul "COMUNICARE tip 2" (anexele nr. 3A si nr. 3B) si restituie balanta si, respectiv, toate ordinele de plata aferente emitentilor acestora. In aceasta situatie, pentru ziua in care s-a emis "COMUNICAREA tip 2" Banca Nationala a Romaniei nu efectueaza decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare respective, nu elibereaza extrasul contului special al casei de compensatii interbancare respective si nu are nici o responsabilitate privind consecintele ulterioare de orice natura.
    12.4. - Grupa de operatiuni 4 are loc intre orele 16,00 - 16,15, astfel:
    Grupa de operatiuni 4 se efectueaza de catre Banca Nationala a Romaniei numai in situatia in care decontarea finala se desfasoara conform grupei de operatiuni 3, Situatia 1 - cazul 1 sau cazul 2, ori Situatia 2 - cazul 1.
    Banca Nationala a Romaniei notifica in scris casei de compensatii interbancare, prin documentul "CONFIRMAREA DECONTARII FINALE" (anexa nr. 4), incheierea procedurilor de decontare finala prin care s-a efectuat transferul irevocabil si neconditionat al fondurilor banesti aferente operatiunilor casei de compensatii interbancare, conform balantei si elibereaza extrasul contului special pentru ziua de decontare respectiva, conform reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei in vigoare.

    CAP. 3
    Scheme de garantare a decontarii finale in regim de decontare speciala a casei de compensatii interbancare

    Art. 13
    Schema de garantare si aplicabilitate
    In cazul in care o societate bancara participanta aflata in pozitie debitoare fata de casa de compensatii interbancare nu dispune, pentru acoperirea acestei pozitii, la ora 15,15, de suficiente disponibilitati banesti in contul sau curent deschis la Banca Nationala a Romaniei, aceasta aplica, in cadrul regimului special de decontare, Schema de garantare a decontarii finale a casei de compensatii interbancare la Banca Nationala a Romaniei, denumita in continuare schema de garantare, cuprinzand procedurile prevazute in prezentul capitol.
    Elementele schemei de garantare vor fi cuprinse in mod obligatoriu in contractele incheiate in prealabil.
    Schema de garantare se aplica de catre administrator dupa ce acesta are certitudinea privind nivelul disponibilitatilor banesti existente si utilizabile in conturile curente ale societatilor bancare participante si preia garantiile in evidentele sale.
    La schema de garantare participa numai societatile bancare participante ca parti contractante.
    Art. 14
    Proceduri ale schemei de garantare
    14.1. - Schema de garantare cuprinde trei categorii de proceduri pe care Banca Nationala a Romaniei le va aplica in ordine, dupa cum urmeaza:
    a) proceduri de garantare unilaterala;
    b) proceduri de garantare bilaterala;
    c) proceduri de garantare multilaterala.
    14.2. - Fiecare societate bancara participanta are obligatia punerii la dispozitia administratorului a tuturor datelor necesare aplicarii schemelor de garantare pe baza documentului Raportare pentru stabilirea referintelor in aplicarea procedurilor de garantare, conform anexei nr. 5, pe data de 25 a lunii in curs pentru operatiunile desfasurate de la data de 25 a lunii anterioare. Daca obligatia de raportare la Banca Nationala a Romaniei a casei de compensatii interbancare este intr-o zi nelucratoare, aceasta este scadenta in avans, iar din cuprinsul raportarii nu va lipsi, fata de precedenta raportare, nici una dintre zilele in care casa de compensatii interbancare a primit extras ca urmare a decontarii finale prin contul sau special la Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 15
    Proceduri de garantare unilaterala
    15.1. - Pe baza anexei nr. 5 lit. A, Banca Nationala a Romaniei calculeaza limita maxima de expunere pe care casa de compensatii interbancare o are fata de fiecare societate bancara participanta, ca fiind cea mai mare diferenta dintre incasarile si platile zilnice ale societatii bancare participante, inscrise in raportarea corespunzatoare perioadei. Urmare a verificarii raportarii, administratorul notifica fiecarei societati bancare participante, pana cel tarziu pe data de 28 a lunii curente, limita pe care o stabileste prin documentul Comunicare privind procedura de garantare unilaterala (anexa nr. 6).
    15.2. - Fiecare societate bancara participanta este obligata:
    a) sa constituie la Banca Nationala a Romaniei garantii, sub forma de valori mobiliare convenite cu Banca Nationala a Romaniei, in valoare echivalenta cu limita sa maxima de expunere;
    si/sau
    b) sa constituie, la alte societati bancare, garantii, sub forma de depozite interbancare in lei, in valoare echivalenta cu limita sa maxima de expunere.
    In cazul in care o societate bancara participanta aflata in pozitie debitoare fata de casa de compensatii interbancare nu dispune de suficiente disponibilitati banesti in contul sau curent deschis la Banca Nationala a Romaniei, pentru acoperirea acestei pozitii, garantiile prevazute la art. 15 pct. 15.2 lit. a) si b) vor putea fi executate automat de catre Banca Nationala a Romaniei, in baza contractului incheiat cu respectiva societate bancara participanta, conform reglementarilor si procedurilor Bancii Nationale a Romaniei in vigoare, referitoare la garantii.
    15.3. - Obligatiile societatilor bancare participante, conform prevederilor prezentului articol, trebuie sa fie indeplinite de acestea incepand cu prima zi lucratoare a lunii urmatoare.
    Art. 16
    Proceduri de garantare bilaterala
    16.1. -  In situatia in care, prin executarea garantiilor mentionate la art. 15 pct. 15.2 de catre Banca Nationala a Romaniei, o societate bancara participanta nu isi poate acoperi pozitia debitoare fata de casa de compensatii interbancare, Banca Nationala a Romaniei este obligata sa aplice fara preaviz procedurile existente de garantare bilaterala contractate in prealabil.
    16.2. - Fiecare societate bancara participanta care doreste sa participe la procedurile de garantare bilaterala are obligatia prezentarii la Banca Nationala a Romaniei a unui angajament prin care accepta sa contribuie la acoperirea riscurilor de incapacitate de plata a celorlalte societati bancare participante privind decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare pana la data de 28 a fiecarei luni, prin documentul denumit Angajament de participare privind procedura de garantare bilaterala (anexa nr. 7) pe baza datelor transmise prin propria raportare conform anexei nr. 5 lit. B.
    16.3. - Dupa primirea angajamentului la Banca Nationala a Romaniei, societatea bancara participanta are obligatia de a contribui la acoperirea riscurilor de incapacitate de plata a celorlalte societati bancare participante privind decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare cu o suma cel putin egala cu cea mai mica diferenta dintre incasarile si platile sale zilnice, conform anexei nr. 5 lit. B.
    16.4. - Aplicarea procedurilor de garantare bilaterala se face de catre administrator in cazul in care o societate bancara participanta nu isi poate acoperi pozitia debitoare dupa executarea garantiilor constituite prin procedurile de garantare unilaterala. Astfel, administratorul:
    a) calculeaza suma reprezentand pozitia debitoare neacoperita, ramasa dupa executarea garantiilor;
    b) stabileste societatile bancare participante aflate in pozitie creditoare fata de casa de compensatii interbancare si calculeaza pentru societatile bancare participante aflate in pozitie creditoare valoarea totala a angajamentelor pe care si le-au asumat in cadrul schemei de garantare bilaterala aplicabila in ziua respectiva;
    c) calculeaza ponderea de participare a fiecarei societati bancare participante aflate in pozitie creditoare in schema de garantare bilaterala aplicabila in ziua respectiva;
    d) aplica la pozitia debitoare neacoperita ponderile obtinute la lit. c) si obtine valoarea sumei cu care fiecare societate bancara participanta aflata in pozitie creditoare trebuie sa contribuie la acoperirea acestei pozitii;
    e) debiteaza sumele calculate conform lit. d) din disponibilul in conturile curente ale societatilor bancare participante aflate in pozitie creditoare, care urmeaza sa contribuie la acoperirea pozitiei debitoare.
    16.5. - In cazul in care, prin executarea operatiunilor de la art. 16 pct. 16.4, se determina schimbarea pozitiei creditoare initiale a unei societati bancare participante in pozitie debitoare pe contul sau curent, procedurile de garantare bilaterala nu sunt aplicabile, Banca Nationala a Romaniei urmand sa aplice procedurile de garantare multilaterala.
    Art. 17
    Proceduri de garantare multilaterala
    17.1. - Administratorul returneaza casei de compensatii interbancare balanta, solicitand acesteia prin documentul "COMUNICARE tip 3", conform anexei nr. 8 sa refaca compensarea interbancara eliminand operatiunile care au determinat pozitia debitoare neacoperita de catre societatea bancara participanta in cauza.
    17.2. - Banca Nationala a Romaniei nu are nici o responsabilitate privind refacerea compensarii interbancare.
    17.3. - Casa de compensatii interbancare si societatile bancare participante au obligatia prezentarii la Banca Nationala a Romaniei a balantei refacute si a ordinelor de plata aferente, pana la ora 16,30. In cazul in care balanta si ordinele de plata aferente nu sunt prezentate in intervalul de timp stabilit, Banca Nationala a Romaniei nu efectueaza decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare pentru ziua de decontare respectiva.
    17.4. - In situatia in care balanta refacuta si ordinele de plata aferente sunt prezentate pana la ora 16,30, Banca Nationala a Romaniei efectueaza decontarea finala a acestor operatiuni intre orele 17,30 - 18,00 si notifica transferul irevocabil si neconditionat al fondurilor banesti catre casa de compensatii interbancare intre orele 18,00 - 18,30.
    Art. 18
    Corectii
    Pentru decontarea finala a operatiunilor aferente unei anumite zile de decontare, Banca Nationala a Romaniei nu efectueaza corectii prin conturile curente ale societatilor bancare participante si contul special de decontare al casei de compensatii interbancare in zile de decontare ulterioare.
    Art. 19
    Comisioane
    Pentru decontarea finala a operatiunilor in regim de decontare speciala, Banca Nationala a Romaniei percepe comisioanele stabilite prin reglementarile in vigoare pentru "operatiuni in regim special".

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 20
    Pentru prima luna de functionare a caselor de compensatii interbancare, limitele prevazute la art. 15 si 16 urmeaza a fi declarate pe propria raspundere de catre societatile bancare participante.
    Art. 21
    Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei imputerniceste Directia generala de plati si urmarire a riscurilor bancare sa modifice, pe baza trimiterii de notificari scrise societatilor bancare participante, orarul decontarii finale pe care o efectueaza prin conturile deschise in evidentele sale.
    Art. 22
    Anexele fac parte integranta din prezentul regulament.

              GUVERNATORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI,
                            MUGUR ISARESCU,
             presedintele Consiliului de administratie

    ANEXA 1

                         BALANTA
pentru decontarea finala a operatiunilor Casei de Compensatii Interbancare
       autorizate de B.N.R. ........................
                               (denumirea casei)
             pentru ziua de decontare .........

    Pe baza efectuarii de catre noi a operatiunilor de compensare interbancara, solicitam B.N.R. efectuarea decontarii finale in conditiile reglementarilor in vigoare, cu data decontarii |_|_|_|_|_|_|_|_|, astfel:

 ---------------------------------------------------------------
|           Partea I           |         Partea a II-a          |
|------------------------------|--------------------------------|
|Denumirea  |Numarul |Valoarea |Denumirea   |Numarul |Valoarea  |
|debitorului|contului|debitului|creditorului|contului|creditului|
|           |debitor | - lei - |            |creditor|  - lei - |
|-----------|--------|---------|------------|--------|----------|
|           |        |         |            |        |          |
|           |        |         |            |        |          |
|           |        |         |            |        |          |
|___________|________|_________|____________|________|__________|

             ___________________________________________________
            | Valoarea |           |     | Valoarea |           |
            | totala pe|           |  =  | totala pe|           |
            | debit    |           |     | credit   |           |
             ----------------------       ----------------------

                       ...............................  L.S./S.S.
                       (semnatura autorizata a C.C.I.)


    ANEXA 2

          COMUNICARE TIP 1 nr. ..... |_|_|_|_|_|_|_|_|, ora .....
                                      (data emiterii)

    Catre Casa de Compensatii Interbancare .............................
                                             (denumirea casei)
    Urmare solicitarii dvs., va notificam ca pana in prezent nu exista posibilitatea efectuarii decontarii finale a operatiunilor remise de dvs., ca urmare a neconcordantei dintre balanta remisa noua cu nr. ..... data ........ si ordinul/ordinele de plata:
     _
    |_| emis de casa de compensatii interbancare
    ............................................................................
    (identificarea ordinului de plata prin nr., data, suma)
din motivul: ..............................................................
     _
    |_| emis de societatea bancara participanta
    .........................................................................
    (denumirea emitentului sau prescurtarea, ori codificarea convenita pentru
    aceasta)
din motivul: ............................................................ .

    In cazul in care, pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_| ora 15,45, nu remiteti Bancii Nationale a Romaniei corectiile necesare, va instiintam ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, B.N.R. nu va efectua decontarea finala a operatiunilor dvs., cu data extrasului |_|_|_|_|_|_|_|_|

       Am primit,                     Administrator,

    S.S./L.S. ........             S.S./L.S. ...........

    ANEXA 3A

    .......................
      (B.N.R. - D.D.O.B.)

                COMUNICARE TIP 2 Nr. ..... |_|_|_|_|_|_|_|_|,
                                            (data emiterii)

    Catre Casa de Compensatii Interbancare .............................
                                             (denumirea casei)

    Ca urmare a faptului ca neconcordantele semnalate dvs. de catre B.N.R. prin Comunicarea nr. ........... din data de .......... nu au fost solutionate, va aducem la cunostinta prin prezenta ca decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare, propusa pentru data de ....., NU a fost efectuata de Banca Nationala a Romaniei, care, in baza Regulamentului B.N.R. nr. 8/1996 (art. 12 pct. 12.3), Situatia 2 - cazul 2, nu isi asuma nici o responsabilitate privind consecintele ulterioare de orice natura.
    Va remitem in anexa BALANTA si ordinul de plata emis de dvs. cu nr. ........


       Am primit,                          Am predat,
                                         Administrator,

    S.S./L.S. ........               S.S./L.S. ...........

    ANEXA 3B

    .......................
      (B.N.R. - D.D.O.B.)

                COMUNICARE TIP 2 Nr. ..... |_|_|_|_|_|_|_|_|,
                                            (data emiterii)

             Catre Societatea bancara .............................
                                             (denumirea)

    Ca urmare a faptului ca neconcordantele semnalate Casei de Compensatii Interbancare ................................ de catre B.N.R., prin Comunicarea
                   (denumirea casei)
nr. ........... din data de .......... nu au fost solutionate, va aducem la cunostinta prin prezenta ca decontarea finala a operatiunilor casei de compensatii interbancare, propusa pentru data de ........., NU a fost efectuata de Banca Nationala a Romaniei, care, in baza Regulamentului B.N.R. nr. 8/1996, (art. 12 pct. 12.3), Situatia 2 - cazul 2, nu isi asuma nici o responsabilitate privind consecintele ulterioare de orice natura.
    Va remitem in anexa propriul ordin de plata nr. ........ .

       Am primit,                  Am predat,
                                 Administrator,

    S.S./L.S. ........       S.S./L.S. ...........

    ANEXA 4

    .....................
     (B.N.R. - D.D.O.B.)

    CONFIRMARE DECONTARE FINALA Nr. ............... |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                    (data emiterii)
      Catre Casa de Compensatii Interbancare .....................
                                               (denumirea casei)

    Va comunicam ca, in concordanta cu BALANTA si cu ordinele de plata primite, Banca Nationala a Romaniei a procedat la decontarea finala a operatiunilor Casei de Compensatii Interbancare ................... si s-a efectuat transferul
                             (denumirea casei)
irevocabil si neconditionat al fondurilor banesti, cu data extrasului ........ .
                                                                       (data)
    Va rugam sa va prezentati pentru a ridica extrasul de cont, intre orele .... ... .

                                      Administrator,

                               S.S./L.S. ..................

    ANEXA 5

    ...................................
    (Societatea bancara participanta la
     Casa de Compensatii Interbancare)

                            RAPORTARE
                 pentru stabilirea referintelor in
               aplicarea procedurilor de garantare
                          nr. ....... |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                      (denumirea casei)
                                                             - lei -
    ________________________________________________________________
   |    |Valoarea     |   |Valoarea       |   |    Valoarea     |   |
   |Data|operatiunilor|   |operatiunilor  |   |   diferentei    |   |
   |    |de incasari  |   |de plati       |   |      (+/-)      |   |
   |    |la semnatar  |   |pentru semnatar|   |(col. 1 - col. 2)|   |
   |----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
   | 0  |    1    Lei | b |      2    Lei | b |        3    Lei | b |
   |----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
(1)|----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
(2)|----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
(3)|----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
 . |----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
 . |----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
 . |----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
   |----|-------------|---|---------------|---|-----------------|---|
   |____|_____________|___|_______________|___|_________________|___|
             A. Baza de calcul pentru         |                     |
                procedurile de                |                     |
                garantare unilaterala:        |                     |
                cea mai mare valoare          |                     |
                negativa (-)              --->|---------------------|
             B. Baza de calcul pentru         |                     |
                procedurile de                |                     |
                garantare bilaterala:         |                     |
                cea mai mica valoare          |                     |
                pozitiva (+)              --->|---------------------|

                    ......................................... L.S.
                      (semnatura autorizata a societatii
                            bancare participante)

    ANEXA 6

    .....................
     (B.N.R. - D.D.O.B.)

                               COMUNICARE
               privind procedura de garantare unilaterala
                              nr. ..... |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                         (data emiterii)

    In conformitate cu Raportarea pentru stabilirea referintelor in aplicarea procedurilor de garantare nr. ....... din data de ............, va comunicam ca limita maxima de expunere a casei de compensatii interbancare fata de societatea dvs. bancara este de      __________________
                     lei |____________|_____| ..................................
                            (in cifre)           (in litere)
    Conform Regulamentului B.N.R. nr. 8/1996, art. 15 pct. 15.2 si 15.3, aveti obligatia ca pana la data de .............. sa constituiti la concurenta acestei sume, la Banca Nationala a Romaniei, garantii sub forma de valori de garantare, convenite cu Banca Nationala a Romaniei, si/sau sa constituiti la alte societati bancare garantii sub forma de depozite interbancare, in lei, mobilizabile de catre Banca Nationala a Romaniei.

             Am primit,                 Administrator,

       S.S./L.S. ...........         S.S./L.S. ...............

    ANEXA 7
     ............................................
     (denumirea societatii bancare participante)

        ANGAJAMENT AL SOCIETATII BANCARE PARTICIPANTE ...................
     privind participarea la procedura de garantare bilaterala
                            nr. .... |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                      (data emiterii)

    Ne angajam ca limita noastra de participare la acoperirea riscurilor de incapacitate de plata a celorlalte societati bancare participante pe luna ...... sa fie:  _____________________
        |________________|____| ................................ .
            (in cifre)             (in litere)
    In limita acestei sume, in cazul prevazut la art. 16 pct. 16.1 din Regulamentul B.N.R. nr. 8/1996, va autorizam sa aplicati procedura de garantare bilaterala.

              .................................................... L.S.
               (semnatura autorizata a societatii bancare participante)

    ANEXA 8

    .....................
     (B.N.R. - D.D.O.B.)

             COMUNICARE TIP 3 nr. ...... din |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                              (data emiterii)

        Catre Casa de Compensatii Interbancare ...................
                                                (denumirea casei)

    Va informam ca in urma aplicarii de catre Banca Nationala a Romaniei a procedurilor de garantare bilaterala pentru acoperirea soldului debitor al societatii bancare ......................................................,
                          (denumirea)
pozitia initiala creditoare a societatii bancare ..................... s-a
                                                     (denumirea)
schimbat in pozitie debitoare.
    Drept urmare, va remitem in anexa BALANTA si va solicitam refacerea compensarii interbancare, eliminand din aceasta operatiunile care au determinat pozitia debitoare neacoperita a societatii bancare ................. .
                                                      (denumirea)
    In conformitate cu prevederile Regulamentului B.N.R. nr. 8/1996 (art. 17 pct. 17.3), aveti obligatia ca, impreuna cu societatile bancare participante, sa refaceti BALANTA si ordinele de plata aferente si sa le remiteti Bancii Nationale a Romaniei pana la ora 16,30.

             Am primit,                 Administrator,

       S.S./L.S. ...........        S.S./L.S. ...............



SmartCity5

COMENTARII la Regulament 8/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 8 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Regulament 8/1996
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu