E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 1 din 13 mai 1991

privind operatiunile curente si transferurile de capital cu mijloace de plata straine

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 101 din 13 mai 1991


SmartCity3


    In baza prevederilor art. 33 si 62 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei a elaborat prezentul regulament:

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prevederile prezentului regulament se aplica operatiunilor curente si transferurilor de capital cu mijloace de plata straine, precum si unor operatiuni cu lei, pe, dinspre si inspre teritoriul de plati al Romaniei.
    Art. 2
    In completarea prezentului regulament, Banca Nationala a Romaniei va emite norme de aplicare.
    Art. 3
    Incasarile si platile ce au loc pe teritoriul de plati al Romaniei vor fi efectuate numai in moneda nationala, LEUL, si unitatea sa divizionara centezimala, BANUL, cu exceptia acelora altfel reglementate in mod expres de lege.
    Art. 4
    Teritoriul de plati al Romaniei se suprapune teritoriului de stat al Romaniei, cu exceptia zonelor cu regim vamal, fiscal si de plati special, denumit in continuare si teritoriu vamal.
    Art. 5
    In sensul prevederilor prezentului regulament si ale normelor de aplicare a acestuia, pe teritoriul de plati al Romaniei sint mijloace de plata straine devizele exprimate in valuta liber convertibila care pot deservi operatiuni economice curente si transferuri de capital.
    Art. 6
    Persoanele ce pot desfasura operatiuni curente si transferuri de capital cu mijloace de plata straine sint persoanele fizice, cetateni romani si straini, cu domiciliul stabil sau aflate temporar in Romania, precum si persoane juridice agreate, definite in prezentul regulament ca subiecti de drept.

    CAP. 2
    Cursurile de schimb ale leului

    Art. 7
    Pe teritoriul de plati al Romaniei opereaza temporar doua cursuri de schimb: cursul oficial stabilit de Banca Nationala a Romaniei si cursul pietei valutare.
    Art. 8
    Subiectii de drept pot desfasura operatiuni curente si transferuri de capital la cursul oficial si la cursul pietei valutare.

    CAP. 3
    Detinerea de disponibilitati exprimate in mijloace de plata straine

    Art. 9
    In interiorul teritoriului de plati al Romaniei subiectii de drept au dreptul de a obtine venituri si de a detine valuta, respectind legea.
    Art. 10
    Subiectii de drept pot deschide si pot pastra disponibilitati exprimate in mijloace de plata straine in conturi bancare la bancile situate pe teritoriul de plati al Romaniei, autorizate in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 11
    Detinerea si utilizarea de catre persoanele juridice agreate si de catre cetatenii romani si straini cu domiciliul stabil in Romania de disponibilitati exprimate in mijloace de plata straine in conturi deschise la institutii financiar-bancare din strainatate se pot face exclusiv pe baza unei autorizatii prealabile eliberate de Banca Nationala a Romaniei.

    CAP. 4
    Operatiuni curente si transferuri de capital cu mijloace de plata straine si cu lei, care fac obiectul prezentului regulament

    Art. 12
    Sumele in valuta efectiva (numerar) detinute pe teritoriul de plati al Romaniei de catre subiectii de drept pot fi transferate inspre si dinspre teritoriul de plati al Romaniei exclusiv in conditiile legii, ale prezentului regulament si ale normelor de aplicare a acestuia.
    Art. 13
    Persoanele fizice pot intra pe teritoriul de plati al Romaniei cu valuta efectiva in numerar in limita unei sume echivalente cu 50.000 dolari S.U.A., orice alte sume care depasesc acest plafon putind fi introduse pe teritoriul de plati al Romaniei prin intermediul bancilor.
    Art. 14
    Persoanele fizice rezidente in Romania pot iesi de pe teritoriul de plati al Romaniei avind asupra lor sume in valute echivalente cu maximum 5.000 dolari S.U.A. / persoana / calatorie, din care 1.000 dolari S.U.A. fara justificare.
    Suma in numerar ce depaseste echivalentul a 1.000 dolari S.U.A. / persoana / calatorie constituie transfer de valuta in numerar si nu poate deservi decit tranzactii curente ca plata a unor bunuri si servicii pentru scopuri medicale, de studii si altele care sint precizate in normele la prezentul regulament.
    Suma in numerar ce depaseste 1.000 dolari S.U.A. trebuie declarata si justificata in fata organelor vamale romanesti printr-o adeverinta bancara din care sa rezulte ca respectiva suma transferata in numerar provine dintr-un depozit bancar si serveste unei operatiuni curente.
    Art. 15
    Transferurile bancare directe sau indirecte in strainatate din conturile persoanelor fizice domiciliate in Romania si ale persoanelor juridice romane nu pot avea decit natura tranzactiilor curente, in afara cazurilor prevazute de lege si care fac obiectul unei autorizatii prealabile a Bancii Nationale a Romaniei, eliberata de la caz la caz.
    In acest sens, bancile raspund de aplicarea legii, a prezentului regulament si a normelor de aplicare a acestuia.
    Sumele persoanelor fizice mentionate la alin. 1, care depasesc plafonul de 5.000 dolari S.U.A. in numerar, pot fi transferate in strainatate numai prin intermediul bancilor in conditiile prezentului articol, pentru efectuarea unor operatiuni curente. Bancile nu vor limita volumul acestor tranzactii atita vreme cit le vor considera de buna-credinta, dar vor tine evidenta, vor raspunde si vor controla permanent volumul si natura acestor operatiuni, documentele care stau la baza acestora, sesizind organele de supraveghere bancara ale Bancii Nationale a Romaniei la constatarea oricaror nereguli sau a operatiunilor care depasesc cadrul prezentului regulament.
    Art. 16
    La intrarea in tara si iesirea de pe teritoriul de plati al Romaniei, persoanele fizice, cetateni romani si straini, aflate temporar in Romania, sint obligate sa declare organelor vamale romanesti disponibilitatile in valuta efectiva (numerar) aflate asupra lor care depasesc echivalentul a 1.000 dolari S.U.A.
    Persoanele fizice aflate temporar in Romania nu pot iesi de pe teritoriul de plati al tarii cu o suma in valuta efectiva (numerar) superioara celei declarate la intrarea in tara. Orice supliment se transfera prin intermediul bancilor, in conditiile legii, ale prezentului regulament si ale normelor de aplicare a acestuia.
    Art. 17
    Transferul de titluri publice (titluri de stat) romanesti exprimate in mijloace de plata straine se efectueaza numai cu avizul autoritatilor competente romanesti.
    Art. 18
    Inspre si dinspre teritoriul de plati al Romaniei, persoanele fizice cu domiciliul stabil sau aflate temporar in Romania nu pot introduce sau scoate sume efective (numerar) mai mari de 2.500 lei / persoana / calatorie.
    Art. 19
    Transferurile de titluri publice romanesti exprimate in lei pot fi efectuate numai cu avizul autoritatilor romanesti competente.
    Art. 20
    Operatiunile curente si transferurile de capital cu mijloace de plata straine se efectueaza de catre subiectii de drept in mod diferentiat, la cursul oficial sau la cursul stabilit pe piata valutara, numai prin intermediul bancilor sau al altor persoane juridice, inclusiv case de schimb valutar autorizate in acest sens de Banca Nationala a Romaniei, in conditiile legii, ale prezentului regulament si ale normelor de aplicare a acestuia, astfel:
    a) Toate bancile agreate pot desfasura operatiuni de ghiseu de schimb valutar si pot participa la constituirea de case de schimb valutar, in conditiile mentionate in autorizatiile eliberate in prealabil de Banca Nationala a Romaniei.
    b) Casele de schimb valutar se pot constitui conform Legii nr. 31/1990. Ele sint persoane juridice romane.
    c) Alte persoane juridice romane pot solicita autorizatia Bancii Nationale a Romaniei ca, in afara activitatii lor de baza, sa desfasoare operatiuni de schimb valutar, cu conditia incadrarii in prevederile Legii nr. 31/1990, ale actelor normative care le reglementeaza activitatea, ale prezentului regulament si ale normelor de aplicare a acestuia.

    CAP. 5
    Supravegherea si controlul operatiunilor cu mijloace de plata straine si cu lei, care fac obiectul prezentului regulament

    Art. 21
    Supravegherea si controlul activitatii cu mijloace de plata straine si cu lei, care fac obiectul prezentului regulament, cad in sarcina Bancii Nationale a Romaniei.
    In indeplinirea atributiilor sale de supraveghere si control al activitatii de mijloace de plata straine si in lei, care fac obiectul prezentului regulament, Banca Nationala a Romaniei va colabora cu bancile, ministerele, departamentele si alte agentii si autoritati guvernamentale in legatura cu operatiunile ce intra si in sfera lor de competenta.
    Art. 22
    Persoanele juridice autorizate sa desfasoare operatiunile curente cu mijloace de plata straine si transferuri de capital cu mijloace de plata straine si cu lei, care fac obiectul prezentului regulament, au obligatia sa raporteze Bancii Nationale a Romaniei situatia activelor si pasivelor lor exprimate in mijloace de plata straine, in ordinea exigibilitatii lor, precum si miscarile in conturile nerezidentilor si in balanta activelor straine care depasesc echivalentul a 100.000 dolari S.U.A., in aplicarea prevederilor Legii nr. 33/1991.
    Raportarea se va face in conditiile stabilite de normele Bancii Nationale a Romaniei de aplicare a prevederilor prezentului regulament.
    Art. 23
    Orice incalcare a dispozitiilor prezentului regulament se sanctioneaza de catre organele de supraveghere si control ale Bancii Nationale a Romaniei, corespunzator cu gravitatea faptelor savirsite, mergind pina la retragerea autorizatiei, conform prevederilor din cap. IX al Legii nr. 33/1991.
    In situatia constatarii altor nereguli in desfasurarea operatiunilor cu mijloace de plata straine sau a transferurilor de capital, organele de supraveghere si control bancar vor sesiza institutiile in drept mentionate la art. 21, in scopul aplicarii unor sanctiuni care intra in competenta lor.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 24
    Banca Nationala a Romaniei va emite norme de aplicare a prezentului regulament in termen de 30 de zile de la data publicarii.
    Art. 25
    Pe data publicarii prezentului regulament orice dispozitie contrara in domeniu se abroga.SmartCity5

COMENTARII la Regulament 1/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 1 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Regulament 1/1991
Regulament 6 2010
privind abrogarea unor acte normative emise de Banca Nationala a Romaniei
Regulament 3616 1992
privind efectuarea operatiunilor valutare
Norma 630 1991
pentru aplicarea prevederilor referitoare la infiintarea si functionarea caselor de schimb valutar conform Regulamentului privind operatiunile curente si transferurile de capital cu mijloace de plata straine, emis de Banca Nationala a Romaniei si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 101 din 13 mai 1991
Norma 398 1991
pentru aplicarea unor prevederi din Hotarirea Guvernului Romaniei nr. 352/1991 art. 1, 2 si 3) si a prevederilor art. 3 din Regulamentul privind operatiunile curente si transferurile de capital cu mijloace de plata straine, emis de Banca Nationala a Romaniei si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 101 din 13 mai 1991
Norma 371 1991
privind aplicarea prevederilor referitoare la sumele in valuta si in lei ce pot fi introduse si scoase din Romania potrivit Regulamentului privind operatiunile curente si transferurile de capital cu mijloace de plata straine, emis de Banca Nationala a Romaniei si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 101 din 13 mai 1991 (art. 13, 14, 15, 16, 17, 18 si 19)
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu