ORDONANTA Nr. 26 din 22 iulie 1994 * Republicata
privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de
aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 144 din 9 aprilie 1998
*) Republicata in temeiul art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
23 din 2 iunie 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
111 din 4 iunie 1997 (aprobata si modificata prin Legea nr. 135 din 24 iulie
1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 26
iulie 1997).
Ordonanta Guvernului nr. 26 din 22 iulie 1994 a fost publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 198 din 29 iulie 1994 si a fost aprobata si
modificata prin Legea nr. 143 din 31 decembrie 1994, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 din 31 decembrie 1994.
Art. 1
Personalul din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne,
Ministerul Justitiei - Directia generala a penitenciarelor, Serviciul Roman de
Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza,
Serviciul de Telecomunicatii Speciale are dreptul, in timp de pace, la hrana
gratuita, in conditiile prezentei ordonante.
Art. 2
(1) Hranirea personalului institutiilor publice mentionate la art. 1 se
face, de regula, in natura, in limita unor plafoane calorice diferentiate pe
categorii, care constituie norme de hrana zilnice.
(2) Normele de hrana zilnice sunt cele cuprinse in anexa nr. 1, care face
parte integranta din prezenta ordonanta.
(3) Categoriile de personal pentru care se acorda si institutiile publice
in care se aplica se aproba prin hotarare a Guvernului.
(4) Hranirea personalului se poate face si pe baza de alocatie valorica, cu
aprobarea ministrilor sau a conducatorilor institutiilor publice prevazute la
art. 1.
(5) Rezervistii primesc, pe timpul concentrarii sau mobilizarii, aceleasi
drepturi de hrana ca si militarii activi.
Art. 3
(1) Structura normelor de hrana care se aplica in doua sau mai multe
institutii publice prevazute la art. 1 se stabileste, in mod unitar, de
Ministerul Apararii Nationale impreuna cu celelalte institutii publice, in limita
valorii calorice a fiecarei norme, in concordanta cu nevoile nutritive ale
personalului si in raport cu eforturile depuse in procesul de instruire si de
indeplinire a misiunilor, conditiile de mediu si alti factori specifici.
(2) Structura normelor de hrana specifice Directiei generale a
penitenciarelor se stabileste de Ministerul Justitiei.
(3) Regulile de aplicare a normelor de hrana se stabilesc de catre
ministrii sau conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 1.
Art. 4
(1) Hranirea personalului fiecarei institutii publice prevazute la art. 1
se face, de regula, prin unitatile subordonate.
(2) Hranirea personalului se poate face si prin reciprocitate intre
institutiile publice mentionate la art. 1, potrivit conventiilor incheiate
intre acestea, cu decontarea valorii financiare a normelor de hrana folosite.
(3) In cazurile in care hranirea unor categorii de personal nu se poate
asigura potrivit alin. (1) sau (2), aceasta se va realiza prin agenti
economici, in limita plafonului caloric si a structurii normei de hrana la care
au dreptul, decontandu-se in plus adaosul comercial negociat.
(4) Cadrele militare, militarii angajati pe baza de contract si salariatii
civili care au dreptul la hrana potrivit normelor, atunci cand nu beneficiaza
de alimente, primesc, in locul acestora, valoarea financiara neimpozabila a
normei de hrana la care au dreptul.
Art. 5
(1) Valoarea financiara a normelor de hrana aprobate prin hotarare a
Guvernului se stabileste si se actualizeaza, in mod unitar, de Ministerul
Apararii Nationale impreuna cu celelalte institutii publice, respectiv de
Ministerul Justitiei, in functie de preturile medii cu care se aprovizioneaza
sortimentele de produse cuprinse in structura normelor de hrana.
(2) Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face
trimestrial, pe baza evolutiei efective a preturilor la care se aprovizioneaza
produsele agroalimentare, daca rezulta diferente de peste 5% fata de trimestrul
in care s-a stabilit ultima valoare.
Art. 6
(1) Institutiile publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in unitatile
subordonate si in garnizoane, popote sau bucatarii de unitate pentru hranirea
personalului din subordine, pentru care cheltuielile de organizare si de
functionare se suporta din creditele bugetare aprobate.
(2) Regulile privind organizarea si functionarea popotelor si bucatariilor
de unitate se aproba de catre ministrii sau conducatorii institutiilor publice
respective.
(3) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare
popotelor pentru cadre se acopera din fondurile proprii ale acestora provenite
din sumele incasate de la abonati.
(4) Produsele agroalimentare necesare popotelor pentru cadre si
bucatariilor de unitate se asigura, in principal, prin depozitele unitatilor
militare, la preturile la care acestea au fost aprovizionate.
(5) In situatiile in care prin popotele pentru cadre si bucatariile de
unitate trebuie sa se asigure hranirea unor efective mai mari (participanti la
convocari, aplicatii, tabere de odihna, activitati de protocol si altele), se
pot acorda avansuri din creditele bugetare aprobate, in vederea realizarii
stocurilor de produse la nivelul necesarului pentru activitatile ce se vor
desfasura, urmand ca justificarea lor sa se faca la terminarea activitatilor,
pe masura recuperarii contravalorii produselor consumate. De asemenea, se pot
constitui stocuri de siguranta pentru consumul pe timpul iernii, prin
procurarea produselor necesare si achitarea contravalorii ambalajelor aferente
produselor aprovizionate.
Art. 7
Cadrele militare permanente, militarii angajati pe baza de contract si
salariatii civili care domiciliaza in localitati rurale sau in puncte izolate
pot primi, pentru ei si membrii lor de familie, unele produse agroalimentare
din depozitele unitatilor, in limita cantitatilor prevazute de norme, contra
cost, la pretul cu care au fost aprovizionate.
Art. 8
(1) Pentru asigurarea hranirii efectivelor in situatii neprevazute,
institutiile publice mentionate la art. 1 vor constitui din credite bugetare un
stoc de siguranta din produse agroalimentare neperisabile, calculat pentru 30
de zile, peste cantitatile destinate nevoilor de consum lunare.
(2) In cazul unor unitati sau subunitati izolate, stocul de siguranta
prevazut la alin. (1) poate fi asigurat pentru maximum 7 luni.
(3) Aprovizionarea cu produse pentru iarna - fasole uscata, zahar, orez,
ceai si furaje - se poate face in cantitatile necesare pana la noua recolta,
fara a depasi nevoile de consum pentru un an.
Art. 9
(1) Normele de hrana pentru animalele si pasarile prevazute in statele de
organizare, precum si normele de inzestrare cu bunuri materiale necesare
aprovizionarii, depozitarii si pastrarii produselor agroalimentare, prepararii,
transportului si servirii hranei preparate, sacrificarii animalelor, precum si
cele necesare dotarii cu materiale specifice hranirii efectivelor sunt cele
cuprinse in anexele nr. 2 si 3, care fac parte integranta din prezenta
ordonanta.
(2) Structura acestor norme se aproba de catre ministrii sau conducatorii
institutiilor publice mentionate la art. 1.
(3) Institutiile publice prevazute la art. 1, pot constitui stocuri de
siguranta pentru bunurile materiale ce fac obiectul normelor de inzestrare
prevazute la alin. (1), care nu vor depasi 20% din necesarul anual la
materialele destinate servirii hranei si 10% la celelalte bunuri materiale.
Art. 10
(1) Institutiile publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in unitatile
subordonate si in garnizoane, gospodarii agrozootehnice care se vor organiza si
vor functiona potrivit normelor aprobate de catre ministrii sau conducatorii
institutiilor respective.
(2) Pentru organizarea, dezvoltarea si functionarea gospodariilor
agrozootehnice, institutiile publice prevazute la art. 1 prevad si utilizeaza
credite bugetare.
(3) Produsele realizate vor fi folosite pentru consum la asigurarea
normelor de hrana si pentru reluarea procesului de productie in cadrul
gospodariilor agrozootehnice. Pana la 5% din cantitatile de produse realizate
se pot consuma, gratuit, pentru imbunatatirea hranirii personalului peste
prevederile normelor de hrana. In situatia in care productia depaseste nevoile
de consum, produsele realizate pot fi valorificate contra cost.
Art. 11
(1) Pentru asigurarea aprovizionarii militarilor in termen, elevilor si
studentilor militari cu unele produse alimentare si marfuri de stricta
necesitate, contra cost, unitatile militare din subordinea institutiilor
publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in incinta acestora, puncte de
desfacere.
(2) Sumele necesare punctelor de desfacere pentru procurarea marfurilor
prevazute la alin. (1) se pun la dispozitie acestora sub forma de avansuri din
creditele bugetare. Valoarea marfurilor existente in stoc la 31 decembrie,
achizitionate din aceste credite, se reporteaza in anul urmator.
(3) In cadrul creditelor bugetare aprobate, suma necesara functionarii
punctelor de desfacere si criteriile de acordare a acesteia se stabilesc de
catre ministrii sau conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 1.
(4) Produsele si marfurile aprovizionate se vor desface la preturile la
care au fost achizitionate.
Art. 12
(1) Sumele incasate potrivit prevederilor art. 4 alin. (2), art. 6 alin.
(4), art. 7 si art. 10 alin. (3) se vor utiliza de catre institutiile publice
prevazute la art. 1 pentru procurarea alimentelor si furajelor necesare, in
conditiile prevazute de prezenta ordonanta.
(2) Sumele incasate potrivit prevederilor art. 10 alin. (3) se pot utiliza
si pentru achizitionarea materialelor, obiectelor de inventar si serviciilor
necesare desfasurarii activitatilor de productie in gospodariile
agrozootehnice.
(3) Sumele provenite din valorificarea ambalajelor produselor agroalimentare
se pot utiliza de catre institutiile publice prevazute la art. 1 si pentru
reconstituirea creditelor aprobate cu aceasta destinatie.
Art. 13
(1) Prevederile prezentei ordonante intra in vigoare incepand cu luna iulie
1994.
(2) Decretul-lege nr. 101 din 21 martie 1990, precum orice alte dispozitii
contrare prevederilor prezentei ordonante se abroga cu aceeasi data.
ANEXA 1
NORME DE HRANA
ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta
nationala, in timp de pace
I. Norme de hrana comune
Norma de hrana nr. 1 4.300 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 2 5.085 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 2 "A" 270 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 3 4.900 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 4 6.195 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 4 "A" 1.504 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 4 "B" 3.506 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 5 5.720 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 5 "A" 5.720 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 6 5.010 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 6 "A" 5.010 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 7 4.390 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 8 4.315 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 9 4.415 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 10 3.835 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 10 "A" 4.915 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 11 4.360 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "A" 1.600 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "B" 660 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "C" 554 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "D" 330 - 660 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 13 Norma pentru tigari
Norma de hrana nr. 14 Norma pentru substituiri.
II. Norme de hrana specifice Ministerului de Interne si Ministerului
Justitiei - Directia generala a penitenciarelor
Norma de hrana nr. 12 "C-1" 925 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 15 3.820 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 16 3.645 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 2.855 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 "A" 790 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 "B" 1.065 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 "C" 410 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 3.175 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "A" 860 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "B" 1.255 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "C" 1.195 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "D" 1.400 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "E" 825 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 19 3.160 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 20 2.725 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 21 2.295 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 22 1.190 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 23 1.650 calorii om/zi.
ANEXA 2
NORME DE HRANA
pentru animalele si pasarile prevazute in statele de organizare
Norma de hrana nr. 1 - pentru hranirea cailor
Norma de hrana nr. 2 - pentru hranirea cainilor
Norma de hrana nr. 3 - pentru hranirea animalelor
si pasarilor de experiente
Norma de hrana nr. 3 - pentru substituirea produselor
folosite in hranirea animalelor
si pasarilor.
ANEXA 3
NORME DE DOTARE
cu bunuri materiale necesare aprovizionarii, depozitarii si pastrarii
produselor agroalimentare, prepararii, transportului si servirii hranei
preparate si sacrificarii animalelor
I. Norme de dotare comune
Norma nr. 1 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar pentru bucatarii
Norma nr. 2 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar pentru servirea si
transportul hranei preparate
Norma nr. 3 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar pentru manipularea,
transportul, depozitarea si
pastrarea produselor agroalimentare
Norma nr. 4 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar pentru brutarii
Norma nr. 5 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar in tabere, aplicatii,
poligoane de tragere si instructie
sau in situatii speciale
Norma nr. 6 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar pentru laboratoare de
cofetarie si patiserie
Norma nr. 7 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar de resortul hranirii,
pentru dormitoare, sali de cursuri,
cabinete si camine militare
Norma nr. 8 - de dotare cu materiale de intretinere,
piese de schimb pentru tehnica de
resort si materiale diverse
Norma nr. 9 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar pentru intretinerea
si sacrificarea animalelor, pasarilor
si pentru prelucrarea produselor
rezultate
Norma nr. 10 - cu drepturile de combustibil lichid
si solid, necesar prepararii hranei in
conditii speciale (aplicatii, trageri,
poligoane), cand se folosesc bucatarii
rulante auto, cuptoare si brutarii
de campanie.
II. Norme de dotare specifice Ministerului de Interne si Ministerului
Justitiei - Directia generala a penitenciarelor
Norma nr. 11 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar pentru servirea si
transportul hranei de catre
personalul privat de libertate
Norma nr. 12 - de dotare cu mijloace si obiecte
de inventar a bucatariilor in care
se prepara hrana pentru persoanele
private de libertate.