E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 26 din 22 iulie 1994    * Republicata

privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 144 din  9 aprilie 1998


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23 din 2 iunie 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 111 din 4 iunie 1997 (aprobata si modificata prin Legea nr. 135 din 24 iulie 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 26 iulie 1997).
    Ordonanta Guvernului nr. 26 din 22 iulie 1994 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 198 din 29 iulie 1994 si a fost aprobata si modificata prin Legea nr. 143 din 31 decembrie 1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 din 31 decembrie 1994.

    Art. 1
    Personalul din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei - Directia generala a penitenciarelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale are dreptul, in timp de pace, la hrana gratuita, in conditiile prezentei ordonante.
    Art. 2
    (1) Hranirea personalului institutiilor publice mentionate la art. 1 se face, de regula, in natura, in limita unor plafoane calorice diferentiate pe categorii, care constituie norme de hrana zilnice.
    (2) Normele de hrana zilnice sunt cele cuprinse in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezenta ordonanta.
    (3) Categoriile de personal pentru care se acorda si institutiile publice in care se aplica se aproba prin hotarare a Guvernului.
    (4) Hranirea personalului se poate face si pe baza de alocatie valorica, cu aprobarea ministrilor sau a conducatorilor institutiilor publice prevazute la art. 1.
    (5) Rezervistii primesc, pe timpul concentrarii sau mobilizarii, aceleasi drepturi de hrana ca si militarii activi.
    Art. 3
    (1) Structura normelor de hrana care se aplica in doua sau mai multe institutii publice prevazute la art. 1 se stabileste, in mod unitar, de Ministerul Apararii Nationale impreuna cu celelalte institutii publice, in limita valorii calorice a fiecarei norme, in concordanta cu nevoile nutritive ale personalului si in raport cu eforturile depuse in procesul de instruire si de indeplinire a misiunilor, conditiile de mediu si alti factori specifici.
    (2) Structura normelor de hrana specifice Directiei generale a penitenciarelor se stabileste de Ministerul Justitiei.
    (3) Regulile de aplicare a normelor de hrana se stabilesc de catre ministrii sau conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 1.
    Art. 4
    (1) Hranirea personalului fiecarei institutii publice prevazute la art. 1 se face, de regula, prin unitatile subordonate.
    (2) Hranirea personalului se poate face si prin reciprocitate intre institutiile publice mentionate la art. 1, potrivit conventiilor incheiate intre acestea, cu decontarea valorii financiare a normelor de hrana folosite.
    (3) In cazurile in care hranirea unor categorii de personal nu se poate asigura potrivit alin. (1) sau (2), aceasta se va realiza prin agenti economici, in limita plafonului caloric si a structurii normei de hrana la care au dreptul, decontandu-se in plus adaosul comercial negociat.
    (4) Cadrele militare, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili care au dreptul la hrana potrivit normelor, atunci cand nu beneficiaza de alimente, primesc, in locul acestora, valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana la care au dreptul.
    Art. 5
    (1) Valoarea financiara a normelor de hrana aprobate prin hotarare a Guvernului se stabileste si se actualizeaza, in mod unitar, de Ministerul Apararii Nationale impreuna cu celelalte institutii publice, respectiv de Ministerul Justitiei, in functie de preturile medii cu care se aprovizioneaza sortimentele de produse cuprinse in structura normelor de hrana.
    (2) Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face trimestrial, pe baza evolutiei efective a preturilor la care se aprovizioneaza produsele agroalimentare, daca rezulta diferente de peste 5% fata de trimestrul in care s-a stabilit ultima valoare.
    Art. 6
    (1) Institutiile publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in unitatile subordonate si in garnizoane, popote sau bucatarii de unitate pentru hranirea personalului din subordine, pentru care cheltuielile de organizare si de functionare se suporta din creditele bugetare aprobate.
    (2) Regulile privind organizarea si functionarea popotelor si bucatariilor de unitate se aproba de catre ministrii sau conducatorii institutiilor publice respective.
    (3) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor pentru cadre se acopera din fondurile proprii ale acestora provenite din sumele incasate de la abonati.
    (4) Produsele agroalimentare necesare popotelor pentru cadre si bucatariilor de unitate se asigura, in principal, prin depozitele unitatilor militare, la preturile la care acestea au fost aprovizionate.
    (5) In situatiile in care prin popotele pentru cadre si bucatariile de unitate trebuie sa se asigure hranirea unor efective mai mari (participanti la convocari, aplicatii, tabere de odihna, activitati de protocol si altele), se pot acorda avansuri din creditele bugetare aprobate, in vederea realizarii stocurilor de produse la nivelul necesarului pentru activitatile ce se vor desfasura, urmand ca justificarea lor sa se faca la terminarea activitatilor, pe masura recuperarii contravalorii produselor consumate. De asemenea, se pot constitui stocuri de siguranta pentru consumul pe timpul iernii, prin procurarea produselor necesare si achitarea contravalorii ambalajelor aferente produselor aprovizionate.
    Art. 7
    Cadrele militare permanente, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili care domiciliaza in localitati rurale sau in puncte izolate pot primi, pentru ei si membrii lor de familie, unele produse agroalimentare din depozitele unitatilor, in limita cantitatilor prevazute de norme, contra cost, la pretul cu care au fost aprovizionate.
    Art. 8
    (1) Pentru asigurarea hranirii efectivelor in situatii neprevazute, institutiile publice mentionate la art. 1 vor constitui din credite bugetare un stoc de siguranta din produse agroalimentare neperisabile, calculat pentru 30 de zile, peste cantitatile destinate nevoilor de consum lunare.
    (2) In cazul unor unitati sau subunitati izolate, stocul de siguranta prevazut la alin. (1) poate fi asigurat pentru maximum 7 luni.
    (3) Aprovizionarea cu produse pentru iarna - fasole uscata, zahar, orez, ceai si furaje - se poate face in cantitatile necesare pana la noua recolta, fara a depasi nevoile de consum pentru un an.
    Art. 9
    (1) Normele de hrana pentru animalele si pasarile prevazute in statele de organizare, precum si normele de inzestrare cu bunuri materiale necesare aprovizionarii, depozitarii si pastrarii produselor agroalimentare, prepararii, transportului si servirii hranei preparate, sacrificarii animalelor, precum si cele necesare dotarii cu materiale specifice hranirii efectivelor sunt cele cuprinse in anexele nr. 2 si 3, care fac parte integranta din prezenta ordonanta.
    (2) Structura acestor norme se aproba de catre ministrii sau conducatorii institutiilor publice mentionate la art. 1.
    (3) Institutiile publice prevazute la art. 1, pot constitui stocuri de siguranta pentru bunurile materiale ce fac obiectul normelor de inzestrare prevazute la alin. (1), care nu vor depasi 20% din necesarul anual la materialele destinate servirii hranei si 10% la celelalte bunuri materiale.
    Art. 10
    (1) Institutiile publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in unitatile subordonate si in garnizoane, gospodarii agrozootehnice care se vor organiza si vor functiona potrivit normelor aprobate de catre ministrii sau conducatorii institutiilor respective.
    (2) Pentru organizarea, dezvoltarea si functionarea gospodariilor agrozootehnice, institutiile publice prevazute la art. 1 prevad si utilizeaza credite bugetare.
    (3) Produsele realizate vor fi folosite pentru consum la asigurarea normelor de hrana si pentru reluarea procesului de productie in cadrul gospodariilor agrozootehnice. Pana la 5% din cantitatile de produse realizate se pot consuma, gratuit, pentru imbunatatirea hranirii personalului peste prevederile normelor de hrana. In situatia in care productia depaseste nevoile de consum, produsele realizate pot fi valorificate contra cost.
    Art. 11
    (1) Pentru asigurarea aprovizionarii militarilor in termen, elevilor si studentilor militari cu unele produse alimentare si marfuri de stricta necesitate, contra cost, unitatile militare din subordinea institutiilor publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in incinta acestora, puncte de desfacere.
    (2) Sumele necesare punctelor de desfacere pentru procurarea marfurilor prevazute la alin. (1) se pun la dispozitie acestora sub forma de avansuri din creditele bugetare. Valoarea marfurilor existente in stoc la 31 decembrie, achizitionate din aceste credite, se reporteaza in anul urmator.
    (3) In cadrul creditelor bugetare aprobate, suma necesara functionarii punctelor de desfacere si criteriile de acordare a acesteia se stabilesc de catre ministrii sau conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 1.
    (4) Produsele si marfurile aprovizionate se vor desface la preturile la care au fost achizitionate.
    Art. 12
    (1) Sumele incasate potrivit prevederilor art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (4), art. 7 si art. 10 alin. (3) se vor utiliza de catre institutiile publice prevazute la art. 1 pentru procurarea alimentelor si furajelor necesare, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta.
    (2) Sumele incasate potrivit prevederilor art. 10 alin. (3) se pot utiliza si pentru achizitionarea materialelor, obiectelor de inventar si serviciilor necesare desfasurarii activitatilor de productie in gospodariile agrozootehnice.
    (3) Sumele provenite din valorificarea ambalajelor produselor agroalimentare se pot utiliza de catre institutiile publice prevazute la art. 1 si pentru reconstituirea creditelor aprobate cu aceasta destinatie.
    Art. 13
    (1) Prevederile prezentei ordonante intra in vigoare incepand cu luna iulie 1994.
    (2) Decretul-lege nr. 101 din 21 martie 1990, precum orice alte dispozitii contrare prevederilor prezentei ordonante se abroga cu aceeasi data.

    ANEXA 1

                         NORME DE HRANA
ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, in timp de pace

    I. Norme de hrana comune

 Norma de hrana nr. 1         4.300 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 2         5.085 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 2 "A"       270 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 3         4.900 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 4         6.195 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 4 "A"     1.504 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 4 "B"     3.506 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 5         5.720 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 5 "A"     5.720 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 6         5.010 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 6 "A"     5.010 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 7         4.390 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 8         4.315 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 9         4.415 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 10        3.835 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 10 "A"    4.915 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 11        4.360 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 12 "A"    1.600 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 12 "B"      660 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 12 "C"      554 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 12 "D"    330 - 660 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 13        Norma pentru tigari
 Norma de hrana nr. 14        Norma pentru substituiri.

    II. Norme de hrana specifice Ministerului de Interne si Ministerului Justitiei - Directia generala a penitenciarelor

 Norma de hrana nr. 12 "C-1"     925 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 15         3.820 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 16         3.645 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 17         2.855 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 17 "A"       790 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 17 "B"     1.065 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 17 "C"       410 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 18         3.175 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 18 "A"       860 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 18 "B"     1.255 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 18 "C"     1.195 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 18 "D"     1.400 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 18 "E"       825 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 19         3.160 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 20         2.725 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 21         2.295 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 22         1.190 calorii om/zi
 Norma de hrana nr. 23         1.650 calorii om/zi.

    ANEXA 2

                      NORME DE HRANA
pentru animalele si pasarile prevazute in statele de organizare

 Norma de hrana nr. 1 - pentru hranirea cailor
 Norma de hrana nr. 2 - pentru hranirea cainilor
 Norma de hrana nr. 3 - pentru hranirea animalelor
                        si pasarilor de experiente
 Norma de hrana nr. 3 - pentru substituirea produselor
                        folosite in hranirea animalelor
                        si pasarilor.

    ANEXA 3

                    NORME DE DOTARE
cu bunuri materiale necesare aprovizionarii, depozitarii si pastrarii produselor agroalimentare, prepararii, transportului si servirii hranei preparate si sacrificarii animalelor

    I. Norme de dotare comune

 Norma nr. 1  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar pentru bucatarii
 Norma nr. 2  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar pentru servirea si
                transportul hranei preparate
 Norma nr. 3  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar pentru manipularea,
                transportul, depozitarea si
                pastrarea produselor agroalimentare
 Norma nr. 4  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar pentru brutarii
 Norma nr. 5  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar in tabere, aplicatii,
                poligoane de tragere si instructie
                sau in situatii speciale
 Norma nr. 6  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar pentru laboratoare de
                cofetarie si patiserie
 Norma nr. 7  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar de resortul hranirii,
                pentru dormitoare, sali de cursuri,
                cabinete si camine militare
 Norma nr. 8  - de dotare cu materiale de intretinere,
                piese de schimb pentru tehnica de
                resort si materiale diverse
 Norma nr. 9  - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar pentru intretinerea
                si sacrificarea animalelor, pasarilor
                si pentru prelucrarea produselor
                rezultate
 Norma nr. 10 - cu drepturile de combustibil lichid
                si solid, necesar prepararii hranei in
                conditii speciale (aplicatii, trageri,
                poligoane), cand se folosesc bucatarii
                rulante auto, cuptoare si brutarii
                de campanie.

    II. Norme de dotare specifice Ministerului de Interne si Ministerului Justitiei - Directia generala a penitenciarelor

 Norma nr. 11 - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar pentru servirea si
                transportul hranei de catre
                personalul privat de libertate
 Norma nr. 12 - de dotare cu mijloace si obiecte
                de inventar a bucatariilor in care
                se prepara hrana pentru persoanele
                private de libertate.SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 26/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 26 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordonanţa 26/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu