E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 22 din 24 iulie 1996

privind actualizarea si completarea regimului general al contabilitatii

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 170 din 30 iulie 1996


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei, precum si al art. 1 lit. c) din Legea nr. 65/1996 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Legea contabilitatii nr. 82/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 265 din 27 decembrie 1991, se modifica si se completeaza astfel:
    1. Articolul 8 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Ministerul Finantelor poate aproba exceptii de la regula inventarierii anuale pentru unele bunuri cu caracter special aflate in administrarea institutiilor publice si a regiilor autonome, la propunerea ministerelor de resort."
    2. Articolul 11 alineatul (1) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 11
    (1) Persoanele prevazute la art. 1 organizeaza si tin contabilitatea, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa posede studii economice superioare.
    Prin exceptie, functiile respective pot fi indeplinite si de persoane cu studii medii care au calificare corespunzatoare in domeniu, cu avizul Ministerului Finantelor, la solicitarea justificata a ordonatorilor de credite."
    3. Articolul 11 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Contabilitatea persoanelor prevazute la art. 1 poate fi organizata si tinuta si de persoane juridice autorizate sau de persoane fizice care au calitatea de contabil autorizat sau expert contabil, care raspund potrivit legii.
    Calitatea de expert contabil si contabil autorizat se atribuie de catre comisiile stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului invatamantului, pe baza examenelor organizate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati potrivit legii si regulamentului aprobat prin hotarare a Guvernului, care urmeaza sa fie modificat in mod corespunzator."
    4. Articolul 11 se completeaza cu trei alineate, care vor avea urmatorul cuprins:
    "(6) La societatile comerciale la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte, care nu au personal calificat angajat potrivit legii sau contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate, Ministerul Finantelor stabileste, in functie de evolutia inflatiei si de dezvoltarea profesiei, limite valorice privind nivelul cifrei de afaceri de la care exista obligatia de a incheia contracte pentru intocmirea bilantului contabil numai de catre persoane fizice sau juridice autorizate.
    (7) Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au personal angajat cu contract de munca pentru conducerea contabilitatii si intocmirea darilor de seama contabile privind executia bugetara pot incadra personal de specialitate prin incheierea de conventii civile, plata serviciilor urmand a se face din fondul de salarii prevazut in bugetele acestora, in conformitate cu prevederile reglementarilor legale specifice unitatilor respective.
    In cazul in care unitatile respective nu pot incadra personal de executie in conditiile alineatului precedent, contabilitatea se poate tine si de catre societati comerciale de expertiza contabila si persoane fizice autorizate potrivit legii, pe baza de contracte de prestari de servicii. Incheierea contractelor se face pe baza de licitatii pentru achizitii publice de bunuri si servicii, organizate in conformitate cu reglementarile legale. Plata serviciilor respective se face din credite bugetare cu aceasta destinatie si numai in limita cheltuielilor de personal care ar trebui efectuate de unitate in conditiile in care aceasta ar avea angajat personal de specialitate cu contract de munca."
    5. Articolul 27 se completeaza cu alineatul (5), care va avea urmatorul cuprins:
    "(5) Eventualele erori constatate in contabilitate, dupa aprobarea si depunerea bilantului contabil, vor fi corectate in anul in care acestea se constata, bilanturile contabile ale exercitiilor anterioare nemaiputand fi modificate."
    6. Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 29
    Bilanturile contabile ale societatilor comerciale sunt supuse verificarii si certificarii de catre cenzori, experti contabili, contabili autorizati cu studii superioare sau societati comerciale de expertiza contabila, dupa caz, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor. In acelasi mod se stabilesc si conditiile privind verificarea si certificarea bilanturilor contabile ale regiilor autonome."
    7. Articolul 38 punctul 4 litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "b) intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile patrimoniale, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;"
    8. Articolul 38 punctul 4 se completeaza cu literele e), f) si g), care vor avea urmatorul cuprins:
    "e) intocmirea si depunerea raportarilor periodice stabilite de Ministerul Finantelor;
    f) prezentarea unor bilanturi contabile si raportari contabile periodice care contin date eronate sau necorelate;
    g) depunerea declaratiei din care sa rezulte ca persoanele juridice si fizice prevazute la art. 1 nu au desfasurat activitate in perioada de raportare respectiva."
    9. Articolul 39 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 39
    (1) Contraventiile prevazute la art. 38 pct. 1 si 2 se sanctioneaza cu amenda de la 2.000.000 lei la 50.000.000 lei, cele prevazute la pct. 3 si 4 lit. a) - f), cu amenda de la 1.000.000 lei la 25.000.000 lei, iar cea prevazuta la pct. 4 lit. g), cu amenda de 500.000 lei."
    10. Articolul 39 alineatul (3) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
    "(3) Contraventiilor prevazute la art. 38 le sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia prevederilor art. 26 si 27."
    11. Articolul 39 se completeaza cu alineatul (4), care va avea urmatorul cuprins:
    "(4) Amenzile contraventionale prevazute la alin. (1) din prezentul articol se suporta de persoanele vinovate."
    12. Articolul 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 43
    Unitatile din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala vor conduce contabilitatea cantitativ si valoric pentru toate bunurile aflate in administrarea acestora, pe baza normelor proprii avizate de Ministerul Finantelor.
    Trecerea la evidenta cantitativ-valorica se va realiza pana la data de 31 decembrie 1998, pe baza programelor elaborate de unitatile respective, aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei."
    Art. 2
    Dupa aprobarea, de catre Parlamentul Romaniei, a prezentei ordonante, Legea contabilitatii nr. 82/1991 se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

              p. PRIM-MINISTRU
              FLORIN GEORGESCU,
              ministru de stat,
              ministrul finantelor

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministru de stat,
                         ministrul finantelor,
                         Nicolae Constantinescu,
                         secretar de statSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 22/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 22 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu