Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 71 din 25 august 1998

pentru aprobarea prelungirii participarii Guvernului Romaniei la programul de lucru in perioada 1997 - 2000 si la extensiile ulterioare ale Acordului de cooperare pentru administrarea fondului Autostrazii Transeuropene Nord-Sud (TEM), semnat la Geneva la 18 decembrie 1991

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 317 din 28 august 1998


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1 pct. 12 lit. i) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Se aproba prelungirea participarii Guvernului Romaniei la programul de lucru, anexa la Acordul de cooperare pentru administrarea fondului Autostrazii Transeuropene Nord-Sud (TEM), in perioada 1997 - 2000 si la extensiile ulterioare ale acestuia.
    Art. 2
    Ministerul Transporturilor va suporta din alocatiile de la bugetul de stat plata cotizatiei de participare la Proiectul TEM, in valoare de 7.500 dolari S.U.A./an, atat pana in anul 2000, cat si pentru extensiile ulterioare ale programului de lucru, incepand cu anul 1999.

                 PRIM-MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul transporturilor,
                       Traian Basescu

                       Ministrul finantelor,
                       Daniel Daianu

                       Ministrul afacerilor externe,
                       Andrei Plesu

    COMISIA ECONOMICA PENTRU EUROPA

                         ACORD DE COOPERARE*)
pentru administrarea fondului Autostrazii Transeuropene Nord-Sud (TEM)

    *) Traducere.

    Acord intre Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (C.E.E./O.N.U.), pe de o parte, si guvernele participante la administrarea fondului Autostrazii Transeuropene Nord-Sud (TEM), pe de alta parte, care au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Sfera acordului
    Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si guvernele tarilor TEM, denumite in continuare guverne participante, au convenit sa coopereze pentru implementarea unui proiect intitulat Autostrada Transeuropeana Nord-Sud (TEM), denumit in continuare Proiectul, o descriere a acestuia fiind prezentata pe scurt in anexa A. Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si guvernele participante au fost de acord ca pentru acest Proiect Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite sa fie Agentie executiva.
    Art. 2
    Guvernele participante vor contribui cu fonduri pentru a se acoperi costurile Proiectului, dupa cum se va prezenta mai jos.
    Art. 3
    Agentia executiva va raspunde conform clauzelor prezentului acord si pe baza deciziilor Comitetului director al TEM cu privire la programul de lucru si buget, in vederea administrarii fondurilor cu care au contribuit guvernele participante pentru acoperirea costurilor Proiectului.
    Secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite va repartiza secretariatului functiile ce i-au fost incredintate prin prezentul acord si acele functii care vor putea fi determinate de parti.
    Art. 4
    1. Fiecare guvern participant, potrivit procedurii mentionate la paragraful 2 de mai jos, va pune la dispozitie Organizatiei Natiunilor Unite suma de 7.500 dolari S.U.A. anual, suplimentata, dupa caz, cu alte contributii din orice alta sursa, iar Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite va utiliza aceste fonduri pentru acoperirea costurilor Proiectului prevazut in anexa A.
    2. Fiecare guvern participant va depune fondurile mai sus mentionate in moneda convertibila, cu utilizare nerestrictionala, intr-un cont stabilit de Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite la Swiss Bank Corporation, Case Postale 2770, CH 1211 Geneva 2, cel tarziu pana in luna ianuarie a fiecarui an.
    3. Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite va stabili un fond comun, potrivit regulilor si reglementarilor financiare ale Organizatiei Natiunilor Unite, pentru primirea si administrarea fondurilor mai sus mentionate.
    4. Fondul comun si activitatile finantate din acesta vor fi administrate de Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, in conformitate cu reglementarile, regulile si directivele Organizatiei Natiunilor Unite. In mod corespunzator, se va angaja si administra personalul, se vor procura echipamente, rechizite si servicii, iar contractele vor intra in vigoare in conformitate cu prevederile acestor reglementari, reguli si directive.
    5. Toate conturile financiare si bilanturile vor fi exprimate in dolari S.U.A.
    Art. 5
    1. Fondul comun va fi utilizat pentru acoperirea cheltuielilor determinate de realizarea de catre Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite a activitatilor Proiectului, in temeiul prezentului acord.
    2. Din fondul comun se va retine, de asemenea, o cota de treisprezece (13) procente pentru toate cheltuielile asigurate din fondul comun. Acest procentaj va reprezenta contributia pentru serviciile de sprijinire a programului, furnizate de Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite in implementarea Proiectului finantat prin fondul comun.
    3. Din fondul comun se va retine si o cota echivalenta cu un (1) procent din remuneratia sau salariul net al persoanelor angajate de Agentia executiva, a caror angajare este finantata prin fondul comun, pentru a asigura o rezerva destinata acoperirii oricarei pretentii pentru decesul, accidentarea sau imbolnavirea, survenite in timpul serviciului, conform reglementarilor si regulilor sau contractelor Organizatiei Natiunilor Unite, aplicabile. Rezerva nu poate fi restituita guvernelor participante.
    Art. 6
    1. Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite va incepe si va continua coordonarea activitatilor potrivit prezentului acord, dupa primirea contributiilor.
    2. Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite nu va face nici un fel de plati in afara sumelor specificate pentru cheltuieli in cadrul Proiectului.
    3. Daca se ivesc cheltuieli neprevazute sau daca suma contributiei anuale, determinata conform prevederilor art. IV paragraful 1 de mai sus, se dovedeste insuficienta pentru acoperirea costului Proiectului, Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite va inainta spre aprobare guvernelor participante un buget suplimentar, prezentand finantarea suplimentara care va fi necesara. Daca o astfel de finantare suplimentara nu va fi disponibila, asistenta asigurata Proiectului potrivit prezentului acord poate fi redusa sau, daca va fi necesar, incetata de Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite.
    In nici un caz Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite nu isi va asuma nici o responsabilitate in cazul depasirii fondurilor asigurate in cadrul fondului comun.
    Art. 7
    Organizatia Natiunilor Unite este proprietarul echipamentelor, al stocurilor si al oricaror alte obiecte finantate din acest fond comun. La incetarea sau la expirarea prezentului acord problema proprietatii va face obiectul unor consultari intre guvernele participante si Agentia executiva.
    Art. 8
    Evaluarea activitatilor finantate din acest fond va fi realizata in comun de Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si de guvernele participante, periodic, dupa caz.
    Art. 9
    Acest fond va face in mod exclusiv obiectul procedurilor de audit interne si externe, prevazute in reglementarile, regulile si directivele financiare ale Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 10
    Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite va prezenta guvernelor participante urmatoarele situatii de bilant si rapoarte, elaborate in conformitate cu procedurile contabile si de raportare ale Organizatiei Natiunilor Unite:
    a) un bilant financiar anual cuprinzand veniturile, cheltuielile, activul si pasivul la data de 31 decembrie a fiecarui an in legatura cu fondurile asigurate de guvernele donatoare;
    b) un raport final si un bilant financiar final, in termen de 6 luni de la data expirarii sau incetarii prezentului acord.
    Art. 11
    Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, in urma consultarii Comitetului director TEM, va notifica guvernele participante cand, dupa opinia sa, scopurile pentru care a fost creat acest fond s-au atins. Data unei astfel de notificari va fi considerata ca data a expirarii prezentului acord, ceea ce va constitui obiectul prelungirii valabilitatii, dupa cum se arata la art. XIV.
    Art. 12
    Orice stat membru al Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, orice stat avand statut consultativ in cadrul acesteia, precum si organizatiile de integrare economica regionala, constituite de catre statele suverane membre ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, avand competenta in problemele abordate in prezentul acord, care doreste/doresc sa participe la Proiect si deci la prezentul acord, va/vor notifica in acest sens secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite. Acesta va transmite o copie a acestei notificari guvernelor participante.
    Daca secretarul executiv nu primeste nici o obiectie in termen de 90 de zile de la comunicarea sa adresata partilor privind intentia participarii, statul sau organizatia respectiva va deveni parte contractanta la acord, cu conditia de a-si indeplini obligatiile, intre care si cele prevazute la art. I.
    Secretarul executiv va informa partile in mod corespunzator.
    Art. 13
    Prezentul acord isi poate inceta valabilitatea la solicitarea fie a Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, fie a guvernelor participante, cu conditia ca in termen de 30 de zile sa adreseze o nota scrisa celeilalte parti, art. X continuand sa ramana in vigoare in scopul prevazut de acesta.
    Art. 14
    La incetarea sau la expirarea prezentului acord conform art. XI sau XIII, fondurile vor continua sa fie detinute de Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunile Unite pana cand toate cheltuielile determinate de Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite au fost achitate din aceste fonduri. Dupa aceasta, orice suma ramasa in fondul comun va fi pusa la dispozitie guvernelor participante.
    Art. 15
    Prezentul acord va putea fi semnat de toate statele TEM.
    Acordul va intra in vigoare dupa semnarea sa de catre Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si de urmatoarele guverne participante: Ungaria, Italia, Polonia, Romania si Iugoslavia.
    Drept pentru care, subsemnatii, fiind autorizati corespunzator pentru aceasta, au semnat prezentul acord in doua exemplare, la Geneva.

    Pentru Guvernul Ungariei:               18 decembrie 1991
    Pentru Guvernul Italiei: 19 decembrie 1991
    Pentru Guvernul Poloniei:               18 decembrie 1991
    Pentru Guvernul Romaniei:               18 decembrie 1991
    Pentru Guvernul Iugoslaviei: 18 decembrie 1991
    Pentru Comisia Economica pentru
    Europa a Organizatiei Natiunilor Unite: 18 decembrie 1991
    Pentru Guvernul Bulgariei:              28 februarie 1992
    Pentru Guvernul R. F. Cehoslovacia:      5 februarie 1992
    Pentru Guvernul Turciei:                 2 septembrie 1992
    Pentru Guvernul Croatiei:               21 iulie 1993
    Pentru Guvernul Lituaniei:              24 octombrie 1994
    Pentru Guvernul Georgiei:               17 iulie 1996
    Pentru Guvernul Bosniei-Hertegovina:    26 decembrie 1996

    COMISIA ECONOMICA PENTRU EUROPA

    ANEXA A

                ACORD DE ADMINISTRARE A FONDULUI COMUN
                             Partea 1
          PROIECTUL TEM (AUTOSTRADA TRANSEUROPEANA NORD-SUD)
             Program de lucru pentru perioada 1997 - 2000
______________________________________________________________________________
          Obiectivul                                Activitatea
______________________________________________________________________________
 Nr.  Descriere                     Nr.  Descriere
 crt.                               crt.
______________________________________________________________________________
 1.   Extinderea in continuare a    1.1. Asistenta TEM tarilor membre pentru
      retelei TEM si promovarea          finantarea constructiei TEM privind:
      accelerarii constructiei           cadrul legal, taxe si impozite,
      acesteia                           fondul drumurilor, concesiuni etc.
                                    1.2. Elaborarea unui "Master Plan" pentru
                                         TEM: proiect initial, evaluare
                                         economica, sociala si a elementelor
                                         de mediu, comunicatii, accesibilitat,
                                         prioritizare, program provizoriu de
                                         executie a lucrarilor de constructii
                                         etc.
                                    1.3. Revizuirea si actualizarea prognozei
                                         de trafic TEM: reexaminarea
                                         metodologiilor posibile, date
                                         initiale de intrare, orizont de timp
                                         si scenarii
                                    1.4. Inventarierea trecerilor de frontiera
                                         pe traseul TEM si recomandari de
                                         modernizare.
                                    1.5. Extinderea bazei de date TEM:
                                         proiectare, adaptare, prelucrare,
                                         management si actualizare
 2.   Activitati de promovare       2.1. Realizarea de noi contacte si
      a TEM                              extinderea legaturilor cu tarile
                                         vecine in scopul aderarii acestora la
                                         Proiect
                                    2.2. Furnizarea de informatii privind TEM
                                         catre publicul general: brosuri cu
                                         informatii, buletine, mass-media etc.
 3.   Garantarea sigurantei         3.1. Actualizarea si revizuirea
      circulatiei, a conditiilor         standardelor de proiectare privind
      optime de conducere prin           caracteristicile geometrice
      asistenta in cadrul TEM            (TEM - GDS)
      privind proiectarea,          3.2. Promovarea si distribuirea TEM - GDS
      intretinerea, exploatarea          in interiorul si in afara zonei TEM.
      si gestionarea                3.3. Reexaminarea metodologiilor de
                                         evaluare a impactului asupra mediului
                                         (EIA), in scopul de a armoniza
                                         experienta practica cu organizarea si
                                         cu metodologiile
                                    3.4. Punerea de acord a semnalizarii TEM
                                         si introducerea metodelor moderne de
                                         telematica pe drumuri
                                    3.5. Masuri si atasamente in scopul
                                         cresterii sigurantei traficului si al
                                         inlaturarii petelor negre (locuri
                                         periculoase, cu frecventa mare a
                                         accidentelor) de pe TEM
                                    3.6. Introducerea si extinderea sistemelor
                                         de management al podurilor si al
                                         drumurilor (BMS, PMS), in scopul
                                         imbunatatirii si optimizarii
                                         intretinerii autostrazilor
                                    3.7. Actualizarea programului de
                                         modernizare a coridoarelor TEM
                                    3.8. Schimb de experienta privind
                                         participarea publica la etapele de
                                         planificare si proiectare a
                                         autostrazilor
                                    3.9. Introducerea metodologiilor de
                                         inginerie a valorii la proiectarea
                                         TEM
                                   3.10. Produse-program pentru TEM: rolul
                                         Biroului central al Proiectului (PCO)
                                         in schimbul de informatii pe probleme
                                         de software
                                   3.11. Introducerea ultimelor informatii
                                         privind tehnologiile pentru
                                         activitatile TEM
                                   3.12. Expertiza privind identificarea
                                         necesitatilor suplimentare ale
                                         tarilor TEM privind asistenta din
                                         partea Proiectului pentru proiectare,
                                         constructie, exploatare si
                                         administrare a Proiectului
                                   3.13. Elaborarea unui plan amanuntit pentru
                                         instruirea personalului din tarile
                                         TEM pe probleme economice si tehnice
 4.   Asistenta in procesul         4.1. Dezvoltarea si implementarea unei
      integrarii in Sistemul             strategii de cooperare pe linie TEM
      european de transport              cu organisme competente ale Uniunii
                                         Europene (U.E.) si cu alte organisme
                                         internationale importante
                                    4.2. Cooperarea cu Comite Europeen de
                                         Normalisation (C.E.N.) pentru
                                         standardizarea drumurilor
                                    4.3. Studierea efectelor introducerii
                                         greutatii pe osie de 11,5 t pe TEM
                                    4.4. Cooperarea cu TER privind transportul
                                         combinat si aspectele intermodale
                                         pentru ambele proiecte
 5.   Intensificarea activitatii    5.1. Intalniri regulate ale comitetului
      de management al                   director si ale coordonatorilor
      Proiectului                        nationali TEM
                                    5.2. Intalniri ale directorilor de drumuri
                                         si consfatuiri cu grupul
                                         consilierilor experti
                                    5.3. Intarirea rolului si functiilor
                                         Biroului central al Proiectului
                                    5.4. Analiza Proiectului in vederea
                                         sustinerii in fata unor noi
                                         confruntari
                                    5.5. Cooperarea dintre tarile TEM in toate
                                         problemele privind transportul rutier
                                    5.6. Transfer de tehnologie din afara
                                         zonei si in interiorul zonei
                                    5.7. Dezvoltarea unui program pentru
                                         schimbul regulat si sistematic de
                                         experienta privind studiile TEM
                                    5.8. Dezvoltarea unui program pentru
                                         schimbul regulat si sistematic de
                                         experienta pe probleme privind
                                         legislatia in domeniul transportului
                                         rutier
 6.   Stabilirea de noi obiective
      in concordanta cu
      necesitatile ce apar
______________________________________________________________________________

                             Partea a 2-a
           AUTOSTRADA TRANSEUROPEANA NORD-SUD - PROIECT DE BUGET
               PENTRU PERIOADA 1997 - 2000 (in dolari S.U.A.)
______________________________________________________________________________
Cod  Componenta               1997 - 2000   1997     1998      1999     2000
______________________________________________________________________________
10   PERSONAL PROIECT
     11.01 Director Proiect    14.400        3.600    3.600     3.600    3.600
     11.03 Consultanti          9.600        2.400    2.400     2.400    2.400
______________________________________________________________________________
     11.99 Subtotal            24.000        6.000    6.000     6.000    6.000
______________________________________________________________________________
     13.00 Sprijin admin.      16.000        4.000    4.000     4.000    4.000
     15.00 Calatorii oficiale  60.000       15.000   15.000    15.000   15.000
     16.00 Costuri misiuni     36.000        9.000    9.000     9.000    9.000
______________________________________________________________________________
     19.00 Total componenta   136.000       34.000   34.000    34.000   34.000
______________________________________________________________________________
20  SUBCONTRACTE
     21.00 Subcontracte         8.000        2.000    2.000     2.000    2.000
______________________________________________________________________________
     29.00 Total componenta     8.000        2.000    2.000     2.000    2.000
______________________________________________________________________________
30  PREGATIRE
     32.00 Pregatire grup      86.000       20.000   23.000    20.000   23.000
______________________________________________________________________________
     39.00 Total componenta    86.000       20.000   23.000    20.000   23.000
______________________________________________________________________________
40  ECHIPAMENTE
     42.00 Echipamente
           non-exp.            14.000        5.000    2.000     5.000    2.000
______________________________________________________________________________
     49.00 Total componenta    14.000        5.000    2.000     5.000    2.000
______________________________________________________________________________
50  DIVERSE
     51.00 Intretinere si
           oper.                4.000        1.000    1.000     1.000    1.000
     53.00 Altele              28.000        7.000    7.000     7.000    7.000
______________________________________________________________________________
     59.00 Total componenta    32.000        8.000     8.000    8.000    8.000
______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________
     TOTAL                    276.000       69.000    69.000   69.000   69.000
______________________________________________________________________________
     SPRIJIN PENTRU
     PROGRAM                   36.000        9.000     9.000    9.000    9.000
______________________________________________________________________________
     REZERVE OPERATIONALE      41.600       10.400    10.400   10.400   10.400
______________________________________________________________________________
     TOTAL PROIECT:           353.600       88.400    88.400   88.400   88.400
______________________________________________________________________________

                               Partea a 3-a
              CADRUL DE COOPERARE PENTRU PERIOADA 1997 - 2000

                           ACORD DE COOPERARE
privind Autostrada Transeuropeana Nord-Sud (TEM) in perioada 1997 - 2000

    Guvernele Bosniei-Hertegovinei, Bulgariei, Croatiei, Republicii Cehe, Georgiei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Poloniei, Romaniei, Slovaciei si Turciei,
    dorind sa sporeasca eficienta operatiunilor de transport,
    au convenit continuarea cooperarii in scopul realizarii retelei de autostrazi transeuropene Nord-Sud (TEM), prin respectarea urmatoarelor prevederi:

    I. OBIECTIVE

    Principalele obiective ale Proiectului TEM in perioada 1997 - 2000 vor fi:
    A. Obiective de perspectiva
    1. Proiectul se bazeaza pe intentia ferma a statelor semnatare de a crea o retea transeuropeana de autostrazi (TEM). Aceasta retea va forma un sistem de artere rutiere de mare capacitate, capabile sa asigure o calitate corespunzatoare de servicii pentru trafic, prin garantarea unei sigurante a circulatiei, a unei viteze de circulatie si a unui confort, acceptate de comun acord si bazate pe standarde si reglementari practice, recomandate spre utilizare de catre toate tarile TEM.
    2. Aceasta retea va lega zonele situate in nordul, sudul si sud-estul Europei intre ele si cu vestul Europei, trecand prin tarile participante, contribuind in acest mod la realizarea unui sistem echilibrat paneuropean de transport de marfuri si persoane.
    3. Autostrada Transeuropeana Nord-Sud: a) va satisface cerintele de transport pe distante lungi si de trafic international, oferind un mod de transport eficient si comod, si, in acelasi timp, constituind o importanta artera de tranzit intre statele participante, conectandu-le pe acestea la tarile vecine din Europa, nordul Africii si vestul Asiei, precum si b) va constitui un element esential in indepartarea lipsurilor si nepotrivirilor existente in infrastructura de transport in aceasta zona si in sustinerea procesului de integrare europeana a sistemelor infrastructurilor de transport, promovand astfel dezvoltarea generala a intregii zone.
    4. In functie de resursele disponibile, statele pot hotari adaugarea de noi obiective.
    B. Obiective imediate
    1. Asistenta in accelerarea constructiei retelei TEM, prin identificarea necesarului de investitii si a prioritatilor, investigarea resurselor financiare necesare pentru constructia TEM si determinarea celor mai noi si potrivite sisteme de recuperare a investitiei de la utilizatorii autostrazii TEM.
    2. Asistenta in proiectarea, construirea, intretinerea, exploatarea si administrarea retelei de autostrazi TEM pe teritoriile tarilor participante, astfel incat sa constituie parte integranta a unei infrastructuri rutiere integrate in Europa, ceea ce va contribui la eliminarea diferentelor existente in reteaua de autostrazi din vestul, estul, centrul si sud-estul Europei.
    3. Asistenta in extinderea TEM, prin includerea unor noi legaturi in reteaua actuala, orientate pe directia est-vest, intersectand axa nord-sud a TEM, in scopul asigurarii unui sistem de transport echilibrat pentru traficul de persoane si marfuri intre estul, centrul si vestul Europei.
    4. Asistenta in consolidarea rolului TEM in procesul de integrare europeana a transporturilor.
    5. Promovarea si imbunatatirea cooperarii in toate problemele privind transportul rutier intre tarile TEM avand diferite niveluri de dezvoltare.
    6. Continuarea activitatii de difuzare a informatiilor, experientei rezultate din expertize, a cunostintelor de know-how care s-au acumulat pana in prezent in zona TEM, spre alte regiuni ale lumii.

    II. RETEAUA TEM

    1. TEM va deveni o retea internationala de autostrazi si de drumuri expres, care va lega partea nordica a Europei cu partile ei sudice si sud-estice si Marea Baltica, Marea Adriatica, Marea Egee si Marea Neagra, printr-un sistem rapid, sigur si economic de autostrazi. La vest, terminalele sale se vor lega cu autostrazile existente. La est si sud, autostrada va deschide puncte de legatura cu sistemele rutiere din Asia si Africa. Legaturile noi, intersectand axa TEM nord-sud de la est la vest, vor spori atractivitatea TEM prin imbogatirea retelei in beneficiul utilizatorilor potentiali. Introducerea acestor legaturi in Proiect se va realiza numai in baza hotararilor adoptate de Comitetul director TEM.
    2. Itinerarele initiale ale retelei TEM sunt prezentate in appendixul A.
    3. Pentru perioada de valabilitate a acestui acord, aria geografica a Proiectului este limitata la tarile europene, precum si la Armenia, Azerbaidjan si Georgia. Teritoriul unei noi tari membre trebuie sa se invecineze cu teritoriul unei tari membre sau al unei tari avand calitatea de observator.

    III. CADRUL INSTITUTIONAL

    1. Proiectul TEM va fi coordonat de catre un comitet director interguvernamental, sprijinit de organe aflate in subordine, conform appendixurilor B si D. Coordonatorii nationali, ai caror termeni de referinta sunt descrisi in appendixul C, vor avea ca responsabilitati coordonarea la nivel national a activitatilor legate de Proiect, precum si mentinerea legaturilor in cadrul Proiectului.
    2. De retinut faptul ca, in continuare, C.E.E./O.N.U. (Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, va ramane Agentia executiva a Proiectului TEM pana la sfarsitul anului 2000; statele participante vor invita comisia sa continue indeplinirea acestei functii si dupa aceasta data (organizatii internationale ... Proiect).
    Organizatiile internationale IGO si NGO si/sau organismele private si statele membre vor fi, de asemenea, invitate sa contribuie la Proiectul TEM.

    IV. PARTICIPARE

    Membri
    1. Membrii Proiectului trebuie sa indeplineasca toate obligatiile stipulate in Acordul de cooperare pentru administrarea fondului TEM, denumit in continuare acord. Reprezentantii acestora, intr-un numar stabilit pentru fiecare intalnire si in mod echitabil pentru toate tarile membre, au dreptul sa ia parte la toate intalnirile expertilor, cheltuielile de cazare si masa fiind suportate din bugetul TEM.
    2. In cazul in care membrii nu isi indeplinesc obligatiile in termenul stipulat la art. IV/2 al acordului, C.E.E./O.N.U. va lua legatura cu guvernul respectiv pentru a clarifica motivele si pentru a stabili un nou termen. Daca si acest nou termen expira fara a fi primit contributia din partea membrului, guvernului respectiv i se poate solicita sa achite toate cheltuielile legate de participarea expertilor sai la reuniunile de experti.
    3. Daca nu sunt indeplinite toate conditiile impuse de calitatea de membru, pe o perioada mai lunga de 2 ani, Comitetul director TEM poate recomanda C.E.E./O.N.U. sa retraga calitatea de membru a guvernului semnatar TEM sau sa propuna schimbarea statutului de membru cu cel de observator.
    4. Statele nemembre, alte organizatii internationale, organizatii neguvernamentale si/sau organisme private sunt, de asemenea, invitate sa contribuie la Proiect ca membri asociati, observatori sau donatori.

    Membri asociati
    5. Contributia pentru Proiect a membrilor asociati este in numerar, la nivelul stipulat prin acord, neavand semnat acordul. Acestia trebuie sa isi exprime dorinta de a fi admisi ca membri asociati, in forma scrisa sau printr-o declaratie in timpul unei sedinte a Comitetului director TEM.
    6. Membrii asociati au dreptul de participare la sedintele Comitetului director TEM si la toate celelalte reuniuni TEM, cu exceptia sedintelor cu usile inchise, in conditiile in care cheltuielile reprezentantilor sunt acoperite in acelasi mod ca si cele ale membrilor Proiectului.

    Observatori
    7. Contributia pentru Proiect a observatorilor este in numerar, in suma mai mica decat este stipulat in acord, sau numai in servicii ori fara nici o contributie a acestora. Ei trebuie sa-si exprime dorinta de a fi admisi cu statut de observator, in forma scrisa sau printr-o declaratie in timpul unei sedinte a Comitetului director TEM.
    8. Observatorii au numai un statut consultativ in cadrul Proiectului. Reprezentantii acestora la sedinte vor achita toate cheltuielile legate de participarea la reuniuni.

    V. BUGETUL TEM

    Acoperirea cheltuielilor determinate de efectuarea activitatilor prezentate in programul de lucru, bugetele anuale vor fi stabilite de Comitetul director pe baza urmatoarelor elemente:
    1. Resurse:
    a) contributii in servicii si in numerar din partea statelor membre;
    b) contributii in numerar si/sau in servicii din partea Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (P.N.U.D.), din partea altor organizatii internationale, nationale si/sau private si din partea unor state nemembre.
    2. Cheltuieli
    Principalele capitole ale cheltuielilor sunt pentru coordonarea Proiectului, subcontracte, instruiri, echipamente si diverse alte costuri.
    Statele participante vor continua sa plateasca salariile, contributiile pentru asigurarile sociale, precum si alte sume destinate personalului national, atat cand lucreaza pentru Proiectul TEM, cat si atunci cand acest personal este delegat sa participe la reuniuni, cursuri etc.
    Bugetul Proiectului care acopera o perioada de 4 ani este prezentat in anexa A, partea a 2-a.

    VI. AMPLASAREA BIROULUI CENTRAL AL PROIECTULUI

    Biroul central TEM are sediul la Varsovia.
    Modul de organizare pentru buna functionare a biroului, ca activitate a guvernului tarii gazda, este prezentat in appendixul G.

    VII. NOTIFICAREA ACCEPTARII

    Cele de mai sus au fost aprobate in cadrul celei de a douazeci si saptea sedinte a Comitetului director.

    VIII. APPENDIXURI

    Appendixurile constituie parte integranta a acestui acord.
    Appendix A - Reteaua TEM
    Appendix B - Comitetul director
    Appendix C - Coordonatorii nationali
    Appendix D - Biroul central al Proiectului
    Appendix E - Bugetul
    Appendix F - Scrisoare de acord semnata de C.E.E. si de guvernul tarii gazda
    Appendix G - Scrisoare-tip de acord, ce urmeaza a fi semnata de C.E.E. si guvernul tarii coordonatorului de Proiect sau de alt reprezentant al echipei implicate in Proiect.

    APPENDIX A - Reteaua TEM
    se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 317 din 28 august 1998, la pagina nr. 9.

    APPENDIX B
    Comitetul director

    1. Comitetul director este organul cu cel mai inalt nivel de decizie al Proiectului TEM. El este format din reprezentanti nominalizati de guvernele statelor TEM, de preferinta la nivel ministerial si/sau de director. Acest comitet stabileste politica generala a Proiectului si masurile generale care urmeaza a fi intreprinse privind activitatile TEM si adopta deciziile pentru o actiune comuna.
    2. Functiile Comitetului director cuprind:
    a) instituirea oricarui organism subsidiar considerat necesar;
    b) emiterea de instructiuni catre directorul Proiectului sau catre oricare organisme suplimentare considerate necesar a fi instituite;
    c) aprobarea programelor de lucru;
    d) adoptarea bugetului si a rapoartelor financiare privind executarea lui;
    e) examinarea oricaror alte probleme referitoare la activitatile TEM;
    f) aprobarea retelei TEM.
    3. Regulile de procedura ale Comitetului director sunt urmatoarele:

    I. Sedintele

    Regula 1
    Comitetul director tine doua sedinte regulate pe an, datele si locurile de desfasurare urmand a fi stabilite de catre comitet, intelegandu-se, de asemenea, ca aceste sedinte sunt convocate in trimestrul al doilea si, respectiv, al patrulea al fiecarui an.

    Regula 2
    Sedintele speciale sunt tinute pe baza deciziei adoptate de comitet cu ocazia unei intruniri sau la cererea:
    a) oricarui membru, sustinuta de alti trei membri, sau
    b) a Directorului Proiectului, sustinuta de trei membri.

    Regula 3
    Toate intalnirile comitetului se vor desfasura cu usile inchise, cu exceptia cazului in care acesta hotaraste altfel.

    II. Ordinea de zi

    Regula 4
    La fiecare sesiune, comitetul elaboreaza, pe baza textului inaintat de directorul de proiect, o ordine de zi provizorie pentru sesiunea urmatoare.
    Comitetul, la inceputul fiecarei sedinte, adopta ordinea de zi. Orice alta problema care intra in competenta comitetului si care nu a fost inclusa in ordinea de zi provizorie poate fi prezentata comitetului de catre un membru al acestuia sau de catre directorul de proiect si inclusa in ordinea de zi prin decizia comitetului. Comitetul poate revizui ordinea de zi, adaugand, excluzand, completand sau facand amendamente asupra punctelor.

    III. Reprezentare

    Regula 5
    Fiecare membru, membru asociat sau observator va fi reprezentat in comitet de catre un reprezentant care poate fi insotit la sedintele comitetului de alti reprezentanti sau consilieri. C.E.E./O.N.U., in calitatea sa de Agentie executiva va participa ex officio.

    IV. Functionari

    Regula 6
    Comitetul, la inceputul primei sale sesiuni anuale si aderand deplin la principiul rotatiei, alege dintre reprezentantii membrilor un presedinte, un vicepresedinte si un raportor, care vor detine aceste functii in anul respectiv, pana cand vor fi alesi succesorii lor.
    Daca presedintele nu va mai putea sa-si indeplineasca functiile sau va inceta sa fie reprezentantul unui guvern membru din comitet, atunci el inceteaza sa mai detina aceasta functie, care va fi preluata de vicepresedinte, acesta devenind presedinte pentru mandatul neincheiat.

    Regula 7
    Presedintele va participa la sedintele comitetului in aceasta calitate si nu ca reprezentant al guvernului membru care l-a acreditat. Un alt reprezentant al delegatiei guvernului respectiv va trebui sa fie autorizat sa reprezinte guvernul in cauza la sedintele comitetului.

    V. Limba oficiala si evidenta documentelor

    Regula 8
    Limba engleza constituie limba oficiala de lucru a Proiectului, inclusiv a Comitetului director. Tarile care organizeaza sedintele Comitetului director vor asigura traducerea in limba franceza si/sau rusa, cand aceasta este posibila.

    Regula 9
    Cu ocazia sesiunilor comitetului se intocmesc rapoarte care se adopta de catre comitet, fiind distribuite imediat membrilor si oricaror participanti la lucrari. Rapoartele pot fi facute publice dupa adoptarea lor, la timpul si in conditiile pe care le va hotari comitetul.

    VI. Cvorum

    Regula 10
    Deciziile comitetului privind toate problemele examinate vor fi adoptate prin consens de catre membrii prezenti.

    VII. Organisme subordonate

    Regula 11
    Regulile comitetului se aplica, de asemenea, in principiu, organismelor subordonate.

    VIII. Participarea reprezentantilor guvernelor nemembre si a organizatiilor internationale

    Regula 12
    a) guvernele nemembre ale Proiectului, in calitate de membru asociat sau de observator, si
    b) organizatiile internationale specializate
    pot participa ca observatori la sedintele Comitetului director, cu statut consultativ, fara a avea drept de vot.
    Membrii asociati au drept de vot la sedintele Comitetului director, dar reprezentantii acestora nu pot fi alesi presedinti sau directori de proiect si nici asistenti (directori adjuncti). Observatorii nu au drept de vot la sedintele Comitetului director.

    IX. Aplicarea de amendamente sau suspendarea regulilor de procedura

    Regula 13
    O regula de procedura poate fi amendata sau suspendata printr-o decizie a Comitetului director, pe baza consensului tuturor tarilor TEM.

    APPENDIX C
    Coordonatorii nationali

    Coordonatorul national este desemnat de guvernul tarii pe care o reprezinta.
    Coordonatorul national are urmatoarele responsabilitati:
    1. sa asigure legatura cu Proiectul TEM, in tara sa;
    2. sa mentina legatura intre organizatiile nationale implicate in Proiect si Biroul central al Proiectului, prin intreprinderea de actiuni la nivel national, cu scopul de a obtine si transmite informatiile cerute privind executarea activitatilor biroului;
    3. sa coordoneze activitatile desfasurate la nivel national;
    4. sa planifice activitatile si sa execute sarcinile ce deriva din programele de lucru ale TEM;
    5. sa utilizeze in mod efectiv si eficient rezultatele obtinute in cadrul Proiectului TEM;
    6. sa participe la sedintele Comitetului director TEM si sa isi aduca contributia la atingerea obiectivelor TEM.

    APPENDIX D
    Biroul central al Proiectului

    Biroul central al Proiectului coordoneaza toate activitatile realizate in conformitate cu prevederile prezentului document si functioneaza sub directia Comitetului director si coordonarea C.E.E./O.N.U., ca Agentie executiva.
    Sediul Biroului central al Proiectului se afla la Varsovia, Polonia, conform intelegerilor stipulate in scrisoarea adresata de Guvernul Republicii Polonia Secretariatului executiv al C.E.E./O.N.U. privind functionarea acestui birou.
    Personalul care lucreaza in cadrul Biroului central al Proiectului este compus dupa cum urmeaza:
    - director de proiect;
    - director(i) adjunct(i);
    - alt personal.
    Personalul angajat are urmatoarele competente:

    Director
    Directorul Biroului central al Proiectului TEM este ales pe baza principiului rotatiei de catre Comitetul director. El va servi pe o perioada de 2 ani, cu posibilitatea extinderii pentru inca 2 ani, cu aprobarea Comitetului director, pe baza acordului guvernului tarii din care provine.
    Guvernul care asigura serviciile directorului de proiect va suporta si remunerarea acestuia. Conditiile de exercitare a serviciilor sale se stabilesc printr-un schimb de scrisori intre C.E.E./O.N.U. si guvernul respectiv. Cand se deplaseaza in afara Varsoviei, cheltuielile de transport si diurna se suporta din bugetul Proiectului TEM.
    Directorul de proiect are urmatoarele responsabilitati:
    1. sa actioneze ca director al Biroului central al TEM;
    2. sa elaboreze versiunea initiala a programelor de lucru ce urmeaza a fi supuse aprobarii Comitetului director si apoi, dupa ce programele au fost adoptate, sa organizeze desfasurarea activitatilor inscrise;
    3. sa activeze ca secretar al Comitetului director;
    4. sa acorde consultanta presedintelui Comitetului director in probleme care necesita adoptarea deciziilor;
    5. sa pregateasca si sa distribuie tarilor membre informatii cu privire la problemele ce necesita adoptarea de decizii;
    6. sa pastreze legatura permanenta cu coordonatorii nationali pentru toate problemele aferente implementarii activitatilor TEM;
    7. sa elaboreze raportul directorului de proiect asupra tuturor activitatilor desfasurate de Biroul central al Proiectului privind stadiul de realizare a TEM in perioada analizata, pentru sedintele Comitetului director;
    8. sa organizeze si sa elaboreze documentatii de ordin tehnic si administrativ care vor fi puse in discutie la toate reuniunile TEM;
    9. sa controleze activitatea expertilor care asigura servicii de consultanta in cadrul diverselor activitati si care coopereaza cu guvernele TEM in cadrul contributiei in servicii pentru Proiectul TEM;
    10. sa verifice activitatile administrative si financiare ce intra in competenta Biroului central al Proiectului;
    11. sa acorde asistenta pentru administrarea bugetului, in conformitate cu deciziile Comitetului director si prevederile regulamentelor financiare si procedurale ale C.E.E./O.N.U.;
    12. sa acorde asistenta la recrutarea de consultanti, sub indrumarea Comitetului director, oferindu-si sprijinul in executarea activitatilor specifice in conformitate cu programul de lucru;
    13. sa execute si alte sarcini incredintate de Comitetul director;
    14. directorul de proiect va raspunde direct directorului Diviziei de transporturi din cadrul C.E.E./O.N.U. sau reprezentantului acestuia;
    15. in calitatea sa de conducator al Biroului central al Proiectului, directorul de proiect va supraveghea activitatea desfasurata atat de personalul strain, cat si de cel local pus la dispozitie de Guvernul Poloniei;
    16. sediul directorului de proiect se va afla la Varsovia, Polonia, si orice deplasare in afara acestui sediu va fi efectuata numai dupa consultarea prealabila si cu aprobarea Diviziei de transporturi a C.E.E./O.N.U.;
    17. sa reprezinte proiectul in stransa legatura cu C.E.E./O.N.U.;
    18. sa informeze toti membrii comitetului, prin comunicari verbale sau scrise, despre problemele care pot interesa comitetul, putand participa la dezbateri.

    Directori adjuncti (asistenti)
    Pentru realizarea unui volum de munca mai mare, Comitetul director poate selecta directori adjuncti calificati, care sa lucreze pe o anumita perioada, avand sarcina de a-l sprijini pe directorul de proiect in probleme tehnice, de functionare si financiare ale conducerii Proiectului TEM.
    Acestia sunt alesi, dintre candidatii propusi de tarile TEM, de catre Comitetul director, cu participarea directorului de proiect. Disponibilizarea acestora de catre guvernele tarilor participante se va realiza in aceleasi conditii ca si in cazul directorului de proiect.

    Alt personal
    Daca va fi necesar, fata de personalul pus la dispozitie de tara gazda, se va recruta si un personal suplimentar, care va fi remunerat in cadrul Proiectului, conform necesitatilor TEM, astfel cum au fost determinate de catre directorul de proiect si cu aprobarea Comitetului director.

    APPENDIX E
    Bugetul

    Proiectul TEM se realizeaza pe baza unui buget, ale carui principale surse sunt contributiile in numerar in valuta liber convertibila de la tarile membre. La acest buget pot contribui de asemenea: state nemembre, organe si organizatii internationale si/sau organizatii particulare.
    Atat organizatiile publice, cat si cele particulare din tarile TEM, cum sunt universitatile, birourile de proiectare, companiile de constructii, organizatiile de transport sau alte firme producatoare etc. pot fi cointeresate in sponsorizarea Proiectului TEM.
    Contributiile tarilor membre in moneda convertibila vor fi de acelasi nivel. Contributiile in servicii vor trebui sa fie pe cat posibil la acelasi nivel.
    Bugetul este planificat sa acopere o perioada de 4 ani.
    Acest buget, inclusiv contributiile in servicii ale tarilor, va fi utilizat sub controlul C.E.E./O.N.U. si sub indrumarea directorului de proiect, in conformitate cu programul de lucru si cu instructiunile Comitetului director.
    Principalele contributii in servicii din partea tarilor membre TEM sunt cele legate de: functionarea Biroului central, organizarea de reuniuni, asigurarea de experti nationali, elaborarea de rapoarte tehnice si programe de perfectionare si realizarea de activitati de coordonare specifice si de incheiere de subcontracte prin proceduri de implementare guvernamentale.

    APPENDIX F
                                                   August 1991

    REPUBLICA POLONIA
    Ministerul Afacerilor Externe
    Secretar de stat

    Domnule,
    Incepand cu anul 1978, Biroul central al Proiectului (PCO) Autostrazii Transeuropene Nord-Sud (TEM) din Varsovia functioneaza la Varsovia cu succes, servind statele TEM in implementarea tuturor activitatilor realizate in cadrul Proiectului, in conformitate cu documentele acestui Proiect pentru faze succesive. Statele membre TEM, dintre care se disting: Austria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Turcia si Iugoslavia, au convenit, cu ocazia celei de a XIX-a sesiuni speciale a Comitetului director TEM, care s-a desfasurat la Praga in noiembrie 1990, continuarea activitatilor legate de Proiect pentru perioada 1992 - 1996 (intr-o etapa ulterioara, Albania si-a exprimat interesul de a se alatura Proiectului). S-a convenit ca mentinerea amplasarii PCO la Varsovia va fi in beneficiul Proiectului.
    PCO va indeplini functiile definite in Acordul de cooperare TEM. Aprobarea functionarii acestuia de catre guvernele participante va va fi notificata la timpul cuvenit. PCO va fi condus de catre directorul de proiect, care va fi asistat de personal calificat, asa cum este descris in appendixul E la Acordul de cooperare TEM.
    Veti gasi in continuare masurile de organizare pentru functionare PCO, pe care guvernul tarii gazda este pregatit sa le ia in perioada 1992 - 1996.
    Ca parte a contributiilor in servicii, indicate in appendixul F la Acordul de cooperare TEM, guvernul tarii gazda va asigura un spatiu corespunzator destinat biroului, inclusiv toata intretinerea, personalul auxiliar local si o masina de transport pasageri pentru scopuri oficiale.
    In particular, guvernul tarii gazda va acoperi cheltuielile, asigurand Biroului central al Proiectului urmatoarele:
    a) chiria, inclusiv toate costurile de intretinere (fara costurile pentru servicii de telecomunicatii) pentru un birou corespunzator avand o suprafata de pana la 200 mp; salariile, alocatiile si drepturile sociale pentru personalul local auxiliar, format din patru functionari, si anume: un administrator, un contabil, o secretara si un sofer;
    b) alimentarea si intretinerea unui autoturism de transport pasageri, pus la dispozitia Biroului central al Proiectului pentru deplasarile oficiale in tara (inclusiv toate cheltuielile de functionare) si in afara tarii (mai putin cheltuielile pentru combustibili) pe durata Proiectului.
    Cheltuielile pentru echipamentul tehnic al biroului, cu exceptia mobilei, vor fi acoperite din bugetul Proiectului.
    Guvernul tarii gazda va asigura, de asemenea, servicii medicale si servicii pentru personalul strain care face parte din Biroul central al Proiectului, ca si pentru functionarii civili nationali si va sprijini personalul strain care face parte din Biroul central al Proiectului sa obtina cazare in aceleasi conditii de inchiriere care se aplica diplomatilor apartinand misiunilor straine acreditate in Polonia.
    Conventia privind privilegiile si imunitatile Organizatiei Natiunilor Unite, la care Guvernul Poloniei este parte, se va aplica in mod corespunzator in privinta Biroului central al Proiectului, a personalului si a proprietatii.
    Sectiunile 18 d, e, f si g din conventie nu se vor aplica totusi cetatenilor Republicii Polonia, angajati ai Biroului central al Proiectului.
    Reprezentantii guvernelor participante la reuniunile convocate sub auspiciile Proiectului, in timpul exercitarii functiilor lor si pe perioada deplasarilor spre si dinspre Polonia, se vor bucura de privilegiile si imunitatile prevazute in conventia mentionata.

    Primiti domnule, asigurarea inaltei mele consideratii.
    Jerzy Makarczyk

    Dlui Gerald Hinteregger
    Secretar executiv
    Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite
    Palais des Nations
    1211 Geneva

    APPENDIX G

    Stimate domnule ambasador,
    Am placerea sa va informez ca la ultima sesiune a Comitetului director pentru Autostrada Transeuropeana Nord-Sud (TEM), dl (dna) ........ din tara dvs. s-a bucurat de sprijinul unanim in vederea alegerii sale ca director adjunct de proiect TEM de la data de ....... pana la ............., iar apoi ca director de proiect de la ........ pana la ............. .
    In conformitate cu Acordul de cooperare pentru administrarea fondului comun, directorul de proiect este "selectat" de catre Comitetul director dintre reprezentantii statelor membre TEM. Domnul/doamna .............. va indeplini aceasta functie pe o perioada de 2 ani, avand posibilitatea prelungirii acestei perioade cu inca cel mult 2 ani, in conditiile in care Comitetul director va aproba acest lucru, iar guvernul tarii respective va fi de acord.
    Conditiile care reglementeaza indatoririle ce revin dlui/dnei ............., care vor fi incluse intr-un acord de servicii speciale, ce urmeaza a fi semnat intre dl (dna) .............. si Organizatia Natiunilor Unite, sunt reproduse mai jos, cu scopul de a fi aduse la cunostinta si a fi aprobate de autoritatile competente din tara dvs.

        Responsabilitatile care le revin directorilor adjuncti
    (sau altui tip de personal) de pe langa directorul de proiect

    Directorii adjuncti au sarcina de a ajuta directorul de proiect in activitatile tehnice, operationale, financiare, legate de conducerea TEM.

           Responsabilitatile directorului de proiect

    Sub conducerea Comitetului director si coordonarea C.E.E./O.N.U., directorul de proiect are urmatoarele responsabilitati:
    1. sa actioneze ca director al Biroului central al TEM (PCO);
    2. sa elaboreze proiectele programelor de lucru ce urmeaza a fi supuse aprobarii Comitetului director (SC) si sa le administreze, dupa adoptare;
    3. sa activeze ca secretar al Comitetului director (SC) si al coordonatorilor nationali TEM (TEMNC);
    4. sa acorde consultanta presedintelui director si TEMNC in probleme care necesita luarea unei decizii;
    5. sa pregateasca si sa distribuie tarilor membre informatii cu privire la problemele ce necesita adoptarea unei decizii;
    6. sa pastreze legatura permanenta cu coordonatorii nationali pentru toate problemele aferente implementarii activitatilor TEM;
    7. sa elaboreze Raportul directorului de proiect asupra tuturor activitatilor desfasurate de tip PCO si privind stadiul de realizare a TEM in perioada analizata, in vederea examinarii in cadrul sedintelor SC si TEMNC;
    8. sa organizeze si sa elaboreze documentatii de ordin tehnic si administrativ, care vor fi puse in discutie la toate reuniunile TEM;
    9. sa controleze activitatea expertilor care asigura servicii de consultanta in cadrul diverselor activitati si care coopereaza cu guvernele TEM in cadrul contributiei in servicii pentru Proiectul TEM;
    10. sa verifice activitatile administrative si financiare ce intra in competenta PCO;
    11. sa acorde asistenta pentru administrarea bugetului Proiectului, in conformitate cu deciziile SC si cu prevederile regulilor si reglementarilor financiare ale O.N.U.;
    12. sa asiste la selectarea consultantilor propusi, sub indrumarea Comitetului director, in functie de necesitati, pentru a acorda asistenta in realizarea activitatilor specifice, in conformitate cu programele de lucru;
    13. sa execute si alte sarcini incredintate de SC.
    Directorul de proiect va raporta direct directorului Diviziei de transporturi din cadrul C.E.E./O.N.U. sau reprezentantului acestuia.
    In calitatea sa de conducator al PCO din Varsovia, Polonia, directorul de proiect va supraveghea atat activitatea desfasurata de personalul sau strain, cat si de cel local pus la dispozitie de Guvernul Poloniei.
    Sediul directorului de proiect se afla la Varsovia, Polonia, si orice deplasare in afara acestui sediu va fi efectuata numai dupa consultarea prealabila si cu aprobarea Diviziei de transporturi a C.E.E./O.N.U.
    Pe baza conditiilor impuse mai sus, Organizatia Natiunilor Unite va oferi dlui (dnei) ............... un contract de la ......... pana la ........ ca director adjunct de proiect si de la ......... pana la ........ ca director de proiect.
    Sunt mentionate in continuare urmatoarele prevederi speciale suplimentare:
    1. Directorul de proiect va prelua functia la data ......... pentru o perioada de doi ani, cu posibilitate de prelungire a acestei perioade, dupa cum s-a specificat anterior.
    2. Guvernul .............. va raspunde de plata salariului si a tuturor celorlalte alocatii si beneficii, cum ar fi:
    a) plata directa catre el/ea a tuturor retributiilor si alocatiilor pe care el/ea are dreptul sa le primeasca in mod normal;
    b) plata tuturor cheltuielilor privind transportul personalului si al efectelor de stramutare spre si catre sediu;
    c) plata calatoriei si cheltuielile aferente dinspre si catre sediu pentru el/ea si persoanele intretinute de el/ea dupa numirea si separarea de C.E.E./O.N.U.
    3. Guvernul ............. va raspunde de asigurarea medicala si de accidente aferenta dlui (dnei) .........., acoperind perioada acestui contract cu C.E.E./O.N.U. si, mai mult, chiar peste ceea ce este stipulat la paragraful 4c).
    4. Organizatia Natiunilor Unite va asigura dlui (dnei) .................... urmatoarele:
    a) un document atestand statutul lui/ei ca expert al Organizatiei Natiunilor Unite in misiune si ca director de proiect C.E.E./O.N.U. - TEM;
    b) diurna pe perioada calatoriei lui/ei oficiale in afara sediului;
    c) in caz de deces, accident sau boala in timpul exercitarii atributiilor de serviciu in numele Organizatiei Natiunilor Unite, in timpul calatoriei, in conditiile prezentului contract, expertul sau persoanele intretinute de el/ea vor fi indreptatite la compensatii din partea Organizatiei Natiunilor Unite, echivalente compensatiilor care ar fi platibile unui membru al Organizatiei Natiunilor Unite, care indeplineste functii similare, in conformitate cu appendixul D privind Regulile personalului.

    V-as ramane recunoscator daca ati comunica conditiile, asa cum sunt stabilite in aceasta scrisoare, autoritatilor competente din ............. .
    Daca aceste conditii sunt acceptabile, va rog returnati-mi aceasta scrisoare, contrasemnata in mod corespunzator.

      Raman, stimate domnule ambasador.

                      Al dumneavoastra sincer,
                          Yves Berthelot
                        secretar executiv
       Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite

    Sunt de acord cu clauzele acestei scrisori
    Nume si titlu: .............                    Data ..........
    (Ambasadorul ...............
    Reprezentantul permanent al .............)



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 71/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 71 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu