E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 144 din  5 mai 2004

privind aprobarea Normelor de securitate radiologica - Sisteme de masurare cu surse de radiatii

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI


SmartCity3

              COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 534 din 15 iunie 2004

    In conformitate cu prevederile:
    - Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 11/2004 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale;
    - Hotararii Guvernului nr. 1.627/2003 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare;
    - Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, republicata, cu modificarile ulterioare,

    presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele de securitate radiologica - Sisteme de masurare cu surse de radiatii, prezentate in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 3
    Normele mentionate la art. 1 intra in vigoare la data publicarii.
    Art. 4
    Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, prin Directia radiatii ionizante, va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

                   Presedintele Comisiei Nationale pentru
                     Controlul Activitatilor Nucleare,
                                Lucian Biro,
                              secretar de stat

    ANEXA 1

                                   NORME
de securitate radiologica - Sisteme de masurare cu surse de radiatii

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Obiect
    Art. 1
    (1) Prezentele norme stabilesc cerintele de securitate radiologica aplicabile la sistemele de detectare sau de masurare ce utilizeaza surse inchise ori generatori de radiatii, cum ar fi: nivelmetre, densimetre, sisteme de cantarire continua etc.
    (2) Cerintele prezentelor norme completeaza cerintele privind dispozitivele de masurare care utilizeaza surse inchise sau generatori de radiatii, prevazute in Normele fundamentale de securitate radiologica, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 14/2000, cu completarile ulterioare, si in Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 366/2001.
    (3) Prezentele norme sunt aplicabile si instalatiilor de masura ai unor parametri fizici ce au incorporate sau utilizeaza pentru calibrare ori etalonare surse inchise de radiatii sau generatori de radiatii.

    Definitii
    Art. 2
    (1) Definitiile si abrevierile utilizate in prezentele norme sunt cele precizate in Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in Normele fundamentale de securitate radiologica si in anexa nr. 1 la prezentele norme.
    (2) Prevederile alin. (1) sunt completate cu definitiile si abrevierile specifice din STAS 9989/1-86, standardul ISO 7205 si din normele CEI/IEC 1336/1996 si CEI/IEC 60692/1999.

    Autoritatea de reglementare
    Art. 3
    (1) Conform prevederilor Legii nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, denumita in continuare CNCAN, este autoritatea nationala competenta in domeniul nuclear care exercita atributiile de reglementare, autorizare si control.
    (2) CNCAN autorizeaza sistemele de masurare prevazute la art. 1, in conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Normelor fundamentale de securitate radiologica si ale Normelor de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    (3) CNCAN autorizeaza si controleaza activitatile de producere, import, export, furnizare, transfer, detinere, depozitare, manipulare, transport si utilizare a sistemelor de masurare precizate la art. 1.

    CAP. 2
    Clasificarea

    Art. 4
    Sistemele de masurare prevazute la art. 1 se pot clasifica:
    1. In functie de tipul sursei de radiatii continute:
    a) cu surse inchise de radiatii;
    b) cu generatori de radiatii.
    2. In functie de tipul marimii fizice masurate sau al produsului sesizat:
    a) densimetre;
    b) grosimetre;
    c) nivelmetre;
    d) umidimetre;
    e) sisteme de masurare a concentratiei;
    f) detectoare de fum;
    g) detectoare de gaze toxice;
    h) spectrometre de fluorescenta de radiatii X;
    i) difractometre de raze X;
    j) aparate de masura a campurilor de radiatii cu surse de radiatii pentru calibrare incorporate;
    k) aparate de masura a contaminarii radioactive cu surse de radiatii pentru calibrare incorporate.
    3. In functie de pozitia sistemului:
    a) fixe;
    b) portabile;
    c) mobile ce se pot deplasa, instalate pe un mijloc de transport.
    4. In functie de principiul de functionare:
    a) atenuarea transmisiei radiatiei ionizante;
    b) retroimprastierea radiatiei ionizante;
    c) radiatia de fluorescenta X sau activarea prin neutroni;
    d) difractia radiatiilor X;
    e) masurarea radiatiei ionizante emise.

    CAP. 3
    Cerinte tehnice

    SECTIUNEA 1
    Cerinte tehnice generale

    Art. 5
    (1) Cerintele generale privind sistemele de masurare ce utilizeaza surse de radiatii ionizante au la baza prevederile standardului ISO 7205/1986, STAS 9989/1-86, SR ISO 2919/1996, SR ISO 9978/1996, CEI/IEC 1336/1996 si ale CEI/IEC 60692/1996, valabile atat pentru sistemele fixe, cat si pentru cele mobile.
    (2) Clasificarea sistemelor de masurare in functie de fasciculul de radiatii se face in conformitate cu prevederile pct. 3 al standardului STAS 9989/1-86 si pct. 4 al standardului ISO 7205/1986.

    Cerinte privind constructia sistemelor de masurare
    Art. 6
    (1) Prin constructie sistemele de masurare trebuie sa asigure protectia sursei sau generatorului de radiatii (mecanica si fizico-chimica) si radioprotectia corespunzatoare a personalului operator atat in timpul functionarii, cat si in perioada de verificare si intretinere.
    (2) Sistemele de masurare trebuie construite din materiale care sa reziste la conditiile de mediu ale locului in care sunt amplasate si la efectul indelungat al campurilor de radiatii.
    (3) Prin constructie trebuie asigurata protectia sursei in caz de incendiu. Sistemul trebuie astfel proiectat incat in caz de incendiu sursa sa ramana in container, iar capacitatea de protectie a containerului sa nu fie micsorata semnificativ in caz de incendiu.
    (4) Containerul blocului emitator trebuie prevazut cu un obturator care sa obtureze fasciculul de radiatii in pozitia oprit si sa asigure valori ale debitului echivalentului de doza sub valorile maxim admise prevazute de reglementarile in vigoare, pentru cazul fasciculului obturat.
    (5) Securitatea sursei trebuie sa fie asigurata printr-un dispozitiv de inchidere cu cheie care sa blocheze obturatorul in pozitia inchis si sa nu permita emisia fasciculului de radiatii si ejectarea sursei.
    (6) Blocul emitator trebuie astfel conceput si realizat incat prin sistemul de colimare fasciculul de radiatii sa aiba dimensiunile minime cerute de tipul sistemului de masurare si de conditiile tehnice de lucru ale acestuia.
    (7) Blocul detector trebuie astfel conceput si realizat incat sa corespunda cerintelor tehnice pentru fiecare tip de sistem de masurare, iar detectorul trebuie astfel ales incat activitatea sursei sa fie la niveluri cat mai mici rational posibile.
    (8) Miscarile subansamblului de masurare al sistemului trebuie efectuate in conditii de securitate radiologica.
    (9) Aparatele de masurare a campurilor de radiatii si aparatele de masurare a contaminarii radioactive cu surse de calibrare incorporate trebuie sa indeplineasca si prevederile reglementarilor Biroului Roman de Metrologie Legala.

    Cerinte privind constructia si functionarea obturatorului
    Art. 7
    (1) Mecanismul obturatorului trebuie sa prezinte fiabilitate constructiva si in operare. Trebuie sa functioneze in siguranta in orice conditii.
    (2) Pozitia inchis sau deschis a obturatorului va fi semnalizata luminos sau/si printr-un cod de culori. Pe container, la loc vizibil, va fi inscriptionat un text sau un cod de culori care sa indice pozitia obturatorului.
    (3) Stratul de la suprafata obturatorului, precum si alte parti componente ale acestuia si ale mecanismului de actionare nu trebuie confectionate din metale care se pot topi usor.
    (4) Mecanismul de actionare trebuie astfel conceput incat obturatorul sa nu se inchida/deschida accidental. Inchiderea/deschiderea trebuie sa se faca fara alte interventii decat cele prevazute in proiect.
    (5) Daca un sistem de masurare este prevazut cu mai multe obturatoare, fiecare trebuie sa aiba sistem propriu de actionare si indicare a pozitiei.
    (6) Obturatoarele actionate si controlate electric sau pneumatic trebuie sa se inchida automat daca tensiunea electrica sau aerul comprimat este intrerupt.
    (7) La revenirea curentului sau a presiunii aerului din sistemul pneumatic, deschiderea obturatorului trebuie sa nu se faca automat, ci numai dupa interventia operatorului.
    (8) Sistemele de masurare echipate cu un dispozitiv de actionare a obturatorului prin telecomanda vor avea in dotare un indicator luminos pentru indicarea pozitiei obturatorului. Indicatorul luminos va fi controlat prin miscarea obturatorului si este astfel conceput incat indicatia pentru obturator inchis sa apara numai daca obturatorul este complet inchis. Daca acesta este partial inchis, trebuie sa apara indicatia pentru obturator deschis.

    Cerinte privind sursele inchise utilizate de sistemele de masurare
    Art. 8
    (1) Sursele inchise utilizate in sistemele de masurare trebuie sa corespunda cerintelor standardelor SR ISO 9978/1996 referitor la etanseitate si SR ISO 2919/1996 referitor la incercarile care permit evaluarea securitatii si protectiei impotriva scurgerilor de material radioactiv. Totodata sursele trebuie sa mai indeplineasca si urmatoarele conditii:
    a) radionuclidul utilizat trebuie sa corespunda atat in ceea ce priveste activitatea, tipul de radiatie, energia radiatiei si timpul de injumatatire;
    b) timpul de injumatatire trebuie sa fie cat mai scurt rational posibil;
    c) activitatea sursei trebuie sa nu fie mai mare decat este necesar, pentru a lucra in conditii corespunzatoare in timpul de viata planificat al sistemului de masurare.
    (2) Daca activitatea surselor depaseste valorile prevazute in Normele fundamentale pentru transportul in siguranta al materialelor radioactive, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 373/2001, este necesara autorizarea transportului acestora.

    SECTIUNEA a 2-a
    Incercari de tip si de performanta pentru sistemele de masurare cu surse radioactive si generatori de radiatii ionizante

    Art. 9
    Incercarile de tip si de performanta se efectueaza in conformitate cu prevederile IEC 60692/1999, IEC 1336/1996, ISO 7205 si STAS 9989/1-86; cerintele si procedurile de incercare sunt prezentate in anexele nr. 2 si 3, iar criteriile de acceptabilitate sunt cele prevazute de standardele in baza carora se fac incercarile de tip sau de produs.
    Art. 10
    Incercarile de tip si de performanta trebuie efectuate de catre laboratoare de incercari, desemnate de CNCAN conform Normelor privind desemnarea organismelor notificate pentru domeniul nuclear, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 219/1999.
    Art. 11
    Verificarile tehnice periodice se pot efectua atat de catre laboratoare desemnate de CNCAN, cat si de catre societati autorizate de CNCAN pentru activitatea de manipulare a acestor sisteme de masurare.
    Art. 12
    (1) Atat pentru incercarile de tip si de performanta, cat si pentru verificarile tehnice periodice se vor emite buletine de incercari ce vor contine toate datele prevazute in anexa nr. 3.
    (2) Buletinele prevazute la alin. (1) se vor pastra la emitent si la beneficiar pe toata durata de viata a sistemului de masurare respectiv.

    SECTIUNEA a 3-a
    Debitul dozei in vecinatatea sistemului de masurare

    Art. 13
    Sistemele de masurare care contin surse inchise trebuie instalate sau ecranate astfel incat nivelul de expunere a oricarei persoane, inclusiv a persoanelor care efectueaza montajul sau intretinerea sursei ori a altor aparate sau instalatii din imediata apropiere a sursei, sa nu depaseasca nivelul maxim de expunere prevazut de Normele fundamentale de securitate radiologica.
    Art. 14
    Masurarea debitului echivalentului de doza se face, de regula, in conformitate cu prevederile cap. 7 din STAS 9989/1-86.
    Art. 15
    (1) Pentru sistemele exceptate de la autorizare echivalentul debitului de doza ambiental H* (10) si echivalentul de doza directional H' (0,07 ohm), oricare ar fi directia, nu trebuie sa depaseasca 1 micro Sv/h la o distanta de 0,10 m de orice suprafata accesibila a instalatiei.
    (2) Pentru sistemele care necesita inregistrarea sau autorizarea fara a presupune amenajari speciale, atunci cand sunt in functiune (obturator deschis), debitele maxime ale echivalentului de doza trebuie sa se incadreze in urmatoarele limite:
    a) maximum 500 micro Sv/h la distanta de 5 cm de suprafata sistemului;
    b) maximum 7,5 micro Sv/h la distanta de 1 m de suprafata sistemului.
    (3) Pentru sistemele care necesita amenajari speciale in vederea autorizarii, ecranele de protectie trebuie sa asigure o limita a dozei efective de 20 mSv/an pentru personalul expus profesional si de 1 mSv/an pentru persoanele din populatie.

    SECTIUNEA a 4-a
    Cerinte privind codurile si marcajele

    Art. 16
    Fiecare sistem de masurare trebuie prevazut cu inscriptii permanente, usor vizibile pentru a avertiza personalul despre prezenta materialelor radioactive si despre necesitatea de a evita orice iradiere inutila si care sa fie identificat printr-un cod din care sa reiasa clasa, subclasa si clasa de performanta. Codul va fi in conformitate cu prevederile pct. 8.1, ale tabelului nr. 3 al standardului ISO 7205/1996 si ale cap. 3 al STAS 9989/1-86.
    Art. 17
    (1) Fiecare sistem trebuie sa fie prevazut cu etichete sau marcaje potrivite.
    (2) Marcarea trebuie sa furnizeze informatii clare despre containerul sursei, sursa si detectorul utilizat:
    a) tipul, seria, anul de fabricatie, producatorul sistemului de masurare;
    b) referirea la standardul international conform caruia s-a atribuit codul de identificare;
    c) sursele incluse in sistemul de masurare trebuie identificate printr-o etichetare distincta care sa contina: simbolul chimic, numarul de masa al nuclidului, tipul, activitatea sursei si data masurarii care va fi marcata prin gravare/stantare sau reprodusa intr-o astfel de maniera incat sa fie lizibila pe toata perioada de utilizare a sistemului de masurare.
    (3) Tipul si numarul de identificare ale sursei trebuie sa fie lizibile pe tija sau pe suportul sursei.
    Art. 18
    (1) Placa de marcaj prevazuta la art. 17 alin. (2) trebuie sa contina activitatile maxime si minime ale nuclizilor utilizati, pentru care instalatia functioneaza normal.
    (2) Marcajul trebuie sa ramana lizibil pe toata durata de viata a sistemului sau a sursei.
    Art. 19
    Fiecare sistem de masurare va avea etichete individuale de identificare in conformitate cu prevederile pct. 10.2 al standardului ISO 7205/1996.

    CAP. 4
    Obligatiile titularului de autorizatie

    Art. 20
    Titularul de autorizatie, de certificat de inregistrare sau posesorul unui sistem de masurare cu surse de radiatii exceptat de la autorizare, dupa caz, are urmatoarele obligatii:
    a) sa se asigure ca activitatile nucleare pe care le desfasoara se realizeaza cu respectarea normelor legale si a standardelor aplicabile in vigoare, a instructiunilor de operare si service aplicabile sistemului respectiv;
    b) sa urmareasca faptul ca la toate fazele de conceptie, realizare, furnizare, procurare sau utilizare a sistemelor de masurare cu surse de radiatii sa fie prevazute si aplicate normele privind securitatea instalatiilor radiologice, protectia personalului, a populatiei, a mediului inconjurator si a bunurilor materiale;
    c) sa asigure amenajarile necesare, dotarile corespunzatoare si controlul adecvat pentru desfasurarea activitatilor nucleare cu sisteme de masura cu surse de radiatii, dupa caz;
    d) sa cunoasca conditiile si limitele autorizatiei eliberate de CNCAN in conditiile legii;
    e) sa asigure personal operator cu nivelul adecvat de cunostinte domeniului in care se desfasoara activitatile nucleare;
    f) sa numeasca prin decizie persoana responsabila cu securitatea radiologica;
    g) sa confere persoanei responsabile cu securitatea radiologica autoritatea de a opri operatiunile care nu prezinta securitate radiologica;
    h) sa dispuna consultarea unui expert acreditat de CNCAN pentru activitatile de procurare si intocmire a documentatiei de autorizare, a sistemului de management al calitatii si programului de securitate radiologica, inclusiv a masurarilor dozimetrice necesare;
    i) sa aloce resurse suficiente de timp si bani pentru asigurarea radioprotectiei, protectiei fizice, instruirii personalului, controlului medical periodic si pentru autorizarea sistemului conform legii;
    j) sa aloce resurse necesare pentru asigurarea mentenantei, service-ului si verificarii tehnice periodice a instalatiilor de catre unitati autorizate de CNCAN pentru tipul de instalatii utilizate;
    k) sa asigure, dupa caz, echipamentul individual de radioprotectie corespunzator;
    l) sa anunte de indata CNCAN si laboratoarele de igiena radiatiilor nucleare din cadrul directiilor de sanatate publica (DSP) despre orice incident sau accident radiologic petrecut la sistemul de masurare cu surse de radiatii;
    m) in caz de pierdere sau furt al surselor radioactive, atat titularii de autorizatii sau certificate de inregistrare, cat si posesorii de instalatii exceptate de la autorizare au obligatia de a anunta de indata CNCAN, laboratorul de igiena radiatiilor nucleare din cadrul DSP teritoriale si organul teritorial de politie.

    CAP. 5
    Atributiile responsabilului cu securitatea radiologica

    Art. 21
    Responsabilul cu securitatea radiologica are urmatoarele atributii si responsabilitati:
    1. sa cunoasca si sa respecte limitele si conditiile cuprinse in autorizatie sau in certificatul de inregistrare si sa se asigure ca desfasurarea activitatilor se face cu respectarea acestor limite si conditii, precum si a prevederilor din manualul de operare si din cel de service;
    2. sa aplice metodele de lucru si tehnicile care conduc, in desfasurarea activitatii cu surse de radiatii, la reducerea la minimum a riscului de suprairadiere sau contaminare;
    3. sa tina sistematic evidenta surselor de radiatii, precum si eficienta masurilor de asigurare impotriva degradarii, raspandirii sau sustragerii acestora;
    4. sa controleze periodic nivelurile de radiatii, de concentratii si de contaminare radioactiva, dupa caz, existente in zona controlata si/sau in zona supravegheata, precum si integritatea masurilor privind securitatea instalatiilor si sa tina evidenta rezultatelor masuratorilor privind nivelurile de radiatii, concentratiile si nivelurile de contaminare radioactiva din zona controlata/supravegheata, obtinute ca urmare a controalelor efectuate;
    5. sa urmareasca efectuarea controlului medical la angajare si periodic pentru intregul personal expus profesional;
    6. sa asigure verificarea metrologica a aparaturii de masura si control dozimetric existente in dotare, in conformitate cu prevederile normelor de metrologie legala si cu specificatiile producatorului;
    7. sa organizeze echipele de interventie si sa propuna dotarea acestora pentru cazuri de urgenta;
    8. sa verifice periodic gradul de pregatire a echipelor de interventie;
    9. sa efectueze periodic instructajul intregului personal care lucreaza cu surse de radiatii;
    10. sa controleze modul in care se respecta de catre personalul expus profesional masurile de securitate impotriva radiatiilor ionizante, prevazute de norme, de autorizatia eliberata (inclusiv in documentatiile anexe), si cele prevazute in dispozitiile CNCAN, precum si ale altor organe de control;
    11. sa controleze ca vizitele sa fie efectuate cu respectarea masurilor de radioprotectie, asigurand folosirea echipamentului de radioprotectie corespunzator;
    12. sa asigure, pentru personalul expus profesional de categorie A, supravegherea dozimetrica individuala si evidenta rezultatelor dozimetriei individuale, in conformitate cu reglementarile specifice emise de CNCAN; sa controleze utilizarea corecta a sistemului de dozimetrie individuala de catre intregul personal expus profesional;
    13. sa controleze si sa asigure ca orice modificare a metodelor de lucru, a utilajelor sau instalatiilor din cadrul activitatii nucleare autorizate, care ar putea antrena un risc de suprairadiere sau contaminare radioactiva, sa nu fie efectuata fara ca in prealabil sa fi fost asigurate masurile de securitate necesare si de autorizare conform prevederilor legale;
    14. sa asigure si sa controleze amplasarea mijloacelor de avertizare si sa urmareasca corecta lor functionare;
    15. sa anunte de indata titularul de autorizatie despre orice situatii (inclusiv defectiuni la instalatii), care ar putea antrena riscul unor suprairadieri sau contaminari, in vederea asigurarii masurilor de prevenire; in cazul in care situatia comporta urgenta, trebuie sa ia masurile preliminare necesare pentru evitarea suprairadierii personalului expus profesional si a persoanelor din populatie;
    16. sa anunte de indata titularul de autorizatie si, sub autoritatea acestuia, CNCAN si celelalte autoritati specificate la art. 134 alin. 2 din Normele fundamentale de securitate radiologica despre orice pierdere sau sustragere de surse de radiatii, instalatii nucleare si materiale radioactive si sa ia masurile preventive necesare pentru evitarea unor eventuale suprairadieri sau contaminari ale personalului in zonele in care s-ar putea afla sursa pierduta;
    17. sa anunte de indata titularul de autorizatie si, sub autoritatea acestuia, CNCAN si celelalte autoritati precizate in reglementarile specifice emise de CNCAN despre orice urgenta radiologica aparuta si sa adopte de indata masurile pentru limitarea si lichidarea urmarilor provocate, pentru acordarea primului ajutor si pentru asigurarea asistentei medicale corespunzatoare; sa interzica accesul oricaror persoane in zona contaminata sau in care nivelul de iradiere depaseste limitele admise, cu exceptia persoanelor desemnate pentru interventie, care trebuie sa utilizeze echipamentul de protectie corespunzator;
    18. sa inregistreze intr-un registru special intrarea in gestiune a surselor inchise, a surselor deschise sau a generatorilor de radiatii, astfel:
    a) sursele inchise sau deschise trebuie inregistrate in registrul special mentionat mai sus, cu urmatoarele date: denumirea materialului radioactiv, activitatea fiecarui radionuclid continut, data masurarii radioactivitatii, denumirea producatorului, conform datelor inscrise in documentele de receptie ale sursei respective;
    b) instalatiile, aparatele sau dispozitivele care folosesc surse inchise trebuie inregistrate cu urmatoarele date: denumirea materialului radioactiv, activitatea fiecarui radionuclid continut, data masurarii radioactivitatii, numarul de preparate (materiale radioactive) care intra in componenta instalatiei, aparatului sau dispozitivului, denumirea producatorului, conform datelor inscrise in documentele de receptie ale instalatiei respective;
    c) generatorii de radiatii trebuie inregistrati cu urmatoarele date: denumirea, tipul de radiatie generat, energia si intensitatea radiatiei, numarul de fabricatie si denumirea producatorului, conform datelor inscrise in documentele de receptie ale generatorului respectiv;
    19. sa inregistreze in registrul mentionat la pct. 18 sursele pe care le elibereaza din depozitul unitatii (sau de la locul de pastrare), numele persoanelor care le primesc si care urmeaza sa le utilizeze la locurile de munca autorizate sau in afara acestora; se vor inregistra data si ora de eliberare;
    20. sa inregistreze in registrul mentionat la pct. 18 reintrarea in depozit (locul de pastrare) a surselor care au fost utilizate la locurile de munca autorizate sau in afara acestora; se vor mentiona data si ora reintrarii sursei in depozit;
    21. sa tina evidenta deseurilor radioactive predate pentru tratarea lor catre unitati specializate, eliminate la canalizare, in aer, apa sau sol, cu precizarea starii de agregare, precum si a radioactivitatii pe radionuclizi.

    CAP. 6
    Obligatiile personalului operator care utilizeaza, manipuleaza sau transporta instalatiile

    SECTIUNEA 1
    Cerinte privind pregatirea personalului operator, de service si intretinere

    Cerinte privind pregatirea personalului operator
    Art. 22
    Personalul operator trebuie:
    1. sa fie instruit in domeniul radioprotectiei si sa posede permise de exercitare conform art. 9 din Legea nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    2. sa cunoasca limitele si conditiile din autorizatiile eliberate de CNCAN;
    3. sa fie instruit in privinta functionarii si utilizarii sistemelor de masurare cu surse radioactive incorporate;
    4. sa fie instruit in privinta modului de lucru al obturatorului sursei;
    5. sa fie instruit corespunzator pentru a actiona in caz de incident radiologic;
    6. sa aiba la dispozitie manualul de operare cu instructiunile si procedurile de lucru, de verificare si mentenanta pe care trebuie sa le aplice.

    Cerinte privind activitatea si pregatirea personalului de service si intretinere
    Art. 23
    (1) Persoanele implicate in activitatea de service si intretinere trebuie sa fi absolvit un curs de radioprotectie aprobat de CNCAN.
    (2) Persoanele implicate in activitatea de service si intretinere trebuie sa faca dovada absolvirii unui curs de specialitate, de preferinta la producatorul instalatiilor pentru care desfasoara aceasta activitate.
    (3) Persoanele implicate in activitatea de service si intretinere trebuie sa posede permise de exercitare, valabile, eliberate de CNCAN.

    Atributiile si responsabilitatile personalului operator
    Art. 24
    Personalul operator are urmatoarele atributii si responsabilitati:
    1. sa isi insuseasca temeinic cunostintele necesare desfasurarii activitatii lor, prevederile din norme, regulamente, procedurile sau instructiunile aplicabile la activitatea pe care o desfasoara, precum si modul de utilizare a echipamentului individual de protectie si a sistemului de dozimetrie individuala;
    2. sa respecte instructiunile si dispozitiile persoanei responsabile cu securitatea radiologica, sub a carei supraveghere isi desfasoara activitatea;
    3. sa lucreze cu atentie pentru a evita provocarea unor incidente;
    4. sa respecte masurile de protectie individuala, masurile de securitate a instalatiilor si sa utilizeze echipamentul individual de protectie in conformitate cu prevederile normelor, regulamentelor si instructajelor facute;
    5. sa nu schimbe de la locul lor sau sa aduca modificari la mijloacele destinate securitatii si protectiei, fara aprobarea prealabila a responsabilului cu securitatea radiologica;
    6. sa nu efectueze din proprie initiativa operatiuni sau manipulari care ar putea afecta securitatea proprie, a restului personalului expus profesional din cadrul unitatii, a populatiei si mediului inconjurator;
    7. sa anunte de indata responsabilul cu securitatea radiologica despre orice defectiune sau situatie pe care a observat-o si care ar putea antrena suprairadierea/contaminarea proprie ori a restului personalului, in vederea aplicarii masurilor de remediere;
    8. sa anunte de indata responsabilul cu securitatea radiologica despre pierderea sau sustragerea oricarei surse de la locul sau de munca ori din alte parti;
    9. sa anunte de indata responsabilul cu securitatea radiologica despre incidentul care a survenit la locul sau de munca sau despre incidentul observat la alt loc de munca si sa participe, conform sarcinilor ce-i revin prin planul de interventie, la localizarea ori lichidarea acestuia.

    CAP. 7
    Cerinte privind asigurarea calitatii

    Art. 25
    (1) In conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in activitatea nucleara desfasurata, titularul de autorizatie sau de certificat de inregistrare trebuie sa instituie si sa mentina un sistem controlat de management al calitatii in conformitate cu reglementarile specifice de asigurare a calitatii emise de CNCAN si trebuie sa se asigure ca atat furnizorii de produse si servicii, cat si subfurnizorii acestora, in lant, instituie si mentin propriul lor sistem controlat de management al calitatii.
    (2) Toate activitatile de procurare, utilizare, verificare, control si calibrare a sistemelor cu surse de radiatii, precum si cele de interventii, service, dezafectare, ambalare, transport, de gestiune, evidenta, anuntari si raportari, prevazute de normele in vigoare, vor fi procedurate si implementate o data cu sistemul de management al calitatii mentionat la alin. (1).
    (3) Sunt obligatorii instituirea si mentinerea unui program de verificari si lucrari de intretinere si service care trebuie sa tina seama de recomandarile producatorului si ale furnizorului surselor si sistemelor de masurare. Acest program va contine cel putin urmatoarele:
    a) verificarile de rutina care se executa la inceputul programului de lucru. Aceste verificari sunt executate de operatori conform procedurilor sau instructiunilor mentionate la alin. (2). Orice defectiune depistata in functionarea sistemului de masurare va fi anuntata responsabilului cu securitatea radiologica;
    b) verificarile periodice executate conform cerintelor din manualul de operare, conform procedurilor din reglementarile specifice sau conditiilor din autorizatia eliberata de CNCAN. Aceste verificari se fac de catre unitati de service specializate si autorizate de CNCAN. Buletinele de verificare emise de aceste unitati sunt inregistrari permanente ale sistemului de calitate si se pastreaza in cartea tehnica a sistemului aflata in grija responsabilului cu securitatea radiologica;
    c) orice sistem declarat necorespunzator la verificarile de rutina sau la cele periodice trebuie scos de indata din functiune, etichetat ca "neconform" si nu va fi utilizat decat dupa reparare si dupa o noua verificare prin unitatile autorizate de CNCAN, conform prevederilor Legii nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (4) Pentru fiecare sistem de masurare cu surse de radiatii mentionat la art. 1 se constituie si se mentine cate o carte tehnica a acestuia, care reprezinta o inregistrare permanenta ce se pastreaza pe toata durata de viata a sistemului de masurare. Cartea tehnica este pastrata de responsabilul cu securitatea radiologica si trebuie sa cuprinda, dupa caz:
    a) documentele de provenienta a sistemului;
    b) manualul de operare;
    c) manualul de service si mentenanta;
    d) procesul-verbal de instalare/montare si punere in functiune si buletinul de verificare dupa punerea in functiune;
    e) evidenta tuturor interventiilor de mentenanta, service sau reparare capitala efectuate;
    f) toate modificarile sau adaptarile efectuate;
    g) schimbarile de amplasament, reinstalare, montare etc.;
    h) verificarile periodice efectuate si buletinele de verificare emise;
    i) inventarul complet al sistemului.

    CAP. 8
    Utilizarea si conditiile de operare

    SECTIUNEA 1
    Debitele de doza in aria de operare a sistemului de masurare si masuri de radioprotectie

    Masurarea debitului dozei
    Art. 26
    (1) In cazul in care sunt utilizate surse care emit radiatii fotonice cu energia mai mare de 20 keV sau neutroni, debitul dozei va fi determinat ca debit ambiental.
    (2) Daca energia radiatiei fotonice nu depaseste 20 keV sau sursa emite radiatii beta, debitul dozei va fi determinat ca debit directional.

    Debitele maxime de doza admise
    Art. 27
    (1) Pentru sistemele exceptate de la autorizare echivalentul debitului de doza ambiental H* (10) si echivalentul de doza directional H' (0,07 ohm), oricare ar fi directia, nu trebuie sa depaseasca 1 micro Sv/h la o distanta de 0,10 m de orice suprafata accesibila a instalatiei.
    (2) Pentru sistemele care necesita inregistrarea sau autorizarea fara a presupune amenajari speciale, ecranul aparatului va fi astfel proiectat sau instalarea aparatului astfel facuta incat debitul echivalentului de doza in punctele accesibile persoanelor neexpuse profesional sa nu depaseasca urmatoarele valori:
    a) 2,5 micro Sv/h la locurile de munca permanente;
    b) 7,5 micro Sv/h la alte locuri accesibile;
    c) 25 micro Sv/h la acele puncte ale locurilor de munca permanente, care pot fi atinse cu mana (in care ajung mainile);
    d) ecranele de protectie ori dispozitivele distantiere prevazute trebuie sa asigure limitarea corespunzatoare a debitului de doza la locul operatorului;
    e) in cazurile specificate mai sus nu sunt necesare ecrane de protectie atunci cand distanta dintre suprafata exterioara a ansamblului sursa detector si punctul in care debitul echivalentului de doza ajunge sa satisfaca cerintele de limitare [lit. a) si b) de mai sus] este mai mica sau egala cu 0,5 m, astfel incat este exclusa posibilitatea expunerii intregului corp;
    f) dispozitivele distantiere necesare pentru a fi indeplinite cerintele de limitare a dozei specificate la lit. b) trebuie sa fie marcate suplimentar cu simbolul pericol de radiatii ionizante, in conformitate cu ISO 361.
    (3) Pentru sistemele care necesita amenajari speciale in vederea autorizarii, ecranele de protectie trebuie sa asigure o limita a dozei efective de 20 mSv/an pentru personalul expus profesional si de 1 mSv/an pentru persoanele din populatie.
    (4) La sistemele mobile sau portabile valoarea debitului echivalentului de doza la suprafata exterioara nu va depasi valoarea de 100 micro Sv/h, iar la 1 m de aceasta valoarea de 3 micro Sv/h.

    Masuri de radioprotectie
    Art. 28
    (1) Pentru sistemele exceptate de la autorizare, la care radioprotectia este asigurata prin constructia sistemului, utilizatorul are obligatia de a lua toate masurile care se impun, astfel incat acesta sa fie utilizat la parametrii prevazuti in cartea tehnica a aparatului, si de a asigura efectuarea verificarilor tehnice periodice de catre o societate autorizata, pentru a se asigura ca acesta lucreaza in conditii prestabilite.
    (2) Pentru sistemele care necesita inregistrarea sau autorizarea fara a presupune amenajari speciale suplimentare fata de masurile luate prin constructie, radioprotectia trebuie realizata si prin urmatoarele masuri obligatorii:
    a) interzicerea lucrului permanent in zona in care debitul dozei depaseste 5 micro Sv/h;
    b) interzicerea stationarii mai mult de o ora pe zi in zona in care sursa produce un debit al dozei mai mare de 5 micro Sv/h;
    c) elaborarea de proceduri adecvate pentru personalul operator si de intretinere, daca exista cerinte de operare sau intretinere in zona in care debitul de doza depaseste 5 micro Sv/h, astfel incat debitele de doza sa nu conduca la expuneri care sa depaseasca limitele autorizate; personalul operator si de intretinere trebuie sa fie instruit corespunzator si sa poarte dozimetre individuale digitale cu prag de alarmare.
    (3) Pentru sistemele care necesita amenajari speciale in vederea autorizarii, ecranele de protectie trebuie sa asigure o limita a dozei efective de 20 mSv/an pentru personalul expus profesional si de 1 mSv/an pentru persoanele din populatie.
    (4) Se vor efectua masurari conform prevederilor art. 25, iar debitele de doza trebuie sa se incadreze in limitele prevazute la art. 26 din prezentele norme.

    SECTIUNEA a 2-a
    Verificarea etanseitatii

    Art. 29
    (1) Verificarea etanseitatii surselor inchise ce echipeaza sistemele de masurare se efectueaza in conformitate cu prevederile SR ISO 9978/1996.
    (2) Metoda de verificare cu stergere prin tamponare si criteriile de acceptare sunt in conformitate cu prevederile cap. 5.3 al SR ISO 9978/1996.
    (3) Verificarea prin stergere umeda a surselor inchise se face:
    a) inaintea instalarii sistemului de masurare;
    b) de fiecare data cand sursa sau alte componente sunt demontate pentru operatiuni de intretinere sau de reparatii;
    c) ori de cate ori exista suspiciuni ca mediul in care lucreaza sistemul poate coroda invelisul sursei, deoarece pot aparea scurgeri, inclusiv contaminare;
    d) periodic, la intervale de cel putin 6 luni sau conform cerintelor stabilite de CNCAN in procesul de autorizare;
    e) ori de cate ori este reamplasata sau inlocuita sursa.
    (4) Verificarea etanseitatii prin stergere umeda trebuie facuta pe suprafata sursei inchise sau pe zone invecinate acesteia. Verificarile se fac de catre laboratoare de masurari desemnate de CNCAN, unitati de specialitate autorizate de CNCAN sa manipuleze surse de radiatii.
    (5) In cazul in care se constata un debit al dozei mai mare decat cel prevazut intr-o functionare in conditii normale, verificarea se va face pe partile apropiate care pot fi contaminate cu substante radioactive, in cazul in care s-ar produce scurgeri radioactive;
    (6) Se excepteaza de la verificarea etanseitatii prin stergere umeda sursele de radiatii care contin gaze radioactive.
    Art. 30
    In cazul in care scurgerile radioactive ale unei surse inchise sunt mai mari decat 185 Bq, care pot conduce la contaminari ce depasesc limitele de acceptabilitate prevazute de SR ISO 9978/1996, titularul de autorizatie:
    1. va inlocui sursa si va notifica la CNCAN, in termen de 24 de ore, inlocuirea sursei;
    2. va preda sursa deteriorata ca deseu radioactiv la o unitate autorizata de preluare a deseurilor radioactive si va notifica CNCAN, in termen de 24 de ore, predarea acesteia.

    CAP. 9
    Regimul de autorizare

    SECTIUNEA 1
    Cerinte prealabile

    Art. 31
    Exceptarea de la autorizarea utilizarii a sistemelor de masurare ce utilizeaza surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante se realizeaza in conditiile prevederilor art. 8 si 9 din Normele fundamentale de securitate radiologica. Aceasta se specifica in autorizatia de securitate radiologica a produsului respectiv, eliberata de CNCAN.
    Art. 32
    Autorizarea sistemelor de masurare ce utilizeaza surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante se realizeaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Normelor de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    Art. 33
    Sistemul de autorizare se realizeaza prin:
    a) inregistrare;
    b) autorizare care nu necesita amenajari speciale;
    c) autorizare in conditiile in care sunt necesare amenajarile speciale.
    Art. 34
    (1) Fiecare sistem de masurare cu surse de radiatii trebuie sa posede autorizatie de securitate radiologica pentru produs (ASR).
    (2) Solicitarea si obtinerea autorizatiei de securitate radiologica pentru produs se fac in conformitate cu prevederile art. 14 - 18, 47 - 57, 59 - 61 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    (3) Prin autorizatia de securitate radiologica pentru produs se stabileste de catre CNCAN regimul ulterior de autorizare a sistemului de masurare prevazut la art. 1 si care poate fi:
    a) exceptare de la autorizarea detinerii si utilizarii;
    b) autorizare prin inregistrare cand nu necesita amenajari speciale, iar activitatea surselor utilizate este sub limita stabilita prin reglementari;
    c) autorizare, cu sau fara amenajari suplimentare, in functie de riscul radiologic asociat sistemului de masurare.
    Art. 35
    Activitatile de producere, import, export, transfer si manipulare a sistemelor de masura cu surse de radiatii necesita obtinerea unei autorizatii eliberate de CNCAN, chiar daca utilizarea si detinerea sistemelor de masurare cu surse de radiatii este exceptata de la autorizare prin autorizatia de securitate radiologica obtinuta conform prevederilor art. 31.

    SECTIUNEA a 2-a
    Inregistrarea si documentatia tehnica necesara inregistrarii

    Art. 36
    Sunt supuse autorizarii prin inregistrare in vederea utilizarii sistemele de masurare ce utilizeaza surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante care nu pot fi exceptate de la regimul de autorizare si care indeplinesc cel putin una dintre conditiile:
    a) contin surse alfa sau beta active care nu necesita prezenta permanenta a unui operator;
    b) contin surse gama active, a caror activitate nu depaseste 3,7 GBq si care nu necesita prezenta unui operator;
    c) contin generatori de radiatii care nu necesita prezenta permanenta a unui operator, iar daca prezenta acestuia este necesara, nu are acces si nu este necesar accesul in fasciculul direct de radiatie in timpul procesului normal de lucru;
    d) sunt astfel clasificate prin autorizatia de securitate radiologica pentru produs.
    Art. 37
    Cererea de inregistrare trebuie sa cuprinda informatiile prevazute la art. 57 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    Art. 38
    (1) Pentru sistemele care sunt supuse inregistrarii documentatia se va intocmi in conformitate cu prevederile art. 58 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    (2) Documentatia tehnica pentru autorizarea prin inregistrare va specifica, dupa caz, tipul sistemului de masurare, tipul sursei sau generatorului de radiatii ionizante, numarul de sisteme, varianta constructiva, componenta, parametrii maximi, datele de identificare, anul fabricatiei, producatorul, furnizorul, data achizitionarii, utilizarea specifica ce urmeaza a i se da, localizarea, regulamentul de lucru, masurile de radioprotectie.
    (3) Documentatia trebuie sa fie insotita de o copie a documentelor care sa ateste provenienta si, dupa caz, o copie a testelor de acceptabilitate realizate de producator sau de montator.
    (4) Documentatia va contine si datele persoanei responsabile cu securitatea radiologica, cu mentionarea numarului si nivelului permisului de exercitare eliberat de CNCAN, pregatirea generala si pregatirea specifica in domeniul nuclear.
    Art. 39
    Eliberarea certificatului de inregistrare preceda desfasurarea activitatii de utilizare a sistemelor de masurare.

    SECTIUNEA a 3-a
    Autorizarea si documentatia tehnica necesara autorizarii

    Art. 40
    Sunt supuse autorizarii in vederea utilizarii sistemele de masurare ce utilizeaza surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante care depasesc limitele de exceptare si cele de inregistrare prevazute la art. 36.
    Art. 41
    Cererea de autorizare a utilizarii sistemelor de masurare ce contin surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 57 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    Art. 42
    (1) Documentatia tehnica necesara autorizarii utilizarii sistemelor de masurare ce utilizeaza surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante va fi intocmita in conformitate cu prevederile art. 62 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    (2) Documentatia tehnica necesara autorizarii, pe faze, a utilizarii sistemelor de masurare ce au in componenta surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante va fi intocmita in conformitate cu prevederile art. 63 si 64 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    Art. 43
    Documentatia tehnica va contine declaratia de expertizare si acceptare a acesteia, semnata de catre expertul acreditat mentionat in cerere, iar declaratiile din documentatia tehnica vor fi sustinute cu copii ale documentelor doveditoare.

    CAP. 10
    Scoaterea din functiune, incetarea activitatii si dezafectarea sistemelor de masurare cu surse inchise de radiatii si generatori de radiatii

    SECTIUNEA 1
    Cerinte generale

    Art. 44
    La scoaterea din functiune si incetarea activitatii, titularul de autorizatie are obligatia de a concepe si de a pune in practica un plan de dezafectare si de a solicita la CNCAN, daca este cazul, eliberarea autorizatiei de dezafectare, in conditiile art. 41 si 73 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.
    Art. 45
    Operatiunile de scoatere din functiune a sistemelor de masurare cu surse radioactive se vor efectua numai de catre unitati autorizate de CNCAN, in conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Normelor de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.

    SECTIUNEA a 2-a
    Depozitarea intermediara

    Art. 46
    La scoaterea din functiune a unui sistem de masurare care contine surse inchise de radiatii sunt necesare:
    1. inaintea inceperii lucrarilor de scoatere din functiune obturatorul sursei de radiatii trebuie blocat in pozitia inchis;
    2. sursa de radiatii trebuie mentinuta in propriul container, inchis in conditii de depozitare, prevazut cu semne de avertizare adecvate;
    3. demontarea si verificarea sistemului de masurare dupa demontare trebuie facute de o unitate autorizata de CNCAN pentru manipularea acestora, conform prevederilor Legii nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    4. ecranarea locului de depozitare trebuie astfel realizata incat doza efectiva data de sursele radioactive pentru persoanele din populatie sa nu depaseasca 1 mSv/an;
    5. dova in exteriorul depozitului de surse nu trebuie sa depaseasca 2,5 micro Sv/h;
    6. sursele de radiatii care nu mai pot fi utilizate vor fi predate ca deseuri radioactive la o unitate autorizata si se va notifica la CNCAN predarea acestora.

    SECTIUNEA a 3-a
    Renuntarea la sursele de radiatii

    Art. 47
    Materialele radioactive, echipamentele si bunurile care au fost contaminate cu substante radioactive care nu se pot decontamina sunt considerate deseuri radioactive.
    Art. 48
    In cazul in care sistemele de masurare sunt scoase din functiune si nu mai sunt utilizate, sursele radioactive fie se vor returna la furnizor, fie se vor casa si se vor preda ca deseuri radioactive la o unitate special autorizata.
    Art. 49
    Daca durata de viata prescrisa de producator pentru sursele radioactive nu a expirat, acestea pot fi utilizate pentru alte aplicatii sau transferate altor utilizatori autorizati numai in baza unei autorizatii corespunzatoare eliberate de CNCAN in conformitate cu prevederile legii.
    Art. 50
    Inaintea transferului surselor trebuie efectuat testul de etanseitate pentru surse inchise prin metoda stergerii umede, conform prevederilor SR ISO 9987/1996, de catre o unitate autorizata de CNCAN conform prevederilor legii.
    Art. 51
    Orice renuntare la sursele radioactive fie prin transfer in vederea utilizarii, fie prin predare la o unitate special autorizata se va face dupa notificarea la CNCAN si obtinerea autorizatiilor prevazute de lege.

    SECTIUNEA a 4-a
    Incetarea activitatii

    Art. 52
    La incetarea activitatii titularul de autorizatie trebuie sa conceapa si sa puna in practica un plan de dezafectare autorizat, daca este cazul.
    Art. 53
    (1) Titularul de autorizatie trebuie sa transfere sursele la utilizatori autorizati, pe baza unei autorizatii specifice, sau sa le predea unei unitati special autorizate;
    (2) Deseurile radioactive rezultate ca urmare a decontaminarii se vor preda la o unitate special autorizata.
    Art. 54
    Titularul de autorizatie trebuie sa decontamineze, daca este cazul, spatiile pe care le-a utilizat pana la limita de scoatere de sub regimul de autorizare.
    Art. 55
    In cazul in care sistemele de masurare utilizeaza generatori de radiatii ionizante, la dezafectarea instalatiei titularul de autorizatie fie va retine tubul generator de radiatii, fie il va transfera altor utilizatori, in conditiile prevazute de lege si potrivit reglementarilor in vigoare, fie il va casa si il va distruge.
    Art. 56
    Pentru scoaterea din evidenta CNCAN titularul de autorizatie trebuie sa transmita o adresa cu precizarea datelor titularului de autorizatie si datele de identificare a sistemului autorizat, insotita de urmatoarele documente:
    a) copie de pe procesul-verbal de casare a instalatiei;
    b) copie de pe documentele de transfer al surselor sau generatorilor de radiatii in conditiile prevederilor art. 52 si 54;
    c) avizul sanitar de incetare a activitatii, eliberat de directia de sanatate publica teritoriala - laboratorul de igiena radiatiilor nucleare, numai pentru sistemele cu surse inchise de radiatii ionizante care poseda autorizatie de utilizare-functionare.
    Art. 57
    Notificarea incetarii activitatii se va face in conformitate cu formularele nr. 6 sau 7, dupa caz, din anexa nr. 1 la Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.

    SECTIUNEA a 5-a
    Dezafectarea

    Art. 58
    Autorizatia de dezafectare se va solicita numai pentru sistemele de masurare care utilizeaza surse inchise de radiatii gama cu activitate mai mare de 37 GBq sau surse de neutroni utilizate pentru activare.
    Art. 59
    (1) Pentru sistemele de masurare care nu se incadreaza in prevederile art. 42 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare, nu este necesara autorizatia de dezafectare.
    (2) Dezafectarea trebuie efectuata prin intermediul unei unitati cu autorizatie de manipulare corespunzatoare.
    Art. 60
    Documentatia necesara eliberarii autorizatiei de dezafectare se va intocmi in conformitate cu prevederile art. 73 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare.

    CAP. 11
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 61
    Prezentele norme intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 62
    Autorizatiile si certificatele de inregistrare eliberate de CNCAN pana la aparitia prezentelor norme raman valabile pana la expirarea acestora, dar nu mai mult de 1 ianuarie 2007.
    Art. 63
    Nerespectarea prevederilor prezentelor norme atrage sanctiuni administrative, disciplinare, contraventionale sau penale.
    Art. 64
    Anexele nr. 1, 2, 3 si 4 fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 1
    la norme

                                   DEFINITII

    1. Sistem de masurare cu surse de radiatii - dispozitiv de masurare, control sau detectie care utilizeaza radiatia emisa de una sau mai multe surse radioactive ori generatori de radiatii. Sistemul contine de regula un bloc emitator si un bloc receptor care pot fi distincte si independente sau pot constitui un singur bloc emitator - detector.
    2. Bloc emitator - parte a sistemului care contine sursele de radiatii sau generatorul de radiatii si asigura cerintele de securitate radiologica si radioprotectie prevazute de reglementarile in vigoare.
    3. Bloc detector - parte a sistemului de masurare care contine detectorul de radiatii si anexele acestuia.
    4. Dispozitiv de colimare - un dispozitiv care delimiteaza unul sau mai multe fascicule utile, a caror sectiune in planul detectorului nu depaseste sectiunea acestuia sau a ecranelor absorbante care ii sunt asociate prin constructie.
    5. Fascicul util - partea din fasciculul de radiatie provenit de la sursa de radiatii care trece prin fereastra, apertura, conul sau alte dispozitive de colimare ale blocului detector.
    6. Dispozitiv de obturare a fasciculului util (obturator) - dispozitiv ce are rolul de a intercepta fasciculul de radiatii si de a asigura o valoare a debitului echivalentului de doza in limitele prevazute de reglementarile in vigoare atunci cand este in pozitia inchis.
    7. Densimetru/grosimetru - sistem de masurare destinat masurarii densitatii/grosimii medii a unui material omogen sau amestec eterogen, intr-o configuratie definita, utilizand variatia atenuarii sau retroimprastierea radiatiei ionizante.
    8. Cap de masurare - subansamblul care cuprinde sursele de radiatii din blocul emitator, detectorii de radiatii din blocul detector si dispozitivele asociate.
    9. Subansamblul electronic de masurare - acea parte a sistemului de masurare care, prin intermediul dispozitivelor electrice si electronice, preia si prelucreaza marimile electrice furnizate de sistemul de detectare si furnizeaza marimi electrice ce urmeaza a fi convertite in valori ale marimii masurate.
    10. Acuratete - Gradul de conformitate al valorii indicate prin masurare cu o valoare standard recunoscuta sau cu o valoare ideala.

    NOTA:
    1. De obicei ea se exprima in termenii variabilei masurate, procentual din intervalul de masurare, procentual din limita superioara a valorii masurate sau procentual din valoarea masurata.
    2. Se poate exprima si statistic, de exemplu: +/- 2 sigma

    11. Reproductibilitatea - gradul de concordanta intre valorile masurate pentru un numar de masurari ale semnalelor de iesire, realizate in acelasi interval, pentru aceleasi valori ale marimilor de intrare, in aceleasi conditii de operare.
    12. Rezolutia - cea mai mica modificare a valorii marimii masurate, susceptibila de a fi observata sau detectata. Trebuie tinut cont de natura statistica a semnalului si de influenta tuturor tehnicilor de esantionare utilizate. Este recomandabila normarea datelor de esantionare pentru a tine cont de efectele de filtrare a semnalului si de timpul de masurare.
    13. Timpul mediu de raspuns (constanta de timp) - timpul necesar atingerii pentru prima data a 63,2% din valoarea medie finala din valoarea prescrisa a fi masurata, in regim stabilizat. Timpul necesar pentru a produce o variatie pe scala aparatului trebuie sa fie de 10 ori mai mic decat timpul necesar atingerii regimului stabilizat.
    14. Timpul mediu de atingere a regimului stabilizat - timpul minim necesar in care marimea masurata atinge valoarea medie prescrisa si variaza in jurul valorii medii si domeniul +/- 2 sigma.
    15. Domeniu efectiv de masurare - acea parte din domeniul nominal in care masurarea poate fi realizata in limitele de erori cunoscute.
    16. Interval de masurare - diferenta algebrica dintre valorile maxime si minime ale variabilei masurate.
    17. Domeniu de utilizare - domeniu de valori pe care le poate lua o marime de influenta, in conditiile satisfacerii prescriptiilor referitoare la erorile de functionare.
    18. Valoare conventional adevarata - cea mai buna valoare care poate fi obtinuta pentru marimea masurata si utilizata ca etalon pentru scopul propus.
    19. Liniaritate - gradul de compatibilitate al curbei de etalonare si o dreapta arbitrara. Masoara ecartul maxim dintre curba medie de etalonare si linia dreapta aleasa arbitrar. Valoarea liniaritatii califica semnalul de iesire.
    20. Instabilitate - variatia semnalului final de iesire mentinand conditiile de referinta constante in interiorul domeniului efectiv de masurare.
    Se disting urmatoarele tipuri de instabilitati:
    a) fluctuatii statistice ale semnalului final de iesire; acestea trebuie sa se incadreze in intervalul +/- 2 sigma;
    b) instabilitate electrica (variatia semnalului de iesire atunci cand toate marimile de influenta sunt mentinute constante);
    c) deriva (instabilitatea provocata de alte cauze decat cele de natura statistica datorata radiatiei incidentei). Deriva poate fi:
    - pe termen lung (observata pe o perioada de o zi sau un an, excluzand efectele activitatii sursei);
    - pe termen scurt (provocata de cauze exterioare, de exemplu: fenomene de coroziune, uzura peretilor recipientelor, depuneri de materiale pe peretii recipientelor);
    - datorata descresterii activitatii sursei de radiatii.

    ANEXA 2
    la norme

                     INCERCARI DE TIP SI DE PERFORMANTA

    1. Incercari de tip

    Incercarile de tip se efectueaza pentru toate caracteristicile sistemului de masurare care utilizeaza surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante in vederea determinarii performantei si cuantificarii surselor de incertitudini globale ale sistemului.
    Incercarile de tip se executa la omologarea produsului si ori de cate ori intervin modificari ale acestuia.
    Rezultatele incercarilor de tip trebuie analizate in termenii criteriilor de performanta, care constau in evaluarea incertitudinii globale a sistemului. Incertitudinea globala a sistemului trebuie sa se incadreze fie in cerintele standardelor ISO 7205/1986, IEC 60692/1999 si IEC 1336/1996, fie in cerintele aprobate de organismul de reglementare si procesul de autorizare.
    Incercarile de tip se efectueaza de producator prin laboratoarele de incercari desemnate pentru domeniul nuclear de autoritatea de reglementare pentru efectuarea acestora.

    2. Incercari de performanta

    Prin incercarile de performanta se verifica si se atesta ca este indeplinit si mentinut criteriul de acuratete al sistemului de masurare.
    De regula se fac 3 tipuri de incercari de performanta, si anume:

    2.1. Incercari de acceptanta
    1. Incercarile de acceptare a performantei trebuie sa demonstreze ca sunt indeplinite si mentinute cerintele esentiale referitoare la performanta, iar rezultatele trebuie sa confirme datele obtinute la incercarile de tip.
    2. Rezultatele incercarilor trebuie sa satisfaca criteriul de acuratete globala a sistemelor de masurare, recomandat de standardele in vigoare.
    3. Incercarile de acceptare a performantei se efectueaza anual, in conditiile aprobate de organismul de reglementare, de catre o unitate acreditata de CNCAN sa manipuleze tipurile de sisteme supuse incercarilor.

    2.2. Incercari de rutina
    1. Incercarile de rutina reprezinta mijlocul de verificare a preciziei si acuratetei sistemului de masurare.
    2. Incercarile trebuie sa se faca cu regularitate de utilizatorul sistemului (zilnic, saptamanal sau lunar).

    2.3. Incercari de asigurare a calitatii
    Acestea se refera la incercarile din cadrul sistemului de calitate, implementat, al utilizatorului si se refera la urmatoarele:
    1. verificarile tehnice ale sistemului de masurare;
    2. verificarile de rutina care se executa la inceputul programului de lucru;
    3. verificarile periodice executate conform cerintelor din manualul de operare, conform procedurilor si reglementarilor specifice sau conditiilor din autorizatie.

    ANEXA 3*)
    la norme

    *) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.

                                INCERCARILE
sistemelor de masurare cu surse de radiatii in conformitate cu recomandarile IEC 60692/1999, IEC 1336, ISO 7205, STAS 9989/1-86 si specificatiile tehnice ale producatorului (NTP)

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |    Caracteristica     |  Cerinta  | Procedura |         Incercare       |
|crt.|                       |           |     de    |_________________________|
|    |                       |           | incercare |   |     Performanta     |
|    |                       |           |           |Tip|_____________________|
|    |                       |           |           |   |Acceptanta|Rutina| AQ|
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|(1) |          (2)          |    (3)    |    (4)    |(5)|    (6)   |  (7) |(8)|
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  1.| Componenta sistem de  |    NTP    |    NTP    | X |     X    |      |   |
|    | masurare              |           |           |   |          |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  2.| Date de identificare a|    NTP    |    NTP    | X |     X    |      | X |
|    | partilor componente   |           |           |   |          |      |   |
|    | ale sistemului        |           |           |   |          |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  3.| Verificarea marcarii  |8 ISO 7205 |9 ISO 7205 | X |     X    |      | X |
|    | individuale           |           |           |   |          |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  4.| Clasificarea          | 3.1 STAS  | 3.1 STAS  |   |          |      |   |
|    | instalatiei           | 9989/1-86 | 9989/1-86 | X |     X    |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  5.| Functionare sistem de | 3.1 STAS  | 3.1 STAS  |   |          |      |   |
|    | obturare (obturator)  | 9989/1-86 | 9989/1-86 |   |          |      |   |
|    |                       | si NTP    | si NTP    | X |     X    |  X   | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  6.| Ecrane de protectie   | 3.1 STAS  | 7.1 STAS  |   |          |      |   |
|    |                       | 9989/1-86 | 9989/1-86 | X |     X    |  X   | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  7.| Etanseitate surse     | 5.3 SR ISO| 5.3 SR ISO|   |          |      |   |
|    |                       | 9978      | 9978      | X |     X    |      | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  8.| Masurarea debitului   | Tabel 3   | 7.2.      |   |          |      |   |
|    | echivalentului de doza| ISO 7205  | ISO 7205  |   |          |      |   |
|    |                       | 5.6. STAS | 7.1. STAS |   |          |      |   |
|    |                       | 9989/1-86 | 9989/1-86 | X |     X    |      | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
|  9.| Calibrarea instalatie |    NTP    |    NTP    | X |     X    |      | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 10.| Liniaritatea raspuns  | 4.6.      | 4.6.      |   |          |      |   |
|    | si eroare de baza     | IEC 60692 | IEC 60692 | X |     X    |  X   | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 11.| Domeniul efectiv de   | 4.12.     | 4.12.     | X |     X    |  X   | X |
|    | masura                | IEC 60692 | IEC 60692 |   |          |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 12.| Etalonarea            |2.2.1.6.3.a|2.2.1.6.3.a|   |          |      |   |
|    | liniaritatii          | IEC 1336  | IEC 1336  | X |     X    |      | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 13.| Timp mediu de         | 4.4.      | 4.4.      |   |          |      |   |
|    | stabilizare           | IEC 60692 | IEC 60692 | X |     X    |      | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 14.| Timp de raspuns       | 4.4.      | 4.4.      |   |          |      |   |
|    |                       | IEC 60692 | IEC 60692 | X |     X    |      | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 15 | Anduranta             | Tabel 4   | 7.4.      |   |          |      |   |
|    |                       | ISO 7205  | ISO 7205  | X |          |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 16.| Rezistenta la conditii| 6.4.      | 7.5.      |   |          |      |   |
|    | adverse               | ISO 7205  | ISO 7205  | X |          |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 17.| Reproductibilitatea   | 4.2.4.    | 4.2.4.    |   |          |      |   |
|    | masurarilor           | IEC 60692 | IEC 60692 | X |     X    |  X   | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 18.| Influenta variatiei   | 4.2.2.    | 4.2.2.    |   |          |      |   |
|    | tensiunii de          | IEC 60692 | IEC 60692 |   |          |      |   |
|    | alimentare            |           |           | X |     X    |      | X |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 19.| Incercare la vibratii | 7.2.2.    | 7.2.2.    |   |          |      |   |
|    |                       | STAS      | STAS      |   |          |      |   |
|    |                       | 9989/1-86 | 9989/1-86 | X |     X    |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|
| 20.| Incercarea rezistentei| 7.4. STAS | 7.4.1. si |   |          |      |   |
|    | la coroziune          | 9989/1-86 | 7.4.2.    |   |          |      |   |
|    |                       |           | STAS      |   |          |      |   |
|    |                       |           | 9989/1-86 | X |          |      |   |
|____|_______________________|___________|___________|___|__________|______|___|

    NTP - Nota Tehnica a Producatorului

    ANEXA 4*)
    la norme

    *) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.

                               INREGISTRARILE
efectuate la primul control sau/si control operational pentru sistemele de masurare cu surse de radiatii

    I. DATE DE IDENTIFICARE

    I - 1. Denumirea institutiei:             _________________________________
                                              _________________________________

    I - 2. Adresa laboratorului:              _________________________________
                                              _________________________________

    I - 3. Telefon/facsimil/e-mail:           _________________________________
                                              _________________________________

    I - 4. Numarul autorizatiei:              _________________________________


    I - 5. Numele si calificarea              Nume: ___________________________
           responsabilului cu radioprotectia  _________________________________
           acreditat:                         Grad: ___________________________
                                              Certificare: ____________________
                                              Experienta: _____________________
                                              _________________________________
                                              _________________________________

    I - 6. Numele si calificarea expertilor
           acreditati angajati:
    Nume: _________________________________   Nume: ___________________________
    _______________________________________   _________________________________
    Grad: _________________________________   Grad: ___________________________
    Certificare: __________________________   Certificare: ____________________
    Experienta: ___________________________   Experienta: _____________________
    _______________________________________   _________________________________
    _______________________________________   _________________________________

    I - 7. Numele si titlul persoanei imputernicite sa reprezinte persoana juridica inspectata:
    ___________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________

    II. VERIFICAREA SECURITATII

    II - 1. Echipamente cu surse inchise incorporate.
 ______________________________________________________________________________
| Descriere                                 | Radionuclid | Activitatea| Numar |
|                                           |             | maxima     |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Producator: _____________________________ |             |            |       |
| Tipul radiatiei                           |             |            |       |
| (alfa, beta, gama, neutroni): ___________ |             |            |       |
| Model nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
| Serie nr. dispozitiv: _____ Sursa: ______ |             |            |       |
|___________________________________________|_____________|____________|_______|
| Se compara echipamentele si sursele cu descrierea din solicitarea de         |
| autorizare si specificatiile din proiect (A.S.R.). Se noteaza eventualele    |
| diferente si se vor preciza standardele in baza carora au fost construite    |
| sursele si/sau dispozitivele: ______________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|______________________________________________________________________________|

    II - 2. Generatori de neutroni - acceleratori
 ______________________________________________________________________________
| Producator                                          | Model | Serie | Nucleu |
|                                                     | numar | numar | tinta  |
|_____________________________________________________|_______|_______|________|
|_____________________________________________________|_______|_______|________|
|_____________________________________________________|_______|_______|________|
|_____________________________________________________|_______|_______|________|
| Se compara generatorul de neutroni cu descrierea din cererea de autorizare   |
| si specificatia din proiect (A.S.R.). Se noteaza diferentele si se precizeaza|
| in baza carora au fost executate (construite) dispozitivele: _______________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|______________________________________________________________________________|

    II - 3. Depozitul de surse
 ______________________________________________________________________________
| Se vor descrie diferentele sau modificarile fata de cele aprobate de         |
| autoritatea de reglementare (C.N.C.A.N.) care au fost luate in considerare   |
| la protectia impotriva incendiilor, controale etc.): _______________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|______________________________________________________________________________|
| a) Inainte de efectuarea modificarilor evaluarea securitatii a fost| Da | Nu |
| efectuata de un expert acreditat?                                  |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Protectia surselor si generatorilor fata de      | Prevazuta?   | Da | Nu |
| conditiile nefavorabile de mediu inconjurator       | In functiune?| Da | Nu |
| (caldura, umiditate etc.) este:                     |              |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
| c) Exista sisteme de detectie si protectie impotriva| Prevazute    | Da | Nu |
| incendiilor in depozitul de surse?                  | In functiune | Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|

    II - 4. Sisteme de control al securitatii
 ______________________________________________________________________________
| a) Sistemele de control al securitatii pentru operatiile de        | Da | Nu |
| radiografiere si depozitare a surselor sunt aceleasi cu cele       |    |    |
| descrise in solicitarea de autorizare aprobate de catre            |    |    |
| autoritatea de reglementare (C.N.C.A.N.)?                          |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Daca nu, anterior modificarilor evaluarea securitatii a fost    | Da | Nu |
| efectuata de catre un expert acreditat?                            |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Dispozitivele gama si generatorii de neutroni    | Prevazute    | Da | Nu |
| sunt etichetati ca sursele de radiatii?             | Lizibile     | Da | Nu |
|                                                     | Limba locala | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Pentru prevenirea expunerii neintentionate este  | Prevazut?    | Da | Nu |
| controlul mecanic (lacat, obturatoare, yala etc.)   | In functiune?| Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| e) Monitoarele de radiatii fixe sau portabile sunt  | Prevazute?   | Da | Nu |
|                                                     | Necesare?    | Da | Nu |
|                                                     | In functiune?| Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| f) Controlul adecvat privind producerea radiatiilor | Prevazute?   | Da | Nu |
| de catre generatorii de radiatii (timer, tensiune,  | In functiune?| Da | Nu |
| curent) este:                                       |              |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|

    II - 5. Sisteme de avertizare
 ______________________________________________________________________________
| a) Daca exista semnalizari adecvate (vizibile si/sau sonore) pentru:         |
|______________________________________________________________________________|
|    i) momentul in care sursa expune (se realizeaza  | Prevazute?   | Da | Nu |
|    expunerea cu sursa) sunt:                        | In functiune?| Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    ii) cand generatorul de neutroni lucreaza        | Prevazute?   | Da | Nu |
|                                                     | In functiune?| Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
| b) Semnele scrise de avertizare (semne scrise,      | Prevazute?   | Da | Nu |
| afise) sunt:                                        | Lizibile?    | Da | Nu |
|                                                     | In limba     | Da | Nu |
|                                                     | locala?      |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|

    II - 6. Implicarea conducerii privind operatiile de securitate
 ______________________________________________________________________________
| a) Conducerea cunoaste conditiile si limitele din autorizatie?     | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Conducerea asigura personal cu nivelul de pregatire adecvat?    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Responsabilul cu radioprotectia (RRP) este imputernicit de catre| Da | Nu |
| conducere sa opreasca operatiile care se desfasoara in conditiile  |    |    |
| in care nu este asigurata securitatea?                             |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Conducerea asigura resurse adecvate pentru pregatirea           | Da | Nu |
| personalului (timp, bani, cursuri la nivel national si             |    |    |
| international)?                                                    |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| e) Conducerea asigura echipamentul de protectie adecvat?           | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| f) Programul de revizii periodice si recomandari    | Programat?   | Da | Nu |
| prevazut de conducere este:                         | Indeplinit?  | Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    i) Date privind ultimul program de revizii: _____________________________ |
|    _________________________________________________________________________ |
|    ii) Situatia recomandarilor: ____________________________________________ |
|    _________________________________________________________________________ |
|    _________________________________________________________________________ |
|______________________________________________________________________________|

    II - 7. Operatii tehnice privind securitatea
 ______________________________________________________________________________
| a) RRP are experienta si cunostinte adecvate (corespunzatoare)?    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) RRP are la dispozitie experti calificati?                       | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) RRP cunoaste cerintele organismului de reglementare (C.N.C.A.N.)| Da | Nu |
| si conditiile din autorizatie?                                     |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) RRP acorda suficient timp pentru aceasta functie (expertul nu   | Da | Nu |
| este destul de ocupat cu alte sarcini sau nu are suficient sprijin |    |    |
| tehnic sau de secretariat)?                                        |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| e) RRP mentine nivelul de cunostinte al lucratorilor ce utilizeaza | Da | Nu |
| surse radioactive?                                                 |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| f) RRP efectueaza auditul referitor la indeplinirea sarcinilor de  | Da | Nu |
| catre lucratori la locurile de munca temporare?                    |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| g) RRP conduce (realizeaza) instruirea initiala si periodica a     | Da | Nu |
| lucratorilor?                                                      |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| h) RRP mentine inregistrari prin care sa demonstreze ca este       | Da | Nu |
| asigurata protectia lucratorilor si a publicului?                  |    |    |
|    i) dozimetria individuala                                       | Da | Nu |
|    ii) dozimetria in arie                                          | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| i) Exista prevederi privind inventarul si gestiunea | Prevazute?   | Da | Nu |
| surselor                                            | Indeplinite? | Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|

    II - 8. Investigatii si asigurarea calitatii
 ______________________________________________________________________________
| a) Au avut loc accidente sau incidente?                            | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Daca da, au fost pregatite rapoarte de investigare ale          | Da | Nu |
| accidentelor/incidentelor?                                         |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Au fost revizuite evaluarile de securitate sau au fost facute   | Da | Nu |
| avand la baza incidentele sau accidentele din alte instalatii      |    |    |
| similare?                                                          |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Programul scris de asigurarea calitatii este:    | Procedurat?  | Da | Nu |
|                                                     | Implementat? | Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
| e) Lucrarile de intretinere si reparatii se fac in  | Programate   | Da | Nu |
| concordanta cu recomandarile producatorului?        | Indeplinite  | Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
| f) Procedurile de reparare/intretinere?             | Dezvoltate   | Da | Nu |
|                                                     | In functiune | Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|

    III. VERIFICAREA PROTECTIEI LUCRATORILOR

    III - 1. Clasificarea zonelor
 ______________________________________________________________________________
| a) Sunt demarcate zonele controlate?                               | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Semnalizarile aprobate (autorizate) in punctele  | Prevazute?   | Da | Nu |
| de acces sunt:                                      | Lizibile?    | Da | Nu |
|                                                     | In limba     | Da | Nu |
|                                                     | locala?      |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
| c) Depozitul surselor radioactive este localizat in conditii       | Da | Nu |
| fizice definite?                                                   |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    i) este inchis/asigurat cu chei aflate sub acces controlat?     | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    ii) avertizarea scrisa "pericol de radiatii"     | Prevazuta?   | Da | Nu |
|    este:                                            | Lizibila?    | Da | Nu |
|                                                     | In limba     | Da | Nu |
|                                                     | locala?      |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    iii) ecrane adecvate (containere individuale, ingradiri)?       | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    iv) rezervat numai pentru surse radioactive?                    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Etichetarea ca surse de radioactive a            | Prevazuta?   | Da | Nu |
| generatorilor de neutroni                           | Lizibila?    | Da | Nu |
|                                                     | In limba     | Da | Nu |
|                                                     | locala?      |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
| e) Etichetarea surselor gama ca surse radioactive   | Prevazuta?   | Da | Nu |
| este:                                               | Lizibila?    | Da | Nu |
|                                                     | In limba     | Da | Nu |
|                                                     | locala?      |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
| f) Sunt supravegheate zonele demarcate?                            | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| g) Panourile de avertizare cu simbolul de baza      | Prevazute?   | Da | Nu |
| pentru radiatii ionizante in punctele de acces sunt:| Lizibile?    | Da | Nu |
|                                                     | In limba     | Da | Nu |
|                                                     | locala?      |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|

    III - 2. Reguli locale si supravegherea
 ______________________________________________________________________________
| a) Sunt stabilite reguli scrise in limba romana (proceduri         | Da | Nu |
| specifice)?                                                        |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Regulile includ nivelele de investigare, nivelele autorizate si | Da | Nu |
| procedurile ce trebuie urmate atunci cand sunt depasite aceste     |    |    |
| nivele?                                                            |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Lucratorii sunt instruiti pentru implementarea procedurilor?    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Echipamentul este folosit conform descrierilor si conditiilor   | Da | Nu |
| din procedura de lucru?                                            |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| e) Este realizata o supraveghere adecvata a lucratorilor pentru a  | Da | Nu |
| se asigura ca regulile, procedurile, masurile de protectie si      |    |    |
| prevederile de securitate sunt urmate?                             |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| f) Proceduri specifice, operationale si de lucru pentru:           |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    i) zonele controlate sunt bine definite;         | Prevazute    | Da | Nu |
|    incluzand bariere si supraveghere la locurile de | Adecvate     | Da | Nu |
|    munca temporare                                  | In functiune | Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    ii) reglarea expunerii este:                     | Prevazuta?   | Da | Nu |
|                                                     | Adecvata?    | Da | Nu |
|                                                     | In functiune?| Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    iii) utilizarea dozimetrelor portabile cu prag   | Prevazuta?   | Da | Nu |
|    de alarmare (avertizare) si a echipamentelor de  | Adecvata?    | Da | Nu |
|    protectie este:                                  | In functiune?| Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    iv) realizarea intretinerii curente este:        | Prevazuta?   | Da | Nu |
|                                                     | Adecvata?    | Da | Nu |
|                                                     | In functiune?| Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    v) mentinerea supravegherii este: | Prevazuta?   | Da | Nu |
|                                                     | Adecvata?    | Da | Nu |
|                                                     | In functiune?| Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    vi) metode adecvate in cazul defectarii          | Prevazute?   | Da | Nu |
|    echipamentului sau in cazul in care sursa nu     | Adecvate?    | Da | Nu |
|    poate fi retractata sau cand obturatorul nu se   | In functiune?| Da | Nu |
|    inchide sunt:                                    |              |    |    |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    vii) securitatea depozitului de surse este:      | Prevazuta?   | Da | Nu |
|                                                     | Adecvata?    | Da | Nu |
|                                                     | In functiune?| Da | Nu |
|_____________________________________________________|______________|____|____|
|    viii) verificarea periodica a instalatiei se face de o firma    | Da | Nu |
|    autorizata?                                                     |    |    |
|    Numele acesteia _______________________________________________ |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|

    III - 3. Monitorizarea
 ______________________________________________________________________________
| a) Exista organism acreditat care sa asigure dozimetria            | Da | Nu |
| personalului?                                                      |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Exista dozimetre?   Tip: __________  Nr. bucati: _____________            |
|______________________________________________________________________________|
|    i) adecvate?                                                    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    ii) calibrate?                                                  | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    iii) schimbate cu frecventa care este impusa?                   | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Expunerile personalului sunt in limitele autorizate?            | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Instrumente de supraveghere personala si de arie Tip: Nr. ____ Buc. _____ |
|______________________________________________________________________________|
|    i) adecvate?                                                    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    ii) calibrate?                                                  | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    iii) operationale?                                              | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    iv) este efectuata verificarea operationala inainte de          | Da | Nu |
|    utilizare?                                                      |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    v) bateriile de rezerva sunt adecvate?                          | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| e) Supravegherea efectuata de organizatiile autorizate indica ca   | Da | Nu |
| ecranele sunt adecvate si debitul dozei in jurul zonei de lucru    |    |    |
| coincid cu nivelele de radiatii autorizate?                        |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| f) Sunt efectuate periodic teste de catre organismele autorizate   | Da | Nu |
| referitoare la scurgerile materialelor radioactive din sursele     |    |    |
| inchise?                                                           |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| g) Instrumente de control a dozelor si a contaminarii              |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    i) adecvate?                                                    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    ii) calibrate?                                                  | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
|    iii) operationale?                                              | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| Inregistrarea masuratorilor independente in timpul controlului: ____________ |
|______________________________________________________________________________|
| Tip/model nr. instrumentului de masurare:                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Data ultimei calibrari:                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Masuratorile independente efectuate in timpul inspectiei coincid cu| Da | Nu |
| rezultatele masuratorilor efectuate de organismul autorizat?       |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| Documentarea diferentelor semnificative si propunerea unui plan de rezolvare:|
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|______________________________________________________________________________|

    IV. VERIFICAREA RADIOPROTECTIEI POPULATIEI

    IV - 1. Controlul vizitatorilor
 ______________________________________________________________________________
| a) Vizitatorii sunt insotiti in aria controlata?                   | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) La intrarea in zona controlata sunt informatii corespunzatoare? | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) La intrarea in zonele supravegheate se efectueaza controale     | Da | Nu |
| adecvate?                                                          |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|

    IV - 2. Expunerea la surse
 ______________________________________________________________________________
| a) Exista ecrane de protectie si alte masuri de protectie          | Da | Nu |
| optimizate pentru restrictionarea expunerii externe a populatiei   |    |    |
| la sursele de radiatii?                                            |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Sunt montate echipamente adecvate de avertizare in zonele de    |    |    |
| lucru vecine cu zonele populate?                                   |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Exista prevederi privind detectarea si controlul contaminarii in|    |    |
| cazul unor scurgeri ale surselor?                                  |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|

    IV - 3. Deseuri radioactive si eliminarea lor
 ______________________________________________________________________________
| a) Exista prevederi referitoare la transferul surselor catre STDR  | Da | Nu |
| sau alte organisme autorizate atunci cand acestea nu se mai        |    |    |
| utilizeaza?                                                        |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Daca sursele nu mai sunt utilizate si sunt depozitate,          | Da | Nu |
| titularul de autorizatie are un plan adecvat de transfer sau de    |    |    |
| eliminare a surselor?                                              |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Exista prevederi privind controlul eliminarii in mediu          | Da | Nu |
| inconjurator in cazul contaminarii sau scurgeri din sursele        |    |    |
| inchise?                                                           |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Exista prevederi pentru avertizarea durabila in situatia in     | Da | Nu |
| care sursele irecuperabile au fost abandonate in sonde?            |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| e) Exista prevederi privind notificarea adecvata despre sursele    | Da | Nu |
| irecuperabile abandonate in sonde?                                 |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|

    IV - 4. Monitorizarea expunerii populatiei
 ______________________________________________________________________________
| a) Se fac masuratori periodice ale debitului expunerii populatiei  | Da | Nu |
| in zonele invecinate zonelor controlate si supravegheate de catre  |    |    |
| experti calificati sau personal calificat?                         |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Masuratorile arata ca ecranele sunt adecvate si debitul dozei   | Da | Nu |
| in afara zonei controlate si supravegheate coincide cu nivelele de |    |    |
| radiatii autorizate?                                               |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| Inregistrarile masuratorilor independente efectuate in timpul                |
| controlului:                                                                 |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Tip/model nr. a aparatului de masura:                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Data ultimei calibrari:                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Masuratorile efectuate independent de inspector sunt in concordanta|    |    |
| cu cele de rutina efectuate de catre personalul titularului?       | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| Documentati diferentele semnificative si propuneti plan de                   |
| rezolvare:                                                                   |
|______________________________________________________________________________|

    V. PREGATIREA URGENTELOR

    V - 1. Plan de urgenta
 ______________________________________________________________________________
| a) Exista plan de urgenta scris?                                   | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Planul este revizuit periodic si actualizat?                    | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Planul ia in considerare experienta din cazul accidentelor      | Da | Nu |
| petrecute in instalatii similare?                                  |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| d) Planul include recuperarea surselor de radiatii care nu pot fi  | Da | Nu |
| recuperate in mod normal?                                          |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| e) Este asigurat echipamentul in cazul de urgenta?                 | Da | Nu |
|____________________________________________________________________|____|____|

    V - 2. Instruire si exercitii
 ______________________________________________________________________________
| a) Lucratorii sunt implicati in implementarea planului de          | Da | Nu |
| instruire?                                                         |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| b) Exista prevederi in plan pentru repetitii (exercitii) la        | Da | Nu |
| intervale de timp adecvate conjugate cu o urgenta stabilita de     |    |    |
| autoritati?                                                        |    |    |
|____________________________________________________________________|____|____|
| c) Data ultimului exercitiu:                                                 |
|______________________________________________________________________________|SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 144/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 144 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu