Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 294 din 30 august 2004

pentru modificarea si completarea Normelor de securitate radiologica - Sisteme de masurare cu surse de radiatii, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 144/2004

ACT EMIS DE: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1253 din 24 decembrie 2004


SmartCity3


    In conformitate cu prevederile:
    - Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - Hotararii Guvernului nr. 1.627/2003 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, cu modificarile ulterioare;
    - Memorandumului nr. 5/8.465/A.N. din 12 august 2004 privind intreprinderea unor masuri care sa asigure existenta si functionarea unui cadru legislativ specific standardizarii voluntare, precum si adoptarea standardelor europene concomitent cu anularea reglementarilor tehnice conflictuale,

    presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Normele de securitate radiologica - Sisteme de masurare cu surse de radiatii, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 144/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 534 din 15 iunie 2004, se modifica dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 2, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Prevederile alin. (1) sunt completate cu definitiile si abrevierile specifice aplicabile din standardele de referinta din anexa nr. 5."
    2. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5
    (1) Cerintele generale privind sistemele de masurare ce utilizeaza surse de radiatii ionizante atat pentru sistemele fixe, cat si pentru cele mobile sunt specificate in standardele de referinta din anexa nr. 5.
    (2) Clasificarea sistemelor de masurare in functie de fasciculul de radiatii se poate face tinandu-se cont de prevederile standardelor de referinta din anexa nr. 5."
    3. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 8
    (1) Conditiile tehnice si metodele de incercare a surselor inchise de radiatii utilizate in sistemele de masurare trebuie sa corespunda cerintelor de securitate radiologica si radioprotectie din standardele de referinta din anexa nr. 5. Totodata sursele trebuie sa mai indeplineasca si urmatoarele conditii:
    a) radionuclidul utilizat trebuie sa corespunda atat in ceea ce priveste activitatea, tipul de radiatie, energia radiatiei si timpul de injumatatire;
    b) timpul de injumatatire trebuie sa fie cat mai scurt rational posibil;
    c) activitatea sursei trebuie sa nu fie mai mare decat este necesar, pentru a lucra in conditii corespunzatoare in timpul de viata planificat al sistemului de masurare.
    (2) Daca activitatea surselor depaseste valorile de exceptare din Normele fundamentale pentru transportul in siguranta al materialelor radioactive, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 373/2001, este necesara obtinerea autorizatiilor prevazute in Normele pentru transportul materialelor radioactive - proceduri de autorizare, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 222/2002."
    4. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 9
    (1) Incercarile sistemelor de masurare cu surse de radiatii ionizante se efectueaza in conformitate cu prevederile anexelor nr. 2 si 3, iar cerintele de acceptabilitate sunt cele prevazute in standardele sau normele de produs in baza carora se fac incercarile respective.
    (2) Evaluarea rezultatelor incercarilor efectuate se face de catre CNCAN in procesul de autorizare."
    5. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 14
    Masuratorile debitului echivalentului de doza se fac in conformitate cu recomandarile din standardele de referinta cuprinse in anexa nr. 5 sau din orice alt standard acceptat de CNCAN in procesul de autorizare."
    6. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 16
    (1) Fiecare sistem de masurare trebuie prevazut cu inscriptii permanente, usor vizibile, pentru a avertiza personalul despre prezenta materialelor radioactive si despre necesitatea de a evita orice iradiere inutila.
    (2) Fiecare sistem de masurare va fi codificat printr-un cod din care sa reiasa clasa, subclasa si performanta de asigurare a radioprotectiei. Codul utilizat este cel recomandat in standardele de referinta din anexa nr. 5."
    7. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 19
    Etichetarea si marcarea fiecarui sistem de masurare se fac individual, tinandu-se cont de prevederile standardelor de referinta recomandate, cuprinse in anexa nr. 5."
    8. La articolul 27 alineatul (2), litera f) va avea urmatorul cuprins:
    "f) ecranele de protectie sau dispozitivele de distantare necesare pentru a asigura respectarea limitelor debitului de doza de la lit. b) trebuie sa fie marcate cu simbolul pericol de radiatii ionizante prevazut in anexa nr. 5 la Normele fundamentale de securitate radiologica."
    9. La articolul 28, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
    "(4) Se vor efectua masurari initiale dupa instalare si periodic la fiecare 6 luni, conform prevederilor art. 25, iar debitele de doza trebuie sa se incadreze in limitele prevazute la art. 26 si 27, in functie de tipul instalatiei respective."
    10. La articolul 29, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 29
    (1) Verificarea etanseitatii surselor inchise ce echipeaza sistemele de masurare se efectueaza de catre unitati autorizate de CNCAN in conformitate cu procedurile specifice de control al etanseitatii, elaborate dupa recomandarile specificate in standardele de referinta din anexa nr. 5.
    (2) Metodele de verificare si criteriile de exceptare prevazute la alin. (1) se stabilesc in procesul de evaluare si aprobare de catre CNCAN a procedurilor de verificare, tinandu-se cont de prevederile reglementarilor specifice de securitate radiologica si ale standardelor de referinta din anexa nr. 5."
    11. Articolul 30 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 30
    In cazul in care etanseitatea sursei nu corespunde, scurgerile radioactive fiind mai mari decat 185 Bq, aceasta poate duce la contaminari neacceptabile, peste limita maxima admisa, iar titularul de autorizatie trebuie sa ia urmatoarele masuri minimale:
    1. va sista de indata utilizarea sursei de radiatii si a sistemului de masurare in care aceasta este inclusa, notificand CNCAN, conform legii, situatia, in termen de 24 de ore;
    2. va lua masuri urgente de inlocuire a sursei necorespunzatoare cu o sursa noua, adecvata. Inlocuirea se va face de catre o unitate autorizata de CNCAN, conform legii, sa manipuleze astfel de surse;
    3. va preda sursa deteriorata la o unitate autorizata de CNCAN sa preia deseurile radioactive si va notifica CNCAN, in 24 de ore, predarea."
    12. Articolul 50 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 50
    Inaintea transferului surselor inchise de radiatii la alti utilizatori este obligatorie verificarea etanseitatii si/sau contaminarii radioactive nefixate de catre o unitate autorizata de CNCAN, pe baza procedurilor specifice elaborate conform cerintelor din standardele de referinta din anexa nr. 5."
    13. Articolul 64 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 64
    Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentele norme."
    14. Punctul 1 din anexa nr. 2 va avea urmatorul cuprins:
    "1. Incercari de tip
    Incercarile de tip se efectueaza pentru toate caracteristicile sistemului de masurare care utilizeaza surse radioactive sau generatori de radiatii ionizante in vederea determinarii performantei si cuantificarii surselor de incertitudini globale ale sistemului.
    Incercarile de tip se executa la omologarea produsului si ori de cate ori intervin modificari ale acestuia.
    Rezultatele incercarilor de tip se evalueaza de catre CNCAN in procesul de obtinere a autorizatiei de securitate radiologica a sistemului de masurare, tinandu-se cont de criteriile de performanta, cerintele de securitate radiologica si de gradul de radioprotectie asigurat in conformitate cu recomandarile standardelor de referinta din anexa nr. 5.
    Incercarile de tip se efectueaza de producator prin laboratoarele de incercari desemnate pentru domeniul nuclear de autoritatea de reglementare pentru efectuarea acestora."
    15. Dupa anexa nr. 4 se introduce anexa nr. 5, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 3
    Prezentul ordin intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                        Presedintele Comisiei Nationale
                   pentru Controlul Activitatilor Nucleare,
                                Lucian Biro

    ANEXA 1
    (anexa nr. 5 la norme)

                 REGLEMENTARILE SI STANDARDELE DE REFERINTA

    1. Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 18 februarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare
    2. Norme fundamentale de securitate radiologica, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 14/2000, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 404 si nr. 404 bis din 29 august 2000, cu modificarile ulterioare
    3. Norme de securitate radiologica - Proceduri de autorizare, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 366/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 764 si nr. 764 bis din 30 noiembrie 2001
    4. Norme de dozimetrie individuala, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 180/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 769 si nr. 769 bis din 22 octombrie 2002
    5. Norme privind eliberarea permiselor de exercitare a activitatilor nucleare si desemnarea expertilor acreditati in protectia radiologica, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 202/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 936 si nr. 936 bis din 20 decembrie 2002
    6. ISO 9978/1996 Surse de radiatii nucleare - Metode de verificare a etanseitatii
    7. ISO 2919/1996 Surse de radiatii nucleare - Clasificare
    8. ISO 7205/1986 Radionuclide Gauges - Gauges Designed for Permanent Installation
    9. STAS 9989/1-86 Aparate cu surse interne la post fix
    10. STUK Guide ST 5.1/1999, Radiation Safety of Sealed Sources and Equipment Containing Them
    11. IEC 60692/1999, Nuclear Instrumentation - Thickness Measurement Systems Utilizing Ionizing Radiation - Definitions and Methods
    12. IEC 60692/1999, Nuclear Instrumentation - Density Gauges Utilizing Ionizing Radiation - Definitions and Methods
    13. NUREG - 1556, vol. 4/1998, Consolidates Guidance about Materials Licenses Program - Specific Guidance about Fixed Gauge Licenses
    14. IAEA - Manual on Nuclear Gauges, 1996.

    NOTA:
    Standardele de referinta cuprinse in prezenta anexa sunt recomandari pentru cerintele minime necesare. Se pot accepta de catre CNCAN si alte standarde daca se demonstreaza respectarea cerintelor minime din prezentele norme.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 294/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 294 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu