Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 912 din  3 decembrie 2004

privind controlul putregaiului inelar al cartofului, produs de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 127 din  9 februarie 2005


SmartCity3


    Vazand Referatul de aprobare nr. 112.169 din 19 noiembrie 2004 al Directiei generale de reglementare si implementare,
    avand in vedere prevederile Directivei 93/85/CEE privind controlul putregaiului inelar al cartofului,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Prezentul ordin reglementeaza masurile necesare a se aplica impotriva bacteriei Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al., denumita in continuare organism, care cauzeaza putregaiul inelar al cartofului, in scopul:
    a) localizarii si determinarii distributiei;
    b) prevenirii aparitiei si raspandirii;
    c) impiedicarii raspandirii si al controlului in vederea eradicarii, in cazul semnalarii acestuia.
    Art. 2
    (1) Unitatile fitosanitare efectueaza inspectii oficiale sistematice la tuberculi si, daca este cazul, la plantele de cartof (Solanum tuberosum L.), provenite din raza lor de activitate, in vederea depistarii organismului sau pentru confirmarea absentei acestuia.
    (2) In cazul tuberculilor se preleveaza probe atat din cartofii de samanta, cat si din cei de alt fel, de preferinta din loturi depozitate, si se supun testelor oficiale de laborator, utilizandu-se in vederea detectarii si diagnosticarii organismului metoda stabilita in anexa nr. I. In plus, daca este cazul, se pot efectua inspectii vizuale oficiale si prin sectionarea altor probe de tuberculi.
    (3) In cazul plantelor, aceste inspectii se efectueaza conform metodelor adecvate, iar probele ridicate sunt supuse unei testari oficiale.
    (4) Detaliile suplimentare cu privire la procedurile de inspectie prevazute la alin. (1), numarul, originea, esalonarea si perioada prelevarii probelor sunt stabilite de Directia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pe baza informatiilor stiintifice si a principiilor statistice, precum si a biologiei organismului, tinandu-se cont de sistemele de productie a cartofului existente.
    (5) Rezultatele inspectiilor oficiale prevazute la alin. (1) trebuie notificate celorlalte state membre ale Uniunii Europene si Comisiei Europene cel putin o data pe an. Detaliile acestei notificari sunt confidentiale.
    Art. 3
    Suspectarea aparitiei sau prezenta confirmata a organismului in plante de cartof si tuberculi sau in tuberculii recoltati, depozitati ori comercializati pe raza de activitate a unitatilor fitosanitare trebuie raportata Directiei fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
    Art. 4
    (1) In cazul unei aparitii suspectate, Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara sau alte laboratoare aprobate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale efectueaza teste de laborator oficiale sau oficial supravegheate, utilizand metoda stabilita in anexa nr. I si in conformitate cu conditiile precizate la pct. 1 din anexa nr. II, in scopul confirmarii sau infirmarii aparitiei suspectate a organismului. In cazul confirmarii prezentei organismului, se aplica prevederile stabilite la pct. 2 din anexa nr. II.
    (2) In asteptarea confirmarii sau infirmarii aparitiei suspectate a organismului conform alin. (1), in cazurile de aparitie suspectata in care:
    (i) s-au constatat simptome vizuale de diagnostic suspecte, sugerand prezenta bolii; sau
    (ii) a fost identificat un test pozitiv de imunofluorescenta, asa cum este precizat in anexa nr. I, sau un alt test pozitiv adecvat,
    Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin unitatile fitosanitare:
    a) interzice circulatia tuturor loturilor sau transporturilor din care s-au prelevat probe, aceasta putandu-se face doar sub control oficial si cu conditia sa se fi stabilit ca nu exista nici un risc identificabil de raspandire a organismului;
    b) aplica masurile necesare pentru identificarea originii aparitiei suspectate;
    c) introduce masuri de precautie suplimentare adecvate, bazate pe gradul de risc estimat, in vederea prevenirii oricarei raspandiri a organismului. Aceste masuri pot include controlul oficial al circulatiei oricaror tuberculi sau plante in cadrul sau in afara oricarei premise asociate cu aparitia suspectata.
    (3) Masurile prevazute la alin. (2) pct. (ii) lit. c) pot fi adoptate in conformitate cu procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
    (4) Celalalt test adecvat, prevazut la alin. (2) pct. (ii), este adoptat in conformitate cu procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
    Art. 5
    (1) Daca testele de laborator efectuate oficial sau sub control oficial, in conformitate cu metoda stabilita in anexa nr. I, confirma prezenta organismului intr-o proba de tuberculi, plante sau parti de plante, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, avand in vedere principiile stiintifice fundamentale, biologia organismului si sistemele particulare de productie, comercializare si prelucrare, dispune, prin unitatile fitosanitare, urmatoarele masuri:
    a) declara contaminati tuberculii sau plantele, transportul si/sau lotul, precum si utilajul, vehiculele, containerele, depozitele sau parti din acestea si oricare alte obiecte, inclusiv ambalajele din care a fost prelevata proba, dar si, daca este cazul, locul, respectiv locurile de productie, precum si campul, respectiv campurile de unde au fost recoltati tuberculii sau plantele;
    b) determina, luand in considerare dispozitiile pct. 1 din anexa nr. III, intinderea contaminarii probabile prin contact cu elementele declarate contaminate, inainte sau dupa recoltare, sau printr-o legatura avuta cu acestea in sistemul de productie;
    c) delimiteaza o zona, pe baza declararii contaminarii prevazute la lit. a), a determinarii intinderii contaminarii probabile prevazute la lit. b) si a raspandirii posibile a organismului, conform celor prevazute la pct. 2 din anexa nr. III.
    (2) In conformitate cu prevederile pct. 3 din anexa nr. III, se prevad urmatoarele:
    a) unitatile fitosanitare notifica imediat Directiei fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale orice contaminare stabilita conform alin. (1) lit. a) si detaliile delimitarii zonei conform alin. (1) lit. c);
    b) Directia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale notifica imediat celorlalte state membre ale Uniunii Europene si Comisiei Europene orice contaminare stabilita conform alin. (1) lit. a) si detaliile delimitarii zonei conform alin. (1) lit. c). Detaliile acestei notificari sunt confidentiale. Ele pot fi prezentate Comitetului in conformitate cu procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
    Art. 6
    In urma notificarii conform art. 5 alin. (2) si conform elementelor mentionate in aceasta notificare, trebuie ca celelalte unitati fitosanitare vizate in notificare sa aplice, dupa caz, prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), b) si, respectiv, c).
    Art. 7
    (1) In cazul in care tuberculii sau plantele au fost declarate contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a), testele prevazute la art. 4 alin. (1) se efectueaza la toate stocurile de cartofi care au o relatie clonala cu cei implicati in contaminare. Testele se efectueaza pe numarul de tuberculi sau de plante necesare pentru determinarea sursei probabile de infectie primara si a intinderii contaminarii probabile, de preferinta dupa gradul de risc.
    (2) In urma testarii se procedeaza din nou, dupa caz, la o declarare a contaminarii, la o determinare a intinderii contaminarii probabile si la delimitarea unei zone conform art. 5 alin. (1) lit. a), b) si, respectiv, c).
    Art. 8
    (1) Tuberculii sau plantele declarate contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a) nu pot fi plantate si, sub control oficial, sunt:
    a) distruse, sau
    b) eliminate intr-un alt mod, in cadrul uneia sau mai multor masuri sub control oficial, in conformitate cu pct. 1 din anexa nr. IV, daca s-a stabilit ca nu exista nici un risc identificabil de raspandire a organismului.
    (2) Tuberculii sau plantele declarate probabil contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. b) nu pot fi plantate si sunt, fara a prejudicia rezultatul testelor prevazute la art. 7 alin. (1) pentru stocurile care au o relatie clonala cu ele, utilizate sau eliminate in mod adecvat, conform pct. 2 din anexa nr. IV, sub control oficial, astfel incat sa fie garantata absenta riscului identificabil de raspandire a organismului.
    (3) Orice utilaj, vehicul, container, depozit ori parti din acestea sau orice alte obiecte, inclusiv ambalajele, declarate contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a) sau considerate ca probabil contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. b), trebuie distruse sau curatate si decontaminate, utilizandu-se metodele corespunzatoare prevazute la pct. 3 din anexa nr. IV. Dupa dezinfectie aceste obiecte nu mai sunt considerate ca fiind contaminate.
    (4) Fara a prejudicia prevederile alin. (1), (2) si (3), diferite masuri, definite la pct. 4 din anexa nr. IV, trebuie aplicate in zona delimitata conform art. 5 alin. (1) lit. c).
    Art. 9
    (1) Cartofii de samanta trebuie sa indeplineasca exigentele prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, astfel cum a fost modificata prin Hotararea Guvernului nr. 1.619/2003, si sa provina in linie directa dintr-un material care a fost obtinut in cadrul unui program aprobat oficial si care a fost declarat liber de organism ca urmare a testelor efectuate oficial sau sub control oficial, utilizandu-se metoda descrisa in anexa nr. I.
    (2) Testele mentionate mai sus sunt efectuate:
    a) in cazurile in care contaminarea priveste producerea de cartofi de samanta, pe plantele selectiei clonale initiale;
    b) in celelalte cazuri, fie pe plantele selectiei clonale, fie pe probe reprezentative de cartofi de samanta de baza sau din generatii anterioare.
    Art. 10
    Detinerea si manipularea organismului sunt interzise.
    Art. 11
    Fara a prejudicia prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.030/2001, cu modificarile ulterioare, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale poate acorda derogari de la prevederile art. 7, 8 si 10, in scopuri experimentale sau stiintifice si pentru lucrari pe selectii varietale, cu conditia ca aceste derogari sa nu prejudicieze masurile de combatere a organismului si sa nu creeze nici un risc de raspandire a acestuia.
    Art. 12
    (1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale poate adopta masuri suplimentare sau mai riguroase pentru combaterea organismului sau pentru prevenirea raspandirii sale, in masura in care acestea respecta prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.030/2001, cu modificarile ulterioare.
    (2) Masurile suplimentare prevazute la alin. (1) pot sa includa obligatia de a nu planta decat cartofi de samanta certificati oficial sau supusi unei inspectii oficiale care sa garanteze respectarea standardelor fitosanitare. Cea de-a doua posibilitate se poate aplica in special cazurilor in care agricultorii sunt autorizati sa utilizeze pe exploatatia lor cartofi de samanta care provin din recolta proprie, precum si altor cazuri in care sunt plantati cartofi de samanta din productia proprie.
    (3) Detaliile acestor masuri vor fi notificate celorlalte state membre ale Uniunii Europene si Comisiei Europene.
    Art. 13
    Anexele nr. I - IV*) fac parte integranta din prezentul ordin.
------------
    *) Anexele nr. I - IV se publica ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 127 bis in afara abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.

    Art. 14
    Amendamentele la anexele prezentului ordin, facute in lumina dezvoltarii cunostintelor stiintifice sau tehnice, trebuie adoptate in conformitate cu procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
    Art. 15
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Art. 2 alin. (5), art. 4 alin. (3) si (4), art. 5 alin. (2) lit. b), art. 12 alin. (3) si art. 14 vor intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
    Art. 16
    De la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 26/1999 privind masurile pentru prevenirea introducerii, diseminarii si diminuarii pagubelor produse de bacteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann & Kotthoff) Davis et al., care produce putregaiul inelar al cartofului, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486 din 8 octombrie 1999.

         p. Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
                              Nicolae Istudor,
                              secretar de stat



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 912/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 912 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu