ORDIN
Nr. 912 din 3 decembrie 2004
privind controlul putregaiului inelar al cartofului, produs de Clavibacter
michiganensis ssp. sepedonicus
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 127 din 9 februarie 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 112.169 din 19 noiembrie 2004 al Directiei
generale de reglementare si implementare,
avand in vedere prevederile Directivei 93/85/CEE privind controlul
putregaiului inelar al cartofului,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, cu modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Prezentul ordin reglementeaza masurile necesare a se aplica impotriva
bacteriei Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus
(Spieckermann et Kotthoff) Davis et al., denumita in continuare organism, care
cauzeaza putregaiul inelar al cartofului, in scopul:
a) localizarii si determinarii distributiei;
b) prevenirii aparitiei si raspandirii;
c) impiedicarii raspandirii si al controlului in vederea eradicarii, in
cazul semnalarii acestuia.
Art. 2
(1) Unitatile fitosanitare efectueaza inspectii oficiale sistematice la
tuberculi si, daca este cazul, la plantele de cartof (Solanum tuberosum L.),
provenite din raza lor de activitate, in vederea depistarii organismului sau
pentru confirmarea absentei acestuia.
(2) In cazul tuberculilor se preleveaza probe atat din cartofii de samanta,
cat si din cei de alt fel, de preferinta din loturi depozitate, si se supun
testelor oficiale de laborator, utilizandu-se in vederea detectarii si
diagnosticarii organismului metoda stabilita in anexa nr. I. In plus, daca este
cazul, se pot efectua inspectii vizuale oficiale si prin sectionarea altor
probe de tuberculi.
(3) In cazul plantelor, aceste inspectii se efectueaza conform metodelor
adecvate, iar probele ridicate sunt supuse unei testari oficiale.
(4) Detaliile suplimentare cu privire la procedurile de inspectie prevazute
la alin. (1), numarul, originea, esalonarea si perioada prelevarii probelor
sunt stabilite de Directia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pe baza informatiilor stiintifice si a
principiilor statistice, precum si a biologiei organismului, tinandu-se cont de
sistemele de productie a cartofului existente.
(5) Rezultatele inspectiilor oficiale prevazute la alin. (1) trebuie
notificate celorlalte state membre ale Uniunii Europene si Comisiei Europene
cel putin o data pe an. Detaliile acestei notificari sunt confidentiale.
Art. 3
Suspectarea aparitiei sau prezenta confirmata a organismului in plante de
cartof si tuberculi sau in tuberculii recoltati, depozitati ori comercializati
pe raza de activitate a unitatilor fitosanitare trebuie raportata Directiei
fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale.
Art. 4
(1) In cazul unei aparitii suspectate, Laboratorul Central pentru Carantina
Fitosanitara sau alte laboratoare aprobate de Ministerul Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale efectueaza teste de laborator oficiale sau
oficial supravegheate, utilizand metoda stabilita in anexa nr. I si in
conformitate cu conditiile precizate la pct. 1 din anexa nr. II, in scopul
confirmarii sau infirmarii aparitiei suspectate a organismului. In cazul confirmarii
prezentei organismului, se aplica prevederile stabilite la pct. 2 din anexa nr.
II.
(2) In asteptarea confirmarii sau infirmarii aparitiei suspectate a
organismului conform alin. (1), in cazurile de aparitie suspectata in care:
(i) s-au constatat simptome vizuale de diagnostic suspecte, sugerand
prezenta bolii; sau
(ii) a fost identificat un test pozitiv de imunofluorescenta, asa cum este
precizat in anexa nr. I, sau un alt test pozitiv adecvat,
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin unitatile
fitosanitare:
a) interzice circulatia tuturor loturilor sau transporturilor din care s-au
prelevat probe, aceasta putandu-se face doar sub control oficial si cu conditia
sa se fi stabilit ca nu exista nici un risc identificabil de raspandire a
organismului;
b) aplica masurile necesare pentru identificarea originii aparitiei
suspectate;
c) introduce masuri de precautie suplimentare adecvate, bazate pe gradul de
risc estimat, in vederea prevenirii oricarei raspandiri a organismului. Aceste
masuri pot include controlul oficial al circulatiei oricaror tuberculi sau
plante in cadrul sau in afara oricarei premise asociate cu aparitia suspectata.
(3) Masurile prevazute la alin. (2) pct. (ii) lit. c) pot fi adoptate in
conformitate cu procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
(4) Celalalt test adecvat, prevazut la alin. (2) pct. (ii), este adoptat in
conformitate cu procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
Art. 5
(1) Daca testele de laborator efectuate oficial sau sub control oficial, in
conformitate cu metoda stabilita in anexa nr. I, confirma prezenta organismului
intr-o proba de tuberculi, plante sau parti de plante, Ministerul Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale, avand in vedere principiile stiintifice
fundamentale, biologia organismului si sistemele particulare de productie,
comercializare si prelucrare, dispune, prin unitatile fitosanitare, urmatoarele
masuri:
a) declara contaminati tuberculii sau plantele, transportul si/sau lotul,
precum si utilajul, vehiculele, containerele, depozitele sau parti din acestea
si oricare alte obiecte, inclusiv ambalajele din care a fost prelevata proba,
dar si, daca este cazul, locul, respectiv locurile de productie, precum si
campul, respectiv campurile de unde au fost recoltati tuberculii sau plantele;
b) determina, luand in considerare dispozitiile pct. 1 din anexa nr. III,
intinderea contaminarii probabile prin contact cu elementele declarate
contaminate, inainte sau dupa recoltare, sau printr-o legatura avuta cu acestea
in sistemul de productie;
c) delimiteaza o zona, pe baza declararii contaminarii prevazute la lit.
a), a determinarii intinderii contaminarii probabile prevazute la lit. b) si a
raspandirii posibile a organismului, conform celor prevazute la pct. 2 din
anexa nr. III.
(2) In conformitate cu prevederile pct. 3 din anexa nr. III, se prevad
urmatoarele:
a) unitatile fitosanitare notifica imediat Directiei fitosanitare din
cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale orice
contaminare stabilita conform alin. (1) lit. a) si detaliile delimitarii zonei
conform alin. (1) lit. c);
b) Directia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale notifica imediat celorlalte state membre ale Uniunii
Europene si Comisiei Europene orice contaminare stabilita conform alin. (1)
lit. a) si detaliile delimitarii zonei conform alin. (1) lit. c). Detaliile
acestei notificari sunt confidentiale. Ele pot fi prezentate Comitetului in
conformitate cu procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
Art. 6
In urma notificarii conform art. 5 alin. (2) si conform elementelor
mentionate in aceasta notificare, trebuie ca celelalte unitati fitosanitare vizate
in notificare sa aplice, dupa caz, prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), b) si,
respectiv, c).
Art. 7
(1) In cazul in care tuberculii sau plantele au fost declarate contaminate
conform art. 5 alin. (1) lit. a), testele prevazute la art. 4 alin. (1) se
efectueaza la toate stocurile de cartofi care au o relatie clonala cu cei
implicati in contaminare. Testele se efectueaza pe numarul de tuberculi sau de
plante necesare pentru determinarea sursei probabile de infectie primara si a
intinderii contaminarii probabile, de preferinta dupa gradul de risc.
(2) In urma testarii se procedeaza din nou, dupa caz, la o declarare a
contaminarii, la o determinare a intinderii contaminarii probabile si la
delimitarea unei zone conform art. 5 alin. (1) lit. a), b) si, respectiv, c).
Art. 8
(1) Tuberculii sau plantele declarate contaminate conform art. 5 alin. (1)
lit. a) nu pot fi plantate si, sub control oficial, sunt:
a) distruse, sau
b) eliminate intr-un alt mod, in cadrul uneia sau mai multor masuri sub
control oficial, in conformitate cu pct. 1 din anexa nr. IV, daca s-a stabilit
ca nu exista nici un risc identificabil de raspandire a organismului.
(2) Tuberculii sau plantele declarate probabil contaminate conform art. 5
alin. (1) lit. b) nu pot fi plantate si sunt, fara a prejudicia rezultatul
testelor prevazute la art. 7 alin. (1) pentru stocurile care au o relatie
clonala cu ele, utilizate sau eliminate in mod adecvat, conform pct. 2 din
anexa nr. IV, sub control oficial, astfel incat sa fie garantata absenta
riscului identificabil de raspandire a organismului.
(3) Orice utilaj, vehicul, container, depozit ori parti din acestea sau
orice alte obiecte, inclusiv ambalajele, declarate contaminate conform art. 5
alin. (1) lit. a) sau considerate ca probabil contaminate conform art. 5 alin.
(1) lit. b), trebuie distruse sau curatate si decontaminate, utilizandu-se
metodele corespunzatoare prevazute la pct. 3 din anexa nr. IV. Dupa dezinfectie
aceste obiecte nu mai sunt considerate ca fiind contaminate.
(4) Fara a prejudicia prevederile alin. (1), (2) si (3), diferite masuri,
definite la pct. 4 din anexa nr. IV, trebuie aplicate in zona delimitata
conform art. 5 alin. (1) lit. c).
Art. 9
(1) Cartofii de samanta trebuie sa indeplineasca exigentele prevazute de
Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de
aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie
impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare
plantelor sau produselor vegetale in Romania, astfel cum a fost modificata prin
Hotararea Guvernului nr. 1.619/2003, si sa provina in linie directa dintr-un
material care a fost obtinut in cadrul unui program aprobat oficial si care a
fost declarat liber de organism ca urmare a testelor efectuate oficial sau sub
control oficial, utilizandu-se metoda descrisa in anexa nr. I.
(2) Testele mentionate mai sus sunt efectuate:
a) in cazurile in care contaminarea priveste producerea de cartofi de samanta,
pe plantele selectiei clonale initiale;
b) in celelalte cazuri, fie pe plantele selectiei clonale, fie pe probe
reprezentative de cartofi de samanta de baza sau din generatii anterioare.
Art. 10
Detinerea si manipularea organismului sunt interzise.
Art. 11
Fara a prejudicia prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.030/2001, cu
modificarile ulterioare, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale poate acorda derogari de la prevederile art. 7, 8 si 10, in scopuri
experimentale sau stiintifice si pentru lucrari pe selectii varietale, cu
conditia ca aceste derogari sa nu prejudicieze masurile de combatere a
organismului si sa nu creeze nici un risc de raspandire a acestuia.
Art. 12
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale poate adopta
masuri suplimentare sau mai riguroase pentru combaterea organismului sau pentru
prevenirea raspandirii sale, in masura in care acestea respecta prevederile
Hotararii Guvernului nr. 1.030/2001, cu modificarile ulterioare.
(2) Masurile suplimentare prevazute la alin. (1) pot sa includa obligatia
de a nu planta decat cartofi de samanta certificati oficial sau supusi unei
inspectii oficiale care sa garanteze respectarea standardelor fitosanitare. Cea
de-a doua posibilitate se poate aplica in special cazurilor in care
agricultorii sunt autorizati sa utilizeze pe exploatatia lor cartofi de samanta
care provin din recolta proprie, precum si altor cazuri in care sunt plantati
cartofi de samanta din productia proprie.
(3) Detaliile acestor masuri vor fi notificate celorlalte state membre ale
Uniunii Europene si Comisiei Europene.
Art. 13
Anexele nr. I - IV*) fac parte integranta din prezentul ordin.
------------
*) Anexele nr. I - IV se publica ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 127 bis in afara abonamentului, care se poate achizitiona de la
Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul
Oficial", Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.
Art. 14
Amendamentele la anexele prezentului ordin, facute in lumina dezvoltarii
cunostintelor stiintifice sau tehnice, trebuie adoptate in conformitate cu
procedura stabilita in art. 18 din Directiva 2000/29/CEE.
Art. 15
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 2 alin. (5), art. 4 alin. (3) si (4), art. 5 alin. (2) lit. b), art. 12
alin. (3) si art. 14 vor intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea
Europeana.
Art. 16
De la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul
ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 26/1999 privind masurile pentru
prevenirea introducerii, diseminarii si diminuarii pagubelor produse de
bacteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann &
Kotthoff) Davis et al., care produce putregaiul inelar al cartofului, publicat
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486 din 8 octombrie 1999.
p. Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Nicolae Istudor,
secretar de stat