ORDIN
Nr. 26 din 2 martie 1999
privind masurile pentru prevenirea introducerii, diseminarii si diminuarii
pagubelor produse de bacteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
(Spieckermann & Kotthoff) Davis et al. care produce putregaiul inelar al
cartofului
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 486 din 8 octombrie 1999
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
vazand Nota nr. 65.053 din 18 februarie 1999 a Directiei protectia
plantelor si carantina fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei,
avand in vedere:
- prevederile Legii nr. 5/1982 privind protectia plantelor cultivate si a
padurilor si regimul pesticidelor, cu modificarile ulterioare;
- Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 5/1995 privind Lista
organismelor de carantina fitosanitara a Romaniei;
- prevederile art. 30 alin. (1), (2) si (3) din Ordonanta Guvernului nr.
4/1995 privind fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz
fitosanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in
agricultura si silvicultura, aprobata si modificata prin Legea nr. 85/1995;
- Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 89/1997 privind
organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul
semintelor si materialului saditor;
- Directiva 77/93/CEE privind masurile de protectie impotriva introducerii
in Comunitate a organismelor daunatoare vegetalelor si produselor vegetale si
impotriva propagarii lor in interiorul Comunitatii;
- Directiva 93/85/CEE privind lupta impotriva putregaiului inelar al
cartofului,
tinand seama de faptul ca productia cartofilor detine un loc important in
agricultura tarii si ca randamentul acestei productii este constant amenintat
de organisme daunatoare,
considerand ca putregaiul inelar al tuberculilor de cartof, produs de
bacteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann &
Kotthoff) Davis et al., nu a fost depistat pe teritoriul Romaniei, dar
reprezinta un pericol considerabil, daca nu vor fi luate masuri eficace pentru
prevenirea introducerii si propagarii sale,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea si functionarea
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Inspectoratele de carantina fitosanitara vamala si inspectoratele judetene
de protectie a plantelor si carantina fitosanitara vor actiona pentru:
a) prevenirea introducerii bacteriei Clavibacter michiganensis subsp.
sepedonicus (Spieckermann & Kotthoff) Davis et al. in Romania;
b) prevenirea propagarii si combaterea bacteriei in cazul in care aceasta
va fi depistata.
Art. 2
(1) Inspectoratele de carantina fitosanitara vamala si inspectoratele
judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara vor efectua controlul
transporturilor de cartof de samanta si de consum din import, prelevand probe
conform normelor in vigoare.
(2) Probele vor fi trimise Laboratorului Central pentru Carantina
Fitosanitara in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru bacteria
prevazuta la art. 1 lit. a), inclusiv pentru celelalte organisme daunatoare
reglementate, specifice cartofului.
(3) In cazul depistarii bacteriei Clavibacter michiganensis subsp.
sepedonicus (Spieckermann & Kotthoff) Davis et al. sau a altor organisme
daunatoare reglementate, transportul respectiv nu va fi admis la import.
Art. 3
Controlul in camp al suprafetelor cultivate cu cartof si in special al
culturilor infiintate cu material de inmultire importat, pentru eventuala
depistare a plantelor cu simptome de atac specifice si recoltarea probelor
pentru analize se efectueaza de catre inspectoratele judetene de protectia
plantelor si carantina fitosanitara, cu concursul inspectorilor aprobatori din
cadrul inspectoratelor pentru calitatea semintelor si materialului saditor si
cu participarea obligatorie a producatorilor de cartof de samanta (statiuni,
institute, cultivatori din sectorul privat).
Art. 4
Controlul va continua in timpul recoltarii, depozitarii si comercializarii
tuberculilor. Se vor preleva probe pe baza simptomelor vizuale suspecte pentru
efectuarea testelor de laborator, conform Instructiunilor privind depistarea
bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann &
Kotthoff) Davis et al., elaborate de Laboratorul Central pentru Carantina
Fitosanitara, cuprinse in anexa.
Art. 5
Daca testele de laborator confirma prezenta bacteriei la o planta sau la un
tubercul:
a) se declara contaminate, dupa caz, parcela, transportul, vehiculul,
antrepozitul, inclusiv ambalajele;
b) se determina intensitatea contaminarii probabile prin contact cu
exemplarele declarate contaminate, inainte sau dupa recoltare;
c) se delimiteaza o zona de carantina pe baza declaratiei de contaminare
prevazute la lit. a), a determinarii intensitatii contaminarii prevazute la
lit. b) si a propagarii posibile a organismului, tinandu-se seama de apropierea
altor suprafete pe care se cultiva cartofi sau alte plante gazda (sfecla,
tomate, vinete), precum si de posibilitatea originii comune a stocului de
cartof de samanta.
Art. 6
Carantinarea suprafetelor gasite contaminate se va face prin delimitarea
acestora cu o zona de protectie de 100 m, la propunerea inspectoratelor
judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara, cu confirmarea
Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara si cu aprobarea
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
Art. 7
In cazul in care materialul de inmultire este declarat contaminat
(tuberculi, rasaduri), testele prevazute la art. 4 se vor efectua pe toate
loturile de cartof care au o relatie clonala cu cei implicati in contaminare,
pentru a se determina sursa probabila de infectie primara si intensitatea
contaminarii.
Art. 8
(1) Tuberculii sau plantele declarate contaminate nu vor putea fi plantate
si vor fi distruse sau eliminate de o maniera convenabila, in cadrul unor
masuri luate sub control oficial, in asa fel incat sa nu existe nici un risc de
propagare a organismului.
(2) Vehiculele, materialele, recipientele, antrepozitele, precum si
ambalajele declarate contaminate vor fi curatate si dezinfectate. Dupa
dezinfectare acestea nu mai sunt considerate contaminate.
Art. 9
Cartofii de samanta trebuie sa provina in linie directa dintr-un material
care a fost declarat liber de organismul de carantina in urma efectuarii
testelor de laborator. Testele sus-mentionate se vor efectua:
a) pe plantele selectiei clonale initiale, in cazul in care contaminarea
priveste producerea cartofilor de samanta;
b) in alte cazuri, fie pe plantele selectiei clonale initiale, fie pe
esantioane reprezentative de cartofi de samanta de baza sau din generatie anterioara.
Art. 10
Circulatia cartofilor de pe suprafetele contaminate se va face cu
respectarea normelor de carantina fitosanitara.
Art. 11
Suprafetele declarate contaminate se vor decarantina numai daca in urma
controalelor oficiale si a analizelor de laborator au fost gasite libere de
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann & Kotthoff)
Davis et al.
Art. 12
Suprafetele din zonele de producere a cartofului de samanta gasite
infectate cu bacteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus vor putea fi
cultivate cu cartofi din soiurile rezistente sau tolerante la aceasta bacterie,
dupa o rotatie de minimum 3 ani, folosindu-se un asolament fara plante din
familia solanacee care pot contribui la raspandirea agentului patogen.
Art. 13
Se vor lua masuri complementare ce comporta obligatia de a nu se planta
decat tuberculi de cartof de samanta certificati oficial.
In cultura se vor folosi numai soiurile zonate, prevazute in lista oficiala
a soiurilor si hibrizilor admisi la inmultire, si aprobate de Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei pentru fiecare an de cultura, in conditiile legii.
Art. 14
Certificarea cartofilor de samanta se va face de catre inspectorii
aprobatori din cadrul inspectoratelor judetene pentru calitatea semintelor si
materialului saditor si de inspectoratele judetene de protectia plantelor si
carantina fitosanitara.
Art. 15
Sunt interzise detinerea si manipularea de culturi de Clavibacter
michiganensis subsp. sepedonicus sau de material infectat, de catre orice
persoana juridica sau fizica.
Art. 16
Se pot autoriza derogari de la masurile prevazute la art. 7, 8 si 15, in
scopuri experimentale sau stiintifice, teste si lucrari de selectie varietala,
in conditiile in care aceste derogari nu aduc prejudicii masurilor de lupta
contra putregaiului inelar al cartofului si nu constituie un risc de propagare
a acestuia.
Art. 17
Directia protectia plantelor si carantina fitosanitara, Laboratorul Central
pentru Carantina Fitosanitara, inspectoratele judetene de protectia plantelor
si carantina fitosanitara si inspectoratele judetene pentru calitatea
semintelor si materialului saditor vor aduce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 18
Prezentul ordin va intra in vigoare dupa 20 de zile de la data publicarii
lui in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
ANEXA 1
INSTRUCTIUNI
privind depistarea bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
(Spieckermann & Kotthoff) Davis et al.
Controlul pentru depistarea bacteriei Clavibacter michiganensis subsp.
sepedonicus se executa in toata perioada de vegetatie, pana la recoltarea
cartofilor.
Organizarea si coordonarea actiunilor de control se vor face de catre
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara prin
inspectoratele de protectia plantelor si carantina fitosanitara judetene si al
municipiului Bucuresti. La aceste actiuni vor participa, de asemenea,
inspectorii aprobatori din cadrul inspectoratelor judetene pentru calitatea
semintelor si materialului saditor si producatorii de cartof de samanta
(societati, statiuni, institute, cultivatori din sectorul privat). Toti
factorii interesati vor primi dispozitii concrete, cu termene si raspunderi
precise (proprietari, distribuitori).
Cartofii de samanta si de consum din import trebuie sa provina din tari
care pot demonstra ca sistemul lor de productie si de distributie este liber de
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.
Inspectoratele de carantina fitosanitara vamala si inspectoratele judetene
de protectia plantelor si carantina fitosanitara vor efectua controlul
transporturilor si vor preleva probe, pe care le vor trimite Laboratorului
Central pentru Carantina Fitosanitara pentru a fi analizate.
Efectuarea controlului in punctele de frontiera de catre inspectorii de
carantina fitosanitara vamala la transporturile cu mijloace auto sau vagoane se
va face conform normelor in vigoare, dupa cum urmeaza:
- pana la 5 saci se controleaza fiecare sac;
- de la 5 la 20 de saci se controleaza fiecare al 5-lea sac;
- de la 20 la 100 de saci se controleaza fiecare al 10-lea sac.
Din autocamioane, vagoane sau din alte vehicule de 10 - 20 tone se vor lua
8 mostre din 8 puncte diferite, aproximativ cate 5 kg de mostra din fiecare
punct.
Mostrele se vor lua din diferite straturi, pentru a avea o imagine reala
asupra intregului transport, formandu-se o proba medie care se va trimite
Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara pentru analize.
Probele trebuie sa contina urmatoarele date:
1. denumirea si adresa unitatii sau ale proprietarului;
2. denumirea soiului si a categoriei biologice;
3. denumirea parcelei;
4. numarul de cadastru;
5. suprafata parcelei;
6. numarul probei;
7. felul culturii (cartofi de samanta, de consum etc.);
8. data ridicarii probei;
9. ultimul an de cultura a cartofului;
10. numele si prenumele celui care a ridicat proba.
Pentru fiecare parcela probele se ambaleaza separat.
Probele vor fi insotite de un centralizator al tuturor parcelelor din care
s-au ridicat, care va contine datele inscrise pe etichetele ce insotesc
probele.
Continutul vagoanelor, autotrenurilor si al vaselor de capacitate mare se
imparte in loturi de cate 20 de tone, din primul lot ridicandu-se o proba
partiala de circa 50 kg, iar din restul loturilor, cate 25 kg.
Probele partiale se vor ridica din diferite puncte, ca si in cazul
ridicarii probelor din saci.
Cantitatile de cartofi pentru samanta importate nu vor fi puse in
circulatie decat dupa efectuarea analizelor de laborator.
Se vor efectua analize macroscopice, iar tuberculii suspecti vor fi
sectionati transversal, posibilele infectii putand fi observate sub forma de
zone stramte galben-crem, in lungul tesuturilor vasculare, in apropierea
stolonului. In cazul unei infectii mai mari, aceasta banda ingusta de culoare
galbui-bruna inconjoara tot tesutul vascular.
Caracteristic, prin strangere, tesutul extravascular se detaseaza usor de
inelul vascular, la suprafata sectiunii aparand un lichid vascos (exsudatul
bacterian).
In stadii mai avansate simptomele externe pot fi observate prin existenta
unor pete rosietice-brune in jurul ochilor iar invelisul prezinta crapaturi
neregulate, adesea stelate.
In laborator, pentru o diagnosticare rapida, se recomanda colorarea dupa
metoda Gram a sectiunilor din zona inelara a tuberculilor. O alta metoda de
detectie recomandata de Organizatia Europeana si Mediteraneana de Protectie a
Plantelor este testul de patogenitate pe vinete si testul serologic.
La semanat se vor folosi numai tuberculi sanatosi, proveniti din tari in
care nu exista putregai inelar sau din culturi verificate in perioada de
vegetatie.
In cazul sectionarii tuberculilor inainte de plantare, in mod obligatoriu
cutitele trebuie dezinfectate, iar pentru prevenirea diseminarii bacteriei,
sacii folositi la transport vor fi dezinfectati prin autoclavare.
Masurile fitosanitare trebuie sa fie aplicate pe intregul sistem de
productie, respectandu-se masurile agrotehnice si normele de igiena culturala.
Culturile de cartof se vor tine sub observatie, urmarindu-se in prima faza
procentul de rasarire si simptomele posibile atat pe lastari si frunze, cat si
la nivelul coltilor.
Inspectorii de carantina fitosanitara din cadrul inspectoratelor judetene
de protectia plantelor si carantina fitosanitara trebuie sa cunoasca exact
zonele si locul unde vor fi cultivati cartofii.
Daca in urma analizelor de laborator se confirma prezenta organismului:
a) intr-o parcela declarata contaminata, se vor lua masuri ca timp de cel
putin 3 ani sa se elimine toate plantele de cartof spontane si alte solanacee;
dupa aceasta perioada se vor cultiva cartofi de samanta certificati oficial, in
vederea producerii de cartofi de consum, care vor fi controlati pe parcursul
perioadei de vegetatie si supusi testelor de laborator;
b) suprafetele care au fost declarate contaminate vor fi mentinute timp de
4 ani ca fanete care vor fi cosite scurt;
c) pe alte suprafete, in cursul urmatoarei campanii agricole ce succede
contaminarii:
(i) nu se vor planta cartofi si nici o alta planta gazda a organismului;
(ii) cartoful de samanta certificat oficial poate fi plantat exclusiv in
vederea producerii de cartof de consum, cu conditia ca toata samulastra de
cartof si alte solanacee sa fie eliminate;
(iii) dupa cel putin 2 ani consecutivi se pot planta, in vederea producerii
de cartof de samanta sau de consum, numai cartofii de samanta certificati
oficial;
(iv) pe suprafetele declarate contaminate, in cursul fiecarei campanii
agricole urmatoare, tot materialul, vehiculele, recipientele, utilajele
agricole existente la locul de productie si implicate in productia de cartof,
precum si ambalajele folosite vor fi curatate si dezinfectate.
Tuberculii declarati contaminati in urma analizelor de laborator vor fi
livrati direct unor fabrici de prelucrare, care dispun de instalatii
corespunzatoare de eliminare a deseurilor, de dezinfectare a zonei de stocare
si a vehiculelor sau de orice alta utilizare sau eliminare, prin care sa nu
existe nici un risc de propagare a organismului.