Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 863 din 10 mai 1995

pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 59 bis  din 22 martie 1996


SmartCity3


    Ministrul sanatatii,
    avand in vedere prevederile legale in vigoare privind asigurarea sanatatii populatiei,
    in temeiul dispozitiilor cuprinse in Hotararea Guvernului nr. 460/1994 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii,
    emite prezentul ordin.

    1. Se aproba Normele de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    2. Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii, celelalte directii din Ministerul Sanatatii, directiile sanitare, inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva, ministerele cu retea sanitara proprie, agentii economici, celelalte persoane juridice si fizice vor aduce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.

                            Ministrul sanatatii,
                        prof. dr. doc. Iulian Mincu

    ANEXA 1

                              NORME DE IGIENA
privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor

    CAP. 1
    Norme generale

    Art. 1
    Prezentele norme de igiena se aplica tuturor unitatilor alimentare care produc, prelucreaza, servesc, depoziteaza, pastreaza, transporta si desfac alimente.
    Art. 2
    (1) Toate unitatile alimentare care produc, prelucreaza, servesc, depoziteaza, transporta si desfac alimente functioneaza pe baza autorizatiei sanitare.
    (2) In caz de schimbare sau de extindere a activitatii, unitatea respectiva va solicita o noua autorizatie sanitara.
    (3) Autorizatia sanitara se vizeaza anual (12 luni calendaristice).
    Art. 3
    Amplasarea si constructia unitatilor alimentare de orice fel se fac cu avizul sanitar al Inspectoratului de politie sanitara si medicina preventiva, al Agentiei de protectie a mediului si al Comisiei locale de urbanism.
    Art. 4
    (1) Se interzice amplasarea de unitati cu profil alimentar in spatiile de locuit.
    (2) Se admit activitati de desfacere a alimentelor la parterul blocurilor numai in spatiile comerciale existente, destinate prin proiect.
    Art. 5
    Proiectarea cladirilor se face in functie de profilul unitatii (productie, prelucrare, depozitare, desfacere, consum). Numarul, marimea si destinatia incaperilor se stabilesc in functie de profilul unitatii.
    Art. 6
    Distantele minime de protectie sanitara intre zonele de locuit si unitatile alimentare care produc disconfort se stabilesc conform Ordinului ministrului sanatatii nr. 981/1994, revizuit.
    Art. 7
    (1) Unitatile alimentare trebuie sa aiba asigurata si sa foloseasca permanent, in activitatea lor si pentru intretinerea igienica a utilajelor, instalatiilor, incaperilor de productie si anexelor, grupurilor social-sanitare etc., apa potabila curenta rece si calda, in cantitate suficienta si corespunzatoare din punct de vedere calitativ conditiilor inscrise in actele normative in vigoare.
    (2) De asemenea, vor fi dotate cu instalatii de distribuire a apei in toate locurile unde aceasta este necesara. In localitatile lipsite de retele publice de distribuire a apei potabile, este permisa folosirea, prin instalatii proprii corespunzatoare igienico-sanitar, a apei de fantana, cu conditia ca aceasta sa indeplineasca conditiile de potabilitate.
    (3) Unitatile alimentare care folosesc surse proprii de apa potabila vor asigura protectia sanitara a acestora si controlul calitatii apei utilizate.
    (4) Folosirea apei industriale este permisa, cu avizul organelor sanitare, numai pentru anumite operatiuni tehnologice in unitatile de industrie alimentara. Reteaua de distribuire a apei industriale va fi separata de cea pentru apa potabila si vopsita intr-o culoare diferita, conform normativelor legale in vigoare, pentru a se exclude orice posibilitate de utilizare a apei industriale ca apa potabila sau racordari intre cele doua retele.
    Art. 8
    (1) Unitatile alimentare trebuie sa fie dotate cu instalatii pentru colectarea si indepartarea igienica a reziduurilor lichide, corespunzatoare normativelor legale in vigoare si intretinute permanent in buna stare de functionare.
    (2) Nu este permisa trecerea coloanelor de canalizare prin incaperile de productie, preparare, depozitare, servire si desfacere a alimentelor. In cazul cand aceasta conditie nu poate fi realizata, canalizarile vor fi izolate astfel incat sa fie prevenita orice posibilitate de infiltratie si impurificare a spatiilor si produselor.
    (3) In localitatile fara retea de canalizare a apelor uzate, colectarea si indepartarea reziduurilor lichide va fi adaptata la conditiile locale, asigurandu-se amenajarea, exploatarea si intretinerea instalatiilor respective in permanenta stare de functionare, astfel incat sa se previna contaminarea spatiilor alimentare cu ape uzate, precum si poluarea mediului inconjurator.
    Art. 9
    (1) Colectarea reziduurilor solide, cat si a resturilor alimentare lichide, se va face in recipiente etanse cu capac, confectionate din material rezistent si usor de spalat si de dezinfectat.
    (2) Acestea vor fi depozitate in spatii (incaperi, boxe sau platforme acoperite) special destinate si amenajate in acest scop, prevazute cu mijloace pentru prevenirea accesului mustelor si al rozatoarelor, cu paviment impermeabilizat, amenajat in panta spre o gura de scurgere, si dotate cu posibilitati de spalare.
    (3) Recipientele de colectare si spatiile de depozitare vor fi mentinute in permanenta stare de curatenie. Evacuarea reziduurilor solide se va face inainte ca acestea sa depaseasca capacitatea de depozitare sau sa intre in descompunere.
    Art. 10
    (1) Conditiile de ventilatie, incalzit, iluminat, zgomot si vibratii din unitatile alimentare trebuie sa se incadreze in normele de igiena muncii si de igiena mediului.
    (2) In toate unitatile alimentare, procesul de productie trebuie astfel stabilit incat sa asigure desfasurarea fluxului tehnologic intr-un singur sens si sa evite incrucisarile intre fazele insalubre si salubre.
    (3) In unitatile de alimentatie publica si colectiva trebuie sa se asigure un raport corespunzator intre spatiile de depozitare si de prelucrare culinara si capacitatea salilor si spatiilor pentru consum.
    (4) In functie de natura si de volumul activitatii se vor proiecta si amenaja incaperi si spatii, suficiente ca numar si suprafata, care sa asigure desfasurarea corespunzatoare a tuturor operatiunilor procesului de productie (incaperi de productie si anexe pentru curatarea, spalarea si pregatirea materiilor prime, pentru intretinerea igienica a ustensilelor, a ambalajelor, pastrarea materialelor de curatenie etc.).
    (5) Toate incaperile in care activitatea impune desfasurarea de operatiuni de spalare si dezinfectie vor avea peretii impermeabilizati pana la inaltimea de 1,80 m si pavimentul impermeabil si prevazut cu sifoane de scurgere, racordate la reteaua de canalizare.
    Art. 11
    (1) Utilajele si mobilierul tehnologic din dotarea unitatilor alimentare vor fi intretinute in permanenta in stare de functionare si vor fi amplasate astfel incat sa fie usor accesibile operatiunilor de intretinere igienica si vor fi confectionate din materiale rezistente la lovituri si coroziune, neferoase, usor de curatat, care sa nu afecteze proprietatile nutritive, fizico-chimice si organoleptice si sa nu favorizeze contaminarea microbiana a alimentelor cu care vin in contact.
    (2) Utilajele si mobilierul tehnologic trebuie construite astfel incat sa poata fi demontate si curatate cu usurinta (cu suprafete netede, fara locuri de retinere a resturilor de alimente sau greu accesibile).
    Art. 12
    (1) Toate unitatile alimentare vor fi dotate, dupa caz, cu spatii suficiente de depozitare a produselor finite si semifabricate, a materiilor prime si auxiliare, precum si a ambalajelor, care sa nu permita degradarea, impurificarea, sau contaminarea.
    (2) Pentru pastrarea materiilor prime, semifabricatelor si produselor finite usor alterabile, toate unitatile alimentare vor fi dotate cu spatii frigorifice, compartimentate (separat produsele crude de cele care au suferit preparare termica, cele care emana mirosuri specifice de cele care imprumuta mirosuri), cu volum stabilit in functie de natura, durata de pastrare si cantitatea produselor destinate a fi depozitate si prevazute cu posibilitati de control si inregistrare a temperaturii.
    (3) Functionarea instalatiilor frigorifice trebuie asigurata in permanenta, iar temperatura realizata in interior va fi inregistrata pe diagrama spatiului frigorific la fiecare 8 ore sau, dupa caz, la 12 ore.
    (4) Unitatile care folosesc in cursul activitatii produse congelate vor avea incaperi si instalatii care sa asigure efectuarea corecta a operatiunilor de decongelare.
    (5) Spatiile destinate depozitarii alimentelor vor fi pastrate permanent in stare de curatenie iar, periodic si de cate ori, se elibereaza, vor fi curatate, reparate, dezinsectizate si deratizate.
    Art. 13
    In toate unitatile alimentare se va asigura functionarea corecta si permanenta a aparaturii de control si de inregistrare a parametrilor care conditioneaza salubritatea prelucrarii si pastrarii materiilor prime, semifabricatelor si produselor finite (sterilizarea, pasteurizarea, refrigerarea, congelarea si altele asemenea).
    Art. 14
    Unitatile alimentare de productie au obligatia sa aiba aviz sanitar eliberat de Ministerul Sanatatii pentru toate produsele alimentare fabricate.
    Art. 15
    Toate utilajele si ambalajele folosite in procesul de productie trebuie sa fie avizate sanitar de catre Ministerul Sanatatii.
    Art. 16
    (1) Unitatile alimentare de productie au obligatia de a efectua prin analize de laborator sau prin alte procedee, controlul respectarii normelor de igiena privind materiile prime, auxiliare, semifabricate si produse finite (la toate proprietatile inscrise in actele normative).
    (2) Este interzisa receptionarea sau livrarea alimentelor care nu corespund normelor de igiena.
    Art. 17
    Producatorul are intreaga raspundere pentru calitatea materiei prime folosite, pentru respectarea procesului tehnologic si pentru calitatea produsului finit pentru care va elibera certificat de calitate.
    Art. 18
    (1) Toate unitatile alimentare trebuie sa fie dotate si aprovizionate dupa necesitate si in cantitate suficienta cu utilaje, ustensile si materiale specifice pentru intretinerea igienica corespunzatoare (spalare si dezinfectie).
    (2) Substantele dezinfectante si concentratiile in care se vor folosi trebuie sa fie numai cele avizate de Ministerul Sanatatii.
    (3) Utilajele si ustensilele folosite pentru igienizarea grupurilor sanitare vor fi pastrate, separat, in spatii special destinate si marcate corespunzator.
    (4) Incinta si incaperile unitatilor alimentare vor fi astfel amenajate si dotate incat sa nu permita accesul insectelor si al rozatoarelor.
    Art. 19
    (1) In toate unitatile alimentare trebuie sa fie asigurata dotarea cu anexe social-sanitare corespunzatoare, ca numar si capacitate, normativelor de proiectare si de protectia muncii in vigoare.
    (2) Pentru pastrarea echipamentului sanitar de protectie a alimentelor si a imbracamintei individuale a personalului, se vor asigura fie incaperi dotate cu dulapuri (vestiare), fie vestiare sistem filtru.
    (3) Unitatile de alimentatie publica si colectiva vor fi prevazute cu grupuri sanitare pentru consumatori, dotate cu apa curenta, chiuveta, hartie igienica si sapun, intretinute permanent in stare de curatenie.
    (4) Grupurile sanitare pentru consumatori vor fi separate de cele ale personalului unitatii.
    (5) Se va pastra separat echipamentul folosit la operatiunile de curatenie si igienizare.
    Art. 20
    Unitatile alimentare care au in dotare sau utilizeaza mijloace auto pentru transportul alimentelor vor asigura in mod corespunzator spalarea si dezinfectia vehiculelor dupa fiecare transport.
    Art. 21
    Toate unitatile sunt obligate sa efectueze periodic - dupa necesitate sau la recomandarea organelor sanitare - lucrarile de igienizare si de revizuire a instalatiilor si utilajelor, operatiuni care se executa numai in afara perioadei de activitate a unitatii.
    Art. 22
    Pentru unitatile de productie si alimentatie publica este obligatorie angajarea sau scolarizarea personalului in profilul in care lucreaza.

    CAP. 2
    Norme privind productia (industria alimentara)

    Art. 23
    Se considera unitati de productie sau de industrie alimentara, in sensul prezentelor norme, unitatile care au ca scop prelucrarea, fabricarea, conservarea sau ambalarea produselor alimentare si a produselor ce intra in compozitia alimentelor destinate consumului uman.
    Art. 24
    Unitatile de industrie alimentara sunt obligate sa ceara avizul organelor sanitare, in cazul in care isi maresc capacitatea de productie sau isi diversifica activitatea si sa respecte clauzele speciale si termenele fixate de catre organele sanitare.
    Art. 25
    Unitatile de industrie alimentara vor avea, permanent, in stare buna de functionare toate instalatiile frigorifice, instalatiile tehnico-sanitare, de apa potabila, de apa calda, de canalizare a reziduurilor lichide, de ventilatie si de iluminat, instalate atat in incaperile de productie cat si in anexele si in grupurile sociale.
    Art. 26
    In unitatile de industrie alimentara se vor folosi numai surse de apa potabila.
    Sursele de apa potabila din unitatile de industrie alimentara vor asigura in permanenta debitul de apa necesar pentru productie sau pentru grupul social prevazut in avizul de constructie sau in autorizatia de functionare.
    Utilizarea apei nepotabile in unitatile de industrie alimentara este permisa numai la acele operatiuni tehnologice pentru care s-a dat un aviz special din partea organelor sanitare locale.
    Art. 27
    La proiectarea spatiilor destinate procesului tehnologic se va avea in vedere realizarea de fluxuri tehnologice care sa evite incrucisarile materiei prime cu produsele finite alimentare, incrucisarile produselor confiscate cu produsele salubre, precum si incrucisarea ambalajelor curate cu cele murdare.
    Art. 28
    In unitatile cu mediu umed toate salile de productie vor avea peretii si pardoselele hidroizolate, iar planseele incaperilor in care se degaja aburi vor fi termoizolate.
    Art. 29
    Unitatile de industrie alimentara sunt obligate:
    a) sa aiba angajat personal ingrijitor, insarcinat cu intretinerea curateniei teritoriului intreprinderii si a grupurilor sociale, precum si personal ingrijitor deosebit de acesta, insarcinat cu intretinerea curateniei in incaperile in care se desfasoara procesul tehnologic;
    b) sa asigure acestui personal ingrijitor echipamentul de protectie, de culoare deosebita cu echipamentul de protectie sanitara;
    c) sa nu foloseasca acest personal ingrijitor la manipularea produselor alimentare.
    Art. 30
    In unitatile de industrie alimentara de orice fel, sunt obligatorii urmatoarele norme generale de intretinere a curateniei:
    a) WC-urile se spala zilnic, dupa fiecare schimb de lucru, si se dezinfecteaza cu substante dezinfectante avizate de catre Ministerul Sanatatii;
    b) instalatiile sanitare si grupurile sociale vor fi tinute in permanenta stare de curatenie;
    c) toate chiuvetele din salile de productie, destinate spalarii pe maini a muncitorilor, precum si chiuvetele din salile de mese ale cantinei trebuie sa fie prevazute cu sapun (de preferinta recipiente basculante cu sapun lichid) si cu stergar, in permanenta curat, sau uscator pentru maini;
    d) peretii tencuiti ai incaperilor intreprinderii, anexelor si grupului social se varuiesc cel putin de doua ori pe an si ori de cate ori este nevoie;
    e) pe timpul procesului de fabricatie, incaperile de productie vor fi in permanenta tinute curat prin evacuarea continua a gunoiului si a deseurilor si prin spalarea cu apa a pavimentelor impermeabile si a peretilor vopsiti in ulei sau faiantati, ori de cate ori se murdaresc.

    CAP. 3
    Norme privind prepararea alimentelor (alimentatia publica si colectiva)

    Art. 31
    Prezentele norme se refera la toate unitatile de alimentatie care pregatesc preparate culinare si produse de cofetarie-patiserie, la care vanzarea si consumul produselor se fac, de regula, pe loc sau pentru consum casnic.
    Art. 32
    Tipurile de unitati de alimentatie publica sunt cele cuprinse in Ordinul ministrului comertului nr. 87/1992.
    Art. 33
    Pentru asigurarea conditiilor igienico-sanitare unei prelucrari si preparari a alimentelor corespunzatoare, in functie de profilul lor, unitatile de alimentatie publica sau colectiva vor avea, din constructie, spatiile necesare pentru circuitele functionale:
    - sala de mese;
    - spatii de preparare a mancarurilor;
    - spatii de pastrare a alimentelor;
    - anexe social-sanitare.
    Art. 34
    Spatiile vor fi astfel proiectate si amplasate incat sa permita desfasurarea fluxului tehnologic intr-un singur sens, evitandu-se incrucisarile intre fazele insalubre si cele salubre.
    In toate spatiile de preparare si in anexe, peretii vor fi impermeabilizati cu faianta sau prin uleiere pe o inaltime de 1,80 m, iar pavimentul va fi prevazut cu sifoane de scurgere racordate la canalizare.
    Art. 35
    Sala de mese va avea asigurat minimum 1,2 mp pentru un loc de masa. Celelalte dotari vor fi in functie de categoria de incadrare a unitatii (Ordinul ministrului comertului nr. 87/1992).
    Art. 36
    (1) Spatiile de preparare a mancarurilor sunt constituite din bucatarie si o serie de camere-anexe in care se face prelucrarea preliminara a alimentelor.
    (2) Spatiile de prelucrare preliminara a alimentelor (curatare, spalare, tocare) sunt spatii cu circuite separate pentru legume, carne, peste, oua.
    (3) In functie de categoria de incadrare a unitatii vor exista anexe ca: laborator de cofetarie, patiserie, boxa pentru ceai, cafea, lapte, camera pentru preparare mancaruri reci (salate, maioneze, preparate cu gelatina, sandvisuri, aperitive reci), complet separate de bucataria propriu-zisa.
    Art. 37
    In unitatile de alimentatie mici, cu un singur spatiu de productie (bucatarie) in care se realizeaza prepararea, fierberea sau coacerea alimentelor, curatatul legumelor si al zarzavaturilor, precum si spalatul veselei pentru servire si al vaselor pentru productie - acestea se pot efectua in spatiul respectiv, in urmatoarele conditii:
    a) curatarea si spalarea legumelor si a zarzavaturilor sa se execute inainte de inceperea altor procese de preparare propriu-zisa; imediat dupa aceasta operatiune sunt obligatorii spalarea si dezinfectia ustensilelor, a utilajelor, a meselor de lucru, curatarea pardoselii si evacuarea resturilor rezultate;
    b) organizarea fluxului tehnologic sa se faca astfel incat vesela intrebuintata sa nu fie preluata (debarasata) prin ochiul de geam prevazut pentru distribuirea preparatelor catre sala de consumatie;
    c) spalarea veselei pentru servire si a vaselor de bucatarie sa se faca separat, intr-un loc anume stabilit si amenajat, unde nu se fac alte operatiuni de preparare; se recomanda ca acest loc sa fie delimitat, cel putin pe partile laterale, prin semipereti (paravane) din sticla, placi fibrolemnoase etc.;
    d) vesela pentru masa - curata - sa fie pastrata in rafturi prevazute cu perdele din panza sau din tifon, iar vasele de bucatarie pe rastele sau in dulapuri inchise (eventual prin folosirea meselor de lucru de tip dulap);
    e) sa se respecte cu strictete regulile de igiena la desfasurarea tuturor proceselor de prelucrare a alimentelor, sa se mentina in permanenta curatenia si ordinea in sala de preparare si sa se asigure dezinfectia zilnica, prin detergenti si substante dezinfectante, a ustensilelor, utilajelor si a meselor de lucru.
    Art. 38
    (1) Spatiile de pastrare a alimentelor sunt reprezentate de: depozite, magazin, beciuri, spatii frigorifice.
    (2) Produsele alimentare ambalate vor fi depozitate separat de ambalajele goale, de substantele de curatenie si de dezinfectie.
    (3) Produsele perisabile se vor pastra in spatii frigorifice separate, la o temperatura care sa nu depaseasca +5 grade C.
    (4) Preparatele finite si cele care se consuma fara a mai fi prelucrate termic se vor pastra separat de carne, peste si viscere crude si de preparatele din carne crude (mititei, carne tocata etc.).
    (5) Painea, chiflele, cornurile, se vor pastra in spatii special amenajate, in cosuri din rachita, din material plastic, sau in navete, cu conditia ca acestea sa fie acoperite cu tifon, la adapost de praf si de insecte, si sa nu fie asezate direct pe podele.
    Art. 39
    (1) Anexele social-sanitare cuprind: camere-vestiar, cabine cu dusuri, grupuri sanitare (W.C.-uri) si chiuvete pentru personal si, separat, pentru clienti, birouri, boxe pentru reziduuri.
    (2) Grupurile sanitare (W.C.-urile) pentru personal si cele pentru consumatori, in orice fel de unitate de alimentatie publica sau colectiva, vor fi in permanenta intretinute in perfecta stare de curatenie, vor avea toate instalatiile in stare de functionare si vor fi dotate cu hartie igienica, sapun si servetele de hartie la chiuveta.
    (3) In magazinele mari in care exista unitati de alimentatie publica alaturi de unitati cu alte profiluri (confectii, incaltaminte, electrocasnice etc.), poate exista un singur grup sanitar pentru consumatori, cu conditia ca acesta sa fie dimensionat proportional cu afluenta consumatorilor si sa aiba accesul asigurat.
    (4) In unitatile mici de alimentatie publica cu pana la 20 de locuri la mese, de tipul: patiserii, pizzerii, baruri de zi, iaurgerii, snack-baruri, amenajarea W.C.-urilor pentru consumatori nu este obligatorie, daca conditiile localului nu permit aceasta. In acest caz, accesul consumatorilor la W.C.-ul personalului va fi admis, cu conditia ca trecerea spre acesta sa nu se faca prin salile de prelucrare.
    Art. 40
    Dotarea cu ustensile si cu utilaje se face tinandu-se seama de natura, volumul si profilul unitatii de alimentatie publica sau colectiva.
    Nu se vor folosi vase si ustensile de bucatarie cu emailul degradat.
    Art. 41
    (1) Aprovizionarea unitatilor alimentare de orice categorie care produc si prelucreaza alimente usor alterabile se va face in cantitati care sa nu depaseasca posibilitatile de pastrare si de prelucrare a acestora, in conditiile stabilite de actele normative de calitate.
    (2) In unitatile alimentare folosirea ghetii naturale este permisa numai pentru racirea bauturilor imbuteliate.
    Gheata va proveni numai din ghetarii autorizate sanitar.
    Art. 42
    In unitatile de alimentatie publica si colectiva care pregatesc si servesc preparate culinare se vor respecta urmatoarele conditii de protectie sanitara a alimentelor:
    a) operatiunile de prelucrare a carnii, pestelui, legumelor si produselor de cofetarie si patiserie se vor efectua in incaperi sau in compartimente separate. De asemenea, se vor separa operatiunile de preparare a carnii si pestelui crud de operatiunile finale ale prepararii acestor produse.
    Toate operatiunile de prepararea carnii crude (transare, tocare, preparare mititei, carnati proaspeti, chiftele etc.) se efectueaza intr-un spatiu destinat numai acestor operatiuni. Spatiul va fi dotat cu butuc, funduri de lemn marcate distinct, ustensile (masina de tocat, cutite, topor etc.), bazine si va fi racordat la instalatia de apa calda, rece si de canalizare.
    Operatiunile legate de prepararea pestelui crud se efectueaza in conditii similare.
    Materia prima si produsele finite se vor prelucra pe mese (sau funduri de lemn) diferite, marcate vizibil "peste crud", "peste fiert", "carne cruda", "carne fiarta", "legume crude", "legume fierte", "paine" etc.;
    b) preparatele culinare finite, pana la servirea de catre consumatori, vor fi pastrate la minimum +60 grade C (mancarurile calde) sau la maximum +8 grade C (preparatele reci);
    c) in unitatile de alimentatie publica in care sunt servite grupuri organizate (turism, mese comune etc.) se vor consuma numai mancaruri pregatite in aceeasi zi, din care se vor pastra probe (in recipiente curate, oparite, acoperite si etichetate), timp de 48 ore, la +4 grade C, in spatii frigorifice special destinate acestui scop;
    d) se vor folosi numai oua cu coaja intacta, spalate si dezinfectate inainte de spargere; folosirea oualelor de rata in aceasta categorie de unitati este interzisa;
    e) refolosirea ca materie prima a preparatelor culinare finite ori amestecarea tocaturilor de carne cruda cu cele tratate termic nu este permisa;
    f) nu este permisa incorporarea in preparate a grasimilor folosite la prajire;
    g) legumele si fructele care se consuma in stare cruda se vor spala sub curent continuu de apa potabila;
    h) nu este permisa pastrarea alimentelor, cu exceptia pestelui, in contact cu gheata sau cu apa rezultata din topirea ghetii, sau servirea bauturilor, fructelor si legumelor in contact cu gheata, cu exceptia cuburilor de gheata, preparate din apa potabila, in congelatoare speciale.
    Art. 43
    In unitatile care sunt lipsite de spatiu pentru organizarea bucatariei (snack-baruri, pizzerii etc.), preparatele culinare specifice acestora se pot executa in sala de consum, in fata consumatorilor, cu obligatia ca prin organizarea, dotarea si intretinerea locului respectiv sa se asigure o curatenie permanenta, iar unitatea sa dispuna de posibilitati satisfacatoare de ventilatie (naturala sau mecanica).
    Art. 44
    (1) In cazul in care, pentru depozitarea materiilor prime usor alterabile si nealterabile, nu se poate asigura decat o singura incapere, este obligatorie realizarea urmatoarelor conditii:
    a) dotarea corespunzatoare cu rafturi, hambare sau recipiente pentru toate produsele nealterabile;
    b) asigurarea unui spatiu frigorific (sau racitor cu gheata artificiala) pentru produsele alterabile, cu compartiment separat pentru carnea cruda, care sa nu aiba o temperatura mai ridicata de +4 grade C; se interzice contactul direct al carnii cu gheata;
    c) asigurarea unei ventilatii satisfacatoare prin ferestre sau ochiuri cu rame si sita metalica;
    d) aprovizionarea cu materii prime usor alterabile, indeosebi cu carne si lapte, sa se faca pe masura capacitatii spatiului de racire si sa nu depaseasca nevoile de consum pentru o zi; carnea sa nu provina din taieri de necesitate;
    (2) unitatile care nu detin spatiu separat pentru depozitarea alimentelor usor alterabile pot folosi, pentru conservare, vitrinele frigorifice de expunere, in sala de consumatie, cu conditia ca aprovizionarea sa nu depaseasca necesarul de consum pentru o singura zi.

    CAP. 4
    Norme privind depozitarea si transportul alimentelor

    Art. 45
    Depozitarea si pastrarea alimentelor trebuie sa se faca in conditii care sa previna modificarea proprietatilor nutritive, organoleptice si fizico-chimice, precum si contaminarea microbiana. In acest scop, alimentele vor fi pastrate si depozitate in incaperi sau in spatii special amenajate, protejate de insecte si de rozatoare, dotate cu instalatiile si cu aparatura necesare pentru asigurarea si controlul conditiilor de temperatura, umiditate, ventilatie etc., stabilite prin actele normative in vigoare.
    Materiile prime si auxiliare, semifabricatele si produsele finite se vor depozita in spatii separate, pentru fiecare din aceste categorii de alimente.
    Art. 46
    (1) Asezarea produselor alimentare se va face separat, pe sortimente, eventual pe zile de fabricatie, pe gratare sau pe rafturi, in stive, randuri distantate, astfel incat sa se asigure o buna ventilatie si accesul persoanelor si agregatelor care controleaza sau manipuleaza produsele depozitate.
    (2) Nu se vor introduce in spatiile de depozitare produse alimentare continute in ambalaje murdare, degradate sau care nu corespund normelor de igiena.
    (3) In spatiile destinate depozitarii alimentelor nu se vor introduce produse care pot constitui surse de contaminare a acestora.
    Art. 47
    Unitatile alimentare vor fi dotate cu spatiile necesare depozitarii ambalajelor. Peretii acestor spatii vor fi etansi pana la inaltimea de 1,80 m.
    Se interzice depozitarea ambalajelor in spatiile de productie, preparare sau de vanzare a alimentelor.
    Art. 48
    Transportul alimentelor se efectueaza, in functie de perisabilitatea produselor, numai cu mijloace autorizate sanitar sau sanitar-veterinar, igienice, care sa asigure pe toata durata transportului pastrarea nemodificata a caracteristicilor nutritive, organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, precum si protectia impotriva prafului, insectelor, rozatoarelor si a oricaror alte posibilitati de poluare, degradare si contaminare, atat a produselor transportate cat si a ambalajelor.
    Art. 49
    Mijloacele de transport al alimentelor trebuie sa fie amenajate si dotate in functie de natura produsului de transport, iar pe peretii exteriori se va inscrie denumirea produselor respective (carne, paine, lactate etc.). Peretii interiori si platforma vor fi confectionate din materiale rezistente, impermeabile, usor de curatat.
    Art. 50
    (1) Alimentele usor alterabile vor fi transportate cu mijloace de transport frigorifice, prevazute si dotate cu instalatii de ventilatie si frigorifice, inclusiv cu aparatura pentru controlul si inregistrarea temperaturii. Pentru transporturile in cadrul aceleiasi localitati sau cu o durata mai mica de 4 ore se pot folosi mijloace izoterme.
    (2) Carnea in carcasa se transporta agatata pe carlige din material inoxidabil.
    (3) Alimentele vor fi insotite, pe tot timpul transportului, de documentele care sa certifice ca produsele respective au fost receptionate conform actelor normative in vigoare si isi pastreaza integral calitatea pana la destinatie.
    (4) Nu se permite transportarea de alimente, sub forma de materii prime si semifabricate, impreuna cu produse finite care se consuma fara alta prelucrare termica.
    Art. 51
    Mijloacele de transport al alimentelor, precum si ambalajele de transport trebuie sa fie pastrate permanent in perfecta stare tehnica si de curatenie; vor fi spalate si dezinfectate dupa fiecare intrebuintare sau transport.
    Art. 52
    Personalul care asigura transportul si manipularea alimentelor usor alterabile si a painii va purta echipament de protectie sanitara a alimentelor la urcarea pe platforma vehiculului si la toate operatiunile in care vine in contact direct cu alimentele si va avea asupra lui in permanenta carnetul de sanatate.

    CAP. 5
    Norme privind desfacerea alimentelor

    Unitati de desfacere a alimentelor

    1. Magazine alimentare
    Art. 53
    (1) Magazinele alimentare trebuie sa aiba din constructie urmatoarele spatii:
    - sala de desfacere;
    - magazie de alimente;
    - magazie de ambalaje;
    - grup social-sanitar (vestiar si W.C.).
    (2) Spatiile vor fi amenajate corespunzator pentru mentinerea conditiilor de igiena; peretii faiantati sau uleiati pana la inaltimea de 1,80 m, pavimentele impermeabile, usor lavabile si prevazute cu sifon de pardoseala.
    Art. 54
    Magazinele alimentare trebuie sa aiba asigurata, in permanenta, apa calda si rece, in cantitate suficienta si corespunzatoare calitativ.
    Art. 55
    (1) Dotari minime obligatorii:
    - rafturi si spatii frigorifice in sala de desfacere;
    - rafturi si gratare de lemn in magazii.
    (2) Pentru alimentele usor alterabile care se mentin la rece, nu se permite supraaglomerarea spatiilor frigorifice de pastrare si de expunere, precum nici introducerea in aceleasi spatii a produselor crude si semifabricate impreuna cu cele care nu necesita tratarea termica inainte de consum (pentru aceste categorii de alimente se vor prevedea spatii frigorifice separate).
    (3) In magazinele alimentare cu o singura sala de desfacere (cu minimum 20 mp) se pot amenaja raioane separate pentru preparate din carne si lactate si pentru carne cruda preambalata, care sa fie prevazute cu spatii frigorifice de expunere si depozitare, cantare si vanzatori pentru fiecare raion.
    (4) In magazinele alimentare care transeaza si desfac carne cruda, alaturi de alte alimente, se vor asigura circuite separate (sala de primire si transare, spatii frigorifice, raion separat de desfacere cu cantare si vanzatori).
    (5) Pentru raioanele de preparate din carne, lactate si branzeturi, plata produselor se va face numai la casa, nu direct la vanzator.
    Art. 56
    (1) Semipreparatele din carne cruda si tocaturile de carne cruda se expun in vitrine frigorifice, separat de alte semipreparate, si se servesc cu ustensile adecvate care nu se folosesc si pentru alte produse.
    (2) Alimentele neambalate, care se consuma fara prelucrare termica, vor fi servite numai cu ustensile adecvate (clesti, linguri, furculite etc.).
    (3) In unitatile de desfacere a painii si a produselor de panificatie si in alte asemenea unitati care desfac produse neambalate se vor lua masuri care sa nu permita alegerea manuala a produselor de catre cumparatori.
    Art. 57
    Se interzice aprovizionarea acestor magazine pe aceeasi usa cu cea de acces al consumatorilor.
    Art. 58
    Expunerea la vanzare a produselor alimentare care au temperatura de pastrare de maximum +18 grade C (semiafumate, branzeturi topite etc.) se va face ritmic si in cantitati mici, pentru a preintampina degradarea produselor.
    Art. 59
    Depozitarea oualor in cofraje sau in lazi se face in spatii racoroase, fara miros strain, la temperatura de 0 grade +/- 4 grade C, ferite de razele soarelui sau de alta sursa de caldura.
    Se interzice depozitarea oualor sub cerul liber sau expunerea lor in vitrinele exterioare ale magazinelor.
    Vanzarea oualor in unitatile de desfacere se va face numai in raioane separate sau in raioane cu produse preambalate; este interzisa vanzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse din lapte sau la raioanele de produse alimentare neambalate, care se consuma ca atare, fara a mai fi supuse vreunui proces termic. Ouale vor fi stantate cu data ouatului.
    Art. 60
    In magazinele alimentare este interzisa depozitarea si stagnarea ambalajelor in incaperile de vanzare, in spatiile de circulatie, in vestiare sau pe trotuarele aferente.
    Art. 61
    In magazinele alimentare in care se autorizeaza si desfacerea produselor nealimentare, se interzice vanzarea produselor cu miros patrunzator sau cu actiune nociva asupra alimentelor si omului.

    2. Comertul de mic detaliu stabil si ambulant
    Art. 62
    (1) Prin comertul de mic detaliu se intelege desfacerea alimentelor pe caile publice, in piete, parcuri, locuri de spectacole, stranduri, terenuri de sport, gari, targuri, oboare, prin puncte fixe - chioscuri, baraci, tonete - precum si prin vanzatori ambulanti - carucioare, tonete, rulote.
    Art. 63
    Produsele alimentare puse in desfacere prin comertul de mic detaliu trebuie sa provina numai de la unitati autorizate sanitar. Toate produsele alimentare puse in vanzare trebuie sa fie produse autorizate sanitar in Romania.
    Proprietarul punctului de desfacere trebuie sa faca dovada, cu acte, asupra originii produselor alimentare puse in consum uman.
    Art. 64
    (1) Punctele fixe de desfacere stradala (chioscuri, baraci, tonete) a alimentelor trebuie astfel amenajate si dotate incat sa asigure conditii igienice corespunzatoare pentru protejarea, pastrarea si servirea produselor, precum si pentru mentinerea salubritatii in vecinatatea punctului de desfacere.
    (2) In aceste puncte este interzisa vanzarea bauturilor alcoolice pentru consum pe loc si prelucrarea materiilor prime, cu exceptia operatiunilor de preparare si prajire a gogosilor si de fierbere sau frigere a semipreparatelor din carne, daca au amenajari corespunzatoare.
    (3) Unitatile de desfacere din aceasta categorie trebuie sa fie la distanta de cel putin 25 m de W.C.-uri publice, de locuri de stationare a vitelor sau de alte asemenea surse de contaminare si de cel putin 100 m de zone insalubre ca: abatoare, depozite sau fabrici de prelucrare a deseurilor, subproduselor de abator si a pieilor crude, de rampe de gunoi, de intreprinderi de ecarisaj etc.
    (4) Toate punctele fixe vor fi inscriptionate vizibil cu denumirea societatii comerciale, adresa, numarul autorizatiei de functionare.
    Art. 65
    Punctele fixe de desfacere stradala a alimentelor, precum si unitatile mobile (indiferent de tractiune) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru protectia sanitara a produselor si a consumatorilor:
    a) sa aiba geamuri sau ochiuri de geam prevazute cu suprafata impermeabilizata pentru servire; cele care servesc bauturi racoritoare la pahar vor fi dotate cu dispozitive de spalare a acestora;
    b) sa fie dotate cu stelaje, rafturi etc. pentru pastrarea produselor ambalate sau a fructelor si legumelor, precum si, cu vitrine inchise pentru produsele neambalate;
    c) sa fie racordate la retelele publice de apa potabila si canalizare; in localitatile lipsite de asemenea retele, vor fi dotate cu instalatii proprii de apa potabila si de colectare si evacuare, in conditii igienice, a apei uzate;
    d) sa aiba recipiente cu capac pentru colectarea reziduurilor solide, iar in exterior, cosuri pentru aruncarea hartiilor si resturilor;
    e) sa posede un dulap separat pentru pastrarea echipamentului de protectie sanitara a alimentelor si a imbracamintei individuale a personalului;
    f) sa fie dotate cu instalatii de racire pentru pastrarea si expunerea alimentelor usor perisabile; nu se permite pastrarea de la o zi la alta a semipreparatelor;
    g) sa foloseasca vesela, tacamuri si pahare nedegradabile si nedeteriorate, care vor fi spalate si dezinfectate, dupa fiecare folosire, la curent de apa si uscate in pozitie verticala pe dispozitive speciale, fara utilizare de carpe; paharele se vor pastra cu gura in jos pe tavi de scurgere si vor fi reclatite la curent de apa inainte de folosire;
    h) este interzisa refolosirea veselei si a paharelor cu o singura intrebuintare;
    i) unitatile care fierb sau frig preparate din carne vor executa aceste operatiuni in interior si nu se vor aproviziona cu produse pentru perioade de desfacere mai mari de 6 ore.
    Art. 66
    Carucioarele si tonetele folosite pentru comertul stradal mobil de alimente trebuie sa fie inchise, cu pereti netezi, vopsiti in ulei sau lac de culoare deschisa, si dotate cu cosuri pentru hartii si resturi; vor purta o inscriptie care sa indice denumirea si adresa societatii comerciale careia ii apartin (in cazul vanzatorilor particulari: numele, prenumele si numarul autorizatiei de functionare).
    Art. 67
    Organele sanitare pot permite vanzarea produselor din carne (fripte sau prajite), a produselor de patiserie, a produselor de panificatie si in carucioare, tonete sau vitrine mobile, numai daca indeplinesc urmatoarele conditii:
    - sa functioneze in vecinatatea unitatii alimentare de la care se aprovizioneaza;
    - sa fie amenajate conform cerintelor sanitare, pentru a se asigura protectia alimentelor contra prafului si a mustelor;
    - sa fie aprovizionate numai cu preparate proaspete si pentru o perioada de timp de cel mult 4 ore;
    - sa poarte denumirea societatii comerciale si numarul autorizatiei de functionare.
    Art. 68
    Vanzarea inghetatei este permisa prin comertul de mic detaliu stabil in urmatoarele conditii:
    a) prin sistem automat (aparat de inghetata), care trebuie sa fie amplasat intr-un chiosc, racordat la apa rece curenta si apa calda, prevazut cu spatiu frigorific, cu echipament de protectie si cu casete inchise pentru pastrarea vafelor, cornetelor si paharelor de unica folosinta. Reconstituirea inghetatei se va face la punctul de desfacere;
    b) inghetata neambalata, servita prin portioare, cu clesti speciali, va fi pastrata in caserole din material inoxidabil sau din alte materiale avizate sanitar de catre Ministerul Sanatatii, in conservatoare frigorifice, protejate impotriva caldurii si ploii prin umbrele impermeabile. Transportul de la furnizor se va face in caserole inchise ermetic si cu masini izoterme;
    c) inghetata preamabalata va fi pastrata in cutia de transport, in conservator frigorific, protejat cu umbrela impermeabila;
    d) inghetata ambalata va fi pastrata in congelator protejat de caldura si ploi;
    e) este interzisa recongelarea inghetatei dupa topire sau amestecarea in aceeasi caserola a mai multor loturi de inghetata cu date de fabricatie diferite.
    Inainte de a fi umpluta cu inghetata, caserola va fi spalata si dezinfectata conform prevederilor sanitare.
    Art. 69
    Produsele de patiserie si de panificatie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale (clesti, pense etc.). Este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga cu mana.
    Art. 70
    Vanzatorul ambulant este obligat sa aiba asupra sa autorizatia sanitara, in original, si carnetul de sanatate.
    Art. 71
    Vanzatorul ambulant va purta echipament de protectie (halat, boneta) si ecuson.
    Art. 72
    Comertul cu bauturi racoritoare se poate face la puncte fixe (dozatoare, imbuteliate) sau la puncte mobile (numai imbuteliate).
    Art. 73
    Bauturile racoritoare la dozator se vor servi in urmatoarele conditii:
    - sa existe racord la apa potabila si la canalizare, efectuat numai de unitati de specialitate;
    - sa aiba dispozitive de spalare a paharelor;
    - sa aiba tejghea cu suprafata impermeabilizata, prevazuta cu tevi de metal cu gauri de scurgere, pentru asezarea paharelor spalate cu gura in jos;
    - prepararea bauturilor se va face la punctul de desfacere.
    Art. 74
    Punctul fix de vanzare a bauturilor racoritoare la dozator va avea un spatiu special amenajat pentru pastrarea materialelor si a ustensilelor de curatenie si de dezinfectie.
    Art. 75
    Bauturile racoritoare imbuteliate vor fi puse in vanzare numai dupa ce vanzatorul va controla continutul la lumina si starea de ermeticitate a sticlei; in cazul in care observa corpuri straine, sedimente sau tulbureala sau cand sticlele nu sunt bine inchise le va scoate din consum.
    Art. 76
    Bauturile imbuteliate se pot raci prin scufundare in apa cu gheata, astfel incat sticlele sa stea numai vertical, chiar daca sunt astupate, iar gatul sa depaseasca nivelul apei cu cel putin 10 cm.

    3. Pietele alimentare
    Art. 77
    Pietele alimentare sunt destinate numai comercializarii produselor agroalimentare si de uz gospodaresc.
    Art. 78
    Administratia pietelor va permite vanzare libera producatorilor numai in limita posibilitatilor de asigurare a spatiului de vanzare.
    Art. 79
    Pietele alimentare din localitatile care dispun de retele de apa si canalizare vor fi prevazute cu:
    - platou impermeabilizat, dotat cu fantani arteziene, cu hidranti si cu guri de canalizare;
    - W.C. public, cu compartimente separate pentru femei si barbati;
    - boxa cu paviment si pereti din ciment sclivisit, racordata la reteaua de apa si la canalizare, pentru pastrarea recipientelor in care se colecteaza reziduurile solide;
    - bazine compartimentate pentru spalarea legumelor si fructelor;
    - chioscuri, baraci sau pavilioane compartimentate;
    - vitrine, mese fixe, grupate pe categorii de alimente, prevazute cu acoperisuri;
    - gratare sau suprafete din lemn, inalte de 5 - 10 cm de la sol, pentru depozitarea alimentelor (nu este permisa asezarea acestora direct pe sol sau pe platou, chiar daca sunt ambalate).
    La pietele alimentare din localitatile fara retele de apa si/sau canalizare, aprovizionarea cu apa si evacuarea reziduurilor lichide se vor face conform prescriptiilor organelor sanitare locale.
    Locul de stationare a vehiculelor la aprovizionarea cu alimente va fi impermeabilizat, amplasat la cel putin 20 m distanta de ultimul loc de desfacere a alimentelor si supus aceluiasi regim de intretinere a curateniei ca si restul pietei.
    Art. 80
    (1) Chioscurile, baracile si rulotele de desfacere a alimentelor vor fi dotate cu chiuvete, sifoane de scurgere, recipiente pentru colectarea reziduurilor solide, dulapuri sau vestiare pentru imbracamintea de protectie sanitara a alimentelor si cea individuala si pentru materialul necesar intretinerii curateniei.
    (2) Cele in care se desfac alimente de origine animala, usor perisabile, vor fi inzestrate cu instalatii frigorifice.
    Art. 81
    Mesele de prezentare si de desfacere a alimentelor se vor confectiona din beton sclivisit, mozaic sau scandura groasa bine incheiata, acoperita cu material inoxidabil, pentru alimentele de origine animala. Mesele amplasate in exteriorul cladirilor vor avea acoperisuri care vor depasi marginile meselor cu cel putin 0,75 m.
    Art. 82
    Este interzis oricarei persoane particulare sau angajat al pietei sa locuiasca sau sa doarma (ziua sau noaptea) in incaperile sau pe mesele din piata, folosite la desfacerea alimentelor. In acest scop, in piete se vor amenaja dormitoare speciale.
    Art. 83
    (1) Vanzatorii si producatorii vor asigura intretinerea curateniei, evitand imprastierea deseurilor, a furajelor, raspandirea de ape murdare etc.
    (2) Reziduurile provenite in timpul vanzarii se vor strange in lazi cu capac, care se vor evacua, pe masura ce se umplu, in spatiile de colectare a gunoiului pietei.
    Art. 84
    Locul de desfacere a carnii crude si produselor de macelarie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) paviment impermeabilizat, usor lavabil, prevazut cu sifoane de pardoseala;
    b) pereti faiantati sau uleiati pana la inaltimea de 1,80 m;
    c) racord la apa rece curenta si la apa calda curenta;
    d) racord la canalizare;
    e) sa fie prevazut cu camere sau cu dulapuri frigorifice;
    f) transarea se va face pe butuci, spalati si dezinfectati dupa incetarea vanzarii;
    g) pentru producatori, administratia pietelor este obligata sa asigure echipament de protectie;
    h) pentru toate produsele (carne cruda si produse de macelarie) producatorul va prezenta dovada controlului sanitar-veterinar inainte de a le vinde.
    Art. 85
    Locul de desfacere a pestelui proaspat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    - sa aiba amenajat un spatiu separat cu pavimentul din material impermeabil si usor lavabil, prevazut cu sifon de pardoseala;
    - spatiul va avea peretii faiantati sau uleiati pana la 1,80 m;
    - se va asigura apa curenta rece si calda si canalizare;
    - pestele va fi pastrat in vase din material usor lavabil (inox, material plastic alimentar), pe fulgi de gheata;
    - pestele adus spre vanzare va fi prezentat pentru control organelor sanitar-veterinare din piete;
    - vanzatorii vor purta echipament de protectie asigurat de administratia pietelor.
    Art. 86
    Locul de desfacere a laptelui si a derivatelor din lapte:
    (1) Vanzarea laptelui si a produselor lactate se va face in locuri speciale, pe mese acoperite cu material impermeabil, usor lavabil si prevazute cu vitrine.
    (2) Ambalajele cu produse lactate vor fi acoperite cu tifon curat, hartie alba, capac cu metal.
    (3) Producatorul va avea asupra sa dovada controlului sanitar-veterinar inainte de a-si vinde produsele.
    (4) Vanzatorii vor purta echipament de protectie complet, asigurat de administratia pietelor si, obligatoriu, ecuson cu numele si cu comuna producatorului.
    Art. 87
    (1) Desfacerea oualor proaspete in piete se va face, obligatoriu, avand inscrisa data ouatului.
    (2) Se interzice vanzarea ambulanta, in orice loc, a oualor in perioada sezonului cald (1 mai - 30 august) daca nu exista in dotare spatiu frigorific.
    Art. 88
    Vanzarea legumelor si fructelor se va face in spatii separate, cu obligativitatea de a fi curate (eventual spalate in lazi sau navete) si proaspete.
    Art. 89
    Vanzarea animalelor si a pasarilor vii se va face numai in zone special amenajate din teritoriul pietei si separate de locul de desfacere a celorlalte produse alimentare; zonele respective vor fi astfel dotate:
    - solul va fi impermeabilizat si prevazut cu gura de captare a apelor de spalare;
    - va exista sursa de apa rece;
    - vor exista pubele pentru colectarea reziduurilor si a dejectiilor.
    Art. 90
    Se permite patrunderea pana in zona de vanzare a pasarilor vii si a animalelor vii a vehiculelor cu tractiune animala, cu conditia sa li se asigure o zona impermeabilizata, cu posibilitati de spalare, la distanta de cel putin 20 m de locuinte sau de alte locuri de vanzare.
    Art. 91
    In cursul perioadei de functionare si la terminarea activitatii zilnice, intretinerea curateniei in piete va fi asigurata de persoanele care desfac alimente. Administratia pietei este obligata sa asigure indepartarea reziduurilor solide din zona pietei, cel putin o data la 24 de ore, si functionarea in bune conditii a instalatiilor de apa curenta si de canalizare; de asemenea, va asigura combaterea si distrugerea rozatoarelor si a altor animale, in conditiile stabilite de organele sanitare.
    Art. 92
    Punctele de frontiera - Prin micul trafic de frontiera se admite trecerea numai cu produse agroalimentare neperisabile si cu bauturi alcoolice si racoritoare imbuteliate.

    CAP. 6
    Controlul respectarii normelor de igiena prin teste de salubritate

    Art. 93
    (1) In scopul prevenirii bolilor prin nerespectarea normelor de igiena, inspectorii sanitari vor recolta, periodic, din unitatile alimentare care produc, prepara, servesc, depoziteaza, transporta si desfac alimente teste de salubritate de pe suprafetele de lucru, utilaje, ustensile, ambalaje, de pe mainile si echipamentul de lucru al personalului care manipuleaza alimente si din aerul din incaperile de lucru.
    (2) Astfel de teste de salubritate se vor recolta si in caz de suspiciune de contaminare a unor alimente, dar mai ales in caz de toxiinfectii alimentare.
    Art. 94
    Rezultatele testelor de salubritate trebuie sa corespunda urmatoarelor norme microbiologice, considerandu-se conditii corespunzatoare acelea care nu se abat de la urmatoarele prevederi:

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Microorganisme aerobe mezofile
    B - Enterobacteriacee
    C - Stafilococi coagulaza pozitivi
    D - Streptococi hemolitici
    E - Mucegaiuri
________________________________________________________________________________
                       A        B     C     D     E   Bacterii    Observatii
                                                      coliforme
________________________________________________________________________________
       1               2        3     4     5     6       7            8
________________________________________________________________________________
Recipiente din    1/ml          -     -     -     -   abs./ml     Se accepta
sticla, metal,    capacitate                          capacitate  NTG = 2/ml
material plastic                                                  capacitate,
                                                                  daca
                                                                  bacteriile
                                                                  coliforme sunt
                                                                  absente
Conducte de la    1/ml sol.     -     -     -     -   abs./5/ml
instalatia de     spalare                             lichid
pasteurizare                                          spalare
Suprafete de      2/cm^2        -     -     -     -   abs./10/    Se accepta
lucru din                                             cm^2        NTG = 20/cm^2,
industrie (masa                                                   daca bact.
inox de                                                           coliforme sunt
transare, blat                                                    abs./10/cm^2
din plastic,
banda
transportoare
Suprafete de      2/cm^2        -     -     -     -   abs./10/    Se accepta
lucru din                                             cm^2        NTG = 20/cm^2,
blocuri                                                           daca bact.
alimentare                                                        coliforme sunt
(blaturi, mese,                                                   abs./10/cm^2
funduri si alte
asemenea)
Bazine, tancuri,  2/cm^2        -     -     -     -   abs./10/    Se accepta
aparate,                                              cm^2        NTG = 20/cm^2,
utilaje,                                                          daca bact.
echipament de                                                     coliforme sunt
protectie                                                         abs./10/cm^2
Mese de           4/cm^2      abs.  abs.  abs.    -        -            -
bucatarie                     100/  100/  100/
                              cm^2  cm^2  cm^2
Tacamuri          500         abs.  abs.  abs.  abs.       -      Conditiile se
                                                                  refera la un
                                                                  obiect
Farfurii          1/cm^2      abs.  abs.  abs.  abs.       -      Conditiile se
                                                                  refera la un
                                                                  obiect
Vesela (cani,     500         abs.  abs.  abs.  abs.       -      Conditiile se
cesti, pahare                                                     refera la un
etc.)                                                             obiect
Materiale de      1/cm^2        -     -     -   3/    abs./cm^2         -
ambalaj (hartie,                                cm^2
folie plastic)
Maini                 -       abs.  abs.  abs.    -        -            -
Aerul din         600/cm^3      -     -     -   300/       -            -
incaperile de                                   cm^3
productie
________________________________________________________________________________
    NTG = Nr. total de germeni aerobi mezofili.

    CAP. 7
    Norme privind personalul unitatilor alimentare

    Art. 95
    In unitatile alimentare operatiunile de manipulare, preparare, transport, servire si de desfacere a alimentelor vor fi executate numai de persoane care au efectuat controlul medical la angajare si periodic la unitatile sanitare si in conditiile stabilite de catre Ministerul Sanatatii. (Ordinul ministrului sanatatii nr. 15/1982)
    Se excepteaza personalul zilier din unitatile industriale, care prelucreaza alimente de origine vegetala si plante industriale, in cazul in care produsele sunt supuse sterilizarii termice in cursul procesului tehnologic.
    Art. 96
    In toate unitatile alimentare, conducatorii acestora sau persoanele din unitate special desemnate au obligatia de a verifica zilnic starea de igiena individuala a personalului si de a depista persoanele care prezinta febra, diaree sau infectii acute ale nasului, gatului sau ale pielii. Aceste persoane nu vor fi primite in unitate decat cu aviz medical. Toate persoanele care lucreaza la prelucrarea, manipularea, transportul, servirea si desfacerea alimentelor sunt obligate sa se supuna vaccinarilor, in conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii, sa se prezinte (sau sa anunte) la unitatea sanitara teritoriala de care depind in cazul cand au febra, tulburari digestive acute sau infectii ale pielii si sa nu-si reia activitatea decat dupa primirea avizului medical.
    Art. 97
    Toate persoanele care lucreaza la manipularea, prelucrarea, transportul, servirea si la desfacerea alimentelor sunt obligate:
    a) sa poarte in timpul lucrului, in raport cu specificul locului de munca si in conformitate cu actele normative in vigoare, echipamentul de protectie sanitara a alimentelor, alb sau de culoare deschisa, curat, care sa acopere imbracamintea si parul de pe cap si sa fie impermeabil in partile care vin in contact cu umezeala; cei care executa operatiuni de curatare nu vor purta echipamentul de protectie sanitara a alimentelor in cursul efectuarii acestor operatiuni;
    b) sa nu intre in WC cu echipamentul sanitar de protectie a alimentelor;
    c) sa-si spele mainile cu apa si cu sapun inainte de inceperea lucrului si ori de cate ori este necesar in cursul activitatii, in special dupa folosirea WC-ului.
    Art. 98
    Toate persoanele care lucreaza la manipularea, prelucrarea, transportul, servirea si desfacerea alimentelor sunt obligate sa-si insuseasca si sa-si reimprospateze cunostintele de igiena alimentelor, necesare activitatii lor.
    Art. 99
    La nivelul fiecarei unitati de alimentatie va exista o evidenta a controlului medical pentru tot personalul din subordine.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 863/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 863 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 863/1995
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu