ORDIN Nr
ORDIN Nr. 80
din 22 septembrie 2008
privind modificarea si
completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru
siguranta alimentelor care stabileste conditiile in care se deruleaza
operatiunile de import-export si comert intracomunitar de produse alimentare de
origine nonanimala supuse supravegherii si controlului pentru siguranta
alimentelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 697 din 14 octombrie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 38.076 din 14 august
2008, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,
în temeiul art. 15 alin. (2) şi (3) din Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 882/2004/CE privind controalele
oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia
privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate
animală şi de bunăstare a animalelor,
în baza art. 5 alin. (5) şi a art. 12 şi 13 din Legea
nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale,
republicată, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a
prevederilor din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr.
178/2002/CE,
în temeiul prevederilor art. 10
lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi
al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea
şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi
completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. I. - Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru
siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se derulează
operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de
origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa
alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 440 din 29 iunie 2007, se modifică şi se
completează după cum urmează:
1. Titlul ordinului se
modifică si va avea următorul cuprins:
"ORDIN
privind aprobarea Normei pentru siguranţa
alimentelor care
stabileşte condiţiile în care se
derulează operaţiunile de import-export, tranzit şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine
nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor"
2. La
articolul 1 din Norma pentru siguranţa
alimentelor, după litera p) se introduc două noi litere, literele q) şi r), care
vor avea următorul cuprins:
,,q) tranzit- reprezintă
totalitatea operaţiunilor prin care un transport de produse alimentare de
origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa
alimentelor, provenind dintr-o ţară terţă, traversează teritoriul României,
având ca destinaţie finală o altă ţară terţă;
r) document de înregistrare
pentru siguranţa alimentelor - documentul emis de
direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse
înregistrării în conformitate cu legislaţia în vigoare."
3. La articolul 4 din Norma
pentru siguranţa alimentelor, după alineatul (5) se introduc două noi alineate,
alineatele (6) şi (7), care vor avea următorul cuprins:
„(6) Importatorul are obligaţia de a prezenta
inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
documentele care însoţesc transporturile de produse alimentare de origine
nonanimală în original, precum certificate de sănătate, buletine de analiză si
alte documente care să ateste că produsele sunt în conformitate cu legislaţia comunitară din
domeniul siguranţei alimentelor.
(7) Importatorul are obligaţia
de a prezenta inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră documentul de înregistrare
pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile de depozitare a produselor
alimentare de origine nonanimală."
4. La articolul 5 din Norma
pentru siguranţa alimentelor, după alineatul (3) se introduce un nou alineat,
alineatul (4), care va avea următorul cuprins:
„(4) Produsele alimentare de origine nonanimală care
provin din ţări terţe şi sunt introduse pe teritoriul României prin poştă,
curierat rapid, se supun controlului oficial conform prevederilor prezentului
ordin."
5. La articolul 9 alineatul
(3) din Norma pentru siguranţa alimentelor, litera d) se modifică şi va avea
următorul cuprins:
,,d) înregistrează şi îndosariază copiile documentelor
care însoţesc fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală,
prezentate în original de către operatorul economic."
6. La articolul 9 din Norma
pentru siguranţa alimentelor, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
„(4) In cazul transporturilor mai mari de 100 tone,
inspectorii prevăzuţi la alin. (1) informează sosirea transporturilor şi
solicită avizul la importul produselor de origine nonanimală din partea
directorului executiv adjunct responsabil cu siguranţa alimentelor din cadrul
direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti de pe raza căreia se află postul de inspecţie la
frontieră."
7. La articolul 12 din Norma pentru siguranţa alimentelor, litera c) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
,,c) să înregistreze şi să îndosarieze copiile
documentelor care însoţesc fiecare transport de produse alimentare de origine
nonanimală, prezentate în original de către operatorul
economic."
8. Titlul capitolului IV din Norma pentru siguranţa alimentelor se modifică şi va avea
următorul cuprins:
„Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor
autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind
importul, exportul, tranzitul şi comerţul intracomunitar de produse alimentare
de origine nonanimala"
9. La capitolul IV din
Norma pentru siguranţa alimentelor, după secţiunea a 3-a se introduce o nouă
secţiune, secţiunea a 4-a, care va avea următorul cuprins:
„SECŢIUNEA a 4-a
Tranzit
Art. 15. - Inspectorii autorităţii sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au
obligaţia ca la tranzitul produselor alimentare de origine nonanimala efectuat
prin posturile de inspecţie la frontieră să înregistreze separat fiecare
transport de produse alimentare de origine nonanimala şi să îndosarieze copiile
documentelor care însoţesc transporturile de produse alimentare de origine
nonanimala în tranzit, conform prevederilor legale."
10. La articolul 16 din
Norma pentru siguranţa alimentelor, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor
avea următorul cuprins:
„(2) In situaţia în care se constată că un transport de
produse alimentare de origine nonanimala supus supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie la frontieră sau la depozitul de
destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import,
operatorul economic trebuie să ia măsurile necesare pentru distrugerea, returnarea
sau, după caz, retragerea produselor neconforme şi să suporte costurile
aferente.
(3) In situaţia prevăzută la alin. (2), operatorul
economic trebuie să prezinte inspectorilor prevăzuţi la art. 10 dovada că
măsurile pentru distrugerea, returnarea sau, după caz, retragerea produselor
neconforme au fost luate."
11. La articolul 16 din
Norma pentru siguranţa alimentelor, după alineatul (3) se introduce un nou
alineat, alineatul (4), care va avea următorul cuprins:
„(4) Nerespectarea prevederilor
prezentului ordin atrage răspunderea disciplinară, civilă şi penală a celor
vinovaţi, conform prevederilor legale în vigoare."
12. La Norma pentru
siguranţa alimentelor, anexa nr. 1 „Lista produselor alimentare de origine
nonanimala supuse supravegherii la import" se modifică şi se înlocuieşte
cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
13. La Norma pentru siguranţa alimentelor, anexa
nr. 2 „Document intrare produse alimentare de origine nonanimala" se
modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul
ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la
publicare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatis Chetan
ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 1 la Norma pentru
siguranţa alimentelor)
LISTA
produselor alimentare de origine nonanimala supuse
supravegherii la import
Poziţia tarifară
a produselor
supravegheate
la import*
|
Denumirea produsului
|
Poziţia tarifară a produselor exceptate**
|
1
|
2
|
3
|
07.01
|
Cartofi în stare proaspătă sau refrigerată
|
0701.10.00
|
07.02
|
Tomate în stare proaspătă sau refrigerată
|
-
|
07.03
|
Ceapă, hasma, usturoi, praz şi alte legume aliacee, în stare
proaspătă sau refrigerată
|
0703 10 11
|
07.04
|
Varză, conopidă, varză creată, gulii şi produse comestibile
similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerată
|
-
|
07.05
|
Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată
|
-
|
07.06
|
Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, barba-caprei, ţelina
de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă
sau refrigerată
|
-
|
07.07
|
Castraveţi şi cornişon, în stare proaspătă sau refrigerată
|
-
|
07.08
|
Legume cu păstaie, curăţate sau nu de păstăi, în stare proaspătă
sau refrigerată
|
-
|
07.09
|
Alte legume în stare proaspătă sau refrigerată
|
0709 60 91
0709 60 95
|
07.10
|
Legume nefierte sau fierte în apă sau în abur, congelat
|
-
|
1
|
2
|
3
|
07.11
|
Legume conservate provizoriu, de exemplu cu gaz sulfuros, în
saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluţii care asigură provizoriu
conservarea lor, dar improprii consumului alimentar în această stare
|
|
07.12
|
Legume uscate, altele decât cu păstăi, chiar tăiate felii sau
bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel
|
-
|
07.13
|
Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate
sau sfărâmate
|
07 13.10.10
07 13.33.10 0713.50.00.10 0713.90.00.10
|
07.14
|
Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi porceşti,
batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de amidon sau
inulina, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi
sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier
|
|
08.01
|
Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete sau
uscate, chiar decojite sau fără pieliţă
|
-
|
08.02
|
Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau
fără pieliţă
|
-
|
08.03
|
Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains), proaspete
sau uscate
|
-
|
08.04
|
Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi mangustan, proaspete sau uscate
|
-
|
08.05
|
Citrice proaspete sau uscate
|
-
|
08.06
|
Struguri proaspeţi sau uscaţi
|
-
|
08.07
|
Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, proaspeţi
|
-
|
08.08
|
Mere, pere şi gutui, proaspete
|
-
|
08.09
|
Caise, cireşe, vişine, piersici, inclusiv piersici fără puf şi
nectarine, prune şi porumbe, proaspete
|
-
|
08.10
|
Alte fructe proaspete
|
-
|
08.11
|
Fructe fierte sau nu în apă sau în abur, congelate, chiar cu
adaos de zahăr sau alţi îndulcitori
|
-
|
08.12
|
Fructe conservate provizoriu, de exemplu cu ajutorul gazului sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin
adăugare de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor, dar
improprii alimentaţiei în această stare
|
|
08.13
|
Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până la
08.06; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest capitol
|
-
|
08.14
|
Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi), proaspete,
congelate, uscate, prezentate în apă sărată, sulfurate sau cu adaos de alte
substanţe care asigură provizoriu conservarea lor
|
|
09.01
|
Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de
cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea, indiferent de proporţiile
amestecului
|
-
|
09.02
|
Ceai, chiar aromatizat
|
-
|
09.03
|
Mate
|
-
|
09.04
|
Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau
din genul Pimenta, uscat sau măcinat sau
pulverizat
|
-
|
09.05
|
Vanilie
|
-
|
09.06
|
Scorţişoară şi flori de scorţişoară
|
-
|
1
|
2
|
3
|
09.07
|
Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe)
|
-
|
09.08
|
Nucşoară, condiment din coajă uscată a nucşoarei şi cardamom
|
-
|
09.09
|
Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de chimen
sau de chimion; bace de ienupăr
|
-
|
09.10
|
Ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry şi alte
mirodenii
|
-
|
10.01
|
Grâu şi meslin
|
1001.90.10
1001.90.91
|
10.02
|
Secară
|
|
10.03
|
Orz
|
1003.00.10
|
10.04
|
Ovăz
|
|
10.05
|
Porumb
|
1005.10
|
10.06
|
Orez
|
1006.10.10
|
10.08
|
Hrişcă, mei, seminţe de iarba-canarasului (Phalaris Canariensis); alte cereale
|
-
|
11.01
|
Făină de grâu sau de meslin
|
-
|
11.02
|
Făină de cereale, altele decât de grâu sau de meslin
|
-
|
11.03
|
Crupe, gris şi aglomerate sub formă de pelete, din cereale
|
-
|
11.04
|
Boabe de cereale altfel prelucrate, de exemplu decojite, presate,
sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite, cu excepţia orezului de
la poziţia 10.06; germeni de cereale, întregi, presaţi, sub formă de fulgi
sau zdrobiţi
|
|
11.05
|
Făină, gris, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă de
pelete, din cartofi
|
-
|
11.06
|
Făina, gris şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la poziţia
07.13, din Sago sau din rădăcini ori tuberculi de la poziţia 07.14 şi din
produsele de la capitolul 8
|
-
|
11.07
|
Malţ chiar prăjit
|
-
|
11.08
|
Amidon şi fecule; inulina
|
-
|
11.09
|
Gluten de grâu, chiar uscat
|
-
|
12.01
|
Boabe de soia, chiar sfărâmate
|
1201.00.10
|
12.02
|
Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic, chiar
decorticate sau sfărâmate
|
1202.10.10
|
12.03
|
Copra
|
-
|
12.05
|
Seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate
|
12.05 10 10
|
12.06
|
Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate
|
12.06.00.10
|
12.07
|
Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar sfărâmate
|
12.07.20.10
12.07.40.10
12.07.50.10
12.07.91.10
12.07.99.15
|
12.08
|
Făină şi gris din fructe şi seminţe oleaginoase, altele decât
cele de muştar
|
-
|
12.10
|
Conuri de hamei, proaspete sau uscate,
chiar sfărâmate, măcinate sau sub formă de pudră sau pelete; lupulina
|
-
|
12.12
|
Roşcove, alge, sfeclă de zahăr şi trestie de zahăr, proaspete,
refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sâmburi şi miez de
sâmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare
neprăjite din varietatea Cichonum intybus sativum)
destinate în principal alimentaţiei umane,
nedenumite şi necuprinse în altă parte
|
|
1
|
2
|
3
|
13.02
|
Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi si
pectaţi; agar-agarşi alte mucilagii şi agenţi de mărire a vâscozităţii,
derivate din produse vegetale, chiar modificate
|
13 02.11.00
|
15.07
|
Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate
chimic
|
15 07.10.10
15 07.90.10
|
15.08
|
Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic
|
15 08.10.10
15 08.90.10
|
15.09
|
Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic
|
15 09.10.10
|
15.11
|
Ulei de palmier şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic
|
15.11.10.10
1511.90.91
|
15.12
|
Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac şi fracţiunile
lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
|
1512.11.10
1512.19.10
1512.21.10
1512.29.10
|
15.13
|
Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de palmier sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate
chimic
|
1513.11.10
1513.19.30
1513.21.10
1513.29.30
|
15.15
|
Ulei de porumb si fracţiunile lui:
- Ulei brut
- Altele
|
1515.21.10
1515.29.10
151519 10
1515 30 10
1515 50 11
1515 50 91
1515 90 21
1515 90 31
1515 90 40
1515 90 60
|
15.17
|
Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi ori
din uleiuri animale sau vegetale ori din fracţiuni ale diferitelor grăsimi
sau uleiuri din acest capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare
şi fracţiunile acestora
|
|
17.01
|
Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, în
stare solidă
|
-
|
17.02
|
Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza
(levuloza), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au
adăugat aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu
miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate
|
17 02 11
|
17.03
|
Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului
|
-
|
17.04
|
Produse zaharoase fără cacao, inclusiv ciocolata albă
|
-
|
18.01
|
Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, brute sau prăjite
|
-
|
18.02
|
Coji, pelicule (pieliţe) şi alte resturi de cacao
|
|
18.03
|
Pastă de cacao, chiar degresată
|
-
|
18.04
|
Unt, grăsime şi ulei de cacao
|
-
|
18.05
|
Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori
|
-
|
18.06
|
Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao
|
-
|
19.01
|
Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe, gris,
amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao sau care conţin
cacao într-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o bază complet
degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din
produsele de la poziţiile de la 04.01 până la 04.04, care nu conţin cacao sau
care conţin cacao într-o proporţie sub 5% din greutate, calculată pe o bază
complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte
|
|
1
|
2
|
3
|
19.02
|
Paste alimentare, chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte
substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea,
lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuşcuş, chiar preparat
|
19 02.11.00
19 02.20.10
19 02.20.30
|
19.03
|
Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din fecule, sub formă de
fulgi, granule, bobite, particule rezultate din cernere sau alte forme
similare
|
-
|
19.04
|
Produse pe bază de cereale obţinute prin expandare sau prăjire,
de exemplu corn flakes; cereale, altele decât porumbul, sub formă de boabe
sau sub formă de fulgi ori de alte grăunţe preparate, cu excepţia fainei,
crupelor şi a grisului, prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi
necuprinse în altă parte
|
|
19.05
|
Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu adaos de
cacao; hostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente,
prescuri, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse
similare
|
|
20.01
|
Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante, preparate sau
conservate în oţet sau acid acetic
|
-
|
20.02
|
Tomate preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid
acetic
|
-
|
20.03
|
Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decât în oţet
sau acid acetic
|
-
|
20.04
|
Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau
acid acetic, congelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06
|
-
|
20.05
|
Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau
acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06
|
-
|
20.06
|
Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante, confiate
(uscate, glasate sau cristalizate)
|
-
|
20.07
|
Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe,
obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori
|
-
|
20.08
|
Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate sau
conservate, cu sau fără adaos de zahăr ori de alţi îndulcitori sau de alcool,
nedenumite şi necuprinse în altă parte
|
-
|
20.09
|
Sucuri de fructe, inclusiv mustul de
struguri, şi sucuri de legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau
fără adaos de zahăr ori de alţi îndulcitori
|
-
|
21.01
|
Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de mate şi
preparate pe bază de aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de
mate; cicoare prăjită şi alţi înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele,
esenţele şi concentratele lor
|
|
21.02
|
Drojdii active sau inactive; alte microorganisme monocelulare
moarte, cu excepţia vaccinurilor de la poziţia 30.02;
praf de copt preparat
|
|
21.03
|
Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi
produse de asezonare amestecate; făină de muştar şi muştar preparat
|
|
21.04.
|
Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe ori
supe cremă preparate; preparate alimentare compuse
omogenizate
|
alte produse supuse controlului
veterinar conform legislaţiei in vigoare
|
21.05
|
Ingheţate şi alte produse similare sub formă de îngheţată,
comestibile, cu sau fără cacao
|
21 05 00 91
21 05 00 99
|
21.06
|
Preparate alimentare nedenumite şi
necuprinse în altă parte
|
-
|
22.01
|
Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artificiale şi apele
gazificate, care nu conţin zahăr sau alţi îndulcitori şi nici aromatizante;
gheaţă şi zăpadă
|
-
|
1
|
2
|
3
|
22.02
|
Ape, inclusiv ape minerale şi ape
gazificate, care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi alte
băuturi nealcoolice, excluzând sucurile de fructe sau de legume de la poziţia
20.09'
|
22.02.90.91
22.02.90.95
22.02.90.99
|
22.03
|
Bere fabricată din malţ
|
-
|
22.04
|
Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv
vinurile îmbogăţite cu alcool; must din struguri, altul decât cel de la
poziţia 20.09
|
-
|
22.05
|
Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu
plante sau substanţe aromatice
|
-
|
22.06
|
Alte băuturi fermentate, respectiv cidru de mere, cidru de pere,
hidromel; amestecuri de băuturi fermentate şi amestecuri de băuturi
fermentate şi băuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în altă parte
|
|
22.07
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minimum
80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de
orice concentraţie
|
-
|
22.08
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80%;
distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase
|
-
|
22.09
|
Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din
acid acetic
|
-
|
23.02
|
Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, aglomerate sub formă de
pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de
prelucrare a cerealelor ori plantelor leguminoase
|
|
23.03
|
Reziduuri rezultate de la fabricarea
amidonului şi reziduuri similare, pulpă de sfeclă de zahăr, resturi rezultate
din prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea
zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la
distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete
|
|
23.06
|
Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub
formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor ori uleiurilor vegetale,
altele decât cele de la poziţia 23.04 sau 23.05
|
|
25.01
|
Sare, inclusiv sare de masă şi sare
denaturată şi clorură de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu
adaos de agenţi antiaglomeranţi ori agenţi care asigură o bună fluiditate;
apă de mare
|
25.01.00.51
|
28.35
|
Fosfinaţi (hipofosfiţi), fosfonaţi (fosfiţi) şi fosfaţi;
polifosfaţi, cu compoziţie chimică definită sau nu
|
|
29.15
|
Acizi carboxilici, anhidridele, halogenurile, peroxizii şi
peroxiacizii lor; derivaţii lor halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi
|
|
29.18
|
Acizi carboxilici cu funcţii oxigenate suplimentare si
anhidridele, halogenurile, peroxizii şi peroxiacizii lor; derivaţii lor
halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi
|
|
29.22
|
Amino compuşi cu funcţii oxigenate
|
|
35.04.
|
Peptone şi derivaţii lor; alte substanţe proteice şi derivaţii
lor, nedenumite şi necuprinse în altă parte
|
|
39.17.10
|
Mate artificiale din proteine întărite sau din materiale plastice
celulozice
|
|
ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 2 la norma pentru
siguranţa alimentelor)
DOCUMENT INTRARE PRODUSE ALIMENTARE DE
ORIGINE NONANIMALĂ
A
|
1 Expeditor / Exportator
Nume
Adresă
Cod poştal
Ţara Cod
ISO
|
2 Număr de referinţă :
Post de inspecţie la frontiera / Direcţia Sanitara Veterinara si
pentru Siguranţa Alimentelor
|
|
Informatii cu
privire la lotul prezentat
|
|
4 Importator
Nume
Adresă
Cod poştal
Ţara Cod
ISO
|
|
3 Destinatar
Nume
Adresa
Cod poştal
Ţara Cod ISO
|
|
6 Documente însoţitoare
6.1 Certificat de sănătate
Nr:
Data:
6.2 Raportul analizelor de laborator
Nr.
Data:
6.3 Alte documente
|
|
5 Adresa depozitului de destinaţie
Nume
Adresa
Cod poştal
Tara Cod
ISO
|
|
7 Denumirea produsului
7.1 Cod tarifar vamal
|
8 Acest produs conţine organisme modificate genetic
|_| Da |_| Nu
|
|
9. Produs agroalimentar ecologic
|_| Da |_| Nu
10 Utilizarea produsului pentru consum uman
|_| Da |_| Nu
|
|
11 Mijloc de transport
Avion |_| Vas |_| Vagon tren |_| Vehicul rutier |_|
Altele |_|
Identificare
|
|
12 Numărul şi natura coletelor
12.1 Greutate brută
12.2 Greutate netă
|
13 Declarant/ Reprezentant
Locul şi dala declarării
Semnătura
|
|
B
|
14 Control documentar
|_| Neefectuat |_|
Satisfăcător |_| Nesatisfăcăt
|
15 Control identitate
|_| Neefectuat |_|
Satisfăcător |_|
Nesatisfăcător
|
|
Controale efectuate
in PIF/ DSVSA
|
16 Control fizic
|_| Neefectuat |_|
Satisfăcător |_|
Nesatisfăcător
|
17 Teste de laborator efectuate
|_| Da |_| Nu
|
|
18 Decizia finală |_|
Acceptat |_| Refuzat
|
|
19.Identificarea completă a Postului de Inspecţie la Frontiera/
Direcţiei Sanitare Data:
Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor şi ştampila oficială:
Numele si prenumele inspectorului
oficial: Semnătura:
|
|
20 Observaţii - Rezervat pentru inspectorul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor
|
|
*) Anexa nr. 2 este
reprodusă în facsimil.
|