ORDIN Nr. 145
din 26 iunie 2007
privind aprobarea Normei
pentru siguranta alimentelor care stabileste conditiile in care se deruleaza
operatiunile de import-export si comert intracomunitar de produse alimentare de
origine nonanimala supuse supravegherii si controlului pentru siguranta
alimentelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 440 din 29 iunie 2007
Văzând Referatul de aprobare nr. 36.050 din 22 mai
2007, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,
în temeiul art. 15 alin. (2) şi
(3) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 882/2004
privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea
conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele
alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor,
în baza art. 5 alin. (5) şi al art. 12 şi 13 din Legea
nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale,
republicată, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a
prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr.
178/2002,
în temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa
Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 3 alin.
(3) şi art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările
şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma pentru siguranţa alimentelor
care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de
import-export şi comerţ intracomunitar
de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului
pentru siguranţa alimentelor.
Art. 2. - Punctele de inspecţie
la frontieră, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti duc la îndeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor controlează modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 38/2006 privind aprobarea Normei pentru
siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de
produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 6 martie 2006, Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 159/2006
privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte
procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimală
supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, cu
modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 711 din 18 august 2006.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I şi intră în vigoare la
data de 1 iulie 2007.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Csutak-Nagy Laszlo,
secretar de stat
ANEXA
NORMA PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR
care stabileşte condiţiile în care se derulează
operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală
supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor
CAPITOLUL I
Definiţii
Art. 1. - In înţelesul
prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc
astfel:
a) produse alimentare de
origine nonanimală - vegetalele şi produsele
vegetale destinate consumului uman: legume, inclusiv cartofi şi sfeclă de
zahăr, fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase,
cereale boabe, produse din cereale, condimente, grăsimi şi uleiuri de origine
vegetală, dulciuri, băuturi alcoolice şi nonalcoolice, gumă de mestecat,
alimente procesate, altele decât cele de origine animală, suplimente alimentare
şi nutritive;
b) certificat de sănătate
- documentul emis de o autoritate competentă din
ţara exportatoare a produsului importat, care atestă că produsul alimentar de
origine nonanimală este conform prevederilor legislaţiei în vigoare din ţara de
destinaţie;
c) post de inspecţie la
frontieră - postul organizat pe teritoriul
României, în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis
traficului internaţional, stabilit prin legislaţia naţională în vigoare, prin
care produsele alimentare menţionate în anexa nr. 1 sunt importate/ exportate
în/din România;
d) punct de intrare - punctul
primei introduceri fizice a unui transport de produse alimentare pe teritoriul
Comunităţii Europene;
e) punct final de import - punctul vamal de pe teritoriul României, prin care produsele
alimentare cu destinaţia România sunt puse în liberă circulaţie, în situaţiile
în care punctul de intrare se găseşte pe teritoriul altui stat membru;
f) verificare documentară
- verificarea de către
inspectorul autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a
documentelor care însoţesc un transport de produse alimentare de origine
nonanimală, precum documente comerciale, vamale, certificate de sănătate,
buletine de analiză şi alte documente care să ateste că produsele sunt în
conformitate cu legislaţia comunitară din domeniul siguranţei alimentelor;
g) control de identitate - verificarea conformităţii transportului cu informaţiile din
documentele însoţitoare, efectuată de către inspectorul autorităţii sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru a se asigura că documentele
însoţitoare corespund cu marfa transportată şi cu eticheta produsului;
h) control fizic - controlul
efectuat de către inspectorii din posturile de inspecţie la frontieră şi din
cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor de la nivelul
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti asupra produselor alimentare de origine nonanimală, care
poate include prelevarea de probe în vederea efectuării testelor de laborator;
controlul se realizează în funcţie de riscul cunoscut sau posibil pentru
anumite produse alimentare în ceea ce priveşte contaminarea cu micotoxine, metale grele,
reziduuri de pesticide, contaminarea radioactivă etc;
i) condiţii de import - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele
normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse
supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi
importate în România;
j) comerţ intracomunitar de
produse alimentare de origine nonanimală - schimburile
comerciale de produse alimentare, de origine nonanimală pe teritoriul
Comunităţii Europene între statele membre;
k) import - totalitatea
operaţiunilor prin care se introduc pe teritoriul Comunităţii Europene produse
alimentare de origine nonanimală provenite din ţări terţe;
l) export - expediţia
produselor alimentare de origine nonanimală de pe teritoriul Comunităţii
Europene pe teritoriul ţărilor terţe;
m) transport de produse
alimentare de origine nonanimală importate - lotul
de produse de origine nonanimală de acelaşi tip, înscrise în acelaşi certificat
sau în alte documente vamale care însoţesc transportul, încărcat în acelaşi
mijloc de transport, provenind din aceeaşi ţară sau regiune a unei ţări şi
pentru care se întocmeşte acelaşi document vamal la import sau alte documente
comerciale;
n) document de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală - documentul care însoţeşte transportul de produse alimentare de origine
nonanimală până la destinaţia finală, conform modelului prevăzut în anexa nr.
2;
o) operator economic - orice
persoană fizică sau juridică cu activitate în domeniul alimentar, implicată în derularea
operaţiunilor comerciale de import-export şi comerţ intracomunitar de produse
alimentare de origine nonanimală şi care răspunde de îndeplinirea cerinţelor
legislaţiei în domeniul alimentelor la import-export şi comerţ intracomunitar;
p) inspector al
autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor - personalul de specialitate angajat, în condiţiile legii, al
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, din
posturile de inspecţie la frontieră şi din cadrul serviciului/compartimentului
pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti cu atribuţii
de control oficial, conform fişei postului.
CAPITOLUL II
Dispoziţii generale
Art. 2. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa
alimentelor în care se derulează operaţiunile de import-export şi comerţ
intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa
nr. 1.
(2) Importul de produse alimentare de origine
nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa
alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1, se efectuează prin posturile de
inspecţie la frontieră şi prin punctele finale de import, în situaţia în care
intrarea în Comunitatea Europeană se realizează prin punctele de intrare aflate
pe teritoriul altui stat membru.
(3) In cazul în care pentru anumite produse alimentare
de origine nonanimală sunt stabilite la nivel comunitar sau naţional condiţii
speciale privind siguranţa alimentelor la import-export, derularea acestor operaţiuni se realizează cu
respectarea legislaţiei în vigoare pentru acele tipuri de produse.
CAPITOLUL III
Obligaţiile operatorilor economici în derularea operaţiunilor
de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului
pentru siguranţa alimentelor
SECŢIUNEA 1
Import
Art. 4. - (1) La importul de produse alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1 operatorul
economic trebuie să notifice prin fax într-un interval de 24 de ore înaintea
sosirii transportului la postul de inspecţie la frontieră pe unde urmează să se
desfăşoare importul.
(2) Notificarea la postul de
inspecţie la frontieră se realizează prin transmiterea pe fax a „Documentului
de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală", completat în
partea A de către operatorul economic care derulează operaţiuni de import.
(3) Fiecare transport de
produse alimentare de origine nonanimală importate prin posturile de inspecţie
la frontieră trebuie să fie însoţit până la destinaţie de originalul
„Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală",
completat conform anexei nr. 2, semnat şi parafat de inspectorul autorităţii
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie
la frontieră.
(4) Originalul „Documentului de intrare a produselor
alimentare de origine nonanimală" trebuie să fie prezentat autorităţii
vamale de către operatorul economic care derulează operaţiuni de import.
(5) Importatorul are obligaţia de a achita tariful
stabilit prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2006 pentru aprobarea tarifelor sanitare
veterinare privind finanţarea inspecţiilor şi controalelor veterinare la
frontieră, pentru controlul furajelor de origine vegetală destinate animalelor,
produselor medicinale de uz veterinar şi produselor de origine nonanimală, cu
modificările şi completările ulterioare.
Art. 5. - (1) In cazul în care produsele alimentare de
origine nonanimală cu destinaţia România au intrat pe teritoriul Comunităţii
Europene prin punctele de intrare care se găsesc pe teritoriul altui stat
membru, altele decât posturile de inspecţie la frontieră desemnate de pe
teritoriul României, operatorul economic care derulează operaţiuni de import
trebuie să notifice prin fax la compartimentul/serviciul privind siguranţa
alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti sosirea mărfii în depozitul de
destinaţie înscris în „Documentul de intrare a produselor alimentare de origine
nonanimală".
(2) Notificarea la compartimentul/serviciul
privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti se realizează
prin transmiterea pe fax a „Documentului de intrare a produselor alimentare de
origine nonanimală", completat în partea A de către operatorul economic care derulează importul, cu 24
de ore înainte de sosirea transportului la depozitul de destinaţie.
(3) In cazul în care transporturile de produse alimentare
de origine nonanimală au fost identificate că nu au respectat procedurile
stabilite la import în conformitate cu prevederile prezentului ordin,
inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
notifică autorităţilor abilitate nerespectarea prevederilor legale.
SECŢIUNEA a 2-a
Export
Art. 6. - Pentru efectuarea operaţiunilor de export de
produse alimentare de origine nonanimală, operatorii economici trebuie să se
informeze înainte de derularea acestor operaţiuni asupra condiţiilor privind
siguranţa alimentelor, impuse prin legislaţia în vigoare de către autoritatea
competentă din ţara de destinaţie.
Art. 7. - In cazul în care autorităţile competente din
ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul care
urmează să fie exportat respectă condiţiile privind siguranţa alimentelor,
operatorul economic care derulează operaţiuni de export are obligaţia să
prezinte inspectorilor din cadrul compartimentului/serviciului privind
siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază îşi
desfăşoară activitatea, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie,
precum şi alte documente sau informaţii necesare pentru eliberarea
certificatului solicitat.
SECŢIUNEA a 3-a
Comerţ intracomunitar
Art. 8. - (1) Operatorii economici care derulează
operaţiuni de comerţ intracomunitar cu produse alimentare de origine nonanimală
trebuie să notifice sosirea mărfii în depozitul de destinaţie până la punerea
pe piaţă a acesteia la compartimentul/serviciul privind siguranţa alimentelor
din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti pe a căror rază se află depozitul de
destinaţie.
(2) Notificarea la compartimentul/serviciul
privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti se efectuează
prin completarea şi transmiterea pe fax a documentului al cărui model este
prevăzut în anexa nr. 3.
CAPITOLUL IV
Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor
autorităţii sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind importul, exportul şi comerţul intracomunitar de produse alimentare de origine
nonanimală
SECŢIUNEA 1
Import
1. Atribuţiile şi
responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la
frontieră
Art. 9. - (1) Inspectorii autorităţii sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la
frontieră prin care se derulează operaţiunea de import a produselor alimentare de origine
nonanimală au obligaţia de a efectua:
a) verificarea documentară a transporturilor de
produse alimentare de origine nonanimală;
b) controlul de identitate,
realizat la 2 - 3% dintre transporturile de produse alimentare de origine
nonanimală;
c) controlul fizic, inclusiv prelevarea probelor
conform legislaţiei comunitare şi naţionale prevăzute în anexa nr. 6, în
funcţie de riscul cunoscut sau probabil pentru anumite produse alimentare;
întocmirea procesului-verbal de prelevare a probelor, în vederea efectuării
analizelor de laborator, potrivit modelului din anexa nr. 4, şi a cererii de
analiză pentru produsele prelevate conform procesului-verbal, potrivit modelului din anexa nr. 5;
(2) După efectuarea controalelor menţionate la alin.
(1), inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră solicită dovada achitării
tarifului stabilit prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2006, cu modificările şi
completările ulterioare.
(3) In cazul în care toate condiţiile de intrare în
ţară sunt îndeplinite, inspectorii prevăzuţi la alin. (1) au următoarele
atribuţii:
a) completează partea B a „Documentului de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală" în conformitate cu anexa nr.
2;
b) notifică prin transmiterea pe fax a documentului
completat la serviciul/compartimentul privind siguranţa alimentelor din cadrul
direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie; în cazul produselor importate
care au mai multe depozite de destinaţie, se întocmeşte un document de intrare
separat pentru fiecare destinaţie;
c) eliberează operatorului economic care desfăşoară
operaţiuni de import „Documentul de intrare a produselor alimentare de origine
nonanimală" completat, în original; o copie a acestui document se
păstrează la postul de inspecţie la frontieră;
d) înregistrează şi îndosariază importurile de produse
alimentare de origine nonanimală pentru fiecare transport.
(4) In cazul transporturilor mai mari de 100 tone,
inspectorii prevăzuţi la alin. (1) informează sosirea transporturilor şi
solicită deplasarea directorului executiv din cadrul direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti pe a căror rază se află postul de inspecţie la frontieră, pentru a-şi
da avizul la importul produselor de origine nonanimală.
2. Atribuţiile şi
responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul serviciului/compartimentului
privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a
municipiului Bucureşti
Art. 10. - In baza solicitării operatorilor economici
care derulează operaţiuni de import, inspectorii autorităţii sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul serviciului/compartimentului privind
siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună
la dispoziţia acestora toate informaţiile necesare referitoare la lista
cuprinzând posturile de inspecţie la frontieră, precum şi condiţiile privind
siguranţa alimentelor pe care trebuie să le îndeplinească produsele de origine
nonanimală care fac obiectul importului.
Art. 11. - (1) Inspectorii
prevăzuţi la art. 10 au obligaţia ca la importul produselor alimentare de
origine nonanimală, efectuat prin posturile de inspecţie la frontieră, să
înregistreze şi să îndosarieze copiile documentelor de intrare a produselor
alimentare de origine nonanimală primite de la inspectorii prevăzuţi la art. 9
alin. (1).
(2) Supravegherea şi controlul produselor importate şi
notificate se realizează de către inspectorii serviciului/compartimentului
privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti în depozitele
de destinaţie, în conformitate cu prevederile Programului de supraveghere şi
control în domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor.
Art. 12. - In cazul în care intrarea transporturilor de
produse alimentare de origine nonanimală cu destinaţia România se realizează
prin punctele de intrare care se găsesc pe teritoriul altui stat membru, altele
decât posturile de inspecţie la frontieră desemnate de pe teritoriul României,
iar importul se efectuează prin punctele finale de import, inspectorii prevăzuţi
la art. 10 au următoarele obligaţii:
a) după primirea documentelor de intrare a produselor
alimentare de origine nonanimală să se deplaseze la depozitul de destinaţie al
produselor importate şi să realizeze verificarea documentară, controlul de
identitate şi controlul fizic ale transportului de produse alimentare de
origine nonanimală; controlul fizic poate include prelevări de probe în
conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale prevăzute în
anexa nr. 6, precum şi cu prevederile Programului de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
b) să completeze partea B a „Documentului de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală" şi să elibereze operatorului economic importator documentul completat în original;
c) să înregistreze şi să îndosarieze copiile
documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală.
SECŢIUNEA a 2-a
Export
1. Atribuţiile şi
responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la
frontieră
Art. 13. - Inspectorii autorităţii sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin
care se derulează operaţiunea de export al produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a
verifica documentele care însoţesc transportul, conform legislaţiei în vigoare.
2. Atribuţiile şi
responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul
serviciului/compartimentului privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a
municipiului Bucureşti
Art. 14. - In cazul în care autorităţile din ţara de
destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie
exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii
prevăzuţi la art. 10 verifică respectarea condiţiilor impuse de către
autorităţile din ţara importatoare, eventual prin solicitarea de analize de
laborator, în vederea eliberării certificatului necesar.
SECŢIUNEA a 3-a
Comerţ intracomunitar
Art. 15. - (1) La derularea operaţiunilor de comerţ
intracomunitar cu produse alimentare de origine nonanimală pe teritoriul
României, inspectorii prevăzuţi la art. 10 au obligaţia de a înregistra
notificările trimise de către operatorii economici care derulează astfel de
operaţiuni.
(2) Supravegherea şi controlul produselor care fac
obiectul comerţului intracomunitar se realizează de către inspectorii prevăzuţi
la art. 10, în baza Programului de supraveghere şi control în domeniul
siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
CAPITOLUL V
Dispoziţii finale
Art. 16. - (1) In raport cu evoluţia situaţiei bolilor
datorate produselor alimentare de origine nonanimală la nivel naţional şi
internaţional, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor poate limita sau interzice, după caz, derularea pe teritoriul
României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimală
cu impact asupra sănătăţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi
controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
(2) In situaţia în care se constată că un transport de
produse alimentare de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de
inspecţie la frontieră sau la depozitul de destinaţie, nu îndeplineşte
condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, operatorul economic trebuie
să ia măsurile necesare pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor
neconforme şi să suporte costurile aferente.
(3) In situaţia prevăzută la
alin. (2), operatorul economic trebuie să prezinte inspectorilor prevăzuţi la
art. 10 dovada că măsurile pentru distrugerea sau, după caz, retragerea
produselor neconforme au fost luate.
Art. 17. - In cazul notificărilor primite de la Uniunea
Europeană, în mod direct prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi
Furaje sau prin intermediul misiunilor diplomatice, operatorii economici au obligaţia să respecte
cerinţele legislaţiei în vigoare.
Art. 18. - Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni.
ANEXA Nr. 1 la Norma pentru siguranta alimentelor
LISTA
produselor alimentare de origine nonanimală supuse
supravegherii la import
Poziţia tarifară a produselor
supravegheate
la import*)
|
Denumirea produsului
|
Poziţia tarifară a produselor
exceptate**)
|
1
|
2
|
3
|
07.01
|
Cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată
|
0701.10.00
|
07.02
|
Tomate, în stare proaspătă sau refrigerate
|
-
|
07.03
|
Ceapă, hasma, usturoi, praz si alte legume aliacee, în stare
proaspătă sau refrigerată
|
-
|
07.04
|
Varză, conopidă, varză creaţă, gulii şi produse comestibile
similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerate:
|
-
|
07.05
|
Salată verde (Lactucasativa) si cicoare (Cichoriumspp), în
stare proaspătă sau refrigerată:
|
-
|
07.06
|
Morcovi, napi, sfeclă rosie pentru
salată, barba-caprei, telină de rădăcină, ridichi si
rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă
sau refrigerată:
|
-
|
07.07
|
Castraveti si cornison, în stare proaspătă sau refrigerată:
|
-
|
07.08
|
Legume cu păstaie, curătate sau nu de
păstăi, în stare proaspătă sau refrigerată:
|
-
|
07.09
|
Alte legume, în stare proaspătă sau refrigerată:
|
-
|
07.10
|
Legume, nefierte sau fierte în apă sau în
abur, congelate:
|
-
|
07.11
|
Legume conservate provizoriu, de exemplu cu gaz sulfuros, în
saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluţii care
asigură provizoriu conservarea lor, dar improprii consumului alimentar în
această stare:
|
|
07.12
|
Legume uscate altele decât cu păstăi, chiar tăiate felii sau
bucăţi ori chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate
altfel:
|
|
07.13
|
Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate
sau sfărâmate:
|
0713.10.10 0713.33.10 0713.90.10
|
07.14
|
Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi porceşti,
batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de amidon sau
inulina, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăti
sau aglomerate sub formă de
pelete; miez de sagotier:
|
|
08.01
|
Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete sau
uscate, chiar decojite sau fără pielită:
|
|
08.02
|
Alte fructe cu coaiă, proaspete sau uscate, chiar decoiite ori
fără pielită:
|
-
|
08.03
|
Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains), proaspete
sau uscate:
|
-
|
08.04
|
Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango si mangustan,
proaspete sau uscate:
|
-
|
08.05
|
Citrice, proaspete sau uscate:
|
-
|
08.06
|
Struguri, proaspeti sau uscati:
|
-
|
08.07
|
Pepeni (inclusiv pepeni verzi) si papaya, proaspeti:
|
-
|
08.08
|
Mere, pere si gutui, proaspete:
|
-
|
08.09
|
Caise, cireşe, vişine, piersici, inclusiv piersici fără puf şi
nectarine, prune şi porumbe, proaspete:
|
-
|
08.10
|
Alte fructe, proaspete:
|
-
|
08.11
|
Fructe, fierte sau nu în apă ori în abur, congelate, chiar cu
adaos de zahăr sau alţi îndulcitori:
|
-
|
08.12
|
Fructe conservate provizoriu, de exemplu cu ajutorul gazului sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin
adăugare de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor, dar
improprii alimentatiei în această stare:
|
|
08.13
|
Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până la
08.06; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest
capitol:
|
-
|
1
|
2
|
3
|
08.14
|
Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi), proaspete,
congelate, uscate, prezentate în apă sărată, sulfurate sau cu adaos de alte
substanţe care asigură provizoriu conservarea lor
|
-
|
09.01
|
Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de
cafea; înlocuitori de cafea continând cafea, indiferent de proportiile
amestecului:
|
-
|
09.02
|
Ceai, chiar aromatizat:
|
-
|
09.03
|
Mate
|
-
|
09.04
|
Piper (din genul Piper); ardei din genul
Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau măcinat ori pulverizat:
|
-
|
09.05
|
Vanilie
|
-
|
09.06
|
Scortisoară si flori de scortisoară:
|
-
|
09.07
|
Cuisoare (fructe întregi, cuisoare si codite)
|
-
|
09.08
|
Nucsoară, condiment din coaiă uscată a nucsoarei si cardamom:
|
-
|
09.09
|
Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de chimen
sau de chimion; bace de ienupăr:
|
-
|
09.10
|
Ghimbir, sofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry si alte
mirodenii:
|
-
|
10.01
|
Grâu şi meslin amestec de grâu cu secară în proporţie de doi la
unu:
|
1001.90.10 1001.90.91
|
10.02
|
Secară
|
1002.00.00
|
10.03
|
Orz:
|
1003.00.10
|
10.04
|
Ovăz
|
1004.00.00
|
10.05
|
Porumb:
|
1005.10
|
10.06
|
Orez:
|
1006.10.10
|
10.08
|
Hriscă, mei, seminte de iarba-canarasului (Phalaris Canariensis); alte cereale
|
-
|
11.01
|
Făină de grâu sau de meslin:
|
-
|
11.02
|
Făină de cereale, altele decât de grâu
sau de meslin:
|
-
|
11.03
|
Crupe, gris si aglomerate sub formă de
pelete, din cereale:
|
-
|
11.04
|
Boabe de cereale altfel prelucrate, de exemplu decojite, presate,
sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite, cu excepţia orezului de
la poziţia 10.06; germeni de cereale întregi, presati, sub formă de fulgi sau
zdrobiti:
|
|
11.05
|
Făină, gris,
pudră, fulgi, granule si aglomerate sub formă de pelete, din cartofi:
|
-
|
11.06
|
Făină, griş şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la poziţia
07.13, din Sago sau din rădăcini ori tuberculi de la pozitia 07.14 si din
produsele de la cap. 8:
|
-
|
11.07
|
Malt, chiar prăjit:
|
-
|
11.08
|
Amidon si fecule; inulina:
|
-
|
11.09
|
Gluten de grâu, chiar uscat
|
-
|
12.01
|
Boabe de soia, chiar sfărâmate:
|
1201.00.10
|
12.02
|
Arahide neprăiite si nici altfel preparate termic, chiar
decorticate sau sfărâmate:
|
1202.10.10
|
12.03
|
Copra
|
-
|
12.06
|
Seminte de floarea-soarelui, chiar sfărâmate:
|
1206.00.10
|
12.07
|
Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar
sfărâmate:
|
1207.10
1207.20
1207.30
1207.40.10
1207.50.10
1207.60.10
1207.91.10
1207.99.20
1207.99.91
|
12.08
|
Făină si gris din fructe si seminte
oleaginoase, altele decât cele de mustar:
|
-
|
12.10
|
Conuri de hamei, proaspete sau uscate,
chiar sfărâmate, măcinate sau sub formă de pudră sau pelete; lupulina:
|
-
|
12.12
|
Roşcove, alge, sfeclă de zahăr şi trestie de zahăr, proaspete,
refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sâmburi şi miez de
sâmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare
neprăjite din varietatea Cichorium intybus
sativum) destinate în principal alimentatiei
umane, nedenumite si necuprinse în altă parte:
|
|
13.02
|
Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi şi
pectaţi; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de mărire a viscozităţii,
derivate din produse vegetale, chiar modificate:
|
1302.11.00
1302.19.91
|
15.07
|
Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate
chimic:
|
1507.10.10
1507.90.10
|
1
|
2
|
3
|
15.08
|
Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia,
chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
1508.10.10 1508.90.10
|
15.09
|
Ulei de măsline si fractiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic:
|
1509.10.10
|
15.11
|
Ulei de palmier şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
15.11.10.10 1511.90.91
|
15.12
|
Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac şi fracţiunile
lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
1512.11.10
1512.19.10
1512.21
1512.29.10
|
15.13
|
Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez
de palmier sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic:
|
1513.11.10
1513.19.30
1513.21
1513.29
|
15.15
|
Ulei de porumb şi fracţiunile lui:
- ulei brut
- altele
|
1515.21.10
1515.29.10
|
15.17
|
Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi ori
din uleiuri animale sau vegetale ori din fracţiuni ale diferitelor grăsimi
sau uleiuri din acest capitol, altele decât grăsimile si uleiurile alimentare si fractiunile acestora
|
|
17.01
|
Zahăr din trestie sau din sfeclă si zaharoză chimic pură, în
stare solidă:
|
-
|
17.02
|
Alte zaharuri, inclusiv lactoză, maltoză, glucoză şi fructoză
(levuloza), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au
adăugat aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu
miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate:
|
17.02.10 şi alte produse
supuse controlului
veterinar conform
legislaţiei în
vigoare.
|
17.03
|
Melase rezultate din extractia sau rafinarea zahărului:
|
-
|
17.04
|
Produse zaharoase fără cacao, inclusiv ciocolata albă:
|
-
|
18.01
|
Cacao boabe si spărturi de boabe de cacao, brute sau prăjite
|
-
|
18.02
|
Coii, pelicule (pielite) si alte resturi de cacao
|
-
|
18.03
|
Pastă de cacao, chiar degresată:
|
-
|
18.04
|
Unt, grăsime si ulei de cacao
|
-
|
18.05
|
Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau alti îndulcitori
|
-
|
18.06
|
Ciocolată si alte preparate alimentare care contin cacao:
|
-
|
19.01
|
Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe, griş,
amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao sau care conţin
cacao într-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o bază complet
degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din
produsele de la poziţiile de la 04.01 până la 04.04, care nu conţin cacao sau
care conţin cacao într-o proporţie sub 5% din greutatea calculată pe o bază
complet degresată,
nedenumite si necuprinse în altă parte:
|
|
19.02
|
Paste alimentare, chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte
substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea,
lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuscus, chiar
preparat:
|
1902.11.00
1902.20.10
1902.20.30
|
19.03
|
Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din fecule, sub formă de
fulgi, granule, bobiţe, particule rezultate din cernere sau alte forme
similare
|
-
|
19.04
|
Produse pe bază de cereale obţinute prin
expandare sau prăjire, de exemplu corn flakes; cereale, altele decât
porumbul, sub formă de boabe sau sub formă de fulgi ori de alte grăunţe
preparate, cu excepţia făinei, crupelor şi a grişului, prefierte sau altfel
preparate, nedenumite si necuprinse în altă parte:
|
|
19.05
|
Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi, chiar cu adaos de
cacao; hostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente,
prescuri, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi si produse similare:
|
|
20.01
|
Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante, preparate sau
conservate în oţet sau acid acetic:
|
|
20.02
|
Tomate preparate sau conservate altfel decât în otet sau acid
acetic:
|
-
|
20.03
|
Ciuperci si trufe, preparate sau conservate altfel decât în otet
sau acid acetic:
|
-
|
20.04
|
Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau
acid acetic, congelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06:
|
-
|
1
|
2
|
3
|
20.05
|
Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la pozitia
20.06:
|
-
|
20.06
|
Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante, confiate
(uscate, glasate sau cristalizate):
|
-
|
20.07
|
Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe,
obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de alti îndulcitori:
|
-
|
20.08
|
Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate sau
conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori sau de alcool,
nedenumite şi necuprinse în altă parte:
|
|
20.09
|
Sucuri de fructe, inclusiv mustul de struguri, şi sucuri de
legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără adaos de zahăr sau de
alti îndulcitori:
|
-
|
21.01
|
Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de mate şi
preparate având ca bază aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de
mate; cicoare prăjită şi alţi înlocuitori prăiiti de cafea si extractele,
esentele si concentratele lor:
|
|
21.02
|
Drojdii active sau inactive; alte microorganisme monocelulare
moarte, cu excepţia vaccinurilor de la pozitia
30.02; praf de copt preparat:
|
-
|
21.03
|
Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi
produse de asezonare amestecate; făină de mustar si mustar preparat:
|
-
|
21.04
|
Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe sau
supe cremă preparate; preparate alimentare compuse omogenizate:
|
alte produse
supuse
controlului
veterinar
conform
legislaţiei în
vigoare
|
21.06
|
Preparate alimentare nedenumite si necuprinse în altă parte:
|
-
|
22.01
|
Ape, inclusiv apele minerale naturale sau
artificiale şi apele gazificate, care nu conţin zahăr sau alti îndulcitori si
nici aromatizante; gheată si
zăpadă:
|
-
|
22.02
|
Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazificate, care conţin zahăr
sau alţi îndulcitori ori aromatizate şi alte băuturi
nealcoolice, excluzând sucurile de fructe sau de legume de la pozitia 20.09:
|
22.90.91
22.90.95
22.90.99
|
22.03
|
Bere fabricată din malt:
|
-
|
22.04
|
Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv vinurile îmbogăţite cu
alcool; must din struguri, altul decât cel de la
pozitia 20.09:
|
-
|
22.05
|
Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu
plante sau substanţe aromatice:
|
-
|
22.06
|
Alte băuturi fermentate, de exemplu cidru de mere, cidru de pere,
hidromel; amestecuri de băuturi fermentate şi amestecuri de băuturi
fermentate şi băuturi nealcoolice, nedenumite si necuprinse în altă parte:
|
|
22.07
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minimum
80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de orice concentratie:
|
-
|
22.08
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru
alcoolic volumic sub 80%; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi
spirtoase:
|
-
|
22.09
|
Otet comestibil si înlocuitori de otet comestibil obtinuti din
acid acetic:
|
-
|
23.02
|
Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, aglomerate sub formă de
pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de
prelucrare a cerealelor sau a plantelor leguminoase
|
|
23.03
|
Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului şi reziduuri
similare, pulpă de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din prelucrarea
trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea zahărului,
depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la distilare,
chiar aglomerate sub formă
de pelete:
|
|
23.06
|
Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub
formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor sau a uleiurilor
vegetale, altele decât cele de la pozitia 23.04 sau 23.05:
|
|
25.01
|
Sare, inclusiv sare de masă şi sare denaturată, şi clorură de
sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu adaos de agenţi
antiaglomeranţi sau agenţi care asigură o bună fluiditate; apă de mare:
|
25.01.00.51
|
35.04
|
Peptone şi derivaţii lor; alte substanţe proteice şi derivaţii
lor, nedenumite şi necuprinse în altă parte
|
-
|
*) Se includ toate poziţiile tarifare ale fiecărui cod
de 4 cifre, dacă nu sunt menţionate ca excepţii în coloana 3.
**) Poziţiile tarifare exceptate de la codurile
menţionate în coloana 1.
ANEXA Nr. 2*) la Norma pentru siguranta
alimentelor
DOCUMENT DE INTRARE A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ
A
|
1 Expeditor / Exportator
Nume
Adresă
Cod postal
Ţara Cod ISO
|
2 Număr de referinţă :
Post de inspectie la frontiera / Directia Sanitara Veterinara si
pentru Siguranta Alimentelor
|
|
Informatii cu privire la lotul prezentat
|
|
4 Importator
Nume
Adresă
Cod poştal
Ţara Cod ISO
|
|
3 Destinatar
Nume
Adresă
Cod poştal
Ţara Cod ISO
|
|
6 Documente însoţitoare
6.1 Certificat de sânătate
Nr:
Data:
6.2 Raportul analizelor de laborator
Nr:
Data:
6.3 Alte documente
|
|
5 Adresa depozitului de destinaţie
Nume
Adresă
Cod postal
Ţara Cod ISO
|
|
7 Denumirea produsului
7.1 Cod tarifar vamal
|
8 Acest produs conţine organisme modificate
genetic
|__| Da |__| Nu
|
|
9 Utilizarea produsului pentru consum uman
|__| Da |__| Nu
|
|
10 Mijloc de transport
Avion |__| Vas |__| Vagon |__| Vehicul |__| Altele |__|
tren rutier
Identificare
|
|
11 Numărul şi natura coletelor
11.1 Greutate brută
11.2 Greutate neta
|
12 Declarant / Reprezentant
Locul şi data declarării
Semnatura
|
|
B
|
13 Control documentar
|__| Neefectuat |__| Satisfăcator
|__| Nesatisfacator
|
14 Control identitate
|__| Neefectuat |__|
Satisfacător |__|
Nesatisfăcător
|
|
Controale efectuate in PIF/DSVSA
|
15 Control fizic
|__| Neefectuat |__| Satisfacator
|__| Nesatisfacător
|
16 Teste de laborator efectuate
|__| Da |__| Nu
|
|
17 Decizia finală |__|
Acceptat |__| Refuzat
|
|
l8.Identificarea completă a Postului de Inspectie la Frontiera/
Directiei Sanitare Data:
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor şi ştampila oficială:
Numele şi prenumele inspectorului
oficial:
Semnătura:
|
|
19.Observatii - Rezervat pentru inspectorul Autoritatii
Nationalitatii Sanitare Veterinere si pentru Sigurantei Nationale
|
|
*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 3 la Norma pentru siguranta alimentelor
NOTIFICARE
privind comerţul intracomunitar
Informaţii
cu privire
la transportul
sosit
|
1. Expeditor
1.1. Denumirea firmei expeditoare:
1.2. Adresa:
1.3. Tara expeditoare:
Cod ISO
1.4. Ţara de origine/provenienţa:
|
2. Destinatar
2.1. Denumirea firmei destinatare:
2.2. Adresa:
2.3. Adresa depozitului de destinaţie:
|
3. Detalii privind transportul:
3.1. Denumirea produsului alimentar:
3.2. Codul CN:
3.3. Natura şi numărul coletelor:
3.4. Greutatea brută:
3.5. Greutatea netă:
|
4. Numele şi prenumele reprezentantului firmei destinatare:
4.1. Semnătura:
4.2. Data sosirii transportului:
|
ANEXA Nr. 4 la Norma pentru siguranta alimentelor
ROMANIA
AUTORITATEA NAŢIONALA SANITARA VETERINARA ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
respectiv
POSTUL DE INSPECTIE LA FRONTIERĂ
......................................................................
PROCES-VERBAL
nr...........din...........
de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator
- siguranţa alimentelor -
Subsemnatul
...........................................................................................,
în calitate de inspector al Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul
..............................................., atest că în ziua de
......................, ora .........., s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor de laborator,
în conformitate cu legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, dintr-un lot de
............................................................ în cantitate de .....................................
Datele de identificare ale lotului:
........................................................................................................................................................................ .........
Cantitatea de probe prelevate a fost de ......................................................................................................................................................................
Prelevarea probelor a fost
făcută de la operatorul economic ........................................., cu sediul în
.....................................................................,
înmatriculat la Oficiul registrului comerţului
......................... cu
nr.........................., codul fiscal
......................................................................,
reprezentat de domnul/doamna ..............................................,
născut/născută la data de ................, în
localitatea .................., judeţul/sectorul
............, domiciliat/domiciliată în localitatea ...................................., str.............................................................
nr......., bl......., sc. ..., ap.....,
judeţul/sectorul..........................., cu reşedinţa în
......................................................, legitimat/legitimată cu
actul de identitate ............. seria .......
nr..................., eliberat de ............................................
la data de ...........................
Mentiuni:
........................................................................................................................................................................ ..........................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Inspectorul autorităţii sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor,
......................................................
Reprezentantul operatorului economic,
.....................................................
ANEXA Nr. 5 la Norma pentru siguranta alimentelor
CERERE DE ANALIZA
pentru probele prelevate conform procesului-verbal
2. Informaţii expediere
Expeditor probă:
Adresa:
Tel./Fax:
E-mail:
Data expedierii probei:
|
Destinatarul răspunsului
Adresa:
Tel./Fax:
|
3. Informaţii probe
Denumirea produsului:
Tipul produsului*): |_|
primar |_| procesat
Tratamente fitosanitare*): |_|
da |_| nu
Origine*): |_| producţie
autohtonă |_| import
|_| export
Cod prelevare probe:
|
4. Natura probei*)
|
|_| fructe proaspete |_| fructe
nucifere |_| fructe uscate
|_| legume proaspete |_|
seminţe oleaginoase |_| altele (de
precizat)
|_| cartofi |_| seminţe de leguminoase
|_| cereale boabe |_| condimente
|
6. Numele şi semnătura expeditorului:
7.Ştampila unităţii:
|
*) Se bifează căsuţa corespunzătoare.
ANEXA Nr. 6 la Norma pentru siguranta alimentelor
LEGISLAŢIE COMUNITARA ŞI NAŢIONALA
referitoare la prelevarea probelor
1. Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei din 23 februarie 2006 de stabilire a metodelor de prelevare de probe
şi a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conţinutului de
micotoxine din produsele alimentare, publicat în JOCE L70 din 12 din 9 martie
2006
2. Recomandarea Comisiei Europene din 4 octombrie
2004 referitoare la Ghidul tehnic pentru prelevarea şi detectarea organismelor modificate genetic sau a produselor modificate genetic,
publicat în JOCE L348/18 din 24 noiembrie 2004
3. Regulamentul CE nr. 1.882/2006/CE ce stabileşte
metodele de prelevare şi metodele de analiză pentru controlul oficial al
nivelurilor de nitraţi în anumite produse alimentare, publicat în JOCE L364
di'n 20 decembrie 2006
4. Regulamentul nr. 1.883/2006 privind stabilirea
metodelor de prelevare a probelor şi a metodelor de analiză pentru controlul
oficial al dioxinelor şi determinarea PCB de tipul
dioxinei din produsele alimentare, publicat în JOCE L364 din 20 decembrie 2006
5. Regulamentul Comisiei Europene nr. 333/2007/CE de
stabilire a metodelor de prelevare a probelor şi a metodelor de analiză pentru
controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu organic,
3-MCPD şi benzopiren din produsele alimentare, publicat în JOCE L88 din 29
martie 2007
6. Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru
aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind
reziduurile de pesticide din produsele de origine animală şi nonanimală şi
reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, cu
modificările şi completările ulterioare
7. Ghidul pentru prelevarea de probe din produse
alimentare de origine nonanimală în vederea determinării concentraţiei de
reziduuri de pesticide
8. Ghidul privind inspecţia şi prelevarea de probe
pentru alimentele şi furajele care conţin sau pot conţine organisme modificate
genetic