Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 3 din 28 februarie 2005

pentru ratificarea Tratatului dintre Romania si Ucraina privind asistenta juridica si relatiile juridice in cauzele civile, semnat la Bucuresti la 30 ianuarie 2002

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 183 din  3 martie 2005


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Tratatul dintre Romania si Ucraina privind asistenta juridica si relatiile juridice in cauzele civile, semnat la Bucuresti la 30 ianuarie 2002.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                      PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              ADRIAN NASTASE

                          PRESEDINTELE SENATUI
                             NICOLAE VACAROIU

                                 TRATAT
intre Romania si Ucraina privind asistenta juridica si relatiile juridice in cauzele civile

    Romania si Ucraina, denumite in continuare parti contractante,
    acordand o importanta deosebita dezvoltarii colaborarii in domeniul asistentei juridice in cauzele civile,
    au convenit asupra urmatoarelor:

    PARTEA INTAI
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Ocrotirea juridica
    1. Cetatenii unei parti contractante se bucura pe teritoriul celeilalte parti contractante, in ceea ce priveste drepturile lor personale si patrimoniale, de aceeasi ocrotire juridica ca si cetatenii acelei parti contractante.
    Aceasta prevedere se refera, deopotriva, la persoanele juridice infiintate in conformitate cu legislatia fiecareia dintre partile contractante.
    2. Cetatenii unei parti contractante au dreptul sa se adreseze liber si nestanjenit instantelor judecatoresti, Ministerului Public din Romania si Procuraturii din Ucraina, notarilor publici din Romania si notariatelor din Ucraina (denumite in cele ce urmeaza institutii judiciare), precum si altor institutii ale celeilalte parti contractante, in competenta carora intra rezolvarea cauzelor civile, pot sa isi sustina interesele in fata acestora, sa faca reclamatii si sa introduca orice actiuni in aceleasi conditii ca si cetatenii acelei parti contractante.
    3. Cauze civile in intelesul prezentului tratat sunt considerate, de asemenea, cauzele familiale si cauzele comerciale.
    Art. 2
    Asistenta juridica
    1. Institutiile judiciare ale partilor contractante isi acorda reciproc asistenta juridica in cauzele civile, in conformitate cu prevederile prezentului tratat.
    2. Institutiile judiciare acorda asistenta juridica si altor institutii in competenta carora intra rezolvarea unor probleme legate de cauzele civile.
    Art. 3
    Obiectul asistentei juridice
    Asistenta juridica cuprinde indeplinirea unor activitati procesuale prevazute de legislatia partii contractante solicitate, cum ar fi audierea partilor, martorilor, expertilor, efectuarea expertizelor, cercetarilor locale, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in cauze civile, precum si in cauze penale referitor la latura civila, inmanarea si expedierea documentelor judiciare si extrajudiciare.
    Art. 4
    Modul de legatura
    In realizarea asistentei juridice, institutiile judiciare ale partilor contractante comunica intre ele prin intermediul Ministerului Justitiei al Romaniei si Ministerului Justitiei al Ucrainei, in masura in care prezentul tratat nu prevede altfel.
    Art. 5
    Limba
    1. Cererea de acordare a asistentei juridice si anexele la aceasta se intocmesc in limba partii contractante solicitante, la care se ataseaza o copie legalizata a traducerii in limba celeilalte parti contractante.
    2. Traducerea oficiala se legalizeaza de catre notar ori de catre o persoana autorizata a institutiei judiciare solicitante sau de misiunea diplomatica ori de oficiul consular al partii contractante solicitante.
    3. Institutiile judiciare pot folosi pentru cererile de asistenta juridica formulare cu text bilingv, care vor fi stabilite de comun acord de catre ministerele de justitie ale celor doua parti contractante.
    Art. 6
    Intocmirea documentelor
    Actele transmise de institutiile judiciare si de alte institutii in vederea acordarii asistentei juridice trebuie sa fie prevazute cu semnatura persoanei competente si sa poarte sigiliul institutiei solicitante.
    Art. 7
    Cererea de acordare a asistentei juridice
    In cererea de acordare a asistentei juridice trebuie sa fie prevazute:
    a) denumirea institutiei judiciare solicitante;
    b) denumirea institutiei judiciare solicitate;
    c) indicarea cauzei pentru care se solicita asistenta juridica;
    d) numele si prenumele partilor, calitatea procesuala, cetatenia lor, domiciliul sau resedinta, pe cat posibil ocupatia, iar in legatura cu persoanele juridice, denumirea si sediul lor;
    e) numele si adresa reprezentantilor lor;
    f) obiectul cererii, cu enuntarea fondului cauzei, si imprejurarile supuse clarificarii.
    Art. 8
    Reguli privind acordarea asistentei juridice
    1. In indeplinirea cererii de acordare a asistentei juridice, institutia judiciara solicitata aplica legislatia statului sau. Totusi, la cererea institutiei judiciare solicitante, institutia judiciara solicitata poate aplica normele procesuale ale partii contractante solicitante, in masura in care ele nu contravin legislatiei statului sau.
    2. Daca institutia judiciara solicitata nu este competenta sa indeplineasca cererea, ea o trimite institutiei judiciare competente si informeaza despre aceasta institutia judiciara solicitanta.
    3. Institutia judiciara solicitata informeaza institutia judiciara solicitanta despre data si locul indeplinirii cererii.
    4. Dupa indeplinirea cererii, institutia judiciara solicitata transmite documentele institutiei judiciare solicitante; in cazul in care asistenta juridica nu a putut fi acordata, institutia judiciara solicitata restituie cererea si comunica despre imprejurarile care au impiedicat indeplinirea ei.
    Art. 9
    Reguli privind inmanarea documentelor
    1. Institutia judiciara solicitata efectueaza inmanarea documentelor in conformitate cu regulile in vigoare in statul sau, daca documentele ce urmeaza a fi inmanate sunt intocmite in limba acestui stat sau sunt insotite de traduceri legalizate. In acele cazuri in care documentele nu sunt intocmite in limba partii contractante solicitate sau nu sunt insotite de traduceri, ele se inmaneaza destinatarului, daca acesta este de acord sa le primeasca.
    2. In cererea de inmanare trebuie sa fie indicate adresa exacta a destinatarului si denumirea documentului inmanat. Daca adresa aratata in cererea de inmanare este incompleta sau inexacta, institutia judiciara solicitata ia masuri pentru stabilirea adresei exacte, in conformitate cu legislatia sa.
    3. In cazul imposibilitatii inmanarii documentelor, despre aceasta se anunta imediat institutia judiciara a partii contractante solicitante, mentionandu-se totodata cauzele neindeplinirii cererii; in acest caz se restituie documentele.
    Art. 10
    Confirmarea inmanarii documentelor
    Institutia judiciara a partii contractante solicitate transmite confirmarea inmanarii documentelor, efectuata in conformitate cu regulile in vigoare pe teritoriul sau.
    Dovada inmanarii documentelor trebuie sa contina semnatura primitorului documentului, data, locul inmanarii, precum si calitatea persoanei care a inmanat documentul.
    Art. 11
    Inmanarea documentelor si audierea cetatenilor prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare
    Partile contractante au dreptul sa inmaneze documentele si sa ia marturii propriilor cetateni prin intermediul misiunilor lor diplomatice sau al oficiilor consulare. In acest caz nu poate fi aplicata nici o masura de constrangere.
    Art. 12
    Protectia martorilor si expertilor pe teritoriul celeilalte parti contractante
    1. Daca partea contractanta solicitanta apreciaza ca infatisarea personala a unui martor sau expert in fata autoritatilor sale judiciare este in mod deosebit necesara, ea va face mentiune despre aceasta in cererea de inmanare a citatiei, iar partea contractanta solicitata va invita acest martor sau expert sa se infatiseze la autoritatea judiciara a partii contractante solicitante.
    Partea contractanta solicitata va face cunoscut celeilalte parti contractante raspunsul martorului sau expertului.
    2. In cazul prevazut la paragraful 1, in cerere sau in citatie se va mentiona cuantumul aproximativ al indemnizatiilor platibile, precum si al cheltuielilor de calatorie si de sedere rambursabile.
    3. Daca i se prezinta o cerere in acest sens, partea contractanta solicitata va putea subscrie un avans martorului sau expertului. Despre aceasta se va mentiona in citatie, iar avansul va fi rambursat de catre partea contractanta solicitanta.
    4. Indemnizatiile cuvenite si cheltuielile de transport si de sedere rambursabile martorului sau expertului de catre partea contractanta solicitanta vor fi calculate dupa tarifele de la locul lor de domiciliu sau resedinta si le vor fi acordate la nivel egal cu cel prevazut de tarifele si regulamentele in vigoare pe teritoriul partii contractante unde audierea trebuie sa aiba loc.
    5. Martorul sau expertul care nu a raspuns citatiei de infatisare nu va putea fi supus nici unei sanctiuni ori masuri de constrangere, in afara de cazul in care el se va duce din proprie initiativa pe teritoriul partii contractante solicitante si daca va fi din nou citat aici in mod legal.
    6. Nici un martor sau expert, oricare ar fi cetatenia sa, care, ca efect al unei citatii, se va infatisa la autoritatile judiciare ale partii contractante solicitante nu va putea fi nici urmarit, nici detinut, nici supus vreunei alte restrictii a libertatii sale individuale pe teritoriul acestei parti contractante, pentru fapte sau condamnari anterioare plecarii sale de pe teritoriul partii contractante solicitate.
    7. Imunitatea prevazuta la paragraful 6 va inceta daca martorul sau expertul, avand posibilitatea sa paraseasca teritoriul partii contractante solicitante timp de 15 zile consecutive, dupa ce prezenta sa nu mai era ceruta de autoritatile judiciare solicitante, va ramane totusi pe acest teritoriu sau se reintoarce aici dupa ce il va fi parasit.
    8. Orice persoana detinuta, a carei infatisare personala in calitate de martor este ceruta de partea contractanta solicitanta, va fi transferata temporar pe teritoriul acesteia, sub conditia inapoierii sale in termenul indicat de partea contractanta si sub rezerva dispozitiilor art. 12 paragrafele 6 si 7, in masura in care aceste dispozitii pot fi aplicate.
    Transferarea va putea fi refuzata:
    a) daca persoana detinuta nu consimte;
    b) daca prezenta sa este necesara intr-un proces in curs pe teritoriul partii contractante solicitate;
    c) daca transferarea sa este susceptibila sa ii prelungeasca detentia;
    sau
    d) daca alte consideratii imperioase se opun transferarii sale pe teritoriul partii contractante solicitante.
    Art. 13
    Valabilitatea documentelor
    1. Documentele care au fost intocmite sau certificate de institutiile judiciare ale uneia dintre partile contractante, prevazute cu sigiliul si semnatura persoanei competente, au valabilitate pe teritoriul celeilalte parti contractante fara nici o alta legalizare. Aceasta se refera, de asemenea, la copiile si traducerile care sunt legalizate de institutiile competente.
    2. Actele care pe teritoriul unei parti contractante se considera ca fiind acte oficiale sunt socotite si pe teritoriul celeilalte parti contractante ca avand forta probatorie a actelor oficiale.
    Art. 14
    Cheltuieli legate de acordarea asistentei juridice
    1. Fiecare parte contractanta suporta cheltuielile in legatura cu acordarea asistentei juridice pe teritoriul sau.
    2. In cazul unor mari cheltuieli, ministerele de justitie ale celor doua parti contractante se vor consulta in vederea gasirii solutiei comune.
    3. Dispozitiile paragrafelor 1 si 2 nu se aplica in cazul drepturilor cuvenite martorilor si expertilor prevazute la art. 12.
    Art. 15
    Transmiterea de informatii
    Ministerul Justitiei din Romania si Ministerul Justitiei din Ucraina isi vor comunica reciproc, la cerere, informatii privind legislatia in vigoare sau care a fost in vigoare in statele lor si practica judiciara.
    Art. 16
    Transmiterea actelor de stare civila si a altor documente
    1. Autoritatile competente ale partilor contractante isi transmit reciproc, la cerere, acte privind starea civila, precum si copii certificate de pe hotararile judecatoresti in materie de stare civila privind cetatenii celeilalte parti contractante.
    2. Autoritatile mentionate la paragraful 1 comunica direct intre ele.
    3. Cererile cetatenilor uneia dintre partile contractante privind transmiterea actelor de stare civila pot fi adresate direct autoritatii de stare civila competente a celeilalte parti contractante.
    4. Documentele prevazute la paragrafele 1 si 3 se transmit fara traducere si gratuit.
    Art. 17
    Refuzul de a acorda asistenta juridica
    Asistenta juridica nu se acorda daca poate aduce prejudicii suveranitatii sau securitatii ori contravine principiilor de baza ale legislatiei partii contractante solicitate.
    Art. 18
    Cautio judicatum solvi
    1. De la cetatenii unei parti contractante nu se poate cere cautiune (judicatum solvi) pe teritoriul celeilalte parti contractante numai pentru motivul ca sunt straini ori nu au domiciliul sau resedinta pe acest teritoriu.
    2. Dispozitiile paragrafului 1 se aplica si persoanelor juridice.
    Art. 19
    Scutirea de cheltuieli de judecata
    1. Cetatenii uneia dintre partile contractante beneficiaza pe teritoriul celeilalte parti contractante de scutire sau de plata in avans a taxelor si a altor cheltuieli de procedura, precum si de asistenta judiciara gratuita, in aceleasi conditii si in aceeasi masura ca si cetatenii acelei parti contractante.
    2. Scutirile despre care se face vorbire in paragraful 1 privesc toate activitatile procesuale din cauza respectiva, inclusiv activitatea de executare.
    3. Pentru obtinerea scutirii de cheltuieli sau a asistentei judiciare gratuite trebuie prezentata o declaratie privind situatia personala, familiala si materiala a solicitantului.
    4. Autoritatea care se pronunta asupra acordarii facilitatilor prevazute in paragraful 1 isi pastreaza, in limitele competentei sale, dreptul de a controla declaratiile si explicatiile prezentate, precum si dreptul de a cere informatii si acte suplimentare.
    Art. 20
    Eliberarea documentelor privind situatia personala, familiala si patrimoniala
    1. Documentele privind situatia personala, familiala sau patrimoniala, necesare pentru primirea aprobarii pentru scutirea de plata cheltuielilor de judecata, se elibereaza de organele competente ale partii contractante pe teritoriul careia solicitantul are domiciliul sau resedinta.
    2. Daca solicitantul nu are domiciliul sau resedinta pe teritoriul partilor contractante, este suficient documentul eliberat ori certificat de misiunea diplomatica sau oficiul consular al statului sau.
    3. Instanta de judecata care pronunta hotararea cu privire la cererea de scutire de plata cheltuielilor de judecata poate sa solicite organelor care au eliberat documentele explicatii suplimentare.

    PARTEA A DOUA
    Dispozitii speciale

    SECTIUNEA I
    Norme conflictuale

    Art. 21
    Stabilirea competentei
    1. Competenta instantei cu privire la examinarea cauzelor civile este stabilita de dispozitiile corespunzatoare ale prezentului tratat.
    2. Daca se formuleaza cereri avand acelasi obiect si aceeasi cauza intre aceleasi parti, in fata a doua instante situate fiecare pe teritoriul altei parti contractante, sesizate potrivit regulilor stabilite de prezentul tratat, cea de-a doua instanta sesizata va suspenda judecata dupa primirea confirmarii faptului ca instanta mai intai sesizata s-a declarat competenta.
    Art. 22
    Statutul persoanei
    1. Capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu ale persoanei fizice se stabilesc de legislatia partii contractante al carei cetatean este aceasta persoana.
    2. Statutul persoanei juridice se stabileste de legislatia partii contractante pe teritoriul careia aceasta isi are sediul.
    Art. 23
    Limitarea capacitatii de exercitiu si stabilirea incapacitatii
    1. Cauzele si conditiile pentru limitarea capacitatii de exercitiu sau stabilirea incapacitatii persoanei fizice sunt supuse legislatiei partii contractante al carei cetatean este persoana in cauza. Competenta in aceste cauze apartine institutiilor judiciare ale partii contractante al carei cetatean este persoana.
    2. Daca institutia judiciara a uneia dintre partile contractante constata ca exista temei pentru limitarea capacitatii de exercitiu sau stabilirea incapacitatii cetateanului celeilalte parti contractante, al carui domiciliu, resedinta sau bunuri se afla pe teritoriul acestei parti contractante, informeaza de indata institutia judiciara competenta potrivit paragrafului 1. Daca institutia judiciara competenta potrivit paragrafului 2 transmite competenta sa in aceasta materie institutiei judiciare competente de la domiciliul sau resedinta persoanei ori nu isi exprima pozitia in termen de 3 luni, socotite de la data expedierii instiintarii, institutia judiciara de la domiciliul sau resedinta acestei persoane poate sa examineze cauza in conformitate cu legislatia statului sau, daca temeiul pentru aceasta este prevazut, de asemenea, in legislatia partii contractante al carei cetatean este persoana. Hotararea pronuntata va fi transmisa institutiei judiciare competente a celeilalte parti contractante.
    3. Prevederile paragrafelor 1 si 2 se aplica, de asemenea, la ridicarea masurilor de limitare a capacitatii de exercitiu sau de stabilire a interdictiei.
    4. In cazurile care nu suporta amanare, institutia judiciara de la domiciliul sau resedinta persoanei in cauza, cetatean al celeilalte parti contractante, poate sa ia masuri provizorii, in conformitate cu legislatia sa, pentru protejarea acestei persoane sau a bunurilor sale. Hotararea luata in legatura cu aceste masuri va fi transmisa de indata institutiei judiciare competente a partii contractante al carei cetatean este persoana. Masurile luate isi pastreaza valabilitatea pana in momentul in care institutia judiciara competenta a luat o alta hotarare.
    Art. 24
    Declararea disparitiei sau mortii unei persoane si stabilirea faptului mortii
    1. In cauzele cu privire la declararea disparitiei sau mortii si stabilirea faptului mortii sunt competente institutiile judiciare ale partii contractante al carei cetatean era persoana la data cand, potrivit ultimelor informatii, mai era in viata.
    2. Institutiile judiciare ale unei parti contractante pot sa declare disparitia sau moartea si sa stabileasca faptul mortii cetateanului celeilalte parti contractante, la cererea persoanelor interesate, care domiciliaza pe teritoriul acelei parti contractante, daca asemenea drepturi si interese sunt prevazute de legislatia partii contractante solicitate.
    3. Hotararile pronuntate conform paragrafului 2 au consecinte juridice numai pe teritoriul partii contractante ale carei institutii judiciare au pronuntat acele hotarari.
    4. In cazurile prevazute la paragrafele 1 si 2, institutiile judiciare ale partilor contractante aplica legislatia statului lor.
    Art. 25
    Incheierea casatoriei
    1. Conditiile de fond pentru incheierea casatoriei se stabilesc, pentru fiecare persoana care se casatoreste, potrivit legislatiei partii contractante ai carei cetateni sunt. In afara de aceasta, trebuie sa fie respectate si cerintele legislatiei partii contractante pe teritoriul careia se incheie casatoria, in legatura cu interdictiile la incheierea casatoriei.
    2. Forma incheierii casatoriei se stabileste de legislatia partii contractante pe teritoriul careia se incheie casatoria.
    Art. 26
    Raporturile juridice personale si patrimoniale ale sotilor
    1. Raporturile juridice personale si patrimoniale ale sotilor care au cetatenia unei parti contractante si domiciliaza pe teritoriul celeilalte parti contractante se stabilesc de legislatia partii contractante ai carei cetateni sunt.
    2. In cazul in care sotii au aceeasi cetatenie si unul domiciliaza pe teritoriul unei parti contractante, iar celalalt pe teritoriul celeilalte parti contractante, raporturile lor juridice personale si patrimoniale se stabilesc de legislatia partii contractante ai carei cetateni sunt.
    3. Daca unul dintre soti este cetatean al unei parti contractante, iar celalalt este cetatean al celeilalte parti contractante si unul dintre ei domiciliaza pe teritoriul unei parti contractante, iar celalalt pe teritoriul celeilalte parti contractante, raporturile lor juridice personale si patrimoniale se stabilesc de legislatia partii contractante pe teritoriul careia au avut ultimul domiciliu comun.
    4. In cazul in care sotii au cetatenii diferite si ambii domiciliaza pe teritoriul unei parti contractante, raporturile lor juridice personale si patrimoniale se stabilesc de legislatia partii contractante pe teritoriul careia au domiciliul comun.
    5. Daca sotii nu au aceeasi cetatenie si nici domiciliul comun pe teritoriile partilor contractante, se aplica legislatia partii contractante a carei institutie judiciara examineaza cauza.
    6. Competenta de a lua hotarari referitoare la raporturile juridice personale si patrimoniale ale sotilor, prevazute la paragrafele 1 - 4, apartine institutiilor judiciare ale partii contractante a carei legislatie reglementeaza aceste raporturi.
    In cazurile prevazute la paragraful 5, sunt competente institutiile judiciare ale ambelor parti contractante.
    Art. 27
    Divortul si nulitatea casatoriei
    1. In cauzele privind desfacerea casatoriei prin divort se aplica in mod corespunzator legislatia si sunt competente institutiile judiciare potrivit art. 26.
    2. In cauzele privind nulitatea casatoriei se aplica legislatia partii contractante potrivit regulilor stabilite la art. 25. In privinta competentei de jurisdictie se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 26 paragraful 6.
    Art. 28
    Raporturile juridice dintre parinti si copii
    1. Cauzele privind stabilirea si contestarea filiatiei se solutioneaza in conformitate cu legislatia partii contractante al carei cetatean este copilul la data nasterii sale.
    2. Raporturile juridice dintre parinti si copii sunt guvernate de legea partii contractante al carei cetatean este copilul. Daca copilul domiciliaza pe teritoriul celeilalte parti contractante, poate fi aplicata legea acelei parti contractante, daca este mai favorabila intereselor copilului.
    3. In cazurile mentionate la paragrafele 1 si 2 sunt competente institutiile judiciare ale partii contractante a carei legislatie reglementeaza raportul juridic, cu respectarea intereselor copilului.
    Art. 29
    Adoptia
    1. Conditiile de fond pentru incheierea adoptiei, desfacerea acesteia si anularea ei sunt stabilite de legislatia partilor contractante ai caror cetateni sunt adoptatul si adoptatorul.
    2. Forma adoptiei si nulitatea acesteia sunt supuse legislatiei partii contractante pe teritoriul careia se incheie adoptia.
    3. In cauzele prevazute la paragrafele 1 si 2 competenta apartine institutiei judiciare a partii contractante al carei cetatean este cel adoptat la data formularii cererii.
    Art. 30
    Tutela si curatela
    1. In cauzele de tutela si curatela privind cetatenii partilor contractante, in masura in care prezentul tratat nu prevede altfel, este competenta institutia de tutela si curatela a partii contractante al carei cetatean este persoana cu privire la care este necesara tutela sau curatela. In aceste cazuri se aplica legislatia acestei parti contractante.
    2. Raporturile juridice dintre tutore sau curator si persoana care se afla sub tutela ori curatela se stabilesc potrivit legislatiei partii contractante a carei institutie de tutela si curatela l-a numit pe tutore sau curator.
    3. In cazul in care sunt necesare masuri privind tutela sau curatela in interesul persoanei aflate sub tutela ori al persoanei careia i se instituie curatela, al carei domiciliu, resedinta sau bunuri se afla pe teritoriul celeilalte parti contractante, institutia de tutela si curatela a acestei parti contractante trebuie sa informeze de indata institutia de tutela si curatela a partii contractante competenta conform paragrafului 1.
    4. In cazuri de urgenta, institutia de tutela si curatela a celeilalte parti contractante poate lua singura masurile necesare, insa ea trebuie sa informeze de indata despre masurile prealabile luate institutia competenta conform paragrafului 1. Masurile luate raman valabile pana cand aceasta institutie ia o alta hotarare.
    5. Institutia competenta conform paragrafului 1 poate transmite tutela sau curatela institutiei competente a celeilalte parti contractante, cand persoana care se afla sub tutela ori curatela are domiciliul, resedinta sau bunurile pe teritoriul acestei parti contractante. Transmiterea este valabila numai in cazul in care institutia solicitata este de acord sa primeasca tutela sau curatela si informeaza despre aceasta institutia solicitanta.
    6. Institutia care, in conformitate cu paragraful 5, a acceptat tutela sau curatela, indeplineste aceste masuri in conformitate cu legislatia statului sau. Totusi aceasta institutie nu are dreptul sa adopte hotarari in probleme privind statutul personal al celui care se afla sub tutela sau curatela.
    Art. 31
    Bunuri imobile si mobile
    1. Raporturile juridice privind bunurile imobile si mobile sunt stabilite de legislatia partii contractante pe teritoriul careia sunt situate bunurile imobile sau se afla bunurile mobile.
    2. Determinarea naturii imobiliare sau mobiliare a bunului se face potrivit legislatiei partii contractante pe teritoriul careia este situat sau se afla bunul.
    3. Examinarea cauzelor privind raporturile juridice asupra bunurilor mentionate la paragraful 1 este de competenta institutiei judiciare a partii contractante a carei legislatie se aplica.
    Art. 32
    Forma actului juridic
    1. Forma actului juridic este determinata de legislatia partii contractante care se aplica fondului, dar este suficienta respectarea formei prevazute de legislatia partii contractante pe teritoriul careia actul produce efecte.
    2. Forma actului juridic privind bunurile imobile este reglementata de legislatia partii contractante pe teritoriul careia este situat bunul.
    Art. 33
    Raspunderea delictuala
    1. Despagubirile pentru prejudiciile rezultate din raporturile juridice delictuale sunt reglementate de legislatia partii contractante pe teritoriul careia a avut loc fapta cauzatoare de prejudiciu.
    2. Daca atat persoana care a cauzat prejudiciul, cat si cea care a suferit paguba sunt cetateni ai unei parti contractante, se aplica legislatia acestei parti contractante.
    3. In cazurile prevazute la paragrafele 1 si 2 este competenta institutia judiciara a partii contractante pe teritoriul careia a avut loc fapta sau orice alta imprejurare care serveste ca baza pentru cererea de despagubire. Este deopotriva competenta institutia judiciara a partii contractante pe teritoriul careia domiciliaza paratul.
    4. Dispozitiile paragrafelor 1 - 3 nu se aplica daca prin conventii internationale multilaterale, care reglementeaza aceeasi materie si la care cele doua parti contractante sunt membre, se prevad alte reguli.
    Art. 34
    Dreptul de mostenire
    1. Dreptul de mostenire asupra bunurilor mobile este reglementat de legislatia partii contractante al carei cetatean a fost autorul succesiunii la data decesului.
    2. Dreptul de mostenire asupra bunurilor imobile este reglementat de legislatia partii contractante pe teritoriul careia sunt situate bunurile.
    3. Cetatenii unei parti contractante sunt egali in drepturi cu cetatenii celeilalte parti contractante care domiciliaza pe teritoriul acesteia, in ceea ce priveste capacitatea de a intocmi sau de a revoca testamentul privind bunurile care se afla pe teritoriul celeilalte parti contractante sau drepturile care trebuie sa fie realizate acolo, precum si in legatura cu capacitatea de a dobandi prin mostenire bunuri sau drepturi.
    Art. 35
    Succesiunea vacanta
    Daca, potrivit legislatiei partilor contractante in sensul art. 34, nu exista mostenitori, bunurile mobile revin in proprietatea statului al carui cetatean a fost autorul succesiunii la data decesului, iar bunurile imobile revin in proprietatea statului pe teritoriul caruia sunt situate.
    Art. 36
    Forma testamentului
    Intocmirea, modificarea si revocarea testamentului sunt reglementate de legislatia partii contractante al carei cetatean a fost autorul succesiunii la data intocmirii sau revocarii testamentului. Totusi, este suficient daca a fost respectata legislatia partii contractante pe teritoriul careia a fost intocmit, modificat sau revocat testamentul.
    Art. 37
    Competenta in cauzele succesorale
    1. Cauzele succesorale privind bunurile mobile intra in competenta institutiilor judiciare ale partii contractante al carei cetatean a fost autorul succesiunii la data decesului.
    2. Cauzele succesorale privind bunurile imobile intra in competenta institutiilor judiciare ale partii contractante pe teritoriul careia este situat bunul imobil.
    Art. 38
    Masuri de conservare a succesiunii
    1. Institutiile judiciare competente ale unei parti contractante iau, de indata, potrivit legislatiei lor, masurile necesare pentru conservarea bunurilor succesorale ramase pe teritoriul sau, ca urmare a decesului unui cetatean al celeilalte parti contractante, sau care ar reveni unui cetatean al acestei parti contractante.
    2. In cazul prevazut la paragraful 1, institutiile judiciare competente sunt obligate sa informeze de indata misiunea diplomatica sau oficiul consular al celeilalte parti contractante despre masurile care au fost luate pentru conservarea succesiunii, precum si despre decesul autorului succesiunii, despre persoanele care au declarat drepturile lor la succesiune, despre imprejurarile cunoscute de ele privind persoanele care au dreptul la succesiune si despre domiciliul acestora, despre existenta testamentului, despre cuantumul si valoarea succesiunii.
    3. La cererea misiunii diplomatice sau a oficiului consular se predau acestora bunurile succesorale si documentele autorului succesiunii.
    4. Misiunea diplomatica sau oficiul consular al unei parti contractante are dreptul sa reprezinte interesele cetatenilor acestei parti contractante, in problemele succesiunii, in fata institutiilor judiciare ale celeilalte parti contractante fara un mandat special.
    5. Daca cetateanul unei parti contractante moare in timpul calatoriei pe teritoriul celeilalte parti contractante, unde el nu a avut domiciliul, obiectele aflate asupra sa se predau pe baza de lista misiunii diplomatice sau oficiului consular al partii contractante al carei cetatean a fost autorul succesiunii.
    Art. 39
    Predarea succesiunii
    1. Daca, dupa terminarea procedurii succesorale, bunurile succesorale mobile sau suma de bani realizata din vanzarea bunurilor succesorale mobile ori imobile, aflate pe teritoriul uneia dintre partile contractante, care se cuvin unor succesori cetateni ai celeilalte parti contractante care isi au domiciliul sau resedinta pe teritoriul acestei din urma parti contractante, vor fi predate acestora. In cazul neprezentarii personale sau prin mandatar a succesorilor in vederea preluarii bunurilor ori sumei de bani mentionate, acestea vor fi predate misiunii diplomatice sau oficiului consular al partii contractante ai carei cetateni sunt.
    2. Aceste bunuri pot fi transmise succesorilor daca:
    a) pretentiile creditorilor autorului succesiunii formulate inauntrul termenului stabilit de legislatia partii contractante pe teritoriul careia se afla bunurile succesorale au fost satisfacute sau asigurate;
    b) au fost achitate sau asigurate toate taxele in legatura cu succesiunea;
    c) institutiile competente si-au dat aprobarea pentru exportul bunurilor succesorale, in cazul in care aceasta este necesara.
    3. Transmiterea sumelor de bani se efectueaza in conformitate cu legislatia in vigoare pe teritoriul partilor contractante.

    SECTIUNEA a II-a
    Recunoasterea si executarea hotararilor

    Art. 40
    Obiectul recunoasterii si executarii
    1. Partile contractante recunosc si executa reciproc, in conditiile prevazute de prezentul tratat, hotararile definitive ale institutiilor judiciare pronuntate in cauzele civile, in cauzele penale cu privire la despagubiri civile, inclusiv dispozitiile acestora referitoare la cheltuielile de judecata.
    2. Pe teritoriul partilor contractante se recunosc, de asemenea, fara o procedura speciala, hotararile institutiilor de tutela si curatela, institutiilor care inregistreaza actele de stare civila si altor institutii competente in cauzele civile, care prin caracterul lor nu trebuie executate.
    Art. 41
    Examinarea cererilor de incuviintare a executarii hotararilor
    1. Examinarea cererilor de incuviintare a executarii hotararilor intra in competenta instantelor judecatoresti ale partii contractante pe teritoriul careia trebuie sa fie indeplinita executarea.
    2. Cererea de incuviintare a executarii se depune la instanta de judecata care a pronuntat hotararea in prima instanta, care o transmite instantei de judecata competente sa pronunte hotararea privind cererea.
    3. Continutul cererii se stabileste de legislatia partii contractante pe teritoriul careia trebuie sa fie indeplinita executarea.
    4. La cererea de incuviintare a executarii este necesar sa se anexeze:
    a) o copie legalizata a hotararii instantei de judecata, documentul oficial care atesta ca hotararea este definitiva si executorie, daca aceasta nu rezulta din insusi textul hotararii, precum si o adeverinta privind executarea ei, daca hotararea a fost executata mai intai pe teritoriul partii contractante unde a fost pronuntata;
    b) un document din care sa rezulte ca paratului care nu a participat la proces i s-a inmanat la timp, cel putin o data si in forma cuvenita, instiintarea de chemare in instanta;
    c) traducerile certificate ale documentelor prevazute la lit. a) si b).
    5. Daca la acordarea incuviintarii de executare silita instanta are indoieli, ea poate sa ceara persoanei care a inaintat cererea de executare a hotararii sa dea explicatii, precum si sa il interogheze pe debitor asupra continutului cererii.
    Art. 42
    Procedura executarii
    1. Procedura executarii este reglementata de legislatia partii contractante pe teritoriul careia trebuie sa fie indeplinita executarea.
    2. In ceea ce priveste cheltuielile de judecata legate de executare, se aplica legislatia partii contractante pe teritoriul careia hotararea trebuie pusa in executare.
    Art. 43
    Refuzul recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti
    Recunoasterea hotararilor judecatoresti sau incuviintarea executarii acestora poate fi refuzata daca:
    a) persoana obligata prin hotarare nu a luat parte la proces ca urmare a faptului ca acesteia sau reprezentantului sau nu i-a fost inmanata la timp si in forma cuvenita citatia la proces;
    b) in acelasi litigiu intre aceleasi parti a fost pronuntata mai inainte o hotarare definitiva pe teritoriul partii contractante unde trebuie sa fie recunoscuta si executata hotararea sau daca la institutiile judiciare ale acestei parti contractante a fost pornita mai inainte o procedura in aceeasi cauza;
    c) in conformitate cu legislatia partii contractante pe teritoriul careia hotararea trebuie sa fie recunoscuta si executata, cauza este de competenta exclusiva a institutiilor judiciare ale acesteia, daca din prezentul tratat nu rezulta altfel.
    Art. 44
    Tranzactiile judiciare
    Prevederile art. 40 - 43 privind hotararile judecatoresti se aplica si tranzactiilor confirmate de instanta de judecata.
    Art. 45
    Transferul obiectelor si sumelor de bani
    Transferul obiectelor si sumelor de bani obtinute ca rezultat al executarii se indeplineste potrivit legislatiei partii contractante pe teritoriul careia se executa hotararea.

    PARTEA A TREIA
    Dispozitii finale

    Art. 46
    Intrarea in vigoare a tratatului
    Prezentul tratat este supus ratificarii si intra in vigoare in 30 de zile de la data efectuarii schimbului instrumentelor de ratificare.
    Art. 47
    Solutionarea diferendelor
    Orice diferend cu privire la aplicarea si interpretarea dispozitiilor prezentului tratat va fi solutionat prin consultari si negocieri bilaterale.
    Art. 48
    Modificarea si completarea tratatului
    Prezentul tratat poate fi modificat si completat prin aceeasi procedura urmata la incheierea sa.
    Art. 49
    Raporturile cu alte tratate internationale
    Dispozitiile prezentului tratat nu aduc atingere dispozitiilor altor tratate internationale multilaterale incheiate de partile contractante.
    Art. 50
    Valabilitatea tratatului
    Prezentul tratat se incheie pe o perioada nelimitata. Fiecare dintre cele doua parti contractante poate oricand sa il denunte printr-o notificare scrisa. Tratatul isi inceteaza valabilitatea dupa trecerea unui termen de 6 luni de la data primirii notificarii scrise de catre cealalta parte contractanta.
    Incheiat la Bucuresti la 30 ianuarie 2002, in doua exemplare, fiecare in limbile romana si ucraineana, ambele texte avand aceeasi valabilitate.

                              Pentru Romania,
                              Adrian Nastase

                              Pentru Ucraina,
                              Kinah Anatolyi



SmartCity5

COMENTARII la Legea 3/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 3 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu