ORDIN Nr. 761
din 19 decembrie 2008
privind aprobarea
Conditiilor de emitere a certificatului pentru carne de bovine adulte -
masculi, conform Regulamentului (CE) nr. 433/2007, a certificatului pentru
carne dezosata sferturi posterioare de bovine adulte - masculi si a
certificatului pentru carne dezosata sferturi anterioare de bovine adulte -
masculi, conform Regulamentului (CE) nr. 1.359/2007, precum si a celor de
verificare si supraveghere a produselor care fac obiectul certificatelor pana
in momentul plasarii acestora sub un regim vamal in vederea exportului
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 12 din 7 ianuarie 2009
Văzând Referatul de aprobare nr. 120.843 din 15
decembrie 2008 al Direcţiei politici de piaţă în sectorul zootehnic,
având în vedere prevederile art. 3 din Hotărârea
Guvernului nr. 1.297/2008 pentru desemnarea autorităţii naţionale competente în
ceea ce priveşte certificarea cărnii de bovine adulte - masculi, în vederea
acordării restituirilor speciale la export în sectorul cărnii de vită şi mânzat
şi pentru aprobarea atribuţiilor principale ale acesteia în acest domeniu,
precum şi pentru completarea art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1.223/1996
privind reorganizarea activităţii de coordonare şi dezvoltare a patrimoniului
genetic naţional din zootehnie,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Condiţiile de emitere a
certificatului pentru carne de bovine adulte - masculi, conform Regulamentului
(CE) nr. 433/2007, a certificatului pentru carne dezosată sferturi posterioare
de bovine adulte - masculi şi a certificatului pentru carne dezosată sferturi
anterioare de bovine adulte - masculi, conform Regulamentului (CE) nr.
1.359/2007, precum şi cele de verificare şi supraveghere a produselor care fac
obiectul certificatelor până în momentul plasării acestora sub un regim vamal în vederea exportului,
prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. -Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi
Reproducţie în Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu" asigură
tipărirea formularelor certificatelor prevăzute la art. 1, cu respectarea
prevederilor legale în vigoare.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Albu,
secrtetar de stat
ANEXĂ
CONDIŢIILE
de emitere a certificatului pentru carne de bovine
adulte - masculi, conform Regulamentului (CE) nr. 433/2007, a certificatului pentru carne dezosată
sferturi posterioare de bovine adulte - masculi şi a certificatului pentru
carne dezosată
sferturi anterioare de bovine adulte - masculi,
conform Regulamentului (CE) nr. 1.359/2007,
precum şi cele de
verificare şi supraveghere a produselor care fac obiectul certificatelor până
în momentul plasării acestora sub un regim vamal în vederea exportului
Art. 1. - (1) Conform prevederilor Hotărârii Guvernului
nr. 1.297/2008 pentru desemnarea autorităţii naţionale competente în ceea ce
priveşte certificarea cărnii de bovine adulte - masculi, în vederea acordării
restituirilor speciale de export în sectorul cărnii de vită şi mânzat şi pentru
aprobarea atribuţiilor principale ale acesteia în acest domeniu, precum şi
pentru completarea art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1.223/1996 privind reorganizarea
activităţii de coordonare şi dezvoltare a patrimoniului genetic naţional din
zootehnie, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie
„Prof. dr. G. K. Constantinescu", denumită în continuare ANARZ, este desemnată ca autoritate
naţională competentă pentru certificarea cărnii de bovine adulte - masculi, în
vederea acordării restituirilor speciale la export în sectorul cărnii de vită
şi mânzat, şi eliberează solicitanţilor certificatul pentru carne de bovine
adulte - masculi, conform Regulamentului (CE) nr. 433/2007, certificatul pentru
carne dezosata sferturi posterioare de bovine adulte - masculi şi certificatul
pentru carne dezosata sferturi
anterioare de bovine adulte - masculi, conform Regulamentului (CE) nr.
1.359/2007, prevăzute în anexele nr. 1-3.
(2) ANARZ nominalizează personalul din cadrul
oficiilor judeţene pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, denumite în continuare OARZ, responsabil cu
verificarea şi supravegherea produselor care fac obiectul certificatelor până în
momentul plasării acestora sub un regim vamal în vederea exportului.
(3) Personalul nominalizat ANARZ/OARZ are acces în
spaţiile de sacrificare, tranşare şi/sau dezosare, ambalare a cărnii pentru
care se emit certificatele menţionate la alin. (1).
Art. 2. - Certificatul pentru carne de bovine adulte -
masculi, conform Regulamentului (CE) nr. 433/2007, aşa cum este prevăzut în
anexa nr. 1, se eliberează pentru carnea proaspătă sau refrigerată, prezentată
sub formă de carcase, semicarcase, sferturi anterioare şi sferturi posterioare,
exportate în unele ţări nemembre ale Uniunii Europene (UE).
Art. 3. - Pentru eliberarea certificatului prevăzut în
anexa nr. 1:
a) operatorul economic, solicitantul restituirilor
speciale la export în sectorul cărnii de vită şi mânzat, are următoarele
obligaţii:
- anunţă ANARZ/OARZ despre data şi locul unde are
intenţia de a sacrifica bovine adulte - masculi în vederea exportării cărnii în
unele ţări nemembre UE, cu minimum 10 zile lucrătoare înainte de data
sacrificării, respectiv data menţionată la poziţia 10 din anexa nr. 1;
- asigură accesul personalului nominalizat ANARZ/OARZ
în abatorul în care se sacrifică animalele şi pe tot fluxul de sacrificare;
- pune la dispoziţia personalului nominalizat
ANARZ/OARZ o copie de pe paşapoartele animalelor sacrificate, care fac obiectul
exportului;
- prezintă certificatul original autorităţilor vamale
în momentul îndeplinirii formalităţilor vamale la export, care ulterior este
trimis pe cale administrativă către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru
Agricultură;
b) personalul nominalizat ANARZ/OARZ are următoarele
obligaţii:
- supraveghează tot fluxul de sacrificare şi aplică un
marcaj pe carcasă/sfert, marcaj care nu se poate şterge, care indică sexul,
respectiv M însemnând carcasă bovine adulte - masculi, MS însemnând semicarcasă
bovine adulte - masculi, MA însemnând sferturi anterioare de la bovine adulte -
masculi şi MP însemnând sferturi posterioare de la
bovine adulte - masculi;
- stabileşte greutatea netă a produselor şi o înscrie
la rubrica 7 din certificat;
- asigură supravegherea cărnii proaspete sau
refrigerate, prezentată sub formă de carcase, semicarcase, sferturi anterioare
şi sferturi posterioare, care urmează a fi exportată în unele ţări nemembre UE,
prin aplicarea unui sigiliu pe spaţiul de depozitare a acesteia şi/sau pe
mijlocul de transport, până în momentul plasării acesteia sub un regim vamal;
- cantitatea minimă de carne
proaspătă sau refrigerată, prezentată sub formă de carcase, semicarcase,
sferturi anterioare şi sferturi posterioare, pentru care se realizează
supravegherea şi verificarea, în vederea exportării acesteia în unele ţări
nemembre UE, este de minimum 1 tonă/perioadă de deplasare a personalului
ANARZ/OARZ;
- înmânează certificatul original operatorului
economic, iar două copii rămân la ANARZ/OARZ pentru arhivare.
Art. 4. - (1) Certificatele întocmite conform
Regulamentului (CE) nr. 1.359/2007, prevăzute în
anexele nr. 2 şi 3, se eliberează pentru carne dezosata sferturi posterioare de
bovine adulte - masculi şi pentru carne dezosata sferturi anterioare de bovine
adulte - masculi exportată în unele ţări nemembre UE.
(2) Se pot acorda restituiri
speciale la export pentru bucăţile dezosate care provin din sferturi anterioare
sau din sferturi posterioare proaspete ori refrigerate de bovine adulte -
masculi, ambalate individual şi cu un conţinut mediu de carne macră de minimum
55%, în condiţiile menţionate în Regulamentul (CE) nr. 1.359/2007.
Art. 5. - Pentru eliberarea certificatelor prevăzute în
anexele nr. 2 şi 3:
a) operatorul economic, solicitantul restituirilor
speciale la export pentru carne dezosata provenită din sferturi posterioare şi
sferturi anterioare de bovine adulte - masculi, are următoarele obligaţii:
- depune la ANARZ/OARZ o declaraţie în care îşi
manifestă intenţia de a dezosa fie sferturi anterioare, fie
sferturi posterioare, precum
şi de a exporta cantitatea totală de bucăţi dezosate obţinute, fiecare bucată
fiind ambalată individual;
- completează şi depune certificatul prevăzut în anexa
nr. 1;
- asigură accesul personalului nominalizat ANARZ/OARZ
în abatorul în care se sacrifică animalele, respectiv în sala în care se
realizează dezosarea;
- prezintă certificatul original autorităţilor vamale
în momentul îndeplinirii formalităţilor vamale la export, care ulterior este
trimis pe cale administrativă către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru
Agricultură;
b) personalul nominalizat
ANARZ/OARZ are următoarele obligaţii:
- primeşte declaraţia şi completează certificatele
prevăzute în anexele nr. 2 şi/sau nr. 3 cu data acceptării;
- asigură supravegherea operaţiunilor de dezosare, care
trebuie să se realizeze în maximum 10 zile lucrătoare de la data depunerii
declaraţiei, cu excepţia forţei majore;
- verifică existenţa marcajului care atestă
provenienţa sferturilor de la bovine adulte - masculi;
- după dezosare, calculează conţinutul mediu de carne
macră, care trebuie să fie de minimum 55%;
- după dezosare, verifică ambalarea individuală a
bucăţilor de carne rezultată şi aplică sigilii pe ambalajele utilizate (saci,
cutii etc);
- verifică conformitatea datelor înscrise pe
certificatul de carne dezosata (anexele nr. 2 şi 3) în ceea ce priveşte rubrica
4 (numărul de colete - descrierea cărnii) şi rubrica 6 (greutatea netă),
rubrica 7 (numerele şi datele certificatelor întocmite conform anexei nr. 1);
- pe perioada efectuării supravegherii, se asigură că
sunt respectate următoarele condiţii:
1. cu excepţia cărnii de porc, nicio altă carne, în
afară de cea vizată de prezentul ordin, nu este admisă în sala de dezosare în
momentul dezosării, al fasonării sau ambalării cărnii respective;
2. nu este permisă dezosarea simultană a sferturilor
anterioare şi a sferturilor posterioare în aceeaşi sală de dezosare;
3. în situaţia în care dezosarea se efectuează pe
parcursul a mai multor zile, se vor asigura depozitarea separată şi
supravegherea bucăţilor rezultate din dezosare, până la completarea întregului
lot;
- asigură supravegherea cărnii dezosate, care urmează a
fi exportată în unele ţări nemembre UE, prin aplicarea unui sigiliu pe spaţiul
de depozitare a acesteia şi/sau pe mijlocul de transport, până în momentul
plasării acesteia sub un regim vamal;
- dacă se exportă cel puţin 95% din greutatea totală a
tranşelor obţinute prin dezosare, trebuie să completeze la rubrica 4 din
certificat menţiunea „aplicarea art. 7 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr.
1.359/2007 - condiţie 95%", iar operatorul economic beneficiază de suma
întreagă a restituirii speciale;
- dacă se exportă între 85% - 95% din greutatea totală
a tranşelor obţinute prin dezosare, trebuie să completeze la rubrica 4 din
certificat menţiunea „aplicarea art. 7 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr.
1.359/2007 - condiţie 85%", iar operatorul economic beneficiază de suma
redusă a restituirii speciale, calculată conform procedurii elaborate de
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
- înmânează certificatul original operatorului
economic, iar două copii rămân la ANARZ/OARZ pentru arhivare.
Art. 6. -Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din
prezentele condiţii de emitere.
ANEXA Nr. 1 la condiţiile de emitere
COMUNITATEA EUROPEANA
1 .Exportator sau solicitant
|
CERTIFICAT
pentru carne de bovine adulte - masculi
Numărul
Regulamentul (CE) nr. 433/2007
|
2. Destinatar (1)
|
3. AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU AMELIORARE
SI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE/OFICIUL PENTRU AMELIORARE SI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE AL JUDEŢULUI.........
|
NOTE
A. Carnea trebuie să fie descrisă în conformitate cu
nomenclatura utilizată pentru restituirile la export.
4. Mijloace de transporte1)
|
B. Prezentul certificat se prezintă la biroul vamal in care se
îndeplinesc formalităţile vamale pentru export ori se depozitează într-un
antrepozit vamal sau zonă liberă.
C. Biroul vamal respectiv trimite prezentul certificat, după
aplicarea vizei, agenţiei responsabile de plata restituirilor la export.
|
5. Marcajele, numerele(1) şi
numărul de bucăţi, descrierea cărnii
- cu organe comestibile netranşate(2)
- fără organe comestibile netranşate(2)
|
6. Subpoziţia din Nomenclatura combinată
|
7. Greutatea netă (kg)(3)
|
8. Numărul de bucăţi, în litere
|
9. Observaţii speciale
|
10. Declaraţia ANARZ/OARZ al
judeţului................
Subsemnatul,.................................................,
declar că această carne descrisă anterior provine de la bovine adulte mascule.
Mijloacele de identificare folosite:
|
11. VIZA VAMALĂ
Au fost îndeplinite formalităţile
vamale pentru exportul ori depozitare în antrepozit vamal sau în zonă iberă
pentru carnea menţionată anterior.
Tipul:
Numărul:
Data:
(Semnătura) (Ştampila)
|
Locul:
Data:
(Semnătura) (Ştampila)
|
|
|
|
|
|
(1) Facultativ.
(2) Se taie, dacă nu
este cazul.
(3) După ce se
deduce greutatea fixă a organelor comestibile, în cazul în care acestea sunt
ataşate de carcasă sau de sfertul posterior netranşat.
ANEXA Nr. 2 la condiţiile de emitere
COMUNITATEA EUROPEANA
1 .Exportator (Numele şi adresa
completă)
|
CERTIFICAT
de carne dezosată sferturi posterioare
de masculi adulţi din specia bovină
Numărul Regulamentul (CE) nr.
1.359/2007
|
|
2. AGENŢIA NAŢIONALA PENTRU AMELIORARE
SI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE/OFICIUL PENTRU AMELIORARE SI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE AL JUDEŢULUI..............
|
NOTE
B. Tipurile de carne trebuie descrise în conformitate
cu nomenclatura utilizată pentru restituirile la export şi fiecare bucată
trebuie ambalată individual
C. Prezentul certificat trebuie
prezentat, în scopul impozitării, la biroul vamal la care se îndeplinesc
formalităţile vamale pentru fiecare export, introducerea într-un antrepozit
vamal sau în zona liberă.
D. După fiecare impozitare parţială, biroul vamal
respectiv remite prezentul certificat exportatorului sau reprezentantului
acestuia şi îl transmite organismului însărcinat cu plata restituirilor la
export, după ce a fost impozitată cantitatea totală de carne.
3. Mijlocul de transport (menţiune facultativă)
|
|
|
4. Numărul de colete - Descrierea cărnii
|
5. Subpoziţia din Nomenclatura combinată
|
6. Greutatea netă (kg)
|
7. Numerele şi datele certificatelor pentru carnea de masculi
adulţi din specia bovină
|
8. Certificat al ANARZ/OARZ al judeţului................
Subsemnatul,...........................,
certific că provenienţa cărnii mai sus menţionate este din sferturi
posterioare de mascuili
adulţi din specia bovină.
Parafe sau sigilii aplicate:
Numărul: Mărcile:
Numerele de serie care figurează pe ambalaj:
Locul: Data: Semnătura: Ştampila:
|
9. SE COMPLETEAZĂ DE CĂTRE BIROUL VAMAL LA CARE SE ÎNDEPLINESC
FORMALITĂŢILE VAMALE DE EXPORT, DE INTRODUCERE ÎN ATREPOZIT VAMAL SAU DE
INTRODUCERE ÎNTR-O ZONĂ LIBERĂ.
|
10. Cantităţile de carne
|
11. Numărul şi data documentului vamal şi, dacă este cazul, al
declaraţiei de plată de intrare în depozitare, menţionată la art. 4 alin. (1)
din Regulamentul (CE)
nr. 1.741/2006
Semnătura şi ştampila biroului vamal
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
|
|
|
|
|
A se vedea pe verso continuarea.
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
ANEXA Nr. 3 la condiţiile de emitere
COMUNITATEA EUROPEANA
1.Exportator (Numele şi adresa
completă)
|
CERTIFICAT
de carne dezosată sferturi anterioare
de masculi adulţi din specia bovină
Numărul
Regulamentul (CE) nr. 1.359/2007
|
|
2. AGENŢIA NAŢIONALA PENTRU AMELIORARE
SI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE/OFICIUL PENTRU AMELIORARE SI REPRODUCŢIE ÎN
ZOOTEHNIE AL JUDEŢULUI...........
|
NOTE
E. Tipurile de carne trebuie descrise în conformitate cu nomenclatura utilizată pentru restituirile la export şi
fiecare bucată trebuie ambalată individual
F. Prezentul certificat trebuie prezentat, în scopul
impozitării, la biroul vamal la care se îndeplinesc formalităţile vamale pentru
fiecare export, introducerea într-un antrepozit vamal sau în zona liberă.
G. După fiecare impozitare parţială, biroul vamal
respectiv remite prezentul certificat exportatorului sau reprezentantului
acestuia şi îl transmite organismului însărcinat cu plata restituirilor la
export, după ce a fost impozitată cantitatea totală de carne.
3. Mijlocul de transport (menţiune facultativă)
|
|
|
4. Numărul de colete - Descrierea cărnii
|
5. Subpoziţia din Nomenclatura combinată
|
6. Greutatea netă (kg)
|
7. Numerele şi datele certificatelor pentru carnea de masculi
adulţi din specia bovină
|
8. Certificat al ANARZ/OARZ al judeţului................
Subsemnatul,..........................., certific că provenienţa
cărnii mai sus menţionate este din sferturi posterioare de masculii adulţi din specia bovină.
Parafe sau sigilii aplicate:
Numărul: Mărcile:
Numerele de serie care figurează pe ambalaj:
Locul:
Data:
Semnătura: Ştampila:
|
9. SE COMPLETEAZĂ DE CĂTRE BIROUL VAMAL LA CARE SE ÎNDEPLINESC
FORMALITĂŢILE VAMALE DE EXPORT, DE INTRODUCERE ÎN ATREPOZIT VAMAL SAU DE
INTRODUCERE ÎNTR-O ZONĂ LIBERĂ.
|
10. Cantităţile de carne
|
11. Numărul şi data documentului vamal şi, dacă este cazul, al
declaraţiei de plată de intrare în depozitare, menţionată la art. 4 alin. (1)
din Regulamentul (CE) nr. 1.741/2006
Semnătura şi ştampila biroului vamal
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
|
|
|
|
|
A se vedea pe verso continuarea.
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|
A. Disponibilă
|
|
B. Impozitată
|