Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 76 din 13 august 2008

pentru aprobarea Normelor privind participarea cadrelor militare din Armata Romaniei la studii de perfectionare a pregatirii profesionale organizate in tara

ACT EMIS DE: MINISTERUL APARARII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 632 din 1 septembrie 2008



Pentru aplicarea prevederilor art. 3 alin. (5) din Ghidul carierei militare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 582/2001, şi ale art. 12 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. j) şi I) şi ale art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării,

ministrul apărării emite prezentul ordin.

Art. 1. - Se aprobă Normele privind participarea cadrelor militare din Armata României la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate în ţară, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - (1) Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 septembrie 2008.

(2) La aceeaşi dată se abrogă Normele privind participarea cadrelor militare din Armata României la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate în ţară, aprobate prin Ordinul ministrului apărării nr. M.194/2001*), cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apărării,

Teodor Viorel Meleşcanu

*) Ordinul nr. M.194/2001 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.

ANEXĂ

NORME

privind participarea cadrelor militare din Armata României la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate în tară

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. c) din Ghidul carierei militare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 582/2001, promovarea în funcţie şi înaintarea în grad a cadrelor militare în activitate, precum şi trecerea maiştrilor militari şi subofiţerilor în corpul ofiţerilor sunt condiţionate de absolvirea cursului de carieră necesar în vederea îndeplinirii atribuţiilor noii funcţii.

Art. 2. - Obiectivul fundamental al procesului de perfecţionare a pregătirii profesionale a cadrelor militare este formarea şi dezvoltarea unor competenţe corespunzătoare cerinţelor fiecărui tip de funcţie.

Art. 3. -In conformitate cu principiile de acces şi evoluţie în carieră a cadrelor militare în activitate, gestionarea procesului de perfecţionare a pregătirii profesionale trebuie să asigure:

a) utilizarea unui sistem de selecţionare şi motivare, care să reţină cadrele militare în activitate cu cel mai bun potenţial, pentru promovarea pe treptele superioare ale ierarhiei militare;

b) reabilitarea carierei militare, ca model şi practică, în acord cu teoria privind managementul resurselor umane şi experienţa armatelor moderne în acest domeniu;

c)  păstrarea unei structuri echilibrate a corpurilor de cadre militare în activitate, pe grade şi vârste corespunzătoare modelului teoretic piramidal.

Art. 4. - Cadrele militare în activitate pot frecventa un curs de carieră, prin concurs, începând cu ultimii 2 ani de stagiu minim în grad, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele criterii generale:

a) au fost evaluate prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani cu calificativul cel puţin „Foarte bun";

b)  sunt apte medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnată în fişa ultimului control medical periodic.

Art. 5. - (1) In scopul îmbunătăţirii pregătirii, în raport cu nevoile de performanţă profesională, cadrele militare în activitate care sunt evaluate prin aprecierile de serviciu din ultimii 2 ani cu calificativul cel puţin „Bun" pot frecventa diferite cursuri de perfecţionare, specializare şi stagii de practică, altele decât cursurile de carieră, la un interval de cel puţin 2 ani de la absolvirea ultimei forme de pregătire.

(2) Fac excepţie de la regulile prevăzute la alin. (1) cadrele militare care au fost evaluate prin aprecierea de serviciu din ultimul an cu calificativul cel puţin „Bun" şi care au participat la un curs intensiv de învăţare a unei limbi străine şi cadrele didactice care, prin natura şi conţinutul disciplinei pe care o predau, au nevoie de achiziţii cognitive sau psihomotorii specifice domeniului/obiectivelor formei de pregătire.

Art. 6. - Ofiţerii care dovedesc aptitudinile necesare pot frecventa prin concurs cursul de pregătire în vederea îndeplinirii unei misiuni de reprezentant militar în străinătate pe orice treaptă a carierei militare, pe baza hotărârii comisiei de selecţie, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii:

a) au fost evaluaţi prin aprecierile de serviciu din ultimii 2 ani cu calificativul „Foarte bun";

b) sunt apţi medical grupa a IV-a, concluzie consemnată în fişa ultimului control medical periodic;

c) nu au probleme deosebite - probleme familiale, probleme de serviciu sau de altă natură care pot constitui factori de risc în privinţa trimiterii în străinătate -, care ar putea influenţa negativ activitatea pe care o vor desfăşura în străinătate;

d)  alte criterii impuse de cerinţele funcţiilor pe care le vor îndeplini în străinătate.

CAPITOLUL II

Participarea ofiţerilor în activitate la cursuri de carieră

SECŢIUNEA 1

Cursul avansat- similar

Art. 7. - Cursul avansat - similar poate fi frecventat de ofiţerii de arme, de logistică - serviciul administrativ, transporturi militare şi tehnico-ingineresc - ingineri şi subingineri -, precum şi de cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul informaţiilor şi siguranţei militare, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de locotenent;

b)  au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmează cursul;

c)  au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de căpitan, corespunzătoare armelor/specialităţilor în care sunt confirmaţi.

Art. 8. - Ofiţerii ingineri din serviciul tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învăţământul militar care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 7 vor absolvi studii aprofundate în domeniul lor de activitate în locul cursului avansat de logistică.

SECŢIUNEA a 2-a

Cursul pentru medici-şefi de unitate - similar

Art. 9. - Cursul pentru medici-şefi de unitate - similar poate fi frecventat de ofiţerii de logistică - serviciul medical şi sanitar-veterinar-, care nu se află în pregătire pentru rezidenţiat, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de locotenent;

b)  au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmează cursul;

c)  au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de căpitan, corespunzătoare serviciului medical sau sanitar-veterinar în care sunt confirmaţi.

Art. 10. - Ofiţerii aflaţi în pregătire prin rezidenţiat nu sunt obligaţi să frecventeze cursul pentru medici şefi de unitate.

SECŢIUNEA a 3-a

Cursul de stat major- similar

Art. 11. - Cursul de stat major - similar poate fi frecventat de ofiţerii de arme şi de logistică - serviciul administrativ, transporturi militare - şi de ofiţerii specialişti, dacă îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de căpitan;

b)  au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmează cursul;

c) au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de maior/locotenent-comandor, corespunzătoare armelor/specialităţilor în care sunt confirmaţi.

SECŢIUNEA a 4-a

Cursul de management al sistemelor tehnice - similar

Art. 12. - Cursul de management al sistemelor tehnice - similar poate fi frecventat de ofiţerii de logistică sau de arme care ocupă funcţii în specialităţile serviciului transporturi militare şi în specialitatea construcţii-cazare, precum şi în serviciul tehnico-ingineresc - ingineri şi subingineri -, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de căpitan;

b) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmează cursul;

c)  au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de maior/locotenent-comandor, corespunzătoare armelor/specialităţilor în care sunt confirmaţi.

Art. 13. - Ofiţerii ingineri din serviciul tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în institute de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învăţământul militar care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 12 poate să absolve o formă de învăţământ postuniversitar, alta decât studii aprofundate, în locul cursului de management al sistemelor tehnice.

SECŢIUNEA a 5-a

Cursul pentru medici-şefi de mare unitate - similar

Art. 14. - Cursul pentru medici-şefi de mare unitate - similar poate fi frecventat de ofiţerii de logistică - serviciul medical şi sanitar-veterinar, specialităţile medicină generală, stomatologie şi farmacie, care nu se află în pregătire pentru rezidenţiat, dacă îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de căpitan;

b) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmează cursul;

c)  au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de maior, corespunzătoare serviciului medical sau sanitar-veterinar în care sunt confirmaţi.

Art. 15. - Ofiţerii aflaţi în pregătire prin rezidenţiat şi medicii specialişti nu sunt obligaţi să frecventeze cursul pentru medici-şefi de mare unitate - similar.

SECŢIUNEA a 6-a

Cursul interarme

Art. 16. - Cursul interarme ce se organizează în Universitatea Naţională de Apărare „Carol I" asigură perfecţionarea pregătirii interarme şi aprofundarea pregătirii intercategorii ale forţelor armate şi poate fi frecventat, prin concurs, de ofiţerii de comandă şi stat major care îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii:

a)  au absolvit o instituţie militară de învăţământ pentru formarea ofiţerilor cu durata de 3 ani - pentru ofiţerii care urmează Facultatea interarme ce se finalizează cu diplomă de studii universitare de lungă durată - sau cu durata de cel puţin 4 ani - pentru ofiţerii absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior de nivel universitar de lungă durată;

b) au gradul de maior/locotenent-comandor şi au un stagiu de minimum 3 ani în acest grad în anul începerii studiilor;

c) au vârsta de cel mult 42 de ani în anul începerii studiilor;

d) au absolvit cursul de stat major - similar;

e) au îndeplinit timp de minimum 2 ani funcţii prevăzute cu gradul de maior/locotenent-comandor sau superior, la eşalon tip batalion/divizion, regiment, brigadă, bază aeriană, instituţii militare de învăţământ si similare sau funcţii în domeniul informaţiilor, contrainformaţiilorşi securitate militară până în anul în care încep studiile;

f)  au fost evaluaţi în aprecierile de serviciu pe ultimii 3 ani premergători selecţiei cu calificativul cel puţin „Foarte bun" şi au fost propuşi prin acestea să susţină concursul de admitere. Ofiţerii apreciaţi în anul premergător concursului cu calificative inferioare celui de „Foarte bun" nu vor fi trimişi la concurs;

g)  au potenţial de dezvoltare care să le permită accesul la funcţii din statele majore ale marilor unităţi şi comandamentele superioare acestora sau în funcţii de comandanţi de unităţi ori formaţiuni militare, corespunzătoare gradului de locotenent-colonel/căpitan-comandor;

h) au fost declaraţi reuşiţi la testarea psihologică organizată în acest scop;

i) sunt apţi medical grupa a IV-a, concluzie consemnată în urma efectuării controlului medical pentru concursul de admitere.

SECŢIUNEA a 7-a

Cursul postuniversitar corespunzător domeniului de activitate al funcţiei - similar

Art. 17. - Cursul postuniversitar corespunzător domeniului de activitate al funcţiei - similar poate fi frecventat de ofiţerii cu un potenţial de dezvoltare care să le permită accesul la funcţii fără atribuţii de conducere, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor;

b)  au vârsta de cel mult 50 de ani în anul în care urmează cursul;

c)  au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de colonel/comandor.

SECŢIUNEA a 8-a

Cursul postuniversitar de conducere corespunzător domeniului de activitate al funcţiei - similar

Art. 18. - Cursul postuniversitar de conducere corespunzător domeniului de activitate al funcţiei - similar poate fi frecventat de ofiţerii performanţi care se propun să fie numiţi în funcţii cu atribuţii de conducere, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de cel puţin locotenent-colonel/căpitan-comandor;

b) au vârsta de cel mult 50 de ani în anul în care urmează cursul;

c) au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de colonel/comandor.

SECŢIUNEA a 9-a

Cursul postuniversitar de conducere strategică şi cursurile Colegiului Naţional de Apărare

Art. 19. - Cursul postuniversitar de conducere strategică şi cursurile Colegiului Naţional de Apărare pot fi frecventate prin concurs - colocviu - de ofiţerii care dovedesc aptitudini deosebite pentru a fi propuşi să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de general de brigadă - similare şi superioare acestuia, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii:

a) au gradul de colonel/comandor şi superioare acestuia;

b) au vârsta de cel mult 52 de ani coloneii sau comandorii şi de cel mult 54 de ani generalii, în anul în care urmează cursurile;

c)  au absolvit o instituţie de învăţământ superior de lungă durată şi un curs postuniversitar de conducere în ţară sau în străinătate;

d)  au îndeplinit timp de cel puţin un an funcţii prevăzute cu gradul de colonel/comandor;

e) au fost evaluaţi prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani cu calificativul cel puţin „Foarte bun";

f)  sunt apţi medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnată în fişa ultimului control medical periodic.

CAPITOLUL III

Participarea maiştrilor militari/subofiţerilor în activitate la cursuri de carieră

SECŢIUNEA 1

Cursul de instructori - similar

Art. 20. - Cursul de instructori - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptători şi specialişti, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de maistru militar clasa a IV-a/sergent-major;

b) au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie de comandant de grupă - similare - şi au perspective să fie promovaţi într-o funcţie de instructor - similare -, prevăzută cu gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;

c)  au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmează cursul.

SECŢIUNEA a 2-a

Cursul de comandant/locţiitor de pluton - similar

Art. 21. - Cursul de comandant/locţiitor de pluton - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptători şi specialişti, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de maistru militar clasa a IV-a/sergent-major;

b) au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie de comandant de grupă - similare - şi au perspective să fie promovaţi într-o funcţie de comandant/locţiitor de pluton - similare - prevăzută cu gradul de maistru militar clasa a III-a/ plutonier;

c)  au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmează cursul.

SECŢIUNEA a 3-a

Cursul de stat major- similar

Art. 22. - Cursul de stat major - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptători, specialişti şi instructori care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;

b) au îndeplinit timp de cel puţin 3 ani o funcţie de comandant pluton ori locţiitor sau de instructor în baze de instrucţie şi în alte instituţii similare - maiştri militari/subofiţeri luptători - sau o funcţie de specialist din structura unităţilor şi formaţiunilor până la regiment - similare - inclusiv - maiştri militari/subofiţeri specialişti - şi au perspective să fie promovaţi în comandamente de batalion şi superioare acestora, în toate domeniile activităţii de stat major, precum şi funcţii de consilieri ai comandanţilor/şefilor prevăzute cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major;

c)  au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmează cursul.

SECŢIUNEA a 4-a

Cursul de administraţie - similar

Art. 23. - Cursul de administraţie - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptători, specialişti şi instructori, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;

b) au îndeplinit timp de minimum 3 ani o funcţie de comandant de pluton ori locţiitor sau de instructor în baze de instrucţie şi în alte instituţii similare - maiştri militari/subofiţeri luptători - sau o funcţie de specialist din structura unităţilor şi formaţiunilor până la regiment - similare - inclusiv - maiştri militari/subofiţeri specialişti - şi au perspective să fie promovaţi în funcţii din domeniile: gestiune materială, financiară, administrare, cazărmi şi altele asemenea, prevăzute cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major;

c) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmează cursul.

SECŢIUNEA a 5-a

Cursul de conducere structuri tehnice - similar

Art. 24. - Cursul de conducere structuri tehnice - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri specialişti care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;

b) au îndeplinit timp de minimum 3 ani funcţii de specialist în exploatarea, întreţinerea şi repararea tehnicii de luptă - similare - din structura unităţilor şi formaţiunilor până la regiment - similare - inclusiv şi au perspective să fie promovaţi în funcţii de specialitate în structuri tehnice prevăzute cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier-major;

c)  au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmează cursul.

SECŢIUNEA a 6-a

Cursul de maiştri militari clasa I sau subofiţeri adjutanţi - similar

Art. 25. - Cursul de maiştri militari clasa I sau subofiţeri adjutanţi - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevăzute la art. 4 şi următoarele criterii specifice:

a) au gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier-major;

b) au îndeplinit timp de minimum 3 ani funcţii în unul dintre domeniile stat major, administraţie sau conducere a structurilor tehnice şi au perspective să fie promovaţi în funcţii prevăzute cu gradul de maistru militar clasa I/plutonier-adjutantîn structuri superioare batalionului/similare - pentru maiştri militari/subofiţeri de stat major; depozite aflate în subordinea nemijlocită a statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare - pentru maiştri militari/subofiţeri de administraţie; ateliere baze de reparaţii - pentru maiştri militari/subofiţeri specialişti;

c)  au vârsta de cel mult 46 de ani în anul în care urmează cursul.

CAPITOLUL IV

Participarea maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate la cursul de formare a ofiţerilor

Art. 26. - Cursul de formare a ofiţerilor poate fi frecventat, prin concurs, de maiştri militari/subofiţeri care îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii:

a)  au absolvit o instituţie de învăţământ superior de nivel universitar de lungă durată, cu diplomă de licenţă/absolvire, în specialităţi echivalente armelor/specialităţilor militare;

b) se află în perioada stagiilor în gradele de maistru militar clasa a IV-a/sergent-major şi maistru militar clasa a III-a/ plutonier;

c) au o vechime minimă de 5 ani ca maistru militar/subofiţer;

d) au fost evaluaţi prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani cu calificativul cel puţin „Foarte bun"; au perspective să li se acorde gradul de locotenent şi să fie promovaţi în funcţie prevăzută cu gradul de locotenent în armele/specialităţile militare echivalente studiilor universitare de  lungă durată absolvite;

e) au îndeplinit funcţii astfel: maiştri militari/subofiţeri luptători - minimum 5 ani funcţii în structuri de tip batalion - similare, din care cel puţin 2 ani funcţii de comandant grupă - similare; maiştri militari/subofiţeri specialişti - minimum 5 ani funcţii în structuri de tip batalion - similare;

f)  sunt apţi medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnată în fişa ultimului control medical;

g) au fost evaluaţi la nivelul pregătirii fizice la ultima verificare din ultimul an cu calificativul cel puţin „Satisfăcător" sau minimum 160 de puncte;

h) sunt evaluaţi cel puţin la nivelul 1 conform STANAG 6001 pentru fiecare dintre cele patru deprinderi, în una dintre limbile engleză, franceză sau germană;

i) au vârsta de cel mult 30 de ani la data începerii cursului;

j) au încheiat cu Ministerul Apărării contract cu durata de 4 ani la data începerii cursului de formare a ofiţerilor, organizat în acest sens.

CAPITOLUL V

Participarea cadrelor militare la cursuri de perfecţionare, specializare şi stagii de practică - altele decât cursurile de carieră - şi cursuri de limbi străine

Art. 27. - Pregătirea prin cursuri de perfecţionare, specializare şi stagii de practică - altele decât cursurile de carieră - şi prin cursuri de limbi străine asigură îmbunătăţirea pregătirii cadrelor militare în activitate în raport cu nevoile de performanţă profesională, îndeplinirea atribuţiilor funcţionale şi evoluţia în carieră şi vizează dobândirea unor noi capacităţi şi abilităţi impuse de perspectiva reală a promovării într-o funcţie ce solicită competenţe ce se dobândesc prin aceste studii.

Art. 28. -Tipurile de studii la care participă cadrele militare în activitate se stabilesc în strictă concordanţă cu capacităţile solicitate de atribuţiile funcţiei, evitându-se situaţiile de insuficienţă sau exces în pregătire.

Art. 29. - Pentru participarea la cursurile de perfecţionare, specializare - altele decât cursurile de carieră - şi stagiile de practică, precum şi la cursurile de limbi străine finanţate de Ministerul Apărării, cadrele militare în activitate trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii:

a) au o vechime de cel puţin 2 ani de cadru militar în activitate, în anul în care urmează cursul;

b) sunt încadrate sau au perspective să fie promovate în funcţii ale căror cerinţe impun perfecţionarea pregătirii în domeniu;

c) au cel puţin 2 ani de la absolvirea ultimei forme de pregătire cu durata de cel puţin o lună; excepţie fac cele care participă la un curs de învăţare a unei limbi străine şi cadrele didactice care, periodic, urmează diferite forme succesive de perfecţionare;

d) în anul în care urmează cursul au vârsta mai mică cu cel puţin 2 ani faţă de limita de vârstă în gradul deţinut, până la care pot fi menţinute în activitate;

e) au fost evaluate în aprecierile de serviciu din ultimii 2 ani cu calificativul cel puţin „Bun";

f)  sunt apte medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnată în fişa ultimului control medical periodic.

CAPITOLUL VI

Succesiunea activităţilor specifice privind stabilirea nevoilor de şcolarizare şi a priorităţilor de perfecţionare a pregătirii profesionale a cadrelor militare în activitate prin studii organizate în ţară

Art. 30. - Structurile centrale ale Ministerului Apărării trimit Direcţiei management resurse umane, anual, până la data de 1 martie, pentru viitorul an de învăţământ, propunerile privind nevoile de pregătire a cadrelor militare prin cursuri/stagii care se organizează în ţară.

Art. 31. - Direcţia management resurse umane, anual, până la data de 1 aprilie, pe baza solicitărilor primite de la structurile centrale şi în raport cu numărul funcţiilor ce urmează să fie încadrate în limitele prevederilor legale, fundamentează propunerile privind nevoile de pregătire a cadrelor militare prin cursuri/stagii care se organizează în ţară.

Art. 32. - Planurile cu formele de perfecţionare a pregătirii profesionale a cadrelor militare, perioadele de desfăşurare şi numărul de locuri se aprobă în funcţie de posibilităţile de şcolarizare şi nevoile de pregătire, anual, până la data de 1 mai, pentru viitorul an de învăţământ, de către ministrul apărării, la propunerea şefului Direcţiei management resurse umane.

Art. 33. - Structurile militare care gestionează studiile de perfecţionare a pregătirii profesionale în ţară, anual, până la data de 1 iunie, publică în Buletinul Informativ al Armatei şi comunică structurilor beneficiare cifrele aprobate pentru astfel de forme de pregătire ce se organizează în viitorul an de învăţământ.

CAPITOLUL VII

Dispoziţii finale

Art. 34. - (1) Cadrele militare care se propun să participe la concurs în vederea frecventării cursurilor de carieră sunt analizate de comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile în care au perspectivă să fie promovate după absolvirea cursurilor, iar concluziile se înaintează structurilor centrale din care fac parte şi structurilor care gestionează astfel de studii.

(2) La cursul postuniversitar de specializare în domeniul planificării acţiunilor NATO pot participa ofiţeri care au gradul de căpitan-colonel, vârsta de cel mult 50 de ani, apreciaţi în ultimii 3 ani cu calificativul „Foarte bun".

Art. 35. - Propunerile de candidaţi pentru concursul de admitere la cursul interarme din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I" se analizează de comisiile de selecţie care au în   responsabilitate  funcţiile  de  locotenent-colonel/căpitan- comandor, iar concluziile rezultate se înaintează Direcţiei management resurse umane.

Art. 36. - (1) Candidaţii selecţionaţi pentru cursurile de limbi străine care se desfăşoară în instituţii ale Ministerului Apărării sunt testaţi privind nivelul iniţial de cunoştinţe lingvistice de către instituţiile organizatoare care, în funcţie de rezultatele obţinute de aceştia şi de posibilităţile de şcolarizare, propun Direcţiei management resurse umane numărul de cursanţi, durata, obiectivele şi perioada de desfăşurare a cursurilor.

(2) Cadrele militare selecţionate să frecventeze cursurile de învăţare a unei limbi străine trebuie să îndeplinească, cumulativ, criteriile prevăzute la art. 29 lit. a)-c), e) şi f) şi să aibă vârsta de cel mult 47 de ani în anul în care urmează cursul.

(3)  Ofiţerii cu grad de colonel şi general, care participă la cursurile de învăţare a limbilor străine în ţară, pot să aibă vârsta de cel mult 52 de ani, respectiv 54 de ani.

Art. 37. -In scopul realizării la nivelul armatei a unei baze de selecţie, alcătuită din cadre militare în activitate care pot fi trimise la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale, la eşaloanele brigadă - similare - şi superioare se constituie evidenţe nominale cu toate cele care îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentele norme. Această bază de selecţie se actualizează anual, până la data de 1 aprilie, şi modelul este prevăzut în anexa nr. 1.

Art. 38. - Metodologia selecţionării cadrelor militare în vederea participării la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate în ţară este prevăzută în anexa nr. 2.

Art. 39. - In scopul valorificării cunoştinţelor acumulate la studiile de perfecţionare a pregătirii profesionale, comandanţii/şefii au obligaţia să urmărească evoluţia în carieră a cadrelor militare în activitate şi, pe baza rezultatelor obţinute şi a experienţei în domeniul lor de activitate, se numesc în funcţii corespunzătoare sau se propun eşaloanelor superioare, potrivit competenţelor.

Art. 40. - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.

ANEXA Nr. 1 la norme

SECRET DE SERVICIU

- după completare -

Aprob*)

.....................................

(funcţia)

.....................................

(gradul)

.....................................

(prenumele şi numele)

BAZĂ   DE   SELECŢIE

a cadrelor militare în activitate care se propun să fie trimise la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale

Nr. crt.

- Gradul, arma

- Vechimea în grad

- Numele şi prenumele

- Data naşterii

- Funcţia îndeplinită -

gradul funcţiei din stat -

- Studii absolvite

- Aprecierile de serviciu pe ultimii 3 ani

- Forma de învăţământ pe care se propune să o urmeze**)

- Anul în care se planifică să fie trimis la studii

Funcţia şi unitatea

(prevederile de stat) în care urmează a fi numit după absolvirea studiilor

Limba străină şi nivelul de cunoaştere conform STANAG 6001

Şeful..............................***)

...........................................

(gradul)

...........................................

(prenumele şi numele)

*) Baza de selecţie se aprobă de către şeful structurii prevăzute la art. 36.

**) Formele de învăţământ sunt cele comunicate structurilor beneficiare şi publicate în fiecare an în Buletinul Informativ al Armatei, conform art. 33.

***) Denumirea compartimentului de gestiune resurse umane.

ANEXA Nr. 2 la norme

METODOLOGIA

selecţionării cadrelor militare în vederea participării la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate în ţară

Metodologia stabileşte activităţile referitoare la selecţionarea cadrelor militare în activitate pentru a urma studii de perfecţionare a pregătirii profesionale care vor fi organizate şi desfăşurate de structurile de gestiune resurse umane de la toate eşaloanele din armată, comisiile de selecţie, instituţiile de învăţământ şi structurile care gestionează cursuri/stagii, precum şi documentele pe care le întocmesc şi le prezintă spre aprobare.

I. Selecţionarea ofiţerilor în activitate în vederea participării la concursul de admitere la Cursul Interarme/Facultatea Interarme din Universitatea naţională de Apărare „Carol I"

Selecţionarea se efectuează în perioada 15 februarie - 10 iunie a anului premergător celui în care se organizează concursul şi cuprinde:

a) prezentarea, până la data de 1 martie, a rapoartelor scrise adresate comandanţilor/şefilor unităţilor de către ofiţerii care îndeplinesc criteriile şi sunt propuşi prin aprecierile de serviciu să participe la concursul de admitere. In conţinutul raportului se menţionează limba străină la care solicitantul doreşte să fie examinat;

b)  examinarea medicală, până la data de 15 martie, a ofiţerilor care au acordul comandanţilor/şefilor unităţilor din care fac parte. Aceasta se efectuează numai în spitalele militare la care sunt arondate unităţile respective, iar rezultatele se consemnează în „Fişa de examinare medicală"-tip (anexa nr. 8 din Ordinul general nr. O.G. 25/1993*), cu modificările ulterioare), în finalul căreia se concluzionează asupra aptitudinii sau inaptitudinii candidatului pentru a urma cursurile instituţiei;

c) completarea de către şeful compartimentului de gestiune resurse umane a fişei-propunere - al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie - pentru ofiţerii care îndeplinesc în totalitate criteriile şi constituirea, până la data de 30 martie, a dosarelor de candidat, care conţin raportul ofiţerului, copii/xerocopii/fotocopii de pe diploma de bacalaureat şi de pe diploma de absolvire - licenţă - a instituţiei militare de învăţământ pentru formarea ofiţerilor şi fişa de examinare medicală. Copiile/xerocopiile/fotocopiile de pe documentele de studii menţionate se certifică de către şeful structurii de gestiune resurse umane unde se constituie dosarul de candidat;

d) înaintarea ierarhic, de către unităţi, la comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile de locotenent-colonel/căpitan-comandor a documentelor de participare la concurs - fişa-propunere, dosarul de candidat şi memoriul original - pentru analiza propunerilor pe baza criteriilor prevăzute la art. 16 din norme, până la data de 5 aprilie. Secretariatele tehnice ale comisiilor de selecţie centralizează concluziile şi le trimit însoţite de celelalte documente, astfel încât acestea să fie primite la Direcţia management resurse umane până la data de 30 aprilie;

e)  avizarea propunerilor de candidaţi de către Direcţia management resurse umane şi comunicarea rezultatelor la structurile centrale ale Ministerului Apărării şi Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I" până la data de 20 mai;

f) aducerea la cunoştinţa ofiţerilor a aprobării de participare la concurs, până la 10 iunie, de către comandanţii/şefii unităţilor din care aceştia fac parte;

g) comunicarea de către Universitatea Naţională de Apărare „Carol I" a rezultatelor obţinute de candidaţi la concursul de admitere, în termen de o zi de la afişarea rezultatelor, la unităţile din care fac parte candidaţii şi la Direcţia management resurse umane.

II. Selecţionarea cadrelor militare în vederea participării la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate în ţară

Activităţile de selecţionare a cadrelor militare încep cu 90 de zile înainte de data trimiterii la cursuri şi constau în:

a) prezentarea, în termen de cel mult 10 zile de la transmiterea cifrelor de şcolarizare la studiile de perfecţionare a pregătirii profesionale, a rapoartelor cadrelor militare care îndeplinesc criteriile şi sunt propuse prin aprecierile de serviciu să participe la concurs în vederea trimiterii la astfel de forme de pregătire;

b) analizarea, în termen de cel mult 15 zile de la primirea cifrelor de şcolarizare la formele de perfecţionare a pregătirii profesionale, a situaţiei cadrelor militare în activitate care îndeplinesc criteriile şi sunt propuse prin aprecierile de serviciu să urmeze astfel de forme de pregătire de către comandanţii/şefii unităţilor din care acestea fac parte;

c)  înaintarea ierarhic, de către unităţi, a propunerilor cu candidaţii selecţionaţi. Acestea se vor înscrie într-un tabel - al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta metodologie -, la care se anexează fişele cu principalele date întocmite conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezenta metodologie şi fişele ultimului control medical periodic şi se trimit în termen de cel mult 30 de zile de la transmiterea cifrelor de şcolarizare la comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile în care au perspectivă să fie promovate cadrele militare după absolvirea cursurilor la care se propun să fie trimise;

d) analizarea propunerilor, în termen de cel puţin 45 de zile înainte de data începerii formelor de pregătire, în comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile în care au perspective să fie promovate cadrele militare după absolvirea cursurilor la care se propun să fie trimise, iar concluziile rezultate se trimit structurilor centrale din care fac parte candidaţii;

e) trimiterea, de către structurile centrale din care fac parte cadrele militare, instituţiilor de învăţământ organizatoare, a listelor cu candidaţii avizaţi de către comisiile de selecţie, cu cel puţin 35 de zile înainte de data începerii cursurilor;

f)  organizarea concursului de admitere la aceste forme de pregătire, de către instituţiile la care se desfăşoară cursurile de perfecţionare a pregătirii profesionale, cu 30 de zile înainte de data începerii acestora;

g)  prezentarea cadrelor militare propuse de comisiile de selecţie să participe la concurs, la instituţiile la care se desfăşoară cursurile de perfecţionare a pregătirii profesionale, cu o zi înainte de data anunţată pentru începerea concursului, pe baza ordinului de serviciu şi a ordinului de zi pe unitate;

h) transmiterea, de către instituţiile la care se desfăşoară cursurile de perfecţionare a pregătirii profesionale a cadrelor militare, unităţilor din care fac parte candidaţii şi structurilor care gestionează programele de pregătire, a rezultatelor obţinute la concurs de către aceştia, după 5 zile de la afişarea rezultatelor;

i) prezentarea cadrelor militare la unităţile din care fac parte, după susţinerea concursului de admitere, având consemnate în ordinele de serviciu data şi ora plecării din instituţie. Cadrele militare declarate admise la concurs se prezintă la cursuri în ziua dinaintea începerii studiilor, pe baza ordinului de zi pe unitate şi a ordinului de serviciu;

j) înaintarea situaţiei cu cei admişi de către unităţile militare din care fac parte aceştia, în termen de cel mult 3 zile de la primirea rezultatelor, la structurile care, potrivit competenţelor, emit ordinele de detaşare la cursuri, astfel încât ordinele să ajungă la instituţiile la care se desfăşoară studiile până la data începerii acestora.

*) Ordinul general nr. O.G. 25/1993 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.

ANEXA Nr. 1 la metodologie

SECRET DE SERVICIU

- după completare -

FIŞĂ-PROPUNERE

de participare la concursul de admitere la Cursul interarme/Facultatea Interarme din Universitatea Naţională de Apărare „CAROL I"

Specialitatea......................................în anul..............

- Gradul, arma

- Vechimea în grad

- Numele şi prenumele (codul)

- Funcţia şi unitatea

- Prevederea de grad a funcţiei

- Data numirii în funcţie

- Data şi locul naşterii

- Starea civilă, copii

- Studii militare - inclusiv cursurile -, durata şi anul absolvirii

- Data de când este ofiţer în activitate

- Funcţii îndeplinite, perioada şi prevederea de grad a acestora

- Limba străină la care doreşte să fie examinat

- Aprecierile de serviciu pe ultimii 3 an

Confirmarea de către comandanţii/şefii ierarhici a faptului că ofiţerul are potenţial de dezvoltare care să îi permită accesul la funcţii care necesită specializare interarme şi propunerea acestora privind participarea la concurs

Propunerile comandanţilor/şefilor structurilor ierarhice

Concluzia comisiei de selecţie

          Preşedintele comisiei de selecţie

          .....................................................

                            (gradul)

..............................................................

(numele şi prenumele)

Avizul Direcţiei management resurse umane

ANEXA Nr. 2 la metodologie

SECRET DE SERVICIU

- după completare -

TABEL

cu propuneri privind trimiterea cadrelor militare la studii de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate în ţară în perioada..................................

Nr. crt.

- Gradul, arma

- Vechimea în grad

- Numele şi prenumele (codul)

- Data naşterii

- Funcţia şi unitatea

- Data numirii în funcţie

Studii şi anul

absolvirii*)

Aprecierile de serviciu pe ultimii 2 ani

Utilizarea ulterioară

- funcţia în care

va fi numit -

*) Inclusiv cursurile absolvite.

ANEXA Nr. 3 la metodologie

SECRET DE SERVICIU

- după completare -

FIŞĂ

cu principalele date/pentru cadrele militare în activitate

- model -

Colonel (I.) POPESCU ION GHEORGHE

- Şef secţie operaţii la Corpul 12 Armată -

Vechimea în grad. 01.12.1995

•  Data şi locul naşterii: 1 aprilie 1948, Ioneşti, judeţul Dâmboviţa

•  Starea civilă: căsătorit, soţia profesoară, are un fiu în vârstă de 24 de ani

Limbi străine: engleză, foarte bine

Studii: - Şcoala Militară Ofiţeri Infanterie, cu media 9,45, clasificat al 10-lea din 82 de absolvenţi, 1970;

- Academia Militară, secţia arme întrunite, cu media 9,56, clasificat al 2-lea din 24 de absolvenţi, 1977;

- Curs postacademic, profil unic pentru toate armele, anul 1982;

- Curs de limba engleză, în Canada, 5 luni, anul 1993.

Funcţii îndeplinite:

- 1970-1973,   comandant   pluton   la   Regimentul   12 Mecanizat;

- 1973-1975, comandant companie la Regimentul 30 Mecanizat;

- 1977-1978, ofiţer 3 - la şeful cercetării - la Divizia 4 Mecanizată;

- 1978-1980, comandant batalion infanterie la Regimentul 14 Mecanizat;

- 1980-1984, şef birou operaţii şi pregătire pentru luptă la Divizia 4 Mecanizată;

- 1988-1992, comandant al Regimentului 17 Mecanizat.

- De la 29.11.1992 îndeplineşte funcţia actuală;

Aprecierile de serviciu pe ultimii 3 ani: foarte bun;


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 76/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 76 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu