Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 707/165 din 28 septembrie 2000

privind stabilirea necesarului minim de substante nutritive pentru alimentatia zilnica a copiilor din unitatile de asistenta sociala

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII Nr. 707 din 28 septembrie 2000


SmartCity3

              AGENTIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA DREPTURILOR COPILULUI
              Nr. 165 din 26 septembrie 2000
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 516 din 20 octombrie 2000

    Ministru de stat, ministrul sanatatii, si presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului,
    in temeiul prevederilor art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 642/2000 privind alocatiile de hrana pentru consumurile colective din unitatile bugetare de asistenta sociala pentru copii, ale Hotararii Guvernului nr. 244/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului,
    avand in vedere referatul de aprobare comun nr. GH/7.303 din 28 septembrie 2000 al Directiei generale de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si nr. 7.376 din 3 octombrie 2000 al Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se stabileste necesarul minim de substante nutritive pentru alimentatia zilnica a copiilor, pe grupe de varsta si pe categorii de deficiente si afectiuni, conform anexelor nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Necesarul minim de substante nutritive pentru alimentatia zilnica a unui copil se poate modifica in caz de boala acuta sau cronica, conform recomandarilor medicului specialist pediatru/nutritionist pediatru.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                 Ministru de stat, ministrul sanatatii,
                             Hajdu Gabor

                     Presedintele Agentiei Nationale
                  pentru Protectia Drepturilor Copilului,
                           Vlad Mihai Romano

    ANEXA 1

          Necesarul minim de substante nutritive si calorii pentru
    alimentatia zilnica a copiilor din centrele rezidentiale, exprimat
                     pe grupe de varsta si pe sexe
 ______________________________________________________________________________
|                 |                              |                   |         |
| Necesarul minim |        0 - 6 luni            |    6 - 12 luni    |1 - 4 ani|
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|Calorii (kcal/zi)|0 - 1 luna | 80 kcal/kgcorp/zi|100 kcal/kgcorp/zi |  1.050  |
|                 |___________|__________________|                   |         |
|                 |1 - 3 luni |120 kcal/kgcorp/zi|                   |         |
|                 |___________|__________________|                   |         |
|                 |3 - 6 luni |110 kcal/kgcorp/zi|                   |         |
|_________________|___________|__________________|___________________|_________|
| Proteine totale |alimentatie|   1,8 - 2,3 g/   |                   |         |
|      (g)        |naturala   |    kgcorp/zi     |                   |         |
|                 |___________|__________________|1,5 - 2 g/kgcorp/zi| 35 - 40 |
|                 |alimentatie|    3 - 3,5 g/    |                   |         |
|                 |artificiala|    kgcorp/zi     |                   |         |
|_________________|___________|__________________|___________________|_________|
| Proteine animale|Pana la diversificare         |1,25 - 1 g/kgcorp/ | 25 - 29 |
|      (g)        |necesarul proteic este        |        zi         |         |
|                 |asigurat exclusiv din lapte   |                   |         |
|                 |uman/formule de lapte adaptate|                   |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|% din cantitatea |     50 dupa inceperea        |         50        |    70   |
|  proteinelor    |      diversificarii          |                   |         |
|  totale         |                              |                   |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|Proteine vegetale|              _               |1,25 - 1 g/kgcorp/ | 10 - 12 |
|      (g)        |                              |        zi         |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|% din cantitatea |     50 dupa inceperea        |         50        |    30   |
|  proteinelor    |      diversificarii          |                   |         |
|  totale         |                              |                   |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|Lipide totale (g)|     3,5 - 6 g/kgcorp/zi      |3,5 - 6 g/kgcorp/zi| 39 - 48 |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|Lipide animale   |Pana la diversificare         |1,75 - 3 g/kgcorp/ | 30 - 36 |
|       (g)       |necesarul proteic este        |        zi         |         |
|                 |asigurat exclusiv din lapte   |                   |         |
|                 |uman/formule de lapte adaptate|                   |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|% din cantitatea |     50 dupa inceperea        |         50        |    75   |
|lipidelor totale |      diversificarii          |                   |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|Lipide vegetale  |              _               |1,75 - 3 g/kgcorp/ | 10 - 12 |
|      (g)        |                              |        zi         |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|% din cantitatea |     50 dupa inceperea        |         50        |    25   |
|lipidelor totale |      diversificarii          |                   |         |
|_________________|______________________________|___________________|_________|
|Glucide (g)      |        12 g/kcorp/zi         |   12 g/kgcorp/zi  |114 - 134|
|_________________|______________________________|___________________|_________|
 ______________________________________________________________________________
|                 |                                                            |
|                 |                         4 - 18 luni                        |
| Necesarul minim |____________________________________________________________|
|                 |         |          |    10 - 14 ani    |    14 - 18 ani    |
|                 |4 - 7 ani|7 - 10 ani|___________________|___________________|
|                 |         |          | Baieti  |  Fete   | Baieti  |  Fete   |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|Calorii (kcal/zi)|  1.450  |  1.750   |  2.500  |  2.100  |  2.800  |  2.250  |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|Proteine totale  | 48 - 56 | 65 - 75  | 85 - 97 | 71 - 81 | 96 - 110| 77 - 87 |
|     (g)         |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|Proteine animale | 32 - 37 | 40 - 45  | 41 - 44 | 39 - 44 | 48 - 55 | 38 - 43 |
|     (g)         |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|% din cantitatea |   65    |    60    |    55   |   55    |    50   |    50   |
|  proteinelor    |         |          |         |         |         |         |
|  totale         |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|Proteine vegetale| 17 - 19 | 26 - 30  | 43 - 53 | 32 - 37 | 48 - 55 | 34 - 44 |
|      (g)        |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|% din cantitatea |   35    |    40    |    45   |   45    |    50   |    50   |
|  proteinelor    |         |          |         |         |         |         |
|  totale         |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
| Lipide totale   | 46 - 54 |  52 - 62 | 66 - 80 | 56 - 67 | 75 - 90 | 60 - 72 |
|       (g)       |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
| Lipide animale  | 35 - 41 | 39 - 46  | 46 - 56 | 40 - 47 | 48 - 63 | 42 - 50 |
|       (g)       |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|% din cantitatea |    75   |    75    |    70   |    70   |    70   |    70   |
|  lipidelor      |         |          |         |         |         |         |
|  totale         |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
| Lipide vegetale | 11 - 14 | 13 - 15  | 20 - 24 | 16 - 20 | 22 - 37 | 17 - 21 |
|       (g)       |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
|% din cantitatea |   25    |    25    |    30   |    30   |    30   |    30   |
|  lipidelor      |         |          |         |         |         |         |
|  totale         |         |          |         |         |         |         |
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|
| Glucide (g)     |176 - 192|257 - 281 |333 - 363|279 - 304|376 - 417|301 - 328|
|_________________|_________|__________|_________|_________|_________|_________|

    ANEXA 2

    A. Necesarul minim obligatoriu de substante nutritive pentru alimentatia zilnica a copiilor din institutiile de asistenta sociala si principalele surse ale acestora in alimentatie*)

    I. PROTEINE
       a) Prezenta in alimentatia zilnica a copilului: 15%
       b) Surse alimentare furnizoare de proteine si numarul de calorii continute:
    (1 gram de proteine furnizeaza 4,1 calorii)
 _____________________________________________________________________________
|            Alimentul               | Cantitatea de proteine | Echivalentul  |
|                                    |   (g)/100 g aliment    | caloric (cal) |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Carne (vita, porc, pasare, peste)  |        15 - 22         |  61,5 - 90,2  |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Mezeluri (salam, carnati, sunca)   |        10 - 20         |     41 - 82   |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Branzeturi                         |        15 - 30         |   61,5 - 123  |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Lapte de vaca                      |          3,5           |      14,35    |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Oua de gaina                       |           14           |      57,4     |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Paste, gris, orez, faina, malai    |         9 - 12         |  36,9 - 49,2  |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Legume uscate                      |        20 - 25         |   82 - 102,5  |
| (fasole boabe, mazare)             |                        |               |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Soia                               |        30 - 33         |  123 - 135,3  |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Nuci                               |           17           |      69,7     |
|____________________________________|________________________|_______________|
| Paine                              |         7 - 8          |  28,7 - 32,8  |
|____________________________________|________________________|_______________|
    *) Pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 0 - 1 an vezi lit. C.

    II. LIPIDE
        a) Prezenta in alimentatia zilnica a copilului: 35%
        b) Surse alimentare furnizoare de lipide si numarul de calorii continute:
    (1 gram de lipide furnizeaza 4,1 calorii)
 _____________________________________________________________________________
|             Alimentul                | Cantitatea de lipide | Echivalentul  |
|                                      |   (g)/100 g aliment  | caloric (cal) |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Ulei, untura, unt topit              |          100         |      930      |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Unt, margarina                       |        65 - 82       | 604,5 - 762,6 |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Slanina                              |        70 - 75       |   651 - 697,5 |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Smantana                             |        20 - 35       |   186 - 325,5 |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Branzeturi grase (telemea, burduf,   |        20 - 30       |   186 - 279   |
| cascaval)                            |                      |               |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Carne de porc, de oaie, de rata,     |        10 - 30       |    93 - 279   |
| de gasca                             |                      |               |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Carne de vita, de gaina, de curca    |         5 - 25       |  46,5 - 232,5 |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Peste gras                           |        15 - 20       | 139,5 - 186   |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Mezeluri                             |        20 - 40       |   186 - 372   |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Nuci, arahide                        |        40 - 55       |   372 - 511,5 |
|______________________________________|______________________|_______________|
| Ciocolata, halva, prajituri cu crema |        20 - 35       |   186 - 325,5 |
|______________________________________|______________________|_______________|

    III. GLUCIDE
        a) Prezenta in alimentatia zilnica a copilului: 50%
        b) Surse alimentare furnizoare de glucide si numarul de calorii continute:
    (1 gram de glucide furnizeaza 4,1 calorii)
 _____________________________________________________________________________
|             Alimentul               | Cantitatea de glucide | Echivalentul  |
|                                     |   (g)/100 g aliment   | caloric (cal) |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Paste, faina, biscuiti, orez, malai,|         70 - 75       |   287 - 307,5 |
| arpacas                             |                       |               |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Paine, cornuri, chifle              |         40 - 45       |   164 - 184,5 |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Legume uscate                       |         50 - 55       |   205 - 225,5 |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Cartofi                             |         18 - 20       |  73,8 - 82    |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Struguri, prune, cirese, mere, pere |         12 - 18       |  49,2 - 73,8  |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Miere de albine                     |         70 - 80       |   287 - 328   |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Zahar                               |           100         |      410      |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Bomboane, caramele                  |         80 - 90       |   328 - 369   |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Dulceturi, gemuri, marmelade,       |         55 - 75       | 225,5 - 307,5 |
| jeleuri                             |                       |               |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Prajituri                           |         20 - 40       |    82 - 164   |
|_____________________________________|_______________________|_______________|
| Ciocolata                           |         50 - 60       |   205 - 246   |
|_____________________________________|_______________________|_______________|

    IV. ECHIVALENTE ALIMENTARE
 ______________________________________________________________________
| 100 ml lapte concentrat (condensat)     | 250 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g lapte praf integral               | 800 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g cascaval                          | 700 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g branza topita                     | 700 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g telemea de vaca                   | 550 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g telemea de oaie                   | 450 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g branza proaspata de vaca          | 400 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g cas                               | 550 ml lapte proaspat      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g mezeluri                          | 125 g carne                |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g preparate din carne (toba,        | 125 g carne                |
|       caltabos, carne prajita)          |                            |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g smantana                          | 40 g unt                   |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g slanina sarata, costita           | 88 g untura                |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g slanina cruda                     | 80 g untura                |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g paine neagra                      | 71 g faina                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g paine intermediara                | 73 g faina                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g paine alba                        | 76 g faina                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g paste fainoase, biscuiti          | 100 g faina                |
|       fara crema                        |                            |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g compot                            | 15 g zahar                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g dulceata                          | 70 g zahar                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g gem, peltea, marmelada            | 40 g zahar                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g nectar de fructe                  | 30 g zahar                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g sirop de fructe concentrat        | 60 g zahar                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g bomboane                          | 90 g zahar                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g miere                             | 80 g zahar                 |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g halva                             | 45 g zahar si 30 g grasime |
|                                         |      vegetala              |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g ciocolata                         | 50 g zahar si 30 g grasime |
|                                         |      vegetala              |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g bulion sau pasta de rosii         | 600 g rosii                |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g suc de rosii                      | 135 g rosii                |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g varza acra                        | 135 g varza cruda          |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g muraturi                          | 125 g legume crude         |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g fulgi de cartofi                  | 1.000 g cartofi cruzi      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g fructe deshidratate, afumate,     | 400 g fructe crude         |
|       uscate                            |                            |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g fulgi de fasole boabe             | 300 g fasole boabe uscata  |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g morcovi deshidratati              | 1.700 g morcovi cruzi      |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g conserve de legume                | 100 g legume crude         |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g conserve din carne in suc propriu | 100 g carne cruda          |
|_________________________________________|____________________________|
| 100 g conserve de peste                 | 100 g peste crud           |
|_________________________________________|____________________________|

    B. Principalele elemente minerale necesare zilnic in alimentatia copilului
 _____________________________________________________________________________
|               |     Cantitatea necesara zilnic     |                        |
|Element mineral|____________________________________|    Surse alimentare    |
|               | 0 - 6 | 6 - 12 | 1 - 4 | 4 - 18    |        principale      |
|               | luni  | luni   |  ani  |  ani      |                        |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|
| Calciu (mg)   |  500  |   600  |  400  |500 - 700  | - lapte de vaca        |
|               |       |        |       |           | - branzeturi           |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|
| Magneziu (mg) |   40  |    70  |  150  |   250     | - legume verzi (salata,|
|               |       |        |       |           |   spanac, ceapa verde);|
|               |       |        |       |           |   fasole, mazare       |
|               |       |        |       |           | - fructe               |
|               |       |        |       |           | - carne                |
|               |       |        |       |           | - paine neagra         |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|
| Fier (mg)     |    6  |    10  |   10  | 10 - 12   | - carne, ficat, peste  |
|               |       |        |       |           | - galbenus de ou       |
|               |       |        |       |           | - legume verzi         |
|               |       |        |       |           | - fructe               |
|               |       |        |       |           | - paine neagra         |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|
| Fosfor (mg)   |   50  |   360  |  800  |800 - 1.200| - lapte, branzeturi    |
|               |       |        |       |           | - carne, peste         |
|               |       |        |       |           | - galbenus de ou       |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|
| Iod           |   40  |    50  |   70  | 90 - 150  | - peste                |
| (micrograme)  |       |        |       |           | - legume               |
|               |       |        |       |           | - sare iodata          |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|
| Seleniu       |   10  |    15  |   20  | 30 - 50   | - carne, peste         |
| (micrograme)  |       |        |       |           | - produse lactate      |
|               |       |        |       |           | - oua                  |
|               |       |        |       |           | - derivate cerealiere  |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|
| Zing (mg)     |    5  |     5  |   10  | 10 - 15   | - carne, peste         |
|               |       |        |       |           | - legume               |
|               |       |        |       |           | - fructe               |
|_______________|_______|________|_______|___________|________________________|

    C. Alimentatia copilului cu varsta cuprinsa intre 0 - 1 an

    Alimentatia artificiala (a sugarului cu varsta cuprinsa intre 0 - 4 luni)
    - Se folosesc formule de lapte adaptate. De exemplu: Enfamil, Humana 1, Morinaga, Nutrilon, Similac, SMA; pentru prematur: Humana 0, Preaptamil, Milupa Prematil.
    - Cantitatea de lapte necesara zilnic se calculeaza astfel:
    0 - 7 zile: L = (Z - 1) x 70 sau 80;
           L - cantitatea de lapte necesara/24 ore;
           Z - varsta in zile;
           70 pentru greutatea la nastere < 3.250 g, iar 80 pentru
           greutatea la nastere > 3.250 g.
    > 7 zile: L = G/10 + 200; G - greutatea actuala a sugarului.
    - De la nastere pana la 3 - 4 luni laptele este singurul aliment necesar si suficient.
    - Numarul orientativ de mese/zi: 6 - 7 mese/zi in prima luna, 6 mese/zi la 2 - 3 luni, 5 mese/zi la 3 - 4 luni.

    Diversificarea alimentatiei
    - Pentru sugarul alimentat artificial diversificarea alimentatiei poate incepe mai devreme, la 3 - 3,5 luni.
    - Reguli:
    1. Diversificarea alimentatiei va incepe cand sugarul este sanatos clinic.
    2. Introducerea alimentului nou se va face progresiv, incepand cu cantitati mici (cateva lingurite).
    3. Alimentul nou-introdus se administreaza cu lingurita.
    4. Nu se introduc simultan doua alimente noi.
    5. Daca sugarul refuza alimentul nou, acesta se suprima aproximativ o saptamana, dupa care se incearca reintroducerea lui.
    6. In caz de intoleranta digestiva (varsaturi, diaree) la introducerea alimentului nou, acesta se suprima 1 - 2 saptamani pana la refacerea digestiva, dupa care se incearca reintroducerea lui.
    - Diversificarea alimentatiei incepe cu legume/fructe:
    Legumele (morcovi, cartofi, pastarnac, patrunjel, spanac, dovlecei, rosii, ardei grasi, ceapa, fasole verde) se administreaza initial sub forma de supa strecurata, apoi imbogatita cu 1 - 3% cereale si ulei (cateva picaturi), iar ulterior, sub forma de piure, care poate fi imbogatit cu putin unt si lapte. Varza, fasolea boabe si mazarea se introduc in alimentatie dupa varsta de 2 ani.
    Fructele (mere, piersici, caise, citrice) se administreaza initial sub forma de suc, apoi sub forma de piureuri, care pot fi imbogatite cu cereale si cu branza de vaci, iar ulterior, sub forma de compot. Perele se introduc dupa varsta de 6 luni, bananele dupa varsta de 8 luni, iar capsunele si zmeura dupa varsta de 1 an.
    Cerealele: pana la 8 luni se administreaza cereale fara gluten (orez, porumb), apoi se pot introduce si cele cu gluten (grau, ovaz). Painea intermediara si neagra se introduc dupa varsta de 5 ani.
    Carnea (gaina, pui, vita) se administreaza de la varsta de 5 luni, initial mixata, in supa/piure de legume, iar dupa 8 luni, taiata bucatele mici. De la varsta de 6 luni se poate da ficat de pasare, iar de la varsta de 10 luni, peste alb. Cantitate: 30 - 50 g/zi, de 3 - 4 ori/saptamana. Carnea de porc si de oaie se va administra dupa varsta de 3 ani.
    Oua: Se administreaza dupa varsta de 6 luni sub forma de galbenus de ou de gaina fiert tare. Albusul de ou se introduce dupa varsta de 1 an.
    Branza de vaci: Se introduce de la varsta de 5 luni si se poate administra cu orez fiert pasat.
    Iaurtul: Se introduce de la varsta de 5 luni.
    - Alimente interzise sau de evitat la sugar si la copilul in varsta de pana la 3 ani:
    - alimente care pot provoca aspiratie/inec: nuci, alune, fructe cu seminte, seminte, porumb fiert, floricele de porumb, cartofi prajiti, telina cruda, morcovi cruzi, peste cu oase, carne tare, bomboane;
    - dulciuri care inlocuiesc alimentele nutritive: prajituri cu crema, cereale cu zahar, bauturi racoritoare, bauturi cu arome artificiale de fructe;
    - alimente greu de digerat: carnati, mancaruri prajite/grase, condimente;
      alimente alergizante: pana la varsta de 1 an   albusul de ou, capsunele, zmeura, laptele de vaca integral; pana la varsta de 3 ani   cacao, ciocolata, alune;
      mierea de albine, nu trebuie folosita pana la varsta de 1 an, deoarece poate fi contaminata cu spori de Clostridium botulinicum.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 707/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 707 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 106 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunt Alexander Magnus, un împrumutat privat și legitim. Căutați un împrumut de afaceri, împrumut de Crăciun, împrumuturi personale, credite ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, garanție, capital de risc etc. ... Sau pur și simplu refuzați un împrumut de la o bancă sau instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Sunteți soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi întreprinderilor și persoanelor fizice cu o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: alexandermagnus.loan@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Trebuie să plătiți împrumuturile datoriei lor sau să vă achitați facturile sau să începeți o afacere plăcută? Aveți un scor de credit scăzut și vă va fi greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale / alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ar fi: a) Împrumut personal, extinderea afacerii, b) Înființarea afacerii, educație, c) Consolidarea datoriilor, d) Împrumuturi cu bani grei Oferim împrumut la o rată a dobânzii redusă de 3% și cu garanție și nu Garanție, oferim împrumuturi personale, împrumuturi de consolidare a datoriilor, risc capital Capital, împrumut de afaceri, împrumut pentru educație, ipotecă sau Împrumuturi pentru orice motiv". Cu toate acestea, metoda noastră oferă posibilitatea de a specifica valoarea împrumutului necesar și, de asemenea, durata pe care o puteți permite, vă oferă o șansă reală de a obține fondurile de care aveți nevoie! Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți care susțin această cerere. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite. Ne străduim să lăsăm o impresie pozitivă de durată prin depășirea așteptărilor clienților mei în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai înaltă calitate. E-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Vizitați-ne la: www.midlandcreditonline.com
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu