Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 683 din 16 mai 2000

pentru aprobarea Normelor privind aplicarea Conventiei dintre Romania si Regatul Olandei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 385 din 17 august 2000


SmartCity3


    Ministrul finantelor,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile ulterioare,
    in conformitate cu prevederile Conventiei dintre Romania si Regatul Olandei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind aplicarea Conventiei dintre Romania si Regatul Olandei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital.
    Art. 2
    Directia acorduri fiscale internationale si directiile generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                          p. Ministrul finantelor,
                             Sebastian Vladescu,
                             secretar de stat

                                 NORME
referitoare la aplicarea Conventiei dintre Romania si Regatul Olandei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital, denumita in continuare conventie

    In aplicarea articolului "Dividende" din conventie se fac urmatoarele precizari:

    I. In ceea ce priveste conventia semnata la 27 martie 1979
    1. Prevederile legislatiei interne a celor doua state in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din dividende:
    a) in cazul Romaniei
    Romania percepe un impozit pe dividende de 10% aplicat asupra sumei brute a acestor venituri definite potrivit conventiei.
    b) in cazul Olandei
    Olanda percepe un impozit pe dividende de 25% asupra veniturilor din actiuni, drepturi de folosinta si obligatiuni cu drept de participare la profit.
    Potrivit conventiei cota de impozit perceputa atat de Romania, cat si de Olanda, in cazul veniturilor din dividende, este de 15% si, respectiv, de 10% atunci cand participarea la capitalul social al companiei platitoare de dividende este de cel putin 25% .
    2. Procedura de aplicare a prevederilor lit. a) paragraful 2 al articolului "Dividende":
    a) in cazul Romaniei
    aa) Rezidentii Olandei care obtin dividende din Romania, atunci cand sunt nemultumiti de modul cum s-au aplicat prevederile lit. a), paragraful 2 al articolului "Dividende" din conventie, se vor adresa cu o cerere organului fiscal teritorial al Ministerului Finantelor in a carui raza isi are sediul compania romana platitoare de dividende.
    ab) In cerere se vor mentiona denumirea companiei romane care a platit dividendele, adresa, locul de rezidenta, numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului si codul fiscal.
    ac) Cererea va fi insotita de documentul eliberat de autoritatea fiscala olandeza prin care se atesta ca la termenele de plata a dividendelor compania olandeza a fost rezidenta in sensul art. 4 din conventie.
    ad) De asemenea, la cerere se va anexa documentul care atesta plata dividendelor, precum si faptul ca impozitul retinut a fost platit in legatura cu dividendele respective.
    ae) Cererea trebuie depusa intr-o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.
    af) Atunci cand cererea este depusa de un imputernicit in numele companiei, se va depune in acelasi timp si imputernicirea.
    b) in cazul Olandei
    ba) Rezidentii Romaniei care obtin dividende din Olanda vor trimite cererile de rambursare a impozitului olandez pe dividende inspectorului de la Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen buitenland (Birou fiscal/Persoane fizice/societati nerezidente), P.O. Box 2865, 6401 DJ Heerlen.
    bb) Cererea de rambursare va cuprinde denumirea, adresa si locul de rezidenta ale companiei olandeze platitoare de dividende.
    bc) Cererea de rambursare va fi insotita de:
    - confirmarea scrisa, datata si semnata de autoritatea fiscala romana, prin care se certifica faptul ca la termenele de plata a dividendelor mentionate compania a fost rezidenta in sensul art. 4 din conventie;
    - documentul care atesta plata dividendelor sau alte documente justificative prin care se evidentiaza suma bruta a dividendelor mentionate, precum si faptul ca impozitul retinut priveste dividendele respective.
    bd) Cererea de rambursare a impozitului pe dividende trebuie depusa intr-o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.
    be) Atunci cand cererea este facuta de un imputernicit in numele companiei, se va depune in acelasi timp si imputernicirea.
    bf) Inspectorul mentionat la lit. ba) de mai sus va lua o decizie asupra unei cereri in situatia in care exista o hotarare fata de care se pot adresa obiectii.
    3. Procedura de rambursare a impozitului pe dividende retinut in plus fata de prevederile conventiei:
    a) in cazul Romaniei
    aa) In situatia in care exista un impozit pe dividende retinut in plus din dividendele platite de o companie romana catre o companie olandeza, compania olandeza poate sa depuna direct o cerere de rambursare a impozitului platit in plus la organul fiscal teritorial al Ministerului Finantelor in a carui raza isi are sediul compania romana platitoare de dividende.
    ab) Compania olandeza va depune cererea prin intermediul companiei romane platitoare de dividende, care va inainta cererea organului fiscal teritorial mentionat la lit. aa), la care se anexeaza documentele prevazute la lit. ac) si ad) ale pct. 2 de mai sus.
    ac) Rambursarea se face companiei olandeze prin intermediul companiei romane platitoare de dividende.
    ad) Cererea de rambursare a impozitului trebuie sa fie depusa de compania olandeza intr-o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.
    b) in cazul Olandei
    ba) Pentru impozitul pe dividende, retinut in plus din dividendele platite de o companie olandeza catre o companie romana fata de cota prevazuta in conventie, compania romana in cauza poate sa depuna direct la inspectorul din districtul in care este infiintata compania olandeza o cerere de rambursare a impozitului pe dividende platit in plus.
    bb) Compania romana trebuie sa depuna cererea prin intermediul companiei olandeze platitoare de dividende, care o inainteaza inspectorului dupa ce anexeaza si documentele mentionate la lit. bc) a pct. 2 de mai sus.
    bc) Rambursarea se face companiei romane prin intermediul companiei olandeze platitoare de dividende.
    bd) Cererea de rambursare a impozitului va fi depusa de compania romana intr-o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.
    II. In ceea ce priveste conventia semnata la 5 martie 1998
    1. Prevederile legislatiei interne a celor doua state in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din dividende:
    a) in cazul Romaniei
    Romania percepe un impozit pe dividende de 10% aplicat asupra sumei brute a acestor venituri, definite potrivit conventiei, in cazul persoanelor juridice, si un impozit de 5% incepand cu 1 ianuarie 2000, in cazul persoanelor fizice.
    b) in cazul Olandei
    Olanda percepe un impozit pe dividende de 25% asupra veniturilor din actiuni, drepturi de folosinta si obligatiuni cu dreptul de participare la profituri.
    Potrivit conventiei cota impozitului asupra dividendelor primite de rezidentii din Romania sau de rezidentii din Olanda se reduce la 15% .
    Pentru dividendele primite de o societate (alta decat un parteneriat) dintr-o participare la capitalul social al companiei platitoare de dividende cu cel putin 25%, cota de impozit este de 0%, iar in cazul unei participari la capitalul social al companiei platitoare de dividende cu cel putin 10%, cota de impozit este de 5% .
    2. Procedura de rambursare a impozitului pe dividende retinut in plus fata de prevederile conventiei:
    a) in cazul Romaniei
    aa) Rezidentii Olandei care obtin dividende din Romania vor trimite cererea de rambursare a impozitului roman pe dividende organului fiscal teritorial al Ministerului Finantelor, in a carui raza isi are sediul compania romana platitoare de dividende.
    ab) Cererea de rambursare va cuprinde denumirea, adresa si locul de rezidenta ale companiei romane platitoare de dividende, codul fiscal si trebuie sa se dovedeasca ca compania olandeza este beneficiara efectiva a dividendelor.
    ac) Cererea trebuie sa fie insotita de:
    - confirmarea scrisa, datata si semnata de autoritatea fiscala olandeza, prin care se certifica faptul ca la termenele de plata a dividendelor mentionate compania a fost rezidenta in sensul art. 4 din conventie;
    - documentul prin care se atesta plata dividendelor sau alte documente justificative prin care sa se evidentieze suma bruta a dividendelor mentionate, precum si faptul ca impozitul retinut a fost in legatura cu dividendele respective.
    ad) Cererea de rambursare a impozitului trebuie sa fie depusa de rezidentii olandezi intr-o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.
    ae) La cererea facuta de un imputernicit in numele companiei trebuie anexata si depusa in acelasi timp si imputernicirea.
    af) Modalitatea de rambursare a impozitului pe dividende retinut in plus este cea prevazuta la lit. a) a pct. 3 din cap. I.
    b) in cazul Olandei
    ba) Rezidentii Romaniei care obtin dividende din Olanda vor trimite cererile de rambursare a impozitului olandez pe dividende inspectorului de la Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen buitenland (Birou fiscal/Persoane fizice/societati nerezidente), P.O. Box 2865, 6401 DJ Heerlen.
    bb) Cererea de rambursare va cuprinde denumirea, adresa si locul de rezidenta ale companiei olandeze platitoare de dividende, codul fiscal si trebuie sa se dovedeasca ca compania romana este beneficiara efectiva a dividendelor.
    bc) Cererea trebuie sa fie insotita de:
    - confirmarea scrisa, datata si semnata de autoritatea fiscala romana, prin care se certifica faptul ca la termenele de plata a dividendelor mentionate compania a fost rezidenta in sensul art. 4 din conventie;
    - documentul prin care se atesta plata dividendelor sau alte documente justificative prin care sa se evidentieze suma bruta a dividendelor mentionate, precum si faptul ca impozitul retinut a fost in legatura cu dividendele respective.
    bd) Cererea de rambursare a impozitului trebuie sa fie depusa de rezidentii romani intr-o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.
    be) La cererea facuta de un imputernicit in numele companiei trebuie anexata si depusa in acelasi timp si imputernicirea.
    bf) Modalitatea de rambursare a impozitului pe dividende retinut in plus este cea prevazuta la lit. b) a pct. 3 din cap. I.
    3. Procedura scutirii impozitului pe dividende conform lit. a) paragraful 2 al articolului "Dividende" din conventie:
    a) in cazul Romaniei
    aa) Campania romana care plateste dividende unei companii olandeze astfel cum este mentionat la lit. a) paragraful 2 al articolului "Dividende" din conventie si care detine conform conventiei procentajul necesar intr-o societate olandeza poate sa depuna o cerere la organul fiscal teritorial al Ministerului Finantelor in a carui raza isi are sediul compania romana platitoare de dividende, pentru a fi scutita de obligatia de a retine impozitul pe dividende.
    ab) Cererea trebuie sa cuprinda:
    - denumirea, adresa si locul de rezidenta ale companiei olandeze;
    - suma totala a capitalului companiei romane;
    - partea din capitalul companiei romane detinuta direct de compania olandeza;
    - confirmarea ca compania olandeza nu este un parteneriat.
    ac) Atunci cand organul fiscal teritorial al Ministerului Finantelor in raza caruia isi are sediul compania romana platitoare de dividende aproba cererea, decizia sa va ramane valabila atata timp cat:
    - compania olandeza este rezidenta in intelesul conventiei;
    - nu exista o schimbare substantiala a conditiilor, aceasta insemnand de fapt ca participarea companiei olandeze indeplineste conditiile prevazute de conventie.
    In situatia in care directorul companiei romane platitoare de dividende considera sau are motive sa creada ca una ori mai multe dintre aceste conditii nu mai sunt indeplinite va fi obligat sa instiinteze in scris organul fiscal teritorial al Ministerului Finantelor in a carui raza isi are sediul compania romana platitoare de dividende despre faptele respective, inainte de a se repartiza urmatoarele dividende.
    b) in cazul Olandei
    ba) Compania olandeza care plateste dividende unei companii din Romania astfel cum este mentionat la lit. a) paragraful 2 al articolului "Dividende" din conventie si care detine conform conventiei procentajul necesar intr-o companie olandeza poate sa depuna o cerere catre inspectorul in a carui raza teritoriala este infiintata compania olandeza pentru a fi scutita de obligatia de a retine impozitul pe dividend;
    bb) Cererea trebuie sa cuprinda:
    - denumirea, adresa si locul de rezidenta ale companiei romane;
    - suma totala a capitalului companiei olandeze;
    - partea din capitalul companiei olandeze detinuta direct de compania romana;
    - confirmarea ca compania romana nu este un parteneriat.
    bc) Atunci cand inspectorul teritorial aproba cererea, decizia sa va ramane valabila atata timp cat:
    - compania romana este rezidenta in intelesul conventiei;
    - nu exista o schimbare substantiala a conditiilor, aceasta insemnand de fapt ca participarea companiei romane indeplineste conditiile prevazute de conventie.
    In situatia in care directorul companiei olandeze platitoare de dividende considera sau are motive sa creada ca una sau mai multe dintre aceste conditii nu mai sunt indeplinite va fi obligat sa instiinteze in scris inspectorul teritorial despre faptele respective, inainte de a se repartiza urmatoarele dividende.
    4. Procedura de rambursare a impozitului pe dividende astfel cum este mentionat la lit. a) si b) ale paragrafului 2 al articolului "Dividende" din conventie:
    a) in cazul Romaniei
    aa) In situatia in care exista impozit pe dividende retinut in plus din dividendele platite de o companie din Romania catre o companie olandeza fata de cota din conventie, compania olandeza in cauza poate sa depuna o cerere de rambursare a impozitului pe dividende platit in plus la organul fiscal teritorial al Ministerului Finantelor in a carui raza isi are sediul compania romana platitoare de dividende.
    ab) Compania olandeza va depune cererea prin intermediul companiei romane platitoare de dividende, care o inainteaza organului fiscal teritorial al Ministerului Finantelor in a carui raza isi are sediul compania romana platitoare de dividende, cerere care va cuprinde elementele mentionate la lit. ab) de la pct. 3 de mai sus.
    ac) Rambursarea se face companiei olandeze prin intermediul companiei romane platitoare de dividende.
    ad) Cererea de rambursare a impozitului trebuie sa fie depusa de compania olandeza intr-o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.
    b) in cazul Olandei
    ba) In situatia in care exista impozit pe dividende retinut in plus din dividendele platite de o companie olandeza catre o companie romana fata de cota din conventie, compania romana in cauza poate sa depuna la inspectorul teritorial in a carui raza isi are sediul compania olandeza o cerere de rambursare a impozitului pe dividende platit in plus.
    bb) Compania romana va depune cererea prin intermediul companiei olandeze platitoare de dividende, care o inainteaza inspectorului teritorial. Cererea va cuprinde elementele mentionate la lit. bb) a pct. 3 de mai sus.
    bc) Rambursarea se face companiei romane prin intermediul companiei olandeze platitoare de dividende.
    bd) Cererea de rambursare a impozitului trebuie sa fie depusa de compania romana intr o perioada de 3 ani dupa expirarea anului calendaristic in care impozitul a fost retinut.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 683/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 683 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu