ORDIN Nr. 63
din 7 martie 2007
privind aprobarea Normei
sanitare care stabileste reguli de sanatate animala ce reglementeaza productia,
prelucrarea, distributia si introducerea produselor de origine animala
destinate pentru consum uman
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 233 din 4 aprilie 2007
Avand în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărarea
Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor
din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
văzand Referatul de aprobare nr. 65.505 din 2 februarie
2007, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară care
stabileşte reguli de sănătate animală ce reglementează producţia, prelucrarea,
distribuţia şi introducerea produselor de origine animală destinate pentru
consum uman, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare ce stabileşte reguli
de sănătate animală care reglementează producţia, procesarea, distribuţia şi
introducerea produselor de origine animală destinate pentru consum uman,
publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 213 din 8 martie 2006.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva
Consiliului 2002/99/CE care stabileşte reguli de sănătate animală care
reglementează producerea, prelucrarea, distribuţia şi introducerea produselor
de origine animală destinate consumului uman, publicat în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE) Nr. L 18 din 23 ianuarie 2002, p. 11.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMA SANITARĂ VETERINARĂ
care stabileşte reguli de sănătate animală ce
reglementează producţia, prelucrarea, distribuţia si introducerea produselor de
origine animală destinate pentru consum uman
ARTICOLUL 1
Scop
(1) Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte
regulile generale de sănătate animală care reglementează toate etapele de
producţie, procesare şi distribuţie pe teritoriul Romaniei şi introducerea din
ţări terţe de produse de origine animală şi de produse obţinute din acestea,
destinate pentru consum uman.
(2) Aceste reguli nu aduc atingere prevederilor Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare
aplicabile comerţului intracomunitar cu produse de origine animală, aprobată
prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 256/2006, publicat în
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 935 din 17 noiembrie 2006, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva
Consiliului 89/662/CEE, ale Normei sanitare veterinare care stabileşte
principiile ce reglementează organizarea controalelor veterinare privind
produsele ce intră în Comunitatea Europeană din ţări terţe, aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 752 din 4
septembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
97/78/CE, şi ale normelor sanitare veterinare menţionate în anexa nr. 1.
ARTICOLUL 2
Definitii
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se
aplică, după caz, definiţiile din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr.
178/2002/CE care stabileşte principiile generale şi cerinţele legislaţiei în
domeniul alimentelor ce instituie Autoritatea Europeană pentru Siguranţa
Alimentelor şi de stabilire a procedurilor referitoare la siguranţa produselor
alimentare, precum şi cele din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 206/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva
Consiliului 97/78/CE. De asemenea, se aplică următoarele definiţii:
a) toate etapele de
producţie, prelucrare şi distribuţie înseamnă
orice stadiu de la (inclusiv) producţia primară a unui aliment de origine
animală pană la (inclusiv) depozitarea, transportul, vanzarea sau furnizarea
acestuia către consumatorul final;
b) introducere înseamnă
aducerea de bunuri în unul dintre teritoriile menţionate în Directiva
Consiliului 97/78/CE, transpusă în legislaţia naţională prin norma sanitară
veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, în scopul punerii pe
piaţă a acestora în baza procedurilor vamale menţionate la art. 4 alin. (16)
lit. a) - f) din Regulamentul Consiliului nr. 2.913/92/CE din 12 octombrie
1992, care stabileşte Codul vamal comunitar;
c) medic veterinar oficial înseamnă un medic veterinar calificat să acţioneze în competenţa
stabilită de autoritatea competentă;
d) autoritate competentă
înseamnă autoritatea competentă, aşa cum este
definită la art. 2 alin. (2) lit. k) din norma sanitară veterinară aprobată
prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 97/78/CE;
e) produse de origine
animală înseamnă produse obţinute de la animale şi
produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman, inclusiv animale
vii, dacă acestea sunt destinate acestui tip de
utilizare.
CAPITOLUL I
Cerinţe de sănătate animală aplicabile tuturor
etapelor de
producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor de origine animală
ARTICOLUL 3
Cerinţe generale de sănătate animală
(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor adoptă măsurile necesare, astfel încat în toate
etapele de producţie, procesare şi distribuţie a produselor de origine animală
desfăşurate pe teritoriul Romaniei operatorii din domeniul industriei
alimentare să nu provoace răspandirea bolilor transmisibile la animale, în
conformitate cu prevederile alin. (2) şi (3).
(2) Produsele de origine animală trebuie să fie
obţinute de la animale care îndeplinesc condiţiile de sănătate animală
stabilite de legislaţia comunitară.
(3) Produsele de origine
animală se obţin de la animale care:
a) nu provin dintr-o exploataţie, unitate, teritoriu
sau parte a unui teritoriu supus unor restricţii de sănătate animală, în baza
regulilor stabilite în anexa nr. 1;
b) în ceea ce priveşte carnea sau produsele din carne,
nu au fost tăiate într-o unitate în care, în timpul tăierii sau al procesului
de producţie, existau animale infectate sau suspectate de a fi infectate cu una dintre bolile reglementate de
dispoziţiile menţionate la lit. a), carcase sau părţi de carcase ale acestor
animale, în afara cazului în care aceste suspiciuni au fost excluse;
c) în cazul animalelor şi al produselor de acvacultura,
sunt conforme cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de
sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi a
produselor de acvacultura, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006,
publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 91/67/CEE.
ARTICOLUL 4
Derogări
(1) Prin derogare de
la prevederile art. 3 şi cu respectarea măsurilor de control al bolilor
menţionate în anexa nr. 1, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate autoriza producţia, prelucrarea şi distribuţia
produselor de origine animală care provin dintr-un teritoriu sau parte a unui
teritoriu supus unor restricţii de sănătate animală, dar care nu provin dintr-o
exploataţie care este infectată sau suspectată de a fi infectată, cu condiţia
ca:
a) înainte de aplicarea tratamentului menţionat în
anexa nr. 3, produsele să fi fost obţinute, manipulate, transportate şi
depozitate separat sau la intervale diferite faţă de produsele care îndeplinesc
toate condiţiile de sănătate animală, iar condiţiile pentru transportul în
afara teritoriului supus restricţiilor de sănătate animală să fi fost aprobate
de către autoritatea competentă;
b) produsele care urmează a fi
supuse tratamentului să fie clar identificate;
c) produsele să fie supuse tratamentului astfel încat să
fie eliminate problemele de sănătate animală respective; şi
d) tratamentul să se aplice la o unitate aprobată în
acest scop de către statul membru în care au apărut problemele de sănătate
animală.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică în conformitate cu
anexa nr. 2 şi pct. 1 din anexa nr. 3 sau cu regulile detaliate ce urmează să
fie adoptate în conformitate cu procedura comunitară.
(3) Producţia, prelucrarea şi
distribuţia produselor de acvacultura care nu sunt în conformitate cu
condiţiile stabilite la art. 3 se autorizează în baza condiţiilor stabilite de
norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 91/67/CEE şi, atunci
cand este necesar, în conformitate cu condiţiile suplimentare ce vor fi
adoptate potrivit procedurii comunitare.
(4) Atunci cand stadiul de sănătate permite, se pot
acorda derogări de la prevederile art. 3, în conformitate cu procedura
comunitară. In astfel de cazuri trebuie să se ţină cont în special de:
a) caracteristicile specifice ale bolii la speciile
respective;
b) testele sau măsurile la care animalele trebuie să
fie supuse.
(5) Atunci cand sunt acordate astfel de derogări,
trebuie să se garanteze că nu va fi afectat gradul de protecţie faţă de bolile
animalelor. Măsurile necesare pentru garantarea protecţiei sănătăţii animalelor
în Comunitatea Europeană se adoptă în conformitate cu procedura comunitară.
ARTICOLUL 5
Certificate veterinare
(1) Produsele de origine animală destinate consumului
uman sunt supuse certificării veterinare, în cazul în care:
a) dispoziţiile adoptate din motive de sănătate
animală în baza art. 9 din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 256/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva
Consiliului 89/662/CEE, prevăd că produsele de origine animală care provin
dintr-un stat membru trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate;
b) a fost acordată o derogare în baza art. 4 alin.
(3).
(2) In baza procedurii comunitare
pot fi elaborate reguli detaliate de implementare şi, în special, un model
pentru astfel de certificate, ţinand cont de principiile generale stabilite în
anexa nr. 4. Certificatele pot include detalii solicitate în conformitate cu
alte dispoziţii legislative comunitare privind sănătatea publică şi sănătatea
animală.
ARTICOLUL 6
Controale oficiale veterinare
(1) Experţii Comisiei Europene pot efectua controale
la faţa locului, inclusiv activităţi de audit, în cooperare cu Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în măsura în
care este necesar pentru aplicarea uniformă a prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare. In cazul în care controalele sunt efectuate pe teritoriul
Romaniei, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor trebuie să asigure experţilor toată asistenţa necesară pentru îndeplinirea
îndatoririlor acestora. Comisia Europeană va informa Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor despre rezultatele controalelor efectuate.
(2) Dacă se identifică un risc grav pentru sănătatea
animală pe parcursul unui audit sau al unei inspecţii a Comisiei Europene,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să ia imediat toate măsurile necesare pentru protecţia sănătăţii
animalelor. Dacă aceste măsuri nu sunt luate sau dacă acestea sunt considerate
insuficiente, Comisia Europeană, în conformitate cu procedura comunitară,
adoptă măsurile necesare pentru protecţia sănătăţii animalelor şi informează
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
despre aceasta.
(3) Regulile pentru aplicarea acestui articol şi în
special cele care reglementează procedura pentru cooperarea Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu Comisia
Europeană sunt adoptate în conformitate cu procedura comunitară.
CAPITOLUL II
Importuri din ţări terţe
ARTICOLUL 7
Prevederi generale
Produsele de origine animală destinate consumului uman
sunt introduse din ţări terţe numai dacă acestea sunt conforme cu cerinţele
prevăzute la cap. I, aplicabile
tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a acestor produse în
Comunitatea Europeană, sau dacă acestea oferă garanţii echivalente de sănătate
animală.
ARTICOLUL 8
Conformitatea cu regulile comunitare
Pentru a se asigura conformitatea cu obligaţiile
generale stabilite la art. 7, în conformitate cu procedura comunitară, trebuie
să fie stabilite următoarele:
a) listele cuprinzand ţările terţe sau regiunile
ţărilor terţe din care sunt permise importurile de produse specificate de
origine animală. O ţară terţă trebuie să apară pe o astfel de listă numai dacă
în ţara respectivă a fost efectuat un audit comunitar care să demonstreze că
autoritatea veterinară competentă acordă garanţii corespunzătoare în ceea ce
priveşte respectarea legislaţiei comunitare;
b) regulile de origine pentru produsele de origine
animală şi animalele de la care sunt obţinute aceste produse;
c) condiţiile speciale de import pentru fiecare ţară
terţă sau grup de ţări terţe, avandu-se în vedere situaţia sănătăţii animalelor
din ţara sau din ţările terţe respective.
ARTICOLUL 9
Documente
(1) La intrarea în Romania,
loturile de produse de origine animală trebuie să fie însoţite de un certificat
veterinar care să îndeplinească cerinţele stabilite în anexa nr. 4.
(2) Certificatul veterinar trebuie să certifice
faptul că produsele îndeplinesc:
a) cerinţele stabilite pentru aceste produse în baza
prezentei norme sanitare veterinare şi în baza legislaţiei comunitare care
stabileşte cerinţele de sănătate animală sau prevederile echivalente cu aceste
cerinţe; şi
b) condiţiile speciale de import stabilite în
conformitate cu procedura comunitară.
(3) Documentele pot include detalii solicitate în
baza prevederilor legislaţiei comunitare privind sănătatea publică şi sănătatea
animală.
CAPITOLUL III
Prevederi finale
Art. 10. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană cu
privire la actele normative şi prevederile administrative necesare pentru
implementarea prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să comunice Comisiei Europene textul
principalelor prevederi pe care aceasta l-a adoptat în domeniul reglementat de
prezenta normă sanitară veterinară.
Art. 11. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din
prezenta normă sanitară veterinară.
ANEXA Nr. 1
la norma sanitară veterinară
BOLI RELEVANTE
în ceea ce priveşte comerţul cu produse de origine
animală şi pentru care au fost introduse măsuri de control în baza legislaţiei
naţionale ce transpune legislaţia comunitară
Pesta porcină
clasică: Norma sanitară veterinară cu privire la
măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 67/2005, publicat în Monitorul Oficial
al Romaniei, Partea I, nr. 707 din 5 august 2005, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2001/89/CE.
Pesta porcină africană: Norma sanitară veterinară privind controlul pestei porcine
africane, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 99/2006, publicat în Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 426 din 17 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 2002/60/EC.
Febra aftoasă: Norma sanitară veterinară privind măsurile pentru controlul febrei aftoase,
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 43/2006, publicat în Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 217 din 9 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva
Consiliului 2003/85/EC.
Influenţa aviară: Norma
sanitară veterinară privind măsurile de control pentru gripa aviară, aprobată
prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 54/2007, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 191 din 20
martie 2007, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
2005/94/CE.
Boala de Newcastle: Norma
sanitară veterinară privind controlul bolii de Newcastle (pseudopesta aviară),
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 153/2006, publicat în Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 622 din 19 iulie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 92/66/CEE.
Pesta bovină, pesta rumegătoarelor mici, boala
veziculoasă a porcului: Norma sanitară veterinară
care introduce măsuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor şi
măsurile specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 133/2006, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 617 din 18 iulie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 92/119/CEE.
Boli ale animalelor de acvacultura:
- Norma sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate
a animalelor, care reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi a produselor
de acvacultura, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, publicat în
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 91/67/CEE;
- Norma sanitară veterinară cu privire la
introducerea măsurilor comunitare minime pentru controlul anumitor boli ale
peştilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
247/2006, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 921 din 14 noiembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 93/53/CEE;
- Norma sanitară veterinară ce stabileşte măsuri
minime naţionale pentru controlul unor boli care afectează moluştele bivalve,
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 117/2005, publicat în Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 1.035 din 22 noiembrie 2005, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva
Consiliului 95/70/CE.
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară
MARCA SPECIALA DE IDENTIFICARE
pentru carnea provenită dintr-un teritoriu sau o
parte a unui teritoriu
1. Marca de sănătate pentru carnea proaspătă trebuie
să prezinte o cruce în diagonală, constand în două linii drepte care se
intersectează la centrul ştampilei şi care permit ca indicaţiile conţinute de
aceasta să rămană lizibile.
2. Marca menţionată la pct. 1 poate fi aplicată, de
asemenea, folosindu-se o singură ştampilă ovală, cu lungimea de 6,5 cm şi cu
lăţimea de 4,5 cm, iar pe marcă trebuie să apară, într-o formă perfect lizibilă,
următoarele informaţii:
a) în partea superioară, numele sau codul ISO al
statului membru, cu majuscule: AT, BE, DE, DK, FI, FR, GR, IE, IT, LU, NL, PT,
SE, UK ŞI RO;
b) în centru, numărul de aprobare veterinară a
abatorului;
c) în partea inferioară, una dintre următoarele seturi
de iniţiale: CE, EC, EF, EG, EK sau EY;
d) două linii drepte care se încrucişează în centrul
ştampilei, astfel încat informaţiile de pe ştampilă să rămană vizibile.
Literele trebuie să aibă înălţimea de cel puţin 0,8 cm,
iar cifrele de cel puţin 1 cm.
Ştampila trebuie să cuprindă, de asemenea, informaţii
prin care să poată fi identificat medicul veterinar care a efectuat inspecţia
cărnii.
Marca trebuie să fie aplicată sub supravegherea directă
a medicului veterinar oficial care controlează implementarea cerinţelor de
sănătate animală.
ANEXA Nr. 3
la norma sanitară veterinară
TRATAMENTE
pentru eliminarea unor riscuri privind sănătatea
animală, pe care le prezintă carnea şi laptele
CARNE Tratament*)
|
Boala
|
Febra aftoasă
|
Pesta porcină clasică
|
Boala veziculoasă a porcului
|
Pesta porcină africană
|
Pesta
rumegătoarelor
mari
|
Boala de Newcastle
|
Influenţa aviară
|
Pesta
rumegătoarelor
mici
|
a) tratament termic într-un recipient închis ermetic, cu o valoare
F0 mai mare sau egală cu 3,00**)
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
b) tratament termic la o temperatură minimă de 70°C, care trebuie
să fie atinsă în toată carnea
|
+
|
+
|
+
|
0
|
+
|
+
|
+
|
+
|
c) tratament termic la o temperatură minimă de 80°C, care trebuie
să fie atinsă în toată carnea
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
d) tratament termic într-un recipient închis ermetic la o
temperatură de cel puţin 60°C timp de cel puţin 4 ore, pe durata căruia
temperatura internă trebuie să fie de cel puţin 70°C timp de 30 de minute
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
-
|
-
|
+
|
e) fermentare şi maturare naturală de cel puţin 9 luni pentru
carnea dezosată rezultand următoarele caracteristici: valoarea Aw să nu fie
mai are de 0,93 sau valoarea pH să nu fie mai mare de 6,0
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
0
|
0
|
0
|
f) acelaşi tratament cu cel descris la lit. e), dar carnea poate
conţine oase*)
|
+
|
+
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
g) salam: tratament în conformitate cu criteriile ce vor fi
definite în conformitate cu procedura comunitară
după avizul Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar si Sănătatea
Animalelor
|
+
|
+
|
+
|
0
|
+
|
0
|
0
|
0
|
h) jamboane şi muşchi file: tratament ce implică fermentare şi
maturare naturală timp de cel puţin 190 de zile pentru jambon şi 140 de zile
pentru muschiul file
|
0
|
0
|
0
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
i) tratament termic ce asigură o temperatură de cel puţin 65°C
atinsă în profunzimea cărnii, pe o perioadă de timp necesară pentru atingerea unei valori de
pasteurizare (vp) mai mari sau egale cu 40
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
+
|
Lapte şi produse lactate (inclusiv smantană) destinate consumului
uman:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) temperatură foarte înaltă (UHT) = tratament minim la
temperatura de 132°C cel puţin o secundă
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
b) dacă laptele are un pH mai mic de 7,0, se aplică pasteurizare
de scurtă durată la o temperatură înaltă simplă (HTST)
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
c) dacă laptele are un pH mai mare sau egal cu 7,0, se aplică
dublă pasteurizare (HTST)
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
+ - eficienţă recunoscută.
0 - eficienţă nerecunoscută.
*) Trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru
a evita contaminarea încrucişată.
**) F0 este efectul bactericid calculat
asupra sporilor bacterieni. O valoare F0 de
3,00 înseamnă că cel mai rece punct din produs a fost încălzit suficient pentru
a realiza acelaşi efect bactericid ca la temperatura de 121°C (250°F), în 3
minute, cu încălzire şi răcire instantanee.
ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară
PRINCIPII GENERALE DE CERTIFICARE
1. Reprezentantul autorităţii competente a ţării de
expediere, care emite un certificat ce însoţeşte un lot de produse de origine
animală, trebuie să semneze certificatul şi să se asigure de faptul că
certificatul poartă o ştampilă oficială. Această cerinţă se aplică pentru
fiecare pagină a certificatului, dacă acesta are mai multe pagini.
2. Certificatele trebuie să fie întocmite în limba
oficială sau în limbile oficiale ale statului membru de destinaţie şi ale
statului membru în care are loc inspecţia la frontieră sau să fie însoţite de o
traducere autorizată în limba ori limbile respective; totuşi, un stat membru
poate accepta utilizarea unei limbi comunitare oficiale, alta decat a acestuia.
3. Versiunea oficială a certificatului trebuie să
însoţească loturile la intrarea în Comunitatea Europeană.
4. Certificatele trebuie să cuprindă:
a) o singură foaie de hartie; sau
b) două sau mai multe pagini care constituie parte a
unei foi de hartie indivizibilă; sau
c) o succesiune de pagini numerotate astfel încat să
indice o anumită pagină într-o succesiune finită (de exemplu: „pagina 2 din 4").
5. Certificatele trebuie să prezinte un număr unic de
identificare. In cazul în care certificatul constă într-o succesiune de pagini,
acest număr trebuie să fie indicat pe fiecare pagină.
6. Certificatul trebuie să fie emis înainte de
finalizarea controlului efectuat de autoritatea competentă a ţării de expediere
asupra lotului la care se referă.