E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 612 din 13 august 2002

pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 621 din 22 august 2002


SmartCity3


    Ministrul sanatatii si familiei,
    in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobata si modificata prin Legea nr. 336/2002,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul Directiei generale farmaceutice nr. DB/9.475,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului sanatatii si familiei nr. 917/1999.
    Art. 3
    Prevederile prezentului ordin vor intra in vigoare la data de 2 septembrie 2002.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                       Ministrul sanatatii si familiei,
                              Daniela Bartos

    ANEXA 1

                                  NORME
privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman

    Art. 1
    Sunt supuse avizarii in ceea priveste pretul medicamentele din import si din tara, a caror punere pe piata este autorizata de Agentia Nationala a Medicamentului.
    Art. 2
    Preturile medicamentelor din import si din tara, care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC), se stabilesc in mod liber.
    Art. 3
    Trimestrial agentii economici producatori, reprezentantele farmaceutice sau, in situatia importului direct, agentii economici importatori vor notifica Ministerului Sanatatii si Familiei nivelurile de pret practicate pentru medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC).
    Art. 4
    (1) Preturile medicamentelor de uz uman din tara si din import, nou-autorizate de punere pe piata, vor fi declarate la Ministerul Sanatatii si Familiei cu 90 de zile inainte de comercializarea medicamentelor pe piata. Daca documentatia este incompleta, Ministerul Sanatatii si Familiei va informa solicitantul si va da o decizie finala privind avizarea pretului in termen de 30 de zile de la primirea informatiilor aditionale.
    (2) Decizia privind pretul medicamentului de uz uman va fi luata, de regula, la nivelul minim de comparatie cu pretul aceluiasi medicament de uz uman inregistrat in tarile cu care se efectueaza comparatia, prevazute la art. 5 lit. m).
    Art. 5
    Documentatia de pret transmisa la Ministerul Sanatatii si Familiei - Directia generala farmaceutica in vederea avizarii preturilor la medicamentele nou-autorizate de punere pe piata va cuprinde, sub forma de declaratie pe propria raspundere:
    a) cerere de solicitare inregistrata la Ministerul Sanatatii si Familiei;
    b) copie de pe autorizatia de punere pe piata;
    c) denumirea comuna internationala (D.C.I.);
    d) denumirea comerciala;
    e) grupa terapeutica;
    f) forma farmaceutica;
    g) concentratia;
    h) marimea ambalajului;
    i) prospectul in limba romana;
    j) locul de fabricatie;
    k) nivelul taxei vamale si al comisionului vamal;
    l) nivelul costului de productie, profitul, pretul cu ridicata pentru medicamentele romanesti si pretul extern franco frontiera romana in cazul medicamentelor din import;
    m) referat de sustinere a pretului propus, continand:
    - comparatia cu preturile medicamentelor similare existente in derulare pe piata farmaceutica romaneasca in cadrul aceleiasi denumiri comune internationale (D.C.I.);
    - pretul din tara de origine pentru medicamentele din import;
    - comparatia cu minimum 3 tari din Europa, in care medicamentele sunt inregistrate (de regula: Republica Ceha, Republica Bulgaria, Republica Ungara), cu prezentarea avizului de pret al autoritatii competente din tara de origine si din tarile de comparatie sau copie de pe cataloagele existente in derulare pe pietele respective. Comparatiile sunt solicitate pentru preturile produselor nou-autorizate de punere pe piata, atat pentru produsele din import, cat si pentru cele din tara. In situatia in care cele 3 tari de comparatie nu sunt edificatoare, se vor lua ca etalon de comparatie si alte tari, precum: Republica Polona, Republica Slovaca, Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Italiana etc.
    Art. 6
    Declararea preturilor produselor nou-autorizate de punere pe piata se va face in conformitate cu autorizatia de punere pe piata eliberata de Agentia Nationala a Medicamentului, sub aspectul identificarii produsului.
    Art. 7
    In situatia in care un producator schimba tara in care se fabrica produsul, reprezentanta farmaceutica a acestuia va anunta Ministerul Sanatatii si Familiei - Directia generala farmaceutica, concomitent cu informarea asupra nivelului taxelor vamale si al comisionului vamal corespunzatoare noului loc de fabricatie.
    Art. 8
    In situatia in care producatorul considera ca poate sa isi diminueze pretul extern fata de cel declarat si avizat initial sau pretul de producator pentru medicamentele romanesti, aceasta se va face pentru o perioada de cel putin 2 ani.
    Art. 9
    Preturile pentru medicamentele romanesti si din import avizate si care pot fi revizuite, de regula anual, vor fi considerate maximale si vor fi ajustate trimestrial, pe baza de catalog ce va fi vizualizat pe pagina de web a Ministerului Sanatatii si Familiei la adresa: www.msf-dgf.ro.
    Art. 10
    Aprobarea de catre Agentia Nationala a Medicamentului a variatiilor majore la autorizatia de punere pe piata a unui medicament poate conduce la analiza pretului in conformitate cu art. 5.
    Art. 11
    Modul de calcul al pretului ajustat de catalog va fi unitar atat pentru medicamentele din tara, cat si pentru cele din import si se determina pe baza urmatoarei formule:
                  _                     _
                 |       Cv - CvP        |
    PrN = PrMa + | 1 + ( --------- x K ) |,
                 |          CvP          |
                 |_                     _|

    in care:
    - PrM - pretul cu ridicata maximal ajustat;
    - PrMa - pretul cu ridicata maximal anterior;
    - Cv - curs de schimb valutar de vama valabil pentru prima saptamana a trimestrului in care se emite catalogul;
    - CvP - curs de schimb valutar de vama la precedenta ajustare;
    - K - coeficientul de corectie care reflecta avantajul consumatorului, care este de:
    a) 0,9 - in cazul cresterii parametrului de ajustare;
    b) 1,1 - in cazul scaderii parametrului de ajustare;

      Cv - CvP
    - -------- - parametru de ajustare.
        CvP

    Art. 12
    Ajustarea preturilor pentru medicamentele de uz uman din tara se va face la cursul de schimb valutar leu/dolar S.U.A., iar pentru medicamentele de uz uman din import se va face in functie de cursul de schimb valutar aferent fiecarei valute ce a stat la baza declararii preturilor externe de catre reprezentantele farmaceutice acreditate in Romania.
    Art. 13
    Reevaluarea stocurilor la medicamentele de uz uman se va face in conformitate cu normele legale existente in vigoare.
    Art. 14
    Ministerul Sanatatii si Familiei va ajusta in mod unitar toate preturile. In situatia in care agentul economic nu doreste ajustarea preturilor medicamentelor din portofoliul sau, acesta va instiinta Ministerul Sanatatii si Familiei - Directia generala farmaceutica cu cel putin 20 de zile inainte de publicarea catalogului.
    Art. 15
    In situatia renuntarii la o etapa de ajustare anuntata in scris la Ministerul Sanatatii si Familiei preturile nu se vor mai ajusta ulterior decat la nivelul cursului valutar utilizat pentru calculul ultimei ajustari trimestriale efectuate de Ministerul Sanatatii si Familiei.
    Art. 16
    Preturile cu ridicata si cu amanuntul inscrise in catalogul de preturi sunt preturi maximale si vor fi aplicate la data publicarii lor.
    Art. 17
    Adaosul comercial este de maximum 33%, calculat in conditia franco gara de destinatie, inclusiv ambalajul de conservare si transport, pentru medicamentele din tara, si franco depozitul importatorului, inclusiv ambalajul de conservare si transport, pentru medicamentele din import, dupa cum urmeaza:
    ________________________________________________
    Nivelul valoric   Cota de adaos     Din care:
    al pretului cu    comercial maxim   distribuitor
    ridicata          - in farmacie -     - maxim -
    ________________________________________________
          0 - 20.000         33%             9%
     20.001 - 50.000         27%             7%
     50.001 - 75.000         20%             5%
        Peste 75.000         14%             4%
    ________________________________________________

    Art. 18
    Preturile medicamentelor de uz uman nu vor putea depasi nivelurile maxime de preturi stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei prin catalogul ce se poate vizualiza conform art. 9.
    Art. 19
    Preturile cu amanuntul se vor rotunji pe unitati comerciale la moneda divizionara existenta in derulare pe piata, in favoarea sau in defavoarea pretului cu ridicata.
    Art. 20
    Pentru medicamentele din import, care nu au fost derulate pe piata si care nu se regasesc in catalogul de preturi, calculul de pret se va efectua in functie de pretul extern franco frontiera romana avizat, de cursul de schimb valutar de vama ce a stat la baza editarii catalogului publicat, de adaosul de import de 17%, precum si de riscul de devalorizare de 9% .
    Art. 21
    Preturile cu ridicata si cu amanuntul pentru medicamentele nou-autorizate de punere pe piata, ale caror preturi au fost avizate, vor putea fi vizualizate in baza catalogului de preturi editat in primul trimestru dupa expirarea celor 90 de zile de la depunerea documentatiilor de pret.
    Art. 22
    Pentru medicamentele nou-autorizate pe parcursul trimestrului, pentru care preturile au fost avizate la nivelul cursului valutar ce a stat la baza editarii catalogului, dar care nu pot fi vizualizate in catalog, practicarea preturilor poate fi efectuata in baza avizului Ministerului Sanatatii si Familiei.
    Art. 23
    Preturile produselor magistrale si oficinale se calculeaza prin insumarea valorii ingredientelor (substante active si auxiliare) in conditiile unui adaos comercial de maximum 100%, la care se adauga costul ambalajului si al T.V.A. corespunzatoare.
    Art. 24
    Practicarea altor preturi decat cele stabilite prin prezentele norme se constata si se sanctioneaza de autoritatile competente.SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 612/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 612 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu