ORDIN
Nr. 565/1598/601 din 25 mai 2005
privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei
si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 83/90/2002 pentru
aprobarea Normelor privind aromele utilizate in alimente si sursele materiale
pentru producerea lor
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
Nr. 565 din 25 mai 2005
AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA
ALIMENTELOR
Nr. 1.598 din 21 iunie 2005
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Nr. 601 din 7 iulie 2005
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 626 din 18 iulie 2005
Vazand Referatul de aprobare al Directiei de sanatate publica nr. M.C.
6.547/2005,
in temeiul prevederilor art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, ale
Hotararii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii, cu modificarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului
nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale si in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului
nr. 308/2004 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor si ministrul agriculturii, padurilor si
dezvoltarii rurale emit urmatorul ordin:
Art. 1
Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind
aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru producerea lor,
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 250 din 15 aprilie
2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza
dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu
urmatorul cuprins:
"Art. 1^1
(1) Respectarea prevederilor prezentului ordin garanteaza functionarea
eficace a pietei interne in privinta aromelor de fum utilizate sau destinate
utilizarii in sau pe alimente, constituind baza care permite garantarea
protectiei sanatatii umane si a intereselor consumatorilor.
(2) Pentru realizarea scopului prevazut la alin. (1) prezentul ordin
defineste:
a) o procedura comunitara pentru evaluarea si autorizarea condensatelor de
fum primare si fractiunilor de gudron primare utilizate sau destinate a fi
utilizate ca atare in sau pe produsele alimentare ori pentru productia aromelor
de fum derivate, utilizate sau destinate a fi utilizate in sau pe alimente;
b) o procedura comunitara pentru stabilirea unei liste de condensate de fum
primare si de fractii de gudron primare autorizate, prin excluderea tuturor
celorlalte in cadrul Comunitatii, si a conditiilor lor de utilizare in sau pe
alimente."
2. Normele prevazute in anexa se modifica si se completeaza dupa cum
urmeaza:
- Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
(1) Prezentele norme se aplica:
a) aromelor de fum utilizate sau destinate a fi utilizate in sau pe
alimente;
b) materiei prime pentru producerea aromelor de fum;
c) conditiilor in care sunt preparate aromele de fum;
d) alimentelor in care sau pe care sunt prezente aromele de fum."
- La alineatul (2) al articolului 1 se introduc patru litere noi, literele
f), g), h) si i), cu urmatorul cuprins:
"f) condensat de fum primar - partea purificata pe baza de apa a
fumului condensat si care se incadreaza in definitia <<aroma de
fum>>;
g) fractie de gudron primara - functia purificata din faza de inalta
densitate a gudronului insolubil in apa a fumului condensat si care se
incadreaza in definitia <<aroma de fum>>;
h) produse primare - condensatele de fum primare si fractiile primare de
gudron;
i) aromele de fum derivate - aromele rezultate in urma procesarii
produselor primare si care sunt utilizate sau destinate a fi utilizate in sau
pe alimente pentru a imprima aroma de fum acestora."
- La articolul 3, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul
(2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Productia substantelor aromatizate este permisa, cu respectarea
urmatoarelor conditii:
a) lemnul utilizat pentru productia produselor primare trebuie sa nu fi
fost tratat, in mod intentionat ori neintentionat, cu substante chimice timp de
6 luni inainte de taiere sau dupa, in afara de cazul in care nu se demonstreaza
ca substanta utilizata pentru acest tratament nu degaja substante cu potential
toxic in cursul combustiei;
b) persoana care introduce pe piata produse primare trebuie sa demonstreze
cu certificate sau cu documente corespunzatoare ca sunt respectate dispozitiile
prevazute la lit. a);
c) conditiile de productie a produselor primare sunt stabilite in anexa nr.
1 (anexa nr. 4 la norme). Faza uleioasa insolubila in apa, care reprezinta un
produs secundar al procesului de fabricatie, nu trebuie utilizata pentru
fabricarea aromelor de fum;
d) produsele primare pot fi ulterior prelucrate prin procese fizice
corespunzatoare pentru producerea aromelor de fum derivate, cu respectarea
dispozitiilor legale aplicabile."
- Dupa articolul 9^3 se introduc articolele 9^4 - 9^16 cu urmatorul
cuprins:
"Art. 9^4
(1) Utilizarea aromelor de fum in sau pe alimente va fi autorizata numai
daca se demonstreaza in mod clar ca:
a) nu prezinta nici un risc pentru sanatatea consumatorului;
b) consumatorul nu este indus in eroare prin utilizarea lor.
(2) Fiecare autorizare poate fi supusa unor conditii de utilizare
specifice.
(3) Nici o persoana nu este autorizata sa introduca pe piata o aroma de fum
sau orice aliment in care sau pe care este prezenta o astfel de aroma, daca
aroma de fum nu este un produs primar autorizat conform art. 9^5 sau daca nu
este un derivat al acestui produs autorizat si daca conditiile de utilizare
stabilite, autorizate prin prezentul ordin, nu sunt respectate.
Art. 9^5
(1) Lista produselor primare autorizate in cadrul Comunitatii, prin
excluderea tuturor celorlalte, pentru utilizarea in sau pe alimente si/sau
pentru productia aromelor de fum derivate se stabileste conform prevederilor
Comitetului operativ pentru alimente care asista Comisia Europeana.
(2) Pentru fiecare produs primar autorizat lista prevazuta la alin. (1)
indica un cod unic pentru produsul respectiv, numele produsului, numele si
adresa titularului autorizatiei, descrierea clara si caracterizarea produsului,
conditiile de utilizare pe sau in anumite alimente ori categorii de alimente si
data de la care produsul este autorizat.
(3) In urma stabilirii listei mentionate la alin. (1) produsele primare se
pot adauga la aceasta lista conform prevederilor stabilite de Comitetul
operativ pentru alimente care asista Comisia Europeana.
Art. 9^6
(1) Pentru includerea unui produs primar in lista prevazuta la alin. (1) al
art. 9^5, se inainteaza autoritatii nationale competente o cerere de
autorizare.
(2) Dupa depunerea cererii de autorizare prevazute la alin. (1),
autoritatea nationala competenta are urmatoarele obligatii:
a) sa instiinteze in scris solicitantul, in termen de 14 zile de la
primirea cererii, mentionand data primirii acesteia;
b) sa informeze imediat Autoritatea Europeana pentru Securitatea
Alimentelor, denumita in continuare Autoritate;
c) sa comunice Autoritatii cererea solicitantului, precum si toate
informatiile suplimentare furnizate de solicitant.
(3) Autoritatea informeaza imediat celelalte state membre si Comunitatea
Europeana despre cerere si le comunica acestora cererea si toate informatiile
suplimentare furnizate de solicitant.
(4) Cererea de autorizare este insotita de informatiile si documentatia
urmatoare:
a) numele si adresa solicitantului;
b) informatiile cuprinse in anexa nr. 2 (anexa nr. 5 la norme);
c) declaratia motivata, afirmand ca produsul nu prezinta nici un risc
pentru sanatatea consumatorului;
d) un rezumat al dosarului.
(5) Autoritatea publica un ghid detailat privind elaborarea si prezentarea
cererii solicitantului*).
------------
*) Pana la publicare, solicitantii trebuie sa respecte prevederile
<<Ghidului de prezentare pentru evaluarea aditivului alimentar>> al
Comitetului Stiintific pentru Alimentatie din 11 iulie 2001 sau in ultima
versiune: http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/out98_en.pdf.
Art. 9^7
(1) In termen de 6 luni de la primirea unei cereri de autorizare corecte
Autoritatea decide daca produsul si utilizarea sa corespund prevederilor alin.
(1) al art. 9^4. Autoritatea poate extinde perioada de 6 luni, avand obligatia
de a informa solicitantul, precum si Comisia si statele membre cu privire la
motivele intarzierii.
(2) In cazul in care Autoritatea considera necesar, poate solicita persoanei
responsabile de plasarea pe piata a produselor primare transmiterea de
informatii suplimentare, in termen de maximum 12 luni. In acest caz, data
limita stabilita la alin. (1) este suspendata pana la comunicarea
informatiilor. In mod similar, acest termen este suspendat pentru a permite
solicitantului pregatirea informatiilor orale sau scrise.
(3) In vederea avizarii, Autoritatea are urmatoarele obligatii:
a) sa verifice conformitatea documentelor cu prevederile alin. (4) al art.
9^6, precum si detaliile furnizate de solicitant, caz in care cererea este
acceptata;
b) sa informeze solicitantul, Comisia si statele membre daca cererea nu
este acceptata.
(4) In cazul acordarii avizului favorabil pentru autorizarea produsului
evaluat, acest aviz include:
a) conditiile sau restrictiile legate de utilizarea produsului primar
evaluat, fie ca atare si/sau aroma de fum derivata in sau pe alimente ori
categorii de produse alimentare specifice;
b) evaluarea metodei analitice propuse in conformitate cu prevederile pct.
4 din anexa nr. 2 (anexa nr. 5 la norme), daca aceasta corespunde scopurilor de
control propuse.
(5) Autoritatea va inainta avizul sau Comisiei, statelor membre si
solicitantului.
(6) Autoritatea va publica avizul sau dupa excluderea informatiilor
considerate confidentiale, conform art. 9^14.
Art. 9^8
(1) In termen de 3 luni de la primirea avizului Autoritatii, Comisia
pregateste un proiect de masuri in ceea ce priveste includerea unei substante
in lista prevazuta la alin. (1) al art. 9^5, luand in considerare atat
prevederile alin. (1) al art. 9^4, ale legislatiei comunitare, cat si alte
prevederi legale in domeniu. Daca proiectul de masuri nu corespunde cu avizul
Autoritatii, Comisia va inainta un memoriu explicativ pentru motivarea
diferentelor.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) se concretizeaza in:
a) un proiect de regulament care amendeaza lista mentionata la alin. (1) al
art. 9^5; prin includerea produsului primar pe lista produselor autorizate,
conform prevederilor alin. (2) al art. 9^5;
b) un proiect de decizie, adresat solicitantului, respingand autorizarea
solicitata.
(3) Masura este adoptata in conformitate cu prevederile stabilite de
Comitetul operativ pentru alimente care asista Comisia Europeana. Comisia
informeaza fara intarziere solicitantul despre hotararea sa.
(4) Autorizarea acordata conform prevederilor stabilite prin prezentul
ordin este valabila in intreaga Comunitate pentru o perioada de 10 ani si este
reinnoita in conformitate cu prevederile art. 9^11.
(5) Dupa acordarea autorizatiei titularul acesteia sau oricare alt operator
din industria alimentara care utilizeaza produsul primar ori aroma de fum
autorizata trebuie sa respecte orice conditie sau restrictie de utilizare cuprinsa
in autorizatie.
(6) Titularul autorizatiei informeaza imediat Comisia asupra unor
informatii stiintifice ori tehnice noi care ar afecta evaluarea securitatii
produsului primar sau a aromei de fum derivate autorizate, in relatie cu
sanatatea umana. Daca este necesar, Autoritatea va revizui evaluarea.
(7) Acordarea autorizatiei nu exclude raspunderea civila sau penala a
oricarui operator din industria alimentara in privinta produsului primar,
aromei de fum derivate autorizate sau produsului alimentar continand produsul
primar ori aroma de fum derivata autorizata.
Art. 9^9
(1) In termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a prezentului ordin
operatorii de intreprinderi prezinta o cerere conform prevederilor art. 9^6, in
vederea stabilirii unei liste comunitare initiale a produsilor primari
autorizati, care se stabileste numai dupa ce Autoritatea a emis un aviz
favorabil pentru fiecare produs primar pentru care s-a inaintat o cerere
acceptata in aceasta perioada.
(2) Cererile pentru care Autoritatea nu a emis un aviz favorabil, motivat
de nerespectarea datelor limita pentru transmiterea informatiilor suplimentare
de catre solicitant, conform prevederilor alin. (2) al art. 9^7, vor fi excluse
din lista comunitara initiala.
(3) In termen de 3 luni dupa receptionarea tuturor avizelor prevazute la
alin. (1), Comisia intocmeste un proiect de regulament pentru stabilirea listei
initiale conform dispozitiilor alin. (1) si (2) ale art. 9^5.
Art. 9^10
(1) Titularul autorizatiei poate cere modificarea acesteia conform
prevederilor art. 9^6.
(2) Cand este cazul, Autoritatea va preciza din proprie initiativa sau ca
urmare a solicitarii unui stat membru ori a Comisiei daca autorizatia
corespunde prevederilor art. 9^7.
(3) Comisia va examina fara intarziere avizul Autoritatii si va pregati un
proiect de decizie.
(4) Un proiect de masuri care modifica autorizatia trebuie sa specifice
orice modificari necesare asupra conditiilor de utilizare si, daca este cazul,
restrictiilor legate de aceasta autorizatie.
(5) Masura definitiva, respectiv modificarea, suspendarea sau revocarea
autorizatiei, va fi adoptata conform prevederilor stabilite de Comitetul
operativ pentru alimente care asista Comisia Europeana.
(6) Comisia va informa fara intarziere titularul autorizatiei asupra
masurii luate.
Art. 9^11
(1) Autorizatiile acordate cu respectarea prevederilor prezentului ordin
trebuie reinnoite la o perioada de 10 ani, la cererea adresata Comunitatii de
catre titularul autorizatiei cel tarziu cu 18 luni inainte de data expirarii.
(2) Cererea trebuie insotita de urmatoarele informatii si documente:
a) o referire la autorizatia initiala;
b) toate informatiile disponibile privind punctele prevazute in anexa nr. 2
(anexa nr. 5 la norme), care completeaza informatiile deja trimise Autoritatii
in cursul evaluarii initiale si o actualizeaza conform celor mai recente
progrese stiintifice si tehnice;
c) o declaratie motivata care atesta ca produsul nu prezinta nici un risc
pentru sanatatea consumatorului.
(3) In cazul in care din motive independente de vointa titularului
autorizatiei, cu o luna inainte de data expirarii nu se ia nici o decizie in
privinta reinnoirii autorizatiei, perioada de autorizatie a produsului este
prelungita automat timp de 6 luni. Comisia va informa titularul autorizatiei si
statele membre asupra acestei intarzieri.
Art. 9^12
(1) In prima etapa a plasarii pe piata a unui produs primar autorizat sau a
unei arome de fum autorizate, derivata din produsi autorizati specificati in
lista prevazuta la alin. (1) al art. 9^5, operatorii din industria alimentara
se obliga sa transmita operatorului din industria alimentara care primeste
produsul urmatoarele informatii:
a) codul produsului autorizat, asa cum se indica in lista prevazuta la
alin. (1) al art. 9^5;
b) conditiile de utilizare a produsului autorizat, stabilite in lista
prevazuta la alin. (1) al art. 9^5;
c) in cazul unei arome de fum derivate, relatia cantitativa cu produsul primar;
aceasta va fi exprimata in termeni clari si lizibili, astfel incat operatorul
din industria alimentara destinatar sa poata utiliza aroma de fum derivata in
conformitate cu conditiile de utilizare stabilite in lista prevazuta la alin.
(1) al art. 9^5.
(2) In toate etapele consecutive plasarii pe piata a produselor prevazute
la alin. (1), operatorii din industria alimentara se asigura ca informatiile
detinute in conformitate cu prevederile alin. (1) sunt transmise operatorilor
din industria alimentara care primesc produsele.
(3) Operatorii din industria alimentara trebuie sa dispuna de sisteme si
proceduri care sa permita identificarea furnizorului si destinatarului
produselor prevazute la alin. (1).
Art. 9^13
(1) Cererile de autorizare, informatiile suplimentare furnizate de
solicitanti si avizele emise de Autoritate, excluzand informatiile
confidentiale, sunt accesibile publicului in conformitate cu prevederile
legislatiei in vigoare.
(2) Pentru rezolvarea cererilor de acces la documentele sale, Autoritatea
trebuie sa aplice principiile prevazute de Regulamentul nr. 1.049/2001 al
Parlamentului European si al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul
publicului la documentele Parlamentului European, ale Consiliului si ale
Comunitatii.
(3) Statele membre vor rezolva cererile de acces la documentele primite
conform prevederilor prezentului ordin, prin respectarea prevederilor art. 5
din Regulamentul nr. 1.049/2001/CE.
Art. 9^14
(1) Solicitantul poate indica informatiile comunicate conform prevederilor
art. 9^6 si care sunt considerate confidentiale, deoarece dezvaluirea lor poate
prejudicia semnificativ pozitia sa competitiva si, in acest caz, va inainta o
justificare verificabila.
(2) Comisia stabileste, dupa consultarea solicitantului, informatiile
confidentiale si informeaza atat solicitantul, cat si Autoritatea asupra
deciziei sale.
(3) Urmatoarele informatii nu sunt considerate confidentiale:
a) numele si adresa solicitantului si numele produsului;
b) in cazul unui aviz favorabil pentru autorizarea unui produs evaluat,
informatiile prevazute la alin. (2) al art. 9^5;
c) informatiile prezentand un interes direct pentru evaluarea sigurantei
produsului;
d) metoda analitica prevazuta la pct. 4 din anexa nr. 2 (anexa nr. 5 la
norme).
(4) Respectand prevederile prezentului ordin, Autoritatea va furniza, la
cererea Comisiei si a statelor membre, toate informatiile pe care le detine.
(5) Comisia, Autoritatea si statele membre vor lua masurile necesare pentru
a garanta confidentialitatea informatiilor pe care le primesc conform
prevederilor prezentului ordin, cu exceptia informatiilor care trebuie facute
publice daca circumstantele impun aceasta in scopul protejarii sanatatii umane.
(6) Daca un solicitant retrage sau a retras cererea sa, Autoritatea,
Comisia si statele membre vor respecta confidentialitatea informatiilor
comerciale si industriale primite, incluzand informatiile privind cercetarea si
dezvoltarea, precum si informatiile a caror confidentialitate a facut obiectul
unei divergente intre Comisie si solicitant.
Art. 9^15
Informatiile continute in cererea introdusa conform prevederilor art. 9^6
nu pot fi utilizate pentru profitul altui solicitant daca acesta nu a stabilit
cu titularul autorizatiei, in mod expres, posibilitatea utilizarii acestor
informatii.
Art. 9^16
(1) Autoritatile competente vor asigura ca inspectiile si alte masuri de
control adecvate sunt efectuate conform prevederilor prezentului ordin.
(2) Cand este necesar si la cererea Comisiei, Autoritatea va contribui la
elaborarea de ghiduri tehnice privind recoltarea si testarile, pentru a
facilita o abordare coordonata pentru implementarea dispozitiilor prevazute la
alin. (1).
(3) Daca este necesar, Comisia, dupa solicitarea unei asistente stiintifice
si tehnice din partea Autoritatii, adopta criteriile de calitate pentru
metodele analitice validate, propuse conform pct. 4 din anexa nr. 2 la
prezentul ordin, incluzand substantele ce trebuie masurate conform prevederilor
stabilite de Comitetul operativ pentru alimente care asista Comisia
Europeana."
3. Modificarile la anexele la prezentul ordin si la lista prevazuta in
alineatul (1) al articolului 9^5 sunt adoptate ulterior, prin ordin al
ministrului sanatatii, conform prevederilor stabilite de Comitetul operativ
pentru alimente care asista Comisia Europeana, dupa consultarea Autoritatii,
pentru a se obtine avizul stiintific si/sau tehnic al acesteia.
4. Prevederile articolelor 9^6 - 9^8 se aplica mutatis mutandis.
5. Dupa anexa nr. 3 la norme se introduc doua anexe noi, anexa nr. 4 si
anexa nr. 5 la norme, avand continutul prevazut in anexele nr. 1 si 2 la
prezentul ordin.
6. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentele norme."
Art. 2
Directia de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii, Directia
generala pentru siguranta alimentelor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Directia generala elaborare
strategii, politici sectoriale de piata din cadrul Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale impreuna cu directiile de sanatate publica
judetene si a municipiului Bucuresti, directiile sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti si directiile pentru
agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti vor duce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin transpune Regulamentul nr. 2.065/2003 EC al Parlamentului
si Consiliului European privind substantele aromatizante destinate a fi
folosite in sau pe alimente, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor
Europene (JOCE) L 309 din 26 noiembrie 2003.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii, cu exceptia
art. 9^4 - 9^16, care intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea
Europeana.
Ministrul sanatatii,
Mircea Cinteza
p. Presedintele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor,
Dan Marcu,
secretar de stat
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur
ANEXA 1
(anexa nr. 4 la norme)
CONDITII
pentru productia produselor primare
1. Fumul este produs din lemn [conform art. 3 alin. 2^1 lit. a)]. Se pot
adauga plante aromatizante, condimente, crengute de ienupar, crengute, ace si
conuri de arbori rasinosi din familia pinacee (Picea), daca acestea nu contin
reziduuri in urma unui tratament chimic intentionat sau neintentionat si daca
sunt in conformitate cu prevederile specifice ale legislatiei in vigoare.
Materia prima este supusa combustiei controlate, distilarii uscate sau
tratamentului cu abur supraincalzit in atmosfera de oxigen controlat, la o
temperatura de maximum 600 grade C.
2. Fumul este condensat. Pentru separarea fazelor se pot adauga apa si/sau
solventi, fara a veni in contradictie cu legislatia in vigoare. Se pot utiliza
procese fizice pentru izolare, fractionare si/sau purificare, in scopul
obtinerii urmatoarelor faze:
a) condensat de fum primar pe baza de apa, ce contine in principal acizi
carboxilici, compusi carbonilici si fenolici, avand un continut maxim de:
- benzo (a) piren 10 micrograme/kg;
- benzo (a) antracen 20 micrograme/kg;
b) faza de gudron de inalta densitate insolubila in apa care in cursul
separarii fazelor va precipita si care nu se utilizeaza ca atare in productia
aromelor de fum, dar numai dupa procesare fizica corespunzatoare pentru a se
obtine fractii cu continut scazut de hidrocarburi policiclice aromatice
denumite fractii de gudron primar, avand un continut maxim de:
- benzo (a) piren 10 micrograme/kg;
- benzo (a) antracen 20 micrograme/kg;
c) faza uleioasa insolubila in apa.
Daca in cursul operatiei de condensare si dupa aceasta nu se produce
separarea fazelor, condensatul de fum obtinut se considera faza de gudron de
inalta densitate insolubila in apa si trebuie prelucrata prin procese fizice
corespunzatoare pentru a se obtine fractii de gudron primare care corespund
limitelor specificate.
ANEXA 2
(anexa nr. 5 la norme)
INFORMATII
necesare pentru evaluarea stiintifica a produselor primare
Aceste informatii trebuie sa corespunda prevederilor alin. (4) al art. 9^6.
Fara a veni in contradictie cu prevederile alin. (2) al art. 9^7, informatiile
urmatoare trebuie incluse in cererea de autorizatie mentionata in art. 9^6:
1. specia de lemn utilizata pentru productia produsului primar;
2. informatii detaliate privind metodele de productie a produselor primare
si asupra procesarii ulterioare pentru productia aromelor de fum derivate;
3. compozitia chimica calitativa si cantitativa a produsului primar si
caracterizarea fractiei care nu a fost identificata. Specificatiile chimice ale
produselor primare si informatiile asupra stabilitatii si gradului de variabilitate
al compozitiei chimice sunt foarte importante. Partile neidentificate, de
exemplu cantitatea de substante cu structura chimica neidentificata, trebuie
redusa la minimum si caracterizata prin metode analitice corespunzatoare, de
exemplu prin metode cromatografice si spectrometrice;
4. metoda analitica validata pentru recoltarea, identificarea si
caracterizarea produsului primar;
5. informatii asupra cantitatilor prevazute a fi utilizate in sau pe
alimente ori categorii de alimente specifice;
6. date toxicologice privind aromele de fum elaborate de Comitetul
Stiintific pentru Alimentatie in raportul sau din 25 iunie 1993 sau in forma
actualizata a raportului.