E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 522/798/317 din 11 august 2003

pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 522 din 11 august 2003
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 798 din 25 august 2003
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 317 din 3 septembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 650 din 12 septembrie 2003

    Vazand Referatul de aprobare nr. 133.626 din 6 august 2003, intocmit de Directia generala de implementare si reglementare,
    avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si oficiile judetene pentru protectia consumatorilor si al municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 122/298/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, prezentarea, compozitia, calitatea si etichetarea mierii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                     p. Ministrul agriculturii,
                     padurilor, apelor si mediului,
                     Petre Daea,
                     secretar de stat

                     Ministrul sanatatii,
                     Mircea Beuran

                     Presedintele Autoritatii Nationale
                     pentru Protectia Consumatorilor,
                     Rovana Plumb,
                     secretar de stat

    ANEXA 1

                                 NORME
privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii

    Art. 1
    (1) Prezentele norme se aplica produselor definite in anexa nr. I la prezentele norme.
    (2) Caracteristicile si compozitia produselor prevazute la alin. (1) sunt prevazute in anexa nr. II la prezentele norme.
    Art. 2
    Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica in cazul produselor definite in anexa nr. I, in urmatoarele conditii:
    1. Termenul "miere" se aplica numai produsului definit in anexa nr. I pct. 1 si este utilizat, in cazul comercializarii, pentru a desemna produsul respectiv.
    2. Denumirile produselor incluse in anexa nr. I pct. 2 si 3 se aplica numai produselor definite in anexa nr. I si se utilizeaza, in cazul comercializarii, pentru a desemna produsele respective.
    Aceste denumiri pot fi inlocuite cu denumirea simpla "miere", cu exceptia mierii filtrate, a mierii in faguri, a mierii cu bucati de fagure sau a bucatilor de fagure in miere si a mierii destinate industriei:
    a) in cazul mierii destinate industriei, cuvintele "pentru gatit" apar pe eticheta in imediata apropiere a denumirii produsului;
    b) cu exceptia mierii filtrate sau a mierii destinate industriei, pe langa denumirea produselor se mai pot adauga informatii cu privire la:
    - originea florala sau vegetala, daca produsul provine integral sau in principal din sursa indicata si prezinta caracteristicile organoleptice, fizico-chimice si microscopice ale sursei;
    - originea regionala, teritoriala sau topografica, daca produsul provine integral din sursa indicata;
    - criterii calitative specifice.
    3. In cazul in care s-a utilizat mierea destinata industriei ca ingredient al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat in denumirea produsului alimentar mixt in locul termenului "miere destinata industriei", insa in lista ingredientelor se va utiliza termenul definit in anexa nr. I pct. 3.
    4. Pentru mierea importata, tara sau tarile de origine de unde s-a recoltat mierea sunt indicate pe eticheta.
    Totusi, in cazul in care mierea provine din mai multe state membre ale Uniunii Europene sau tari terte, mentiunea respectiva se poate inlocui cu una dintre urmatoarele mentiuni, dupa caz:
    - "amestec de miere provenita din CE";
    - "amestec de miere provenita din spatiul extracomunitar";
    - "amestec de miere provenita din CE si spatiul extracomunitar".
    Art. 3
    In cazul mierii filtrate si al mierii destinate industriei, recipientele pentru mierea in vrac, ambalajele si documentele de comercializare precizeaza in mod clar denumirea integrala a produsului, conform anexei nr. I pct. 2.2 lit. f) si pct. 3.
    Art. 4
    Toate informatiile prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare, lizibile si sa nu permita stergerea.
    Art. 5
    Metodele de analiza pentru verificarea compozitiei si caracteristicilor mierii sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987) pentru miere si/sau cu cele din STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de analiza".

    ANEXA 1
    la norme

                DENUMIREA, DESCRIEREA SI DEFINITIILE PRODUSELOR

    1. Mierea este substanta naturala dulce produsa de albinele Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor ori din excretiile, pe sectiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hranesc prin suctiune din plante si pe care albinele le colecteaza, le transforma, combinandu-le cu substante proprii specifice, le aduna, le deshidrateaza, le depoziteaza si le lasa in faguri pentru a se matura.
    2. Principalele tipuri de miere sunt urmatoarele:
    2.1. in functie de origine:
    a) miere din inflorescenta sau miere din nectar - mierea obtinuta din nectarul plantelor;
    b) miere din secretie zaharoasa - mierea obtinuta in special din excretiile insectelor care se hranesc prin suctiune din plante (Hemiptera) pe sectiunile vii ale plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor;
    2.2. in functie de modul de producere si/sau de prezentare:
    a) miere in fagure - mierea depozitata de albine in celulele fagurilor fara larve (puieti), nou-construiti, sau pe peretii subtiri ai structurii fagurelui, obtinuta numai din ceara de albine si vanduta in faguri intregi capaciti sau in sectiuni de astfel de faguri;
    b) miere cu bucati de fagure sau bucati de fagure in miere - mierea care contine una sau mai multe bucati de fagure;
    c) miere scursa - mierea obtinuta prin drenarea fagurilor fara larve (puieti) deschisi (decapaciti);
    d) miere extrasa - mierea obtinuta prin centrifugarea fagurilor fara larve (puieti) deschisi (decapaciti);
    e) miere presata - mierea obtinuta prin presarea fagurilor fara larve (puieti), cu sau fara incalzire moderata la o temperatura de maximum 45 grade C;
    f) miere filtrata - mierea obtinuta prin indepartarea materiilor straine organice si anorganice, ceea ce duce la indepartarea, in mod semnificativ, a polenului.
    3. Mierea destinata industriei - mierea:
    a) care este adecvata pentru utilizare industriala sau ca ingredient in alte alimente care sunt ulterior procesate; si
    b) care poate:
    - sa prezinte un gust ori miros strain; sau
    - sa fi inceput sa fermenteze ori sa fi fermentat; sau
    - sa fi fost supraincalzita.

    ANEXA 2
    la norme

                   CARACTERISTICILE SI COMPOZITIA MIERII

    1. Mierea contine diferite tipuri de zaharuri, in special fructoza si glucoza, si alte substante, precum acizi organici, enzime si particule solide provenite din timpul colectarii mierii.
    - Culoarea mierii variaza de la tipul de miere aproape incolor pana la cel maro inchis.
    - Consistenta poate sa fie fluida, vascoasa sau partial ori integral cristalizata.
    - Gustul si aroma variaza in functie de planta de origine.
    2. In cazul in care se introduce pe piata ca miere sau cand se utilizeaza in orice produs destinat consumului uman, se interzice adaugarea in miere a oricarui ingredient alimentar, inclusiv a aditivilor alimentari, sau orice alt adaos cu exceptia mierii.
    Mierea nu trebuie sa contina, pe cat posibil, materii organice sau anorganice straine compozitiei sale. Cu exceptia pct. 3 din anexa nr. I la norme, mierea nu trebuie sa prezinte gusturi sau arome straine, nu trebuie sa fie in proces de fermentare, sa prezinte aciditate modificata artificial ori sa fi fost supusa unui procedeu de incalzire, astfel incat enzimele naturale sa fi fost fie distruse, fie inactivate in mod semnificativ.
    3. Fara a se aduce prejudicii prevederilor pct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I la norme, nu se poate indeparta polenul sau un alt element constitutiv al mierii, cu exceptia cazului in care acest lucru nu poate fi evitat in momentul indepartarii materiilor straine organice sau anorganice.
    4. In cazul in care se introduce pe piata ca miere sau cand se utilizeaza in orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici privind compozitia:

    4.1. Continutul in zaharuri
    4.1.1. Continutul de fructoza si glucoza (suma celor doua)
    - mierea din inflorescenta                                 minimum 60g/100g
    - mierea din secretie zaharoasa, amestecuri de miere       minimum 45g/100g
    din secretie zaharoasa si miere din inflorescenta

    4.1.2. Continutul de zaharoza
    - in general                                               maximum 5g/100g
    - salcam fals (Robinia pseudoacacia), lucerna              maximum 10g/100g
    (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii),
    French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus
    camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia
    milliganii), Citrus sp.
    - lavanda (Lavandula sp.), limba-mielului                  maximum 15g/100g
    (Borago officinalis)

    4.2. Umiditate
    - in general                                               maximum 20%
    - iarba-neagra (Calluna) si mierea destinata               maximum 23%
    industriei alimentare in general
    - mierea destinata industriei, obtinuta din iarba-neagra   maximum 25%
    (Calluna)

    4.3. Continutul de substante insolubile in apa
    - in general                                               maximum 0,1g/100g
    - miere presata                                            maximum 0,5g/100g

    4.4. Conductivitate electrica
    - mierea care nu este enumerata mai jos si amestecuri      maximum 0,8 mS/cm
    ale acestor tipuri de miere
    - mierea din secretie zaharoasa si mierea de castane,      maximum 0,8 mS/cm
    precum si amestecuri ale acestora, cu exceptia celor
    enumerate mai jos
    - exceptii: capsun (Arbustus unedo), bell heather
    (Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.), iarba-neagra
    (Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum),
    arborele de ceai (Melaleuca sp.)

    4.5. Aciditate libera
    - in general                                               maximum 50
                                                               miliechivalenti
                                                               acid la
                                                               1.000 grame
    - mierea destinata industriei                              maximum 80
                                                               miliechivalenti
                                                               acid la
                                                               1.000 grame

   4.6. Activitate diastazica si continut de
   hidroximetilfurfural (HMF) determinat dupa procesare si
   amestecare
    a) Activitate diastazica (scara Schade)
    - in general, cu exceptia mierii destinate industriei      minimum 8
    - tipuri de miere cu continut scazut de enzime naturale    minimum 3
    (de exemplu mierea de citrice) si
    cu un continut de HMF de maximum 15 mg/kg
    b) Continut de HMF
    - in general, cu exceptia mierii destinate industriei      maximum 40 mg/kg
                                                               [sub rezerva
                                                               prevederilor
                                                               lit. a) a doua
                                                               liniuta]
    - tipuri de miere cu origine declarata din regiuni         maximum 80 mg/kg
    cu clima tropicala si amestecuri de astfel de tipuri de
    miere



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 522/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 522 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu