E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 343 din 19 septembrie 2003

privind aprobarea normelor pentru acordarea licentei de transport feroviar si a certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania, precum si pentru acordarea autorizatiei si certificatului de operare pentru manevra agentilor economici care efectueaza numai operatiuni de manevra feroviara

ACT EMIS DE: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 688 din  1 octombrie 2003


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 7 alin. (3) lit. g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 89/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 4 lit. e) liniuta a 6-a din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea si functionarea Autoritatii Feroviare Romane - AFER, cu modificarile ulterioare, si ale art. 5 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 740/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului,
    avand in vedere si prevederile Directivei 91/440/CE, modificata prin Directiva 2001/12/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind dezvoltarea sistemului feroviar comunitar, ale Directivei 95/18/CE, modificata prin Directiva 2001/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind licentele operatorilor feroviari, si ale Directivei 2001/14/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind alocarea capacitatii infrastructurii feroviare, perceperea taxelor pentru utilizarea infrastructurii feroviare si certificarea sigurantei,

    ministrul transporturilor, constructiilor si turismului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    (1) Se aproba Normele pentru acordarea licentei de transport feroviar, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania, prevazute in anexa nr. 1.
    (2) Se aproba Normele pentru acordarea certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania, prevazute in anexa nr. 2.
    (3) Se aproba Normele pentru acordarea autorizatiei pentru manevra feroviara si a certificatului de operare pentru manevra, in vederea efectuarii numai a operatiunilor de manevra feroviara, prevazute in anexa nr. 3.
    Art. 2
    (1) Autoritatea responsabila cu acordarea licentelor de transport feroviar din Romania este Autoritatea Feroviara Romana - AFER, denumita in continuare AFER.
    (2) Acordarea licentelor de transport feroviar, a certificatelor de siguranta, a autorizatiilor pentru manevra feroviara si a certificatelor de operare pentru manevra se efectueaza de catre AFER in conformitate cu prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    (1) Licenta de transport feroviar insotita de certificatul de siguranta da dreptul operatorului de transport feroviar la accesul pe infrastructura feroviara si la facilitatile oferite de gestionarul infrastructurii, pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar, inclusiv a operatiunilor de manevra feroviara, in conditiile prevazute in contractul de acces incheiat cu gestionarul infrastructurii feroviare.
    (2) Autorizatia pentru manevra feroviara si certificatul de operare pentru manevra dau dreptul operatorului de manevra feroviara la accesul pe caile ferate din Romania pentru efectuarea numai a operatiunilor de manevra feroviara, cu respectarea reglementarilor specifice in vigoare privind activitatea de manevra.
    Art. 4
    Prin caile ferate din Romania se intelege infrastructura feroviara publica si privata deschisa circulatiei publice, precum si liniile ferate industriale racordate la infrastructura feroviara.
    Art. 5
    (1) Personalul AFER, posesor al legitimatiei speciale de control si inspectie de stat, verifica, pe durata valabilitatii licentelor de transport feroviar, a certificatelor de siguranta, autorizatiilor pentru manevra feroviara si a certificatelor de operare pentru manevra, daca sunt respectate cerintele care au stat la baza acordarii acestora.
    (2) Daca se constata nerespectarea cerintelor care au stat la baza acordarii documentelor prevazute la alin. (2) al art. 2, incalcari grave sau repetate ale reglementarilor specifice in activitatea operatorilor de transport feroviar ori a operatorilor de manevra feroviara, AFER suspenda sau retrage licenta de transport feroviar, certificatul de siguranta, autorizatia pentru manevra feroviara ori certificatul de operare pentru manevra, dupa caz.
    Art. 6
    Activitatile specifice pentru acordarea licentelor de transport feroviar, a certificatelor de siguranta, autorizatiilor pentru manevra feroviara si a certificatelor de operare pentru manevra, precum si pentru vizarea anuala, anularea suspendarii sau eliberarea de duplicate se efectueaza de catre AFER, pe baza de tarife.
    Art. 7
    (1) Lista operatorilor de transport feroviar licentiati si a operatorilor de manevra feroviara autorizati, precum si certificatele de siguranta si certificatele de operare pentru manevra obtinute de acestia se publica in Buletinul AFER.
    (2) Suspendarea, anularea suspendarii si retragerea licentelor de transport feroviar, autorizatiilor pentru manevra feroviara, certificatelor de siguranta si a certificatelor de operare pentru manevra se publica in Buletinul AFER.
    Art. 8
    Procedurile specifice ale AFER privind acordarea, suspendarea, anularea suspendarii sau retragerea licentelor de transport feroviar, a certificatelor de siguranta, a autorizatiilor pentru manevra feroviara si a certificatelor de operare pentru manevra, precum si pentru obtinerea vizei anuale, aprobate prin decizie a directorului general, sunt publicate in Buletinul AFER.
    Art. 9
    Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 10
    AFER, gestionarul de infrastructura feroviara, operatorii de transport feroviar licentiati si operatorii de manevra feroviara autorizati vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 11
    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage raspunderea juridica potrivit legii.
    Art. 12
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului transporturilor nr. 778/1998 privind aprobarea Normelor pentru acordarea licentei de transport feroviar si a certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport public sau in interes propriu pe caile ferate romane, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 29 din 27 ianuarie 1999, isi inceteaza aplicabilitatea.
    Art. 13
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare dupa 30 de zile de la data publicarii.

         p. Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului,
                            Sergiu Sechelariu,
                             secretar de stat

    ANEXA 1

                                  NORME
pentru acordarea licentei de transport feroviar, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Serviciile de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania, denumite in continuare servicii de transport feroviar, pot fi efectuate numai de catre operatori care detin licenta de transport feroviar si certificat de siguranta.
    (2) In sensul prezentelor norme, termenii de specialitate se definesc dupa cum urmeaza:
    a) operator de transport feroviar - persoana juridica romana cu capital de stat si/sau privat a carei activitate principala consta in efectuarea de servicii de transport feroviar de calatori si/sau de marfa pe caile ferate din Romania, tractiunea fiind asigurata obligatoriu de acesta; termenul denumeste, de asemenea, si agentii economici care asigura numai tractiunea;
    b) licenta de transport feroviar - document acordat unui agent economic intern de autoritatea responsabila cu licentierea, prin care se atesta ca poate efectua servicii de transport feroviar, inclusiv operatiuni de manevra feroviara. Prin licenta de transport feroviar operatorul poate fi limitat la efectuarea unor tipuri de servicii de transport feroviar;
    c) certificat de siguranta - document prin care se atesta ca un operator de transport feroviar, detinator al licentei, poate sa execute un tip de serviciu de transport feroviar pe sectii de circulatie ale cailor ferate din Romania;
    d) servicii urbane si suburbane - serviciile de transport feroviar care raspund nevoilor de transport ale unui centru urban si, respectiv, nevoilor de transport intre acest centru si periferiile sale;
    e) servicii regionale - serviciile de transport feroviar destinate sa raspunda nevoilor de transport feroviar intr-o regiune.
    Art. 2
    (1) Sunt exclusi de la prevederile prezentelor norme agentii economici care:
    a) efectueaza exclusiv servicii de transport feroviar de calatori pe cai ferate locale sau regionale independente;
    b) efectueaza exclusiv servicii de transport feroviar urban sau suburban de calatori;
    c) desfasoara activitati limitate la servicii de transport de marfa pe cai ferate regionale care nu sunt incluse in reteaua sistemului feroviar national conventional;
    d) realizeaza numai activitati de transport de marfa si/sau de calatori pe o infrastructura feroviara privata, care exista doar pentru activitati de transport ale proprietarului de infrastructura feroviara.
    (2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) reglementarile de exploatare se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 3
    (1) Nu intra in sfera de aplicare a prezentelor norme transportul tehnologic efectuat de gestionarul infrastructurii feroviare deschise circulatiei publice, pentru mentinerea acesteia in parametrii de functionare.
    (2) Transporturile prevazute la alin. (1) se efectueaza in baza unei autorizatii speciale emise de AFER.
    Art. 4
    (1) Licenta de transport feroviar se acorda in mod nediscriminatoriu, in conditiile prezentelor norme.
    (2) Licenta de transport feroviar este un document cu regim special, nominal si netransmisibil.
    Art. 5
    Operatorii de transport feroviar, posesori de licenta de transport feroviar si certificat de siguranta, sunt inregistrati de AFER in Registrul operatorilor de transport feroviar.

    CAP. 2
    Acordarea si valabilitatea licentei de transport feroviar

    Art. 6
    Licenta de transport feroviar poate fi acordata persoanelor juridice romane cu capital de stat sau privat, care au ca principal obiect de activitate transportul pe calea ferata si care fac dovada catre AFER a detinerii resurselor financiare si logistice necesare desfasurarii activitatii de transport feroviar in conditii de siguranta a circulatiei si de securitate a bunurilor incredintate la transport, precum si in ceea ce priveste acoperirea responsabilitatilor lor civile.
    Art. 7
    (1) Licenta de transport feroviar se acorda agentilor economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    a) detin, in proprietate sau cu chirie, material rulant motor pentru remorcarea trenurilor sau trenuri automotoare, cu caracteristicile tehnice si de dotare impuse de prescriptiile de siguranta circulatiei feroviare, de securitatea transporturilor si de calitatea serviciilor de transport feroviar, de sanatatea oamenilor si de protectia mediului, prevazute in actele normative in vigoare;
    b) detin, in proprietate sau cu chirie, material rulant tractat pentru efectuarea de servicii de transport feroviar in interes public, cu caracteristicile tehnice si de dotare impuse de prescriptiile de siguranta circulatiei feroviare, de securitatea transporturilor si de calitatea serviciilor de transport feroviar, de sanatatea oamenilor si de protectia mediului, prevazute in actele normative in vigoare;
    c) au personal propriu de specialitate pentru conducerea materialului rulant motor, care asigura remorcarea trenurilor, deservirea trenurilor, efectuarea operatiunilor de manevra, de pregatire si de verificare tehnica a trenurilor; personalul trebuie sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic, calificat si autorizat in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare, pentru functiile pe care le exercita;
    d) se angajeaza sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a circulatiei si a manevrei trenurilor, stabilite pentru accesul si circulatia pe infrastructura feroviara in conditii de siguranta a circulatiei si de securitate a transporturilor, precum si cerintele aplicabile tuturor operatorilor de transport feroviar, destinate sa ofere avantaje sau protectie consumatorilor;
    e) au personal desemnat cu atributii in organizarea si conducerea activitatii de transport feroviar si de siguranta a circulatiei, cu pregatire profesionala in domeniul feroviar, care a lucrat cel putin 2 ani in activitati de transport feroviar si este atestat de catre AFER;
    f) asigura instruirea si perfectionarea personalului propriu cu responsabilitati in siguranta circulatiei in centre autorizate de catre AFER;
    g) asigura efectuarea reviziilor tehnice pentru materialul rulant pe care il detin si il utilizeaza in activitatea de transport feroviar, conform reglementarilor specifice in vigoare;
    h) asigura intretinerea si repararea materialului rulant pe care il detin si il utilizeaza, in unitati autorizate de catre AFER;
    i) au structuri organizatorice si dotari necesare pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar pentru care solicita licenta de transport feroviar, adecvate implementarii si mentinerii unui sistem al calitatii, in conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 9001/2001;
    j) au consilier de siguranta pentru transportul marfurilor periculoase, certificat conform reglementarilor specifice in vigoare, daca solicita autorizatie pentru transport de marfuri periculoase;
    k) nu sunt in procedura de faliment;
    l) demonstreaza ca pot face fata obligatiilor financiare pentru o perioada de cel putin 12 luni;
    m) persoanele din conducerea executiva a operatorului de transport feroviar nu au suferit condamnari pentru fapte penale grave si nu le este interzisa exercitarea unor drepturi civile;
    n) demonstreaza ca pot face fata obligatiilor contractuale privind despagubirile pentru pagube produse tertilor, calatorilor, bagajelor, marfurilor si mesageriei in caz de accident sau eveniment feroviar.
    (2) Operatorii de transport feroviar care asigura numai tractiunea trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la alin. (1), mai putin cele de la lit. b) si j).
    Art. 8
    (1) In vederea asigurarii protectiei beneficiarilor serviciilor de transport feroviar prin crearea de oferte concurente de servicii pe toata reteaua feroviara existenta in Romania in conditii nediscriminatorii pentru toti operatorii de transport feroviar, acestia trebuie sa indeplineasca suplimentar fata de conditiile specificate la art. 7 urmatoarele conditii de dotare minimala si de oferta minimala de servicii:
    a) parcul activ de locomotive sa cuprinda:
    - 30% locomotive in proprietate la momentul licentierii;
    - 50% locomotive in proprietate dupa primul an de activitate;
    b) volumul anual de marfuri transportate, exprimat in tone brute km, sa fie realizat in proportie de minimum 10% in servicii oferite in trenuri locale de sectie, in cazul operatorilor de transport feroviar care presteaza servicii de transport marfa;
    c) volumul anual de calatori transportati, exprimat in calatori km, sa fie realizat in proportie de minimum 30% in trenuri personale pe sectii de circulatie in afara magistralelor feroviare, in cazul operatorilor de transport feroviar care presteaza servicii de transport calatori.
    (2) Pentru operatorii de transport feroviar licentiati pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, prevederile alin. (1) se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2004.
    Art. 9
    Licenta de transport feroviar se acorda pentru o perioada de 5 ani si este valabila in conditiile vizarii sale anuale.
    Art. 10
    Modelul licentei de transport feroviar este prevazut in anexa A la prezentele norme.
    Art. 11
    Pentru obtinerea licentei de transport feroviar persoana juridica solicitanta trebuie sa depuna la AFER o cerere, conform modelului din anexa B la prezentele norme, insotita de un dosar cu urmatoarele documente:
    a) copie a actului legal de constituire ca persoana juridica;
    b) copie a statutului societatii comerciale, din care sa rezulte ca are ca principal obiect de activitate transportul de calatori, de marfuri si/sau de alte bunuri pe calea ferata, dupa caz;
    c) copie a certificatului de inmatriculare la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti;
    d) dovada ca detine in proprietate material rulant motor si tractat cu care se executa activitatea de transport feroviar - copie de pe actul de vanzare-cumparare, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, actul de donatie sau orice alt act legal care atesta ca vehiculul este in proprietatea solicitantului sau documentul legal care atesta detinerea in folosinta, copie de pe contractul de inchiriere, contractul de leasing sau orice alt document legal, dupa caz, pentru materialul rulant motor si tractat cu care se executa activitatea de transport feroviar;
    e) angajamentul intocmit conform modelului prevazut in anexa C la prezentele norme;
    f) lista cuprinzand numele responsabililor atestati, desemnati cu atributii in organizarea si conducerea activitatii de transport feroviar si de siguranta circulatiei, in care se vor mentiona, pentru fiecare persoana, pregatirea profesionala si experienta in domeniul feroviar;
    g) dovada ca instruirea si perfectionarea personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei se fac in centre autorizate de AFER;
    h) copie a autorizatiilor de furnizor feroviar ale agentilor economici la care se executa intretinerea materialului rulant din dotare;
    i) organigrama din care sa rezulte structura organizatorica necesara pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar, copie a documentului privind stadiul implementarii sistemului calitatii SR EN ISO 9001/2001, eliberat de un organism de certificare notificat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului in conditiile prevazute in Hotararea Guvernului nr. 850/2003 privind interoperabilitatea sistemului de transport feroviar conventional din Romania cu sistemul de transport feroviar conventional transeuropean;
    j) copie a certificatului de consilier de siguranta la transportul marfurilor periculoase, pentru personalul cu atributii in acest sens, daca se solicita autorizatie pentru transportul de marfuri periculoase;
    k) dovada catre AFER a detinerii resurselor financiare si logistice necesare desfasurarii activitatii de transport feroviar in conditii de siguranta a circulatiei si de securitate a bunurilor incredintate la transport, precum si in ceea ce priveste acoperirea responsabilitatilor ei civile (un solicitant nu este considerat corespunzator din punct de vedere financiar daca datoreaza arierate provenite din impozite sau fonduri de asigurari sociale rezultate ca urmare a activitatii sale); copie de pe conturile anuale sau bilantul anual depus conform legii si, dupa caz, de pe bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs, precum si documente in care sunt cuprinse informatii despre resursele financiare disponibile, adica depozitele bancare, avansurile autorizate in contul curent, fondurile si elementele de activ mobilizate cu titlu de garantie, capitalul de exploatare, costurile de achizitie si avansurile pentru mijloacele de transport, pentru terenuri, cladiri, instalatii si material rulant, sarcini care greveaza asupra patrimoniului solicitantului;
    l) contractul pentru raspundere civila fata de terti, pentru asigurarea calatorilor, marfii si/sau a coletelor din transporturile de mesagerie si coletarie, in caz de accidente si evenimente feroviare produse in activitatea de transport feroviar, incheiat cu o firma de asigurari acreditata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
    m) alte documente care sa justifice indeplinirea conditiilor prevazute la art. 7 si 8;
    n) dovada ca persoanele din conducerea executiva a operatorului de transport feroviar nu au suferit condamnari pentru fapte penale grave si nu le este interzisa exercitarea unor drepturi civile; nu au fost condamnate pentru infractiuni grave in domeniul legislativ specific, aplicabil transportului, nu au fost condamnate pentru infractiuni grave sau repetate in obligatii care decurg din dreptul social sau din dreptul muncii, inclusiv obligatiile cu titlu legislativ in materie de protectia muncii, sau obligatii ce decurg din reglementarile vamale, in cazul unei societati care doreste sa execute activitati de transport transfrontalier de marfa supuse procedurilor vamale si nu le este interzisa exercitarea unor drepturi civile;
    o) dovada platii tarifului pentru verificarea documentelor in vederea acordarii licentei de transport feroviar.
    Art. 12
    (1) Acordarea licentei de transport feroviar se efectueaza de catre AFER in cel mult 3 luni de la data depunerii cererii de solicitare a licentei si a dosarului cu documente.
    (2) Decizia de neacordare a licentei va fi motivata in scris de catre AFER.
    (3) Daca solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor mentionate in decizia de neacordare a licentei, AFER va elibera licenta de transport feroviar solicitata.
    Art. 13
    (1) Cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data expirarii vizei anuale a licentei de transport feroviar operatorul de transport feroviar va cere in scris AFER acordarea unei noi vize anuale. Cererea va fi insotita de dovada platii tarifului aferent acordarii vizei anuale.
    (2) In situatia in care au intervenit modificari in documentele prezentate la acordarea licentei de transport feroviar, operatorul de transport feroviar are obligatia sa prezinte o data cu cererea de solicitare a vizei anuale documentele prevazute in procedurile specifice ale AFER mentionate la art. 8 din ordin.
    (3) AFER va comunica in scris, in termen de 30 de zile calendaristice, decizia privind acordarea sau neacordarea vizei anuale. Decizia de neacordare va fi motivata in scris de catre AFER.
    Art. 14
    Daca operatorul de transport feroviar isi modifica situatia juridica sau doreste modificarea/extinderea activitatilor sale, AFER poate acorda o noua licenta de transport feroviar, cu respectarea prevederilor prezentelor norme.

    CAP. 3
    Suspendarea si retragerea licentei de transport feroviar

    Art. 15
    (1) In perioada de valabilitate a licentei de transport feroviar AFER va verifica prin actiuni de control si inspectie de stat modul in care sunt respectate si indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia, iar in cazul in care constata ca detinatorul licentei nu mai respecta sau nu mai indeplineste una ori mai multe conditii, licenta se suspenda.
    (2) In cazul in care operatorul de transport feroviar face dovada eliminarii neconformitatilor care au condus la suspendarea licentei de transport feroviar, precum si dovada platii tarifului aferent verificarii eliminarii acestor neconformitati, AFER va anula suspendarea licentei. Perioada de suspendare nu prelungeste durata de valabilitate a licentei.
    (3) In cazul in care neconformitatile care au condus la suspendarea licentei de transport feroviar nu au fost eliminate in termenul stabilit prin procedurile specifice ale AFER prevazute la art. 8 din ordin, licenta se retrage.
    Art. 16
    In cazul in care se constata incalcari grave sau repetate ale reglementarilor specifice transportului feroviar, precum si in caz de incapacitate financiara, licenta de transport feroviar se retrage.
    Art. 17
    Licenta de transport feroviar se suspenda sau se retrage, dupa caz, si ca urmare a unor incalcari grave ori repetate ale obligatiilor financiare fata de bugetul de stat.
    Art. 18
    (1) Suspendarea sau retragerea licentei de transport feroviar atrage si suspendarea sau retragerea certificatului de siguranta.
    (2) Pe perioada suspendarii licentei de transport feroviar operatorul de transport feroviar nu mai poate efectua serviciile de transport feroviar pentru care a obtinut licenta.
    Art. 19
    Daca detinatorul licentei de transport feroviar nu si-a inceput activitatea in decurs de 6 luni de la data acordarii licentei sau si-a intrerupt activitatea pentru o perioada de 6 luni consecutive, licenta se retrage.
    Art. 20
    La suspendarea sau retragerea licentei de transport feroviar operatorul de transport feroviar este obligat sa depuna la AFER originalul documentului in cel mult 5 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei de suspendare/retragere.
    Art. 21
    In cazul retragerii licentei de transport feroviar, acordarea unei noi licente se va face in baza unei noi cereri.
    Art. 22
    Operatorului de transport feroviar caruia i s-a retras de doua ori licenta de transport feroviar nu i se va mai elibera o noua licenta, daca retragerile s-au datorat unor incalcari grave sau repetate ale reglementarilor specifice transportului feroviar.
    Art. 23
    (1) In cazul in care pe perioada de valabilitate a licentei de transport feroviar se constata faptul ca operatorul de transport feroviar nu mai indeplineste conditia privind capacitatea financiara si i s-a suspendat sau retras licenta, la solicitarea acestuia, AFER poate acorda o licenta temporara de transport feroviar, o singura data, numai daca sunt respectate reglementarile specifice privind siguranta circulatiei pe caile ferate din Romania.
    (2) Licenta temporara de transport feroviar este valabila pentru o perioada de maximum 3 luni de la data acordarii acesteia.
    Art. 24
    AFER retrage licenta de transport feroviar si atunci cand impotriva unui operator de transport feroviar a fost inceputa o procedura de declarare a falimentului sau alte proceduri similare, daca acesta nu prezinta dovezi obiective privind restructurarea financiara, prevazute in procedura de faliment.

    CAP. 4
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 25
    (1) AFER avizeaza in scris gestionarul infrastructurii feroviare despre retragerea, suspendarea sau anularea suspendarii, dupa caz, a licentelor operatorilor de transport feroviar.
    (2) Dupa primirea avizarii gestionarul infrastructurii feroviare va ridica sau va acorda accesul pe infrastructura feroviara, dupa caz, operatorilor de transport feroviar in cauza.
    Art. 26
    In termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, operatorii de transport feroviar licentiati pana la aceasta data trebuie sa detina, in mod obligatoriu, in proprietate material rulant de tractiune in conformitate cu art. 8 alin. (1) si cel putin o unitate pentru asigurarea intretinerii materialului rulant din dotare; in caz contrar AFER va retrage licentele de transport feroviar ale acestor operatori.
    Art. 27
    (1) Toti operatorii de transport feroviar licentiati au obligatia de a comunica lunar la AFER, in scris, pana la data de 15 a lunii, volumul de transport realizat pe categorii de marfuri pentru transportul feroviar de marfa si pe categorii de trenuri pentru transportul feroviar de calatori, precum si structura parcului de material rulant utilizat in luna precedenta.
    (2) Modelele formularelor pentru raportarea datelor de mai sus se stabilesc de catre AFER prin proceduri specifice proprii si vor fi publicate in Buletinul AFER.
    Art. 28
    Pentru verificarea autenticitatii documentelor prezentate in copie, la solicitarea AFER, operatorul de transport feroviar va prezenta originalele documentelor respective.
    Art. 29
    (1) Eventualele contestatii privind decizia de neacordare, suspendare, retragere sau nevizare anuala, dupa caz, a licentei de transport feroviar se depun la AFER in termen de 5 zile lucratoare de la primirea comunicarii scrise.
    (2) Solutionarea contestatiilor se va face de catre Consiliul de conducere al AFER, in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora.
    Art. 30
    (1) Pierderea sau deteriorarea licentei de transport feroviar se comunica de catre operatorul de transport feroviar la AFER, in termen de 15 zile calendaristice de la data constatarii.
    (2) In acest caz AFER va elibera un duplicat al licentei de transport feroviar.
    Art. 31
    Anexele A - C fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA A
    la norme

    (recto)

                                 ROMANIA
          MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
                   AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER

                                 LICENTA
                          de transport feroviar

                        Seria .... nr. ..........

    In conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 89/1999, cu modificarile ulterioare, si ale Ordonantei Guvernului nr. 95/1998 privind infiintarea unor institutii publice in subordinea Ministerului Transporturilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 3/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
...............................................................................
                            (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ...................., str. ............................ nr. ....., judetul (sectorul) ............., inregistrata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti la nr. ........, este autorizata sa efectueze, in calitate de operator de transport feroviar, urmatoarele servicii de transport feroviar (inclusiv operatiuni de manevra feroviara):
...............................................................................
...............................................................................
                           (de calatori, de marfa)
    Prezenta licenta de transport feroviar este valabila pentru o perioada de 5 ani de la data eliberarii, in conditiile vizarii ei anuale.

          Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului,
          ........................................................

                                            Autoritatea Feroviara Romana - AFER
                                                      Director general,
                                            ...................................
                                              (numele, prenumele, semnatura si
                                                     stampila unitatii)

    Data eliberarii
    ...............

    (verso)

    Posesorul licentei de transport feroviar are urmatoarele obligatii:
    1. sa anunte Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea licentei, data inceperii efective sau, dupa caz, a intreruperii activitatii de transport feroviar;
    2. sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a activitatii de transport feroviar;
    3. sa accepte supravegherea respectarii reglementarilor specifice in vigoare referitoare la desfasurarea operatiunilor de transport feroviar prin actiuni de control si inspectie de stat, in baza conventiilor incheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
    4. sa permita accesul in unitatile si pe toate mijloacele de transport feroviar proprii al personalului Autoritatii Feroviare Romane - AFER, pe baza legitimatiei speciale de control si inspectie de stat, emisa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si sa furnizeze, la cerere, datele, informatiile si documentele necesare verificarii modului de indeplinire a conditiilor care au stat la baza eliberarii licentei de transport feroviar.
    Posesorul licentei de transport feroviar are urmatoarele drepturi:
    1. sa solicite obtinerea certificatului de siguranta pentru una sau mai multe sectii de circulatie de pe infrastructura feroviara;
    2. are acces pe infrastructura feroviara si la facilitatile oferite de aceasta pentru efectuarea serviciului de transport feroviar mentionat in licenta, inclusiv a operatiunilor de manevra feroviara, dupa obtinerea certificatului de siguranta, in conditiile prevazute in contractul de acces incheiat cu gestionarul infrastructurii feroviare.

                              VIZE ANUALE

 ______________________________________________________________________________
| Valabila pana | Valabila pana | Valabila pana | Valabila pana | Valabila pana|
|  la data de   |  la data de   |  la data de   |  la data de   |  la data de  |
| ............. | ............. | ............. | ............. | ............ |
|   DIRECTOR    |   DIRECTOR    |   DIRECTOR    |   DIRECTOR    |   DIRECTOR   |
|   GENERAL     |   GENERAL     |   GENERAL     |   GENERAL     |   GENERAL    |
| ............. | ............. | ............. | ............. | ............ |
|     L.S.      |     L.S.      |     L.S.      |     L.S.      |     L.S.     |
|_______________|_______________|_______________|_______________|______________|

    ANEXA B
    la norme

                                CERERE
            pentru obtinerea licentei de transport feroviar

     ..........................................................................,
                             (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ........................., str. ............ nr. ...., judetul (sectorul) ..............., telefon .............., fax .............., inregistrata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti la nr. ....................., avand codul fiscal nr. ............. si contul nr. ................, deschis la Banca ........................., filiala ..............................., reprezentata prin
...............................................................................,
                         (numele, prenumele si functia)
solicit acordarea licentei de transport feroviar pentru efectuarea urmatoarelor servicii de transport feroviar (inclusiv operatiuni de manevra feroviara):
................................................................................
.............................................................................. .
                            (de calatori, de marfa)
    Se anexeaza documentele justificative conform art. 11 din Normele pentru acordarea licentei de transport feroviar, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania.

    Data ...............

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                       solicitantului, stampila unitatii)

    ANEXA C
    la norme

                                 ANGAJAMENT

    ...........................................................................,
                             (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ................, str. ................... nr. .....,
reprezentata prin .............................................................,
                                 (numele, prenumele si functia)
se angajeaza ca pe perioada de valabilitate a licentei de transport feroviar:
    1. sa anunte Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordarii licentei de transport feroviar;
    2. sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a circulatiei si a manevrei trenurilor, stabilite pentru accesul si circulatia pe infrastructura feroviara publica in conditii de siguranta a circulatiei si de securitate a transporturilor;
    3. sa comunice Autoritatii Feroviare Romane - AFER data inceperii si, dupa caz, data intreruperii si a reluarii activitatii de transport feroviar;
    4. sa respecte prevederile reglementarilor specifice transportului feroviar pe caile ferate romane si in trafic international;
    5. sa respecte cerintele aplicabile tuturor operatorilor de transport feroviar destinate a oferi avantaje sau protectie consumatorilor;
    6. sa numeasca in conducerea executiva persoane care indeplinesc conditiile stabilite prin Normele pentru acordarea licentei de transport feroviar, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania;
    7. sa publice in Buletinul AFER principiile tarifare sau tarifele corespunzatoare serviciilor de transport pe care le ofera;
    8. sa accepte supravegherea respectarii reglementarilor specifice in vigoare referitoare la desfasurarea operatiunilor de transport feroviar, prin actiuni de control si inspectie de stat in baza conventiilor incheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
    9. sa permita accesul in unitatile si pe toate mijloacele de transport feroviar proprii pentru personalul Autoritatii Feroviare Romane - AFER, pe baza legitimatiei speciale de control si inspectie de stat, emisa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si sa furnizeze, la cerere, datele, informatiile si documentele necesare verificarii modului de indeplinire a conditiilor care au stat la baza eliberarii licentei de transport feroviar;
    10. sa comunice lunar Autoritatii Feroviare Romane - AFER, in scris, pana la data de 15 a lunii, volumul de transport realizat pe categorii de marfuri pentru transportul feroviar de marfa si pe categorii de trenuri pentru transportul feroviar de calatori, precum si structura parcului de material rulant utilizat, pentru luna precedenta.

    Data ...............

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                      solicitantului, stampila unitatii)

    ANEXA 2

                                  NORME
pentru acordarea certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania

    Art. 1
    (1) Certificatul de siguranta se acorda operatorilor de transport feroviar, romani sau straini, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    a) detin licenta de transport feroviar valabila pentru tipul de serviciu de transport feroviar pentru care solicita acordarea certificatului de siguranta;
    b) au personal de specialitate pentru conducerea materialului rulant de tractiune, insotirea trenurilor, efectuarea operatiunilor de manevra, pregatirea si verificarea tehnica a trenurilor pentru efectuarea tipului de serviciu feroviar pe sectiile de circulatie pentru care solicita certificatul de siguranta, dupa caz, apt din punct de vedere medical si psihologic, calificat si autorizat in conformitate cu reglementarile specifice transportului feroviar, pentru functiile pe care le exercita;
    c) asigura instruirea si perfectionarea personalului propriu cu responsabilitati in siguranta circulatiei in centre autorizate de catre AFER;
    d) detin material rulant de tractiune inmatriculat, revizuit tehnic si corespunzator pentru efectuarea tipului de serviciu de transport feroviar pe sectiile de circulatie pentru care au solicitat eliberarea certificatului de siguranta;
    e) asigura efectuarea reviziilor tehnice pentru materialul rulant din parcul propriu, conform reglementarilor specifice in vigoare;
    f) asigura intretinerea si repararea materialului rulant din dotare in unitati autorizate de catre AFER;
    g) au consilier de siguranta pentru transportul marfurilor periculoase, certificat conform reglementarilor specifice transportului feroviar, daca efectueaza transport de marfuri periculoase.
    (2) Pentru operatorii de transport feroviar licentiati intr-un stat membru al Uniunii Europene, licenta de transport feroviar eliberata de o autoritate responsabila cu licentierea din aceste state este valabila in vederea acordarii certificatului de siguranta pentru efectuarea serviciilor de transport pe caile ferate din Romania, pe baza de reciprocitate, in conditiile reglementarilor internationale din acordurile si conventiile la care Romania este parte.
    Art. 2
    Certificatul de siguranta se acorda pentru o perioada de minimum 3 luni si maximum un an, fara a depasi perioada de valabilitate a licentei de transport feroviar.
    Art. 3
    Modelul certificatului de siguranta este prevazut in anexa A la prezentele norme.
    Art. 4
    Pentru obtinerea certificatului de siguranta, operatorul de transport feroviar detinator de licenta de transport feroviar trebuie sa depuna la AFER o cerere conform modelului din anexa B la prezentele norme, insotita de un dosar cu urmatoarele documente:
    a) copie a licentei de transport feroviar;
    b) documentatia intocmita conform anexei C la prezentele norme, pentru tipul de serviciu de transport feroviar solicitat;
    c) dovada ca instruirea si perfectionarea personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei se fac in centre autorizate de AFER;
    d) copie a certificatului de consilier de siguranta la transportul marfurilor periculoase, pentru personalul cu atributii in acest sens, daca efectueaza transportul de marfuri periculoase;
    e) lista cuprinzand denumirile unitatilor proprii de intretinere si/sau de reparare a materialului rulant din dotare sau, dupa caz, contractele incheiate cu alte unitati de reparare a materialului rulant;
    f) angajamentul intocmit conform modelului prevazut in anexa D la prezentele norme;
    g) dovada platii tarifului pentru verificarea documentelor in vederea acordarii certificatului de siguranta.
    Art. 5
    (1) Acordarea certificatului de siguranta se efectueaza de catre AFER in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii de solicitare a certificatului si a dosarului cu documente.
    (2) Decizia de neacordare a certificatului de siguranta va fi motivata in scris de catre AFER.
    (3) Daca solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor mentionate in decizia de neacordare a certificatului, AFER va elibera certificatul de siguranta solicitat.
    Art. 6
    (1) In perioada de valabilitate a certificatului de siguranta AFER va verifica prin actiuni de control si inspectie de stat, in unitatile si pe mijloacele de transport ale operatorului de transport feroviar, modul in care sunt respectate sau indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acestuia, iar in cazul in care constata ca detinatorul certificatului nu mai respecta sau nu mai indeplineste una sau mai multe conditii, certificatul se suspenda.
    (2) In cazul in care operatorul de transport feroviar face dovada eliminarii neconformitatilor care au condus la suspendarea certificatului de siguranta, precum si dovada platii tarifului aferent verificarii eliminarii acestor neconformitati, AFER va anula suspendarea certificatului. Perioada de suspendare nu prelungeste durata de valabilitate a certificatului de siguranta.
    (3) In cazul in care neconformitatile care au condus la suspendarea certificatului de siguranta nu au fost eliminate in termenul stabilit prin procedurile specifice ale AFER prevazute la art. 8 din ordin, certificatul se retrage.
    Art. 7
    In cazul in care se constata incalcari grave sau repetate ale reglementarilor specifice transportului feroviar pe anumite sectii/rute de circulatie ori pentru anumite mijloace de tractiune inscrise in anexele certificatului de siguranta, certificatul sau una ori mai multe anexe ale acestuia, dupa caz, se retrag.
    Art. 8
    (1) Certificatul de siguranta se suspenda sau se retrage si in cazul suspendarii sau retragerii licentei de transport feroviar.
    (2) Pe perioada suspendarii certificatului de siguranta ori a uneia sau mai multor anexe al acestuia, operatorul de transport feroviar nu mai poate efectua serviciile de transport feroviar pe sectiile/rutele de circulatie sau cu mijloacele de tractiune respective.
    Art. 9
    La suspendarea sau retragerea certificatului de siguranta operatorul de transport feroviar este obligat sa depuna la AFER originalul documentului in cel mult 5 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei de suspendare/retragere.
    Art. 10
    In cazul retragerii certificatului de siguranta acordarea unui nou certificat se face in baza unei noi cereri.
    Art. 11
    (1) AFER avizeaza in scris gestionarul infrastructurii feroviare despre retragerea, suspendarea sau anularea suspendarii, dupa caz, a certificatelor de siguranta ori a uneia sau mai multor anexe ale acestora ale operatorilor de transport feroviar licentiati.
    (2) Dupa primirea avizarii gestionarul infrastructurii feroviare va ridica sau va acorda acces pe infrastructura feroviara, dupa caz, operatorilor de transport feroviar in cauza.
    Art. 12
    Pentru verificarea autenticitatii documentelor prezentate in copie, la solicitarea AFER, operatorul de transport feroviar va prezenta originalele documentelor respective.
    Art. 13
    (1) Eventualele contestatii privind decizia de neacordare, suspendare sau retragere, dupa caz, a certificatului de siguranta se depun la AFER in termen de 5 zile lucratoare de la primirea comunicarii scrise.
    (2) Solutionarea contestatiilor se va face de catre Consiliul de conducere al AFER, in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora.
    Art. 14
    (1) Pierderea sau deteriorarea certificatului de siguranta se comunica de catre operatorul de transport feroviar al AFER, in termen de 15 zile calendaristice de la data constatarii.
    (2) In acest caz AFER va elibera un duplicat al certificatului de siguranta.
    Art. 15
    Acordarea, suspendarea, anularea suspendarii si retragerea certificatelor de siguranta se publica in Buletinul AFER.
    Art. 16
    Anexele A - D fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA A
    la norme

    (recto)

                                 ROMANIA
          MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
                   AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER

                        CERTIFICAT DE SIGURANTA
pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania

                      Seria ...... nr. .........

    ...........................................................................,
                             (persoana juridica)
posesoare a Licentei de transport feroviar seria ...... nr. ............., este autorizata sa efectueze servicii de transport feroviar (inclusiv operatiuni de manevra feroviara)
...............................................................................
...............................................................................
                            (de calatori, de marfa)
pe sectiile/rutele de circulatie de pe infrastructura cailor ferate din Romania, prevazute in anexa nr. I la prezentul certificat de siguranta, in conditiile tehnice mentionate pe verso.

    Data eliberarii .............
    Valabil pana la .............

                             Director general,
             ...................................................
             (numele, prenumele, semnatura si stampila unitatii)

    (verso)

                            CONDITIILE TEHNICE
              pentru care a fost emis certificatul de siguranta

    Sistemul de remorcare*):
    ...........................................................................
                           (abur, diesel, electric)
    Viteza maxima de circulatie:
    ...........................................................................
    Tonajul maxim admis si lungimea maxima admisa:
    ...........................................................................
    Tipul vagoanelor*):
    ...........................................................................

------------
    *) Seria si numarul locomotivelor se regasesc in anexa nr. II la certificatul de siguranta.
    *) a) Pentru transportul feroviar de marfuri se inscrie, dupa caz, vagoane pentru: marfuri generale, marfuri pentru care sunt necesare vagoane de constructie speciala (produse petroliere, acizi, gaze lichefiate, ciment in vrac, cereale, carbuni, autovehicule, produse de cariera, perisabile, autotrenuri, semiremorci; cutii mobile, containere etc.), marfuri periculoase (explozivi, materii toxice, radioactive etc.), marfuri agabaritice etc.
    b) Pentru transportul feroviar de calatori se inscrie, dupa caz: vagoane-clasa, vagoane cuseta, vagoane de dormit, vagoane-restaurant, vagoane-posta, vagoane de bagaje, vagoane speciale, automotoare (remorci) etc.

    ANEXA 1
    la Certificatul de siguranta seria ... nr. ...

                         SECTIILE/RUTELE DE CIRCULATIE
pe care operatorul de transport este autorizat sa efectueze servicii de transport feroviar

_____________________________________________________
Nr.              Sectia/Ruta de circulatie
crt.
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

                   Autoritatea Feroviara Romana - AFER
                                 Director,
                   ...................................
                      (numele, prenumele, semnatura
                          si stampila unitatii)

    ANEXA 2
    la Certificatul de siguranta seria ... nr. ...

                           MATERIALUL RULANT MOTOR
cu care operatorul de transport este autorizat sa efectueze servicii de transport feroviar pe sectiile/rutele de circulatie

_____________________________________________________
Nr.      Tipul locomotivei         Nr. locomotivei
crt.
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

                   Autoritatea Feroviara Romana - AFER
                                 Director,
                   ...................................
                      (numele, prenumele, semnatura
                          si stampila unitatii)

    ANEXA B
    la norme

                                  CERERE
               pentru acordarea certificatului de siguranta

    ...........................................................................,
                            (persoana juridica)
cu sediul in localitatea .............., str. ..................... nr. ......., judetul (sectorul) ..............., telefon ............., fax ..............., inregistrata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti la nr. .............., avand codul fiscal nr. .............. si contul nr. ..........................., deschis la Banca ............................, filiala ........................, reprezentata prin
..................................................................., posesoare a
                 (numele, prenumele si functia)
Licentei de transport feroviar seria ............ nr. ................, din ......................, solicita eliberarea unui certificat de siguranta pentru efectuarea, pe infrastructura cailor ferate din Romania, a serviciului de transport feroviar (inclusiv operatiuni de manevra feroviara)
...............................................................................
                          (de calatori, de marfa)
pe urmatoarele sectii/rute de circulatie:
................................................................................
  (se vor inscrie statiile de cale ferata terminus si statiile de cale ferata
                 intermediare care definesc ruta de transport)
    Se anexeaza documentele justificative conform art. 4 din Normele pentru acordarea certificatului de siguranta in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania.

    Data ...............

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                      solicitantului, stampila unitatii)

    ANEXA C
    la norme

                              DOCUMENTATIA
care trebuie sa insoteasca cererea pentru obtinerea certificatului de siguranta

    Operatorul de transport feroviar, detinator al licentei de transport feroviar, care solicita obtinerea certificatului de siguranta pentru executarea unui tip de serviciu de transport feroviar pe anumite sectii/rute de circulatie, trebuie sa intocmeasca si sa depuna la AFER, o data cu documentele prevazute la art. 4 lit. c), d), e), f) si g) din norme, si urmatoarea documentatie:
    1. lista cu datele de identificare a fiecarei sectii de circulatie pentru care solicita acordarea certificatului de siguranta, in care se vor preciza:
    a) statiile de cale ferata cap de sectie;
    b) statiile de cale ferata intermediare;
    c) viteza maxima admisa de circulatie;
    d) declivitatea maxima existenta;
    e) eventualele abateri de la gabaritul de libera trecere;
    f) lungimea - distanta in km a sectiei;
    g) raza curbei minime;
    2. categoriile de marfuri ce urmeaza a fi transportate pe fiecare sectie/ruta de circulatie nominalizata;
    3. lista cu datele de identificare a materialului rulant de tractiune de care dispune pentru efectuarea activitatilor de transport feroviar pe sectiile/rutele de circulatie nominalizate, in care se vor preciza, pentru fiecare vehicul, urmatoarele:
    a) tipul vehiculului si nr. de identificare;
    b) data constructiei;
    c) puterea nominala;
    d) viteza maxima constructiva;
    e) sarcina maxima pe osie;
    f) datele ultimelor revizii si reparatii planificate - RK, RG, RR - si denumirea unitatii care le-a efectuat;
    g) nr. si data documentului de omologare tehnica de tip;
    h) denumirea proprietarului si datele de inmatriculare a vehiculului;
    4. lista cu datele de identificare a vagoanelor detinute de solicitant ce urmeaza a fi utilizate la efectuarea transporturilor pentru care a solicitat certificatul de siguranta, specificand, pentru fiecare vehicul, urmatoarele date:
    a) nr. si seria de identificare;
    b) data constructiei;
    c) datele ultimelor reparatii planificate - RK, RG, RP - si denumirea unitatii care le-a efectuat;
    d) nr. si data documentelor de omologare tehnica de tip, pentru fiecare tip de vehicul;
    e) denumirea proprietarului si datele de inmatriculare a vehiculului;
    f) viteza maxima de circulatie;
    g) raza minima de inscriere in cursa;
    h) tipul franei automate;
    i) nr. de osii;
    j) tipul boghiului, daca este cazul;
    k) particularitati constructive, daca este cazul;
    5. memoriul tehnic in care se vor mentiona:
    a) modul in care urmeaza a se executa manevrele de formare si de descompunere a garniturilor de tren in statiile cap de sectie si, daca este cazul in parcurs, datele de identificare a personalului propriu utilizat la efectuarea manevrelor, daca este cazul;
    b) modul in care se vor executa reviziile tehnice obligatorii, prevazute in reglementarile specifice in vigoare, pentru vehiculele de remorcare si vagoanele din garniturile de tren remorcate;
    c) modul in care este prevazut sa se procedeze in cazul producerii unor defecte accidentale in parcurs, care necesita scoaterea din compunerea trenurilor remorcate a vehiculelor defecte, inclusiv in cazul defectarii vehiculului de remorcare;
    d) masurile stabilite pentru transportul marfurilor periculoase, daca este cazul;
    e) modul de asigurare a insotirii trenurilor remorcate, daca este cazul;
    f) modul de verificare a personalului de locomotiva si de insotire la intrarea in serviciu;
    g) modul de asigurare a conditiilor pentru respectarea timpului de lucru maxim admis si a timpului de odihna pentru personalul de locomotiva, in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare;
    h) modul de alimentare cu combustibil a locomotivelor, daca este cazul;
    i) modul de asigurare a controlului propriu cu privire la siguranta circulatiei;
    j) modul de asigurare a lucrarilor de intretinere, revizie si pregatire tehnica pentru vehiculele de remorcare si vagoanele din compunerea trenurilor remorcate;
    k) modul de asigurare a efectuarii repararii vehiculelor defectate accidental, cu precizarea datelor de identificare a centrelor - atelierelor de reparatii preconizate a fi utilizate;
    6. lista nominala cu personalul de locomotiva utilizat, precizand pentru fiecare:
    a) numele si prenumele;
    b) anul nasterii;
    c) functia;
    d) vechimea in functie;
    e) nr. si data documentului care atesta calificarea de mecanic de locomotiva;
    f) nr. si data autorizatiei in functie, cu precizarea tipului de locomotiva si a tipului de serviciu care este autorizat;
    g) nr. si data documentului prin care se atesta ca este apt medical si psihologic;
    h) sectia de circulatie pe care va fi folosit;
    i) nr. si data ultimului document prin care se atesta ca a efectuat recunoasterea sectiilor de circulatie pentru care este nominalizat, eliberat conform reglementarilor in vigoare;
    j) centrul la care efectueaza instruirea/verificarea periodica profesionala;
    k) calificativul obtinut in ultimul an;
    l) sanctiuni primite in ultimii 2 ani de activitate, cu precizarea in ce au constat abaterile, daca este cazul;
    m) desfaceri disciplinare ale contractului de munca in perioada de activitate, cu precizarea abaterilor survenite si a datei la care a fost sanctionat;
    n) nr. si data documentului care atesta statutul de angajat - perioada determinata, nedeterminata;
    o) copii de pe documentele prevazute la lit. f), g), i) si n);
    7. lista personalului propriu utilizat pentru intretinerea si revizia tehnica a materialului rulant, pentru manevra si insotire a trenurilor, daca este cazul, precizand pentru fiecare:
    a) numele, prenumele, functia;
    b) varsta;
    c) functia;
    d) vechimea in functie;
    e) nr. si data documentului care atesta calificarea;
    f) nr. si data documentului prin care se atesta ca este apt medical si psihologic;
    g) nr. si data autorizatiei in functie;
    h) sectia de circulatie pentru care va fi folosit, daca este cazul;
    i) centrul in care efectueaza instruirea periodica profesionala;
    j) calificativul obtinut in ultimul an de activitate;
    k) sanctiuni primite in ultimii 2 ani de activitate, cu precizarea abaterilor, daca este cazul;
    l) desfaceri disciplinare ale contractului de munca in perioada de activitate, cu precizarea datei si a abaterii;
    m) nr. si data documentului care atesta statutul de angajat - perioada determinata, nedeterminata;
    n) copii de pe documentele prevazute la lit. f), g) si m).
    Solicitantul, la cererea AFER, este obligat sa prezinte documentele doveditoare privind datele mentionate mai sus, in original, si sa depuna la AFER, dupa caz, copii de pe aceste documente.

    ANEXA D
    la norme

                              ANGAJAMENT

    ...........................................................................,
                             (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ...................., str. ................. nr. .....,
reprezentata prin .............................................................,
                                   (numele, prenumele si functia)
se angajeaza ca pe perioada de valabilitate a certificatului de siguranta:
    1. sa anunte Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordarii certificatului de siguranta;
    2. sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a activitatii de transport pentru care solicita certificatul de siguranta, stabilite pentru caile ferate din Romania;
    3. sa utilizeze in procesul de transport feroviar doar material rulant inmatriculat si revizuit periodic, in conformitate cu reglementarile si cu instructiunile specifice transporturilor pe caile ferate din Romania;
    4. sa realizeze toate operatiunile de verificare, intretinere si reparatii pentru materialul rulant introdus in circulatie, la termenele si la parametrii tehnici prevazuti in reglementarile specifice in vigoare;
    5. sa asigure respectarea de catre personalul propriu a regimului de lucru si a atributiilor prevazute in reglementarile specifice in vigoare pentru caile ferate din Romania;
    6. sa utilizeze in functiile cu responsabilitati in siguranta circulatiei numai personal instruit, examinat periodic din punct de vedere profesional si apt medical si psihologic, autorizat conform reglementarilor specifice in vigoare pentru caile ferate din Romania;
    7. sa accepte supravegherea respectarii reglementarilor specifice in vigoare referitoare la desfasurarea operatiunilor de transport feroviar prin actiuni de control si inspectie de stat in baza conventiilor incheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
    8. sa permita accesul in unitatile si pe toate mijloacele de transport feroviar proprii pentru personalul Autoritatii Feroviare Romane - AFER, pe baza legitimatiei speciale de control si inspectie de stat, emisa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si sa furnizeze, la cerere, datele, informatiile si documentele necesare verificarii modului de indeplinire a conditiilor care au stat la baza eliberarii certificatului de siguranta.

    Data ..............

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                      solicitantului, stampila unitatii)

    ANEXA 3

                                 NORME
pentru acordarea autorizatiei pentru manevra feroviara si a certificatului de operare pentru manevra, in vederea efectuarii numai a operatiunilor de manevra feroviara

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Manevra feroviara pe caile ferate din Romania poate fi efectuata de catre operatori de manevra care detin autorizatie de manevra feroviara si certificat de operare pentru manevra eliberate de AFER.
    (2) In sensul prezentelor norme, termenii de specialitate se definesc dupa cum urmeaza:
    a) manevra feroviara - operatiunile de manevra a convoaielor/vagoanelor de marfa si/sau de calatori in interes public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania;
    b) operator de manevra feroviara - persoana juridica romana cu capital de stat si/sau privat a carei activitate principala in domeniul transportului feroviar consta numai in efectuarea de operatiuni de manevra pe caile ferate din Romania si care detine autorizatie pentru manevra feroviara;
    c) autorizatie pentru manevra feroviara - document prin care se atesta ca un agent economic poate organiza si executa operatiuni de manevra feroviara pe caile ferate din Romania;
    d) certificat de operare pentru manevra - document prin care se atesta ca un operator de manevra feroviara detinator al autorizatiei pentru manevra feroviara poate sa execute operatiuni de manevra pe zonele de manevra solicitate.
    Art. 2
    (1) Autorizatia pentru manevra feroviara si certificatul de operare pentru manevra se acorda in mod nediscriminatoriu agentilor economici, in conditiile prezentelor norme.
    (2) Autorizatia pentru manevra feroviara si certificatul de operare pentru manevra sunt documente cu regim special, nominale si netransmisibile.
    Art. 3
    Operatorii de manevra feroviara posesori ai autorizatiei pentru manevra feroviara si ai certificatului de operare pentru manevra sunt inregistrati de catre AFER in Registrul operatorilor de manevra feroviara.
    Art. 4
    In cadrul operatiunilor de manevra feroviara se poate manevra material rulant motor, material rulant tractat pentru transport de marfa, calatori, mesagerie, coletarie etc., precum si material rulant utilizat la intretinerea si repararea infrastructurii feroviare.
    Art. 5
    Autorizatia pentru manevra feroviara, insotita de certificatul de operare pentru manevra, da dreptul operatorului de manevra feroviara de a efectua numai operatiuni de manevra pe caile ferate din Romania.

    CAP. 2
    Acordarea, suspendarea si retragerea autorizatiei pentru manevra feroviara pe infrastructura cailor ferate din Romania

    Art. 6
    Autorizatia pentru manevra feroviara pe caile ferate din Romania poate fi acordata persoanelor juridice romane cu capital de stat si/sau privat, care au ca principal obiect de activitate in domeniul transportului feroviar efectuarea de operatiuni de manevra feroviara pe caile ferate din Romania si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    a) detin, in proprietate sau cu chirie, materialul rulant de tractiune necesar pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara, cu caracteristicile tehnice si de dotare impuse de prescriptiile de siguranta circulatiei feroviare si de calitate a operatiunilor de manevra feroviara, prevazute in actele normative in vigoare si autorizat din punct de vedere tehnic de catre AFER;
    b) se angajeaza sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a operatiunilor de manevra feroviara, in conditii de siguranta a circulatiei, de securitate a muncii si de protectie a mediului;
    c) au structuri organizatorice si dotari necesare pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara, pentru care solicita autorizatia pentru manevra feroviara pe infrastructura feroviara, adecvate implementarii si mentinerii unui sistem al calitatii, in conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 9001/2001;
    d) au personal desemnat cu atributii in organizarea si conducerea operatiunilor de manevra feroviara si de siguranta a circulatiei, cu pregatire profesionala in domeniul feroviar, care a lucrat cel putin 2 ani in activitati de transport feroviar si este atestat de catre AFER;
    e) au personal propriu necesar pentru conducerea materialului rulant motor si pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara, apt din punct de vedere medical si psihologic, calificat si autorizat in conformitate cu prescriptiile specifice in vigoare, pentru functiile pe care le exercita;
    f) au consilier de siguranta pentru transportul marfurilor periculoase, certificat conform reglementarilor specifice feroviare, daca solicita certificat de operare pentru manevra a vagoanelor incarcate cu marfuri periculoase;
    g) asigura intretinerea si repararea materialului rulant pe care il detin si il utilizeaza, in unitati autorizate de catre AFER;
    h) asigura instruirea si perfectionarea personalului propriu cu responsabilitati in siguranta circulatiei, in centre autorizate de catre AFER;
    i) nu sunt in procedura de faliment;
    j) demonstreaza ca unitatea poate face fata obligatiilor sale financiare pe o perioada de cel putin 12 luni;
    k) persoanele din conducerea executiva a operatorului de manevra feroviara nu au suferit condamnari pentru fapte penale grave si nu le este interzisa exercitarea unor drepturi civile;
    l) demonstreaza ca pot face fata obligatiilor contractuale privind despagubirile pentru pagube produse tertilor, marfurilor si mesageriei in caz de accident sau eveniment feroviar.
    Art. 7
    Autorizatia pentru manevra feroviara se acorda pe o perioada de 5 ani de la data eliberarii si este valabila in conditiile vizarii sale anuale.
    Art. 8
    Modelul autorizatiei pentru manevra feroviara este prevazut in anexa A la prezentele norme.
    Art. 9
    Pentru obtinerea autorizatiei pentru manevra feroviara persoana juridica solicitanta trebuie sa depuna la AFER o cerere, conform modelului din anexa B la prezentele norme, insotita de un dosar cu urmatoarele documente:
    a) copie a actului legal de constituire ca persoana juridica, din care sa rezulte ca are ca principal obiect de activitate efectuarea operatiunilor de manevra pe infrastructura cailor ferate din Romania;
    b) copie a certificatului de inmatriculare la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti;
    c) dovada ca detin in proprietate material rulant motor cu care sa execute operatiunile de manevra feroviara (copie de pe actul de vanzare-cumparare, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, actul de donatie sau orice alt act legal care atesta ca vehiculul este in proprietatea solicitantului) sau document legal care atesta detinerea in folosinta a acestuia (copie de pe contractul de inchiriere, contractul de leasing sau orice alt document legal);
    d) angajamentul intocmit conform modelului prevazut in anexa C la prezentele norme;
    e) lista cu documentele sistemului calitatii, elaborate in conformitate cu standardul SR EN ISO 9001/2001, specifice efectuarii operatiunilor de manevra feroviara;
    f) lista cuprinzand numele responsabililor atestati, desemnati cu atributii in organizarea si conducerea operatiunilor de manevra feroviara si de siguranta a circulatiei, in care se vor mentiona, pentru fiecare persoana, pregatirea profesionala si experienta in domeniul feroviar;
    g) lista cuprinzand personalul necesar pentru conducerea materialului rulant motor si pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara, calificat si autorizat in conformitate cu prescriptiile specifice ale cailor ferate romane;
    h) copie a certificatului de consilier de siguranta la transportul marfurilor periculoase, pentru personalul cu atributii in acest sens, daca se solicita manevrarea vagoanelor incarcate cu marfuri periculoase;
    i) lista dotarilor existente, necesare desfasurarii operatiunilor de manevra feroviara;
    j) autorizatia eliberata de AFER pentru activitatea de intretinere si reparare a materialului rulant din dotare sau, dupa caz, contractele incheiate cu unitati autorizate de AFER;
    k) autorizatia eliberata de AFER pentru activitatea de intretinere si reparare a infrastructurii feroviare din dotare sau contracte incheiate cu unitati autorizate de AFER, daca operatorul detine infrastructura feroviara;
    l) dovada ca instruirea si perfectionarea personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei se fac in centre autorizate de AFER;
    m) copie de pe ultimul bilant contabil depus conform legii si, dupa caz, de pe bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs, precum si alte documente din care sa rezulte bonitatea solicitantului;
    n) declaratia pe propria raspundere a persoanelor din conducerea executiva a operatorului de manevra feroviara, din care sa reiasa ca acestea nu au suferit condamnari pentru fapte penale grave si nu le este interzisa exercitarea unor drepturi civile;
    o) contractul pentru raspundere civila fata de terti si pentru asigurarea materialului rulant si a marfurilor, in caz de accidente si evenimente feroviare produse in activitatea de manevra feroviara, incheiat cu o firma de asigurari acreditata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
    p) dovada platii tarifului pentru verificarea documentelor in vederea acordarii autorizatiei pentru manevra feroviara.
    Art. 10
    (1) Acordarea autorizatiei pentru manevra feroviara se efectueaza de catre AFER in cel mult doua luni de la data depunerii cererii de solicitare a autorizatiei si a dosarului cu documente.
    (2) Decizia de neacordare a autorizatiei va fi motivata in scris de catre AFER.
    (3) Daca solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor mentionate in decizia de neacordare a autorizatiei, AFER va elibera autorizatia pentru manevra feroviara solicitata.
    Art. 11
    (1) Cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data expirarii vizei anuale a autorizatiei de manevra feroviara operatorul de manevra feroviara va cere in scris AFER acordarea unei noi vize anuale. Cererea va fi insotita de dovada platii tarifului aferent acordarii vizei anuale.
    (2) In situatia in care au intervenit modificari in documentele prezentate la acordarea autorizatiei, operatorul de manevra feroviara are obligatia sa prezinte, o data cu cererea de solicitare a vizei anuale, documentele prevazute in procedurile specifice ale AFER prevazute la art. 8 din ordin.
    (3) AFER va comunica in scris, in termen de 30 de zile calendaristice, decizia privind acordarea sau neacordarea vizei anuale. Decizia de neacordare va fi motivata in scris de catre AFER.
    Art. 12
    (1) In perioada de valabilitate a autorizatiei de manevra feroviara AFER va verifica periodic prin actiuni de control si inspectie de stat modul in care sunt respectate si indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii autorizatiei, iar in cazul in care constata ca operatorul de manevra feroviara nu mai respecta sau nu mai indeplineste una sau mai multe conditii, autorizatia se suspenda.
    (2) In cazul in care operatorul de manevra feroviara face dovada eliminarii neconformitatilor care au condus la suspendarea autorizatiei pentru manevra feroviara, precum si dovada platii tarifului aferent verificarii eliminarii acestor neconformitati, AFER va anula suspendarea autorizatiei. Perioada de suspendare nu prelungeste durata de valabilitate a autorizatiei.
    (3) In cazul in care neconformitatile care au condus la suspendarea autorizatiei pentru manevra feroviara nu au fost eliminate in termenul stabilit prin procedurile specifice ale AFER prevazute la art. 8 din ordin, autorizatia se retrage.
    Art. 13
    In cazul in care se constata incalcari grave sau repetate ale reglementarilor specifice transportului feroviar, precum si in caz de incapacitate financiara, autorizatia pentru manevra feroviara se retrage.
    Art. 14
    Autorizatia pentru manevra feroviara se suspenda sau se retrage, dupa caz, si ca urmare a unor incalcari grave sau repetate ale obligatiilor financiare fata de bugetul de stat.
    Art. 15
    (1) Suspendarea sau retragerea autorizatiei pentru manevra feroviara atrage si suspendarea sau retragerea certificatului de operare pentru manevra.
    (2) Pe perioada suspendarii autorizatiei pentru manevra feroviara operatorul de manevra feroviara nu mai poate efectua operatiunile de manevra pentru care a obtinut autorizatia.
    Art. 16
    Daca detinatorul autorizatiei pentru manevra feroviara nu si-a inceput activitatea in decurs de 6 luni de la data acordarii autorizatiei sau si-a intrerupt activitatea pentru o perioada de 6 luni consecutive, autorizatia se retrage.
    Art. 17
    La suspendarea sau retragerea autorizatiei pentru manevra feroviara operatorul de manevra feroviara este obligat sa depuna la AFER originalul documentului in termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei de suspendare/retragere.
    Art. 18
    In cazul retragerii autorizatiei pentru manevra feroviara, acordarea unei noi autorizatii se face in baza unei noi cereri.
    Art. 19
    Operatorului de manevra feroviara caruia i s-a retras de doua ori autorizatia pentru manevra feroviara nu i se va mai elibera o noua autorizatie, daca retragerile s-au datorat unor incalcari grave sau repetate ale reglementarilor specifice transportului feroviar.

    CAP. 3
    Acordarea, suspendarea si retragerea certificatului de operare pentru manevra

    Art. 20
    Certificatul de operare pentru manevra se acorda operatorilor de manevra feroviara care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    a) detin autorizatie pentru manevra feroviara, valabila, pentru tipul de operatiuni de manevra feroviara pentru care solicita acordarea certificatului de operare pentru manevra;
    b) au personal propriu pentru conducerea materialului rulant motor si pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara, apt din punct de vedere medical si psihologic, calificat si autorizat in conformitate cu reglementarile specifice transportului feroviar, pentru functiile pe care le exercita;
    c) detin material rulant inmatriculat, revizuit tehnic si corespunzator pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara, autorizat de AFER;
    d) asigura instruirea si perfectionarea personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei in centre autorizate de AFER;
    e) asigura intretinerea si repararea materialului rulant din dotare in unitati autorizate de AFER;
    f) asigura intretinerea si repararea infrastructurii feroviare din dotare in unitati autorizate de AFER, daca operatorul detine infrastructura feroviara;
    g) au consilier de siguranta pentru transportul marfurilor periculoase, certificat conform reglementarilor specifice feroviare, daca solicita certificat de operare a vagoanelor incarcate cu marfuri periculoase.
    Art. 21
    Certificatul de operare pentru manevra se acorda pentru o perioada de minimum 3 luni si maximum un an, fara a depasi perioada de valabilitate a autorizatiei pentru manevra feroviara.
    Art. 22
    Modelul certificatului de operare pentru manevra este prevazut in anexa D la prezentele norme.
    Art. 23
    Pentru obtinerea certificatului de operare pentru manevra operatorul de manevra feroviara detinator de autorizatie pentru manevra feroviara trebuie sa depuna la AFER o cerere, conform modelului din anexa E la prezentele norme, insotita de un dosar cu urmatoarele documente:
    a) copie a autorizatiei pentru manevra feroviara;
    b) documentatia conform modelului prezentat in anexa F la prezentele norme;
    c) lista cuprinzand centrele de instruire si perfectionare a personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei si contractele incheiate cu acestea;
    d) lista cuprinzand denumirile unitatilor proprii de intretinere si/sau de reparare a materialului rulant din dotare si a infrastructurii feroviare din dotare, daca este cazul, sau contractele incheiate cu alte unitati de intretinere si/sau de reparare a materialului rulant sau a infrastructurii feroviare, dupa caz;
    e) angajamentul intocmit conform modelului prevazut in anexa G la prezentele norme;
    f) dovada platii tarifului pentru acordarea certificatului de operare pentru manevra.
    Art. 24
    (1) Acordarea certificatului de operare pentru manevra se efectueaza de catre AFER in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii de solicitare a certificatului si a dosarului cu documente.
    (2) Decizia de neacordare a certificatului de operare pentru manevra va fi motivata in scris de catre AFER.
    (3) Daca solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor mentionate in decizia de neacordare a certificatului, AFER va elibera certificatul de operare pentru manevra solicitat.
    Art. 25
    (1) In perioada de valabilitate a certificatului de operare pentru manevra AFER va verifica prin actiuni de control si inspectie de stat, in unitatile si pe mijloacele de transport ale operatorului de manevra feroviara, modul in care sunt respectate sau indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acestuia, iar in cazul in care constata ca detinatorul certificatului de operare pentru manevra nu mai respecta sau nu mai indeplineste una sau mai multe conditii, certificatul se suspenda.
    (2) In cazul in care operatorul de manevra feroviara face dovada eliminarii neconformitatilor care au condus la suspendarea certificatului de operare pentru manevra, precum si dovada platii tarifului aferent verificarii acestor neconformitati, AFER va anula suspendarea certificatului. Perioada de suspendare nu prelungeste durata de valabilitate a certificatului de operare pentru manevra.
    (3) In cazul in care neconformitatile care au condus la suspendarea certificatului de operare pentru manevra nu au fost eliminate in termenul stabilit prin procedurile specifice ale AFER prevazute la art. 8 din ordin, certificatul de operare pentru manevra se retrage.
    Art. 26
    In cazul in care se constata incalcari grave sau repetate ale reglementarilor specifice transportului feroviar, pe anumite zone de manevra sau pentru anumite mijloace de tractiune inscrise in anexele certificatului de operare pentru manevra, certificatul ori una sau mai multe anexe ale acestuia, dupa caz, se retrag.
    Art. 27
    (1) Certificatul de operare pentru manevra feroviara se suspenda sau se retrage si in cazul suspendarii ori al retragerii autorizatiei pentru manevra feroviara.
    (2) Pe perioada suspendarii certificatului de operare pentru manevra operatorul de manevra feroviara nu mai poate efectua operatiuni de manevra.
    Art. 28
    La suspendarea si retragerea certificatului de operare pentru manevra operatorul de manevra feroviara este obligat sa depuna la AFER originalul documentului, in termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei de suspendare/retragere.
    Art. 29
    In cazul retragerii certificatului de operare pentru manevra, acordarea unui nou certificat se face in baza unei noi cereri.

    CAP. 4
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 30
    (1) AFER avizeaza in scris gestionarul infrastructurii feroviare, precum si operatorii de transport feroviar licentiati despre retragerea, suspendarea sau anularea suspendarii, dupa caz, a autorizatiilor pentru manevra feroviara, a certificatelor de operare pentru manevra sau a uneia/mai multor anexe ale certificatelor.
    (2) Dupa primirea avizarii gestionarul infrastructurii feroviare va ridica sau va acorda acces pe infrastructura feroviara, dupa caz, operatorilor de manevra feroviara in cauza.
    Art. 31
    Pentru verificarea autenticitatii documentelor prezentate in copie, la solicitarea AFER, operatorul de manevra feroviara va prezenta originalele documentelor respective.
    Art. 32
    (1) Eventualele contestatii privind decizia de neacordare, suspendare sau retragere a autorizatiei pentru manevra feroviara si/sau a certificatului de operare pentru manevra, dupa caz, se depun la AFER, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea comunicarii scrise.
    (2) Solutionarea contestatiilor se va face de catre Consiliul de conducere al AFER, in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora.
    Art. 33
    (1) Pierderea sau deteriorarea autorizatiei pentru manevra feroviara ori a certificatului de operare pentru manevra se comunica de catre operatorul de manevra feroviara AFER in termen de 15 zile de la data constatarii.
    (2) In acest caz AFER va elibera un duplicat al autorizatiei pentru manevra feroviara sau al certificatului de operare pentru manevra.
    Art. 34
    Acordarea, suspendarea, anularea suspendarii si retragerea autorizatiei pentru manevra feroviara sau a certificatului de operare pentru manevra se publica in Buletinul AFER.
    Art. 35
    Anexele A - G fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA A
    la norme

   (recto)

                                 ROMANIA
          MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
                   AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER

                               AUTORIZATIE
                         pentru manevra feroviara

                       Seria ...... nr. ...........

    In conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 89/1999, cu modificarile ulterioare, si ale Ordonantei Guvernului nr. 95/1998 privind infiintarea unor institutii publice in subordinea Ministerului Transporturilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 3/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
...............................................................................,
                            (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ................, str. ..................... nr. ....., judetul (sectorul) ............., inregistrata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti la nr. ................., este autorizata sa efectueze, in calitate de operator de manevra feroviara, urmatoarele operatiuni de manevra:
................................................................................
...............................................................................
  (se vor inscrie operatiunile de manevra conform pct. 4 din anexa F la norme)
    Prezenta autorizatie pentru manevra feroviara este valabila pentru o perioada de 5 ani de la data eliberarii, in conditiile vizarii ei anuale.

    Data eliberarii .....................

                             Director general,
             ...................................................
             (numele, prenumele, semnatura si stampila unitatii)

    (verso)

    Posesorul autorizatiei pentru manevra feroviara are urmatoarele obligatii:
    1. sa anunte Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea autorizatiei, data inceperii efective sau, dupa caz, a intreruperii activitatii de efectuare a operatiunilor de manevra feroviara;
    2. sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a operatiunilor de manevra feroviara;
    3. sa accepte supravegherea respectarii reglementarilor specifice in vigoare referitoare la desfasurarea operatiunilor de manevra feroviara prin actiuni de control si inspectie de stat, in baza conventiilor incheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
    4. sa permita accesul in unitatea/unitatile proprie/proprii, pentru personalul Autoritatii Feroviare Romane - AFER posesor al legitimatiei speciale de control si inspectie de stat, emisa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si sa furnizeze, la cerere, datele, informatiile si documentele necesare verificarii modului de indeplinire a conditiilor care au stat la baza eliberarii autorizatiei pentru manevra feroviara.
    Posesorul autorizatiei pentru manevra feroviara are urmatoarele drepturi:
    1. sa desfasoare operatiunile de manevra feroviara in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
    2. sa incheie, in conditiile legii, contracte economice pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara care se incadreaza in categoriile specificate in autorizatia pentru manevra feroviara pe caile ferate din Romania.

                               VIZE ANUALE

 ______________________________________________________________________________
| Valabila pana | Valabila pana | Valabila pana | Valabila pana | Valabila pana|
|  la data de   |  la data de   |  la data de   |  la data de   |  la data de  |
| ............. | ............. | ............. | ............. | ............ |
|   DIRECTOR    |   DIRECTOR    |   DIRECTOR    |   DIRECTOR    |   DIRECTOR   |
|   GENERAL     |   GENERAL     |   GENERAL     |   GENERAL     |   GENERAL    |
| ............. | ............. | ............. | ............. | ............ |
|     L.S.      |     L.S.      |     L.S.      |     L.S.      |     L.S.     |
|_______________|_______________|_______________|_______________|______________|

    ANEXA B
    la norme

                                   CERERE
          pentru obtinerea autorizatiei pentru manevra feroviara

    ...........................................................................,
                               (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ..............., str. ..................... nr. ....., judetul (sectorul) .............., telefon ........, fax ........., inregistrata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti la nr. .................., avand codul fiscal nr. ................ si contul nr. .........................., deschis la Banca ........................., filiala .................................., reprezentata prin
...............................................................................,
                        (numele, prenumele si functia)
solicit acordarea autorizatiei pentru manevra feroviara, in vederea efectuarii urmatoarelor operatiuni de manevra feroviara:
...............................................................................
         (se vor inscrie operatiunile de manevra feroviara conform
                        pct. 4 din anexa F la norme)
    Se anexeaza documentele justificative conform art. 9 din Normele pentru acordarea autorizatiei pentru manevra feroviara si a certificatului de operare pentru manevra, in vederea efectuarii numai a operatiunilor de manevra feroviara.

    Data ..............

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                      solicitantului, stampila unitatii)

    ANEXA C
    la norme

                                ANGAJAMENT

    ...........................................................................,
                               (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ......................., str. .............. nr. .....,
reprezentata prin .............................................................,
                                 (numele, prenumele si functia)
se angajeaza ca pe perioada de valabilitate a autorizatiei pentru manevra feroviara:
    1. sa anunte Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordarii autorizatiei pentru manevra feroviara;
    2. sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a manevrei trenurilor, stabilite pentru manevra pe caile ferate din Romania, in conditii de siguranta a circulatiei si de securitate a transporturilor;
    3. sa comunice Autoritatii Feroviare Romane - AFER data inceperii si, dupa caz, data intreruperii si a reluarii activitatii de manevra feroviara;
    4. sa respecte prevederile reglementarilor aplicabile transportului feroviar si manevrei pe infrastructura cailor ferate din Romania;
    5. sa accepte supravegherea respectarii reglementarilor specifice in vigoare referitoare la desfasurarea operatiunilor de manevra feroviara prin actiuni de control si inspectie de stat, in baza conventiilor incheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
    6. sa permita accesul in unitatile proprii pentru personalul Autoritatii Feroviare Romane - AFER posesor al legitimatiei speciale de control si inspectie de stat, emisa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si sa furnizeze, la cerere, datele, informatiile si documentele necesare verificarii modului de indeplinire a conditiilor care au stat la baza eliberarii autorizatiei pentru manevra feroviara.

    Data ....................

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                      solicitantului, stampila unitatii)

    ANEXA D
    la norme

    (recto)

                                 ROMANIA
          MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
                   AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER

                          CERTIFICAT DE OPERARE
pentru efectuarea operatiunilor de manevra feroviara pe caile ferate din Romania

                        Seria .... nr. ..........

    ...........................................................................,
                                (persoana juridica)
posesoare a Autorizatiei pentru manevra feroviara seria .... nr. ........., este autorizata sa efectueze numai operatiuni de manevra
................................................................................
 (se inscrie domeniul de activitate: calatori, marfa, mesagerie, coletarie etc.)
pe zonele de manevra de pe infrastructura cailor ferate din Romania prevazute in anexa nr. I la prezentul certificat de siguranta, in conditiile tehnice mentionate pe verso.

    Data eliberarii ..............
    Valabil pana la ..............

                             Director general,
             ...................................................
             (numele, prenumele, semnatura si stampila unitatii)

    (verso)

                            CONDITIILE TEHNICE
    pentru care a fost emis certificatul de operare pentru manevra

    Sistemul de remorcare*):
    ...........................................................................
                             (abur, diesel, electric)
    Viteza maxima de manevra:
    ...........................................................................
    Tipul vagoanelor*):
    ...........................................................................

------------
    *) Seria si numarul locomotivelor se regasesc in anexa nr. II la certificatul de siguranta.
    *) a) Pentru operatiunile de manevra feroviara de marfuri se inscrie, dupa caz, vagoane pentru: marfuri generale, marfuri pentru care sunt necesare vagoane de constructie speciala (produse petroliere, acizi, gaze lichefiate, ciment in vrac, cereale, carbuni, autovehicule, produse de cariera, perisabile, autotrenuri, semiremorci; cutii mobile, containere etc.), marfuri periculoase (explozivi, materii toxice, radioactive etc.), marfuri agabaritice etc.
    b) Pentru operatiunile de manevra feroviara de calatori se inscrie, dupa caz: vagoane-clasa, vagoane-cuseta, vagoane de dormit, vagoane-restaurant, vagoane-posta, vagoane de bagaje, vagoane speciale, automotoare (remorci) etc.

    ANEXA 1
    la Certificatul de operare pentru manevra seria ... nr. ...

                             ZONELE DE MANEVRA
pe care operatorul de manevra feroviara este autorizat sa efectueze numai operatiuni de manevra feroviara

_____________________________________________________
Nr.    Zona de     Proprietar,    Statia de cale
crt.   manevra     utilizator     ferata adiacenta
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

                   Autoritatea Feroviara Romana - AFER
                                 Director,
                   ...................................
                      (numele, prenumele, semnatura
                          si stampila unitatii)

    ANEXA 2
    la Certificatul de operare pentru manevra seria ... nr. ...

                         MATERIALUL RULANT MOTOR
cu care operatorul de manevra feroviara este autorizat sa efectueze numai operatiuni de manevra feroviara

_____________________________________________________
Nr.      Tipul locomotivei         Nr. locomotivei
crt.
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

                   Autoritatea Feroviara Romana - AFER
                                 Director,
                   ...................................
                      (numele, prenumele, semnatura
                          si stampila unitatii)

    ANEXA E
    la norme

                                  CERERE
pentru acordarea certificatului de operare pentru manevra in vederea efectuarii numai a operatiunilor de manevra feroviara

    ...........................................................................,
                               (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ............., str. ................. nr. ...., judetul (sectorul) ............., telefon ..........., fax ............, inregistrata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti la nr. ..................., avand codul fiscal nr. ................... si contul nr. .........................., deschis la Banca ........................., filiala .............................., reprezentata prin
...............................................................................,
                         (numele, prenumele si functia)
posesoare a Autorizatiei pentru manevra feroviara seria ..... nr. ........., din .............., solicit eliberarea unui certificat de operare pentru efectuarea numai a operatiunilor de manevra pe urmatoarele zone de manevra feroviara:
................................................................................
................................................................................
................................................................................
  (se vor enumera zonele de manevra, cu mentionarea, dupa caz, a proprietarului
               si a statiei de cale ferata unde se face manevra)
    Se anexeaza documentele justificative conform art. 23 din Normele pentru acordarea autorizatiei pentru manevra feroviara si a certificatului de operare pentru manevra, in vederea efectuarii numai a operatiunilor de manevra feroviara.

    Data ...............

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                      solicitantului, stampila unitatii)

    ANEXA F
    la norme

                               DOCUMENTATIA
care trebuie sa insoteasca cererea pentru obtinerea certificatului de operare pentru manevra

    Operatorul de transport feroviar, detinator al licentei de transport feroviar, care solicita obtinerea certificatului de siguranta pentru executarea unui tip de serviciu de transport feroviar pe anumite sectii/rute de circulatie, trebuie sa intocmeasca si sa depuna la AFER, o data cu documentele prevazute la art. 23 lit. c), d), e) si f) din norme, si urmatoarea documentatie:
    1. lista cu datele de identificare a zonei de manevra pentru care solicita certificat de operare, in care se vor preciza:
    a) zona de manevra;
    b) denumirea proprietarului sau utilizatorului zonei de manevra, daca este cazul;
    c) statia de cale ferata de pe infrastructura feroviara unde se efectueaza manevra;
    2. categoriile de vagoane pentru care se solicita certificatul de operare pentru manevra si daca urmeaza sa manevreze vagoane incarcate cu marfuri periculoase;
    3. lista cu datele de identificare a materialului rulant motor cu care se vor efectua operatiunile de manevra, in care se vor preciza, pentru fiecare vehicul, urmatoarele:
    a) tipul, numarul de identificare, seria sasiului, puterea nominala si data constructiei;
    b) datele de inmatriculare ale vehiculului;
    c) datele ultimelor revizii si reparatii planificate - RK, RG, RR si denumirea unitatii care le-a efectuat;
    d) seria si numarul autorizatiei tehnice a materialului rulant, eliberata de AFER;
    e) proprietarul vehiculului si, dupa caz, nr. contractului de inchiriere;
    4. tipul operatiunilor de manevra feroviara pe care le va executa in zona de manevra pentru care a solicitat certificatul de operare. In categoria operatiunilor de manevra feroviara se inscriu urmatoarele activitati/servicii feroviare:
    a) avizarea vagoanelor de marfa sosite pentru beneficiarii de transport feroviar;
    b) primirea/predarea vagoanelor de la/la operatorii de transport feroviar;
    c) remorcarea convoaielor de manevra la/de la beneficiarii de transport;
    d) manevrarea convoaielor de manevra in vederea descompunerii/compunerii;
    e) manevrarea vagoanelor de marfa pentru introducerea/scoaterea la/de la fronturile de incarcare/descarcare ale beneficiarilor de transport;
    f) manevrarea vagoanelor de calatori pentru introducerea/scoaterea la/de la peroanele statiilor de cale ferata;
    g) manevrarea in vederea cantaririi vagoanelor de marfa;
    h) alte operatiuni de manevra feroviara, cu precizarea lor;
    5. modul in care urmeaza a se executa:
    a) manevrele de formare si descompunere a garniturilor;
    b) reviziile tehnice obligatorii ale materialului rulant motor;
    c) masurile stabilite pentru manevrarea marfurilor periculoase;
    d) modul de verificare a personalului de conducere a materialului rulant motor si de efectuare a operatiilor de manevra;
    e) modul de asigurare a conditiilor pentru respectarea timpului de lucru maxim admis si a timpului de odihna pentru personalul de locomotiva, in conformitate cu reglementarile in vigoare;
    f) modul de asigurare a controlului propriu cu privire la siguranta circulatiei;
    6. lista nominala cu personalul de conducere a materialului rulant, utilizat in operatiunile de manevra, precizand pentru fiecare:
    a) numele si prenumele;
    b) varsta;
    c) functia;
    d) vechimea in functie;
    e) nr. si data documentului care atesta calificarea de mecanic;
    f) nr. si data autorizarii in functie;
    g) zona de manevra unde va fi folosit;
    h) nr. si data documentului prin care se atesta ca este apt medical si psihologic;
    i) centrul la care face instruirea periodica profesionala;
    j) calificativul obtinut la ultima verificare/examinare profesionala;
    k) sanctiuni primite in ultimii 2 ani de activitate;
    l) desfaceri ale contractului de munca datorate nerespectarii reglementarilor specifice privind siguranta circulatiei;
    m) statutul de angajat - contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;

    NOTA:
    Pentru fiecare persoana se vor transmite, in copie, documentele mentionate la pct. 6 lit. e), f) si h), precum si declaratia pe propria raspundere ca a luat cunostinta despre prevederile Planului tehnic de exploatare al statiei, privitoare la executarea operatiunilor de manevra in statia de cale ferata unde urmeaza sa desfasoare activitatea.

    7. lista nominala cu personalul utilizat pentru operatiunile de manevra, precizand pentru fiecare:
    a) numele si prenumele;
    b) varsta;
    c) functia;
    d) vechimea in functie;
    e) nr. si data documentului care atesta calificarea;
    f) nr. si data autorizatiei in functie;
    g) zona de manevra unde va fi folosit;
    h) nr. si data documentului prin care se atesta ca este apt medical si psihologic;
    i) centrul la care face instruirea periodica profesionala;
    j) calificativul obtinut la ultima verificare/examinare profesionala;
    k) sanctiuni primite in ultimii 2 ani de activitate;
    l) desfaceri ale contractului de munca datorate nerespectarii reglementarilor specifice privind siguranta circulatiei;
    m) statutul de angajat - contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;

    NOTA:
    Pentru fiecare persoana se vor transmite, in copie, documentele mentionate la pct. 7 lit. e), f) si h), precum si declaratia pe propria raspundere ca a luat cunostinta despre prevederile Planului tehnic de exploatare al statiei, privitoare la executarea operatiunilor de manevra in statia de cale ferata unde urmeaza sa desfasoare activitatea.

    8. lista nominala cu personalul utilizat pentru revizia tehnica a materialului rulant, precizand pentru fiecare:
    a) numele si prenumele;
    b) varsta;
    c) functia;
    d) vechimea in functie;
    e) nr. si data documentului care atesta calificarea;
    f) nr. si data autorizatiei in functie;
    g) zona de manevra unde va fi folosit;
    h) nr. si data documentului prin care se atesta ca este apt medical si psihologic;
    i) centrul la care face instruirea periodica profesionala;
    j) calificativul obtinut la ultima verificare/examinare profesionala;
    k) sanctiuni primite in ultimii 2 ani de activitate;
    l) desfaceri ale contractului de munca datorate nerespectarii reglementarilor specifice privind siguranta circulatiei;
    m) statutul de angajat - contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;

    NOTA:
    Pentru fiecare persoana se vor transmite, in copie, documentele mentionate la pct. 8 lit. e), f) si h), precum si declaratia pe propria raspundere ca a luat cunostinta despre prevederile Planului tehnic de exploatare al statiei, privitoare la executarea operatiunilor de manevra in statia de cale ferata unde urmeaza sa desfasoare activitatea.

    9. copie de pe Regulamentul de exploatare pentru fiecare linie ferata industriala pe care urmeaza a se executa activitatea de manevra, respectiv reglementari privind exploatarea liniilor ferate industriale, care sunt anexa la Planul tehnic de exploatare al statiei la care sunt racordate;
    10. copia fisei din Planul tehnic de exploatare al statiei unde urmeaza sa se execute operatiunile de manevra, in care este consemnat modul de desfasurare a manevrei feroviare, conform reglementarilor specifice in vigoare;
    11. lista instructiunilor si reglementarilor specifice in vigoare, dupa care se efectueaza instruirea personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei.

    ANEXA G
    la norme

                                ANGAJAMENT

    ...........................................................................,
                               (persoana juridica)
cu sediul in localitatea ................, str. ................. nr. .........,
reprezentata prin .............................................................,
                                  (numele, prenumele si functia)
se angajeaza ca pe perioada de valabilitate a certificatului de operare pentru manevra:
    1. sa anunte Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordarii certificatului de operare pentru manevra;
    2. sa respecte prescriptiile tehnice, tehnologice, de organizare si de desfasurare a operatiunilor de manevra pentru care solicita certificatul de operare, stabilite pentru caile ferate romane;
    3. sa utilizeze in efectuarea operatiilor de manevra doar material rulant inmatriculat si revizuit periodic, in conformitate cu reglementarile si cu instructiunile specifice transporturilor pe caile ferate romane;
    4. sa realizeze toate operatiile de verificare, intretinere si reparare pentru materialul rulant introdus in circulatie, la termenele si la parametrii tehnici prevazuti in reglementarile in vigoare;
    5. sa asigure respectarea de catre personalul propriu a regimului de lucru si a atributiilor prevazute in reglementarile specifice in vigoare pentru caile ferate romane;
    6. sa utilizeze in functiile cu responsabilitati in siguranta circulatiei numai personal instruit, examinat periodic din punct de vedere profesional, medical, psihologic si autorizat conform reglementarilor specifice in vigoare pentru caile ferate romane;
    7. sa accepte supravegherea respectarii reglementarilor specifice in vigoare referitoare la desfasurarea operatiunilor de manevra feroviara prin actiuni de control si inspectie de stat, in baza conventiilor incheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
    8. sa permita accesul in unitatile si pe toate mijloacele de transport feroviar proprii pentru personalul Autoritatii Feroviare Romane - AFER, pe baza legitimatiei speciale de control si inspectie de stat, emisa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si sa furnizeze, la cerere, datele, informatiile si documentele necesare verificarii modului de indeplinire a conditiilor care au stat la baza eliberarii certificatului de operare pentru manevra.

    Data ................

                   ........................................
                   (numele, prenumele, functia si semnatura
                      solicitantului, stampila unitatii)



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 343/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 343 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 343/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu