Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 337 din 15 decembrie 2003

pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT C 12-2003, editia 1, "Cerinte tehnice pentru recipiente-cisterne, recipiente-containere si recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune"*)

ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 97 bis  din  2 februarie 2004


SmartCity3


    *) Ordinul nr. 337/2003 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 97 din 2 februarie 2004 si este reprodus si in acest numar bis.

    In aplicarea Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 7 iulie 2003,
    avand in vedere referatul de aprobare prezentat,

    ministrul economiei si comertului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Prescriptia tehnica PT C 12-2003, editia 1, "Cerinte tehnice pentru recipiente-cisterne, recipiente-containere si recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune", cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                      Ministrul economiei si comertului,
                              Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
                                 - ISCIR -

________________________________________________________________________________
                      - REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -
________________________________________________________________________________

                              PRESCRIPTIE TEHNICA

                                  PT C 12-2003

CERINTE TEHNICE PENTRU RECIPIENTE-CISTERNE, RECIPIENTE-CONTAINERE SI
RECIPIENTE-BUTOAIE METALICE PENTRU GAZE COMPRIMATE, LICHEFIATE SAU DIZOLVATE SUB
PRESIUNE

             COLECTIA INSPECTIEI DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
             RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI INSTALATIILOR DE RIDICAT

                                  - ISCIR -

                             - EDITIE OFICIALA -

________________________________________________________________________________
Indicativ: PT C 12-2003                                               Editia 1
________________________________________________________________________________

    1. GENERALITATI

    1.1 Scop
    1.1.1 Prezenta prescriptie tehnica face parte din reglementarile tehnice nationale referitoare la recipiente-cisterne, recipiente-containere si recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune.
    1.1.2 Prezenta prescriptie tehnica este elaborata in baza legislatiei in vigoare privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune si contine prevederi tehnice minime obligatorii pentru proiectarea, construirea, autorizarea functionarii, exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea, evaluarea starii tehnice si scoaterea din uz a recipientelor-cisterne, recipientelor-containere si recipientelor-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, precum si pentru autorizarea agentilor economici care desfasoara activitati specifice.
    1.1.3 Prezenta prescriptie tehnica se adreseaza agentilor economici, autorizati de ISCIR-INSPECT, si utilizatorilor, fara a interzice, restrange sau impiedica introducerea pe piata si/sau exploatarea recipientelor-cisterne, recipientelor-containere si recipientelor-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune care respecta conditiile tehnice din prezenta prescriptie tehnica.
    1.1.4 Autoritatea tehnica nationala care asigura punerea in aplicare si respectarea prevederilor din prezenta prescriptie tehnica este ISCIR - Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, prin ISCIR-INSPECT, care, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001, este organul de specialitate cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, avand ca principal obiect de activitate asigurarea in numele statului a protectiei utilizatorilor si a sigurantei in functionare pentru instalatiile si echipamentele sub presiune in categoria carora se integreaza si recipientele-cisterne, recipientele-containere si recipientele-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune.

    1.2 Domeniu de aplicare
    1.2.1 Prin "recipient-cisterna", denumit in continuare "cisterna", se intelege recipientul sub presiune fixat pe vehicul de cale ferata sau rutiera, avand sistem propriu de rulare si este destinat transportului gazelor comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune.
    1.2.2 Prin "recipient-container", denumit prescurtat "container", se intelege recipientul cu volumul mai mare de 100 litri fixat pe un cadru sau sasiu fara sistem propriu de rulare, destinat transportului gazelor comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune.
    1.2.3 Prin "recipient-butoi", denumit in continuare "butoi", se intelege recipientul prevazut cu cercuri de rulare, avand volumul de la 100 pana la 1.000 litri inclusiv si este destinat transportului gazelor comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune.
    1.2.4 Recipientele-cisterne, recipientele-containere si recipientele-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice, denumite in continuare "recipiente" daca nu se specifica altfel, se proiecteaza, construiesc, autorizeaza in functionare, exploateaza, repara si verifica conform prevederilor din prezenta prescriptie tehnica.
    1.2.5 Pentru recipientele care se transporta pe vehicule de cale ferata sau rutiere se vor avea in vedere si prevederile stipulate in regulamentele privind transportul international feroviar, respectiv rutier, al marfurilor periculoase (RID si ADR).
    1.2.6 Prezenta prescriptie tehnica se aplica recipientelor pentru gaze comprimate avand presiunea maxima admisibila de lucru mai mare de 0,05 MPa (0,5 bar) la 15 grade C, precum si recipientelor pentru gaze lichefiate sau dizolvate sub presiune care au temperatura critica mai mica de 50 grade C sau care au la aceasta temperatura o presiune absoluta de vapori mai mare de 0,3 MPa (3 bar), prevazute in anexa A. In prezenta prescriptie tehnica, presiunile sunt presiuni manometrice (suprapresiuni fata de presiunea atmosferica), daca nu se specifica altfel.
    1.2.7 Nu fac obiectul prezentei prescriptii tehnice:
    a) recipientele montate pe platforme mobile, destinate transportului diverselor lichide sau materiale si care sunt sub presiune numai in momentul transvazarii lichidelor sau materialelor continute, indiferent de presiunea de descarcare;
    b) recipientele pentru transportul lichidelor, care au presiunea absoluta de vapori la 50 grade C pana la 0,3 MPa (3 bar) inclusiv;
    c) recipientele de la lit. b) care transporta lichide sub perna de gaz, a carui presiune este mai mare de 0,05 MPa (0,5 bar) si pana la maxim 0,2 MPa (2 bar) inclusiv, la temperatura de 15 grade C;
    d) recipientele provenite din alte tari si care se gasesc provizoriu pe teritoriul Romaniei.
    Recipientele care se transporta pe caile ferate trebuie sa satisfaca conditiile impuse de RID, iar cele care se transporta pe caile rutiere reglementarile ADR. Acestea trebuie sa fie in limitele scadentei de verificare date de autoritatile competente din tarile de provenienta si sa respecte conditiile de exploatare, manipulare si transport prevazute in prezenta prescriptie tehnica.
    1.2.7.1 Recipientele de la pct. 1.2.7 lit. a) ... c) se vor proiecta si construi conform prevederilor prescriptiei tehnice PT C 4/2, Colectia ISCIR, si se vor exploata si verifica conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, tinand seama in acelasi timp si de reglementarile RID, in cazul recipientelor transportabile pe calea ferata, precum si de reglementarile ADR, in cazul recipientelor transportabile pe caile rutiere.
    1.2.7.2 Recipientele a caror presiune de incercare hidraulica depaseste 6 MPa (60 bar) si care contin unele gaze lichefiate care sunt clasificate in anexa A, dar nu sunt mentionate in tabelele 1 sau 2 din anexa P vor fi exploatate, reparate si verificate in conformitate cu RID si prezenta prescriptie tehnica.
    1.2.7.3 Atunci cand gazele care urmeaza a fi transportate nu sunt nominalizate in anexa A, pentru transportul acestora se va obtine in prealabil avizul factorilor interesati, inclusiv ISCIR-INSPECT.

    1.3 Referinte normative
    Prezenta prescriptie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescriptii tehnice si alte reglementari nationale.
    1.3.1 Legi si hotarari
    - Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
    - Decretul nr. 290/1997 privind normele generale de prevenire si stingere a incendiilor
    - Hotararea Guvernului nr. 394/1995 privind obligatiile ce revin agentilor economici - persoane fizice sau juridice - in comercializarea produselor de folosinta indelungata destinate consumatorilor, republicata in 1997
    - Hotararea Guvernului nr. 1.022/2002 privind "Produse si servicii care pot pune in pericol viata, sanatatea, securitatea muncii si protectia mediului"
    - Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor republicata, aprobata prin Legea nr. 11/1994
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobata cu modificari prin Legea nr. 451/2001
    1.3.2 Standarde
    Standardele aplicabile sunt mentionate in anexa B.

    1.4 Termeni si definitii
    1.4.1 accesorii de securitate - dispozitive destinate protejarii echipamentelor sub presiune impotriva depasirii limitelor admisibile. Aceste dispozitive cuprind:
    - dispozitive de limitare directa a presiunii, cum ar fi: supape de siguranta, sigurante cu membrane de rupere, sisteme de siguranta comandate;
    - dispozitive de limitare a presiunii, temperaturii si a nivelului de fluid, care fie determina actiuni de corectare, fie inchid si blocheaza, cum ar fi: presostate, termostate sau nivostate, precum si dispozitive de masurare si control cu functie de securitate.
    1.4.2 agent economic autorizat (unitate autorizata) - persoana juridica autorizata de ISCIR-INSPECT pentru prestarea de activitati (lucrari) specializate la echipamentele care fac obiectul prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR. Un agent economic (prestator de specialitate) poate fi autorizat de ISCIR-INSPECT, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, pentru seturile de activitati specializate.
    1.4.3 asamblari nedemontabile - asamblari care pot fi demontate numai prin metode distructive.
    1.4.4 autorizarea functionarii - ansamblul de activitati de examinare, verificare, incercare si validare a rezultatelor acestora efectuate la punerea in functiune initiala a recipientului sau cu ocazia verificarilor tehnice periodice, in scopul confirmarii indeplinirii conditiilor de functionare in conditii de siguranta la utilizator (detinator).
    1.4.5 autorizatie ISCIR - document emis de ISCIR-INSPECT pentru un agent economic prin care se confirma capabilitatea tehnica a acestuia de a efectua activitatile specializate pentru care a fost autorizat, sau document emis de ISCIR-INSPECT pentru autorizarea "Responsabilului cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor" - RSVTI (personal de specialitate numit prin decizie interna pentru a indeplini aceasta activitate in cadrul unui agent economic).
    1.4.6 avarie - orice eveniment produs la un recipient sau la instalatia aferenta acestuia, care scoate din functiune partial sau definitiv recipientul respectiv.
    1.4.7 conducte - elemente tubulare destinate transportului fluidelor atunci cand sunt montate intr-un sistem sub presiune. Acestea cuprind tevi, sisteme de tevi, tubulatura, fitinguri, compensatoare de dilatare, furtunuri si alte componente sub presiune, dupa caz.
    1.4.8 proprietar/utilizator, denumit in continuare unitate detinatoare - persoana fizica sau juridica care detine si/sau utilizeaza unul sau mai multe recipiente, precum si instalatiile aferente.
    1.4.9 diametru nominal DN - marime numerica a diametrului, care este comuna pentru toate componentele dintr-un sistem de conducte, altele decat componentele pentru care se indica diametrul exterior sau marimea filetului. Acesta este, in mod conventional, un numar intreg care serveste in scop de referinta si este aproximativ egal cu dimensiunea de fabricatie. Diametrul nominal se exprima prin simbolul DN urmat de o marime numerica.
    1.4.10 echipamente sub presiune - recipiente, conducte, accesorii de securitate si accesorii pentru reglarea presiunii. Echipamentele sub presiune includ, de asemenea, elemente fixate la partile solicitate la presiune, ca de exemplu: flanse, racorduri/stuturi, cuplaje, elemente de sustinere, urechi pentru ridicare.
    1.4.11 fluide - gaze, lichide si vapori in stare pura, precum si amestecuri ale acestora. Un fluid poate contine si o suspensie de substante solide.
    1.4.12 instructiuni de utilizare (exploatare) - instructiuni tehnice care contin informatii privind montarea, instalarea, punerea in functiune, exploatarea, intretinerea etc. recipientelor, elaborate de producator si care sunt distribuite utilizatorului.
    1.4.13 introducere pe piata - actiunea de a face disponibil un produs pentru prima data, contra cost sau gratuit, in vederea distribuirii si/sau utilizarii.
    1.4.14 montare - ansamblu de operatiuni de asamblare, la locul de instalare, a partilor componente ale unui recipient sub presiune sau a mai multor recipiente sub presiune legate intre ele in cadrul unei instalatii.
    1.4.15 presiune - presiunea relativa la presiunea atmosferica de 1.013 mbar, respectiv presiunea masurata. Presiunea in domeniul vacuumului se exprima printr-o valoare negativa.
    1.4.16 presiune maxima admisibila PS - presiunea maxima pentru care a fost proiectat echipamentul sub presiune, asa cum este specificata de producator. Aceasta presiune se masoara in locul specificat de producator, care trebuie sa fie locul unde sunt fixate dispozitivele de protectie si/sau de limitare ori locul cel mai inalt al echipamentului sub presiune sau, daca acest loc nu este adecvat, oricare alt loc specificat.
    1.4.17 recipient sub presiune - orice invelis metalic (incinta inchisa) care contine fluide sub presiune, inclusiv toate componentele fixate limitat la dispozitivele de legare la alte echipamente. Un recipient poate fi compus din una sau mai multe incinte.
    1.4.18 regim de unica folosinta - regimul in care echipamentele (recipientele sub presiune) importate in Romania incarcate cu fluid se distrug dupa utilizare si golire.
    1.4.19 regim temporar - regimul in care echipamentele (recipientele sub presiune) importate in vederea utilizarii in Romania o perioada de timp determinata sunt puse in functiune si/sau sunt supuse operatiilor de descarcare, urmand a fi returnate furnizorului.
    1.4.20 regim tranzitoriu - regimul in care echipamentele (recipientele sub presiune) tranziteaza teritoriul Romaniei, fara sa fie puse in functiune si fara ca acestea sa fie supuse operatiilor de incarcare/descarcare.
    1.4.21 reparare - ansamblu de lucrari si operatiuni specializate care au ca scop readucerea echipamentului la parametrii initiali de functionare in conditii de siguranta.
    1.4.22 temperatura minima/maxima admisibila TS - temperatura minima/maxima pentru care echipamentul sub presiune a fost proiectat, asa cum este specificata de producator.
    1.4.23 volum V - volumul interior al incintei sub presiune inclusiv volumul stuturilor pana la prima legatura sau sudura, exclusiv volumul componentelor interioare fixe.
    Termenii si definitiile mentionate anterior se aplica numai in sensul prezentei prescriptii tehnice.

    1.5 Abrevieri
    ADR   - Acordul european referitor la transportul rutier international al
            marfurilor periculoase, incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957
    AF    - Autorizare de functionare
    GPL   - Gaze petroliere lichefiate
    IE    - Incercare de etanseitate
    IP    - Incercare la presiune
    IT    - Inspectia teritoriala
    PS    - Presiunea maxima admisibila de lucru
    PT    - Prescriptie tehnica
    RE    - Revizie exterioara
    RI    - Revizie interioara
    RID   - Regulamentul referitor la transportul international feroviar al
            substantelor periculoase
    RIV   - Regulamentul international pentru vagoane
    RSL   - Responsabil cu supravegherea lucrarilor
    RSVTI - Responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor
    RTS   - Responsabil tehnic cu sudura
    VTP   - Verificare tehnica periodica

    1.6 Conditii generale
    1.6.1 Conditia de baza pe care trebuie sa o satisfaca proiectarea, construirea, exploatarea, repararea si verificarea recipientelor-cisterne, recipientelor-containere si recipientelor-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune este asigurarea functionarii acestora fara defectiuni si fara pericol pe toata durata prevazuta pentru utilizarea lor, in conditiile prevazute de documentatia tehnica.
    1.6.2 Utilizatorul raspunde de exploatarea recipientelor-cisterne, recipientelor-containere si recipientelor-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune in conformitate cu prevederile documentatiei tehnice de insotire, ale instructiunilor de exploatare si ale prezentei prescriptii tehnice. Utilizatorul va lua masurile adecvate pentru reducerea riscurilor de producere a avariilor si accidentelor in momentul exploatarii si verificarii recipientelor. Recipientele nu pot fi date in exploatare decat dupa obtinerea autorizatiilor de functionare, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    1.6.3 Se admit recipiente procurate din import, construite inainte de intrarea in vigoare a prezentei prescriptii tehnice in conformitate cu normele oficiale din alte tari, cu conditia ca documentatia tehnica de proiectare (desenul tip de ansamblu + breviarul de calcul) si de fabricatie (inclusiv certificatele de verificare emise in urma verificarilor tehnice periodice efectuate de organismul de inspectie din tara de origine) sa fie transmise, prin grija importatorului, la ISCIR-INSPECT pentru avizare, inainte de contractare. ISCIR-INSPECT poate solicita importatorului ca documentatia tehnica de proiectare si fabricatie sa fie transmisa pentru verificare inainte de avizare sau pentru verificare si avizare unei unitati de proiectare specializate, autorizata de ISCIR-INSPECT. Functie de tipul si complexitatea recipientelor care se importa, la solicitarea ISCIR-INSPECT, unitatea importatoare va asigura efectuarea la unitatea furnizoare, de catre ISCIR-INSPECT, a verificarilor si incercarilor conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    1.6.4 In cazul importului recipientelor vechi (care au fost in functiune), se vor efectua examinari, verificari si investigatii tehnice in vederea evaluarii starii tehnice a acestora, pe baza unui program de verificare intocmit de catre o unitate de proiectare autorizata conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice si avizat, in prealabil, de ISCIR-INSPECT.
    1.6.5 Prevederile pct. 1.6.3 nu se aplica recipientelor aflate in regim tranzitoriu si celor care sunt importate incarcate cu fluide, au certificate de verificare (inclusiv poanson de verificare) emise de un organism de inspectie din tara de origine, din care rezulta ca acestea sunt in perioada de scadenta, si urmeaza ca dupa golire sa fie returnate furnizorului (regim temporar) sau distruse (regim de unica folosinta).
    1.6.6 Prezenta prescriptie tehnica se aplica recipientelor noi, proiectate si executate dupa intrarea acesteia in vigoare. Recipientele executate anterior vor respecta prevederile prescriptiilor tehnice valabile la data executiei, cu exceptia scadentelor de verificare periodica care pot fi stabilite in limitele prevazute de prezenta prescriptie tehnica.

    2 PROIECTARE

    2.1 Prevederi generale
    2.1.1 Containerele cu volum pana la 1.000 de litri si butoaiele care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice pot fi proiectate pentru transportul:
    a) gazelor comprimate (anexa A), cu exceptia fluorului, tetrafluorurii de siliciu (lat), monoxidului de azot (1ct), amestecurilor hidrogenului (2bt), amestecurilor azotului (2bt), amestecurilor hidrogenului sau azotului (2ct);
    b) gazelor lichefiate prevazute in tabelul 1 din anexa P, cu exceptia amestecului P1 (4c), amestecului P2 (4c), oxidului de etilena care contine cel mult 10% din greutate dioxid de carbon;
    c) gazelor dizolvate sub presiune prevazute in tabelul 1 din anexa P (9at).
    2.1.2 Containerele cu volum mai mare de 1.000 de litri, care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice, pot fi proiectate pentru transportul:
    a) gazelor comprimate (anexa A), cu exceptia fluorului, tetrafluorurii de siliciu (lat), monoxidului de azot (1ct), amestecurilor hidrogenului (2bt), amestecurilor azotului (2bt), amestecurilor hidrogenului, amestecurilor azotului sau gazelor rare (2ct);
    b) gazelor lichefiate prevazute in tabelul 1 din anexa P;
    c) gazelor lichefiate puternic racite (anexa A);
    d) gazelor dizolvate sub presiune prevazute in tabelul 1 din anexa P (9at).
    2.1.3 Cisternele care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice pot fi proiectate pentru transportul:
    a) gazelor comprimate (anexa A), cu exceptia fluorului, tetrafluorurii de siliciu (1at), monoxidului de azot (1ct), amestecurilor hidrogenului (2bt), amestecurilor azotului (2bt), amestecurilor hidrogenului, amestecurilor azotului sau gazelor rare (2ct);
    b) gazelor lichefiate prevazute in tabelul 2 din anexa P;
    c) gazelor lichefiate puternic racite (anexa A);
    d) gazelor dizolvate sub presiune prevazute in tabelul 2 din anexa P (9at).
    2.1.4 Recipientele pentru toate gazele, cu exceptia celor lichefiate puternic racite (pct. A.3.1 si A.3.2 din anexa A) vor fi executate din otel.
    De asemenea, se admit:
    a) recipiente de cupru (cu exceptia cisternelor) pentru:
    - gazele comprimate de la 1a, 1b si 1bt, 2a si 2b din anexa A, a caror presiune de incarcare la 15 grade C nu depaseste 2 MPa (20 bar);
    - gazele lichefiate de la 3a (anexa A), dioxidul de sulf (3at), oxidul de metil (3b), clorura de etil, clorura de metil (3bt), clorura de vinil (3ct), amestecurile F1, F2 si F3 (4a), oxidul de etilena care contine maxim 10% din greutate dioxid de carbon (4ct) din anexa A;
    b) recipiente din aliaje de aluminiu (cu exceptia cisternelor, butoaielor si containerelor cu volume peste 450 litri) pentru:
    - gazele comprimate de la 1a, 1b si 1bt, monoxidul de azot (1ct) si cele de la 2a, 2b si 2bt din anexa A;
    - gazele lichefiate de la 3a (anexa A), dioxidul de sulf, gazele de la 3b (anexa A), cu exceptia metilsilanului, mercaptanului metilic, oxidului de metil si seleniurii de hidrogen, oxidul de etilena, gazelor de la 4a si 4b (anexa A), oxidului de etilena care contine maxim 10% din greutate dioxid de carbon, gazelor lichefiate de la 5a, 5b, 6a si 6c (anexa A).
    Dioxidul de sulf si gazele de la 3a si 4a trebuie sa fie uscate.
    Toate gazele destinate a fi transportate in recipiente executate din aluminiu nu trebuie sa contina impuritati alcaline.
    2.1.5 Recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite pot fi executate din otel, aluminiu, aliaje de aluminiu, cupru sau alama.
    Recipientele din cupru sau alama nu sunt admise pentru gazele care contin acetilena sau amoniac.
    2.1.6 Recipientele pentru transportul gazelor comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, vor fi proiectate pentru temperatura minima admisibila de lucru stabilita prin proiecte, in functie de conditiile de exploatare, inclusiv la umplere si golire, si nu va fi mai mare de -20 grade C.
    2.1.7 Presiunea maxima admisibila de lucru a recipientului va fi cea mai mare dintre urmatoarele presiuni:
    a) presiunea maxima la umplere;
    b) presiunea maxima la golire;
    c) valoarea numerica a presiunii de vapori a gazelor lichefiate sau dizolvate sub presiune (cu exceptia gazelor lichefiate puternic racite), la care se adauga presiunea partiala a gazelor straine continute in recipient la temperatura de +50 grade C;
    d) pentru gazele lichefiate puternic racite se va lua presiunea acestora la temperatura maxima admisa de lucru;
    e) pentru gazele comprimate (anexa A, pct. A.1.1 si A.1.2) se va lua presiunea de umplere la +15 grade C.
    2.1.8 Presiunea de calcul in cazul recipientelor care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice este diferita de presiunea maxima admisibila de lucru, fiind aleasa dupa cum urmeaza:
    a) pentru recipientele pentru gaze comprimate: egala cu presiunea de incercare hidraulica;
    b) pentru containere cu volum pana la 450 de litri si butoaie: egala cu presiunea de incercare hidraulica;
    c) pentru containere cu volum peste 450 de litri si cisterne: egala cu valoarea cea mai mare dintre presiunile:
    - de incercare hidraulica, prevazuta in tabelul 1 sau 2 din anexa P, dupa caz;
    - 1,3 ori presiunea maxima de umplere sau de golire.
    d) pentru recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite (pct. A.3.1 si A.3.2, anexa A): egala cu presiunea de incercare hidraulica.
    2.1.8.1 Recipientele pentru clor se calculeaza pentru o presiune de cel putin 2,2 MPa (22 bar).
    2.1.8.2 In cazul recipientelor la care poate apare depresiune (datorita temperaturii scazute pe timp de iarna, conditii de golire etc.) se va face o verificare prin calcul la presiunea exterioara, luand in calcul valoarea depresiunii posibile. Aceste situatii se vor preciza prin proiect.
    2.1.9 Presiunile de incercare hidraulica a recipientelor pentru gaze comprimate (pct. A.1.1 si A.1.2, anexa A) trebuie sa fie egale cu 1,5 ori valoarea presiunii maxime admisibile de lucru a recipientului, dar nu mai mica de 1 MPa (10 bar).
    2.1.10 Presiunile de incercare hidraulica a recipientelor pentru gaze lichefiate (cu exceptia gazelor lichefiate puternic racite) sau dizolvate sub presiune sunt:
    a) pentru butoaie, containere si cisterne cu diametrul mai mic de 1,5 m: presiunile prevazute in tabelul 1 din anexa P;
    b) pentru containere si cisterne cu diametrul mai mare de 1,5 m: presiunile prevazute in tabelul 2 din anexa P.
    2.1.11 Presiunile de incercare hidraulica pentru recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite (pct. A.3.1 si A.3.2, anexa A) se iau egale cu:
    - 1,5 ori presiunea maxima admisibila de lucru, insa nu mai putin de 3 bar in cazul containerelor prevazute cu supape de siguranta;
    - 1,5 ori presiunea maxima admisibila de lucru plus 1 bar pentru containere izolate prin vid;
    - 1,3 ori presiunea maxima admisibila de lucru, insa nu mai putin de 3 bar in cazul cisternelor neizolate prin vid;
    - 1,3 ori presiunea maxima admisibila de lucru plus 1 bar pentru cisternele izolate prin vid.
    2.1.12 Incercarea pneumatica de etanseitate a recipientelor care transporta materiile de la pct. A.1.1 ... A.2.2.2 si A.4.1 din anexa A se va executa la o presiune de cel putin 0,4 MPa (4 bar), dar maxim 0,8 MPa (8 bar).
    2.1.13 In calculul grosimii peretilor de rezistenta la presiunea de calcul sau de incercare hidraulica, tensiunile admisibile trebuie sa fie:

                    20       20
    a) f  </= 0,75 R    sau R
        a           0,2      1

                          20       20
                         R    sau R
                          0,2      1
    atunci cand raportul ------------ </= 0,66
                               20
                              R

                   20
    b) f  </= 0,5 R
        a

                          20       20
                         R    sau R
                          0,2      1
    atunci cand raportul ------------ > 0,66
                               20
                              R

    dar maxim 0,85 pentru recipientele sudate executate din otel;

                    20
    c) f  </= 0,43 R
        a

pentru materiale neferoase care nu au limita de curgere garantata.
    2.1.13.1 Pentru recipiente sudate nu se admite folosirea otelurilor calite in apa. In cazul utilizarii otelurilor cu granulatie fina, valorile garantate prin standardul de produs sunt:
    - limita de curgere nu va depasi 460 N/mm^2;
    - valoarea maxima a rezistentei de rupere la intindere nu va depasi 725 N/mm.
    2.1.13.2 Pentru recipientele sudate de otel, incercarea de rezilienta se va executa si in zona influentata termic.
    Placile de control pentru imbinarile sudate vor fi executate din materialul efectiv folosit la executia containerelor sau cisternelor utilizate la transportul materiilor toxice si/sau inflamabile prevazute de anexa A.
    2.1.13.3 Daca mediul de transportat poate produce coroziune fisuranta sub tensiune, elementele sub presiune ale recipientului in contact cu mediul de lucru, inclusiv imbinarile sudate, nu trebuie sa fie executate din materiale susceptibile la coroziune fisuranta sub tensiune. Testele de coroziune fisuranta sub tensiune se vor executa cu ocazia omologarii produselor metalurgice, respectiv a procedurilor de sudare, metodele de incercare fiind, dupa caz, cele prevazute in standardele in vigoare, in standardele de produs sau in tehnologia de sudare.
    2.1.13.4 La elementele de recipient de forma sferica de la containere sau cisterne, tablele trebuie sa aiba garantata rezilienta si pe directia transversala.
    2.1.13.5 Tablele utilizate la executia containerelor sau cisternelor vor fi examinate ultrasonic, clasa de calitate urmand a fi stabilita prin proiect.
    2.1.13.6 Recipientele care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice vor fi supuse unui tratament termic integral, cu exceptia celor executate din oteluri austenitice.
    2.1.14 Recipientele, precum si echipamentele lor de fixare, trebuie sa fie astfel dimensionate incat sa reziste la solicitarile statice si dinamice in conditii normale de transport.
    2.1.15 Grosimea efectiva a peretilor recipientelor (cu exceptia celor pentru gaze lichefiate puternic racite) trebuie sa fie:
    a) cel putin 6 mm, pentru cisterne executate din otel cu rezistenta de rupere de minim 360 N/mm^2 si maxim 440 N/mm^2 sau o grosime echivalenta daca se executa din alte materiale;
    b) cel putin 5 mm, pentru butoaie si containere cu diametre sub 1.800 mm sau cel putin 6 mm la diametre mai mari, daca otelul are rezistenta de rupere de minim 360 N/mm si maxim 440 N/mm^2 sau o grosime echivalenta daca se executa din alte materiale.
    2.1.15.1 Grosimea echivalenta se poate calcula cu urmatoarea formula:
                      ____________
            _ 3      / _        _
             |      / |   20     |
             |     /  |  R   A   |
             |    /   |   0   0  |
    S  = S   |   /    | -------- |
     1    0  |  /     |   20     |
             | /      |  R   A   |
             |/       |_  1   1 _|

    unde:
    S - grosimea de referinta de la pct. 2.1.15 lit. a) sau b), in mm;
     0

    S  - grosimea materialului ales, in mm;
     1

     20
    R  - rezistenta de rupere la 20 grade C a materialului de referinta,
     0   egala cu 360 N/mm^2;

     20
    R  - rezistenta de rupere la 20 grade C a materialului ales, in N/mm^2;
     1

    A , A  - alungirile materialelor de referinta, respectiv a celui ales,
     0   1   in %, A  fiind 37% .
                    0

    2.1.15.2 Alungirea otelului ales trebuie sa fie de minim 20%, cu exceptia otelului cu granulatie fina pentru care se admite minim 16% .
    2.1.15.3 Pentru containerele cu un volum mai mare de 1.000 l si pentru cisternele care contin substante letale si substante care produc coroziune fisuranta sub tensiune si care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice, coeficientii de siguranta nu se vor majora.
    2.1.15.4 Pentru containerele care dispun de o protectie suplimentara impotriva deteriorarii, grosimile minime pot fi reduse proportional cu protectia asigurata. Totusi, aceste grosimi nu trebuie sa fie mai mici de 3 mm, pentru containerele executate din otel cu rezistenta de rupere de minim 360 N/mm si maxim 440 N/mm^2, sau decat o grosime echivalenta, daca se executa din alte materiale, in cazul in care au diametrul mai mic sau egal cu 1,80 m. In cazul containerelor care au diametrul mai mare de 1,80 m, aceasta grosime minima trebuie sa fie de 4 mm, pentru acest tip de otel, sau o grosime echivalenta, daca se executa din alte materiale.
    2.1.15.5 Protectia suplimentara a containerelor poate consta in:
    - o protectie structurala exterioara completa, ca in cazul constructiei "sandwich" in care invelisul exterior este fixat pe container;
    - o constructie in care containerul este fixat pe un cadru metalic care cuprinde elemente structurale, longitudinale si transversale;
    - o constructie cu peretii dubli.
    In cazul containerelor construite cu pereti dubli, izolate prin vid, suma grosimilor peretelui metalic exterior si cea a containerului trebuie sa corespunda grosimii minime a peretelui prevazuta la pct. 2.1.15. Grosimea peretelui containerului nu trebuie sa fie mai mica decat grosimea minima prevazuta la pct. 2.1.15.4.
    In cazul containerelor construite cu peretii dubli, cu un strat intermediar din materiale solide cu grosime de minim 50 mm, peretele exterior trebuie sa aiba o grosime minima de 0,5 mm, daca este din otel ca la pct. 2.1.15, sau de minim 2 mm, daca este din material plastic consolidat cu fibre de sticla.
    2.1.16 Grosimea peretilor recipientelor pentru gaze lichefiate puternic racite, cu izolatie prin vid, poate fi minim 3 mm atunci cand otelul are rezistenta de rupere minim 490 N/mm^2 si alungirea A5 minim 30% .
    Peretele exterior de izolatie trebuie sa aiba o grosime minima de 6 mm daca este executat din otel cu rezistenta de maxim 440 N/mm^2.
    Daca se folosesc alte oteluri, pentru ambii pereti, se vor calcula grosimi echivalente.
    2.1.17 Cisternele si containerele trebuie sa fie prevazute cu guri de verificare (vizitare sau salvare), prevazute pe unul din funduri sau la partea superioara a mantalei, avand asigurata posibilitatea de acces usor.
    Cisternele cu diametru mai mare de 1,5 m vor avea gurile de verificare cu diametru minim de 500 mm si inaltimea maxima de 250 mm.
    Recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite izolate prin vid pot sa fie executate fara guri de vizitare.
    2.1.18 Butoaiele vor fi prevazute cu o gura de mana avand diametru interior minim de 150 mm, amplasata pe centrul unuia din funduri.
    2.1.19 Suporturile pentru fixarea recipientelor pe sasiu vor fi astfel construite incat sa asigure repartizarea corespunzatoare a solicitarilor in peretii recipientului si evitarea unor concentrari de tensiuni.
    Imbinarea suporturilor la corpul recipientului, cu exceptia lonjeroanelor, trebuie sa fie astfel facuta incat imbinarile sudate ale recipientului sa fie accesibile pentru examinarea vizuala.
    2.1.20 Cisternele de cale ferata vor fi astfel construite incat sa aiba permanent legatura cu pamantul din punct de vedere electric. In timpul operatiilor de umplere sau golire, cisterna va fi legata cu pamantul printr-un dispozitiv. Toate partile vagonului cisterna destinat transportului de lichide, al caror punct de aprindere nu este mai mare de 55 grade C, precum si transportului gazelor inflamabile trebuie sa fie legate prin legaturi echipotentiale. Orice contact metalic care poate provoca o coroziune electrochimica trebuie sa fie evitat.
    La autocisterne si containere, legatura cu pamantul va fi asigurata la umplere si golire, inainte de inceperea operatiilor respective.
    2.1.21 Recipientele, cu exceptia celor pentru gaze lichefiate puternic racite, pot fi protejate impotriva radiatiilor solare prin:
    a) invelis din tabla cu grosimea de cel putin 1,5 mm, care trebuie sa acopere pe toata lungimea cel putin treimea superioara si cel mult jumatatea superioara a circumferintei recipientului; invelisul respectiv trebuie sa fie separat de recipient printr-un strat de aer de circa 4 cm grosime;
    b) invelis complet din material termoizolant adecvat, cu grosimea corespunzatoare.
    Protectia calorifuga nu va ingreuna manevrarea si verificarea robinetelor, si trebuie sa fie demontabila pentru a permite examinarea suprafetelor exterioare ale recipientului cu ocazia verificarilor periodice.
    2.1.21.1 Vopsirea recipientului nu constituie protectie calorifuga.
    2.1.22 Recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite trebuie sa fie izolate cu un invelis continuu, pe toata suprafata. In cazul invelisului ermetic cu izolatie prin vid, acesta trebuie sa fie calculat pentru o presiune exterioara de 0,1 MPa (1 bar) si echipat cu dispozitiv de siguranta cu elemente de rupere.
    2.1.23 La recipientele destinate transportului oxigenului lichid sau amestecurilor de oxigen lichid cu alte gaze sau lichide, trebuie ca la construirea si exploatarea lor sa nu se foloseasca la fixarea pe sasiuri, la izolatie si la etansarea sau la intretinerea dispozitivelor de inchidere, materiale combustibile sau materii care contin grasimi sau ulei.
    2.1.24 Recipientele cisterne si recipientele containere care se transporta pe cai rutiere vor fi prevazute cu elemente spargatoare de valuri. Suprafata elementului spargator de valuri trebuie sa fie cel putin 70% din suprafata sectiunii transversale a recipientului in care se monteaza.
    Volumul continut de o partitie separata de doua spargatoare de valuri nu va fi mai mare de 7.500 litri.
    Grosimea peretelui elementului spargator de valuri nu va fi mai mica decat grosimea peretelui corpului recipientului.
    2.1.25 Cercurile de rulare ale butoaielor vor fi metalice, rezistente, fixate rigid de corpul recipientului si amplasate astfel incat sa asigure stabilitatea butoiului in pozitia orizontala.

    2.2 Armaturi
    2.2.1 Armaturile care echipeaza recipientul si conditiile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca se vor inscrie in desenul tip de ansamblu.
    2.2.2 Armaturile, oricare ar fi amplasarea lor, trebuie sa fie protejate impotriva riscurilor de smulgere sau avariere in timpul transportului si manipularii. Maximum de dispozitive trebuie sa fie asezate pe un minim de orificii practicate in peretele recipientului.
    2.2.3 Fiecare butoi, cu exceptia celor pentru clor si oxiclorura de carbon (fosgen) trebuie sa fie prevazut cu un robinet pentru umplere si golire a gazului. Acest robinet se va monta pe unul din funduri si va fi prevazut in interiorul recipientului cu o teava indoita in forma de arc al carui capat liber trebuie sa fie in apropierea mantalei recipientului.
    Butoaiele pentru clor si fosgen trebuie sa fie prevazute cu doua robinete de umplere si golire, conductele interioare fiind indoite in sens diametral opus una fata de alta si respectand conditia de la aliniatul precedent.
    2.2.4 Containerele si cisternele cu umplerea-golirea prin partea de jos trebuie sa fie prevazute cu doua sisteme de inchidere in serie, independente unul fata de altul, din care unul constituit dintr-un dispozitiv interior (cu exceptia recipientelor pentru transportul gazelor lichefiate puternic racite) fixat direct pe recipient si altul asezat la fiecare extremitate a racordului de golire. Dispozitivul interior poate fi manevrat de sus sau de jos.
    In ambele cazuri, pozitia deschis sau inchis a dispozitivului interior trebuie sa poata fi verificata de la sol. Mecanismele de comanda ale dispozitivului interior trebuie sa fie astfel proiectate incat sa impiedice orice deschidere neprevazuta sub efectul unui soc sau al unei actiuni neprevazute. In caz de avarie a dispozitivului de comanda exterior, sistemul de inchidere interior trebuie sa ramana eficace.
    2.2.5 Racordurile sau orificiile de umplere si de golire, precum si de egalizare a presiunii ale cisternelor pentru gaze lichefiate, inflamabile si/sau toxice trebuie sa fie prevazute cu dispozitiv interior cu siguranta si inchidere rapida, care se inchide automat in caz de deplasare intempestiva a cisternei sau de incendiu. Inchizatorul acestui dispozitiv trebuie sa poata fi declansat de la distanta, automat sau manual.
    Robinetele si dispozitivele interioare de inchidere pentru mediile inflamabile si/sau toxice nu trebuie sa prezinte pierderi de fluid.
    2.2.6 Cisternele si containerele pentru transportul gazelor lichefiate puternic racite inflamabile si/sau toxice pot fi echipate cu dispozitive exterioare de inchidere in locul dispozitivelor interioare de inchidere, daca aceste dispozitive sunt prevazute cu o protectie cel putin echivalenta cu aceea asigurata de peretele recipientului.
    2.2.7 Recipientele pentru clor, dioxid de sulf, oxiclorura de carbon, mercaptan metilic si hidrogen sulfurat nu trebuie sa aiba racorduri situate sub nivelul lichidului. Nu sunt admise orificii de curatare manuala.
    2.2.8 Racordurile sau orificiile de umplere-golire si de egalizare a presiunii pentru gaze toxice si/sau inflamabile, situate la partea superioara a cisternelor, trebuie sa fie prevazute cu un al doilea dispozitiv de inchidere exterior pe langa cele mentionate la pct. 2.2.5. Acesta trebuie sa poata fi inchis printr-o flansa oarba sau cu un alt dispozitiv care sa ofere aceeasi siguranta.
    2.2.9 Recipientele pentru gaze lichefiate sau dizolvate sub presiune pot fi prevazute, cu exceptia racordurilor de umplere-golire si de egalizare a presiunii gazelor, cu racorduri pentru indicatoare de nivel, manometre, termometre, functie de necesitate.
    2.2.10 Recipientele pentru gaze comprimate vor avea racorduri pentru manometre. Recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite trebuie sa fie prevazute cu indicatoare de nivel sau cu manometre diferentiale.
    2.2.11 Containerele si cisternele, cu exceptia celor pentru gaze lichefiate puternic racite, pot fi prevazute cu maxim doua supape de siguranta cu arc a caror suma a sectiunilor de libera trecere trebuie sa fie de cel putin 20 cm^2, pentru fiecare 30 mc din capacitatea recipientului, sau o fractiune a acesteia. Aceste supape trebuie sa se deschida automat la o presiune cuprinsa intre 0,9 si 1,0 ori presiunea de incercare hidraulica a recipientului. Supapele trebuie sa reziste la efectele dinamice, inclusiv la miscari ale lichidelor.
    Recipientele pentru gaze toxice nu trebuie sa aiba supape de siguranta. Ele pot fi dotate cu supape de siguranta numai precedate de membrane de rupere care sa se rupa la o presiune cuprinsa intre 0,9 si 1,0 ori presiunea de incercare a recipientului.
    2.2.12 Containerele si cisternele pentru gaze lichefiate puternic racite trebuie sa fie prevazute cu doua supape de siguranta independente. Fiecare supapa trebuie sa fie astfel conceputa incat sa permita iesirea din recipiente a gazelor care se formeaza prin evaporare in timpul exploatarii normale, astfel ca presiunea sa nu depaseasca cu mai mult de 10% presiunea maxima admisibila de lucru.
    Una din cele doua supape de siguranta poate fi inlocuita printr-o membrana de rupere care trebuie sa se rupa la presiunea de incercare hidraulica.
    In caz de disparitie a vidului la recipientele izolate prin vid sau in caz de distrugere a 20% din izolatia termica a celorlalte recipiente, supapa de siguranta si discul de rupere trebuie sa permita iesirea unui astfel de debit incat presiunea din recipient sa nu poata depasi presiunea de incercare hidraulica.
    La recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite, supapele de siguranta trebuie sa fie construite astfel incat sa functioneze corespunzator chiar la temperatura de exploatare cea mai scazuta.
    2.2.13 Recipientele containere fixate pe mijloace de transport rutiere, care servesc lucrarilor din agricultura si care se incarca numai pe baza de masurare a volumului, trebuie sa fie dotate cu indicatoare de nivel, manometre si dispozitive de siguranta impotriva suprapresiunilor, care sa satisfaca conditiile prevazute in proiect. Dispozitivele de inchidere necesare pe racordurile de umplere si golire trebuie sa corespunda prevederilor de la pct. 2.2.4. Recipientele sus-mentionate nu pot circula pe drumurile publice in stare incarcata.
    2.2.14 In cazul prevederii de indicatoare cu sticla de nivel, acestea trebuie sa fie cu sticla plana rezistenta la conditiile de lucru. Pe racordurile de legatura cu recipientul trebuie sa fie montate dispozitive cu inchidere automata in caz de spargere a sticlei.
    2.2.15 Amplasarea racordurilor si constructia tevilor interioare vor asigura posibilitatea evacuarii cat mai complete a lichidului si a gazelor din recipient, precum si umplerea completa cu lichid a recipientului (pentru stabilirea capacitatii, incercarea de presiune hidraulica etc.).
    2.2.16 La cisternele de cale ferata se va prevedea posibilitatea ca racordarea pentru umplere, golire si evacuare sa se poata face pe oricare din partile laterale ale vagonului.
    2.2.17 Capetele libere ale robinetelor sau ale racordurilor de umplere, golire si evacuare vor avea capace demontabile (flansa oarba) rezistente la presiunea din recipient si etanse.
    Sunt admise si dopuri filetate, dar la care etansarea nu este asigurata pe filet.
    2.2.18 Robinetele vor fi protejate contra manevrarii de catre personal neinstruit cu capace metalice, rezistente, demontabile, bine fixate, prevazute cu orificii de aerisire si cu posibilitatea de sigilare in pozitia "inchis". Robinetele vor fi si ele sigilate in pozitia "inchis".

    3 INSCRIPTII

    3.1 Fiecare recipient va fi prevazut cu o placa de timbru tip I, conform STAS 4781, pentru cazul gazelor comprimate si cu o placa de timbru tip II, conform STAS 4781, pentru cazul gazelor lichefiate sau dizolvate sub presiune. Placile de timbru vor fi din otel inoxidabil.
    In cazul gazelor lichefiate, pe recipientele care se umplu sau golesc cu presiune se va inscrie presiunea maxima de golire si/sau de umplere, care va fi cel mult egala cu presiunea maxima admisa de lucru (pe o placa suplimentara sau prin vopsire direct pe recipient).

    3.2 Cisternele si containerele cu un volum mai mare de 1.000 l, cu utilizare multipla (a se vedea pct. 5.4.2), vor fi inscriptionate suplimentar pe placa de timbru cu:
    - denumirea neprescurtata a tuturor gazelor din grupa respectiva cu care recipientul poate fi umplut;
    - incarcatura maxima admisa pentru fiecare gaz in parte.
    Pe placa de timbru se va inscrie presiunea de incercare hidraulica cea mai mare a gazului din grupa respectiva.

    3.3 Placa de timbru se fixeaza pe corpul recipientului prin intermediul unei placi suport si se amplaseaza:
    a) la butoaie: pe fundul prevazut cu robinet de umplere si golire; daca aceasta amplasare nu este posibila datorita dimensiunilor reduse ale fundului, se admite amplasarea pe fundul celalalt sau pe manta, intre cercurile de rulare, cu conditia sa fie asigurata protectia impotriva loviturilor;
    b) la containere si cisterne: in apropierea robinetului de umplere si de golire sau pe unul din funduri.

    3.4 La completarea placii de timbru se vor respecta urmatoarele:
    a) presiunea de incercare hidraulica va fi cea stabilita conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice;
    b) capacitatea (volumul) recipientelor pentru gazele lichefiate sau dizolvate se stabileste prin metoda volumetrica sau gravimetrica, cu o abatere maxima admisibila de 1%; nu este admisa determinarea capacitatii printr-un calcul bazat pe dimensiunile recipientului;
    c) valoarea incarcaturii se stabileste pe baza capacitatii recipientului si a gradului maxim de umplere corespunzator gazului respectiv, prevazut in tabelele 1 sau 2 din anexa P, dupa caz;
    d) in spatiile rezervate pe placa de timbru se inscriu succesiv: data efectuarii verificarii (luna si anul), scadenta la verificare periodica (anul) si poansonul organului care a executat verificarea; anul se indica numai prin ultimele doua cifre (de exemplu: 10.90 - 95, pentru verificarea efectuata in luna octombrie 1990, cu scadenta in aceeasi luna din anul 1995).
    3.4.1 Pentru recipientele la care este prevazuta placa de timbru tip I, conform STAS 4781, verificarea periodica se inscrie in spatiile corespunzatoare celui de al treilea compartiment.

    3.5 Vehiculul pe care se fixeaza cisterna va avea o placa indicatoare metalica, fixata rigid, pe care se vor inscriptiona:
    a) denumirea si sediul detinatorului;
    b) denumirea neprescurtata a gazului cu care se umple efectiv recipientul;
    c) incarcatura maxima admisa pentru gazul respectiv; in cazul vagoanelor de cale ferata, incarcatura maxima admisa se va stabili tinand seama de caracteristicile vagonului, ale gazului lichefiat si de categoria de cale ferata pe care va circula;
    d) tara ansamblului format din platforma (vagon, autovehicul, remorca) si recipientul gol, inclusiv echipamentul fixat pe aceasta, in kg;
    e) capacitatea si temperatura minima admisa de umplere.
    In cazul recipientelor cu utilizare multipla, pe placa indicatoare sau pe placi rabatabile se inscrie denumirea tuturor gazelor din grupa respectiva si incarcatura maxima admisa pentru fiecare gaz in parte.
    In acest caz, unitatea care a executat umplerea va lasa vizibile numai inscrierile valabile pentru gazul cu care se umple recipientul in mod efectiv, inscrierile referitoare la celelalte gaze fiind acoperite.
    La cisternele de cale ferata vor exista etichete de pericol si alte inscriptii prevazute de instructiunile RID sau RIV, iar pentru cisternele rutiere cele prevazute de reglementarile rutiere interne sau internationale, dupa caz.
    Conditia de la lit. c) de mai sus nu se aplica in cazul cisternelor pentru gaze comprimate.
    3.5.1 Daca in urma unor lucrari de reparatii se modifica tara initiala, se va proceda astfel:
    a) pentru vagoane-cisterna si containere, reparatorul este obligat sa stabileasca si sa inscrie noua valoare a tarei si sa obtina avizul organelor de drept;
    b) pentru autocisterne, semiremorci si remorci, reparatorul este obligat sa stabileasca si sa inscrie valoarea reala a tarei si sa obtina avizul organelor de drept.

    3.6 Recipientele vor avea suprafetele exterioare protejate prin vopsire cu vopsea de ulei, de aluminiu sau de email de culoare gri sau argintiu conform STAS 5189.

    3.7 Cisternele pentru transportul gazelor lichefiate trebuie sa fie marcate cu o banda vopsita cu culoarea portocalie, lata de aproximativ 30 cm, care inconjoara fara intrerupere recipientul la jumatatea inaltimii. Recipientele protejate calorifug vor avea inscrisa pe corp mentiunea "calorifug" sau "izolat termic prin vid".

    3.8 Cisternele si containerele cu un volum mai mare de 1.000 l vor avea in apropierea robinetelor de umplere, golire si faza gaz, dupa caz, schema de manevrare a robinetelor.

    4 AUTORIZAREA FUNCTIONARII

    4.1 Autorizarea functionarii si inregistrarea recipientelor
    4.1.1 Recipientele care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice vor putea fi puse in functiune si date in exploatare numai daca unitatea detinatoare a obtinut autorizatia de functionare eliberata conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    4.1.2 Recipientele-cisterne si recipientele-containere se autorizeaza pentru functionare si se verifica obligatoriu numai de catre ISCIR-INSPECT IT.
    4.1.3 Recipientele-butoaie se autorizeaza pentru functionare si se verifica de catre RSVTI al unitatii detinatoare.
    4.1.4 Pentru obtinerea autorizatiei de functionare a recipientelor-cisterne si recipientelor-containere, detinatorul/proprietarul trebuie sa solicite in scris la ISCIR-INSPECT IT, in raza careia isi desfasoara activitatea, efectuarea verificarilor conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, inaintand totodata urmatoarele:
    - documentatia tehnica, intocmita de catre unitatea constructoare, care va cuprinde:
    a) proiectul de executie (desenul tip de ansamblu + breviarul de calcul) avizat de ISCIR-INSPECT;
    b) certificatele de calitate ale materialelor de baza si de adaos utilizate la executia elementelor recipientului supuse presiunii sau care se asambleaza prin sudare la acesta; declaratii de conformitate pentru elementele componente (armaturi, dispozitive de siguranta etc.) care echipeaza recipientul, dupa caz;
    c) lista procedurilor de sudare folosite la executia imbinarilor sudate si specificatiile procedurilor de sudare (WPS) specifice, intocmite de RTS, la care se ataseaza fisele de omologare (WPAR), in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colectia ISCIR (in copie);
    d) tabelul nominal cu sudorii autorizati conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colectia ISCIR, care au executat lucrarile de sudare, intocmit de RTS, la care se ataseaza autorizatiile sudorilor (in copie);
    e) fisa si diagrama de tratament termic, atunci cand efectuarea acestuia este prevazuta in proiectul de construire;
    f) buletinele (certificatele) cuprinzand rezultatele examinarilor, verificarilor si incercarilor efectuate conform cerintelor proiectului de executie, de catre unitati (laboratoare) autorizate de ISCIR-INSPECT, conform prevederilor prescriptiilor tehnice specifice, Colectia ISCIR;
    g) procesul-verbal de incercare pneumatica de etanseitate efectuata la recipientele pentru gaze toxice, inflamabile sau gaze lichefiate puternic racite (buletin de vid, dupa caz);
    h) declaratia de conformitate eliberata de unitatea constructoare;
    - buletine care stabilesc valoarea capacitatii;
    - documentul/dovada de luare in evidenta de catre ISCIR-INSPECT, in cazul recipientelor importate.
    4.1.5 Documentatia intocmita conform pct. 4.1.4 va fi inregistrata la ISCIR-INSPECT IT, care va stabili cu beneficiarul data la care urmeaza sa se efectueze verificarea in vederea autorizarii functionarii de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, restituind documentatia depusa. Documentatia incompleta va fi inapoiata unitatii detinatoare pentru a fi completata, iar data verificarii va fi stabilita in conditiile aratate anterior, dupa completarea acesteia.
    4.1.6 La data stabilita pentru efectuarea verificarilor, unitatea detinatoare trebuie sa pregateasca recipientul. De asemenea, va asigura personalul de deservire si auxiliar necesar. La verificare nu trebuie sa lipseasca RSVTI al unitatii detinatoare. In cazul recipientelor inchiriate (cu exceptia cazurilor cand se inchiriaza din alte tari), la verificare va participa atat RSVTI al unitatii detinatoare cat si cel al unitatii care a inchiriat recipientul.
    4.1.7 Autorizarea functionarii recipientelor se acorda numai daca in urma verificarilor efectuate se constata indeplinirea conditiilor prevazute in prezenta prescriptie tehnica. In cazul acordarii autorizatiei de functionare, in procesul-verbal incheiat, conform modelului din anexa C, ca urmare a verificarilor efectuate se vor mentiona parametrii de functionare aprobati, precum si data (ziua, luna si anul) stabilita pentru urmatoarea verificare tehnica periodica. Daca recipientele nu sunt pregatite pentru efectuarea verificarilor sau in cazul constatarii unor lipsuri sau deficiente, care vor fi mentionate in procesul-verbal, autorizatia de functionare nu va fi acordata.
    4.1.8 Cisternele si containerele se inregistreaza la ISCIR-INSPECT IT in raza careia acestea functioneaza.
    Pentru recipientele care au fost autorizate pentru functionare, ISCIR-INSPECT IT va efectua inregistrarea acestora, acordand numarul de inregistrare ISCIR si va elibera cartea recipientului - partea de exploatare. Unitatea detinatoare are obligatia de a ridica de la ISCIR-INSPECT IT cartea recipientului - partea de exploatare in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii.
    4.1.9 Butoaiele se inregistreaza in evidenta interna a unitatii detinatoare, numarul de inregistrare fiind acordat de catre aceasta. Unitatea detinatoare are obligatia sa comunice anual la ISCIR-INSPECT IT lista butoaielor autorizate. Autorizarea functionarii butoaielor de catre RSVTI al unitatii detinatoare se face in aceleasi conditii ca si autorizarea functionarii de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT.
    4.1.10 Cartile recipientelor - partea de exploatare, atat pentru cele din evidenta ISCIR-INSPECT IT cat si pentru cele care sunt in evidenta interna a unitatii detinatoare, se pastreaza de catre RSVTI. Evidenta recipientelor va fi tinuta de catre unitatile detinatoare intr-un registru, conform modelului din anexa D, pentru cisterne si containere si separat pentru butoaie. Unitatea detinatoare este obligata sa pastreze in conditii corespunzatoare cartea recipientului - partea de exploatare si sa o transmita odata cu acesta in cazul instrainarii (vanzarii).

    4.2 Verificari tehnice pentru autorizarea functionarii
    4.2.1 In vederea eliberarii autorizatiei de functionare a recipientelor, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau RSVTI al unitatii detinatoare (in cazurile prevazute de prezenta prescriptie tehnica) va efectua urmatoarele verificari:
    a) verificarea existentei documentatiei tehnice a recipientului, conform pct. 4.2.3;
    b) revizia interioara, conform pct. 4.2.4;
    c) incercarea de presiune hidraulica, conform pct. 4.2.5;
    d) incercarea pneumatica de etanseitate, conform pct. 4.2.6;
    e) verificarea reglarii dispozitivelor de siguranta, daca este cazul, conform pct. 4.2.7.
    Verificarile se vor efectua la detinator.
    4.2.2 Pe baza verificarilor efectuate, cu rezultate corespunzatoare, se va acorda autorizatia de functionare si se va stabili data la care urmeaza sa se efectueze urmatoarea verificare tehnica periodica, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice (a se vedea cap. 6). In cazul recipientelor care se livreaza incarcate cu fluidul de lucru, la care nu se repeta verificarile la detinator, conform pct. 4.2.1 lit. b) (revizia interioara) si c) (incercarea de presiune hidraulica), data urmatoarei verificari tehnice periodice se stabileste tinand seama de data efectuarii incercarilor de presiune la unitatea constructoare. Pentru celelalte recipiente, termenele scadente se stabilesc tinand seama de datele la care au fost efectuate verificarile la constructor, chiar daca unele din operatiile de verificare nu se mai repeta. Recipientele-cisterne si recipientele-containere vor avea indicate vizibil prin vopsire, pe corpul acestora sau pe placute speciale, urmatoarele date:
    - numarul autorizatiei de functionare;
    - presiunea maxima admisibila de lucru;
    - scadenta de verificare.
    4.2.3 Verificarea existentei documentatiei tehnice
    Documentatia tehnica minima necesara obtinerii autorizatiei de functionare este:
    a) documentatia tehnica de insotire, care trebuie sa contina cel putin datele prevazute la pct. 4.1.4;
    b) buletinul care stabileste valoarea capacitatii;
    c) instructiunile de utilizare (exploatare) elaborate de producator, redactate in limba romana.
    4.2.4 Revizia interioara
    Revizia interioara consta in verificarea interioara si verificarea exterioara a recipientului, astfel:
    a) verificarea interioara: examinarea tuturor elementelor recipientului la interior, in scopul constatarii starii suprafetelor, a imbinarilor sudate, precum si a comportarii recipientului fata de actiunea fluidului continut;
    b) verificarea exterioara: examinarea tuturor elementelor recipientului la exterior, in scopul constatarii starii suprafetelor, a imbinarilor sudate si a depistarii eventualelor defecte ca urmare a operatiilor de transport, precum si a comportarii recipientului fata de actiunea mediului ambiant.
    Verificarea exterioara va cuprinde si verificarea existentei inscriptionarii, conform cap. 3.
    In cazul recipientelor noi (care urmeaza sa fie puse in functiune pentru prima data), efectuarea verificarii interioare nu este obligatorie daca recipientul a fost protejat (conservat) corespunzator si poate fi efectuata numai verificarea exterioara.
    4.2.5 Incercarea de presiune hidraulica
    4.2.5.1 Incercarea de presiune hidraulica se efectueaza numai daca rezultatele verificarilor anterioare au fost corespunzatoare. Incercarea de presiune hidraulica nu este obligatorie daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
    a) incercarea de presiune hidraulica a fost efectuata la unitatea constructoare si de la data efectuarii acesteia nu au trecut mai mult de 24 de luni, iar recipientul a fost protejat (conservat) corespunzator (de exemplu: cu gaz inert) la expedierea de la unitatea constructoare, astfel incat sa fie exclusa posibilitatea ca mediul exterior sa actioneze asupra interiorului si exteriorului acestuia;
    b) recipientul nu a suferit deformatii locale vizibile ca urmare a operatiilor de transport.
    4.2.5.2 Incercarea de presiune hidraulica se efectueaza cu apa sau alt lichid neutru, la o presiune stabilita conform documentatiei tehnice. Temperatura maxima a lichidului de incercare nu trebuie sa depaseasca 50 grade C, iar temperatura minima nu trebuie sa fie mai mica decat temperatura minima admisibila de lucru a recipientului, dar nu mai putin de 15 grade C.
    4.2.5.3 Daca temperatura mediului ambiant in timpul incercarii este mai mica decat temperatura minima admisibila de lucru a recipientului, presiunea in recipient se va mari pana la cel mult 20% din valoarea presiunii maxime admisibile de lucru, mentinandu-se aceasta valoare un timp suficient pentru ca temperatura metalului recipientului in orice punct sa devina cel putin egala cu temperatura minima admisibila de lucru a recipientului. In acest scop, lichidul de incercare va avea o anumita temperatura stabilita de unitatea care efectueaza incercarea (reparatoare sau detinatoare, dupa caz), astfel incat sa se evite aparitia unor socuri termice periculoase in peretii recipientului. Se vor lua masuri pentru evitarea pericolului de inghetare a lichidului din recipient.
    4.2.5.4 Incercarea de presiune hidraulica se va efectua astfel incat marirea si micsorarea presiunii sa se faca continuu si fara socuri.
    4.2.5.5 In timpul umplerii cu lichidul de incercare se vor lua masuri pentru eliminarea completa a aerului, astfel incat sa nu se produca pungi de aer in interiorul recipientului. Debitul de alimentare cu lichid va fi astfel stabilit incat evacuarea aerului sa evite crearea unei presiuni periculoase in recipient in timpul umplerii.
    4.2.5.6 In timpul incercarii de presiune hidraulica gaurile de control prevazute la inelele de compensare vor fi accesibile pentru examinare. Dupa incercare gaurile se vor putea astupa cu dopuri filetate.
    4.2.5.7 In timpul incercarii de presiune hidraulica recipientul va fi prevazut cu un al doilea manometru de control, in plus fata de manometrul de incercare. Clasa de precizie a manometrelor de control va avea valoarea cel mult egala cu 2,5. Manometrele vor fi astfel alese incat valoarea presiunii de incercare sa se citeasca pe treimea mijlocie a scarii gradate.
    4.2.5.8 Este interzisa executarea oricaror lucrari, in vederea inlaturarii unor neetanseitati, in timp ce recipientul se afla sub presiune.
    4.2.5.9 Durata de mentinere a recipientului la presiunea de incercare va fi stabilita prin documentatia tehnica, insa nu va fi mai mica de 30 de minute. Aceasta va fi inscrisa in cartea recipientului - partea de exploatare. Examinarea suprafetelor recipientului se va face numai dupa reducerea presiunii de incercare la valoarea presiunii maxime admisibile PS.
    4.2.5.10 Incercarea de presiune hidraulica se considera reusita daca nu se constata:
    - deformari plastice vizibile, fisuri sau crapaturi ale elementelor recipientului;
    - picaturi (lacrimari) sau scurgeri pe la imbinarile sudate, in materialul de baza sau la imbinarile demontabile.
    In cazul in care la incercarile de presiune hidraulica se vor constata defecte care depasesc criteriile de acceptare prevazute, defectele se vor inlatura, dupa care incercarile respective vor fi repetate.
    In scopul obtinerii unor rezultate concludente, atmosfera exterioara recipientului va fi cat mai uscata posibil pentru a se evita condensarea vaporilor de apa.
    4.2.5.11 Dupa executarea incercarii de presiune hidraulica sunt interzise orice lucrari de sudare, deformari la rece sau la cald la elementele recipientului care lucreaza sub presiune.
    4.2.6 Incercarea pneumatica de etanseitate
    4.2.6.1 In afara de incercarea de presiune hidraulica, recipientele care lucreaza cu fluide toxice, explozive sau inflamabile se supun si la o incercare pneumatica de etanseitate. Incercarea se efectueaza de catre RSVTI al unitatii detinatoare, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, inainte de punerea recipientului in functiune, dupa demontarea unor elemente ale acestuia sau dupa o oprire indelungata din functiune care poate duce la pierderea etanseitatii.
    Incercarea se efectueaza cu aer sau azot, dupa caz, si se considera reusita daca nu se constata o scadere a presiunii si pierderi de fluid.
    Valoarea presiunii de incercare pneumatica de etanseitate si durata de mentinere vor fi cele prevazute de documentatia de insotire.
    Procesul-verbal incheiat cu ocazia incercarii de etanseitate va fi scris in cartea recipientului - partea de exploatare.
    4.2.6.2 Incercarea pneumatica de etanseitate se va efectua cu respectarea prevederilor de la pct. 4.2.5.4, 4.2.5.7, 4.2.5.8 si 4.2.5.11. In cazuri justificate prin proiect, se admite efectuarea incercarii pneumatice de etanseitate si prin alte metode (cu amoniac si fenolftaleina, freon etc.), cu conditia ca metodologia de incercare si criteriile de acceptare a defectelor sa fie stabilite prin instructiuni elaborate de comun acord intre proiectant, detinator si unitatea constructoare sau reparatoare. Instructiunile vor fi anexate la documentatia tehnica.
    4.2.7 Verificarea reglarii dispozitivelor de siguranta
    In cazul in care sunt prevazute in proiect, se va verifica existenta dispozitivelor de siguranta (inclusiv a sigiliilor) si a documentatiei de insotire a acestora (certificatul de verificare si reglare corespunzator) care va fi atasata la cartea recipientului - partea de exploatare.

    5 EXPLOATARE

    5.1 Obligatiile si responsabilitatile unitatilor detinatoare
    5.1.1 Agentii economici detinatori de recipiente-cisterne, recipiente-containere si recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune sunt obligati sa ia toate masurile in vederea respectarii prevederilor prezentei prescriptii tehnice, in scopul functionarii recipientelor in conditii de siguranta.
    5.1.2 In vederea asigurarii conditiilor pentru functionarea in conditii de siguranta, unitatile detinatoare au urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    a) sa inregistreze recipientele la ISCIR-INSPECT IT;
    b) sa intocmeasca si sa tina la zi evidenta centralizata a acestora, conform modelului din anexa D;
    c) sa supuna recipientele la verificarile tehnice efectuate de catre ISCIR-INSPECT IT sau de catre RSVTI autorizat de ISCIR-INSPECT IT (pentru cazurile prevazute la cap. 4) in vederea autorizarii functionarii si la verificarile tehnice periodice (conform perioadelor de scadenta acordate), pregatind recipientele si creand toate conditiile necesare in scopul verificarii acestora;
    d) sa obtina, inainte de punerea in functiune, de la ISCIR-INSPECT IT autorizatia de functionare pentru recipientele noi, vechi repuse in functiune sau cele aflate in exploatare la scadenta, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice; este interzisa punerea in functiune si exploatarea recipientelor fara autorizatia de functionare;
    e) sa ia masurile necesare astfel ca recipientele sa fie folosite in conditii de siguranta, executand reviziile curente, reparatiile si intretinerea lor permanenta, conform normativelor legale si prezentei prescriptii tehnice;
    f) sa foloseasca personal de deservire instruit pentru exploatarea recipientelor; personalul insarcinat sa lucreze cu recipientele trebuie sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti si sa fie instruit de catre detinator si verificat ca si-a insusit cunostintele teoretice si practice necesare cu privire la functionarea in conditii de siguranta a recipientelor; acest personal trebuie sa cunoasca bine dispozitivele de siguranta si aparatele de masurare si control, functionarea lor, precum si masurile necesare in caz de defectare a acestora; unitatea detinatoare va tine evidenta scrisa a instructajelor si verificarilor periodice efectuate;
    g) sa solicite la ISCIR-INSPECT IT scoaterea din evidenta a recipientelor scoase din uz si casate.
    5.1.3 Daca cu ocazia verificarilor efectuate de unitatea detinatoare se constata defectiuni, care pericliteaza siguranta in functionare a recipientului, acesta se va opri imediat din functiune, detinatorul avand obligatia sa anunte in termen de 24 de ore ISCIR-INSPECT IT in vederea examinarii acestuia si luarii masurilor corespunzatoare.

    5.2 Responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI)
    5.2.1 Agentii economici detinatori sunt obligati sa numeasca personal propriu de specialitate (cu studii superioare tehnice, maistri sau tehnicieni), in raport cu numarul si instalatiilor, care va fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT si care va raspunde impreuna cu conducerea agentului economic de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice. Personalul mentionat, denumit "responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor" (RSVTI), va fi numit prin decizie interna, conform modelului din anexa E, data de conducerea agentului economic.
    5.2.2 RSVTI are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    a) sa cunoasca legislatia si prescriptiile tehnice in vigoare care reglementeaza functionarea in conditii de siguranta a recipientelor;
    b) sa efectueze verificarile si incercarile in vederea autorizarii functionarii la prima punere in functiune si la verificarile tehnice periodice (conform perioadelor de scadenta acordate) la recipientele pentru care este imputernicit in scris de catre ISCIR-INSPECT IT sau la care, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, aceasta responsabilitate revine unitatii detinatoare;
    c) sa intocmeasca planul anual de verificari si incercari pentru verificarea tehnica periodica (la scadenta) a celor aflate in exploatare, pe care il supune aprobarii conducerii si il inainteaza la ISCIR-INSPECT IT in raza careia se afla instalatiile;
    d) sa urmareasca exploatarea recipientelor in conditii de siguranta, executarea reviziilor curente, a reparatiilor si a intretinerilor permanente, conform normativelor legale si prezentei prescriptii tehnice;
    e) sa organizeze si sa participe la instructajele profesionale cu personalul de deservire a recipientelor;
    f) sa urmareasca pregatirea recipientelor in vederea efectuarii de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT a verificarilor si incercarilor si sa comunice la ISCIR-INSPECT IT datele de efectuare a acestora;
    g) sa anunte la ISCIR-INSPECT IT avariile si accidentele produse la recipiente si sa participe la cercetarea acestora;
    h) sa colaboreze cu celelalte compartimente din unitatea detinatoare in vederea aplicarii si respectarii prevederilor prezentei prescriptii tehnice;
    i) sa tina evidenta recipientelor, conform anexei D, si sa urmareasca pastrarea corespunzatoare a autorizatiilor de functionare (cartea recipientului - partea de exploatare);
    j) sa detina prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, aplicabile instalatiilor proprii, precum si actele normative aplicabile.
    5.2.3 In vederea obtinerii autorizatiei de RSVTI, pentru personalul nominalizat prin decizie interna, unitatea detinatoare de recipiente va inainta la ISCIR-INSPECT IT o documentatie intocmita conform anexei F.
    Personalul propus pentru autorizare va fi examinat privind cunoasterea prevederilor prescriptiilor tehnice aplicabile, Colectia ISCIR, si a responsabilitatilor care ii revin functie de specificul recipientelor pe care unitatea le detine.
    Pentru personalul declarat admis in urma examenului sustinut, ISCIR-INSPECT IT va elibera autorizatia de RSVTI conform modelului din anexa G.
    Autorizatia este nominala si este valabila numai in cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul respectiv.

    5.3 Conditii generale
    5.3.1 Statia de umplere si golire a recipientelor trebuie sa corespunda prevederilor proiectului, sa asigure posibilitatea umplerii corecte si a golirii in conditii de siguranta si sa satisfaca prevederile normelor de prevenire si stingerea incendiilor.
    Aparatele de masurare utilizate la umplere si cantarul de control vor fi verificate conform prevederilor legale.
    Conductele de compensare a presiunii vor fi astfel dimensionate incat sa permita o egalizare rapida a presiunii.
    In cazul gazelor lichefiate si a gazelor dizolvate sub presiune, conductele de umplere-golire si de evacuare trebuie sa fie prevazute cu aparate pentru indicarea presiunii si temperaturii fluidului.
    5.3.2 Personalul care executa lucrarile de umplere, golire, curatare, intretinere, reparare si revizie la recipiente va fi instruit si verificat pentru astfel de lucrari de catre detinator/utilizator sau cel care executa umplerea sau golirea, dupa caz. Responsabilii cu umplerea sau golirea recipientelor vor fi numiti in scris de catre conducerea unitatii respective.
    5.3.3 La toate operatiile de umplere-golire, la curatarea interioara, precum si pe timpul transportului, se vor respecta normele de protectia muncii specifice pentru aceste activitati.

    5.4 Umplerea
    5.4.1 Unitatea care executa umplerea va avea un registru de evidenta a recipientelor umplute, pentru fiecare tip de gaz, numerotat, snuruit si sigilat de ISCIR-INSPECT IT de care apartine. In registru se va inscrie pentru fiecare recipient in parte:
    a) denumirea si sediul beneficiarului;
    b) numarul de identificare al vehiculului cu care se transporta recipientul, pentru cisterne si numarul de identificare, pentru containere si butoaie;
    c) numarul de fabricatie al recipientului;
    d) capacitatea recipientului (in litri);
    e) incarcatura maxima admisa (in kg);
    f) tara (in kg), conform pct. 3.5;
    g) tara efectiv constatata la cantarirea executata inainte de umplere (in kg);
    h) data cantaririi (anul, luna, ziua);
    i) rezultatul reviziei executate conform pct. 5.4.4 si 5.4.5;
    j) semnatura responsabilului cu umplerea recipientelor;
    k) data umplerii;
    l) masa efectiva a incarcaturii (in kg);
    m) tara constatata la cantarirea de verificare dupa umplere (in kg);
    n) rezultatul reviziei dupa umplere (a se vedea pct. 5.4.9);
    o) semnatura responsabilului dupa umplerea recipientului.
    Registrul se va pastra de catre seful statiei de umplere.
    5.4.1.1 Toate inscrierile se vor face citet, fara stersaturi, corecturi sau scrieri ulterioare.
    5.4.1.2 In cazul recipientelor pentru gaze comprimate si al containerelor fixate pe mijloace de transport rutiere, care servesc lucrarilor din agricultura si care se incarca numai pe baza de masurare a volumului, se inscriu numai datele de la pct. 5.4.1 lit. a), b), c), d), i), j), k), n) si o), cu precizarea valorii presiunii remanente si a presiunii de incarcare.
    5.4.2 Cisternele, containerele si butoaiele se pot umple numai cu gazul pentru care au fost autorizate si inscriptionate. Se admite utilizarea recipientelor pentru transportul succesiv a mai multor gaze lichefiate (utilizare multipla), numai daca gazele fac parte din aceeasi grupa mentionata mai jos.

 ______________________________________________________________________________
| Grupa 1 | hidrocarburi halogenate (de la 3a si 4a din anexa A)               |
|_________|____________________________________________________________________|
| Grupa 2 | hidrocarburi (3b si 4b), butadiena 1,2 si butadiena 1,3 (3c) si    |
|         | amestecul de butadiena 1,3 si hidrocarburi (4c) din anexa A        |
|_________|____________________________________________________________________|
| Grupa 3 | amoniac (3at), oxid de metil (3b), dimetilamina, etilamina,        |
|         | metilamina, trimetilamina (3bt) si clorura de vinil (3c) din       |
|         | anexa A                                                            |
|_________|____________________________________________________________________|
| Grupa 4 | bromura de metil (3at), clorura de etil si clorura de metil (3bt)  |
|         | din anexa A                                                        |
|_________|____________________________________________________________________|
| Grupa 5 | amestecuri de oxid de etilena cu dioxid de carbon, oxid de etilena |
|         | cu azot (4ct) din anexa A                                          |
|_________|____________________________________________________________________|
| Grupa 6 | azot, dioxid de carbon, gaze rare, hemioxid de azot (protoxid de   |
|         | azot), oxigen (7a), aer, amestecuri de azot cu gaze rare,          |
|         | amestecuri de oxigen cu azot, chiar daca ele contin gaze rare (8a) |
|         | din anexa A                                                        |
|_________|____________________________________________________________________|
| Grupa 7 | etan, etilena si metan (7b) si amestecuri de metan cu etan, chiar  |
|         | daca ele contin propan sau butan (8b) din anexa A                  |
|_________|____________________________________________________________________|

    Recipientele care au fost umplute cu gazele din grupele 1 sau 2 trebuie sa fie golite de gazele lichefiate inainte de incarcarea altor gaze din aceeasi grupa.
    Recipientele care au fost umplute cu gazele din grupele 3 ... 7 trebuie sa fie golite de gazele lichefiate si inertizate inainte de incarcarea altor gaze din aceleasi grupe.
    Utilizarea multipla a unui recipient este admisa numai daca acesta corespunde tuturor conditiilor impuse gazelor care urmeaza a se incarca.
    5.4.3 Utilizarea recipientelor pentru transportul gazelor din grupe diferite (a se vedea pct. 4.4.2) este posibila numai dupa golirea completa, curatarea, degazarea acestora si autorizarea functionarii pentru noul gaz, ca urmare a lucrarilor de retimbrare (daca este cazul) efectuate conform prevederilor de la cap. 7.
    5.4.4 Inainte de umplere recipientele vor fi verificate de responsabilul cu umplerea. Rezultatul verificarii si concluzia privind admiterea pentru umplere se vor inscrie in registrul indicat la pct. 5.4.1.
    5.4.5 Este interzisa umplerea recipientelor la care se constata:
    a) la inscriptii:
    - lipsa placii de timbru sau inscriptionarea ei incompleta sau incorecta;
    - lipsa placii indicatoare;
    - depasirea scadentei pentru verificarea periodica;
    - lipsa inscriptiei: numar autorizatie de functionare, data scadentei pentru verificare, presiunea maxima admisibila de lucru si a poansonului inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT;
    b) la partile exterioare:
    - ca peretii recipientului prezinta urme de lovituri sau rizuri, suprapuneri, exfolieri, ondulatii si urme de ciocan etc., daca adancimea lor depaseste limitele abaterii negative la grosimea tablei;
    - ca echipamentul recipientului prezinta deteriorari sau lipsuri, iar armaturile sau imbinarile sunt neetanse;
    - lipsuri sau deteriorari de orice natura la partea de rulare sau depasirea termenului de revizie la partea de rulare;
    c) la interior:
    - ca lipseste presiunea remanenta de minim 0,05 MPa (0,5 bar);
    - prezenta unui alt gaz decat cel cu care se va umple recipientul.
    5.4.5.1 Atunci cand nu se poate stabili existenta presiunii remanente sau cand recipientul a fost anterior umplut cu un alt gaz, se va proceda conform prevederilor de la pct. 5.4.4 si 5.4.6.
    5.4.6 Inainte de prima umplere, precum si dupa fiecare degazare completa a recipientului pentru gaze combustibile, se va evacua, in prealabil, aerul cu ajutorul unui gaz inert.
    5.4.7 Umplerea recipientelor cu gaze lichefiate sau gaze lichefiate dizolvate sub presiune se va face controlat astfel incat valoarea incarcarii maxime admise sa nu fie depasita. In cazul gazelor comprimate, presiunea de incarcare nu va depasi presiunea maxima admisibila de lucru. Recipientele pentru transportul gazelor lichefiate puternic racite de la 7b si 8b (anexa A) se vor umple astfel incat la temperatura la care se atinge presiunea maxima admisibila de lucru volumul lichidului sa atinga cel mult 95% din capacitatea recipientului. Recipientele pentru transportul gazelor lichefiate puternic racite de la 7a si 8a (anexa A) pot fi umplute pana la cel mult 98% la temperatura si presiunea de incarcare.
    5.4.8 Dupa umplere cu gaze lichefiate (cu exceptia gazelor lichefiate puternic racite) sau cu gaze dizolvate sub presiune fiecare recipient va fi supus unei cantariri de verificare, recipientul nefiind in legatura cu instalatia de umplere si de egalizare a presiunii, legaturile respective fiind demontate. In caz de supraincarcare se va proceda imediat la golirea surplusului de gaz, dupa care se va executa o noua cantarire de verificare. Se admite ca la incarcarea containerelor fixate pe mijloace de transport rutiere, care servesc lucrarilor din agricultura si care se incarca numai pe baza de masurare a volumului sa nu se efectueze cantarirea de verificare.
    5.4.9 In timpul umplerii, precum si dupa umplere, se va verifica etanseitatea armaturilor si a imbinarilor recipientului. Remedierea eventualelor defecte se va executa numai dupa evacuarea gazului din recipient.
    5.4.10 Expedierea recipientelor umplute se va putea face numai cu avizul responsabilului cu umplerea, dupa inchiderea si aplicarea sigiliilor la capacele de protectie si/sau la robinete.
    5.4.11 Inainte de inceperea incarcarii cisternelor sau containerelor se vor lua masuri pentru ca acestea sa fie bine fixate pentru eliminarea posibilitatilor de deplasare si se vor proteja contra lovirii de alte mijloace de transport.
    Cisternele pentru gaze inflamabile si/sau toxice vor avea montat, in timpul incarcarii, un sistem de comanda care va actiona dispozitivul cu siguranta si inchidere rapida in caz de incendiu sau de deplasare neprevazuta a cisternei.
    5.5 Transportul, depozitarea si golirea
    5.5.1 Butoaiele vor fi transportate in vehicule prevazute cu arcuri, asezate in pozitie orizontala, cu axa longitudinala in lungul vehiculului si asigurate impotriva deplasarii laterale. Cel putin in perioada aprilie - septembrie vehiculele vor fi acoperite.
    5.5.2 Nu este permis ca impreuna cu cisternele, containerele si butoaiele sa se transporte diverse materiale sau persoane.
    5.5.3 Depozitarea butoaielor pline sau goale se va face in locuri ferite de radiatii solare sau de alte surse de incalzire. Nu se admite folosirea cisternelor ca rezervoare de depozitare. Se poate admite utilizarea fluidelor direct din cisterna numai in cazul cand timpul in care se consuma fluidul in instalatia tehnologica este aproximativ egal cu timpul de transvazare din cisterna in recipientele de depozitare, dar nu mai mult de doua zile. Unitatea va lua masuri corespunzatoare ca in timpul golirii cisternelor acestea sa fie amplasate intr-un loc special amenajat in acest scop, protejate impotriva lovirii de catre alte mijloace de transport si bine fixate pentru eliminarea posibilitatilor de deplasare.
    5.5.3.1 In sensul celor mentionate la pct. 5.5.3, prin rezervor de depozitare se intelege situatia cand recipientul-cisterna este legat la instalatia tehnologica in care se utilizeaza gazul respectiv.
    5.5.4 Imediat dupa primirea recipientelor incarcate si inainte de utilizare beneficiarul va verifica starea lor exterioara, inclusiv existenta sigiliilor. Defectele constatate vor fi comunicate unitatii care a executat umplerea, pentru efectuarea remedierilor. Pana la efectuarea remedierilor, beneficiarul va lua masuri de prevenire a unor eventuale accidente.
    5.5.5 Nu este admisa incalzirea cu foc direct sau cu alte mijloace de incalzire avand temperatura mai mare de 50 grade C, pentru activizarea golirii recipientelor sau daca conductele de umplere-golire sau de egalizare a presiunii, precum si robinetele au fost obturate cu gheata.
    5.5.6 Dupa golire, cisternele, containerele si butoaiele vor avea o presiune remanenta de minim 0,05 MPa (0,5 bar) si vor fi asigurate ca si cele pline.
    5.5.7 Recipientele golite de fluid, necuratate, pot fi transportate dupa expirarea scadentelor de verificare pentru a fi supuse verificarilor si incercarilor in vederea reautorizarii.
    5.5.8 Inainte de inceperea descarcarii cisternelor sau containerelor se vor lua masuri pentru ca acestea sa fie bine fixate, pentru eliminarea posibilitatilor de deplasare, si se vor proteja impotriva lovirii de alte mijloace de transport. Cisternele pentru gaze inflamabile si/sau toxice vor avea montat, in timpul descarcarii, un sistem de comanda care va actiona dispozitivul cu siguranta si inchidere rapida in caz de incendiu sau de deplasare neprevazuta a cisternei.
    5.5.9 Expedierea recipientelor goale se va putea face numai cu avizul responsabilului cu golirea si aplicarea sigiliilor la capacele de protectie si/sau la robinete.

    5.6 Curatarea interioara
    5.6.1 Demontarea armaturilor si a capacelor de la gurile de vizitare (sau de curatare) se va executa numai dupa degazarea completa a interiorului recipientului. La recipientele pentru gaze inflamabile ventilarea se va executa cu gaz inert sau cu abur si apoi cu aer uscat. Ventilarea nu trebuie sa formeze in exterior amestec de gaze care poate fi periculos sau daunator.
    5.6.2 Spalarea recipientelor pentru gaze toxice se va executa cu apa sau cu alte lichide corespunzatoare, stabilite prin instructiunile intocmite de unitatea detinatoare sau cea care executa aceasta operatie si care se vor neutraliza dupa evacuarea din recipient.
    5.6.3 Lucrarile de curatare, reparare si verificare in interiorul cisternelor se vor executa concomitent de catre cel putin doi muncitori, din care unul va ramane in afara recipientului si va mentine permanent legatura cu cel din interior. Persoana care intra in cisternele pentru gaze care prezinta pericol de intoxicare sau pericol pentru organele respiratorii va purta o masca izolanta cu aspirare libera a aerului sau cu conducte de aer si va fi supravegheata in mod obligatoriu de o persoana care va sta in afara mediului nociv. Purtatorul mastii va fi prevazut cu un mijloc de comunicare cu persoana care il supravegheaza (semnalizator acustic, franghie cu care poate semnaliza etc.), precum si cu centura prevazuta cu franghie de siguranta cu ajutorul careia sa poata fi scos afara in caz de nevoie. Persoana sau persoanele care intra in recipient pentru a scoate afara un accidentat vor purta obligatoriu masti izolante (cu aspiratie libera a aerului, cu aductie de aer curat sau aparate izolante). Este interzisa utilizarea in acest caz a mastilor de gaze filtrante. Intrarea in cisterna se va putea face fara masca de gaze numai dupa prezentarea buletinului de analiza eliberat de un laborator de specialitate, prin care se certifica inexistenta in recipient a gazelor nocive sau periculoase. Intrarea in cisterna se va putea face numai dupa ce seful de echipa a verificat ca sunt respectate toate masurile de protectie a muncii.
    5.6.4 Lucrarile de curatare, reparare si verificare in interiorul containerelor vor fi stabilite prin instructiuni de catre unitatea detinatoare sau cea care executa aceste operatii, tinand seama si de prevederile pct. 5.6.3.

    6 VERIFICAREA TEHNICA PERIODICA

    6.1 Verificarea tehnica periodica - conditii generale
    6.1.1 Recipientele sunt supuse in exploatare la verificari tehnice periodice (VTP), care constau in revizii interioare (RI), incercari de presiune (IP), revizii exterioare (RE) si incercari de etanseitate (IE). Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a recipientului si a instalatiei aferente acestuia, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice. In cazul in care rezultatele verificarii sunt corespunzatoare se acorda autorizatia de functionare in continuare, stabilindu-se data (ziua, luna, anul) urmatoarei VTP (scadenta). Unitatile detinatoare sunt obligate sa pregateasca recipientele pentru efectuarea verificarilor tehnice periodice si sa asigure toate conditiile necesare efectuarii acestora (echipament de protectie, personal si utilaje necesare).
    6.1.2 Verificarile tehnice periodice vor fi efectuate astfel:
    a) pentru recipientele-cisterne si recipientele-containere: verificarile tehnice periodice vor fi efectuate de catre ISCIR-INSPECT IT;
    b) pentru recipientele-butoaie: verificarile tehnice periodice vor fi efectuate de catre RSVTI al unitatii detinatoare.
    Rezultatele verificarilor efectuate vor fi consemnate in cartea recipientului - partea de exploatare. La efectuarea verificarilor tehnice periodice se vor respecta prevederile prezentei prescriptii tehnice.
    6.1.3 Unitatea detinatoare este singura raspunzatoare pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a verificarilor tehnice periodice, chiar daca termenele respective ii sunt sau nu comunicate de ISCIR-INSPECT IT. Data propusa pentru efectuarea verificarilor tehnice periodice se transmite la ISCIR-INSPECT IT, de catre unitatea detinatoare, cu cel putin 30 de zile inainte. Data exacta pentru efectuarea verificarii se stabileste de unitatea detinatoare de comun acord cu ISCIR-INSPECT IT, fara sa fie depasit termenul de scadenta al operatiei de verificare inscris in cartea recipientului - partea de exploatare.

    6.2 Etapele verificarii tehnice periodice
    6.2.1 Revizia interioara
    6.2.1.1 Revizia interioara trebuie sa fie efectuata cel putin la jumatatea intervalului prevazut pentru incercarea de presiune hidraulica, la cisterne si containere. Cu aceasta ocazie se va efectua si incercarea pneumatica de etanseitate, precum si verificarea functionarii corecte a intregului echipament, inclusiv a robinetelor. Documentul prin care se confirma verificarea se ataseaza la cartea recipientului. In afara de termenul scadent, revizia interioara trebuie sa se efectueze si in urmatoarele cazuri:
    - cu ocazia unei reparatii;
    - dupa o intrerupere a functionarii mai mare de 2 ani, inainte de repunerea in functiune a recipientului;
    - atunci cand aspectul (starea) recipientului o impune.
    6.2.1.2 Unitatea detinatoare este singura raspunzatoare pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a reviziei interioare, chiar daca termenele respective ii sunt sau nu reamintite de catre ISCIR-INSPECT IT.
    6.2.1.3 Daca la revizia interioara se constata ca starea recipientului nu mai asigura functionarea acestuia in conditii de siguranta la presiunea maxima admisibila de lucru, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT poate reduce termenul pentru urmatoarea revizie interioara si/sau de comun acord cu detinatorul poate reduce parametrii de lucru, inscriind motivele in procesul-verbal incheiat. Parametrii de lucru redusi vor fi inscrisi pe placa de timbru de catre unitatea detinatoare.
    6.2.1.4 Daca cu ocazia reviziei interioare se constata defecte care ar putea genera avarii sau accidente in exploatare, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT va inscrie defectele respective in procesul-verbal incheiat si va interzice punerea in functiune a recipientului. Autorizatia de functionare va putea fi acordata numai dupa remedierea defectelor si efectuarea unei noi verificari.
    6.2.1.5 Daca la reviziile suplimentare, efectuate inainte de umplere, se constata defecte care pericliteaza siguranta in functionare, recipientul se va opri din functiune de catre RSVTI al unitatii detinatoare si va fi anuntata ISCIR-INSPECT IT. Pentru stabilirea posibilitatilor de functionare in continuare, unitatea detinatoare impreuna cu proiectantul de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT si, dupa caz, constructorul si alti specialisti convocati de detinator vor examina starea tehnica a recipientului si vor analiza si stabili masurile necesare, precum si conditiile in care acesta poate functiona in continuare. Dupa identificarea si rezolvarea problemelor care au cauzat oprirea din functionare a recipientului, unitatea detinatoare va solicita la ISCIR-INSPECT IT efectuarea verificarilor in vederea obtinerii autorizatiei de functionare in continuare.
    6.2.1.6 Metodologia de la pct. 6.2.1.5 se poate aplica si in alte cazuri, atunci cand in exploatarea recipientelor se vor constata deficiente importante.
    6.2.2 Incercarea de presiune
    6.2.2.1 Incercarea de presiune se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 4.2.5, in scopul verificarii rezistentei si etanseitatii recipientului si evidentierii unor eventuale defecte care nu au putut fi observate la revizia interioara.
    6.2.2.2 Scadentele la incercarea de presiune hidraulica vor fi stabilite astfel:
    a) pentru cisternele de cale ferata destinate transportului fluorurii de bor, gazului de oras, bromurii de hidrogen, clorului, dioxidului de azot, dioxidului de sulf, oxiclorurii de carbon, hidrogenului sulfurat si clorurii de hidrogen: la maxim 4 ani;
    b) pentru cisternele de cale ferata destinate transportului celorlalte gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune: la maxim 8 ani;
    c) pentru cisternele rutiere destinate transportului gazelor mentionate la lit. a) de mai sus: la maxim 3 ani;
    d) pentru cisternele rutiere destinate transportului gazelor mentionate la lit. b) de mai sus: la maxim 6 ani;
    e) pentru butoaiele si containerele destinate transportului gazelor mentionate la lit. a) de mai sus: la maxim 2,5 ani;
    f) pentru butoaiele si containerele destinate transportului celorlalte gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate: la maxim 5 ani;
    g) pentru recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite: revizia interna (atunci cand este posibila) si incercarea de presiune hidraulica (atunci cand este posibila) se efectueaza la 6 ani; in cazul recipientelor mentionate la pct. 6.3: incercarea de etanseitate se efectueaza la 6 ani (in locul incercarii de presiune hidraulica).
    In afara de verificarea la termenul scadent, incercarea de presiune trebuie sa se efectueze si in urmatoarele cazuri:
    - dupa o reparatie, conform cap. 7;
    - dupa o intrerupere a functionarii mai mare de 2 ani, inainte de repunerea in functiune a recipientului;
    - atunci cand inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT are motive sa se indoiasca de starea buna a recipientului.
    Detinatorul este singurul raspunzator pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a incercarii de presiune, chiar daca termenele respective ii sunt sau nu reamintite de catre ISCIR-INSPECT IT.
    6.2.2.3 Incercarea de presiune va fi precedata de o revizie interioara. Recipientul trebuie sa aiba armaturile montate si in stare buna de functionare.
    Dupa efectuarea incercarii de presiune se va verifica reglarea dispozitivelor de siguranta care echipeaza recipientul.
    6.2.3 Revizia exterioara
    6.2.3.1 Revizia exterioara se executa inopinat in timpul functionarii recipientului si are drept scop stabilirea starii generale a recipientului si, in principal, a dispozitivelor de siguranta.
    6.2.3.2 Cu ocazia reviziei exterioare se va verifica:
    - existenta si buna functionare a dispozitivelor de siguranta;
    - starea recipientului si a imbinarilor (partile vizibile si accesibile);
    - daca exista instructiuni detaliate de exploatare si daca personalul de deservire le cunoaste.
    6.2.4 Incercarea de etanseitate
    Pentru recipientele la care este prevazuta incercarea de etanseitate, aceasta se va efectua la VTP, in conditiile prevazute la pct. 4.2.6. Verificarea etanseitatii se va efectua cu mijloacele prevazute in documentatia de insotire a recipientului.

    6.3 Verificarea tehnica periodica - conditii speciale
    6.3.1 Verificarea periodica a recipientelor pentru gaze lichefiate puternic racite, la care izolatia exterioara este nedemontabila sau este realizata prin vid, consta in efectuarea unei incercari de etanseitate in conditiile stabilite prin proiect si in efectuarea examinarii interioare si a incercarii de presiune hidraulica, in cazul unor reparatii la peretele de rezistenta al recipientului.
    6.3.2 La recipientele pentru gaze lichefiate puternic racite izolate prin vid se va efectua si masurarea efectiva a vidului de izolare, care se va inscrie in cartea recipientului - partea de exploatare. In situatia in care din masurarea vidului rezulta valori peste cea admisa, valoarea vidului se va aduce la cea prevazuta in proiect.

    7 REPARAREA

    7.1 Lucrari de reparare care se verifica de catre ISCIR-INSPECT IT
    7.1.1 Lucrarile indicate la pct. 7.1.2, executate in cadrul reparatiilor planificate sau neplanificate la recipiente, se verifica de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT si/sau de catre RSL (autorizat de ISCIR-INSPECT IT) al unitatii reparatoare. Lucrarile de reparare se vor efectua numai la recipientele la care detinatorul prezinta documentatia de proiectare si executie a acestora.
    7.1.2 Lucrarile executate in cadrul reparatiilor la recipiente, care se verifica de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, de catre RSL (autorizat de ISCIR-INSPECT IT) ai unitatilor reparatoare sunt urmatoarele:
    a) inlocuirea de virole, funduri sau alte elemente sub presiune, care se pot executa separat si asambla la recipient;
    b) repararea prin incarcare cu sudura a elementelor sub presiune care prezinta coroziuni sau eroziuni, izolat sau grupat;
    c) remedierea prin sudare a fisurilor sau crapaturilor elementelor sub presiune;
    d) executarea unor suduri noi la elementele sub presiune, refacerea sau remedierea celor existente;
    e) inlocuirea armaturilor de siguranta cu alte tipodimensiuni care difera de cele prevazute in proiectul initial;
    f) remedierea (refacerea) zonelor din care au fost prelevate probe de material in scopul evaluarii starii tehnice a recipientelor;
    g) executarea de lucrari ca urmare a modificarii proiectului initial de construire a recipientului sau care duc la modificarea parametrilor initiali maximi admisi pentru functionarea acestuia (presiune maxima, temperatura minima, temperatura maxima etc.);
    h) inlocuirea mantalei exterioare a unui recipient cu pereti dubli.
    7.1.3 Daca in cadrul reparatiilor (planificate sau neplanificate) s-au executat alte lucrari de reparare decat cele mentionate la pct. 7.1.2 si care nu afecteaza incinta sub presiune, verificarea tehnica a reparatiei se va efectua de catre personalul autorizat de ISCIR-INSPECT IT al unitatii reparatoare (RSL) sau detinatoare (RSVTI).
    7.1.4 Lucrarile de reparare indicate la pct. 7.1.2 se vor executa numai de catre agenti economici autorizati de ISCIR-INSPECT IT, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    7.1.5 Lucrarile de reparare a recipientelor se vor executa cu respectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice, ale prescriptiei tehnice PT C 4/2, Colectia ISCIR, si ale documentatiei tehnice de reparare elaborate in functie de complexitatea lucrarilor.

    7.2 Documentatia tehnica de reparare
    7.2.1 Inaintea inceperii lucrarilor de reparare, unitatea reparatoare, cu acordul scris al unitatii detinatoare, va intocmi un memoriu tehnic de prezentare a lucrarilor de reparare, care va contine cel putin descrierea recipientului (instalatia aferenta), lucrarile de reparare ce urmeaza a se efectua si conditiile tehnice de executie a acestora, precum si programul de examinari, verificari si incercari care urmeaza a se efectua pe parcursul si la finalul lucrarilor de reparare. Pentru lucrarile de reparare la care se intocmeste proiect de reparare, acesta se va atasa la memoriul tehnic de prezentare a lucrarilor de reparare. Memoriul tehnic va fi inaintat la ISCIR-INSPECT IT in vederea acceptarii inceperii lucrarilor de reparare. Se interzice inceperea lucrarilor de reparare fara procesul-verbal de acceptare al ISCIR-INSPECT IT. Prin procesul-verbal de acceptare a inceperii lucrarilor de reparare, ISCIR-INSPECT IT poate solicita ca anumite operatii, examinari, verificari sau incercari sa se efectueze in prezenta inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT. Unitatea reparatoare este obligata sa solicite participarea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT la operatiile, examinarile, verificarile sau incercarile respective.
    7.2.2 Pentru lucrarile de reparare mentionate la pct. 7.1.2 lit. a), d) (in cazul executarii unor suduri noi), f), g), h) (in cazul modificarii proiectului initial) se va intocmi proiect de reparare, care se va atasa la documentatia tehnica de reparare. Pentru celelalte tipuri de lucrari de reparare, necesitatea intocmirii proiectului de reparare se va stabili de catre ISCIR-INSPECT IT si/sau unitatea reparatoare (autorizata de ISCIR-INSPECT IT), functie de complexitatea lucrarilor de reparare. Proiectele de reparare vor fi intocmite de catre unitati de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    Proiectele respective pot fi elaborate si de catre alte unitati de proiectare, cu conditia ca acestea sa fie, in prealabil utilizarii lor, verificate si avizate de o unitate de proiectare autorizata.
    Proiectele de reparare vor fi avizate, privind conformitatea acestora cu prevederile prescriptiei tehnice PT C 4/2, Colectia ISCIR, de catre ISCIR-INSPECT sau, in baza unei imputerniciri scrise, de catre personalul propriu al unitatii de proiectare, autorizat de ISCIR-INSPECT. Cu acordul ISCIR-INSPECT pot fi luate in considerare si alte coduri de proiectare. La intocmirea proiectelor de reparare se vor respecta obligatoriu cerintele tehnice prevazute de RID/ADR, dupa caz.
    7.2.3 Documentatia tehnica de reparare, intocmita de catre unitatea reparatoare va cuprinde urmatoarele:
    a) memoriul tehnic de prezentare a lucrarilor de reparare acceptat de ISCIR-INSPECT IT (inclusiv proiectul de reparare avizat de ISCIR-INSPECT);
    b) certificatele de calitate ale materialelor de baza si de adaos utilizate la executia partilor recipientului supuse presiunii sau care se asambleaza prin sudare la acesta; declaratii de conformitate pentru elementele componente (armaturi, dispozitive de siguranta etc.) care echipeaza recipientul, dupa caz;
    c) lista procedurilor de sudare folosite in executia imbinarilor sudate si specificatiile procedurilor de sudare (WPS) specifice, intocmite de RTS, la care se ataseaza fisele de omologare (WPAR), in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colectia ISCIR (in copie).

    NOTA:
    Se admite inlocuirea fiselor de omologare a procedurilor de sudare (WPAR) cu un tabel care sa cuprinda numarul fisei de omologare (intern si nr. de inregistrare ISCIR) si domeniul de valabilitate al acestora.

    d) tabelul nominal cu sudorii autorizati conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colectia ISCIR, care au executat lucrarile de sudare, intocmit de RTS, la care se ataseaza autorizatiile sudorilor (in copie);
    e) fisa si diagrama de tratament termic, atunci cand acesta este prevazut in memoriul tehnic sau in proiectul de reparare;
    f) buletinele (certificatele) cu rezultatele examinarilor, verificarilor si incercarilor efectuate;
    g) procesul-verbal in care sunt consemnate rezultatele incercarilor de casa, in care sa se specifice ca instalatia se poate supune verificarilor tehnice in scopul autorizarii functionarii;
    h) certificatul de conformitate privind lucrarile de reparare efectuate.

    7.3 Verificarea tehnica a lucrarilor de reparare
    7.3.1 Unitatile reparatoare sunt obligate sa asigure inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau personalului autorizat de ISCIR-INSPECT IT posibilitatea verificarii recipientelor in timpul si la finalul lucrarilor de reparare. Verificarea tehnica a recipientelor in timpul reparatiilor si la final se efectueaza la unitatea detinatoare sau reparatoare, dupa cum reparatia se efectueaza la detinator sau la reparator. Verificarea tehnica a recipientelor in timpul lucrarilor de reparare se va efectua de catre ISCIR-INSPECT IT in raza careia se executa reparatia si/sau de catre personalul tehnic de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, al unitatii reparatoare. Verificarea tehnica a recipientelor la finalul lucrarilor de reparare se va efectua de catre ISCIR-INSPECT IT in raza careia se executa reparatia sau, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, de catre RSVTI al unitatii detinatoare.
    7.3.2 Pentru recipientele la care, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, autorizatia de functionare se elibereaza de catre unitatea detinatoare, verificarea lucrarilor de reparare se efectueaza de catre RSVTI al acesteia impreuna cu RSL al unitatii reparatoare. In urma verificarilor efectuate, functie de rezultatele obtinute, RSVTI al unitatii detinatoare poate acorda autorizatia de functionare.
    7.3.3 In cazul recipientelor sau elementelor acestora, la care datorita conceptiei constructive nu mai este posibila examinarea cu ocazia verificarii tehnice in vederea autorizarii functionarii dupa reparatie, este obligatoriu ca unitatea reparatoare sa prezinte recipientele respective pentru verificare inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau personalului tehnic de specialitate (RSL), autorizat de ISCIR-INSPECT IT, inainte de asamblare, in fazele in care examinarea acestora este posibila.
    7.3.4 Verificarea recipientelor la finalul lucrarilor de reparare va consta in:
    - verificarea documentatiei tehnice de reparare, intocmita conform pct. 7.2.3;
    - verificarea executiei lucrarilor de reparare (verificarea elementelor recipientului la care s-au efectuat lucrarile de reparare).
    Pentru recipientele la care rezultatele verificarilor efectuate la finalul lucrarilor de reparare sunt corespunzatoare, se vor efectua verificarile in vederea obtinerii autorizatiei de functionare conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    7.3.5 Unitatile reparatoare sunt obligate sa execute suplimentar, la cererea inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau a personalului tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT IT, orice alte masurari, verificari sau incercari necesare stabilirii calitatii executiei lucrarilor de reparare.
    7.3.6 Verificarile tehnice in vederea autorizarii de functionare dupa reparatie se vor efectua de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice. In procesul-verbal incheiat cu ocazia verificarilor efectuate in vederea autorizarii functionarii se vor stabili si datele urmatoarelor verificari tehnice periodice, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice.
    7.3.7 Documentatia tehnica de reparare a recipientului se va anexa la cartea recipientului - partea de exploatare. Efectuarea lucrarilor de reparare se va inscrie de catre unitatea reparatoare in registrul intern de evidenta a lucrarilor de reparare a recipientelor, conform modelului din anexa H, iar pentru cele care se inregistreaza la ISCIR-INSPECT IT si in cartea recipientului - partea de exploatare la rubrica evidenta exploatarii.
    7.3.8 Unitatile autorizate de ISCIR-INSPECT IT sa efectueze reparatii la recipiente vor tine la zi evidenta lucrarilor executate (care fac obiectul prevederilor prezentei prescriptii tehnice), intr-un registru numerotat, snuruit si parafat de ISCIR-INSPECT IT in raza careia se gaseste unitatea si care va cuprinde datele conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    7.3.9 Pentru fiecare recipient, unitatea reparatoare este obligata sa modifice parametrii inscrisi pe placa de timbru sau sa aplice o noua placa de timbru, conform STAS 4781, in urmatoarele cazuri:
    - dupa modificarea parametrilor de functionare initiali ai recipientului (presiune, temperatura, fluid etc.);
    - in toate cazurile stabilite/avizate de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT.
    7.3.10 Unitatile reparatoare sunt obligate sa puna la dispozitia inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau a personalului autorizat de ISCIR-INSPECT IT, pe parcursul lucrarilor de reparare si la efectuarea verificarilor finale, urmatoarele:
    - documentatia tehnica a recipientului;
    - toate datele necesare privind lucrarile executate, care sa permita stabilirea calitatii si modul de efectuare a lucrarilor de reparare;
    - personalul si utilajele necesare verificarii recipientelor;
    - echipamentul de protectie necesar.

    7.4 Retimbrare
    7.4.1 Recipientele a caror exploatare, reparare, functionare si verificare se efectueaza in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, aflate in functionare fara placa de timbru, vor trebui sa fie timbrate in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice. Aplicarea placii de timbru la recipientele aflate in functionare se poate face atunci cand aceasta lipseste, este deteriorata sau se modifica parametrii de functionare ai acestora. Sunt exceptate recipientele care prin proiectul de executie nu au prevazuta placa de timbru, continutul acesteia fiind marcat, in intregime, printr-o metoda de inscriptionare permanenta pe corpul recipientului.
    7.4.2 Pentru recipientele oprite din functionare, la care placa de timbru nu exista sau care este deteriorata si la care se solicita autorizatia de functionare, retimbrarea se face in urma efectuarii unor examinari, verificari si investigatii conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    7.4.3 Recipientele la care unitatea detinatoare nu poseda documentatia tehnica, care sa permita identificarea datelor necesare retimbrarii, vor fi scoase din uz si casate conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice. Se interzice punerea in functiune a acestora.

    8 EXAMINARI, VERIFICARI SI INVESTIGATII IN VEDEREA EVALUARII STARII TEHNICE

    8.1 Evaluarea starii tehnice a recipientelor aflate in functionare, sau care urmeaza sa fie puse in functionare dupa o perioada de timp in care au fost oprite, se efectueaza pe baza unui program de examinari, verificari si investigatii intocmit de catre unitati de proiectare specializate, autorizate de ISCIR-INSPECT pentru aceasta activitate conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice. Programele de examinari, verificari si investigatii se vor intocmi numai pentru recipientele la care detinatorul prezinta documentatia tehnica, care sa permita identificarea tuturor datelor tehnice necesare efectuarii examinarilor, verificarilor si investigatiilor in vederea evaluarii starii tehnice a acestora.

    8.2 Programele de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor vor fi intocmite numai de catre unitati de proiectare specializate, autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice (a se vedea pct. 11.3).

    8.3 Programul de examinari, verificari si investigatii, intocmit pentru recipiente de catre o unitate autorizata de ISCIR-INSPECT, va fi transmis, inaintea efectuarii acestora, la ISCIR-INSPECT pentru avizare. Acesta va cuprinde cel putin urmatoarele:
    a) descrierea recipientului din punct de vedere constructiv si al parametrilor de functionare (volum, presiune, temperatura, fluid de lucru); se va anexa si desenul tip de ansamblu;
    b) prezentarea lucrarilor de reparare care au fost efectuate anterior sau a altor evenimente (avarii etc.) care au avut loc in timpul perioadei de functionare a recipientului;
    c) planuri care cuprind examinarile, verificarile si incercarile care se propun a fi efectuate la recipient; se vor intocmi schite care vor cuprinde, dupa caz, pozitionarea exacta a punctelor si a locurilor unde urmeaza sa se efectueze examinari vizuale si/sau nedistructive, masurari de grosimi etc. si a zonelor din care urmeaza sa fie prelevate epruvete pentru incercari distructive;
    d) mentionarea conditiilor de executie a examinarilor, verificarilor si incercarilor care se propun a fi efectuate la recipient (prescriptii tehnice, standarde etc.), precum si a criteriilor de acceptare a rezultatelor obtinute.
    Examinarile, verificarile si incercarile vor fi efectuate numai dupa avizarea de catre ISCIR-INSPECT a programului propus.

    8.4 Examinarile nedistructive vor fi efectuate de catre unitati autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea laboratoarelor care executa examinari nedistructive la instalatiile mecanice sub presiune, Colectia ISCIR, cu operatori autorizati de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea personalului care executa examinari nedistructive la instalatiile mecanice sub presiune, Colectia ISCIR.
    Examinarile distructive vor fi efectuate de catre unitati autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea laboratoarelor care executa examinari distructive asupra materialelor utilizate la instalatiile mecanice sub presiune, Colectia ISCIR.

    8.5 ISCIR-INSPECT poate solicita ca anumite examinari, verificari sau incercari sa se efectueze in prezenta inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT. Unitatea de proiectare autorizata impreuna cu unitatea care executa examinarile, verificarile sau incercarile respective sunt obligate sa solicite participarea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT la efectuarea acestora.

    8.6 Documentatia tehnica (buletinele si certificatele cu rezultatele obtinute), intocmita ca urmare a examinarilor, verificarilor si incercarilor efectuate conform programului avizat, va fi transmisa la ISCIR-INSPECT pentru avizare.
    Documentatia tehnica va include raportul final al unitatii de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT, care va cuprinde concluziile finale privind posibilitatea functionarii in conditii de siguranta a recipientului.
    Documentatia tehnica avizata de ISCIR-INSPECT impreuna cu programul de examinari, incercari si investigatii, avizat de ISCIR-INSPECT anterior, vor fi atasate la cartea recipientului - partea de exploatare, urmand a fi prezentate inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT atunci cand se solicita efectuarea examinarilor si verificarilor in vederea obtinerii autorizatiei de functionare.

    8.7 Daca in urma examinarilor, verificarilor si incercarilor efectuate rezulta necesitatea efectuarii unor lucrari de reparare la recipient, acestea se vor efectua conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, iar examinarile si verificarile in vederea obtinerii autorizatiei de functionare se vor efectua ulterior.

    9 SCOATEREA DIN UZ SI CASAREA

    9.1 Scoaterea din uz a recipientelor se face de catre detinator in urmatoarele cazuri:
    a) daca in urma verificarilor si incercarilor efectuate conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, la verificarile tehnice periodice sau dupa reparatii, se constata ca recipientul nu mai prezinta siguranta in functionare;
    b) daca in urma examinarilor, verificarilor si incercarilor, efectuate in vederea evaluarii starii tehnice, se constata ca recipientul nu mai poate functiona in conditii de siguranta sau durata de functionare a fost epuizata;
    c) la sfarsitul perioadei de functionare, atunci cand aceasta este prevazuta in proiectul de executie al recipientului;
    d) atunci cand recipientul a suferit o avarie, in urma careia acesta nu mai poate fi pus in functiune;
    e) daca recipientul nu mai poate fi identificat dupa placa de timbru, dupa marcajul de pe corp sau nu mai are cartea recipientului - partea de exploatare (aceasta neputand fi refacuta);
    f) atunci cand detinatorul renunta din proprie initiativa la recipient.

    NOTA:
    Oprirea din functionare si conservarea recipientului nu constituie scoatere din uz.

    9.2 Recipientele scoase din uz vor fi casate (distruse) prin grija detinatorului. Operatia de casare a recipientului va fi confirmata printr-un proces-verbal intocmit de catre RSVTI si semnat de reprezentantul conducerii unitatii detinatoare.

    9.3 Placa de timbru va fi demontata de pe recipient si distrusa in prezenta RSTVI al unitatii detinatoare. Acest fapt va fi mentionat in procesul-verbal incheiat.

    9.4 Procesul-verbal incheiat se va atasa la cartea recipientului - partea de exploatare, care va ramane in arhiva detinatorului.
    Unitatea detinatoare va comunica, in scris, la ISCIR-INSPECT IT scoaterea din uz si casarea recipientului, in vederea scoaterii din evidenta proprie a acesteia.

    9.5 Pentru recipientele care au functionat cu fluide toxice, explozive sau inflamabile, inainte de casare se vor lua masuri pentru neutralizare in vederea eliminarii oricarui risc de producere de incidente si accidente.

    9.6 Refolosirea recipientelor scoase din uz este permisa numai in cazul in care acestea vor fi folosite ca recipiente de depozitare a unor fluide fara presiune si la care vehicularea acestora nu produce presiune in interior. Se interzice refolosirea recipientelor daca acestea au functionat cu fluide toxice, explozive sau inflamabile.

    9.7 Sunt interzise repunerea in functiune si exploatarea recipientelor scoase din uz si casate.

    10 AVARII

    10.1 In cazul avariilor care determina oprirea din functiune sau functionarea in conditii de nesiguranta a recipientelor, precum si in cazuri de accidente provocate de acestea, unitatile detinatoare vor anunta in mod obligatoriu, telefonic si prin fax, in cel mult 8 ore, ISCIR-INSPECT IT in raza careia s-a produs avaria in vederea efectuarii cercetarilor tehnice. Cu aceasta ocazie se vor anunta cel putin urmatoarele date: numele, prenumele si functia persoanei care anunta, modul in care poate fi contactata in vederea obtinerii unor date suplimentare, data, ora si locul producerii avariei, felul instalatiei, urmarile avariei.

    10.2 Unitatea detinatoare are urmatoarele obligatii:
    a) sa ia toate masurile necesare pentru ca situatia produsa de avarie sau in timpul accidentului sa ramana nemodificata pana la sosirea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, cu exceptia cazului in care situatia respectiva ar constitui un pericol pentru viata si sanatatea persoanelor;
    b) sa ia toate masurile de asigurare a conditiilor de securitate in cazul in care fluidul de lucru este toxic, inflamabil sau exploziv;
    c) sa izoleze pe cat posibil zona de lucru a recipientului avariat.
    RSVTI al unitatii detinatoare va intocmi un raport cu situatia tehnica a instalatiei imediat dupa avarie, care poate include si fotografii ale zonei avariate, precum si interventiile operate asupra zonei avariate pentru a se evita riscurile suplimentare pe care avaria respectiva le poate genera.

    10.3 Inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT va intocmi procesul-verbal de constatare a avariei sau accidentului si il va transmite la ISCIR-INSPECT.
    In cartea recipientului - partea de exploatare se va intocmi de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau de catre RSVTI al unitatii detinatoare procesul-verbal de oprire din functionare a recipientului. Daca procesul-verbal de oprire se intocmeste de catre RSVTI, un exemplar al acestuia se va transmite la ISCIR-INSPECT IT.

    10.4 Recipientele care au suferit avarii ce au determinat oprirea acestora din functionare vor fi supuse unor examinari, verificari si investigatii, in vederea evaluarii starii tehnice si stabilirii conditiilor privind repunerea in functiune a acestora, efectuate conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.

    10.5 Daca in urma examinarilor, verificarilor si investigatiilor efectuate sunt necesare lucrari de reparare, acestea vor fi efectuate, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, de catre unitati reparatoare autorizate de ISCIR-INSPECT IT.

    10.6 Punerea in functiune a recipientelor care au suferit avarii se va efectua numai dupa indeplinirea cerintelor de la pct. 10.4 si 10.5 si obtinerea autorizatiilor de functionare conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.

    10.7 Punerea in functiune a recipientelor fara respectarea prevederilor de la pct. 10.6 atrage dupa sine oprirea din functiune a acestora si efectuarea unor examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice si retragerea autorizatiei unitatii reparatoare, daca au fost efectuate lucrari de reparare fara respectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice.

    11 AUTORIZAREA AGENTILOR ECONOMICI

    11.1 Autorizarea pentru elaborarea proiectelor de construire si/sau reparare
    11.1.1 Proiectele de construire si/sau de reparare a recipientelor-cisterne, recipientelor-containere si recipientelor-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune se elaboreaza de catre agenti economici de proiectare specializati si autorizati de catre ISCIR-INSPECT. Proiectele respective pot fi elaborate si de catre alte unitati de proiectare, cu conditia ca acestea sa fie, in prealabil, verificate si avizate conform de o unitate de proiectare autorizata. Agentii economici de proiectare vor confirma in proiectele pe care le elaboreaza ca au respectat prevederile prescriptiilor tehnice in domeniu, Colectia ISCIR.
    11.1.2 In vederea autorizarii, unitatile de proiectare sau agentii economici care au unitati de proiectare, care elaboreaza proiecte de construire si/sau reparare la recipiente-cisterne, recipiente-containere si recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, vor inainta la ISCIR-INSPECT o cerere scrisa insotita de o documentatie intocmita in conformitate cu prevederile anexei I. Pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei de proiectare, cererea se va depune cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de termenul de expirare a valabilitatii autorizatiei.
    11.1.3 Agentii economici, respectiv unitatile de proiectare autorizate, au urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    a) sa posede prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, specifice domeniului pentru care solicita autorizarea;
    b) sa numeasca prin decizie interna, conform anexei E, personal tehnic de specialitate in numar necesar care sa verifice proiectele elaborate din punct de vedere al sigurantei in functionare si care sa raspunda impreuna cu proiectantul de aplicarea prevederilor din prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, semnand proiectele in acest sens;
    c) sa adopte solutii tehnice care sa permita functionarea recipientelor in conditii de siguranta, sa prevada in documentatia tehnica examinarile si incercarile ce trebuie sa fie efectuate in unitatile montatoare si reparatoare, precum si la locul de functionare, pentru verificarea parametrilor de functionare in siguranta, raspunzand de alegerea corecta a acestora si de respectarea prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR;
    d) sa elaboreze in cadrul proiectelor desenul tip de ansamblu, cuprinzand principalele date tehnice conform prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, care sa permita verificarea parametrilor de functionare in siguranta a recipientelor, in timpul repararii si la locul de functionare, pentru emiterea autorizatiei de functionare in exploatare;
    e) sa elaboreze instructiuni tehnice, dupa caz, pentru exploatarea, intretinerea, revizia si verificarea recipientelor, care sa serveasca si pentru pregatirea personalului de exploatare, intretinere, revizie si verificare;
    f) sa solicite in scris la ISCIR-INSPECT avizarea conforma a proiectelor elaborate, prezentand in acest scop desenul tip de ansamblu verificat de personalul de specialitate mentionat la lit. b); este interzisa folosirea proiectelor, respectiv a desenului tip de ansamblu, fara avizul conform al ISCIR-INSPECT;
    g) sa numeasca prin decizie interna, conform anexei E, in vederea autorizarii de catre ISCIR-INSPECT, personalul tehnic de specialitate care urmeaza sa avizeze conform proiectele proprii, in conditiile precizate de prezenta prescriptie tehnica, respectiv desenele tip de ansamblu; orice schimbare a personalului de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizare conforma, va fi comunicata, in scris, la ISCIR-INSPECT si va deveni definitiva dupa confirmarea, in scris, a personalului;
    h) sa solicite la ISCIR-INSPECT imputernicire pentru avizarea conforma a proiectelor elaborate de catre personalul propriu;
    i) sa avizeze conform proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, pentru care primesc imputernicire scrisa din partea ISCIR-INSPECT si sa tina evidenta acestora intr-un registru conform modelului din anexa K.
    11.1.4 Personal tehnic de specialitate pentru verificare
    Personalul tehnic de specialitate care verifica proiectele din punct de vedere al sigurantei in functionare, numit de unitatea de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT, are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa verifice proiectele din punct de vedere al respectarii prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR;
    - sa confirme ca a efectuat verificarea pieselor scrise si desenate ale proiectului prin aplicarea stampilei pe desenul tip de ansamblu, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice.
    11.1.5 Personal tehnic de specialitate pentru avizare conforma
    11.1.5.1 Personalul tehnic de specialitate, care urmeaza a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea conforma a proiectelor, trebuie sa fie absolvent al unui institut de invatamant superior tehnic de specialitate de lunga durata si sa aiba o vechime in specialitate de cel putin 8 ani, din care cel putin 3 ani in proiectare sau 5 ani in construirea recipientelor sub presiune.
    11.1.5.2 Personalul tehnic de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT sa avizeze conform proiectele, are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa avizeze conform desenele tip de ansamblu ale proiectelor pentru care a primit imputernicire din partea ISCIR-INSPECT;
    - sa confirme avizarea conforma prin aplicarea stampilei pe desenul tip de ansamblu, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, precizand si numarul de exemplare avizat;
    - sa participe la instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT IT.
    11.1.6 In vederea autorizarii agentilor economici de proiectare, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, pentru eliberarea autorizatiei inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa verifice concordanta dintre datele trecute in documentatia prezentata de unitatea de proiectare care solicita autorizarea si situatia din unitatea respectiva, precum si existenta prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, in domeniu;
    - sa verifice din punct de vedere al cunoasterii prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, personalul propus pentru autorizare;
    - sa intocmeasca un proces-verbal privind rezultatele verificarilor efectuate.
    11.1.7 In cazul obtinerii unor rezultate corespunzatoare, ISCIR-INSPECT va elibera agentului economic autorizatia de proiectare pentru domeniul solicitat, conform modelului din anexa J. Valabilitatea autorizatiei este de 2 ani de la data emiterii acesteia.
    11.1.8 Verificarea si avizarea conforma a proiectelor
    11.1.8.1 Verificarea proiectelor in ceea ce priveste concordanta acestora cu prevederile prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, in vigoare
    Confirmarea verificarii se va face pe desenul tip de ansamblu, aplicand pe copii stampila conform modelului de mai jos:
 ______________________________________________________________________________
|                                   *                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Verificat, corespunde prescriptiei tehnice, Colectia ISCIR, in vigoare*:    |
|______________________________________________________________________________|
| Numele si prenumele:                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Data:                               Semnatura:                               |
|______________________________________________________________________________|

    NOTE:
    * Se va scrie denumirea agentului economic.
    * Se vor mentiona indicativele principalelor prescriptii tehnice utilizate.

    11.1.8.2 Avizarea conforma a desenului tip de ansamblu cu privire la respectarea prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, in vigoare
    Confirmarea avizarii conforme se va face pe desenul tip de ansamblu, aplicand pe copii (minim 2 exemplare) stampila conform modelului de mai jos:
    a) in cazul in care avizarea conforma se face de catre ISCIR-INSPECT:
 ______________________________________________________________________________
| AVIZAT conform:*                                                             |
|______________________________________________________________________________|
| ISCIR-INSPECT*                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Numele si prenumele:                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Data:                               Semnatura:                               |
|______________________________________________________________________________|

    NOTE:
    * Se vor mentiona indicativele principalelor prescriptii tehnice utilizate.
    * Se specifica Inspectia Teritoriala ................ In cazul in care avizarea conforma se face de catre ISCIR-INSPECT (unitatea centrala) nu se va specifica nimic.

    b) in cazul in care avizarea conforma se face de catre personalul propriu al unitatii de proiectare, autorizat de ISCIR-INSPECT:
 ______________________________________________________________________________
| *                                                                            |
|______________________________________________________________________________|
| AVIZAT conform:*                                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Numele si prenumele:                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Data:                               Semnatura:                               |
|______________________________________________________________________________|
| Nr./data: *                                                                |
|______________________________________________________________________________|
| Nr. autorizatie/data:                                                        |
|______________________________________________________________________________|

    NOTE:
    * Se va scrie denumirea agentului economic.
    * Se vor mentiona indicativele principalelor prescriptii tehnice utilizate.
    * Se va scrie nr. scrisorii de imputernicire din partea ISCIR-INSPECT si data emiterii acesteia.

    11.1.8.3 Avizarea conforma va consta in:
    - avizarea conforma a desenului tip de ansamblu, inainte de inceperea lucrarilor de executie sau reparare;
    - avizarea conforma, dupa caz, a desenului tip de ansamblu "AS BUILT" la terminarea executiei lucrarilor (cand proiectul initial se modifica din punct de vedere constructiv), cuprinzand toate modificarile introduse pe parcursul acesteia in desenul tip de ansamblu, care va fi atasat la documentatia tehnica.
    Unitatea de proiectare raspunde de conceptia corecta a solutiilor tehnice, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta potrivit conditiilor de functionare in conditii de siguranta, de conditiile tehnice de executie si control prevazute in conformitate cu prevederile legale in vigoare, inclusiv ale prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR.
    Unitatea in cadrul careia se avizeaza conform desenele tip de ansamblu va retine cate un exemplar din fiecare. Acestea vor fi inscrise intr-un registru de evidenta conform modelului din anexa K.
    Autorizatia acordata de ISCIR-INSPECT agentilor economici de proiectare trebuie sa fie valabila la data avizarii conforme a proiectelor.
    11.1.8.4 Avizarea conforma a proiectelor, respectiv a desenelor tip de ansamblu, pentru recipientele care se procura din import, se va face de catre ISCIR-INSPECT sau, cu acordul scris al acesteia, de catre o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT.
    Inainte de avizarea conforma, ISCIR-INSPECT poate solicita ca proiectul de executie sa fie transmis, prin grija importatorului, pentru verificare in ceea ce priveste concordanta cu prevederile prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, unei unitati de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT.

    11.2 Autorizarea pentru executarea lucrarilor de construire si/sau reparare
    11.2.1 In vederea acordarii autorizatiei de a executa lucrari de construire si/sau reparare recipiente-cisterne, recipiente-containere si recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, agentul economic va inainta la ISCIR-INSPECT IT, in raza careia isi are sediul, o documentatie intocmita in conformitate cu prevederile anexei L.
    Pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire si/sau reparare, cererea se va depune cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de termenul de expirare a valabilitatii acesteia.
    11.2.2 Agentii economici autorizati sa execute lucrari de construire si/sau reparare recipiente-cisterne, recipiente-containere si recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune au urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    a) sa execute lucrarile de construire si/sau reparare in conformitate cu proiectul, valabil la data inceperii lucrarilor respective, cu prevederile procesului tehnologic de executie, cu cele cuprinse in Sistemul de Management al Calitatii, dupa caz, cu cele din documentatia tehnica, precum si cu cele din prezenta prescriptie tehnica, raspunzand de aplicarea corespunzatoare a acestora pe toata durata prevazuta pentru utilizarea instalatiei;
    b) sa avizeze inainte de inceperea lucrarilor de reparare, documentatia de reparatie, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice;
    c) sa pregateasca si sa prezinte recipientele si toate documentatiile tehnice necesare, in timpul si la sfarsitul construirii si/sau repararii, la verificarile care se efectueaza de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau de catre personalul propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT IT in acest scop, in conditiile precizate de prezenta prescriptie tehnica;
    d) sa foloseasca la lucrarile de construire si/sau reparare, pentru elementele sudate, tehnologii de executie si de examinare avand la baza proceduri de sudare omologate in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colectia ISCIR;
    e) sa foloseasca la lucrarile de construire si/sau reparare numai personal calificat; sudorii si personalul care executa examinarile nedistructive vor fi autorizati in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, respectiv ale prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea personalului care executa examinari nedistructive, Colectia ISCIR;
    f) sa intocmeasca si sa prezinte odata cu recipientele documentatia tehnica prevazuta de prezenta prescriptie tehnica;
    g) sa posede prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, si standardele specifice domeniului de lucrari pentru care solicita autorizarea;
    h) sa intocmeasca si sa tina la zi un registru de evidenta pentru fiecare categorie de lucrari pentru care au fost autorizati, conform modelului din anexa H; registrele vor fi numerotate, vizate si sigilate de ISCIR-INSPECT IT, in raza careia isi au sediul; pentru agentii economici care au subunitati in teritoriu, va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenta a lucrarilor executate;
    i) sa ia masuri corespunzatoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, sa-si poata indeplini in conditii bune sarcinile prevazute si sa comunice in scris la ISCIR-INSPECT IT, in raza careia isi au sediul, orice schimbare a personalului tehnic respectiv; pana la definitivarea schimbarii personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrari care fac obiectul autorizatiei;
    j) sa implementeze Sistemul de Management al Calitatii, prin elaborarea manualelor de asigurare a calitatii, a procedurilor de verificare a calitatii, de control si incercari specifice si prin aplicarea acestora;
    k) sa numeasca personal tehnic propriu pentru verificarea lucrarilor care fac obiectul autorizarii (RSL) si responsabil tehnic cu sudura (RTS), ingineri si tehnicieni de specialitate, in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care sa fie autorizat in acest scop de ISCIR-INSPECT IT in raza careia isi au sediul.
    11.2.3 Responsabilul cu supravegherea lucrarilor (RSL)
    Personalul tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT IT pentru supravegherea construirii si/sau repararii recipientelor (RSL) are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa cunoasca legislatia, prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, standardele si alte acte normative in domeniu;
    - sa verifice introducerea in executie numai a proiectelor avand desenul tip de ansamblu avizat conform de catre ISCIR-INSPECT sau de catre unitati de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT in acest scop;
    - sa verifice introducerea in executie a materialelor si executia pe faze de lucru si la terminarea lucrarilor, din punct de vedere al respectarii prevederilor din documentatia de executie si ale prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, si sa supuna la incercari instalatiile respective;
    - sa verifice documentatia tehnica intocmita pentru lucrarile efectuate (documentatia de construire sau reparare) sub aspectul concordantei recipientului cu documentatia respectiva, precum si al respectarii prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR;
    - sa incheie documente de verificare in care sa consemneze constatarile si rezultatele verificarilor si examinarilor, precum si dispozitiile obligatorii;
    - sa verifice registrele de evidenta a lucrarilor executate, conform anexei H, si sa urmareasca tinerea la zi a acestora;
    - sa participe la instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT IT;
    - sa aplice, in cazurile prevazute de prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, pe instalatiile verificate poansonul oficial de verificare, dupa modelul din figura de mai jos:
 _______________________________________                  ____
| In centrul poansonului se va inscrie: |               /  __  \
|                 ISCIR                 |             /  /    \  \
|                 RSL1*                 |            |  |      |  |
| Pe contur se va inscrie: denumirea    |             \  \ __ /  /
| agentului economic sau sigla acestuia |               \ _____/
| sau marca acestuia prescurtat.        |
|_______________________________________|

    NOTA:
    * In cazul existentei mai multor RSL se va inscrie 2, 3 etc.
    - sa semneze si sa stampileze actele intocmite; modelul de stampila este indicat in figura de mai jos:
 _______________________________________                  ____
| In centrul stampilei se va inscrie:   |               /  __  \
|                 RSL1*                 |             /  /    \  \
| Pe contur se va inscrie: denumirea    |            |  |      |  |
| agentului economic sau sigla acestuia |             \  \ __ /  /
| sau marca acestuia prescurtat.        |               \ _____/
|_______________________________________|

    NOTA:
    * In cazul existentei mai multor RSL se va inscrie 2, 3 etc.

    11.2.4 Responsabilul Tehnic cu Sudura (RTS)
    11.2.4.1 Prin "Responsabil Tehnic cu Sudura" (RTS), in sensul prezentei prescriptii tehnice, se intelege "Coordonatorul sudor" definit in standardul SR EN 719.
    11.2.4.2 Personalul tehnic de specialitate care urmeaza a fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT ca "Responsabil Tehnic cu Sudura" (RTS) trebuie sa aiba o vechime in domeniul proiectarii sau aplicarii tehnologiilor de sudare, utilizate in construirea sau repararea instalatiilor mecanice sub presiune, dupa cum urmeaza:
    - minim 2 ani pentru absolventii unui institut de invatamant tehnic superior;
    - minim 5 ani pentru maistri sau tehnicieni, cu specialitatea sudura.
    11.2.4.3 Responsabilul tehnic cu sudura autorizat de catre ISCIR-INSPECT IT, suplimentar fata de cerintele din SR EN 719, are si urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa cunoasca legislatia, prevederile prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, standardele si alte acte normative in vigoare privind sudarea elementelor recipientelor sub presiune;
    - sa verifice daca tehnologia de executie si de examinare a elementelor sudate este in concordanta cu procedura de sudare omologata;
    - sa verifice proiectul de construire si/sau reparare inainte de lansarea acestuia in executie, astfel incat solutiile adoptate sa asigure conditii optime de sudare si verificare, iar starea de tensiuni datorate ciclului termic de sudare sa fie minima;
    - sa asigure alegerea corecta a materialelor de adaos, functie de materialele de baza utilizate, in conformitate cu procedurile de sudare omologate, astfel incat prin conditiile tehnologice impuse sa se realizeze o imbinare sudata corecta a instalatiei;
    - sa verifice ca materialele de adaos sunt insotite de certificatele de calitate prevazute de standarde si sa admita introducerea in executie numai a materialelor de adaos prevazute in proiect sau stabilite ca echivalente la omologarea procedurii de sudare;
    - sa asigure conditiile necesare pentru efectuarea probelor si incercarilor in vederea omologarii procedurilor de sudare, in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colectia ISCIR, si sa ia masurile necesare ca la repararea elementelor instalatiilor sa se foloseasca numai tehnologii stabilite pe baza procedurilor de sudare omologate;
    - sa supravegheze ca materialele de baza introduse in executie sa fie conforme cu proiectul de executie;
    - sa verifice modul in care se depoziteaza si se introduc in executie materialele de adaos, luand masuri pentru preintampinarea eventualelor schimbari fata de tehnologia elaborata si de procedura de sudare omologata;
    - sa organizeze, sa indrume si sa verifice activitatea privind specializarea, autorizarea si evidenta lucrarilor efectuate de sudori, in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colectia ISCIR;
    - sa urmareasca efectuarea verificarii calitatii imbinarilor sudate pe fluxul tehnologic de executie, sa verifice rezultatele obtinute si sa vizeze documentele privind verificarea imbinarilor sudate, care se ataseaza la documentatia tehnica;
    - sa participe la analiza si stabilirea cauzelor eventualelor defecte datorate sudurii si sa ia masuri corespunzatoare pentru remedierea si evitarea acestora in viitor;
    - sa participe la instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT IT;
    - sa tina la zi evidenta poansoanelor sudorilor autorizati de ISCIR-INSPECT IT, a procedurilor de sudare omologate, precum si a lucrarilor executate de sudori; modelul de poanson pentru sudori este indicat in figura de mai jos:
 _______________________________________                  ____
| In centrul poansonului se va inscrie: |               /  __  \
|                 ISCIR                 |             /  /    \  \
|              Nr. .......              |            |  |      |  |
| Pe contur se va inscrie: denumirea    |             \  \ __ /  /
| agentului economic sau sigla acestuia |               \ _____ /
| sau marca acestuia prescurtat.        |
|_______________________________________|

    - sa semneze si sa stampileze actele intocmite; modelul de stampila este indicat in figura de mai jos:
 _______________________________________                  ____
| In centrul stampilei se va inscrie:   |               /  __  \
|               RTS1*                   |             /  /    \  \
| Pe contur se va inscrie: denumirea    |            |  |      |  |
| agentului economic sau sigla acestuia |             \  \ __ /  /
| sau marca acestuia prescurtat.        |               \ _____/
|_______________________________________|

    NOTA:
    * In cazul existentei mai multor RTS se va inscrie 2, 3 etc.

    11.2.5 In vederea autorizarii agentilor economici pentru lucrari de construire sau reparare, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa verifice concordanta dintre datele din documentatia prezentata de unitatile care solicita autorizarea si situatia existenta la unitate;
    - sa verifice personalul tehnic propus (RSL si RTS) privind pregatirea in domeniu si cunoasterea prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR;
    - sa verifice existenta in unitate a prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, in domeniu, precum si a standardelor si a altor acte normative din domeniu;
    - sa intocmeasca un proces-verbal privind rezultatele verificarilor efectuate.
    11.2.6 In cazul obtinerii unor rezultate corespunzatoare, ISCIR-INSPECT IT va elibera agentului economic autorizatia de a executa lucrari de construire si/sau reparare la recipiente, pentru domeniul solicitat, conform modelului din anexa M.
    Valabilitatea autorizatiei este de 2 ani de la data emiterii acesteia.

    11.3 Autorizarea pentru efectuarea de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice
    11.3.1 In vederea acordarii autorizatiei pentru efectuarea de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor-cisterne si recipientelor-containere, agentul economic de proiectare specializat va inainta la ISCIR-INSPECT o documentatie intocmita in conformitate cu prevederile anexei N.
    Pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei, cererea se va depune cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de termenul de expirare a valabilitatii acesteia.
    11.3.2 Pentru efectuarea de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor-cisterne si recipientelor-containere pot fi autorizati numai agenti economici (unitati) de proiectare care poseda autorizatie de proiectare eliberata de ISCIR-INSPECT, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice (a se vedea pct. 11.1), corespunzatoare domeniului solicitat.
    11.3.3 Agentii economici autorizati pentru efectuarea de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice au urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    a) sa posede prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, specifice domeniului pentru care se solicita autorizarea;
    b) sa propuna prin decizie interna, conform modelului din anexa E, in vederea autorizarii de catre ISCIR-INSPECT, personal tehnic de specialitate care sa avizeze lucrarile efectuate;
    c) sa elaboreze programul de examinari, incercari, investigatii si studiile specifice scopului urmarit si sa le transmita pentru avizare la ISCIR-INSPECT;
    d) sa elaboreze instructiuni tehnice pentru exploatarea, intretinerea, revizia si verificarea recipientelor, atunci cand sunt necesare, ca urmare a rezultatelor obtinute in urma evaluarii starii tehnice si/sau studiului efectuat.
    11.3.4 Personal tehnic de specialitate pentru avizare
    11.3.4.1 Personalul tehnic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea lucrarilor efectuate are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa avizeze programele de examinari, verificari si investigatii, intocmite in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor, inainte de transmiterea acestora la ISCIR-INSPECT;
    - sa avizeze documentatia tehnica intocmita ca urmare a examinarilor, verificarilor si incercarilor efectuate conform programului avizat de ISCIR-INSPECT, inclusiv raportul final al unitatii de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT, care cuprinde concluziile finale privind posibilitatea functionarii in conditii de siguranta a recipientului;
    - la elaborarea si avizarea raportului final, care cuprinde concluziile finale privind posibilitatea functionarii in conditii de siguranta a recipientului, se vor lua in considerare numai buletine (certificate) de examinare, verificare si incercare eliberate de unitati (laboratoare) autorizate de ISCIR-INSPECT.
    11.3.4.2 Personalul de specialitate care urmeaza a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizare trebuie sa fie absolvent al unui institut de invatamant superior tehnic de specialitate de lunga durata si sa aiba o vechime in specialitate de cel putin 10 ani.
    11.3.5 In vederea autorizarii agentilor economici pentru efectuarea de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT are urmatoarele obligatii si responsabilitati:
    - sa verifice concordanta dintre datele din documentatia prezentata de unitatile care solicita autorizarea si situatia existenta la unitate;
    - sa verifice personalul tehnic propus pentru autorizare, privind pregatirea in domeniu si cunoasterea prevederilor prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR;
    - sa verifice existenta in unitate a prescriptiilor tehnice in domeniu, Colectia ISCIR, precum si a standardelor si a altor acte normative din domeniu;
    - sa intocmeasca un proces-verbal privind rezultatele verificarilor efectuate.
    11.3.6 In cazul obtinerii unor rezultate corespunzatoare, ISCIR-INSPECT va elibera agentului economic autorizatia de a efectua examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor-cisterne si recipientelor-containere, conform modelului din anexa O.
    Valabilitatea autorizatiei este de 2 ani de la data emiterii acesteia.

    11.4 Tipuri de autorizatii
    Autorizarea agentilor economici, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, se va efectua pentru urmatoarele activitati:
    A - elaborare proiecte de construire si/sau reparare;
    B - executare lucrari de construire si/sau reparare;
    C - efectuarea examinarilor, verificarilor si investigatiilor in vederea evaluarii starii tehnice.
    Autorizatiile agentilor economici se pot acorda pentru urmatoarele domenii:
    1 - recipiente-cisterne, recipiente-containere si/sau recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate si/sau dizolvate sub presiune;
    2 - recipiente cisterne si/sau recipiente-containere pentru gaze lichefiate puternic racite.

    NOTA:
    Autorizatia obtinuta pentru domeniul 2 acopera si cerintele domeniului 1.

    12 DISPOZITII FINALE

    12.1 In cazul unor abateri de la prevederile prezentei prescriptii tehnice, unitatile de proiectare, respectiv unitatile autorizate pentru construire, instalare si/sau reparare, precum si unitatile detinatoare, dupa caz, cu avizul prealabil al constructorului, vor putea stabili pe proprie raspundere solutii compensatoare motivate corespunzator din punct de vedere tehnic care sa nu afecteze siguranta in functionare a recipientelor si instalatiilor aferente si care sa excluda pericolul de accidente.
    Unitatile care au stabilit aceste solutii le vor supune avizarii principalilor factori interesati (proiectant, beneficiar si, dupa caz, tehnolog de proces, constructor, reparator sau montator, Inspectia de stat pentru protectia muncii, unitati de cercetare, proiectare, de invatamant superior de specialitate), inclusiv ISCIR-INSPECT.
    12.2 Nerespectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare, mergand pana la retragerea autorizatiilor acordate.
    12.3 La data intrarii in vigoare a prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea urmatoarea prescriptie tehnica:
    - C 27-91 "Prescriptii tehnice pentru recipiente-cisterne, recipiente-containere si butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune", aprobate prin Ordinul ministrului economiei nationale nr. 1.592/1991.
    12.4 Prezenta prescriptie tehnica intra in vigoare la data de 01.01.2004.
    12.5 Orice dispozitie contrara prevederilor prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea.
    12.6 Utilizatorii prezentei prescriptii tehnice sunt obligati sa se asigure ca sunt in posesia ultimei editii si a tuturor modificarilor aparute dupa publicare.
    12.7 Toate autorizatiile eliberate pana la data intrarii in vigoare a prezentei prescriptii tehnice raman valabile pana la data expirarii, numai pentru domeniile reglementate de prezenta prescriptie tehnica.
    12.8 Trimiterile facute in prezenta prescriptie tehnica la standarde, prescriptii tehnice, acte legislative etc. se refera la editiile in vigoare.

    ANEXA A

                            Tipuri de gaze

    A.1 Gaze comprimate
    Sunt considerate gaze comprimate, in sensul prezentei anexe, gazele a caror temperatura critica este mai mica de -10 grade C.
    A.1.1 Gaze pure si gaze pure din punct de vedere tehnic
 ______________________________________________________________________________
| 1a  | neinflamabile    | - argonul; azotul; heliul; kriptonul; neonul;       |
|     |                  | oxigenul; tetrafluorometanul (R14).                 |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 1at | neinflamabile si | - fluorul (coroziv); fluorura de bor;               |
|     | toxice           | tetrafluorura de siliciu (coroziva).                |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 1b  | inflamabile      | - deuteriul; hidrogenul; metanul.                   |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 1bt | inflamabile si   | - monoxidul de carbon.                              |
|     | toxice           |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 1ct | instabile din    | - monoxidul de azot NO (oxid nitric) (neinflamabil).|
|     | punct de vedere  |                                                     |
|     | chimic si toxice |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    A.1.2 Amestecuri de gaze comprimate
 ______________________________________________________________________________
| 2a  | neinflamabile    | - amestecurile de doua sau mai mult de doua din     |
|     |                  | urmatoarele gaze: gaze rare (care contin cel mult   |
|     |                  | 10% din volum xenon), azot, oxigen, cu cel mult 30% |
|     |                  | din volum dioxid de carbon.                         |
|     |                  | - amestecurile neinflamabile de doua sau mai mult de|
|     |                  | doua din urmatoarele gaze: hidrogen; metan; azot;   |
|     |                  | gaze rare (care contin cel mult 10% din volum xenon)|
|     |                  | cu cel mult 30% din volum dioxid de carbon; azotul  |
|     |                  | care contine cel mult 6% din volum etilena; aerul.  |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 2b  | inflamabile      | - amestecurile cu mai putin de 90% din volum metan  |
|     |                  | cu hidrocarburi de la 3b si 5b.                     |
|     |                  | - amestecurile inflamabile de doua sau mai mult de  |
|     |                  | doua din urmatoarele gaze: hidrogen; metan; azot;   |
|     |                  | gaze rare (care contin cel mult 10% din volum xenon)|
|     |                  | cu cel mult 30% din volum dioxid de carbon.         |
|     |                  | - gazul natural.                                    |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 2bt | inflamabile si   | - gazul de oras.                                    |
|     | toxice           | - amestecurile de hidrogen cu cel mult 10% din volum|
|     |                  | seleniura de hidrogen sau fosfina sau silan sau     |
|     |                  | hidrura de germaniu sau cu cel mult 15% din volum   |
|     |                  | arsina.                                             |
|     |                  | - amestecurile de azot sau de gaze rare (care contin|
|     |                  | cel mult 10% din volum xenon) cu cel mult 10% din   |
|     |                  | volum seleniura de hidrogen sau fosfina sau silan   |
|     |                  | sau hidrura de germaniu sau cel mult 15% din volum  |
|     |                  | arsina.                                             |
|     |                  | - gazul de apa.                                     |
|     |                  | - gazul de sinteza (de exemplu: dupa                |
|     |                  | Fischer-Tropsch).                                   |
|     |                  | - amestecurile de monoxid de carbon cu hidrogen sau |
|     |                  | cu metan.                                           |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 2ct | instabile din    | - amestecurile de hidrogen cu cel mult 10% din volum|
|     | punct de vedere  | diboran.                                            |
|     | chimic, toxice   | - amestecurile de azot sau de gaze rare (care contin|
|     |                  | cel mult 10% din volum xenon) cu cel mult 10% din   |
|     |                  | volum diboran.                                      |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    ANEXA A (continuare)

    A.2 Gaze lichefiate
    Sunt considerate gaze lichefiate, in sensul prezentei anexe, gazele a caror temperatura critica este egala sau mai mare de -10 grade C.
    A.2.1 Gaze lichefiate care au o temperatura critica egala sau mai mare de 70 grade C
    A.2.1.1 Gaze pure si gaze pure din punct de vedere tehnic
 ______________________________________________________________________________
| 3a  | neinflamabile    | - cloropentafluoretanul (R115);                     |
|     |                  | diclorodifluorometanul (R12);                       |
|     |                  | dicloromonofluorometanul (R21); dicloro-1,2         |
|     |                  | tetrafluoro-1,1,2,2 etanul (R114);                  |
|     |                  | monoclorodifluorometanul (R 22);                    |
|     |                  | monoclorodifluoromonobromometanul (R 12 B1);        |
|     |                  | monocloro-1-trifluoro-2,2,2-etanul (R 133a);        |
|     |                  | octofluorociclobutanul (RC 318).                    |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 3at | neinflamabile si | - amoniacul; bromura de hidrogen (coroziva); bromura|
|     | toxice           | de metil; clorul (coroziv); clorura de bor          |
|     |                  | (coroziva); clorura de nitrosil (coroziva); dioxidul|
|     |                  | de azot NO2; peroxid de azot; tetroxid de azot N2O4 |
|     |                  | (coroziv); dioxidul de sulf; fluorura de sulfuril;  |
|     |                  | hexafluoropropenul (R 1 216); hexafluorura de       |
|     |                  | wolfram; oxiclorura de carbon (fosgen) (coroziva);  |
|     |                  | trifluorura de clor (coroziva).                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 3b  | inflamabile      | - butanul; butenul-1; cis-butenul-2; transbutenul-2;|
|     |                  | ciclopropanul difluoro-1,1-etanul (R 152 a);        |
|     |                  | difluoro-1,1-monocloro-1-etanul (R 142 b);          |
|     |                  | izobutanul; izobutenul; metilsilanul; oxidul de     |
|     |                  | metil; propanul; propenul; trifluoro-1,1,1-etanul.  |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 3bt | inflamabile si   | - arsina; clorura de etil; clorura de metil;        |
|     | toxice           | diclorosilanul; dimetilamina; dimetilsilanul;       |
|     |                  | etilamina; mercaptanul metilic; metilamina;         |
|     |                  | seleniura de hidrogen; hidrogen sulfurat;           |
|     |                  | trimetilamina; trimetilsilanul.                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 3c  | instabile din    | - butadiena-1,2; butadiena-1,3; clorura de vinil.   |
|     | punct de vedere  |                                                     |
|     | chimic           |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 3ct | instabile din    | - bromura de vinil; cianogenul; clorura de cianogen |
|     | punct de vedere  | (neinflamabila) (coroziva); oxidul de etilena;      |
|     | chimic si toxice | oxidul de metil si de vinil; trifluorocloretilena   |
|     | (vezi NOTE)      | (R 113).                                            |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    NOTE:
    1) Pentru hidrocarburile halogenate sunt admise, de asemenea, denumirile folosite in comert, cum ar fi: Algofren; Areton; Edifren; Flugen; Foran; Freon; Fresan; Frigen; Isoeon; Kaltron, urmate de cifra de identificare a materiei fara litera R.
    2) In recipientele care contin "butadiena-1,2" concentratia de oxigen in faza gazoasa nu trebuie sa depaseasca 50 ml/mc.

    ANEXA A (continuare)

    A.2.1.2 Amestecuri de gaze lichefiate
 ______________________________________________________________________________
| 4a  | neinflamabile    | - amestecurile de materii enumerate la 3a cu sau    |
|     | (vezi NOTE)      | fara hexafluoropropen de la 3at care, ca:           |
|     |                  |_____________________________________________________|
|     |                  | amestec F1 | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 1,3 MPa (13 bar) si  |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica care nu  |
|     |                  |            | este mai mica decat aceea a            |
|     |                  |            | dicloromonofluorometanului             |
|     |                  |            | (1,30 kg/l);                           |
|     |                  |____________|________________________________________|
|     |                  | amestec F2 | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 1,9 MPa (19 bar) si  |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica care nu  |
|     |                  |            | este mai mica decat aceea a            |
|     |                  |            | diclorodifluorometanului (1,21 kg/l);  |
|     |                  |____________|________________________________________|
|     |                  | amestec F3 | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 3 MPa (30 bar) si    |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica care nu  |
|     |                  |            | este mai mica decat aceea a            |
|     |                  |            | monoclorodiflorometanului (1,09 kg/l). |
|     |                  |____________|________________________________________|
|     |                  | - amestecul azeotrop de diclordifluorometan (R 12)  |
|     |                  | si de difluoro-1,1 etan (R 152a), numit R 500;      |
|     |                  | amestecul azeotrop de cloropentafluoretan (R 115) si|
|     |                  | monoclorodifluorometan (R 22), numit R 502;         |
|     |                  | - amestecul de 19% pana la 21% din masa             |
|     |                  | monoclorodifluoromonobromometan (R 12 B 1).         |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 4at | neinflamabile    | - amestecurile de bromura de metil si de            |
|     | si toxice        | cloropicrina care au la 50 grade C o tensiune de    |
|     |                  | vapori mai mare de 300 KPa (3 bar);                 |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 4b  | inflamabile      | - amestecurile de hidrocarburi enumerate la 3b si de|
|     |                  | etan si de etilena de la 5b care, ca:               |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 4b1 | vezi NOTA        | amestec A  | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 1,1 MPa (11 bar) si  |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica nu mai   |
|     |                  |            | mica de 0,525 kg/l;                    |
|     |                  |____________|________________________________________|
|     |                  | amestec A0 | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 1,6 MPa (16 bar) si  |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica nu mai   |
|     |                  |            | mica de 0,495 kg/l;                    |
|     |                  |____________|________________________________________|
|     |                  | amestec A1 | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 2,1 MPa (21 bar) si  |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica nu mai   |
|     |                  |            | mica de 0,485 kg/l;                    |
|     |                  |____________|________________________________________|
|     |                  | amestec B  | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 2,6 MPa (26 bar) si  |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica nu mai   |
|     |                  |            | mica de 0,450 kg/l;                    |
|     |                  |____________|________________________________________|
|     |                  | amestec C  | au la 70 grade C o tensiune de vapori  |
|     |                  |            | care nu depaseste 3,1 MPa (31 bar) si  |
|     |                  |            | la 50 grade C o masa volumica nu mai   |
|     |                  |            | mica de 0,440 kg/l.                    |
|_____|__________________|____________|________________________________________|
| 4b2 |                  | amestecurile de hidrocarburi de la 3b si 5b care    |
|     |                  | contin metan                                        |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 4bt | inflamabile si   | - amestecurile de doua sau mai mult de doua din     |
|     | toxice           | urmatoarele gaze: monometilsilan; dimetilsilan;     |
|     |                  | trimetilsilan; clorura de metil si clorura de       |
|     |                  | metilen in amestecuri, care la 50 grade C au o      |
|     |                  | tensiune de vapori mai mare de 300 KPa (3 bar);     |
|     |                  | - amestecurile de clorura de metil si de            |
|     |                  | cloropicrina si amestecurile de bromura de metil si |
|     |                  | de bromura de etilena care au amandoua la 50 grade C|
|     |                  | o tensiune de vapori mai mare de 300 KPa (3 bar).   |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    ANEXA A (continuare)

 ______________________________________________________________________________
| 4c  | instabile din    | - amestecurile de butadiena-1,3 si hidrocarburile de|
|     | punct de vedere  | la 3b care au la 70 grade C o tensiune de vapori    |
|     | chimic           | care nu depaseste 1,1 MPa (11 bar) si la 50 grade C |
|     |                  | o masa volumica nu mai mica de 0,525 kg/l;          |
|     |                  | - amestecurile de metilacetilena si propadien cu    |
|     |                  | hidrocarburile de la 3b care: ca amestec P1, contin |
|     |                  | cel mult 63% din volum metilacetilena si propadien, |
|     |                  | cel mult 24% din volum propan si propen, procentul  |
|     |                  | de hidrocarburi saturate cu C4 fiind de cel putin   |
|     |                  | 14% din volum; ca amestec P2, contin cel mult 48%   |
|     |                  | din volum metilacetilena si propadien, cel mult 50% |
|     |                  | din volum propen si propan, procentul de            |
|     |                  | hidrocarburi saturate cu C4 fiind de cel putin 5%   |
|     |                  | din volum.                                          |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 4ct | instabile din    | - oxidul de etilena care contine maxim 10% din masa |
|     | punct de vedere  | dioxid de carbon; oxidul de etilena care contine    |
|     | chimic si toxice | maxim 50% din masa formiat de metil cu azot pana la |
|     |                  | o presiune totala maxima de 1 MPa (10 bar) la 50    |
|     |                  | grade C; oxidul de etilena cu azot pana la o        |
|     |                  | presiune totala de 1 MPa (10 bar) la 50 grade C;    |
|     |                  | diclorodifluorometanul care contine 12% din masa    |
|     |                  | oxid de etilena.                                    |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    NOTE:
    1) Tricloromonofluorometanul (R11), triclorotrifluoroetanul (R 113) si monoclorotrifluoroetanul (R 133) nu sunt gaze lichefiate in sensul prezentei anexe si, in consecinta, nu sunt supuse prevederilor prezentei anexe. Acestea pot totusi intra in compozitia amestecurilor F 1 pana la F 3.
    2) Vezi NOTE de la A.2.1.1.

    NOTA:
    Pentru amestecurile mentionate anterior sunt admise pentru desemnarea acestor materii urmatoarele denumiri folosite in comert:
 _____________________________________________________
|    Denumiri la 4b     | Denumiri folosite in comert |
|_______________________|_____________________________|
| Amestec A, amestec A0 | butan                       |
|_______________________|_____________________________|
| Amestec C             | propan                      |
|_______________________|_____________________________|

    A.2.2 Gaze lichefiate care au o temperatura critica egala sau mai mare de -10 grade C, dar mai mica de 70 grade C
    A.2.2.1 Gaze pure si gaze pure din punct de vedere tehnic
 ______________________________________________________________________________
| 5a  | neinflamabile    | - bromotrifluorometanul (R 13 B 1);                 |
|     | (vezi NOTE)      | clorotrifluorometan (R 13); dioxidul de carbon;     |
|     |                  | hemioxidul de azot N2O (oxid azotos, protoxid de    |
|     |                  | azot); hexafluoretanul (R 116); hexafluorura de     |
|     |                  | sulf; trifluorometanul (R 23); xenonul.             |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 5at | neinflamabile    | - clorura de hidrogen (coroziva)                    |
|     | si toxice        |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 5b  | inflamabile      | - etanul; etilena; silanul.                         |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 5bt | inflamabile si   | - hidrura de germaniu; fosfina.                     |
|     | toxice           |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 5c  | instabile din    | - difluoro-1,1-etilena; fluorura de vinil.          |
|     | punct de vedere  |                                                     |
|     | chimic           |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    ANEXA A (continuare)

 ______________________________________________________________________________
| 5ct | instabile din    | - diboranul.                                        |
|     | punct de vedere  |                                                     |
|     | chimic si toxice |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    NOTE:
    1) Hemioxidul de azot nu este admis in transport decat in cazul in care are un grad minim de puritate de 99% .
    2) Vezi NOTE de la A.2.1.1.

    A.2.2.2 Amestecurile de gaze lichefiate
 ______________________________________________________________________________
| 6a  | neinflamabile    | - dioxidul de carbon care contine de la 1% pana la  |
|     | (vezi NOTA)      | 10% din masa azot; oxigen, aer sau gaze rare;       |
|     |                  | amestecul azeotrop de clorotrifluorometan (R 13) si |
|     |                  | trifluorometan (R 23), numit R 503.                 |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 6c  | instabile din    | - dioxidul de carbon care contine maxim 35% din masa|
|     | punct de vedere  | oxid de etilena.                                    |
|     | chimic           |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 6ct | instabile din    | - oxidul de etilena care contine mai mult de 10%,   |
|     | punct de vedere  | dar maxim 50% din masa dioxid de carbon.            |
|     | chimic si toxice |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    NOTA:
    Dioxidul de carbon care contine mai putin de 1% din masa azot, oxigen, aer sau gaze rare este o materie de la 5a.

    A.3 Gaze lichefiate puternic racite
    A.3.1 Gaze pure si gaze pure din punct de vedere tehnic
 ______________________________________________________________________________
| 7a  | neinflamabile    | - argonul; azotul; dioxidul de carbon; heliul;      |
|     |                  | hemioxidul de azot N2O (oxid azotos, protoxid de    |
|     |                  | azot); kriptonul; neonul; oxigenul; xenonul.        |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 7b  | inflamabile      | - etanul; etilena; hidrogenul; metanul.             |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    A.3.2 Amestecurile de gaze lichefiate puternic racite
 ______________________________________________________________________________
| 8a  | neinflamabile    | - aerul; amestecurile de materii de la 7a.          |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 8b  | inflamabile      | - amestecurile de materii de la 7b; gazul natural.  |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    ANEXA A (sfarsit)

    A.4 Gaze dizolvate sub presiune
    A.4.1 Gaze pure si gaze pure din punct de vedere tehnic
 ______________________________________________________________________________
| 9at | neinflamabile si | - amoniacul dizolvat in apa cu mai mult de 35% si   |
|     | toxice           | cel mult 40% din greutate amoniac;                  |
|     | (vezi NOTA)      | - amoniacul dizolvat in apa cu mai mult de 40% si   |
|     |                  | cel mult 50% din greutate amoniac.                  |
|_____|__________________|_____________________________________________________|
| 9c  | instabile din    | - acetilena dizolvata intr-un solvent (acetona),    |
|     | punct de vedere  | absorbita de materii poroase                        |
|     | chimic           |                                                     |
|_____|__________________|_____________________________________________________|

    NOTA:
    Apa amoniacala cu cel putin 10% si cel mult 35% din masa amoniac nu este supusa prevederilor prezentei anexe.

    ANEXA B

                              Standarde aplicabile

    STAS 4635-90,     Utilaj pentru industria chimica. Recipiente. Capacitati
                      nominale
    STAS 4781-85,     Recipiente sub presiune. Placa de timbru
    STAS 6464-72,     Utilaj pentru industria chimica. Recipiente cilindrice.
                      Clasificare
    STAS 7442-90,     Utilaj pentru industria chimica. Recipiente metalice.
                      Temperaturi
    STAS 9371-83,     Vehicule rutiere. Recipiente pentru transportat ciment.
                      Conditii tehnice generale de calitate
    SR 66:2001,       Gaz petrolier lichefiat. Conditii si metode de incercare
    SR EN 719:1995,   Coordonarea sudarii. Sarcini si responsabilitati
    SR EN 12300:2002, Recipiente criogenice. Curatare

    ANEXA C

                       Model de proces-verbal ISCIR

 ______________________________________________________________________________
|          ROMANIA            | Proces-verbal de   | INSPECTIA                 |
| Inspectia de stat pentru    | verificare tehnica | TERITORIALA ............. |
| controlul cazanelor,        | nr. .............. | Adresa .................. |
| recipientelor sub presiune  |                    | Telefon ................. |
| si instalatiilor de ridicat |                    | Fax ..................... |
|         - ISCIR -           |                    |                           |
|_____________________________|____________________|___________________________|

    Incheiat astazi .................. cu ocazia .................. efectuat in baza H.G. nr. 1.340/2001, H.G. nr. 738/2003, Decretului nr. 587/1973, modificat si completat prin Decretul nr. 417/1985, aplicabile, si prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, la ............................................................ tip ............................. cu nr. de fabricatie/inventar ............... si cartea instalatiei nr. ................. avand parametrii ultimei verificari ...............................................................................
    Denumirea agentului economic .............................................. din localitatea ....................... str. ......................... nr. .... judet/sector ................ cod fiscal ..................................
    Verificarea s-a efectuat la unitatea .................................. din localitatea ...................................... str. ........................ nr. ...... judet/sector .........................
    Subsemnatul ..................................*1) am constatat urmatoarele:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
    Am dat urmatoarele dispozitii:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
    Dupa aceasta verificare s-a admis ...............*2) ...................*3)
...............................................................................
...............................................................................
    Scadenta urmatoarei verificari se fixeaza la data de ......................
    Pentru aceasta verificare se va plati suma de ............... lei de catre ....................... din localitatea ................ str. ................. nr. ..... judet/sector ............... in cont ........................ deschis la Banca ............................... filiala .................

                            Am luat la cunostinta:

  Organ de     Directorul agentului   Responsabil cu        Delegatul agentului
  verificare   economic sau           supravegherea si      economic montator,
               delegatul sau          verificarea tehnica   reparator
  ..........   ....................   ...................   ...................
  ..........   ....................   ...................   ...................

------------
    *1) Functia, numele si prenumele.
    *2) Se vor inscrie parametrii de functionare ai instalatiei, functie de felul (tipul) acesteia.
    *3) Date despre supapa de siguranta.

    ANEXA D

                     Registru pentru evidenta instalatiilor
                           (recipiente sub presiune)

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    U - Unitatea constructoare
    T - Tipul instalatiei, parametrii principali*)
 ______________________________________________________________________________
|Nr.          |Locul       |U |T |Nr. de    |Proces-verbal|Scadenta  |Semnatura|
|inregistrare |functionarii|  |  |fabricatie|de autorizare|urmatoarei|RSVTI    |
|ISCIR-INSPECT|instalatiei |  |  |(nr.      |ISCIR-INSPECT|verificari|         |
|IT           |(sectia,    |  |  |inventar)/|IT           |__________|         |
|             |localitatea,|  |  |an de     |             |  RI | IP |         |
|             |strada, nr.,|  |  |fabricatie|             |     |    |         |
|             |sector,     |  |  |          |             |     |    |         |
|             |judet)      |  |  |          |             |     |    |         |
|_____________|____________|__|__|__________|_____________|_____|____|_________|
|             |            |  |  |          |             |     |    |         |
|_____________|____________|__|__|__________|_____________|_____|____|_________|
|             |            |  |  |          |             |     |    |         |
|_____________|____________|__|__|__________|_____________|_____|____|_________|
|             |            |  |  |          |             |     |    |         |
|_____________|____________|__|__|__________|_____________|_____|____|_________|
|             |            |  |  |          |             |     |    |         |
|_____________|____________|__|__|__________|_____________|_____|____|_________|
    *) Volumul (l), presiunea nominala (bar), temperatura maxima/minima (grade C), fluidul de lucru.

    ANEXA E

    Model de decizie interna pentru numirea responsabilului autorizat de ISCIR-INSPECT

    ANTETUL AGENTULUI ECONOMIC

                                DECIZIE
                     Nr. ..... din ..................

    Unitatea ....................................... reprezentata prin ..................................... manager (director),
    Avand in vedere legislatia cu privire la functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor mecanice sub presiune, prin care unitatile de proiectare, montatoare si/sau reparatoare precum si cele care detin aceste instalatii sunt obligate sa numeasca personal tehnic (ingineri si tehnicieni de specialitate) in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care sa fie autorizat de ISCIR-INSPECT, in vederea aplicarii masurilor prevazute de prescriptiile tehnice,

                                  DECIDE:

    1. Domnul (Doamna) ...................... de specialitate ................. avand functia de ....................... incepand cu data de .................. se numeste*...................... in cadrul unitatii, urmand a fi autorizat de ISCIR-INSPECT.
    2. Responsabilul*................................ este obligat sa cunoasca si sa aplice intocmai prevederile legislatiei in vigoare si ale prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR.
    3. Activitatea responsabilului*..................................... va fi coordonata si indrumata din partea conducerii de ......................... care raspunde impreuna cu acesta de luarea masurilor pentru aplicarea legislatiei in vigoare si a prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR.
    4. Incalcarea obligatiilor prevazute in prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR, atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila sau penala a celor vinovati.
    5. Prezenta decizie anuleaza decizia anterioara nr. ..... din ............. si devine definitiva dupa autorizarea responsabilului de catre ISCIR-INSPECT.

    MANAGER,                                   OFICIU JURIDIC
    (Numele, prenumele,                        (Numele, prenumele
    semnatura si stampila)                     si semnatura)

------------
    * Se completeaza, dupa caz:
    - Responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI);
    - Responsabil cu avizarea conforma a proiectelor;
    - Responsabil cu supravegherea lucrarilor (RSL);
    - Responsabil tehnic cu sudura (RTS).

    ANEXA F

    Continutul documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI)

    Documentatia se intocmeste de catre agentul economic detinator de instalatii sub presiune (recipiente sub presiune) care solicita autorizarea personalului propriu ca RSVTI. Aceasta se inainteaza la ISCIR-INSPECT IT si va contine:
    a) adresa de solicitare in care trebuie sa se precizeze datele referitoare la agentul economic: localitatea in care este amplasat sediul si, dupa caz, atelierele de productie si laboratoarele proprii (strada, numar, sector/judet, telefon, fax);
    b) lista instalatiilor (recipientelor sub presiune) pe tipuri, intocmita conform modelului din anexa D;
    c) decizia interna de numire, conform anexei E, a personalului propriu propus pentru autorizarea ca responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI);
    d) copie de pe actul de studii si curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare.

    ANEXA G

                        Model de autorizatie pentru RSVTI

    (Pagina 1)
 ______________________________________________________________________________
| ISCIR                                                                        |
| INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL                                           |
| CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE                                        |
| SI INSTALATIILOR DE RIDICAT                                                  |
| ISCIR-INSPECT IT ....................                                        |
|                                                                              |
|   AUTORIZATIE PENTRU RESPONSABILUL CU SUPRAVEGHEREA SI VERIFICAREA TEHNICA   |
|                        A INSTALATIILOR SUB PRESIUNE                          |
|                                                                              |
|                        AUTORIZATIA Nr.*) __________                          |
|                                                                              |
|   Numele si prenumele .............................., data si locul nasterii |
| ................... buletin/cartea de identitate seria .... nr. ............ |
| eliberat(a) de ................................ la data de ................. |
|   In baza prevederilor legale in vigoare si urmare adresei nr. ..... din     |
| ........................ a agentului economic ............................., |
| domnul (doamna) .................................. se autorizeaza sa execute |
| in cadrul unitatii:                                                          |
| a) verificarea tehnica pentru autorizarea functionarii                       |
| *)..................................................                        |
| noi montate precum si a celor aflate in exploatare, la scadenta si dupa      |
| reparatii, in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice, Colectia   |
| ISCIR;                                                                       |
| b) supravegherea tehnica a*).......................................... din  |
| dotarea sau folosinta agentului economic.                                    |
|                                                                              |
| Data ..................                                                      |
|                                                                              |
| INSPECTOR SEF,                                                               |
| (Semnatura si stampila)                                                      |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    ANEXA G
    (sfarsit)

    (Pagina 2)
 ______________________________________________________________________________
| Posesorul autorizatiei are obligatiile si raspunderile prevazute de          |
| legislatia in vigoare si prescriptiile tehnice, Colectia ISCIR. Acesta       |
| efectueaza verificarile conform prescriptiilor tehnice amintite, incheind    |
| documente in care consemneaza rezultatele obtinute, precum si dispozitiile   |
| obligatorii stabilite. Raspunde impreuna cu conducerea unitatii de luarea    |
| masurilor pentru aplicarea prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR.           |
| Autorizatia este valabila numai in cadrul unitatii pentru care a fost        |
| autorizat personalul.                                                        |
| Autorizatia poate fi retrasa de catre ISCIR-INSPECT IT in baza documentului  |
| de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.             |
| Prezenta autorizatie este valabila pana la data de*) ..................... |
| (maxim 2 ani)                                                                |
|______________________________________________________________________________|

    NOTE:
    *) Se va trece numarul de inregistrare a agentului economic in evidenta ISCIR-INSPECT IT supra numarul de ordine al autorizatiei.
    *) Se va trece, dupa caz, tipul instalatiilor sub presiune (recipiente sub presiune); personalul autorizat (RSVTI) va efectua verificarile tehnice pentru autorizarea functionarii si verificarile tehnice periodice la recipientele sub presiune, numai in cazurile prevazute de prescriptia tehnica PT C 12, Colectia ISCIR.
    *) Se va indica data efectiva (ziua, luna, anul).

    ANEXA H

    Model de registru pentru evidenta lucrarilor de construire/reparare

                               REGISTRU
    pentru evidenta lucrarilor de*) ________________ recipiente sub presiune

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    U - Unitatea constructoare
    E - Elemente montate/reparate, caracteristici
 ______________________________________________________________________________
|Nr.         |Locul       |U|Tipul       |Nr.       |E |Proces-verbal|Semnatura|
|inregistrare|functionarii| |instalatiei,|fabricatie|  |de verificare|RSL      |
|ISCIR       |instalatiei | |parametrii  |(nr.      |  |a montarii/  |         |
|            |(sectia,    | |principali  |inventar)/|  |repararii    |         |
|            |localitatea,| |*)         |an de     |  |             |         |
|            |strada, nr.,| |            |fabricatie|  |             |         |
|            |sector,     | |            |          |  |             |         |
|            |judet)      | |            |          |  |             |         |
|____________|____________|_|____________|__________|__|_____________|_________|
|            |            | |            |          |  |             |         |
|____________|____________|_|____________|__________|__|_____________|_________|
|            |            | |            |          |  |             |         |
|____________|____________|_|____________|__________|__|_____________|_________|

    NOTE:
    *) Se va scrie dupa caz: construire, reparare, conform obiectului autorizatiei.
    *) Volumul (l), presiunea nominala (bar), temperatura maxima/minima (grade C), fluidul de lucru.

    ANEXA I

    Continutul documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de elaborare a proiectelor de construire si/sau reparare

    Documentatia se intocmeste de catre agentul economic (unitatea de proiectare) care solicita autorizarea pentru elaborarea proiectelor de construire si/sau reparare a recipientelor sub presiune. Aceasta se inainteaza la ISCIR-INSPECT si va contine:
    a) adresa de solicitare in care trebuie sa se precizeze datele referitoare la agentul economic: localitatea in care este amplasat sediul si, dupa caz, atelierele de proiectare proprii (strada, numar, sector/judet, telefon, fax);
    b) statutul (actul constitutiv) agentului economic actualizat la zi, in care sa fie precizat explicit domeniul de activitate (inclusiv codul CAEN aferent) pentru care solicita autorizarea (in copie);
    c) certificatul de inmatriculare a agentului economic la Registrul Comertului (in copie);
    d) certificatul de inregistrare fiscala sau codul unic de inregistrare (in copie);
    e) memoriu tehnic care sa cuprinda domeniul pentru care se solicita autorizarea (respectiv elaborarea proiectelor pentru construire si/sau reparare recipiente sub presiune), cu specificarea parametrilor admisi (volum maxim, presiune maxima, temperatura minima/maxima, fluide) si a caracteristicilor functionale;
    f) procedura privind modul de desfasurare a activitatii de proiectare (organizarea si responsabilitatile, prescriptiile tehnice, standardele si normativele de proiectare specifice domeniului de proiectare solicitat etc.);
    g) lista personalului tehnic de specialitate propus pentru avizarea conforma a proiectelor elaborate, cuprinzand: numele si prenumele, pregatirea teoretica, vechimea in specialitate si cea in domeniul specificat;
    h) deciziile de numire a personalului, conform modelului din anexa E;
    i) copie de pe actul de studii si curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare;
    j) document din care sa rezulte ca personalul propus pentru autorizare este angajatul unitatii pe perioada nedeterminata;
    k) lista principalelor proiecte elaborate de personalul propriu pentru care se solicita autorizarea.

    NOTA:
    In cazul existentei unor subunitati (filiale, ateliere etc.), pentru care se solicita autorizarea si care au un alt sediu decat al agentului economic solicitant, se vor indica adresele acestora si, dupa caz, datele mentionate la lit. e), g), h), i), j) si k).

    ANEXA J

                        Model de autorizatie de proiectare

    ANTET ISCIR-INSPECT
    Nr. ..... din .............

                            AUTORIZATIE DE PROIECTARE
               (Conform procesului-verbal nr. .... din ...........)

    1. Agentul economic:

                                  (Denumirea)
                                    (adresa)
                         (RC J...........; CF R..........)

    2. Domeniul autorizatiei:
    Proiectarea, verificarea si avizarea conforma a proiectelor de construire si/sau reparare a recipientelor sub presiune supuse prevederilor prescriptiei tehnice PT C 12, Colectia ISCIR, avand urmatorii parametri:
    3. Personal autorizat pentru avizarea conforma a proiectelor:
                    (numele personalului autorizat)
    4. Mentiuni:
    Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZATIEI DE PROIECTARE daca nu este anuntata in termen de 15 zile de la producerea acesteia si confirmata in termen de 30 de zile de catre ISCIR-INSPECT. Agentul economic, prin reprezentantii sai legali, impreuna cu persoanele autorizate raspund de respectarea prevederilor legale in domeniu.
    5. Termenul de valabilitate al AUTORIZATIEI: ................ (maxim 2 ani)

       INSPECTOR DE STAT SEF,             INSPECTOR SEF ISCIR-INSPECT,

                                           Inspector de specialitate,

    ANEXA K

               Model de registru pentru avizari conforme proiecte

    REGISTRU DE AVIZARI CONFORME PROIECTE DE*1) ______________________________

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Nr.    | Denumirea  |    Parametri de lucru    |Beneficiar |Nr. si data  |
|crt.|proiect| proiectului|__________________________|           |adresei      |
|    |       |            |T   |P   |Volum|T   |Fluid|           |ISCIR de     |
|    |       |            |min.|max.|     |max.|de   |           |imputernicire|
|    |       |            |    |    |     |    |lucru|           |pt. AVIZARE  |
|    |       |            |    |    |     |    |     |           |CONFORMA     |
|____|_______|____________|____|____|_____|____|_____|___________|_____________|
|  1 |   2   |      3     |  4 |  5 |  6  |  7 |  8  |     9     |      10     |
|____|_______|____________|____|____|_____|____|_____|___________|_____________|
|    |       |            |    |    |     |    |     |           |             |
|    |       |            |    |    |     |    |     |           |             |
|____|_______|____________|____|____|_____|____|_____|___________|_____________|

 ______________________________________________________________________________
| VERIFICAT conform PT ISCIR*2) |         AVIZAT CONFORM            |OBSERVATII|
|_______________________________|___________________________________|          |
| Numele si prenumele| Semnatura|Numele si prenumele|Semnatura |Data|          |
|____________________|__________|___________________|__________|____|__________|
|         11         |    12    |        13         |    14    | 15 |    16    |
|____________________|__________|___________________|__________|____|__________|
|                    |          |                   |          |    |          |
|                    |          |                   |          |    |          |
|____________________|__________|___________________|__________|____|__________|

    NOTE:
    *1) In cuprinsul registrului, acesta se subimparte pe tipuri de instalatii proiectate (pentru construire sau pentru reparare);
    *2) Imputernicit prin decizie data de conducerea unitatii (poate fi si personal autorizat de ISCIR-INSPECT, dar avizarea conforma o efectueaza ISCIR-INSPECT sau alta persoana autorizata pentru avizare din unitate si nominalizata in autorizatia de proiectare).

    ANEXA L

    Continutul documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de a executa lucrari de construire si/sau reparare

    Documentatia se intocmeste de catre agentul economic care solicita autorizarea pentru executarea lucrarilor de construire si/sau reparare la recipiente sub presiune. Aceasta se inainteaza la ISCIR-INSPECT IT si va contine:
    a) adresa de solicitare, in care trebuie sa se precizeze datele referitoare la agentul economic: localitatea in care este amplasat sediul si, dupa caz, atelierele de productie/reparare proprii (strada, numar, sector/judet, telefon, fax);
    b) statutul (actul constitutiv) agentului economic actualizat la zi, in care sa fie precizat explicit domeniul de activitate (inclusiv codul CAEN aferent) pentru care solicita autorizarea (in copie);
    c) certificatul de inmatriculare a agentului economic la Registrul Comertului (in copie);
    d) certificatul de inregistrare fiscala sau codul unic de inregistrare (in copie);
    e) memoriu tehnic, care va cuprinde:
    - felul lucrarilor (construire, reparare);
    - domeniul autorizatiei (recipiente sub presiune), cu precizarea parametrilor admisi (volum maxim, presiune maxima, temperatura minima/maxima, fluide) si a caracteristicilor functionale;
    - calitatea si dimensiunile principalelor materiale de baza folosite (conform grupelor din prescriptia tehnica referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colectia ISCIR);
    - procedurile de sudare omologate ce vor fi folosite in executia lucrarilor de construire si/sau reparare, cu precizarea pentru fiecare procedura a tipurilor de imbinari (cap la cap, de racord, in colt etc.) ce vor fi executate si pozitiile de sudare folosite;
    - metodele si mijloacele de examinare nedistructiva din dotare pentru punerea in evidenta a eventualelor defecte ce ar putea sa apara in executie, in materialele de baza si imbinarile sudate, functie de calitatea si grosimea acestora, precum si de procedeele de sudare aplicate;
    - punctele de control pe fluxul de fabricatie care concura la realizarea executiei corespunzatoare a lucrarilor (de exemplu: confirmarea prin poansonare a reproducerii marcajelor pe materialele de baza dupa trasare si inainte de debitare, verificarea pregatirii rostului pentru sudare etc.);
    - natura si volumul lucrarilor efectuate in colaborare cu alti agenti economici;
    f) procedura privind modul de desfasurare a activitatii de construire si/sau reparare (organizarea si responsabilitatile, prescriptiile tehnice, standardele si normativele aplicabile specifice domeniului de construire/reparare solicitat etc.);
    g) lista cuprinzand numele, pregatirea si vechimea in specialitate a personalului tehnic propriu numit de agentul economic si propus sa fie autorizat de catre ISCIR-INSPECT IT ca responsabil pentru supravegherea lucrarilor (RSL) si ca responsabil tehnic cu sudura (RTS);
    h) deciziile de numire a personalului, conform modelului din anexa E;
    i) copie de pe actul de studii si curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare;
    j) document din care sa rezulte ca personalul propus pentru autorizare este angajatul unitatii pe perioada nedeterminata.

    NOTE:
    La memoriul tehnic (lit. e)) se vor atasa documente care vor cuprinde urmatoarele:
    a) dotarea cu utilaje de executie a lucrarilor de construire si/sau reparare pe care unitatea le detine; se vor specifica echipamentele din dotare pentru:
    - taiere (ghilotine, aparate de taiere oxiacetilenica, aparate cu plasma etc.);

    ANEXA L
    (sfarsit)

    - formare-indoire, ambutisare, prelucrari mecanice (valturi, masini de indoit, masini si dispozitive pentru prelucrarea rostului la table si tevi, funduri si virole, masini de mandrinat tevi, masini-unelte: strunguri, masini de frezat, raboteze, masini de gaurit, masini de rectificat, instalatii de ridicat etc.);
    - sudare (convertizoare, transformatoare, tractoare de sudare, coloane de sudare, aparatura pentru sudare WIG, MIG, MAG etc.);
    - tratament termic (cuptoare, instalatii de tratament termic local, dispozitive de preincalzire inainte de sudare etc.);
    b) dotarea cu echipamente pentru masurarea si verificarea dimensiunilor (dispozitive pentru masurarea diametrelor si ovalitatii, sabloane pentru verificarea abaterilor de la forma geometrica, aparate si dispozitive pentru masurarea deformatiilor etc.);
    c) lista procedurilor de sudare omologate conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colectia ISCIR, detinute de unitate (care va cuprinde: nr. intern al fisei de omologare (WPAR), procedeul de sudare, tipul imbinarii, grupa materialelor de baza, grupa de grosimi si diametre, nr. de inregistrare ISCIR etc.);
    d) lista sudorilor autorizati conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colectia ISCIR, din cadrul unitatii (care va cuprinde: nr. autorizatiei ISCIR, procedeul de sudare, tipul imbinarii, grupa materialelor de baza, grupa de grosimi si diametre, perioada de valabilitate etc.);
    e) dotarea cu laborator pentru efectuarea examinarilor nedistructive (autorizat de ISCIR-INSPECT) si laborator pentru efectuarea incercarilor mecanice, tehnologice, metalografice si analizelor chimice, autorizat de ISCIR-INSPECT; in cazul in care unitatea nu dispune de laboratoare proprii, se va anexa contractul de colaborare (in copie) incheiat cu alt agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru efectuarea examinarilor nedistructive si distructive;
    f) lista personalului operator pentru examinari nedistructive, autorizat conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea operatorilor pentru control nedistructiv, Colectia ISCIR, din cadrul unitatii (care va cuprinde: nr. autorizatiei ISCIR, metoda de control nedistructiv, nivelul de autorizare, perioada de valabilitate etc.);
    g) dotarea cu standuri pentru incercari si verificari: la presiune hidraulica, la presiune pneumatica, a dispozitivelor de siguranta etc., inclusiv dotarea cu aparatura de masurare si control a acestora;
    h) lista referitoare la lucrarile efectuate in colaborare cu alti agenti economici (care va cuprinde: lucrarile cuprinse in contractul de colaborare si felul in care acestea se realizeaza, denumirea agentului economic cu care se efectueaza colaborarea etc.).

    ANEXA M

    Model de autorizatie pentru executarea lucrarilor de construire si/sau reparare

    ANTET ISCIR-INSPECT
    Nr. ..... din .............

                                 AUTORIZATIE
               (Conform procesului-verbal nr. .... din ...........)

    1. Agentul economic:

                                  (Denumirea)
                                    (adresa)
                         (RC J...........; CF R..........)

    2. Domeniul autorizatiei:
    Construirea si/sau repararea recipientelor sub presiune supuse prevederilor prescriptiei tehnice PT C 12, Colectia ISCIR, avand urmatorii parametri:
    3. Personal autorizat:
    a) Responsabil cu supravegherea lucrarilor: (numele personalului autorizat)
    b) Responsabil tehnic cu sudura: (numele personalului autorizat)
    4. Mentiuni:
    Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZATIEI daca nu este anuntata in termen de 15 zile de la producerea acesteia si confirmata in termen de 30 de zile de catre ISCIR-INSPECT. Agentul economic, prin reprezentantii sai legali, impreuna cu persoanele autorizate raspund de respectarea prevederilor legale in domeniu.
    5. Termenul de valabilitate al AUTORIZATIEI: ............... (maxim 2 ani)

            INSPECTOR SEF,                   Sef Serviciu (Birou),

                                             Inspector de specialitate,

    ANEXA N

    Continutul documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de efectuare a examinarilor, verificarilor si investigatiilor in vederea evaluarii starii tehnice

    Documentatia se intocmeste de catre agentul economic care solicita autorizarea pentru intocmirea programelor de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor sub presiune. Aceasta se inainteaza la ISCIR-INSPECT si va contine:
    a) adresa de solicitare, in care trebuie sa se precizeze datele referitoare la agentul economic: localitatea in care este amplasat sediul si, dupa caz, atelierele de proiectare proprii (strada, numar, sector/judet, telefon, fax);
    b) statutul (actul constitutiv) agentului economic actualizat la zi, in care sa fie precizat explicit domeniul de activitate (inclusiv codul CAEN aferent) pentru care solicita autorizarea (in copie);
    c) certificatul de inmatriculare a agentului economic la Registrul Comertului (in copie);
    d) certificatul de inregistrare fiscala sau codul unic de inregistrare (in copie);
    e) memoriu tehnic, care va cuprinde:
    - domeniul pentru se solicita autorizarea (recipiente sub presiune);
    - dotarea cu mijloace de examinare si investigare prin laboratoare proprii sau angajate cu contract, autorizate de ISCIR-INSPECT;
    f) procedura privind modul de desfasurare a activitatii de intocmire a programelor de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a recipientelor sub presiune (organizarea si responsabilitatile, prescriptiile tehnice, standardele si normativele aplicabile specifice domeniului solicitat etc.);
    g) lista cuprinzand numele, pregatirea si vechimea in specialitate a personalului tehnic propriu numit de agentul economic si propus sa fie autorizat de catre ISCIR-INSPECT pentru avizarea lucrarilor;
    h) deciziile de numire a personalului, conform modelului din anexa E;
    i) copie de pe actul de studii si curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare;
    j) document din care sa rezulte ca personalul propus pentru autorizare este angajatul unitatii pe perioada nedeterminata.

    ANEXA O

    Model de autorizatie pentru efectuarea examinarilor, verificarilor si investigatiilor in vederea evaluarii starii tehnice

    ANTET ISCIR-INSPECT
    Nr. ..... din .............

                                 AUTORIZATIE
pentru intocmirea programelor de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice
               (Conform procesului-verbal nr. .... din ...........)

    1. Agentul economic:

                                  (Denumirea)
                                    (adresa)
                         (RC J...........; CF R..........)

    2. Domeniul autorizatiei:
    Intocmirea programelor de examinari, verificari si investigatii in vederea evaluarii starii tehnice a instalatiilor mecanice sub presiune (recipiente sub presiune), mentionate in autorizatia de proiectare nr. .... din ...............
    3. Personal autorizat pentru avizare:
                          (numele personalului autorizat)
    4. Mentiuni:
    Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZATIEI DE PROIECTARE daca nu este anuntata in termen de 15 zile de la producerea acesteia si confirmata in termen de 30 de zile de catre ISCIR-INSPECT. Agentul economic, prin reprezentantii sai legali, impreuna cu persoanele autorizate raspund de respectarea prevederilor legale in domeniu.
    5. Termenul de valabilitate al AUTORIZATIEI: .............. (maxim 2 ani)

      INSPECTOR DE STAT SEF,             INSPECTOR SEF ISCIR-INSPECT,

                                         Inspector de specialitate,

    ANEXA P

    Tabelul 1 - Gaze lichefiate care se transporta in butoaie, containere si cisterne cu D </= 1,5 m

 ______________________________________________________________________________
|              Denumirea materiei              |Cod  | Presiune  |Masa maxima a|
|                                              |anexa| minima de |continutului |
|                                              |A    | incercare |pe litru de  |
|                                              |     |___________|capacitate   |
|                                              |     | MPa |(bar)|(kg)         |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Cloropentafluoretan (R 115)                  | 3a  | 2,5 |  25 |     1,06    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Diclorodifluorometan (R 12)                  | 3a  | 1,8 |  18 |     1,15    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Dicloromonofluorometan (R 21)                | 3a  | 1,0 |  10 |     1,23    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Dicloro-1,2-tetrafluoro-1,1,2,2-etan (R 114) | 3a  | 1,0 |  10 |     1,30    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Monoctorodifluorometan (R 22)                | 3a  | 2,9 |  29 |     1,03    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Monocloro-1-trifluoro-2,2,2-etan (R 133 a)   | 3a  | 1,0 |  10 |     1,18    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Octofluorociclobutan (RC 318)                | 3a  | 1,1 |  11 |     1,34    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amoniac                                      | 3at | 3,3 |  33 |     0,53    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Bromura de hidrogen                          | 3at | 6,0 |  60 |     1,54    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Bromura de metil                             | 3at | 1,0 |  10 |     1,51    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Clor                                         | 3at | 2,2 |  22 |     1,25    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Monoclorodifluoromonobromometan (R 12 81)    | 3a  | 1,0 |  10 |     1,61    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Dioxid de azot NO2                           | 3at | 1,0 |  10 |     1,30    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Dioxid de sulf                               | 3at | 1,4 |  14 |     1,23    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Hexafluoropropen (R 1216)                    | 3at | 2,2 |  22 |     1,11    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Oxiclorura de carbon                         | 3at | 2,0 |  20 |     1,23    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Butan                                        | 3b  | 1,0 |  10 |     0,51    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Buten-1                                      | 3b  | 1,0 |  10 |     0,53    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Cis-buten-2                                  | 3b  | 1,0 |  10 |     0,55    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Trans-buten 2                                | 3b  | 1,0 |  10 |     0,54    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Ciclopropan                                  | 3b  | 2,0 |  20 |     0,53    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Difluoro-1,1-etan (R 152 a)                  | 3b  | 1,8 |  18 |     0,79    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Difluoro-1,1-monocloro-1-etan (R 142 b)      | 3b  | 1,0 |  10 |     0,99    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Isobutan                                     | 3b  | 1,0 |  10 |     0,49    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Isobuten                                     | 3b  | 1,0 |  10 |     0,52    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Propan                                       | 3b  | 2,5 |  25 |     0,42    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Propen                                       | 3b  | 3,0 |  30 |     0,43    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Trifluoro-1,1,1-etan                         | 3b  | 3,5 |  35 |     0,75    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Oxid de metil                                | 3b  | 1,8 |  18 |     0,58    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Clorura de etil                              | 3bt | 1,0 |  10 |     0,80    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Clorura de metil                             | 3bt | 1,7 |  17 |     0,81    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Dimetilamina                                 | 3bt | 1,0 |  10 |     0,59    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Etilamina                                    | 3bt | 1,0 |  10 |     0,61    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Mercaptan metilic                            | 3bt | 1,0 |  10 |     0,78    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|

    ANEXA P
    (continuare)

 ______________________________________________________________________________
|              Denumirea materiei              |Cod  | Presiune  |Masa maxima a|
|                                              |anexa| minima de |continutului |
|                                              |A    | incercare |pe litru de  |
|                                              |     |___________|capacitate   |
|                                              |     | MPa |(bar)|(kg)         |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Metilamina                                   | 3bt | 1,3 |  13 |     0,58    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Hidrogen sulfurat                            | 3bt | 5,5 |  55 |     0,67    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Trimetilamina                                | 3bt | 1,0 |  10 |     0,56    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Butadien-1,2                                 | 3c  | 1,0 |  10 |     0,59    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Butadien-1,3                                 | 3c  | 1,0 |  10 |     0,55    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Clorura de vinil                             | 3c  | 1,2 |  12 |     0,81    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Bromura de vinil                             | 3ct | 1,0 |  10 |     1,37    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Oxid de metil si de vinil                    | 3ct | 1,0 |  10 |     0,67    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Trifluorocloretilen (R 1113)                 | 3ct | 1,9 |  19 |     1,13    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec F 1                                  | 4ct | 1,2 |  12 |     1,23    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec F 2                                  | 4a  | 1,8 |  18 |     1,15    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec F 3                                  | 4a  | 2,9 |  29 |     1,03    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec de gaz R 500                         | 4a  | 2,2 |  22 |     1,01    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec de gaz R 502                         | 4a  | 3,1 |  31 |     1,05    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestecuri de 19% pana la 21% din masa       | 4a  | 1,2 |  12 |     1,50    |
| diclorodifluorometan (R 12) si de 79% la 81% |     |     |     |             |
| din masa monoclorodifluoromonobromometan     |     |     |     |             |
| (R 12 B)                                     |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestecuri de bromura de metil si de         | 4at | 1,0 |  10 |     1,51    |
| cloropicrina                                 |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec A (denumire comerciala: butan)       | 4b  | 1,0 |  10 |     0,50    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec A 0 (denumire comerciala: butan)     | 4b  | 1,5 |  15 |     0,47    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec A1                                   | 4b  | 2,0 |  20 |     0,46    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec B                                    | 4b  | 2,5 |  25 |     0,43    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec C (denumire comerciala: propan)      | 4b  | 3,0 |  30 |     0,42    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestecuri de clorura de metil si de clorura | 4bt | 1,7 |  17 |     0,81    |
| de metilen                                   |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestecuri de clorura de metil si de         | 4bt | 1,7 |  17 |     0,81    |
| cloropicrina                                 |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestecuri de bromura de metil si de bromura | 4bt | 1,0 |  10 |     1,51    |
| de etilen                                    |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestecuri de butadien-1,3 si hidrocarburi   | 4c  | 1,0 |  10 |     0,50    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestecuri de metilacetilena/propadien si    |     |     |     |             |
| hidrocarburi                                 |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec P1                                   | 4c  | 3,0 |  30 |     0,49    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amestec P2                                   | 4c  | 2,4 |  24 |     0,47    |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Oxid de etilena care contine maxim 10% din   | 4ct | 2,8 |  28 |     0,73    |
| masa dioxid de carbon                        |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Oxid de etilena care contine cel mult 50% din| 4ct | 2,5 |  25 |     0,80    |
| masa format de metil cu azot pana la o       |     |     |     |             |
| presiune totala de 1 MPa (10 bar) la         |     |     |     |             |
| 50 grade C                                   |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Oxid de etilena cu azot pana la o presiune   | 4ct | 1,5 |  15 |     0,78    |
| totala de 1 MPa (10 bar) la 50 grade C       |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Diclorodifluorometan care contine 12% din    | 4ct | 1,8 |  18 |     1,09    |
| masa oxid de etilena                         |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|

    ANEXA P
    (continuare)

 ______________________________________________________________________________
|              Denumirea materiei              |Cod  | Presiune  |Masa maxima a|
|                                              |anexa| minima de |continutului |
|                                              |A    | incercare |pe litru de  |
|                                              |     |___________|capacitate   |
|                                              |     | MPa |(bar)|(kg)         |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| Amoniac dizolvat sub presiune fara apa:      |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| - cu mai mult de 35% si cel mult 40% din masa| 9at | 1,0 |  10 |     0,80    |
| amoniac                                      |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|
| - cu mai mult de 40% si cel mult 50% din masa| 9at | 1,2 |  12 |     0,77    |
| amoniac                                      |     |     |     |             |
|______________________________________________|_____|_____|_____|_____________|

    OBSERVATII:
    1. Presiunile de incercare hidraulica prescrise vor fi cel putin egale cu tensiunile de vapori ale lichidelor la 70 grade C reduse cu 0,1 MPa (1 bar), presiunea minima de incercare fiind totusi de 1 MPa (10 bar).
    2. Tinand seama de gradul de toxicitate al oxiclorurii de carbon (3at) si al clorurii de cianogen (3ct), presiunea minima de incercare hidraulica a fost fixata la 2 MPa (20 bar) pentru aceste gaze.
    3. Valorile maxime prescrise pentru gradul de umplere (in kg/litru) au fost determinate cu urmatoarea relatie:
    gradul de umplere maxima admisibila = 0,95 x densitatea in faza lichida la 50 grade C, dar faza de vapori nu trebuie sa dispara sub 60 grade C.

    Tabelul 2 - Gaze lichefiate care se transporta in containere si cisterne cu D > 1,5 m

 ______________________________________________________________________________
|           Denumirea materiei          |Cod  | Presiunea minima  |Masa maxima |
|                                       |anexa| de incercare      |admisibila a|
|                                       |A    | pentru rezervoare |continutului|
|                                       |     |___________________|pe litru de |
|                                       |     |Cu       |Fara     |capacitate  |
|                                       |     |protectie|protectie|(kg)        |
|                                       |     |_________|_________|            |
|                                       |     |MPa|(bar)|MPa|(bar)|            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Cloropentafluoretan (R 115)           | 3a  |2,0|  20 |2,3|  23 |    1,08    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Diclorodifluorometan (R12)            | 3a  |1,5|  15 |1,6|  16 |    1,15    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Dicloromonofluorometan (R 21)         | 3a  |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,23    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Dicloro-1,2 tetrafluoro-1,1,2,2-etan  | 3a  |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,30    |
| (R 114)                               |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Monoclorodifluorometan (R 22)         | 3a  |2,4|  24 |2,6|  26 |    1,03    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Monoclorodifluoromonobromometan       | 3a  |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,61    |
| (R 12 b1)                             |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Monocloro-1-trifluoro-2,2,2-etan      | 3a  |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,18    |
| (R 133 a)                             |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Octofluorociclobutan (RC 318)         | 3a  |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,34    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amoniac                               | 3at |2,6|  26 |2,9|  29 |    0,53    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Bromura de hidrogen                   | 3at |5,0|  50 |5,5|  55 |    1,54    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Bromura de metil                      | 3at |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,51    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Clor                                  | 3at |1,7|  17 |1,9|  19 |    1,25    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Dioxid de azot NO2                    | 3at |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,30    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Dioxid de sulf                        | 3at |1,0|  10 |1,2|  12 |    1,23    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Hexafluoropropen (R 1216)             | 3at |1,7|  17 |1,9|  19 |    1,11    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Oxiclorura de carbon                  | 3at |1,5|  15 |1,7|  17 |    1,23    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|

    ANEXA P
    (continuare)

 ______________________________________________________________________________
|           Denumirea materiei          |Cod  | Presiunea minima  |Masa maxima |
|                                       |anexa| de incercare      |admisibila a|
|                                       |A    | pentru rezervoare |continutului|
|                                       |     |___________________|pe litru de |
|                                       |     |Cu       |Fara     |capacitate  |
|                                       |     |protectie|protectie|(kg)        |
|                                       |     |_________|_________|            |
|                                       |     |MPa|(bar)|MPa|(bar)|            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Butan                                 | 3b  |1,0|  10 |1,0|  10 |    0,51    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Buten-1                               | 3b  |1,0|  10 |1,0|  10 |    0,53    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Cis-buten-2                           | 3b  |1,0|  10 |1,0|  10 |    0,55    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Trans-buten 2                         | 3b  |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,54    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Ciclopropan                           | 3b  |1,6| 1,6 |1,8|  18 |    0,53    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Difluoro-1,1-etan (R 152 a)           | 3b  |1,4| 1,4 |1,6|  16 |    0,79    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Difluoro-1,1-monocloro-1-etan         | 3b  |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,99    |
| (R 142 b)                             |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Isobutan                              | 3b  |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,49    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Isobuten                              | 3b  |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,52    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Oxid de metil                         | 3b  |1,4| 1,4 |1,6|  16 |    0,58    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Propan                                | 3b  |2,1| 2,1 |2,3|  23 |    0,42    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Propen                                | 3b  |2,5| 2,5 |2,7|  27 |    0,43    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Trifluoro-1,1,1-etan                  | 3b  |2,8| 2,8 |3,2|  32 |    0,79    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Clorura de etil                       | 3bt |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,80    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Clorura de metil                      | 3bt |1,3| 1,3 |1,5|  15 |    0,81    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Dimetilamina                          | 3bt |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,59    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Etilamina                             | 3bt |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,61    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Mercaptan metilic                     | 3bt |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,78    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Metilamina                            | 3bt |1,0| 1,0 |1,1|  11 |    0,58    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Hidrogen sulfurat                     | 3bt |4,5| 4,5 |5,0|  50 |    0,67    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Trimetilamina                         | 3bt |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,56    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Butadien-1,2                          | 3c  |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,59    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Butadien-1,3                          | 3c  |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,55    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Clorura de vinil                      | 3c  |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,81    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Bromura de vinil                      | 3ct |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    1,37    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Oxid de metil si de vinil             | 3ct |1,0| 1,0 |1,0|  10 |    0,67    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Trifluorocloretilen (R1113)           | 3ct |1,5| 1,5 |1,7|  17 |    1,13    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec F1                            | 4ct |1,0| 1,0 |1,1|  11 |    1,23    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec F 2                           | 4a  |1,5| 1,5 |1,6|  16 |    1,15    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec F 3                           | 4a  |2,4| 2,4 |2,7|  27 |    1,03    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec de gaz R 500                  | 4a  |1,8| 1,8 |2,0|  20 |    1,01    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec de gaz R 502                  | 4a  |2,5| 2,5 |2,8|  28 |    1,05    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestecuri de 19% pana la 21% din     | 4a  |1,0|  10 |1,1|  11 |    1,50    |
| masa diclorodifluorometan (R 12) si   |     |   |     |   |     |            |
| de 79% la 81% din masa                |     |   |     |   |     |            |
| monoclorodifluoromonobromometan       |     |   |     |   |     |            |
| (R 12 B)                              |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|

    ANEXA P
    (sfarsit)

 ______________________________________________________________________________
|           Denumirea materiei          |Cod  | Presiunea minima  |Masa maxima |
|                                       |anexa| de incercare      |admisibila a|
|                                       |A    | pentru rezervoare |continutului|
|                                       |     |___________________|pe litru de |
|                                       |     |Cu       |Fara     |capacitate  |
|                                       |     |protectie|protectie|(kg)        |
|                                       |     |_________|_________|            |
|                                       |     |MPa|(bar)|MPa|(bar)|            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestecuri de bromura de metil si de  | 4at |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,51    |
| cloropicrina                          |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec A (denumire comerciala: butan)| 4b  |1,0|  10 |1,0|  10 |    0,50    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec A 0 (denumire comerciala:     | 4b  |1,2|  12 |1,4|  14 |    0,47    |
| butan)                                |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec A1                            | 4b  |1,6|  16 |1,8|  18 |    0,46    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec B                             | 4b  |2,0|  20 |2,3|  23 |    0,43    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec C (denumire comerciala:       | 4b  |2,5|  25 |2,7|  27 |    0,42    |
| propan)                               |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestecuri de clorura de metil si de  | 4bt |1,3|  13 |1,5|  15 |    0,81    |
| clorura de metilen                    |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestecuri de clorura de metil si de  | 4bt |1,3|  13 |1,5|  15 |    0,81    |
| cloropicrina                          |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestecuri de bromura de metil si de  | 4bt |1,0|  10 |1,0|  10 |    1,51    |
| bromura de etilen                     |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestecuri de butadien-1,3 si         | 4c  |1,0|  10 |1,0|  10 |    0,50    |
| hidrocarburi                          |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestecuri de metilacetilena propadien|     |   |     |   |     |            |
| si hidrocarburi                       |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec P1                            | 4c  |2,5|  25 |2,8|  28 |    0,49    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amestec P2                            | 4c  |2,2|  22 |2,3|  23 |    0,47    |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Oxid de etilena care contine maxim 10%| 4c  |2,4|  24 |2,6|  26 |    0,73    |
| din masa dioxid de carbon             |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Oxid de etilena cu azot pana la o     | 4ct |1,5|  15 |1,5|  15 |    0,78    |
| presiune totala de 1 MPa (10 bar) la  |     |   |     |   |     |            |
| 50 grade C                            |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Diclorodifluorometan care contine 12% | 4ct |1,5|  15 |1,6|  16 |    1,09    |
| din masa oxid de etilena              |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| Amoniac dizolvat sub presiune in apa: |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| - cu mai mult de 35% si cel mult 40%  | 9at |1,0|  10 |1,0|  10 |    0,80    |
| din masa amoniac                      |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|
| - cu mai mult de 40% si cel mult 50%  | 9at |1,2|  12 |1,2|  12 |    0,77    |
| din masa amoniac                      |     |   |     |   |     |            |
|_______________________________________|_____|___|_____|___|_____|____________|

    OBSERVATII:
    1. Presiunile de incercare hidraulica prescrise sunt:
    a) daca recipientele sunt prevazute cu o protectie calorifuga, cel putin egale cu tensiunile de vapori ale lichidelor la 60 grade C, micsorate cu 0,1 MPa (1 bar), dar cel putin 1 MPa (10 bar);
    b) daca recipientele nu sunt prevazute cu o protectie calorifuga, cel putin egale cu tensiunile de vapori ale lichidelor la 65 grade C, micsorate cu 0,1 MPa (1 bar), dar cel putin 1 MPa (10 bar);
    2. Din cauza toxicitatii ridicate a oxiclorurii de carbon (2at) presiunea minima de incercare hidraulica pentru acest gaz este fixata la 1,5 MPa (15 bar), daca rezervorul este prevazut cu o protectie calorifuga, si la 1,7 MPa (17 bar), daca nu este prevazut cu o asemenea protectie.
    3. Valorile maxime prescrise pentru gradul de umplere (in kg/litru) sunt calculate astfel:
    gradul de umplere maxima admisibila = 0,95 x densitatea fazei lichide la 50 grade C.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 337/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 337 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 337/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu