ORDIN
Nr. 333 din 26 iulie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind producerea, comercializarea
si utilizarea carnii separate mecanic
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 808 din 7 noiembrie 2002

In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 157.020 din 28 iunie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind producerea, comercializarea si
utilizarea carnii separate mecanic, prevazuta in anexa.
Art. 2
Producerea, comercializarea, inclusiv importul, si utilizarea carnii
separate mecanic de la speciile bovine, ovine, caprine si peste sunt interzise.
Art. 3
(1) Producerea, comercializarea si utilizarea carnii separate mecanic de
pasare sau de porc se efectueaza cu respectarea prevederilor prezentului ordin.
(2) Fiecare transport, inclusiv din import, va fi insotit de certificat de
sanatate conform modelului prezentat in anexa nr. 2 la norma sanitara
veterinara.
Art. 4
Comercializarea, inclusiv importul, produselor din carne tratate termic,
care contin carne separata mecanic, este permisa numai daca pe eticheta
produsului este inscrisa mentiunea "contine carne separata mecanic".
Art. 5
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, Institutul de Igiena si Sanatate
Publica Veterinara si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului
Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6
(1) Organele abilitate vor controla modul de ducere la indeplinire a
prezentului ordin.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sanctioneaza conform
prevederilor legale in vigoare.
Art. 7
Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 8
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii lui.
p. Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind producerea, comercializarea si utilizarea carnii separate mecanic
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare veterinare
de producere, comercializare si utilizare a carnii separate mecanic, precum si
conditiile de igiena pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile care produc
aceasta carne.
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se
intelege:
a) carne - toate partile proprii consumului uman obtinute de la animalele
domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine si solipede, precum si
de la pasari;
b) carne proaspata - carnea care nu a fost supusa altui tratament decat cel
prin frig pentru a-i asigura conservabilitatea;
c) carne separata mecanic - carnea obtinuta prin separarea mecanica de pe
oase, exclusiv cea de pe oasele capului si extremitatile membrelor sub
articulatia carpiana si tarsiana, iar in cazul porcinelor, si de pe vertebrele
coccigiene;
d) carne de pasare separata mecanic - pasta cu granulatie fina obtinuta
prin separarea mecanica a carnii de pe oasele carcasei de pasare, exclusiv
pielea gatului, gheare, capete si organe;
e) lot - cantitatea de produs cu aceeasi origine, aceeasi data de
fabricatie si produsa in conditii tehnologice asemanatoare;
f) autoritate veterinara centrala - autoritatea veterinara centrala
reprezentata prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor;
g) autoritate veterinara competenta - autoritatea veterinara centrala,
autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti, reprezentata prin
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, precum si
autoritatea veterinara locala reprezentata prin circumscriptia sanitara
veterinara pentru controlul alimentelor si circumscriptia sanitara veterinara
zonala, cu atributii in domeniul supravegherii si controlului sanitar veterinar.
Art. 3
Carnea separata mecanic se produce numai din carne provenita de la specia
porcine si de la pasari.
CAP. 2
Conditii pentru autorizarea unitatilor
Art. 4
(1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie sa respecte
urmatoarele conditii:
a) spatiu frigorific pentru depozitare, destinat materiei prime, care sa
asigure o temperatura cuprinsa intre 0 grade C - 3 grade C;
b) spatiu pentru productie, bine delimitat, destinat producerii si
preambalarii carnii separate mecanic;
c) spatii pentru congelare;
d) spatii pentru depozitarea produsului finit congelat, care sa permita
mentinerea acestuia la temperatura de -18 grade C;
e) spatiu-tampon pentru depozitarea produsului finit refrigerat, care sa
asigure o temperatura de 0 grade C - 2 grade C;
f) spatiu pentru ambalare;
g) spatiu destinat stocarii materialelor de ambalare;
h) spatiu destinat spalarii ustensilelor, utilajelor mobile si
recipientelor;
i) rampa de livrare, cu sistem de inchidere etansa care sa asigure in
interior temperaturi de refrigerare;
j) spatiu pentru depozitarea deseurilor;
k) spatiu (sector) pentru pastrarea materialelor folosite la intretinere.
(2) Spatiile mentionate la alin. (1) lit. c), d), e), f), h), i), j) si k)
pot fi eventual comune cu spatiile unei alte unitati autorizate pentru
producerea carnii proaspete, carnii proaspete de pasare sau a produselor din
carne tratate termic, pentru care unitatea de preparare a carnii separate
mecanic este considerata o anexa.
Art. 5
Spatiile pentru obtinerea, manipularea si stocarea carnii, precum si zonele
si culoarele prin care este transportata carnea proaspata trebuie sa fie dotate
cu:
a) pavimente impermeabile, necorodabile, usor de curatat si dezinfectat, cu
o panta de inclinare care sa permita scurgerea apei spre gurile de canalizare
prevazute cu gratar necorodabil, sifon de pardoseala cu clopot pentru a preveni
difuzarea mirosurilor neplacute si refularea apelor uzate, cu exceptia
spatiilor de congelare;
b) pereti cu suprafata neteda, rezistenta si impermeabila, tencuielile
placate cu materiale usor lavabile si curate, pana la o inaltime de cel putin 2
m sau cel putin pana la inaltimea de depozitare. Linia de imbinare a peretilor
cu pardoseala trebuie sa fie rotunjita sau sa aiba un finisaj asemanator;
c) usi confectionate din/sau acoperite in totalitate cu material rezistent
necorodabil, neted si impermeabil;
d) materiale de izolare neputrescibile si inodore;
e) ventilatie suficienta si un dispozitiv eficient de evacuare a aburului;
f) iluminare adecvata, naturala sau artificiala, care sa nu modifice
culorile;
g) plafoane rezistente, impermeabile, necorodabile, lavabile si de culoare
deschisa; suprafata interioara a acoperisului trebuie sa indeplineasca aceleasi
conditii.
Art. 6
(1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie sa detina un numar
suficient de instalatii pentru spalarea si dezinfectia mainilor si pentru
curatarea ustensilelor cu apa calda, cat mai aproape posibil de punctele de
lucru. Spalatoarele nu vor fi actionate manual.
(2) Pentru spalarea mainilor instalatiile trebuie sa fie prevazute cu apa
curenta calda si rece sau cu apa premixata la temperatura necesara, substante
pentru spalare si dezinfectie, mijloace igienice de uscare a mainilor, cu
exceptia sistemelor pe baza de aer cald.
(3) Dispozitivele destinate dezinfectarii ustensilelor trebuie sa fie
prevazute cu apa calda la o temperatura de minimum 82 grade C.
(4) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie sa dispuna de
dispozitive adecvate care sa asigure protectia contra daunatorilor.
Art. 7
(1) Echipamentele si ustensilele de lucru trebuie sa fie usor de spalat si
dezinfectat, sa fie confectionate din materiale rezistente la coroziune, care
sa nu modifice aspectul si calitatile carnii. Suprafetele de contact cu carnea
sau susceptibile de a intra in contact cu carnea, inclusiv imbinarile si
sudurile acestora, trebuie sa fie netede.
(2) Ustensilele si echipamentele destinate manipularii carnii si
depozitarii recipientelor utilizate pentru carne trebuie sa fie rezistente la
coroziune si sa satisfaca cerintele de igiena. Carnea sau recipientele in care
aceasta este depozitata nu trebuie sa vina in contact direct cu pardoseala sau
cu peretii.
(3) Operatiunile de incarcare/descarcare trebuie sa se efectueze in spatii
de receptie corespunzator construite si amenajate, confectionate din material
adecvat pentru manipularea igienica, care sa permita o buna protectie a carnii
si mentinerea acesteia la temperaturile prevazute in prezenta norma sanitara
veterinara.
(4) Carnea improprie consumului uman se colecteaza si se depoziteaza
separat, dupa cum urmeaza:
a) in recipiente speciale, etanse, confectionate din materiale
necorodabile, prevazute cu capac si sistem de inchidere care sa impiedice
accesul persoanelor neautorizate; aceasta carne trebuie sa fie evacuata si
distrusa la sfarsitul fiecarei zile de lucru; sau
b) intr-un spatiu inchis, special destinat, in cazul in care aceasta carne
nu este evacuata la sfarsitul fiecarei zile de lucru. In spatiile de depozitare
vor fi asigurate temperaturi de refrigerare.
(5) Materialele de ambalare trebuie sa fie depozitate in mod igienic,
intr-un spatiu special amenajat.
Art. 8
Instalatiile frigorifice trebuie sa asigure temperatura carnii, conform
prezentei norme sanitare veterinare. Acestea trebuie sa fie dotate cu un sistem
de scurgere care sa permita evacuarea apei de condens, astfel incat sa se evite
contaminarea carnii.
Art. 9
(1) Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie sa utilizeze apa
potabila sub presiune, in cantitate suficienta, si sa dispuna de o instalatie
care sa furnizeze apa calda necesara.
(2) Utilizarea apei potabile este obligatorie pentru toate operatiunile; in
mod exceptional se admite folosirea apei nepotabile pentru producerea aburului,
stingerea incendiilor si racirea echipamentelor frigorifice.
(3) Conductele instalate in acest scop nu trebuie sa permita utilizarea
acestei ape in alte scopuri si sa prezinte vreun risc de contaminare a carnii
proaspete.
(4) Conductele de apa nepotabila trebuie sa fie diferentiate de cele
utilizate pentru apa potabila.
Art. 10
Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie sa dispuna de
instalatii si de amenajari care sa asigure efectuarea inspectiei in orice
moment si intr-o maniera eficienta.
Art. 11
(1) Personalului trebuie sa i se asigure vestiar cu pereti si pavimente
netede, impermeabile si lavabile, spalatoare, dusuri si cabine de toaleta
prevazute cu chiuvete cu apa calda. Linia de imbinare a peretilor cu pardoseala
trebuie sa fie rotunjita sau sa aiba un finisaj asemanator.
(2) Cabinele de toaleta nu vor avea iesire directa in spatiile de lucru.
(3) Spalatoarele trebuie sa asigure apa curenta calda si rece sau apa
premixata, materiale pentru curatarea si dezinfectia mainilor si mijloace
igienice pentru uscarea mainilor.
(4) Spalatoarele pentru maini trebuie sa fie in numar suficient si
amplasate in apropierea cabinelor de toaleta.
(5) Este interzisa actionarea manuala a spalatoarelor pentru maini.
Art. 12
Pentru controlul temperaturii in spatiile supuse unei temperaturi dirijate,
trebuie asigurate termometre sau teletermometre dispuse in punctul cel mai
indepartat al sursei de frig.
CAP. 3
Igiena personalului, spatiilor si utilajelor
Art. 13
(1) Personalul trebuie sa respecte normele igienice, iar spatiile si
utilajele trebuie sa fie in permanenta curate.
(2) Personalul care manipuleaza carnea vrac sau ambalata ori care lucreaza
in locuri sau zone in care aceasta carne este manipulata, ambalata ori
transportata trebuie sa poarte bonete care sa acopere in totalitate parul,
incaltaminte usor de spalat si curatat, salopete de lucru de culoare deschisa
sau alte echipamente de protectie.
(3) Echipamentul de protectie trebuie schimbat ori de cate ori este necesar
si obligatoriu la inceputul zilei de lucru.
(4) Mainile vor fi spalate si dezinfectate de mai multe ori in cursul
aceleiasi zile de lucru, precum si dupa fiecare repriza de lucru sau dupa
fiecare utilizare a cabinei de toaleta.
(5) Este interzis fumatul in spatiile de productie, precum si in alte zone
si culoare de tranzit al carnii proaspete.
(6) Personalul care vine in contact cu produsul finit neprotejat de un
ambalaj trebuie sa poarte manusi care se vor schimba ori de cate ori este
necesar si o masca buco-nazala.
Art. 14
(1) Materialele si ustensilele utilizate pentru manipularea si prelucrarea
carnii trebuie sa fie mentinute in stare buna de intretinere si curatenie. Ele
trebuie sa fie curatate si dezinfectate de mai multe ori in cursul aceleiasi
zile de lucru, precum si la sfarsitul operatiunilor zilnice si inainte de a fi
reutilizate, daca au fost murdarite.
(2) Detergentii, substantele dezinfectante sau similare trebuie sa fie
folosite astfel incat echipamentul, ustensilele si carnea proaspata sa nu fie
afectate.
(3) Utilizarea acestora trebuie sa fie urmata de o clatire cu apa potabila.
(4) Produsele de curatat care se intrebuinteaza trebuie sa fie aprobate
pentru utilizare in industria alimentara.
Art. 15
(1) Deseurile lichide si solide trebuie sa fie evacuate cu ajutorul unui
dispozitiv care sa corespunda criteriilor igienice.
(2) Este interzisa raspandirea rumegusului sau a altor materiale
asemanatoare pe pavimente, in spatiile de lucru sau de depozitare a carnii.
Art. 16
Spatiile, ustensilele si materialele nu pot fi utilizate in alte scopuri
decat la prepararea carnii separate mecanic, cu exceptia cazurilor in care ele
sunt curatate si dezinfectate inainte de a fi refolosite.
CAP. 4
Igiena manipularii carnii
Art. 17
(1) Materia prima trebuie sa provina din unitati autorizate sanitar
veterinar.
(2) Este interzisa utilizarea materiilor prime congelate.
Art. 18
(1) In cazul in care materia prima provine din alte unitati autorizate, la
receptia in unitatile de producere a carnii separate mecanic aceasta se depoziteaza
imediat in spatii adecvate care asigura temperatura de 0 grade C - +3 grade C.
(2) In afara certificatului sanitar veterinar, materia prima trebuie sa fie
insotita de un document care sa precizeze:
a) data sacrificarii animalelor de la care este obtinuta materia prima;
b) data transarii cand a fost obtinuta materia prima;
c) numarul de autorizare al unitatii de origine;
d) numarul de autorizare al unitatii de destinatie;
e) mentiunea "Destinata producerii de carne separata mecanic".
(3) Materia prima trebuie sa fie transportata in conditii de igiena la
temperatura de 0 grade C - +3 grade C.
(4) In cazul in care materia prima este produsa in cadrul unitatii care
produce carne separata mecanic, ea trebuie sa fie depozitata intr-un spatiu
frigorific.
(5) Materia prima trebuie sa fie identificata prin data taierii animalelor
si prin data transarii.
Art. 19
(1) Intervalul maxim admis intre obtinerea materiei prime si utilizarea ei
pentru fabricarea carnii separate mecanic este de 48 de ore.
(2) Managerul unitatii de producere a carnii separate mecanic trebuie sa
puna in aplicare un sistem de trasabilitate care sa permita asigurarea
respectarii intervalului de timp in care carnea poate fi utilizata.
Art. 20
(1) In spatiile de lucru trebuie mentinuta o temperatura de maximum +8
grade C pe durata producerii carnii separate mecanic.
(2) Temperatura materiei prime nu trebuie sa depaseasca +7 grade C.
Art. 21
Carnea separata mecanic trebuie ambalata, etichetata, congelata si
mentinuta la o temperatura de minimum -18 grade C de la producere si pana la
utilizarea in fabricatia produselor din carne tratate termic.
Art. 22
(1) Carnea separata mecanic trebuie sa fie ambalata imediat dupa producere.
(2) Fiecare lot de carne separata mecanic, ambalat, trebuie sa poarte o
eticheta cu urmatoarele mentiuni:
a) denumirea si adresa unitatii producatoare;
b) greutatea si natura carnii separate mecanic: "carne separata
mecanic de ............ (specia) .................";
c) termenul de valabilitate;
d) data congelarii;
e) numarul lotului;
f) marca de sanatate a unitatii producatoare;
g) langa marca de sanatate, mentiunea: "destinata unei unitati
autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate termic".
Art. 23
(1) Carnea separata mecanic este destinata numai prelucrarii in produse din
carne tratate termic in unitati autorizate sanitar veterinar.
(2) Este interzisa comercializarea carnii separate mecanic ca atare sau in
amestec cu alte adaosuri catre consumatorul final.
Art. 24
Carnea separata mecanic, produsa in conditiile prezentei norme sanitare
veterinare, se utilizeaza la fabricarea produselor din carne tratate termic si
intra in compozitia acestora numai ca ingredient, cu obligativitatea declararii
pe eticheta produsului.
Art. 25
Carnea separata mecanic, introdusa in fabricatia produselor din carne
tratate termic, poate fi utilizata fara a fi congelata, cu conditia sa fie
introdusa in fabricatie in urmatoarele 4 ore de la producere, cu respectarea
temperaturii carnii de +7 grade C la iesirea din separator.
Art. 26
(1) Managerul unitatii care produce carne separata mecanic este obligat sa
efectueze autocontroale constante, bazate pe urmatoarele principii:
a) identificarea punctelor critice din propria unitate, in functie de
procedeele utilizate;
b) punerea in aplicare a metodelor corective de supraveghere si control al
acestora;
c) prelevarea de probe pentru analiza intr-un laborator autorizat in scopul
verificarii eficientei operatiunilor de spalare si dezinfectie si pentru
verificarea respectarii prevederilor prezentei norme sanitare veterinare;
d) rezultatele controalelor si analizelor se pastreaza o perioada de cel
putin 2 ani.
(2) Autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti verifica
programul de autocontrol si rezultatele acestuia si dispune masurile legale.
Art. 27
(1) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa asigure ca fiecare lot de
produse satisface criteriile microbiologice stabilite in anexa nr. 1.
(2) Producatorul trebuie sa faca, la randul sau, examene microbiologice
periodice pe fiecare lot de produs finit.
(3) Periodicitatea examenelor este fixata in functie de natura si
cantitatea de carne separata mecanic produsa.
(4) Rezultatele acestor examene se pastreaza la dispozitia autoritatii
veterinare competente o perioada de 2 ani.
Art. 28
(1) Managerul unitatii trebuie sa aplice un program de formare a personalului
care sa permita acestuia sa se conformeze conditiilor de productie igienica,
adaptata structurii de productie, daca personalul respectiv nu dispune deja de
o calificare suficienta, certificata prin diploma.
(2) Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti
verifica elaborarea si aplicarea acestui program.
Art. 29
Managerul unitatii trebuie sa inregistreze zilnic si sa puna la dispozitie
autoritatii veterinare judetene si a municipiului Bucuresti urmatoarele informatii
despre:
1. Materiile prime receptionate:
a) originea (denumirea si adresa unitatii, numarul autorizatiei sanitare
veterinare);
b) identificarea lotului;
c) greutatea.
2. Produsele finite livrate:
a) identificarea lotului;
b) greutatea;
c) destinatia (denumirea si adresa unitatii, numarul autorizatiei sanitare
veterinare).
Art. 30
(1) Autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti
autorizeaza numai unitatile care indeplinesc conditiile din prezenta norma
sanitara veterinara pentru producerea carnii separate mecanic.
(2) Autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti intocmesc
lista cuprinzand unitatile autorizate sanitar veterinar pentru producerea de
carne separata mecanic, cu precizarea speciei.
(3) Autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti transmit
autoritatii veterinare centrale lista unitatilor autorizate sanitar veterinar
pentru producerea de carne separata mecanic, in vederea publicarii acesteia.
Art. 31
(1) Unitatile autorizate pentru fabricarea produselor din carne in a caror
compozitie intra carne separata mecanic trebuie sa informeze in prealabil
autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti cu privire la
unitatea de origine a acesteia.
(2) Unitatile autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate
termic in a caror compozitie intra carne separata mecanic trebuie sa informeze
autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti de fiecare data
cand se adreseaza unui nou furnizor.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CRITERII MICROBIOLOGICE
pe care trebuie sa le indeplineasca carnea separata mecanic
____________________________________________________________________________
Conditiile
Parametrii microbiologici de admisibilitate
_______________________
M*1) m*2)
____________________________________________________________________________
E. coli enteropatogena (max./g) n = 5 c = 2 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
____________________________________________________________________________
Salmonella (max./g) n = 5 c = 0 absent la 1 g
____________________________________________________________________________
Stafilococ coagulazo-pozitiv (max./g) n = 5 c = 1 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
____________________________________________________________________________
*1) M = limita acceptabila peste care rezultatele nu mai sunt considerate
satisfacatoare, unde M = 10, atunci cand numaratoarea se face pe un mediu
solid, si M = 30, atunci cand numaratoarea se face in mediu lichid.
*2) m = limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfacatoare.
ANEXA 2*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 2 la norma sanitara veterinara este reprodusa in facsimil.
MODEL
CERTIFICAT DE SANATATE
PENTRU CARNEA SEPARATA MECANIC
HEALTH CERTIFICATE
FOR MECHANICALLY DEBONED MEAT
Nr.:
..............
No:
...............
Tara exportatoare/Exporting country:
.......................................
Autoritatea emitenta/Issuing authority: ....................................
I. IDENTIFICAREA CARNII SEPARATE MECANIC/ IDENTIFICATION OF MECHANICALLY
DEBONED MEAT
Carnea separata mecanic provine de la/Mechanically deboned meat comes from:
............................................................................
(specia de animal/animal species)
Felul si tipul de ambalaj/Kind and type of packing:
........................
Numarul unitatilor de ambalaj/Number of packages:
..........................
Data congelarii/Date of freezing:
..........................................
Temperatura de depozitare si transport/Storage and transport temperature:
............................................................................
Greutate neta/Net weight: ..................................................
II. ORIGINEA CARNII SEPARATE MECANIC/ORIGIN OF MECHANICALLY DEBONED MEAT
Adresa(ele) si numarul(ele) de aprobare veterinara a unitatii(lor) de
producere/Adress(es) and veterinary approval number(s) of the production
plant(s):
............................................................................
............................................................................
............................................................................
Adresa(ele) si numarul(ele) de aprobare veterinara a unitatii(lor) de
depozitare/Address(es) and veterinary approval number(s) of the cold store(s):
............................................................................
............................................................................
............................................................................
III. DESTINATIA CARNII SEPARATE MECANIC/DESTINATION OF MECHANICALLY DEBONED
MEAT
Carnea separata mecanic este expediata de la/The mechanically deboned meat
will be sent from:
............................................................................
............................................................................
............................................................................
(locul de expeditie/place of loading)
La/At:
.....................................................................
(tara si locul de destinatie/country and place of destination)
By the following means of transport/cu urmatorul mijloc de transport:
............................................................................
Numele si adresa expeditorului/Name and address of consignor: ..............
............................................................................
............................................................................
Numele si adresa destinatarului/Name and address of the consignee:
.........
............................................................................
............................................................................
IV. ATESTARE DE SANATATE/HEALTH ATTESTATION
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific, ca:
(a) materia prima din care a fost obtinuta carnea separata mecanic a fost
produsa in conditiile care guverneaza productia si controlul carnii stabilite
in Directiva nr. 72/462/CEE sau Directiva nr. 72/461/CEE sau Directiva nr.
91/494/CEE si ca aceasta este proprie consumului uman;
(b) carnea separata mecanic a fost produsa in conformitate cu exigentele
Directivei nr. 64/433/CEE sau Directivei nr. 71/118/CEE;
(c) carnea separata mecanic a fost produsa din carne refrigerata prelucrata
in maxim 48 ore de la obtinerea acesteia;
(d) carnea separata mecanic a fost congelata imediat dupa obtinere in
unitatea de origine;
(e) carnea separata mecanic corespunde urmatorilor parametri
microbiologici:
M*1) m*2)
E. coli (max/g) 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
n = 5 c = 2
Salmonella (max/g) absent la 1 g
n = 5 c = 0
Stafilococ coagulazo-pozitiv (max/g) 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
n = 5 c = 0
------------
*1) M = limita acceptabila, peste care rezultatele nu mai sunt considerate
satisfacatoare, unde M = 10, atunci cand numaratoarea se face pe un mediu solid
si M = 30 atunci cand numaratoarea se face in mediu lichid,
*2) m = limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfacatoare.
(f) carnea separata mecanic a fost manipulata, ambalata, etichetata in
conformitate cu exigentele Directivei nr. 64/433/CEE sau Directivei nr.
71/118/CEE si este proprie pentru consum uman;
I, the undersigned, official veterinarian, certify that:
(a) the raw material from which the mechanically deboned meat was produced
under the conditions governing production and control laid down in Council
Directive no. 72/462/EEC or Council Directive no. 72/461/EEC or Council
Directive 91/494/EEC and that it is, therefor, considered as such to be fit for
human consumption;
(b) mechanically deboned meat was produced fulfilling the requirements of
Council Directive no. 64/433/CEE or Council Directive no. 71/118/CEE;
(c) mechanically deboned meat comes from refrigerated meat that has been
processed within 48 hours after it was obtained;
(d) mechanically deboned meat has been deep-frozen imediately after it was
obtained in the origin production plant;
(e) mechanically deboned meat complies with the following microbiological
criteria:
M*1) m*2)
E. coli (max/g) 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
n = 5 c = 2
Salmonella (max/g) absence in 1 g
n = 5 c = 0
Stafilococcus aureus (max/g) 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
n = 5 c = 0
------------
*1) M = acceptability threshold, above which results are no longer
considered satisfactory where M equals 10 m where the count is made in a solid
medium and M equals 30 M where the count is made in a liquid medium,
*2) m = threshold below which all results are considered satisfactory.
(f) mechanically deboned meat was manipulate, wrapping, labeled satisfying
the requirements of Council Directive no. 64/433/EEC or Council Directive no.
71/118/EEC and is fit for human consumption.
Intocmit in/ Done in ........................., la/at ......................
(locul/place) (data/date)
________
/ Stampila \
/ oficiala a \
| unitatii de |
| export/Official |
|stamp of approved| ....................................................
\ establishment / (Semnatura medicului veterinar oficial/
\ _________ / Signature of official veterinarian)
(Name in capital letters/Numele cu majuscule)