ORDIN Nr. 230
din 26 septembrie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare ce stabileste conditii desemnate pentru a defini si mentine
teritoriul Comunitatii Europene liber de pesta porcina clasica
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 879 din 27 octombrie 2006
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii veterinare, cu
modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 25.576 din 31 august
2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma
sanitară veterinară ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi menţine
teritoriul Comunităţii Europene liber de pestă porcină clasică, prevăzută în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în
vigoare a prezentului ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva
Consiliului 80/1095/CEE ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi
menţine teritoriul Comunităţii Europene liber de pestă porcină clasică,
publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 325 din 1
decembrie 1980, p. 1, astfel cum a fost modificată ultima dată de Decizia
Comisiei 91/686/CEE.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la momentul aderării României la Uniunea Europeană.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXA
NORMA SANITARA VETERINARA
ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi
menţine teritoriul Comunităţii Europene liber de pestă porcină clasică
Art. 1. - Prezenta normă sanitară veterinară defineşte
măsurile pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor trebuie să le aplice pentru a eradica pesta porcină clasică de pe
teritoriul României, astfel încât să se obţină şi să se menţină statusul de
ţară oficial liberă de pestă porcină clasică.
Art. 2. - Pentru scopurile prezentei norme sanitare
veterinare trebuie să se aplice definiţiile precizate
la art. 2 din Norma sanitară veterinară cu privire la măsurile pentru controlul
pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 şi 707 bis din 5
august 2005, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
2001/89/CE, şi la art. 2 din Norma sanitară veterinară privind problemele de
sănătate a animalelor ce afectează comerţul intracomunitar cu animale din
speciile bovine şi suine, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 289 din 30 martie 2006, ce transpune în
legislaţia naţională Directiva Consiliului 64/432/CEE.
In plus, pentru scopurile prezentei norme sanitare
veterinare trebuie să se aplice următoarele definiţii:
1. exploataţie oficial
liberă de pestă porcină - o exploataţie în care:
a) nu a fost detectat niciun caz de pestă porcină de
cel puţin 12 luni anterioare;
b) nu există porcine care să fi fost vaccinate
împotriva pestei porcine clasice în ultimele 12 luni;
c) vaccinarea împotriva pestei porcine clasice a fost interzisă cel puţin în ultimele 12 luni; în plus, trebuie să
nu fi fost detectat niciun caz de pestă porcină clasică, cel puţin în ultimele
12 luni, în cadrul unei raze de cel puţin 2 kilometri în jurul exploataţiei
respective;
2. stat membru al Uniunii Europene oficial liber de pestă porcină clasică - un stat membru al Uniunii Europene, în care:
a) nu a fost detectat niciun caz de pestă porcină
clasică cel puţin în ultimele 12 luni;
b) a fost interzisă vaccinarea împotriva pestei
porcine clasice de cel puţin 12 luni;
c) în exploataţii nu există porcine care au fost vaccinate
împotriva pestei porcine în ultimele 12 luni şi au fost astfel recunoscute în
baza art. 3 alin. (2) sau a art. 9 alin. (1);
3. regiune oficial liberă
de pestă porcină clasică - o regiune în care:
a) nu a fost detectat niciun caz de pestă porcină
clasică cel puţin în ultimele 12 luni;
b) a fost interzisă vaccinarea împotriva pestei
porcine clasice cel puţin în ultimele 12 luni;
c) în exploataţii nu există porcine care au fost
vaccinate împotriva pestei porcine clasice în ultimele 12 luni şi au fost
astfel recunoscute în baza art. 9 alin. (2);
4. regiune sau ţară liberă
de pestă porcină clasică - o ţară sau regiune în
care nu a fost detectat niciun caz de pestă porcină clasică de cel puţin 12
luni.
Art. 3. - (1) România, ca ţară ce nu este oficial
liberă de pestă porcină clasică, trebuie să elaboreze un plan pentru eradicarea
accelerată a acestei boli.
(2) Nu mai târziu de 6 luni de la data notificării
prezentei norme sanitare veterinare, statusul României va fi stabilit în baza
procedurii comunitare, cu scopul determinării celor solicitate, pentru a
elabora şi prezenta un plan pentru eradicarea accelerată a pestei porcine
clasice, în concordanţă cu alin. (1).
(3) Acest plan ce trebuie să
fie pus în aplicare într-o perioadă nu mai mare de 2 ani trebuie să întrunească
cerinţele art. 5 al prezentei norme sanitare veterinare şi trebuie să fie
autorizat în concordanţă cu art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului
80/1096/CEE ce introduce măsuri financiare comunitare pentru eradicarea pestei
porcine clasice.
Art. 4. - (1) România, ca ţară ce nu este oficial
liberă de pestă porcină, pentru realizarea măsurilor prevăzute la art. 3,
trebuie să elaboreze un plan nou pentru eradicarea
bolii.
(2) Perioada pentru implementarea noului plan va fi
astfel stabilită încât perioada totală pentru implementarea măsurilor
specificate de art. 3 şi de prezentul articol să fie de 10 ani. Noul plan
trebuie să întrunească cerinţele stabilite de art. 6 şi să fie autorizat în
concordanţă cu art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE.
Art. 5. - (1) Planul la care face referire art. 3
trebuie să fie desemnat pentru a se asigura că teritoriul României este oficial
liber de pestă porcină clasică după cel mult 6 ani.
(2) In plan trebuie să se precizeze, dacă este cazul:
a) data interzicerii vaccinării porcinelor de
reproducţie;
b) data interzicerii sau, în primii 2 ani de
implementare a planului, a restricţiei de vaccinare a porcinelor destinate
îngrăşării;
c) data de începere a campaniei de depistare a pestei
porcine clasice, atunci când este necesar;
d) măsurile, resursele şi orarul propuse de
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
pentru a se obţine obiectivul fixat la alin. (1).
(3) Planul poate fi implementat pe bază regională
dacă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
este în măsură să garanteze că este protejat şi menţinut statusul regiunilor în
cauză. In acest caz,
detaliile solicitate de alin. (2) trebuie să se refere la fiecare dintre
regiunile definite de plan.
(4) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să notifice Comisiei Europene:
a) cheltuielile anuale efectuate în legătură cu supravegherea, prevenirea şi combaterea pestei
porcine clasice în ultimii 3 ani, cu o justificare a unor astfel de cheltuieli;
b) cheltuielile anuale prevăzute pentru un plan de 6
ani. Art. 6. - (1) Trebuie să fie elaborat noul plan menţionat la art. 4, pentru a se
asigura că, la expirarea perioadei
specificate, teritoriul României trebuie să fie oficial liber de pestă porcină
clasică.
(2) Planul nou trebuie să specifice, după caz:
a) în cazul regiunilor în care a fost efectuată vaccinarea antipestoasă pentru mai mult de un an:
(i) numărul de exploataţii avute în vedere în scopul
obţinerii de probe ce sunt reprezentative pentru regiunea respectivă şi numărul
de porcine din fiecare exploataţie, numărul de purcei care au fost fătaţi de
scroafe vaccinate din acele exploataţii şi care nu vor fi vaccinaţi;
(ii) numărul şi tipul testelor la care trebuie să fie
supuşi acei purcei pentru o perioadă de peste 6 luni, cu scopul de a se detecta
dacă este prezent sau nu virusul pestei porcine
clasice;
(iii) acea vaccinare trebuie să fie întreruptă dacă
testarea menţionată la pct. (ii) relevă că virusul pestei porcine clasice nu
mai este prezent şi data la care interzicerea vaccinării antipestoase poate să
aibă efect;
b) în cazul regiunilor unde
vaccinarea antipestoasă a fost efectuată timp de mai puţin de 12 luni;
(i) data de începere a vaccinării;
(ii) data probabilă la care trebuie să fie implementate
măsurile prevăzute la lit.
a);
c) în cazul părţilor de teritoriu în care vaccinarea a
fost suspendată, dar care nu sunt încă oficial libere de pestă porcină clasică:
(i) numărul de loturi pentru creştere,
reproducţie,mixte şi pentru îngrăşare în care vor fi efectuate controale la faţa locului;
(ii) numărul total şi descrierea
testelor efectuate pe acele loturi în fiecare an;
(iii) numărul de teste serologice ce vor fi efectuate în fiecare an la porcinele de tăiere, la
faţa locului, în momentul
tăierii.
(3) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să notifice Comisiei Europene cheltuielile
anuale prevăzute pentru noul plan.
Art. 7. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia măsurile necesare pentru a
facilita controalele Comisiei Europene şi trebuie să se asigure, în special, că
experţii care au această responsabilitate au furnizat, la cererea acesteia,
toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru evaluarea planurilor de
execuţie.
(2) Prevederile generale pentru implementarea prevederilor prezentului articol, în special cele cu privire la frecvenţa
şi metoda de efectuare a controalelor prevăzute la alin. (1), regulile ce
reglementează întâlnirea cu experţii veterinari şi procedura pe care aceştia
trebuie să o urmeze atunci când îşi întocmesc raportul vor fi stabilite în
concordanţă cu procedura comunitară.
Art. 8. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor, în acord cu art. 5 alin. (1) din Decizia
Consiliului 80/1096/CEE, trebuie să înainteze Comisiei Europene planurile prevăzute la art. 3, iar, în acord cu
art. 5 alin. (1) lit. a) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE, planurile noi
prevăzute la art. 4.
(2) Aceste planuri vor fi autorizate în concordanţă
cu procedura stabilită la art. 5 alin. (3) din Decizia
Consiliului 80/1096/CEE. Noile planuri vor fi autorizate în concordanţă cu procedura stabilită la art. 5 alin. (3) din Decizia
Consiliului 80/1096/CEE.
(3) Dacă pesta porcină clasică se răspândeşte în mod
alarmant în teritoriul României sau în oricare altă parte a teritoriului
comunitar, în timpul implementării unui plan autorizat în baza alin. (2),
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate
revizui situaţia şi poate lua măsurile de precauţie pe care le consideră
corespunzătoare, incluzând reintroducerea vaccinării antipestoase preventive în
mod organizat.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să informeze Comisia Europeană despre aceasta.
(4) Planurile autorizate în
baza alin. (2) pot fi modificate sau suplimentate prin aceeaşi procedură,
pentru a se corela cu evoluţia situaţiei privind pesta porcină clasică din
România sau dintr-o regiune anume şi, în special, pentru a se ţine seama de
implementarea posibilă a măsurilor prevăzute la alin. (3).
Art. 9. - (1) In baza procedurii comunitare, România,
ca stat reglementat potrivit art. 3 alin. (1), va fi recunoscută ca ţară
oficial liberă de pestă porcină clasică în momentul în care au fost îndeplinite
următoarele condiţii cel puţin în ultimele 12 luni:
a) nu a fost detectat niciun caz de pestă porcină
clasică;
b) a fost interzisă vaccinarea împotriva pestei
porcine clasice.
(2) In baza procedurii comunitare, o parte a
teritoriului României, pentru care se aplică
prevederile art. 5 alin. (3), poate fi recunoscută ca oficial liberă de pestă
porcină clasică nu mai târziu de 3 luni după ce aceasta a îndeplinit condiţiile
prevăzute la alin.(1), cu condiţia ca România să poată furniza garanţii
adecvate că statusul acelei
părţi din teritoriu va fi
menţinut, în special prin prezentarea
de dovezi privind implementarea de măsuri ce:
(i) fie interzic introducerea, în partea de teritoriu
respectiv, de porcine din exploataţii ce nu sunt oficial libere de pestă porcină clasică;
(ii) fie interzic ca porcinele vaccinate să
fie transferate la
exploataţii situate într-o parte a teritoriului ce nu este oficial liberă de pestă porcină clasică, cu excepţia tăierii imediate sau pentru introducerea în altă
exploataţie cu acelaşi statut.
Art. 10. - (1) Dacă România îşi pierde statusul de teritoriu oficial liber de pestă porcină
clasică în perioada stabilită
la art. 2 alin. (1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE, aceasta poate recurge la prevederile art. 3 alin. (1), cu condiţia ca execuţia planului acesteia să nu depăşească perioada menţionată.
Similar, dacă România îşi pierde statusul de ţară
oficial liberă de pestă porcină clasică pe perioada stabilită la art. 2 alin.
(1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE, aceasta poate recurge la prevederile
art. 4 alin. (1), cu condiţia ca execuţia planului acesteia să nu depăşească
durata măsurilor suplimentare.
(2) Totuşi, dacă apare un focar sau un număr de
focare epizootologice de pestă porcină clasică corelate, într-o zonă geografică
limitată din România, atunci când aceasta va avea statusul de ţară oficial
liberă de pestă porcină clasică, statusul nu va fi retras o perioadă de 15 zile
dacă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
ia măsuri pentru a izola zona în cauză.
Pe perioada amintită de 15 zile, totuşi, poate fi luată
o decizie, în baza unei proceduri comunitare, de a retrage statusul menţionat,
iar dacă măsurile luate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor sunt considerate satisfăcătoare, de a-l menţine maximum 3
luni.
(3) Prevederile alin. (2) pot fi aplicate prin
analogie unei regiuni oficial libere de pestă porcină clasică.