Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1468 din 12 februarie 2010

pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Garzii Financiare

ACT EMIS DE: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 115 din 19 februarie 2010



In conformitate cu prevederile art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Gărzii Financiare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza prevederilor art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.324/2009 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare,

în temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - (1) Garda Financiară va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

(2) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Sorin Blejnar

ANEXĂ

REGULAMENT

de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Garda Financiară este instituţie publică de control, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care exercită controlul operativ inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda şi evaziunea fiscală, precum şi alte fapte date prin lege în competenţa sa.

(2) Garda Financiară funcţionează ca un corp specializat de control, iar comisarii Gărzii Financiare sunt funcţionari publici cu statut special, învestiţi cu autoritatea publică a statului pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi obligaţiilor de serviciu.

(3) Garda Financiară cooperează cu instituţiile cu atribuţii similare din alte state, pe baza tratatelor internaţionale la care România este parte sau pe bază de reciprocitate, precum şi cu organismele de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene, în cauzele de interes comun, potrivit protocoalelor încheiate în acest sens, după caz, în colaborare cu structura de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

(4) Garda Financiară poate îndeplini şi alte atribuţii dispuse de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în condiţiile competenţelor stabilite de lege, în scopul realizării fără întârziere a obiectivelor acesteia.

Art. 2. - (1) Funcţiile utilizate de Garda Financiară în realizarea atribuţiilor stabilite de lege sunt funcţii publice specifice, funcţii publice generale şi funcţii de natură contractuală.

(2) In exercitarea atribuţiilor sale Garda Financiară efectuează, în mod permanent, controlul operativ inopinat sub forma controlului curent sau tematic, după caz, cu privire la:

a) respectarea normelor de comerţ, urmărind prevenirea, depistarea şi înlăturarea operaţiunilor ilicite;

b) modul de producere, depozitare, circulaţie şi valorificare a bunurilor în toate locurile şi spaţiile în care se desfăşoară activitatea operatorilor economici;

c) respectarea actelor normative în scopul prevenirii, descoperirii şi combaterii oricăror acte şi fapte interzise de lege, conform competenţei materiale;

d) participarea, cu personal propriu sau în colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere şi instituţii specializate, la acţiuni de depistare şi combatere a activităţilor ilicite care generează fenomene de evaziune şi fraudă fiscală.

(3) Garda Financiară poate, la solicitarea procurorului, să efectueze constatări cu privire la faptele care constituie încălcări ale dispoziţiilor şi obligaţiilor a căror respectare o controlează, întocmind procese-verbale prin care poate evalua prejudiciul cauzat aferent operaţiunilor verificate, care sunt acte procedurale ce pot constitui mijloace de probă, potrivit legii.

(4) Garda Financiară, în exercitarea atribuţiilor proprii, încheie, ca urmare a controalelor executate, acte de control pentru stabilirea stării de fapt fiscale, pentru constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, precum şi pentru stabilirea împrejurărilor privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală, sesizând, după caz, organele de urmărire penală competente, potrivit competenţelor prevăzute de lege.

(5) Garda Financiară efectuează atât controale curente pe baza legitimaţiilor de control, a insignei de împuternicire şi a ordinului de serviciu, cât şi controale tematice în baza ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau a deciziilor comisarului general.

(6) Persoana care dispune controlul tematic stabileşte obiectivele de verificat, entităţile supuse controlului, perioada asupra căreia se efectuează verificarea, durata şi momentul declanşării controlului.

(7) Pentru exercitarea controlului operativ inopinat, comisarii Gărzii Financiare prezintă legitimaţia de control însoţită de insigna de împuternicire, precum şi ordinul de serviciu, care este de regulă general, cu caracter permanent, şi care indică numele comisarului şi competenţa teritorială a acestuia.

(8) La orice acţiune de control participă minimum 2 comisari.

(9) Constatările rezultate ca urmare a controalelor efectuate se consemnează în acte de control, în care se descriu faptele, se menţionează prevederile legale încălcate, se aplică sancţiuni şi se dispun măsurile prevăzute de lege.

(10) La constatarea împrejurărilor privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal, organele Gărzii Financiare întocmesc procese-verbale prin care stabilesc implicaţiile fiscale ale acestora, în baza cărora sesizează organele de urmărire penală competente şi dispun, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, luarea măsurilor asigurătorii ori de câte ori există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să îşi ascundă ori să îşi risipească averea.

(11) Valorificarea constatărilor privind starea fiscală, înscrise în procesele-verbale, se face în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, un exemplar al procesului-verbal fiind comunicat organului fiscal competent în gestionarea dosarului fiscal al contribuabilului.

(12) La acţiunile de control cu grad sporit de periculozitate, echipele de comisari pot fi însoţite de membri ai structurilor specializate de intervenţie rapidă ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

(13) In exercitarea atribuţiilor de serviciu, comisarii sunt învestiţi cu exerciţiul autorităţii publice, beneficiind de protecţie, potrivit legii.

CAPITOLUL II

Structura de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare

Art. 3. - (1) Garda Financiară are următoarea structură organizatorică:

a) Comisariatul General;

b) secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti.

(2) Comisariatul General este structura centrală a Gărzii Financiare, organizată în divizii, servicii, birouri şi compartimente, care, sub conducerea comisarului general, asigură realizarea strategiei de control, urmăreşte modul de realizare a atribuţiilor încredinţate secţiilor judeţene şi Secţiei Municipiului Bucureşti, stabileşte măsuri operative pentru eficienţa controlului curent şi a controlului tematic. Comisarii din Comisariatul General al Gărzii Financiare au competenţă de control pe întregul teritoriu al ţării.

(3) Secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti sunt unităţi teritoriale ale Gărzii Financiare, cu personalitate juridică. Comisarii din secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti au competenţă de control pe teritoriul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, în care îşi desfăşoară activitatea.

(4) Secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare sunt subordonate conducerii Comisariatului General al Gărzii Financiare, preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ministrului finanţelor publice.

(5) Numărul de posturi de conducere şi de execuţie pentru secţiile judeţene şi pentru Secţia Municipiului Bucureşti se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la propunerea comisarului general, potrivit legii, acestea fiind distribuite din numărul total de posturi aprobate.

CAPITOLUL III

Atribuţii şi obligaţii

SECŢIUNEA 1

Comisariatul General. Comisarul general

Art. 4. - (1) Garda Financiară este condusă de un comisar general, înalt funcţionar public, numit în condiţiile legii.

(2) Comisarul general este ajutat în activitatea de conducere a Gărzii Financiare de un comisar general prim-adjunct şi de 3 comisari generali adjuncţi, aceştia având calitatea de funcţionari publici de conducere. In absenţa comisarului general, Garda Financiară este reprezentată de comisarul general prim-adjunct. In absenţa comisarului general şi a comisarului general prim-adjunct, Garda Financiară este reprezentată de unul dintre comisarii generali adjuncţi, pe baza împuternicirii comisarului general, cu avizul conform al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

(3) Din dispoziţia comisarului general sau cu aprobarea scrisă a acestuia, la cererea directorilor coordonatori ai secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti, la anumite operaţiuni de control, efectuate pe teritoriul altor judeţe, pot participa comisari din oricare dintre secţiile judeţene şi/sau din Secţia Municipiului Bucureşti.

(4) Comisarul general este subordonat direct, în mod ierarhic, preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi are în subordine întregul aparat al Gărzii Financiare.

(5) Comisarul general are următoarele atribuţii:

1. reprezintă Garda Financiară în relaţiile cu terţii;

2. are calitatea de ordonator terţiar de credite şi exercită atribuţiile legale în această calitate pentru Comisariatul General al Gărzii Financiare. Comisarul general poate delega această calitate altor persoane împuternicite în acest scop. Prin actul de delegare se precizează limitele şi condiţiile delegării. In exercitarea atribuţiilor sale, comisarul general emite decizii;

3. conduce structura centrală a Gărzii Financiare - Comisariatul General, care asigură realizarea strategiei de control, urmăreşte modul de realizare a atribuţiilor încredinţate secţiilor judeţene şi Secţiei Municipiului Bucureşti, stabileşte măsuri operative pentru eficienţa controlului curent şi a controlului tematic;

4. asigură, prin deciziile luate, îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor ce revin Gărzii Financiare potrivit dispoziţiilor legale în vigoare şi răspunde în faţa ministrului finanţelor publice şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de întreaga activitate desfăşurată de structura Gărzii Financiare;

5. asigură conducerea unitară a activităţii de control desfăşurate de comisarii Gărzii Financiare;

6. asigură organizarea controlului propriu, coordonează şi îndrumă activitatea Comisariatului General şi a tuturor structurilor teritoriale din subordine;

7. organizează şi conduce acţiuni de control tematic la ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau ministrului finanţelor publice;

8. dispune efectuarea de controale tematice, stabilind entităţile supuse controlului, echipele de comisari, obiectivele, durata şi momentul declanşării controlului;

9. asigură corelarea şi coordonarea planurilor de control anuale, pe domenii de activitate, pentru structurile din subordine;

10. elaborează strategia şi obiectivele activităţii Gărzii Financiare pe termen scurt, mediu şi lung, în strânsă corelare cu strategia şi cu obiectivele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;

11. monitorizează realizarea programului de acţiuni şi prezintă preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală rapoarte periodice privind stadiul de realizare a obiectivelor şi informează asupra rezultatelor deosebite obţinute din activitatea de control;

12. urmăreşte, coordonează şi monitorizează realizarea obiectivelor de control şi a programului de activitate, în vederea asigurării operativităţii şi eficienţei în domeniile specifice în care acţionează;

13. emite norme de lucru, metode şi proceduri privind executarea controlului de către comisarii Gărzii Financiare, raportarea rezultatelor, executarea serviciului de permanenţă, utilizarea mijloacelor tehnice din dotare, folosirea echipamentului, pregătirea şi perfecţionarea pregătirii profesionale a comisarilor, precum şi alte dispoziţii necesare îndeplinirii atribuţiilor funcţiei;

14. numeşte, angajează, promovează, sancţionează şi eliberează din funcţie, în condiţiile legii, personalul de execuţie din Comisariatul General, precum şi personalul de conducere din Comisariatul General şi comisarii şefi divizie din secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti, cu avizul conform al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu excepţia comisarului general prim-adjunct şi comisarilor generali adjuncţi, care sunt numiţi prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu avizul conform al ministrului finanţelor publice;

15. verifică organizarea activităţilor de fundamentare, elaborare şi prezentare de propuneri pentru bugetul Gărzii Financiare şi utilizează creditele bugetare ce au fost repartizate numai în limita prevederilor şi destinaţiilor aprobate şi numai pentru realizarea sarcinilor Gărzii Financiare, potrivit prevederilor din bugetele aprobate şi în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale;

16. aprobă programul de achiziţii publice pentru Comisariatul General în limitele stabilite prin bugetul aprobat şi răspunde de organizarea sistemului de monitorizare a programului de achiziţii publice şi a programului de lucrări de investiţii publice;

17. aprobă procedurile privind activitatea de control intern, controlul financiar-preventiv propriu şi evidenţa angajamentelor în cadrul compartimentului financiar-contabil şi activitatea de audit public intern, conform dispoziţiilor legale;

18. propune spre aprobare preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală statul de funcţii pentru Comisariatul General şi statele de funcţii pentru secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti;

19. urmăreşte organizarea ţinerii evidenţei tuturor imobilelor din proprietatea sau administrarea Gărzii Financiare, precum şi a celorlalte bunuri aflate în patrimoniul acesteia şi răspunde de integritatea bunurilor încredinţate instituţiei pe care o conduce;

20. urmăreşte şi răspunde de utilizarea cu eficienţă a fondurilor primite de la bugetul de stat, potrivit legii;

21. organizează şi răspunde de activitatea contabilă, precum şi de întocmirea şi prezentarea la termenele stabilite a situaţiilor financiare asupra patrimoniului aflat în administrare, potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată;

22. răspunde de organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, în condiţiile legii;

23. răspunde de organizarea efectuării plăţilor integrale şi la timp ale drepturilor băneşti cuvenite personalului Gărzii Financiare;

24. propune spre aprobare preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală constituirea de servicii, birouri, compartimente, altele decât cele prevăzute în hotărârea Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare, în cadrul structurii organizatorice a Comisariatului General şi de alte servicii, birouri, compartimente, respectiv divizii în cadrul secţiilor judeţene şi a Secţiei Municipiului Bucureşti, concomitent cu aprobarea posturilor de conducere, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;

25. analizează şi aprobă fişele posturilor pentru personalul de conducere şi de execuţie din Comisariatul General;

26. coordonează activitatea de întocmire a raportului privind bilanţul activităţii anuale a Gărzii Financiare, pe care îl prezintă preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;

27. participă la prezentarea raportului anual de activitate al structurilor Gărzii Financiare;

28. răspunde de organizarea activităţii de evaluare a performanţelor profesionale pentru personalul Gărzii Financiare, în condiţiile legii;

29. aprobă stimulentele, în condiţiile legii, pentru directorii coordonatori adjuncţi ai secţiilor teritoriale, pentru comisarii şefi divizie, şefii de serviciu, şefii de birou, precum şi pentru personalul de execuţie din aparatul Comisariatului General al Gărzii Financiare, la propunerea şefilor ierarhici ai acestora;

30. propune spre aprobare preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală stimulentele pentru comisarul general prim-adjunct, comisarii generali adjuncţi şi directorii coordonatori ai secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti;

31. dispune, în condiţiile legii, verificarea sesizărilor şi reclamaţiilor privitoare la personalul cu funcţii de conducere şi cel cu funcţii de execuţie din cadrul Comisariatului General şi din structurile teritoriale;

32. emite decizie de imputare în vederea recuperării pagubelor aduse instituţiei de personalul cu funcţii de conducere, personalul de execuţie şi contractual din cadrul Comisariatului General şi, respectiv, de directorii coordonatori, în condiţiile legii;

33. emite decizie de imputare a contravalorii contravenţiei personalului care se face vinovat de netransmiterea titlurilor executorii în termenul şi în condiţiile prevăzute de lege;

34. aprobă programarea anuală a efectuării concediilor de odihnă pentru întregul personal al Comisariatului General şi pentru cel cu funcţii de conducere din structurile teritoriale;

35. aprobă, prin decizie, regulamentul de ordine interioară;

36. aprobă acreditarea ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă la nivelul Comisariatului General;

37. furnizează presei, prompt şi complet, orice informaţie de interes public care priveşte activitatea Gărzii Financiare, în condiţiile prevăzute de actele normative în vigoare;

38. încheie şi semnează protocoale sau convenţii de colaborare între Garda Financiară şi organe cu atribuţii similare din alte state, pe baza tratatelor internaţionale la care România este parte sau pe bază de reciprocitate, precum şi cu organismele de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene, în cauzele de interes comun, cu avizul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

39. încheie şi semnează protocoale sau convenţii de colaborare între Garda Financiară şi organele de specialitate ale altor ministere şi instituţii specializate, în vederea desfăşurării de acţiuni de depistare şi combatere a activităţilor ilicite care generează fenomene de evaziune şi fraudă fiscală, cu avizul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

40. desemnează, cu acordul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, persoanele competente în vederea perfecţionării personalului Gărzii Financiare sau pentru susţinerea tematică la diferite acţiuni organizate de Garda Financiară sau la invitaţia organismelor similare din alte state;

41. desemnează, cu acordul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, persoane din cadrul Gărzii Financiare ca reprezentanţi ai acestei instituţii în diverse colective, comisii sau organisme interministeriale;

42. convoacă conducerea structurilor teritoriale pentru prezentarea raportului privind bilanţul anual de activitate sau ori de câte ori se impune;

43. semnează documentele necesare pentru reprezentarea şi apărarea drepturilor şi intereselor Gărzii Financiare în litigiile a căror soluţionare este de competenţa instanţelor judecătoreşti;

44. sesizează, în condiţiile legii, comisiile de disciplină sau paritare pentru fapte care sunt de competenţa legală de soluţionare a acestora;

45. întocmeşte sau contrasemnează, după caz, rapoartele de evaluare a performanţelor profesionale individuale, conform competenţelor;

46. exercită orice alte atribuţii de serviciu care îi revin, potrivit legii.

SECŢIUNEA a 2-a

Comisarul general prim-adjunct

Art. 5. - (1) Comisarul general prim-adjunct este subordonat comisarului general şi are în coordonare Serviciul organizare şi managementul resurselor umane, Serviciul financiar-contabilitate, execuţie bugetară, Serviciul administrativ şi investiţii din cadrul Comisariatului General, secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare.

(2) Comisarul general prim-adjunct îndeplineşte următoarele atribuţii:

1. reprezintă Garda Financiară în absenţa comisarului general;

2. coordonează Serviciul organizare şi managementul resurselor umane, Serviciul financiar-contabilitate, execuţie bugetară, Serviciul administrativ şi investiţii din cadrul Comisariatului General, secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare;

3. coordonează activitatea de control operativ inopinat desfăşurată de secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare, sub forma controlului curent sau tematic, privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte din domeniul economic, financiar şi vamal care au ca efect evaziunea şi frauda fiscală;

4. organizează şi conduce acţiuni de control tematic la ordinul comisarului general şi preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

5. asigură corelarea şi coordonarea planurilor de control pe domenii de activitate ale secţiilor judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti;

6. corelează şi sistematizează propunerile de măsuri rezultate în urma controalelor efectuate, în scopul asigurării îmbunătăţirii activităţii;

7. coordonează acţiunile de control desfăşurate împreună cu celelalte structuri de control din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

8. prezintă comisarului general rapoarte de activitate cu privire la activitatea desfăşurată de secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti;

9. elaborează programe de colaborare cu alte instituţii ale administraţiei publice, pe care le propune spre aprobare comisarului general, nominalizând persoanele de contact, modul de colaborare şi acţiune;

10. asigură schimbul de informaţii şi stabileşte de comun acord cu reprezentanţii instituţiilor centrale şi deconcentrate strategii de acţiune, valorificarea bazelor de date şi finalizarea acţiunilor;

11. organizează, îndrumă şi coordonează activităţile de protecţie a muncii, precum şi pe cele referitoare la prevenirea şi stingerea incendiilor;

12. răspunde de organizarea şi executarea serviciului de permanenţă la Comisariatul General;

13. organizează activităţile de fundamentare, elaborare şi prezentare de propuneri pentru bugetul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi răspunde de buna execuţie a acestuia potrivit dispoziţiilor legale şi metodologiei stabilite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;

14. propune spre aprobare comisarului general programul anual de achiziţii publice pentru Comisariatul General în limitele stabilite prin bugetul aprobat;

15. organizează ţinerea evidenţei tuturor imobilelor din proprietatea sau administrarea Gărzii Financiare, precum şi a celorlalte bunuri aflate în patrimoniul acesteia şi răspunde de integritatea bunurilor încredinţate instituţiei;

16. propune aprobării comisia de inventariere a patrimoniului Comisariatului General şi coordonează activitatea comisiei conform programului stabilit;

17. participă la prezentarea raportului anual de activitate al structurilor Gărzii Financiare;

18. organizează activitatea de evaluare a performanţelor profesionale pentru personalul Gărzii Financiare, în condiţiile legii;

19. propune aprobării stimulentele pentru directorii coordonatori şi adjuncţii acestora din cadrul secţiilor judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti;

20. propune emiterea deciziei de imputare în vederea recuperării pagubelor aduse instituţiei de personalul cu funcţii de conducere, personalul de execuţie şi contractual din cadrul secţiilor judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti şi, respectiv, de directorii coordonatori, în condiţiile legii;

21. propune aprobării programarea anuală a efectuării concediilor de odihnă pentru întregul personal cu funcţii de conducere din structurile teritoriale;

22. răspunde de organizarea evidenţei cantitativ-valorice a bunurilor materiale, a obiectelor de inventar şi a mijloacelor fixe aflate în patrimoniul Gărzii Financiare;

23. coordonează activitatea financiară a Comisariatului General, a secţiilor judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti, precum şi administrarea sediilor acestora, luând măsuri pentru asigurarea condiţiilor materiale corespunzătoare;

24. întocmeşte sau contrasemnează, după caz, rapoartele de evaluare a performanţelor profesionale individuale, conform competenţelor;

25. semnează documentele privind sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală;

26. îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de comisarul general sau preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

SECŢIUNEA a 3-a

Comisarii generali adjuncţi

Art. 6. - (1) Comisarii generali adjuncţi sunt subordonaţi comisarului general, conduc şi coordonează structurile aflate în subordine, stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti.

(2) Comisarii generali adjuncţi îndeplinesc următoarele atribuţii:

1. reprezintă Garda Financiară în absenţa comisarului general şi a comisarului general prim-adjunct, pe baza împuternicirii comisarului general şi cu avizul conform al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

2. conduc şi coordonează structurile din subordine, secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti şi răspund de îndeplinirea sarcinilor stabilite de către comisarul general sau preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

3. organizează şi conduc acţiuni de control tematic la ordinul comisarului general şi preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

4. verifică legalitatea şi temeinicia măsurilor dispuse în cadrul acţiunilor de control de către comisarii Gărzii Financiare;

5. verifică, sub aspect metodologic, actele de control încheiate de către comisarii din diviziile pe care le coordonează;

6. asigură corelarea şi coordonarea planurilor de control pe domenii de activitate ale fiecărei structuri din subordine;

7. corelează şi sistematizează propunerile de măsuri rezultate în urma controalelor efectuate, în scopul asigurării îmbunătăţirii activităţii;

8. conduc şi coordonează controlul operativ inopinat pe domeniul lor de competenţă, inclusiv modul de realizare a sarcinilor stabilite prin actele de control;

9. organizează acţiuni de control inopinat la structurile aflate în subordine, având drept scop urmărirea stării disciplinare şi instituirea unei conduite corecte şi morale a comisarului Gărzii Financiare;

10. cooperează, în acţiunile de control desfăşurate, cu celelalte structuri de control din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi alte instituţii;

11. verifică periodic modul de îndeplinire a atribuţiilor de către personalul aflat în subordine, calitatea rapoartelor, a notelor, a evaluărilor şi a sintezelor privind rezultatele controalelor efectuate, în vederea informării operative a comisarului general;

12. prezintă comisarului general rapoartele de activitate ale structurilor subordonate;

13. organizează şi controlează modul în care se execută serviciul de permanenţă la Comisariatul General, urmărind menţinerea stării operative şi intervenţia imediată;

14. asigură şi coordonează activitatea de dotare, păstrare şi utilizare a armamentului şi a altor mijloace de autoapărare;

15. asigură realizarea planului de pregătire militară prin organizarea şedinţelor de tragere cu armamentul din dotare pentru comisarii din subordine;

16. asigură desfăşurarea şi realizarea programelor săptămânale de perfecţionare profesională şi de pregătire fizică a comisarilor din subordine;

17. întocmesc sau contrasemnează, după caz, rapoartele de evaluare a performanţelor profesionale individuale, conform competenţelor;

18. semnează documentele privind sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală;

19. îndeplinesc orice alte sarcini de serviciu stabilite de comisarul general sau de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

SECŢIUNEA a 4-a

Structura organizatorică a Comisariatului General al Gărzii Financiare

SUBSECŢIUNEA 1

Divizii

Art. 7. - (1) Diviziile din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare sunt organizate drept structuri de control operativ inopinat care exercită în mod permanent controlul operativ inopinat sub forma controlului curent sau tematic, după caz, privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda şi evaziunea fiscală, precum şi alte fapte date prin lege în competenţa instituţiei.

(2) Domeniile prioritare de control ale diviziilor de control operativ inopinat din structura Comisariatului General sunt:

a) Divizia control operativ inopinat - produse accizate;

b) Divizia control operativ inopinat - intervenţie rapidă pentru prevenirea şi combaterea evaziunii şi fraudei fiscale;

c) Divizia control operativ inopinat - jocuri de noroc - prevenirea şi combaterea spălării banilor;

d) Divizia control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internaţională - comunicare;

e) Divizia control operativ inopinat - combaterea evaziunii şi fraudei fiscale - colaborare interinstituţională şi control intern;

f) Divizia control operativ inopinat - tranzacţii comerciale intracomunitare şi operaţiuni de import-export.

(3) Atribuţiile specifice ale unor divizii sunt următoarele:

a) Divizia control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internaţională - comunicare:

1. elaborează programul de activitate anual al Comisariatului General;

2. propune obiectivele de control pe termen scurt, mediu şi lung, etape, zone şi arii de acţiune;

3. elaborează proiecte de planuri tematice şi metodologia aferentă, în vederea punerii în aplicare a măsurilor necesare atingerii obiectivelor stabilite;

4. elaborează proiecte de norme de lucru şi proceduri de control pentru personalul Gărzii Financiare;

5. emite propuneri de norme în vederea aplicării şi instrumentării unitare a prevederilor unor acte normative, la solicitarea diviziilor de control operativ din cadrul Comisariatului General şi a structurilor teritoriale;

6. elaborează rapoarte, note şi informări cu privire la activitatea desfăşurată, gradul de realizare a obiectivelor, condiţiile subiective/obiective determinante, propuneri de eficientizare, pe care le prezintă conducerii Gărzii Financiare;

7. pregăteşte şi organizează convocările periodice cu conducerile structurilor teritoriale;

8. asigură furnizarea de date şi informaţii compartimentului de audit public intern;

9. prezintă comisarului general solicitările care se referă la informaţiile exceptate de la accesul liber;

10. organizează în cadrul punctului de informare-documentare al Gărzii Financiare accesul publicului la informaţiile furnizate din oficiu;

11. urmăreşte încadrarea în termenele stabilite de lege pentru soluţionarea cererilor de informaţii de interes public;

12. colectează şi prelucrează periodic (zilnic, lunar, trimestrial şi anual) datele privind rezultatele obţinute din activitatea de control a comisarilor din cadrul Comisariatului General, secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti;

13. elaborează lucrări statistice centralizatoare periodice privind rezultatele obţinute din activitatea de control desfăşurată ia nivelul Gărzii Financiare şi, respectiv, la nivelul unităţilor din subordine;

14. organizează activitatea de colectare, actualizare, stocare şi prelucrare a informaţiilor aflate în banca proprie de date;

15. implementează la nivelul Gărzii Financiare legislaţia specifică unor instituţii similare din Uniunea Europeană;

16. analizează legislaţia europeană în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi propune măsuri de armonizare a acesteia cu activitatea specifică instituţiei;

17. asigură îndeplinirea la termen a angajamentelor cuprinse în planurile de măsuri postaderare sau în alte documente programatice ale României ori ale Uniunii Europene;

18. participă la elaborarea rapoartelor asupra progreselor înregistrate după integrarea României în Uniunea Europeană;

19. asigură întocmirea documentaţiei necesare cooperării cu organele cu atribuţii similare din alte state, precum şi cu organismele de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene în cauzele de interes comun, potrivit protocoalelor încheiate;

20. colaborează cu structurile specializate (divizii, servicii, compartimente) din cadrul Gărzii Financiare, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi din Ministerul Finanţelor Publice, în scopul elaborării documentelor cu incidenţă în procesul de postaderare a instituţiei;

21. raportează, la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice, stadiul realizării angajamentelor cuprinse în planurile de măsuri postaderare;

22. participă, împreună cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, la sesiunile diverselor grupuri de lucru constituite în domeniul integrării europene şi care au incidenţă asupra activităţii instituţiei;

23. coordonează şi monitorizează activităţile desfăşurate de diviziile Comisariatului General şi de secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti în ceea ce priveşte cooperarea internaţională;

24. organizează, participă şi monitorizează activităţile de cooperare şi schimb de experienţă cu alte instituţii cu atribuţii similare din alte state, precum şi cu organizaţiile internaţionale de profil pe probleme legate de combaterea evaziunii fiscale;

25. participă, prin reprezentanţi desemnaţi, la lucrările unor conferinţe sau ale diverselor grupuri de lucru pe probleme privind cooperarea internaţională în domeniul combaterii fraudelor;

26. organizează diverse acţiuni pentru întărirea cooperării internaţionale, în domeniul de activitate al Gărzii Financiare (întâlniri, seminare, conferinţe etc);

27. propune încheierea de acorduri de cooperare internaţională în domeniul de competenţă al Gărzii Financiare; în acest sens, urmăreşte parcurgerea procedurii necesare încheierii acestor înţelegeri, participă prin reprezentant la negocieri şi elaborează documente sau propuneri pentru redactarea textelor oficiale;

28. informează periodic conducerea Comisariatului General al Gărzii Financiare cu privire la activităţile de cooperare internaţională şi asupra propunerilor şi/sau deciziilor instituţiilor Uniunii Europene pe probleme fiscale sau de interes general;

29. întocmeşte corespondenţa oficială şi o serie de documente informative privind cooperarea internaţională pentru conducerea Gărzii Financiare;

30. colaborează cu direcţiile implicate din Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională a Vămilor în ceea ce priveşte participarea la diferite proiecte, conferinţe, acţiuni de formare profesională ce ţin de cooperarea internaţională în domeniul combaterii evaziunii fiscale;

31. gestionează baza de date privind activităţile de cooperare internaţională şi schimb de experienţă la nivelul Gărzii Financiare;

32. îndeplineşte orice alte sarcini încredinţate de conducerea Gărzii Financiare în domeniul cooperării internaţionale;

b) Divizia control operativ inopinat - combaterea evaziunii si fraudei fiscale - colaborare interinstituţională şi control intern:

1. efectuează, din dispoziţia conducerii, acţiuni de control şi îndrumare a activităţii desfăşurate de secţiile judeţene şi de Secţia Municipiului Bucureşti;

2. efectuează verificări la solicitarea şi sub supravegherea procurorului, cu respectarea atât a procedurilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, cât şi a celor prevăzute de Codul de procedură penală;

3. coordonează verificările altor structuri ale Gărzii Financiare, efectuate ca urmare a solicitărilor organelor de urmărire penală, şi informează periodic conducerea Gărzii Financiare cu privire la activităţile efectuate la solicitarea organelor de urmărire penală;

4. gestionează baza de date privind solicitările organelor de urmărire penală repartizate, precum şi rezultatele acestora;

5. verifică aplicarea prevederilor Codului de conduită a funcţionarilor publici şi a măsurilor pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie stabilite prin legislaţia în vigoare şi prin deciziile comisarului general emise în domeniu;

6. verifică sesizările primite cu privire la existenţa/săvârşirea unor abateri de la legalitate de către personalul din cadrul secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti în legătură cu exercitarea atribuţiilor şi obligaţiilor care îi revin din calitatea pe care o deţine;

7. solicită date, informaţii şi documente referitoare la aspectele care fac obiectul activităţii de control şi/sau de verificare, inclusiv de la persoanele fizice şi juridice aflate în legătură cu persoana verificată;

8. întocmeşte, ca urmare a activităţii specifice desfăşurate, acte de control sau de verificare care sunt înaintate spre luare la cunoştinţă, avizare şi aprobare conducerii Gărzii Financiare şi, ulterior, după caz, spre informare şi/sau luarea măsurilor legale care se impun altor autorităţi competente, în vederea valorificării constatărilor;

9. sesizează Comisia de disciplină pentru personalul întregului aparat central şi teritorial al Gărzii Financiare, pentru abaterile de la prevederile legale rezultate în urma acţiunilor de control intern;

10. în cazul constatării unor abateri de la legalitate, stabileşte persoanele responsabile, prejudiciul produs şi propune măsuri pentru repararea acestuia;

11. asigură informarea periodică a conducerii Gărzii Financiare cu privire la aspectele constatate în urma activităţilor desfăşurate;

12. emite propuneri cu privire la perfecţionarea, modificarea sau introducerea de noi norme, instrucţiuni şi metodologii, rezultate în urma activităţilor specifice de control şi verificare;

13. îndeplineşte orice alte sarcini încredinţate de conducerea Gărzii Financiare în domeniul cooperării cu organele de urmărire penală şi al controlului intern;

c) Divizia control operativ inopinat - tranzacţii comerciale intracomunitare şi operaţiuni de import-export:

1. coordonează activităţile de control desfăşurate de secţiile teritoriale ale Gărzii Financiare în domeniul achiziţiilor intracomunitare;

2. desfăşoară acţiuni de control operativ inopinat în scopul diminuării fenomenului de evaziune fiscală ce se manifestă în domeniul achiziţiilor intracomunitare;

3. colaborează cu alte direcţii de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în ceea ce priveşte schimbul de informaţii fiscale referitoare la acest domeniu;

4. prezintă, la solicitarea conducerii Gărzii Financiare, note, rapoarte, sinteze etc. referitoare la activitatea desfăşurată în acest domeniu de Garda Financiară;

5. coordonează gestionarea informaţiilor culese de comisarii Gărzii Financiare în punctele de trecere a frontierei de stat prin aplicaţia informatică Trafic Control, actualizează baza de date referitoare la personalul cu atribuţii de control în domeniul achiziţiilor intracomunitare, propune conducerii Gărzii Financiare, în baza analizei de risc, categoriile de mărfuri ce urmează a fi monitorizate cu prioritate în punctele de trecere a frontierei de stat;

6. participă la derularea unor proiecte de reformă ce privesc activitatea mai multor instituţii sau autorităţi publice, după caz, în domeniul vizat;

7. monitorizează şi evaluează activitatea secţiilor teritoriale ale Gărzii Financiare în domeniul achiziţiilor intracomunitare;

8. face propuneri cu privire la procedurile de lucru aplicabile Gărzii Financiare şi cele de colaborare cu alte structuri din cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu;

9. organizează, ori de câte ori este necesar, reuniuni cu reprezentanţii cu atribuţii de control din cadrul secţiilor judeţene ale Gărzii Financiare şi a municipiului Bucureşti, în scopul întăririi pregătirii profesionale şi al îmbunătăţirii metodelor de lucru în domeniul achiziţiilor intracomunitare;

10. propune soluţii rapide pentru depăşirea eventualelor obstacole apărute în activitatea desfăşurată de Garda Financiară în acest domeniu.

(4) Comisarii din cadrul diviziilor de control operativ inopinat au următoarele atribuţii generale:

1. efectuează controale în spaţiile în care se produc, se depozitează sau se comercializează bunuri ori se desfăşoară activităţi ce cad sub incidenţa actelor normative în vigoare cu privire la prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care sunt interzise de acestea;

2. verifică respectarea reglementărilor legale privind circulaţia mărfurilor pe drumurile publice, în porturi, pe căile ferate şi fluviale, în aeroporturi, în vecinătatea punctelor vamale, antrepozite, zone libere, precum şi în alte locuri în care se desfăşoară o asemenea activitate;

3. verifică legalitatea activităţilor desfăşurate, existenţa şi autenticitatea documentelor justificative în activităţile de producţie şi prestări de servicii ori pe timpul transportului, depozitarii şi comercializării bunurilor;

4. opresc, în condiţiile legii, mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de însoţire a bunurilor şi persoanelor transportate;

5. efectuează, în exercitarea controlului operativ inopinat, monitorizări şi verificări necesare prevenirii, descoperirii şi combaterii faptelor de fraudă şi evaziune fiscală;

6. dispun măsuri cu privire la confiscarea, în condiţiile legii, a bunurilor a căror fabricaţie, depozitare, transport sau desfacere este ilicită, precum şi confiscarea veniturilor realizate din activităţi comerciale sau prestări de servicii nelegale şi ridică bunuri şi copii certificate de pe documentele financiar-contabile şi de altă natură care pot servi la dovedirea contravenţiilor sau, dupa caz, a infracţiunilor;

7. sigilează, în condiţiile legii, spaţiile sau bunurile care fac obiectul verificării şi iau măsuri care să asigure conservarea şi păstrarea în condiţii de siguranţă a corpurilor delicte, dacă din motive obiective acestea nu pot fi ridicate, până la soluţionarea cauzei;

8. indisponibilizează, în condiţiile legii, până la soluţionarea cazului ori până la primirea răspunsului de autenticitate de la instituţiile autorizate, bunurile care fac obiectul verificării şi pentru care există suspiciuni referitoare la producerea, aprovizionarea, depozitarea şi comercializarea acestora;

9. solicită, în condiţiile şi potrivit Codului de procedură penală, efectuarea de către organele abilitate de lege a percheziţiilor în localuri publice sau particulare - case, curţi, dependinţe şi grădini - dacă există indicii că în aceste locuri sunt ascunse documente, mărfuri sau se desfăşoară activităţi care au ca efect evaziunea ori frauda fiscală;

10. constată acte şi fapte care au avut ca efect evaziunea şi frauda fiscală, stabilesc implicaţiile fiscale ale acestora şi dispun, în condiţiile Codului de procedură fiscală, luarea măsurilor asigurătorii ori de câte ori există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să îşi risipească averea şi sesizează, după caz, organele de urmărire penală;

11. comunică datele necesare completării cazierului fiscal la organele fiscale competente;

12. transmit actele de control sau alte documente ori înscrisuri la organele fiscale competente care gestionează dosarul fiscal al contribuabilului verificat;

13. transmit la organul de executare silită titlurile executorii, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală;

14. legitimează şi stabilesc identitatea administratorilor unităţilor controlate, precum şi a oricăror persoane implicate în săvârşirea faptelor constatate şi solicită acestora explicaţii scrise, după caz;

15. reţin documente, în condiţiile Codului de procedură fiscală;

16. solicită administratorilor unităţilor controlate şi persoanelor implicate documente originale sau copii certificate de pe documentele originale, lămuriri, precizări verbale şi/sau în scris, după caz, cu privire la faptele constatate;

17. prelevă probe, eşantioane, mostre etc. şi solicită efectuarea expertizelor tehnice necesare finalizării actului de control;

18. întocmesc acte de control privind rezultatele verificărilor, aplică măsurile prevăzute de normele legale şi sesizează organele competente în vederea valorificării constatărilor. Actele de control vor fi întocmite cu respectarea normelor de lucru, a metodologiei şi a procedurilor de control elaborate de Comisariatul General;

19. efectuează şi coordonează acţiuni de control pe întregul teritoriu al ţării, urmărind aplicarea în mod unitar şi coerent a normelor de lucru şi a programelor stabilite de Comisariatul General;

20. întocmesc şi predau persoanei desemnate fişa privind rezultatele controlului, în scopul evidenţierii şi centralizării acţiunilor şi a actelor de control întocmite în baza proprie de date, fiind răspunzători de informaţiile comunicate; toate documentele de control întocmite de comisari vor fi predate operativ, după îndosariere, în ordine cronologică, persoanei desemnate pentru desfăşurarea activităţii de arhivare, conform normelor de lucru aprobate de comisarul general prin decizie;

21. solicită instituţiilor financiar-bancare, de asigurări şi reasigurări, în condiţiile legii, date sau, după caz, documente, în scopul instrumentării şi fundamentării constatărilor cu privire la săvârşirea unor fapte ce contravin legislaţiei în vigoare;

22. utilizează mijloacele auto purtând însemne şi dispozitive de avertizare sonore şi luminoase specifice, în condiţiile legii;

23. organizează baza proprie de date care este destinată să asigure cunoaşterea faptelor din domeniul de activitate, programarea şi desfăşurarea acţiunilor, precum şi aplicarea măsurilor de prevenire şi combatere a faptelor ilicite;

24. constituie şi utilizează baze de date necesare pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a altor fapte ilicite în domeniul fiscal;

25. îndeplinesc orice alte sarcini de serviciu dispuse de conducerea ierarhică.

(5) Atribuţiile specifice de serviciu ale comisarilor din cadrul diviziilor se vor stabili prin fişa postului, corespunzător cu domeniile prioritare de control, fiind îndeplinite pe lângă îndatoririle prevăzute la art. 34.

(6) Comisarii Gărzii Financiare sunt permanent la dispoziţia serviciului, poartă uniforma cu însemne specifice şi sunt dotaţi cu armament şi mijloace de autoapărare, stabilite prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii.

(7) Diviziile de control operativ inopinat sunt conduse de un comisar şef divizie, subordonat direct unui comisar general adjunct. Comisarul şef divizie îndeplineşte următoarele atribuţii:

1. organizează activitatea diviziei pentru realizarea obiectivelor din cadrul programului de activitate aprobat de comisarul general şi a celor din programul de activitate propriu;

2. asigură conducerea unitară a activităţilor de control desfăşurate de comisarii din cadrul diviziei aflate în subordine;

3. organizează şi conduce acţiuni de control tematic la ordinul sau cu aprobarea comisarului general adjunct;

4. verifică legalitatea şi temeinicia măsurilor dispuse în cadrul acţiunilor de control de către comisarii din subordine şi analizează modul în care se duc la îndeplinire măsurile stabilite prin actele de control, consemnând neregulile în note observatorii;

5. dispune efectuarea controlului operativ inopinat, conduce şi coordonează controlul operativ inopinat pe domeniul său de competenţă cu privire la modul de realizare a sarcinilor stabilite prin programele de control;

6. verifică, periodic, modul de îndeplinire a atribuţiilor de către personalul aflat în subordine, calitatea rapoartelor, a notelor, a evaluărilor şi a sintezelor privind rezultatele controalelor efectuate, în vederea informării operative a comisarului general adjunct şi/sau a comisarului general;

7. dispune măsuri în vederea asigurării stării de disciplină şi instituirii unei conduite corecte şi morale a comisarilor din subordine;

8. organizează şi efectuează verificări cu privire la modul de aplicare şi respectare de către comisari a Normelor de lucru pentru personalul Gărzii Financiare, a procedurilor de control emise de Comisariatul General şi a Codului de conduită a personalului cu atribuţii de control;

9. verifică modul de folosire a mijloacelor tehnice din dotare, luând măsurile ce se impun pentru creşterea gradului de eficienţă în utilizare, precum şi pentru prevenirea distrugerilor şi pierderilor acestora;

10. controlează, trimestrial, modul de folosire şi de păstrare a uniformei, a sigiliilor, a ordinului de serviciu, a legitimaţiilor, a insignelor de împuternicire, a însemnelor şi modul de păstrare a formularelor cu regim special şi a celor cu regim de înseriere şi numerotare de către comisarii din cadrul diviziei;

11. participă, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate, la desfăşurarea şedinţelor de verificare a cunoaşterii şi utilizării armamentului din dotare, de formare a deprinderilor de trăgători şi de executare a tragerilor;

12. verifică respectarea programului stabilit pentru perfecţionarea pregătirii profesionale şi fizice;

13. asigură programarea concediilor de odihnă pentru comisarii din subordine şi urmăreşte efectuarea concediilor de odihnă conform programării;

14. asigură, în conformitate cu legislaţia în vigoare, respectarea normelor de disciplină de către salariaţii din subordine şi sesizează comisia de disciplină cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare;

15. propune stimulente pentru personalul din subordine, în condiţiile legii;

16. asigură efectuarea de către comisari, conform programării, a serviciului de permanenţă la sediul Gărzii Financiare, perioadă în care comisarii poartă răspunderea asupra bunurilor, armamentului şi muniţiei din dotarea Gărzii Financiare, cu drept de recuperare şi odihnă, în condiţiile legii;

17. îndeplineşte şi sarcinile prevăzute la art. 20.

SUBSECŢIUNEA a 2-a

Servicii

Serviciul de achiziţii intracomunitare

Art. 8. - (1) Serviciul de achiziţii intracomunitare funcţionează în cadrul Diviziei control operativ inopinat - tranzacţii comerciale intracomunitare şi operaţiuni de import-export şi este condus de un şef de serviciu subordonat direct comisarului şef divizie.

(2) Personalul din cadrul serviciului are următoarele atribuţii:

1. coordonează activităţile de control desfăşurate de secţiile teritoriale ale Gărzii Financiare în ceea ce priveşte domeniul achiziţii intracomunitare;

2. desfăşoară acţiuni de control operativ inopinat în scopul diminuării fenomenului de fraudă fiscală ce se manifestă în domeniul achiziţiilor intracomunitare;

3. colaborează cu alte direcţii de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în ceea ce priveşte schimbul de informaţii fiscale referitoare la acest domeniu;

4. prezintă, la solicitarea conducerii Gărzii Financiare, note, rapoarte, sinteze etc. referitoare la activitatea desfăşurată în acest domeniu de Garda Financiară;

5. coordonează gestionarea informaţiilor culese de comisarii Gărzii Financiare în punctele de trecere a frontierei de stat prin aplicaţia informatică Trafic Control, actualizează baza de date referitoare la personalul cu atribuţii de control în domeniul achiziţiilor intracomunitare, propune conducerii Gărzii Financiare, în baza analizei de risc, categoriile de mărfuri ce urmează a fi monitorizate cu prioritate în punctele de trecere a frontierei de stat;

6. participă la derularea unor proiecte de reformă ce privesc activitatea mai multor instituţii sau autorităţi publice, după caz, în domeniul vizat;

7. monitorizează şi evaluează activitatea secţiilor teritoriale ale Gărzii Financiare în domeniul achiziţiilor intracomunitare;

8. face propuneri cu privire la procedurile de lucru aplicabile Gărzii Financiare şi cele de colaborare cu alte structuri din cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu;

9. organizează, ori de câte ori este necesar, reuniuni cu reprezentanţii cu atribuţii de control din cadrul secţiilor teritoriale ale Gărzii Financiare, în scopul întăririi pregătirii profesionale şi al îmbunătăţirii metodelor de lucru în domeniul achiziţiilor intracomunitare;

10. propune soluţii rapide pentru depăşirea eventualelor obstacole apărute în activitatea desfăşurată de Garda Financiară în acest domeniu.

(3) Şeful de serviciu asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile prevăzute la art. 20.

Serviciul de colaborare interinstituţională şi control intern

Art. 9. - (1) Serviciul de colaborare interinstituţională şi control intern funcţionează în cadrul Diviziei control operativ inopinat - combaterea evaziunii şi fraudei fiscale - colaborare interinstituţională şi control intern şi este condus de un şef de serviciu subordonat direct comisarului şef divizie.

(2) Personalul din cadrul serviciului are următoarele atribuţii:

1. efectuează verificări la solicitarea şi sub supravegherea procurorului, cu respectarea atât a procedurilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, cât şi a celor prevăzute de Codul de procedură penală;

2. coordonează verificările altor structuri ale Gărzii Financiare, efectuate ca urmare a solicitărilor procurorilor, repartizate acestui serviciu;

3. informează periodic conducerea Gărzii Financiare cu privire la activităţile efectuate la solicitarea organelor de urmărire penală;

4. gestionează baza de date privind solicitările organelor de urmărire penală repartizate, precum şi rezultatele acestora;

5. efectuează acţiuni de control şi îndrumare a activităţii desfăşurate de secţiile judeţene şi de Secţia Municipiului Bucureşti;

6. verifică aplicarea prevederilor Codului de conduită a funcţionarilor publici şi a măsurilor pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie stabilite prin legislaţia în vigoare şi prin deciziile comisarului general emise în domeniu;

7. verifică sesizările primite cu privire la existenţa/săvârşirea unor abateri de la legalitate de către personalul din cadrul secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti în legătură cu exercitarea atribuţiilor şi obligaţiilor care îi revin din calitatea pe care o deţine;

8. solicită date, informaţii şi documente referitoare la aspectele care fac obiectul activităţii de control şi/sau de verificare, inclusiv de la persoanele fizice şi juridice aflate în legătură cu persoana verificată;

9. întocmeşte, ca urmare a activităţii specifice desfăşurate, acte de control sau verificare (rapoarte, procese-verbale de control, note de constatare, sinteze, informări), care sunt înaintate spre luare la cunoştinţă, avizare şi aprobare şefului de serviciu, comisarului şef divizie şi conducerii Gărzii Financiare şi, ulterior, după caz, spre informare şi/sau luarea măsurilor legale care se impun, altor autorităţi competente cu atribuţii complementare, în vederea valorificării constatărilor;

10. sesizează Comisia de disciplină pentru personalul întregului aparat central şi teritorial al Gărzii Financiare, pentru abaterile de la prevederile legale rezultate în urma acţiunilor de control intern;

11. în cazul constatării unor abateri de la legalitate, stabileşte persoanele responsabile, prejudiciul produs şi propune măsuri pentru repararea acestuia;

12. asigură informarea periodică a conducerii Gărzii Financiare cu privire la aspectele constatate în urma activităţilor desfăşurate;

13. emite propuneri cu privire la perfecţionarea, modificarea sau introducerea de noi norme, instrucţiuni şi metodologii, rezultate în urma activităţilor specifice de control şi verificare;

14. competenţa materială a serviciului, în ceea ce priveşte controlul intern, se întinde asupra întregii activităţi profesionale a personalului încadrat în aparatul central şi teritorial al Gărzii Financiare;

15. competenţa teritorială a serviciului, în ceea ce priveşte controlul intern, se întinde asupra Comisariatului General al Gărzii Financiare, secţiilor judeţene şi Secţiei Municipiului Bucureşti;

16. îndeplineşte orice alte sarcini încredinţate de conducerea Gărzii Financiare în domeniul cooperării cu organele de urmărire penală şi al controlului intern.

(3) Şeful de serviciul asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile prevăzute la art. 20.

Serviciul de control operativ şi inopinat în domeniul producţiei şi comercializării de alcool şi băuturi alcoolice

Art. 10. - (1) Serviciul de control operativ şi inopinat în domeniul producţiei şi comercializării de alcool şi băuturi alcoolice funcţionează în cadrul Diviziei control operativ inopinat - produse accizate şi este condus de un şef de serviciu subordonat direct comisarului şef divizie.

(2) Personalul din cadrul serviciului are următoarele atribuţii:

1. efectuează controale în spaţiile în care se produc, se depozitează sau se comercializează ori se desfăşoară activităţi ce cad sub incidenţa actelor normative în vigoare cu privire la prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte în acest domeniu care sunt interzise de lege;

2. verifică respectarea reglementărilor legale privind circulaţia acestor produse pe drumurile publice, în porturi, pe căile ferate şi fluviale, în aeroporturi, în vecinătatea punctelor vamale, antrepozite, zone libere, precum şi în alte locuri în care se desfăşoară o asemenea activitate;

3. verifică legalitatea activităţilor desfăşurate, existenţa şi autenticitatea documentelor justificative în activităţile de producţie, prestări de servicii ori pe timpul transportului, depozitării şi comercializării acestor produse;

4. opresc, în condiţiile legii, mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de însoţire a bunurilor şi persoanelor transportate;

5. dispun măsuri cu privire la confiscarea în condiţiile legii a bunurilor a căror fabricaţie, depozitare, transport sau desfacere este ilicită, precum şi la confiscarea veniturilor realizate din activităţi comerciale sau prestări de servicii nelegale şi ridică bunuri şi documente financiar-contabile şi de altă natură care pot servi la dovedirea contravenţiilor sau, după caz, a infracţiunilor;

6. sigilează, în condiţiile legii, spaţiile sau bunurile care fac obiectul verificării şi iau măsuri care să asigure conservarea şi păstrarea în condiţii de siguranţă a corpurilor delicte, dacă din motive obiective acestea nu pot fi ridicate, până la soluţionarea cauzei;

7. indisponibilizează, în condiţiile legii, până la soluţionarea cazului ori până la primirea răspunsului de autenticitate de la instituţiile autorizate, bunurile care fac obiectul verificării şi pentru care există suspiciuni referitoare la producerea, aprovizionarea, depozitarea şi comercializarea acestora;

8. solicită, în condiţiile şi potrivit Codului de procedură penală, efectuarea de către organele abilitate de lege a percheziţiilor în localuri publice sau particulare - case, curţi, dependinţe şi grădini, dacă există indicii că în aceste locuri sunt ascunse documente, mărfuri ori se desfăşoară activităţi care au ca efect evaziunea sau frauda fiscală;

9. participă şi coordonează acţiuni de control pe întregul teritoriu al ţării în acest domeniu, urmărind aplicarea în mod unitar şi coerent a normelor de lucru şi programelor stabilite de Comisariatul General;

10. utilizează mijloacele auto purtând însemne şi dispozitive de avertizare sonore şi luminoase specifice, în condiţiile legii.

(3) Şeful de serviciul asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile prevăzute la art. 20.

Serviciul financiar-contabilitate, execuţie bugetară

Art. 11. - (1) Serviciul financiar-contabilitate, execuţie bugetară funcţionează la nivelul Comisariatului General şi este condus de un şef de serviciu subordonat direct comisarului general prim-adjunct.

(2) Personalul din cadrul serviciului are următoarele atribuţii:

1. elaborează proiectul de buget de cheltuieli pentru Comisariatul General al Gărzii Financiare;

2. întocmeşte şi înaintează la ordonatorul secundar de credite cererile de deschidere de credite lunare şi notele de fundamentare;

3. solicită efectuarea de virări de credite între subdiviziunile clasificaţiei bugetare, începând cu trimestrul al III-lea al anului bugetar;

4. organizează şi exercită controlul financiar-preventiv propriu;

5. urmăreşte şi răspunde de utilizarea cu eficienţă a fondurilor primite;

6. urmăreşte modul de executare a bugetului de cheltuieli la nivelul Comisariatului General, întocmind săptămânal situaţia centralizată a execuţiei bugetare şi, lunar, monitorizarea cheltuielilor de personal;

7. avizează Programul anual de achiziţii publice pentru Comisariatul General;

8. întocmeşte documentaţia de fundamentare a propunerilor de rectificare a bugetului Comisariatului General al Gărzii Financiare;

9. întocmeşte procedurile privind parcurgerea celor 4 faze ale execuţiei bugetare a cheltuielilor, respectiv angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, organizează, conduce evidenţa şi raportează angajamentele bugetare şi legale, în condiţiile legii, în limita creditelor aprobate prin buget;

10. întocmeşte situaţiile financiare trimestriale şi anuale şi transmite organelor în drept datele statistice privind activitatea de investiţii;

11. asigură furnizarea de date şi informaţii compartimentului de audit public intern şi organelor de control din cadrul altor instituţii abilitate;

12. fundamentează necesarul de credite bugetare pentru cheltuielile cu salariile şi monitorizează încadrarea în cheltuielile de personal alocate;

13. asigură controlul şi plata drepturilor băneşti cuvenite personalului angajat şi ţine evidenţa contabilă a acestora (salarii, sporuri, indemnizaţii, stimulente etc);

14. asigură întocmirea documentelor necesare alimentării cardurilor individuale cu drepturile băneşti cuvenite fiecărui angajat al Comisariatului General;

15. stabileşte şi virează la buget obligaţiile ce revin Comisariatului General privind contribuţia la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj şi contribuţiile de asigurări sociale, întocmeşte şi depune declaraţiile privind contribuţiile la bugetul de stat şi bugetele asigurărilor sociale de stat;

16. întocmeşte şi transmite la termen, la administraţiile finanţelor publice, fişele fiscale privind veniturile realizate de salariaţi pentru anul fiscal anterior, în vederea determinării impozitului pe venitul global;

17. asigură aplicarea prevederilor legale referitoare la constituirea, repartizarea şi plata stimulentelor la nivelul Comisariatului General, la secţiile judeţene şi la Secţia Municipiului Bucureşti;

18. asigură aplicarea prevederilor legale cu privire la organizarea şi conducerea contabilităţii şi urmăreşte reflectarea în evidenţa contabilă a întregului proces al executării bugetului Comisariatului General al Gărzii Financiare, înregistrând cronologic şi sistematic toate operaţiunile privind patrimoniul unităţii;

19. organizează şi conduce evidenţa contabilă şi operativă privind materialele, obiectele de inventar şi mijloacele fixe, decontările cu furnizorii etc;

20. răspunde de înregistrarea rezultatelor inventarierii patrimoniului Comisariatului General al Gărzii Financiare;

21. ţine evidenţa angajării, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor;

22. organizează şi asigură evidenţa imobilizărilor necorporale şi corporale achiziţionate;

23. prezintă conducerii Gărzii Financiare propuneri pentru proiecte de acte normative necesare în domeniul de activitate al serviciului, precum şi puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicaţii în domeniul de activitate al serviciului, iniţiate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;

(3) Şeful de serviciu asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile prevăzute la art. 20.

Serviciul administrativ şi investiţii

Art. 12. - (1) Serviciul administrativ şi investiţii funcţionează la nivelul Comisariatului General şi este condus de un şef de serviciu subordonat direct comisarului general prim-adjunct.

(2) Personalul din cadrul serviciului are următoarele atribuţii:

1. asigură organizarea şi desfăşurarea activităţii administrative şi de protocol;

2. asigură buna funcţionare a activităţii de înregistrare a intrării şi ieşirii documentelor în/din Comisariatul General;

3. elaborează Programul anual al achiziţiilor publice, în conformitate cu necesităţile obiective de produse, de lucrări şi de servicii şi gradul de prioritate al acestora comunicate de celelalte compartimente din cadrul Gărzii Financiare, în funcţie de fondurile ce urmează să fie alocate prin bugetul anual, şi Programul anual de investiţii, iar după avizarea lui de către Serviciul juridic şi Serviciul financiar-contabilitate, execuţie bugetară se prezintă spre aprobare comisarului general al Gărzii Financiare;

4. iniţiază şi aplică procedurile de achiziţie publică în strânsă corelaţie cu fondurile alocate, necesităţile obiective şi duratele de finalizare a contractelor aflate în derulare;

5. elaborează şi înaintează spre aprobare, potrivit legii, documentaţiile tehnico-economice aferente investiţiilor publice;

6. cooperează cu Serviciul financiar-contabilitate, execuţie bugetară în vederea fundamentării proiectului de buget anual de cheltuieli propriu;

7. asigură evidenţa, urmărirea, gestionarea, disponibilizarea, casarea şi valorificarea obiectelor de inventar, a mijloacelor fixe, a însemnelor de legitimare a controlului;

8. asigură întocmirea documentaţiei necesare încheierii contractelor de executare şi distribuire a sigiliilor de unică folosinţă, a formularelor cu regim special şi a celor cu regim de înseriere şi numerotare;

9. organizează şi desfăşoară activitatea de arhivare a lucrărilor Comisariatului General al Gărzii Financiare;

10. organizează şi coordonează activităţile de P.S.I, din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare;

11. organizează şi coordonează activitatea de asigurare a securităţii şi sănătăţii în muncă la nivelul Comisariatului General al Gărzii Financiare;

12. organizează şi răspunde de asigurarea necesităţilor de transport şi comunicaţii ale Gărzii Financiare în funcţie de elementele de patrimoniu;

13. prezintă conducerii Gărzii Financiare propuneri pentru proiecte de acte normative necesare în domeniul de activitate al serviciului, precum şi puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicaţii în domeniul de activitate al serviciului, iniţiate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;

14. elaborează proiectul programului anual de investiţii la nivelul Gărzii Financiare;

15. îndrumă, urmăreşte şi răspunde de executarea sarcinilor rezultate din programul anual de investiţii al Gărzii Financiare;

16. întocmeşte rapoarte, studii şi analize în legătură cu problemele din sfera de competenţă;

17. coordonează activitatea de programare şi executare a investiţiilor pentru Comisariatului General al Gărzii Financiare;

18. participă, când este cazul, la întocmirea proiectului de buget rectificativ, la capitolul cheltuieli de capital, pentru Garda Financiară în vederea includerii acestora în proiectul legii bugetului rectificat pe anul respectiv;

19. elaborează şi transmite organelor în drept informaţiile statistice privind realizarea programului de investiţii;

20. întocmeşte situaţia privind efectuarea serviciului de permanenţă la sediul Comisariatului General al Gărzii Financiare;

21. îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevăzute de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice;

22. constituie şi păstrează dosarul de achiziţie publică;

23. întocmeşte şi păstrează contractele economice, de custodie, de comodat, în condiţiile legii, şi actele adiţionale la acestea;

24. întocmeşte propunerile de angajare a cheltuielilor obiectiv necesare pentru buna desfăşurare a activităţii Gărzii Financiare, în limita bugetului aprobat;

25. derulează contractele de prestări de servicii cu caracter administrativ, de întreţinere, revizii şi reparaţii pentru Comisariatului General al Gărzii Financiare;

26. urmăreşte asigurarea stării de curăţenie a spaţiilor interne ale Comisariatului General al Gărzii Financiare;

27. organizează gestiunile (magaziile) de bunuri materiale din cadrul Comisariatului General;

28. întocmeşte şi gestionează documentele specifice (note de intrare-recepţie, fişe de magazie, avize de însoţire a mărfii, ordine de transfer, procese-verbale de predare-primire, bonuri de mişcare etc);

29. organizează evidenţa operativă a parcului auto;

30. centralizează consumul de carburanţi, piese de schimb, accesorii etc;

31. eliberează foile de parcurs, urmărind întocmirea şi completarea FAZ-urilor;

32. gestionează sigiliile de unică folosinţă, formularele cu regim special, formularele cu regim de înseriere şi numerotare şi bonurile valorice de carburant auto până la predarea spre utilizare comisarilor Gărzii Financiare;

33. întocmeşte referate de necesitate în vederea achiziţionării de anvelope auto, acumulatori auto, accesorii auto, bunuri, lucrări şi servicii necesare activităţii administrative;

34. programează reviziile şi inspecţiile tehnice periodice pentru parcul auto;

35. întocmeşte documentele necesare transmiterii fără plată a autoturismelor care nu mai sunt necesare Gărzii Financiare, în condiţiile legii;

36. urmăreşte starea de curăţenie şi imagine a tuturor autovehiculelor şi încadrarea în bugetul alocat pentru această operaţiune;

37. asigură procedurile de înmatriculare/radiere a autovehiculelor aparţinând patrimoniului Comisariatului General al Gărzii Financiare;

38. înregistrează şi ţine evidenţa tuturor documentelor intrate, a actelor întocmite pentru uzul intern, precum şi a celor ieşite, potrivit prevederilor legale;

39. asigură arhivarea, în ordine cronologică, a tuturor documentelor de control predate de comisari în vederea arhivării;

40. urmăreşte efectuarea grupării în unităţi arhivistice, potrivit problematicii şi termenelor de păstrare;

41. gestionează documentele arhivate la nivelul Comisariatului General al Gărzii Financiare, ţinerea evidenţei tuturor intrărilor şi ieşirilor de unităţi arhivistice în registrul special înfiinţat conform Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare;

42. asigură respectarea prevederilor Legii nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare;

43. predă la Arhivele Naţionale dosarele, conform prevederilor legale;

44. îndeplineşte orice ale sarcini stabilite de către conducerea Gărzii Financiare.

(3) Şeful serviciului asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile prevăzute la art. 20.

Serviciul juridic şi contencios

Art. 13. - (1) Serviciul juridic şi contencios funcţionează la nivelul Comisariatului General şi este condus de un şef de serviciu subordonat direct comisarului general.

(2) Personalul serviciului, cu pregătire juridică, are următoarele atribuţii:

1. asigură reprezentarea şi apărarea drepturilor şi intereselor Gărzii Financiare în litigiile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti;

2. asigură evidenţa şi gestionează dosarele în care sunt cuprinse puncte de vedere, mijloace de probă şi orice alte înscrisuri privind litigiile pendinte;

3. exercită căile de atac împotriva hotărârilor prin care nu s-a dat câştig de cauză Gărzii Financiare;

4. ia măsuri pentru transmiterea către agentul constatator a soluţiilor hotărârilor judecătoreşti din fond şi recurs, spre informare şi valorificare;

5. asigură informarea comisarilor în legătură cu practica judecătorească, în vederea aplicării unitare a prevederilor actelor normative în vigoare, din dispoziţia comisarului general;

6. avizează legalitatea unor propuneri, iniţiative, măsuri de natură să angajeze mijloacele financiare sau să producă consecinţe juridice;

7. semnalează tuturor structurilor din Comisariatul General şi secţiilor teritoriale apariţia unor noi acte normative sau modificări legislative, incidente domeniului de activitate, la solicitarea acestora;

8. avizează, sub aspectul legalităţii, proiectele de decizii ale comisarului general, documentaţiile pentru achiziţiile publice elaborate în cadrul Comisariatului General, precum şi proiectele de contracte încheiate cu furnizorii de bunuri şi servicii;

9. face propuneri, împreună cu celelalte compartimente, pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul de activitate al Gărzii Financiare;

10. participă la elaborarea actelor normative care privesc funcţionarea, organizarea şi competenţele de control ale Gărzii Financiare;

11. prezintă conducerii Gărzii Financiare propuneri pentru proiecte de acte normative necesare în domeniul de activitate al serviciului, precum şi puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicaţii în domeniul de activitate al serviciului, iniţiate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;

12. avizează sesizările adresate organelor de urmărire penală privind transmiterea documentelor de control produse în timpul verificărilor pentru fapte ce îmbracă caracter infracţional;

13. emite puncte de vedere asupra modului de aplicare a măsurilor dispuse în urma acţiunilor de control efectuate de comisarii Gărzii Financiare;

14. asigură instruirea, coordonarea şi controlul activităţii personalului din cadrul compartimentelor juridice ale structurilor teritoriale;

15. asigură centralizarea şi valorificarea datelor comunicate de structurile teritoriale ale Gărzii Financiare, conform normelor de lucru, privind sesizările penale şi litigiile civile;

16. colaborează cu personalul de specialitate din compartimentele juridice ale structurilor teritoriale în vederea soluţionării dosarelor aflate pe rol prin delegare, pentru reprezentare juridică, cu aprobarea şefului ierarhic;

17. în cazuri deosebite, colaborează cu echipele de control şi asigură asistenţa juridică în cadrul desfăşurării acţiunilor de control operativ şi tematic, când se impune sesizarea organelor de cercetare penală, ca urmare a constatărilor efectuate, precum şi în cazul întocmirii punctelor de vedere şi altor înscrisuri privind litigiile pendinte.

(3) Şeful de serviciu asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile generale prevăzute la art. 20.

Serviciul organizare şi managementul resurselor umane

Art. 14. - (1) întreaga activitate desfăşurată de către Serviciul organizare şi managementul resurselor umane este concentrată în vederea obţinerii rezultatelor optime în domeniile organizării instituţiei, gestionării resurselor umane, pregătirii profesionale, precum şi a dezvoltării carierei personalului.

(2) Obiectul de activitate al Serviciului organizare şi managementul resurselor umane constă în:

a) aplicarea legislaţiei în domeniul managementului resurselor umane (recrutare, angajare, avansare, promovare, mobilitate, sancţionare şi încetare a raporturilor de muncă/serviciu, respectiv salarizare a personalului din Garda Financiară);

b) consolidarea capacităţii instituţionale atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial;

c) elaborarea şi derularea programelor de perfecţionare profesională a personalului din cadrul Gărzii Financiare atât la nivel central, cât şi la nivelul structurilor teritoriale, prin Şcoala de Finanţe Publice şi Vamă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi alte organisme specializate în acest domeniu;

d) prezentarea către conducerea Gărzii Financiare de propuneri pentru proiecte de acte normative necesare în domeniul de activitate al serviciului, precum şi puncte de vedere referitoare la actele normative care au implicaţii în domeniul de activitate al serviciului, iniţiate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Art. 15. - (1) Serviciul organizare şi managementul resurselor umane este organizat şi funcţionează la nivelul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi este condus de un şef de serviciu, subordonat direct comisarului general prim-adjunct.

(2) Personalul serviciului are următoarele atribuţii:

1. organizează şi realizează gestiunea resurselor umane şi a funcţiilor publice la nivelul aparatului propriu al Gărzii Financiare şi la nivelul secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare, potrivit competenţelor;

2. elaborează studii, analize şi programe privind dinamica şi structura corpului funcţionarilor publici din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi la nivelul secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare;

3. aplică strategia Gărzii Financiare referitoare la organizarea instituţiei, la gestionarea resurselor umane, la pregătirea profesională şi la dezvoltarea carierei personalului său;

4. analizează, elaborează şi fundamentează lucrări privind repartizarea, în condiţiile legii, a numărului de posturi aprobate - funcţii publice şi funcţii contractuale, pe compartimente, structuri organizatorice, clase, categorii, grade sau trepte profesionale pentru Comisariatul General al Gărzii Financiare şi structurile teritoriale subordonate;

5. asigură îndrumarea metodologică în domeniul organizării şi activităţii de resurse umane a structurilor subordonate Comisariatului General al Gărzii Financiare;

6. monitorizează lunar situaţia posturilor vacante din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi al structurilor teritoriale subordonate;

7. analizează, fundamentează şi participă la elaborarea de proiecte de acte normative privind îmbunătăţirea sistemului de salarizare şi acordarea altor drepturi de personal pentru personalul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi al structurilor teritoriale;

8. coordonează şi asigură aplicarea prevederilor legale privind acordarea drepturilor salariale şi a altor drepturi de personal pentru funcţionarii publici, precum şi pentru personalul contractual din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi al structurilor teritoriale;

9. coordonează şi asigură aplicarea prevederilor legale, cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursurilor, numirea/angajarea, avansarea/promovarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul structurilor teritoriale subordonate pentru funcţiile publice de conducere gestionate de Comisariatul General al Gărzii Financiare;

10. verifică, monitorizează şi coordonează metodologic modul de respectare a prevederilor legale privind structura organizatorică, selectarea, numirea şi avansarea/promovarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual în grade, clase şi categorii/trepte profesionale, precum şi modul de salarizare şi de acordare a altor drepturi salariale şi de personal pentru secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare;

11. asigură aplicarea normelor legale referitoare la selectarea, numirea, avansarea/promovarea personalului, modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de serviciu specifice managementului funcţiei publice;

12. asigură aplicarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte angajarea, avansarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, pentru personalul contractual de execuţie;

13. asigură întocmirea şi completarea dosarului profesional pentru fiecare funcţionar public încadrat în Comisariatul General al Gărzii Financiare, în scopul asigurării gestionării eficiente a resurselor umane, precum şi pentru urmărirea dezvoltării carierei funcţionarului public, precum şi a dosarelor personale pentru personalul contractual;

14. asigură evidenţa muncii şi gestiunea carnetelor de muncă, potrivit reglementărilor legale în vigoare;

15. asigură evidenţa planificării şi efectuării concediului de odihnă legal;

16. asigură evidenţa sancţiunilor aplicate personalului angajat şi comunică deciziile de sancţionare Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi persoanelor în cauză;

17. întocmeşte, completează şi gestionează registrul de evidenţă cu toate elementele de identificare a personalului;

18. asigură întocmirea documentaţiei necesare obţinerii paşapoartelor de serviciu şi a vizelor pentru personalul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi pentru cel al structurilor teritoriale care se deplasează în străinătate, în interesul serviciului, precum şi evidenţa acestora;

19. asigură aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale de stat;

20. coordonează elaborarea proiectului Regulamentului de ordine interioară al Gărzii Financiare, potrivit legislaţiei muncii, şi îl propune spre aprobare;

21. coordonează activitatea de întocmire şi centralizare a fişelor de post pentru personalul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi a funcţiilor de conducere gestionate;

22. organizează şi monitorizează gestiunea resurselor umane şi a funcţiilor publice la nivelul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi la nivelul structurilor teritoriale aflate în coordonare;

23. gestionează baza de date privind evidenţa posturilor pe divizii şi structurile organizatorice din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi pentru secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti a Gărzii Financiare;

24. întocmeşte trimestrial Raportul privind activitatea de formare profesională, pe care îl supune avizării comisarului general;

25. colaborează cu diverse instituţii de stat sau private în vederea organizării de cursuri de formare şi perfecţionare profesională;

26. gestionează baza de date privind formarea profesională la nivelul Gărzii Financiare;

27. asigură desfăşurarea procesului privind depunerea declaraţiilor de avere şi de interese pentru funcţionarii publici din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi unităţile teritoriale (pentru funcţiile de conducere gestionate);

28. elaborează, la nivelul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi la nivelul secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, proiectul Planului anual de formare profesională, pe care îl supune spre aprobare comisarului general al Gărzii Financiare şi îl transmite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia generală de organizare şi resurse umane, conform legii;

29. elaborează şi derulează programe de formare profesională a personalului din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi la nivelul secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Direcţia generală de organizare şi resurse umane din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Şcoala de Finanţe Publice şi Vamă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi cu alte organisme specializate în acest domeniu, în condiţiile legii;

30. elaborează proceduri de lucru (de sistem şi operaţionale) specifice activităţii Serviciului organizare şi managementul resurselor umane în cadrul sistemului de control managerial al Gărzii Financiare;

31. întocmeşte şi actualizează tabelul formatorilor interni din cadrul Gărzii Financiare;

32. gestionează activitatea de pregătire şi perfecţionare profesională la nivelul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi la nivelul secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Planului anual de formare profesională, monitorizând întreaga activitate în acest domeniu;

33. solicită, în condiţiile legii, Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, avizul pentru stabilirea funcţiilor publice şi face modificări corespunzătoare în structura organizatorică şi în statele de funcţii aprobate cu respectarea cerinţelor legale;

34. elaborează proiectul planului de ocupare a funcţiilor publice în conformitate cu instrucţiunile aprobate de preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici;

35. coordonează şi monitorizează activitatea de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici conform metodologiei aprobate, în condiţiile legii, pentru Comisariatul General al Gărzii Financiare şi pentru unităţile teritoriale subordonate;

36. gestionează baza de date privind evidenţa funcţionarilor publici din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare şi pentru funcţiile publice de conducere gestionate de Comisariatul General al Gărzii Financiare;

37. asigură transmiterea informaţiilor privind modificările intervenite în situaţia funcţionarilor publici din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici;

38. participă la elaborarea proiectului Regulamentului de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare, ce va fi supus spre aprobare preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

39. verifică statele de funcţii ale secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare, în vederea aprobării;

40. întocmeşte şi asigură actualizarea permanentă a statului de funcţii şi de personal pentru Comisariatul General al Gărzii Financiare;

41. în condiţiile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, urmăreşte şi monitorizează aplicarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilorîn exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice, precum şi a declaraţiilor de avere;

42. întocmeşte rapoarte trimestriale privind respectarea normelor de conduită de către funcţionarii publici din cadrul Gărzii Financiare;

43. fundamentează, elaborează şi prezintă spre aprobare comisarului general şi conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală proiectul bugetului cheltuielilor de personal al Comisariatului General şi al secţiilor teritoriale ale Gărzii Financiare;

44. comunică operativ Serviciului financiar-contabilitate, execuţie bugetară modificările intervenite în drepturile salariale ale personalului;

45. îndrumă structurile teritoriale subordonate în aplicarea corectă a legislaţiei în domeniul stabilirii drepturilor salariale;

46. întocmeşte şi supune spre aprobare conducerii Gărzii Financiare situaţiile referitoare la datele informative ale funcţionarilor publici, pentru constituirea sistemului informaţional referitor la situaţia numerică a personalului din instituţiile publice, în conformitate cu dispoziţiile actelor normative în vigoare;

47. întocmeşte semestrial şi supune spre aprobare conducerii Gărzii Financiare anchetele solicitate de Institutul Naţional de Statistică;

(3) Şeful de serviciu asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile generale prevăzute la art. 20.

SUBSECŢIUNEA a 3-a

Compartimente

Compartimentul de audit public intern

Art. 16. - (1) Compartimentul de audit public intern funcţionează în baza Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Normelor generale privind exercitarea activităţii de audit public intern, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este subordonat direct comisarului general.

(2) Compartimentul de audit public intern se organizează la nivelul Comisariatului General.

(3) Compartimentul de audit intern îşi desfăşoară activitatea pe baza planului de audit intern anual aprobat de comisarul general.

(4) Compartimentul de audit intern elaborează raportul de audit intern, pe care îl prezintă comisarului general spre avizare.

(5) Auditul intern se exercită asupra tuturor activităţilor desfăşurate de Garda Financiară sau care sunt în responsabilitatea acesteia, asupra activităţii Comisariatului General, a secţiilor judeţene şi a Secţiei Municipiului Bucureşti.

(6) Personalul din cadrul compartimentului de audit public intern îndeplineşte următoarele atribuţii:

1. elaborează norme metodologice de audit specifice Gărzii Financiare, cu avizul Direcţiei generale de audit public intern din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

2. elaborează proiectul planului anual de audit public intern, îndeplineşte obiectivele, acţiunile şi măsurile cuprinse în acesta;

3. elaborează programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit public intern;

4. efectuează activităţi de audit public intern pentru a evalua dacă sistemele de management financiar şi control ale Gărzii Financiare sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţă şi eficacitate;

5. efectuează activităţi de consiliere la nivelul Comisariatului General şi al secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti;

6. efectuează misiuni de audit cu privire la modul în care structurile auditate au implementat recomandările formulate de echipa de auditori;

7. informează Direcţia generală de audit public intern din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală despre recomandările neînsuşite de către conducerea structurilor auditate, precum şi despre consecinţele acestora;

8. raportează periodic asupra constatărilor, concluziilor şi recomandărilor rezultate din activitatea proprie de audit;

9. în cazul constatării unor iregularităţi sau posibile prejudicii, raportează imediat conducerii Gărzii Financiare;

10. execută orice sarcini de serviciu, dispuse de comisarul general, care privesc strict activitatea de audit public intern.

(7) în vederea îndeplinirii atribuţiilor specifice, auditorul intern are acces la toate datele şi informaţiile, pe care le consideră relevante pentru scopul şi obiectivele stabilite pentru activitatea de audit public intern.

(8) Compartimentul de audit public intern ajută conducerea Gărzii Financiare să menţină un sistem de control adecvat prin evaluarea eficacităţii şi eficienţei acestuia, contribuind la îmbunătăţirea lui continuă, şi prezintă conducerii Gărzii Financiare puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicaţii în domeniul de activitate al compartimentului, iniţiate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

(9) Persoana care, prin fişa postului, are atribuţii de coordonare a Compartimentului de audit public intern asigură coordonarea şi îndrumarea activităţilor specifice şi îndeplineşte sarcinile generale prevăzute la art. 20.

Compartimentul documente secrete

Art. 17. - (1) Compartimentul documente secrete este organizat şi funcţionează potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu.

(2) Compartimentul documente secrete este subordonat comisarului general, care în condiţii obiective poate desemna persoane responsabile cu problemele informaţiilor clasificate.

(3) Compartimentul documente secrete asigură evidenţa, prelucrarea, procesarea, păstrarea, manipularea, multiplicarea, transmiterea, distrugerea şi arhivarea informaţiilor clasificate.

(4) Persoana care, prin fişa postului, are atribuţii de coordonare a Compartimentului documente secrete asigură coordonarea şi îndrumarea personalului din cadrul compartimentului în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile generale prevăzute la art. 20.

Compartimentul de colaborare internaţională

Art. 18. - (1) Compartimentul de colaborare internaţională este organizat şi funcţionează în cadrul Diviziei control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internaţională - comunicare şi este subordonat direct comisarului şef divizie.

(2) Personalul compartimentului are următoarele atribuţii: 1. coordonează şi monitorizează activităţile desfăşurate de diviziile Comisariatului General şi de secţiile teritoriale ale Gărzii Financiare în ceea ce priveşte cooperarea internaţională;

2. organizează, participă şi monitorizează activităţile de cooperare şi schimb de experienţă cu alte instituţii cu atribuţii similare din alte state, precum şi cu organizaţiile internaţionale de profil pe probleme legate de combaterea fraudelor fiscale;

3. participă prin reprezentanţi desemnaţi la lucrările unor conferinţe sau ale diverselor grupuri de lucru pe probleme privind cooperarea internaţională în domeniul combaterii fraudelor;

4. organizează diverse acţiuni pentru întărirea cooperării internaţionale, în domeniul de activitate al Gărzii Financiare (întâlniri, seminarii, conferinţe etc);

5. propune încheierea de acorduri de cooperare internaţională în domeniul de competenţă al Gărzii Financiare; în acest sens, urmăreşte parcurgerea procedurii necesare încheierii acestor înţelegeri, participă prin reprezentant la negocieri şi elaborează documente sau propuneri pentru redactarea textelor oficiale;

6. informează periodic conducerea Gărzii Financiare - comisarul general cu privire la activităţile de cooperare internaţională şi asupra propunerilor şi/sau deciziilor instituţiilor Uniunii Europene pe probleme fiscale sau de interes general;

7. întocmeşte corespondenţa oficială şi o serie de documente informative privind cooperarea internaţională pentru conducerea Gărzii Financiare;

8. colaborează cu direcţiile implicate din Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională a Vămilor în ceea ce priveşte participarea la diferite proiecte, conferinţe, acţiuni de formare profesională ce ţin de cooperarea internaţională în domeniul combaterii fraudelor fiscale;

9. gestionează baza de date privind activităţile de cooperare internaţională şi schimb de experienţă la nivelul Gărzii Financiare;

10. îndeplineşte orice alte sarcini încredinţate de conducerea Gărzii Financiare în domeniul cooperării internaţionale.

(3) Persoana care, prin fişa postului, are atribuţii de coordonare a Compartimentului de colaborare internaţională asigură coordonarea şi îndrumarea personalului din cadrul compartimentului în activităţile specifice şi îndeplineşte sarcinile generale prevăzute la art. 20.

Compartimentul de sinteze, metodologii şi relaţii publice

Art. 19. - (1) Compartimentului de sinteze, metodologii şi relaţii publice este organizat şi funcţionează în cadrul Diviziei control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internaţională - comunicare şi este subordonat direct comisarului şef divizie.

(2) Personalul compartimentului are următoarele atribuţii:

1. elaborează programul de activitate anual al Comisariatului General;

2. propune obiectivele de control pe termen scurt, mediu şi lung, etape, zone şi arii de acţiune;

3. elaborează proiecte de planuri tematice şi metodologia aferentă, în vederea punerii în aplicare a măsurilor necesare atingerii obiectivelor stabilite;

4. elaborează proiecte de norme de lucru şi proceduri de control pentru personalul Gărzii Financiare;

5. emite propuneri de norme în vederea aplicării şi instrumentării unitare a prevederilor unor acte normative, la solicitarea diviziilor operative de control din cadrul Comisariatului General şi a structurilor teritoriale;

6. elaborează rapoarte, note şi informări cu privire la activitatea desfăşurată, gradul de realizare a obiectivelor, condiţiile subiective/obiective determinante, propuneri de eficientizare, pe care le prezintă conducerii Gărzii Financiare;

7. pregăteşte şi organizează convocările periodice cu conducerile structurilor teritoriale;

8. asigură furnizarea de date şi informaţii compartimentului de audit public intern;

9. prezintă comisarului general solicitările care se referă la informaţiile exceptate de la accesul liber;

10. organizează, în cadrul punctului de informare-documentare al Gărzii Financiare, accesul publicului la informaţiile furnizate din oficiu;

11. urmăreşte încadrarea în termenele stabilite de lege pentru soluţionarea cererilor de informaţii de interes public;

12. colectează şi prelucrează periodic (zilnic, lunar, trimestrial şi anual) datele privind rezultatele obţinute din activitatea de control a comisarilor din cadrul Comisariatului General, secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti;

13. elaborează lucrări statistice centralizatoare periodice privind rezultatele obţinute din activitatea de control desfăşurată ia nivelul Gărzii Financiare şi, respectiv, la nivelul unităţilor din subordine;

14. organizează activitatea de colectare, actualizare, stocare şi prelucrare a informaţiilor aflate în banca proprie de date;

15. urmăreşte modul de rezolvare în termen a petiţiilor, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 233/2002.

(3) Persoana care, prin fişa postului, are atribuţii de coordonare a Compartimentului de sinteze, metodologii şi relaţii publice asigură coordonarea şi îndrumarea subordonaţilor în activităţile specifice si îndeplineşte sarcinile generale prevăzute la art. 20.

SECŢIUNEA a 5-a

Atribuţii generale

Art. 20. - Personalul cu funcţii de conducere din structurile prevăzute la art. 7-19 îndeplineşte, pe lângă îndatoririle prevăzute la art. 34, şi următoarele atribuţii:

1. organizează, coordonează, îndrumă şi controlează activitatea personalului din subordine, îndeplinind atribuţiile prevăzute în fişa postului şi dispoziţiile şefilor ierarhici şi răspunzând de realizarea acestora la termen şi cu respectarea prevederilor legale;

2. repartizează sarcinile şi lucrările personalului din subordine, verifică, îndrumă, analizează şi avizează lucrările întocmite în cadrul diviziei, serviciului sau compartimentului, pe care le prezintă conducerii;

3. organizează activitatea de elaborare a lucrărilor încredinţate şi participă efectiv la realizarea acestora;

4. întocmeşte materialele necesare soluţionării unor probleme ce sunt de competenţa conducerii Gărzii Financiare;

5. asigură colaborarea cu celelalte divizii, servicii şi compartimente din cadrul Gărzii Financiare;

6. asigură aplicarea dispoziţiilor legale privind circuitul documentelor şi propune măsuri pentru păstrarea acestora până la predarea la arhivă;

7. asigură securitatea documentelor, formularelor, situaţiilor realizate şi a altor lucrări şi păstrează confidenţialitatea informaţiilor pe care le gestionează;

8. urmăreşte efectuarea de către personalul din subordine, conform programării, a concediilor de odihnă pe anul în curs;

9. întocmeşte sau contrasemnează, după caz, fişa postului şi rapoartele de evaluare pentru personalul din subordine, în condiţiile legii;

10. îndeplineşte orice alte sarcini de serviciu dispuse de conducerea ierarhică.

SECŢIUNEA a 6-a

Secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti

Art. 21. - (1) Secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti sunt unităţi teritoriale ale Gărzii Financiare, cu personalitate juridică, conduse fiecare de un director coordonator. In activitatea de conducere, directorii coordonatori ai secţiilor judeţene, respectiv al Secţiei Municipiului Bucureşti sunt ajutaţi de directori coordonatori adjuncţi.

(2) Posturile de conducere de director coordonator şi director coordonator adjunct vor fi ocupate în condiţiile legii.

SUBSECŢIUNEA 1

Directorul coordonator

Art. 22. - (1) Directorul coordonator numeşte, angajează, promovează, sancţionează şi eliberează din funcţie personalul de execuţie din subordinea sa, cu avizul conform al comisarului general. Atribuţiile directorilor coordonatori sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, prin contractul de management încheiat în condiţiile legii şi prin prezentul regulament.

(2) Directorul coordonator are următoarele atribuţii generale:

a) să asigure gestionarea şi administrarea, în condiţiile legii, a integrităţii patrimoniului secţiei Gărzii Financiare;

b) să realizeze planul de management şi să urmărească execuţia obiectivelor şi indicatorilor de performanţă prevăzuţi în contractul de management;

c) să elaboreze politici şi strategii specifice, în limita competenţelor, în măsură să asigure desfăşurarea în condiţii performante a activităţii curente şi de perspectivă a secţiei Gărzii Financiare, în concordanţă cu politicile şi deciziile Guvernului, în vederea punerii în aplicare a obiectivelor Programului de guvernare şi a strategiei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

d) să selecteze, să angajeze, să numească, să sancţioneze, să modifice raporturile de serviciu/de muncă şi să concedieze/elibereze personalul secţiei Gărzii Financiare, cu respectarea dispoziţiilor legale;

e) să exercite atribuţiile referitoare la cariera funcţionarilor publici aflaţi în subordine, cu excepţia celor pentru care competenţa de numire aparţine ministrului finanţelor publice sau comisarului general;

f) să stabilească şi să urmărească realizarea atribuţiilor de serviciu ale personalului angajat şi ale funcţionarilor publici din subordine, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare, precum şi a obligaţiilor profesionale individuale de muncă ale personalului de specialitate;

g) să acţioneze pentru realizarea execuţiei bugetului anual de cheltuieli al secţiei Gărzii Financiare, iniţiind programe şi măsuri eficiente pentru o bună gestiune, în condiţiile reglementărilor legale în vigoare;

h) să respecte atribuţiile prevăzute de legislaţia finanţelor publice pentru ordonatorii de credite;

i) să angajeze şi să utilizeze fondurile în limita creditelor bugetare aprobate, pe baza bunei gestiuni financiare;

j) să reprezinte secţia Gărzii Financiare în raporturile cu terţii;

k) să elaboreze planul de acţiune pentru situaţii speciale, cu aprobarea ministrului finanţelor publice sau a împuternicitului acestuia;

l) să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la păstrarea secretului/confidenţialităţii asupra datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea secţiei Gărzii Financiare, în condiţiile reglementate de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 182/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

m) să încheie acte juridice în numele şi pe seama secţiei Gărzii Financiare, conform competenţelor sale;

n) să prezinte situaţia economico-financiară a secţiei Gărzii Financiare, modul de realizare a obiectivelor şi indicatorilor, a proiectelor şi programelor asumate, inclusiv măsurile pentru creşterea performanţei, precum şi orice alte date şi informaţii la solicitarea ministrului finanţelor publice, a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau a comisarului general;

o) să stabilească şi să ia măsuri privind protecţia muncii, pentru cunoaşterea de către salariaţi a normelor de securitate a muncii, pentru asigurarea pazei instituţiei şi pentru respectarea normelor PSI;

p) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru personalul secţiei Gărzii Financiare, sub rezerva legalităţii lor;

q) să aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare şi de funcţionare şi procedurile administrative unitare;

r) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu şi a obiectivelor stabilite de către personalul secţiei;

s) să respecte prevederile art. 70, 71, 79, 94-98 şi 111 - 114 din cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

t) să asigure un serviciu public de calitate în beneficiul cetăţenilor, prin participarea activă la luarea deciziilor şi la transpunerea lor în practică, în scopul realizării competenţelor secţiei Gărzii Financiare;

u) să aibă un comportament profesionist, precum şi să asigure, în condiţiile legii, transparenţa administrativă, pentru a câştiga şi a menţine încrederea publicului în integritatea, imparţialitatea şi eficacitatea secţiei Gărzii Financiare;

v) să respecte Constituţia, legile ţării, actele normative în domeniul de activitate al Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare, precum şi alte acte normative şi să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale, în conformitate cu atribuţiile care îi revin, cu respectarea eticii profesionale;

w) să apere în mod loial prestigiul Gărzii Financiare, precum şi să se abţină de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia;

x) să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice;

y) să nu facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care secţia Gărzii Financiare are calitatea de parte;

z) să nu dezvăluie informaţii care nu au caracter public, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege;

aa) să nu dezvăluie informaţii la care are acces în exercitarea funcţiei pe care o deţine dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituţiei, precum şi ale persoanelor fizice sau juridice;

bb) să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine şi amabilitate, în relaţiile cu personalul din cadrul secţiei Gărzii Financiare, precum şi cu persoanele fizice sau juridice;

cc) să nu acorde asistenţă şi consultanţă persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acţiuni juridice ori de altă natură împotriva statului, a Gărzii Financiare sau a oricărei altei structuri a Ministerului Finanţelor Publice.

(3) Directorul coordonator are următoarele atribuţii specifice:

1. organizează, coordonează şi răspunde de activitatea secţiei Gărzii Financiare, în vederea asigurării îndeplinirii la toate nivelurile a atribuţiilor ce îi revin din actele normative în vigoare şi din regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiei;

2. întocmeşte, contrasemnează sau aprobă, după caz, fişa postului şi raportul de evaluare pentru fiecare persoană aflată în subordine, în funcţie de obiectivele individuale ale acesteia, în condiţiile legii;

3. evaluează activitatea profesională a personalului din subordine, pe baza criteriilor de performanţă stabilite pentru îndeplinirea obiectivelor specifice domeniului de activitate pe care îl coordonează, cu excepţia directorului coordonator adjunct, în condiţiile legii;

4. repartizează structurilor din subordine sarcinile şi lucrările primite, sprijină personalul pentru elaborarea lucrărilor şi răspunde de soluţiile date şi de modul în care au fost respectate normele şi procedurile de lucru;

5. stabileşte, după caz, prioritatea lucrărilor din cadrul secţiei şi termenele în care trebuie rezolvate, în condiţiile legii;

6. urmăreşte elaborarea corespunzătoare şi la termenele stabilite a lucrărilor, în condiţiile legii;

7. verifică şi avizează lucrările efectuate în cadrul secţiei pe care o conduce; aprobă şi semnează lucrările, iar când este cazul, dispune refacerea lor, în condiţiile legii;

8. redistribuie sarcinile personalului din subordine în cazul concediilor de odihnă, concediilor medicale, participării la cursuri de instruire, conferinţe, alte evenimente pe termen scurt, precum şi în cazul suspendărilor raporturilor de serviciu/de muncă;

9. dispune angajarea/numirea, avansarea/promovarea, detaşarea, delegarea, mutarea, sancţionarea, suspendarea şi desfacerea contractului de muncă/încetarea raportului de serviciu, în condiţiile legii, a personalului contractual/ funcţionarilor publici, precum şi acordarea de recompense în conformitate cu legislaţia specifică, cu excepţia personalului pentru care competenţa revine conducerii Comisariatului General al Gărzii Financiare sau ministrului finanţelor publice;

10. aprobă programarea concediilor de odihnă pentru personalul din cadrul secţiei Gărzii Financiare, cu excepţia personalului pentru care competenţa de numire aparţine comisarului general al Gărzii Financiare sau ministrului finanţelor publice, ale căror programări le avizează;

11. aprobă prestarea orelor peste programul normal de lucru şi compensarea lor, în condiţiile legii;

12. gestionează resursele umane existente la nivelul structurii pe care o conduce, în sensul motivării acestora, a dezvoltării abilităţilor profesionale, a identificării nevoii de perfecţionare individuală;

13. programează activităţi de formare şi ia măsuri de instruire a personalului din subordine în domeniul pregătirii profesionale şi eticii profesionale, în scopul prevenirii săvârşirii de abateri disciplinare;

14. sesizează conducerea Gărzii Financiare, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a Ministerului Finanţelor Publice în legătură cu eventualele abateri ale personalului din subordine care deţine funcţii de conducere ce intră în sfera de competenţă a ministerului/agenţiei sau Comisariatului General;

15. sesizează Comisia de disciplină conform competenţelor sale, cu respectarea legislaţiei în vigoare;

16. asigură elaborarea şi implementarea şi răspunde de aplicarea Regulamentului de organizare internă, în concordanţă cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare;

17. ia măsuri pentru respectarea prevederilor Legii nr. 161/2003 - cartea I titlul IV „Conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice", cu modificările şi completările ulterioare, de către personalul şi funcţionarii publici din subordine;

18. aplică şi urmăreşte respectarea reglementărilor legale cu privire la informaţiile clasificate;

19. elaborează rapoartele de activitate şi rapoartele de performanţă ale secţiei Gărzii Financiare pe care o conduce, garantând realitatea şi acurateţea datelor furnizate;

20. coordonează procesul de inventariere şi arhivare a lucrărilor prevăzute în nomenclatorul arhivistic şi de predare a acestora la arhiva generală;

21. coordonează şi răspunde de soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva actelor de control emise potrivit competenţelor conferite de lege şi semnează delegaţiile, asigurând reprezentarea şi apărarea drepturilor şi intereselor secţiei Gărzii Financiare în litigiile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti;

22. asigură confidenţialitatea în activitate şi păstrarea secretului fiscal, respectiv nu are dreptul de a dezvălui, atât în timpul, cât şi după încetarea activităţii, fapte sau date care, devenite publice, ar dăuna prestigiului Gărzii Financiare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

23. convoacă periodic şi ori de câte ori este necesar personalul de conducere din subordine pentru dezbaterea activităţii desfăşurate şi stabileşte măsuri pentru realizarea sarcinilor şi atribuţiilor;

24. analizează operativ şi periodic activitatea de control a structurilor subordonate şi ia măsuri pentru eliminarea abaterilor de la reglementările legale în vigoare;

25. coordonează şi răspunde de combaterea fenomenelor de evaziune fiscală, a activităţilor comerciale ilicite etc, conform competenţelor;

26. solicită, când este cazul, Comisariatului General al Gărzii Financiare aprobarea pentru efectuarea verificărilor încrucişate în alte judeţe decât cel de competenţă;

27. verifică periodic dacă organele care au încheiat actul atacat înaintează dosarul contestaţiei organului de soluţionare competent în termenul prevăzut de lege, dispunând măsuri în cazul nerespectării acestui termen;

28. organizează şi face demersuri necesare în vederea unei bune colaborări cu instituţiile publice pentru derularea cu operativitate a activităţii de colaborare interinstituţională;

29. asigură, ia măsuri şi răspunde pentru buna desfăşurare a dialogului în cadrul Comisiei de dialog social la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

30. gestionează imaginea instituţiei la nivel local;

31. urmăreşte şi asigură formularea de răspunsuri competente la solicitările mass-mediei adresate secţiei;

32. asigură aplicarea principiului „vocii unite" în comunicarea cu presa şi publicul;

33. îndeplineşte cerinţele responsabilităţii funcţiei de principal purtător de imagine al instituţiei pe plan local;

34. stabileşte şi ia măsuri, în condiţiile legii civile şi/sau penale, pentru atragerea răspunderii materiale a personalului din subordine şi ia măsuri în vederea recuperării pagubelor produse patrimoniului instituţiei publice;

35. asigură măsurile pentru aplicarea strictă a normelor privind întocmirea, manipularea, circulaţia şi păstrarea documentelor cu regim special;

36. urmăreşte şi răspunde de corectitudinea informaţiilor şi raportărilor comunicate conducerii Gărzii Financiare, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Ministerului Finanţelor Publice (corect, coerent şi la termenele stabilite); organizează bazele proprii de date şi răspunde de corectitudinea şi calitatea informaţiilor stocate;

37. asigură organizarea şi coordonarea activităţilor implicate în realizarea indicatorilor de performanţă, răspunde de atingerea obiectivelor strategice stabilite prin Programul-cadru de activitate elaborat de Comisariatul General şi a celor prevăzute în planul de management, precum şi de raportarea corectă şi la timp a acestora în conformitate cu sarcinile stabilite de conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a Gărzii Financiare; face propuneri de perfecţionare a sistemului indicatorilor de performanţă;

38. asigură sprijinul pentru desfăşurarea unor activităţi legate de derularea unor proiecte de dezvoltare instituţională sau care implică cooperarea internaţională, în baza sarcinilor aprobate de conducerea Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau a Gărzii Financiare;

39. organizează şi supraveghează transpunerea la nivelul secţiei a măsurilor dispuse de către Comisariatul General, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor Publice cu privire la standardele de management sau control intern şi cu privire la îmbunătăţirea comunicării interne;

40. răspunde de modul de constituire şi repartizare a fondului de stimulare a personalului din subordine, conform legislaţiei în domeniu;

41. dispune măsurile necesare în vederea păstrării secretului fiscal şi a confidenţialităţii documentelor şi informaţiilor gestionate la nivelul secţiei judeţene/municipiului Bucureşti a Gărzii Financiare, în condiţiile legii;

42. reprezintă secţia Gărzii Financiare în faţa organelor de control care, potrivit legii, au competenţa să verifice activitatea acesteia; răspunde de aspectele semnalate şi duce la îndeplinire măsurile dispuse;

43. este subordonat ministrului finanţelor publice, preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi comisarului general al Gărzii Financiare şi are în subordine întregul personal al secţiei pe care o coordonează;

44. organizează şi coordonează acţiuni de control operativ inopinat, sub forma controlului curent sau tematic, la ordinul comisarului general, asigurând valorificarea integrală a constatărilor cuprinse în actele de control;

45. verifică măsurile dispuse în cadrul acţiunilor de control de către comisarii Gărzii Financiare;

46. organizează şi efectuează verificări cu privire la modul de aplicare şi respectare de către comisari a normelor de lucru pentru personalul Gărzii Financiare şi a codului de conduită al personalului cu atribuţii de control;

47. organizează şi controlează modul în care se execută serviciul de permanenţă pe secţie, urmărind menţinerea stării operative şi posibilitatea de intervenţie imediată;

48. propune spre aprobare comisarului general al Gărzii Financiare stimulente pentru directorul coordonator adjunct;

49. aprobă stimulentele pentru şefii de divizie şi personalul de execuţie din cadrul secţiei judeţene, la propunerea directorului coordonator adjunct;

50. urmăreşte modul de folosire a mijloacelor tehnice din dotare, luând măsurile ce se impun pentru folosirea eficientă, precum şi pentru prevenirea distrugerii acestora;

51. controlează modul de folosire şi păstrare a uniformei, a sigiliilor, a ordinului de serviciu, a legitimaţiilor, a insignelor de împuternicire, a însemnelor, potrivit funcţiilor ierarhice;

52. dispune controlul periodic al armamentului din dotare, al celorlalte mijloace de protecţie şi autoapărare;

53. sesizează, în condiţiile legii, comisia paritară pentru fapte care sunt de competenţă legală de soluţionare a acesteia;

54. semnează documentele necesare reprezentării în litigiile a căror soluţionare este de competenţa instanţelor judecătoreşti;

55. îndeplineşte oricare alte sarcini primite de la conducerea Comisariatului General, a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau a Ministerului Finanţelor Publice.

(4) Directorii coordonatori ai secţiilor judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare sunt ordonatori terţiari de credite. In lipsa directorului coordonator, comisarul general poate delega calitatea de ordonator terţiar de credite directorului coordonator adjunct.

SUBSECŢIUNEA a 2-a

Directorul coordonator adjunct

Art. 23. - (1) Directorul coordonator adjunct este subordonat directorului coordonator al secţiei judeţene şi al Secţiei Municipiului Bucureşti şi răspunde în faţa acestuia pentru activitatea depusă. Atribuţiile directorilor coordonatori adjuncţi sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, prin contractul de management încheiat în condiţiile legii şi prin prezentul regulament de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare.

(2) Directorul coordonator adjunct are următoarele atribuţii generale:

a) să asigure gestionarea şi administrarea, în condiţiile legii, a integrităţii patrimoniului secţiei Gărzii Financiare;

b) să realizeze planul de management şi să urmărească execuţia obiectivelor şi indicatorilor de performanţă prevăzuţi în contractul de management;

c) să elaboreze politici şi strategii specifice, în limita competenţelor, în măsură să asigure desfăşurarea în condiţii performante a activităţii curente şi de perspectivă a structurilor coordonate, în concordanţă cu politicile şi deciziile Guvernului în vederea punerii în aplicare a obiectivelor Programului de guvernare şi a strategiei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

d) să stabilească şi să urmărească realizarea atribuţiilor de serviciu ale personalului angajat şi ale funcţionarilor publici din subordine, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare, precum şi a obligaţiilor profesionale individuale de muncă ale personalului de specialitate;

e) să acţioneze pentru realizarea execuţiei bugetului anual de cheltuieli al secţiei judeţene, iniţiind programe şi măsuri eficiente pentru o bună gestiune, în condiţiile reglementărilor legale în vigoare;

f) să reprezinte secţia Gărzii Financiare în raporturile cu terţii, în limita competenţelor;

g) să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la păstrarea secretului/confidenţialităţii asupra datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea secţiei Gărzii Financiare, în condiţiile reglementate de Codul de procedură fiscală, şi de Legea nr. 182/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

h) să încheie acte juridice în numele şi pe seama secţiei Gărzii Financiare, conform competenţelor sale;

i) să prezinte lunar directorului coordonator al secţiei Gărzii Financiare, comisarului general al Gărzii Financiare sau preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la solicitarea acestora, situaţia economico-financiară a structurilor coordonate, modul de realizare a obiectivelor şi indicatorilor, a proiectelor şi programelor asumate, inclusiv măsurile pentru creşterea performanţei, în limita competenţelor;

j) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru personalul din subordine, sub rezerva legalităţii lor;

k) să aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare şi de funcţionare şi procedurile administrative unitare existente sau care se vor elabora ulterior;

l) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu şi a obiectivelor de către personalul angajat şi funcţionarilor publici din subordine;

m) să respecte prevederile art. 70, 71, 79, 94-98 şi 111- 114 din cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

n) să asigure un serviciu public de calitate în beneficiul cetăţenilor, prin participarea activă la luarea deciziilor şi la transpunerea lor în practică, în scopul realizării competenţelor secţiei;

o) să aibă un comportament profesionist, precum şi să asigure, în condiţiile legii, transparenţa administrativă, pentru a câştiga şi a menţine încrederea publicului în integritatea, imparţialitatea şi eficacitatea secţiei;

p) să respecte Constituţia, actele normative în domeniul de activitate al Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare, legile ţării şi să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale, în conformitate cu atribuţiile care îi revin, cu respectarea eticii profesionale;

q) să apere în mod loial prestigiul Gărzii Financiare, precum şi să se abţină de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia;

r) să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice;

s) să nu dezvăluie informaţii care nu au caracter public, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege;

t) să nu dezvăluie informaţii la care are acces, în exercitarea funcţiei pe care o deţine, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituţiei, precum şi ale persoanelor fizice sau juridice;

u) să nu acorde asistenţă şi consultanţă persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acţiuni juridice ori de altă natură împotriva statului sau Gărzii Financiare sau a oricărei alte structuri a Ministerului Finanţelor Publice;

v) să nu facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care secţia Gărzii Financiare are calitate de parte;

w) să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine şi amabilitate în relaţiile cu personalul din cadrul secţiei Gărzii Financiare, precum şi cu persoanele fizice sau juridice;

x) alte atribuţii date în competenţa sa de actele normative în vigoare şi de contractul de management;

y) să exercite atribuţiile directorului coordonator, în situaţia imposibilităţii exercitării acestora de către titular, în baza ordinului ministrului finanţelor publice, la propunerea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

(3) Directorul coordonator adjunct are următoarele atribuţii specifice:

1. organizează, coordonează, îndrumă, analizează periodic şi controlează activitatea personalului din subordine, dispunând măsurile legale care se impun în vederea creşterii eficienţei, eficacităţii şi economicităţii activităţii secţiei;

2. face propuneri directorului coordonator pentru îmbunătăţirea activităţii pe care o coordonează;

3. face propuneri cu privire la îmbunătăţirea metodologiei de raportare a indicatorilor de performanţă şi a instrumentelor de management specifice;

4. întocmeşte sau contrasemnează, după caz, fişa postului şi raportul de evaluare pentru fiecare persoană aflată în subordine, în funcţie de obiectivele individuale ale acesteia, în condiţiile legii;

5. evaluează activitatea profesională a personalului din subordine, pe baza criteriilor de performanţă stabilite pentru îndeplinirea obiectivelor specifice domeniului de activitate pe care îl coordonează, în condiţiile legii;

6. repartizează structurilor din subordine sarcinile şi lucrările primite, sprijină personalul pentru elaborarea lucrărilor şi răspunde de soluţiile date şi de modul în care au fost respectate normele şi procedurile de lucru;

7. stabileşte, după caz, prioritatea lucrărilor din cadrul secţiei şi termenele în care trebuie rezolvate, în condiţiile legii;

8. urmăreşte elaborarea corespunzătoare şi la termenele stabilite a lucrărilor repartizate de către directorul coordonator şi a celorlalte lucrări ale structurii pe care o coordonează;

9. verifică şi avizează lucrările efectuate în cadrul structurii pe care o conduce, în condiţiile legii; aprobă şi semnează lucrările, iar când este cazul dispune refacerea lor, în limita competenţelor;

10. redistribuie sarcinile personalului din subordine în cazul concediilor de odihnă, concediilor medicale, participării la cursuri de instruire, conferinţe, alte evenimente pe termen scurt, precum şi în cazul suspendării raporturilor de serviciu/de muncă;

11. avizează programarea concediilor de odihnă, prestarea orelor peste programul normal de lucru şi compensarea lor, în condiţiile legii;

12. gestionează resursele umane existente la nivelul structurii pe care o conduce, în sensul motivării acestora, al dezvoltării abilităţilor profesionale, al identificării nevoii de perfecţionare individuală; propune directorului coordonator angajarea de personal pe durată limitată de timp pentru posturile ocupate de persoane aflate în concediu pe termen mediu (concediu pentru îngrijirea copilului, concediu pentru formare profesională, concediu medical etc);

13. programează activităţi de formare şi ia măsuri de instruire a personalului din subordine în domeniul pregătirii profesionale, eticii profesionale, în scopul prevenirii săvârşirii de abateri disciplinare;

14. aplică şi urmăreşte respectarea reglementărilor legale cu privire la informaţiile clasificate;

15. asigură şi participă la elaborarea rapoartelor de activitate şi a rapoartelor de performantă ale secţiei, asigurând acurateţea datelor furnizate;

16. reprezintă structura pe care o conduce în relaţia cu alte activităţi din cadrul secţiei;

17. coordonează procesul de inventariere şi arhivare a lucrărilor prevăzute în nomenclatorul arhivistic şi de predare a acestora la arhivă;

18. face propuneri de repartizare a fondului de stimulente pentru personalul din subordine, conform legislaţiei în vigoare;

19. asigură confidenţialitatea în activitate şi păstrarea secretului fiscal, respectiv nu are dreptul de a dezvălui, atât în timpul, cât şi după încetarea activităţii, fapte sau date care, devenite publice, ar dăuna prestigiului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Gărzii Financiare;

20. convoacă periodic şi ori de câte ori este necesar personalul pe care îl coordonează pentru dezbaterea activităţii desfăşurate şi stabileşte măsuri pentru realizarea sarcinilor şi atribuţiilor;

21. transmite, în termenele legale, informaţiile şi documentaţiile necesare susţinerii apărării secţiei în faţa instanţelor judecătoreşti pentru domeniul lor de competenţă;

22. informează directorul coordonator cu privire la sesizarea organelor de urmărire penală şi transmite o copie de pe sesizarea penală la Serviciul (biroul, compartimentul) juridic din cadrul aparatului propriu al Comisariatului General;

23. participă direct sau asigură participarea personalului pe care îl coordonează la lucrările unor comisii sau colective organizate de direcţia generală a finanţelor publice sau alte organe ale administraţiei de stat, ce au drept scop stabilirea de măsuri care vizează activitatea de control;

24. face propuneri cu privire la detaşarea, delegarea, mutarea, promovarea personalului pe care îl coordonează, precum şi sancţionarea acestuia pentru neîndeplinirea corectă şi la termen a sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii;

25. face propuneri cu privire la structura organizatorică, numărul de posturi din cadrul secţiei, în vederea asigurării condiţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege şi a sarcinilor primite;

26. reprezintă structura coordonată în faţa organelor de control care potrivit legii au competenţa să verifice activitatea acesteia; răspunde aspectelor semnalate de către acestea şi duce la îndeplinire măsurilor dispuse;

27. asigură şi răspunde de aplicarea prevederilor legale privind întocmirea, circuitul şi păstrarea actelor şi documentelor;

28. asigură şi răspunde de soluţionarea în condiţiile legii şi la termen a petiţiilor înregistrate;

29. duce la îndeplinire sarcinile repartizate de directorul coordonator şi de conducerea Gărzii Financiare, a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a Ministerului Finanţelor Publice şi răspunde pentru îndeplinirea acestor sarcini, împreună cu salariaţii aflaţi în subordine;

30. dispune acţiuni pentru selectarea operatorilor economici pentru efectuarea controlului, la propunerea comisarilor şefi divizie;

31. avizează propunerile de verificare a operatorilor economici;

32. aprobă componenţa echipelor de control şi coordonatorii acestora, la propunerea comisarilor şefi divizie;

33. coordonează direct acţiuni de control complexe;

34. asigură cunoaşterea şi răspunde de respectarea de către personalul pe care îl coordonează a metodologiilor de control, a normelor de lucru ale Gărzii Financiare;

35. aprobă, potrivit competenţelor, documentele referitoare la valorificarea constatărilor controalelor efectuate de către personalul aflat în subordine;

36. asigură întocmirea referatelor cuprinzând propunerile pentru soluţionarea contestaţiilor şi înaintarea acestora către instanţele competente;

37. răspunde de îndeplinirea corespunzătoare şi la termen a tuturor solicitărilor din partea conducerii Gărzii Financiare, a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a Ministerului Finanţelor Publice;

38. analizează concluziile rezultate din controalele efectuate şi dispune măsuri în consecinţă;

39. aprobă măsurile de valorificare a actelor de control;

40. asigură şi răspunde de întocmirea şi executarea programelor proprii de activitate, în baza programelor lunare, trimestriale, anuale, transmise de Comisariatul General al Gărzii Financiare şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;

41. asigură întocmirea şi prezintă rapoarte conducerii Gărzii Financiare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi informări şi sinteze privind modul de realizare a sarcinilor din programele de activitate şi a celor dispuse;

42. coordonează organizarea şi gestionarea evidenţei solicitărilor, informaţiilor şi datelor primite şi a celor transmise de la/către Serviciul central de legături din cadrul direcţiei de specialitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi soluţionarea solicitărilor primite de la acesta;

43. răspunde de respectarea termenelor de soluţionare a tuturor solicitărilor primite de la Serviciul central de legături;

44. asigură confidenţialitatea informaţiilor şi datelor primite şi trimise în desfăşurarea activităţii de cooperare administrativă;

45. este subordonat ministrului finanţelor publice, preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi comisarului general al Gărzii Financiare şi are în subordine întreg personalul secţiei pe care o coordonează;

46. organizează şi controlează modul în care se execută serviciul de permanenţă pe secţie, urmărind menţinerea stării operative şi intervenţia imediată;

47. asigură şi coordonează activitatea de dotare, păstrare şi utilizare a armamentului şi a altor mijloace de autoapărare;

48. organizează şi conduce şedinţele de verificare a cunoaşterii şi utilizării armamentului din dotare, de formare a deprinderilor de trăgători şi de executare a tragerilor;

49. îndeplineşte oricare alte sarcini primite de la conducerea ierarhică.

SUBSECŢIUNEA a 3-a

Divizii

Art. 24. - (1) Diviziile de control operativ inopinat din cadrul secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare sunt conduse de un comisar şef divizie, subordonat direct directorului coordonator şi directorului coordonator adjunct.

(2) Comisarul şef divizie îndeplineşte în mod corespunzător, pe lângă îndatoririle prevăzute la art. 34, şi atribuţiile prevăzute la art. 7 alin. (7) şi art. 20.

Art. 25. - (1) Comisarii din secţiile judeţene şi Secţia Municipiului Bucureşti au competenţă de control pe teritoriul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, în care îşi desfăşoară activitatea.

(2) Comisarii din diviziile de control operativ inopinat îndeplinesc, pe lângă îndatoririle prevăzute la art. 34, şi atribuţiile generale prevăzute la art. 7 alin. (4) şi (6).

(3) Atribuţiile specifice de serviciu ale comisarilor din cadrul diviziilor se vor stabili prin fişa postului.

SUBSECŢIUNEA a 4-a

Servicii, birouri, compartimente

Art. 26. - Personalul cu funcţii de conducere din cadrul secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare (şef serviciu, şef birou) îndeplineşte în mod corespunzător atribuţiile prevăzute la art. 20, pe lângă îndatoririle prevăzute la art. 34.

Art. 27. - La nivel teritorial, activităţile specifice din domeniul financiar-contabil, execuţie bugetară, administrativ şi investiţii, prevăzute la art. 11 şi 12, vor fi realizate de specialişti în domeniul financiar-contabil încadraţi în secţiile judeţene şi în Secţia Municipiului Bucureşti, în limita posturilor aprobate prin statele de funcţii, conform hotărârii Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare. Până la ocuparea posturilor vacante, activităţile respective vor fi realizate şi de comisarii cu pregătire economică în domeniu.

Art. 28. - La nivel teritorial, activităţile specifice din domeniul juridic şi contencios, prevăzute la art. 13, vor fi realizate de consilierii juridici încadraţi în secţiile judeţene şi în Secţia Municipiului Bucureşti, în limita posturilor aprobate prin statele de funcţii, conform hotărârii Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare. Până la ocuparea posturilor vacante de consilieri juridici, reprezentarea în instanţă va fi asigurată de către comisari cu pregătire juridică din cadrul secţiilor teritoriale ale Gărzii Financiare sau de consilieri juridici din cadrul Comisariatului General, desemnaţi prin decizie a comisarului general.

Art. 29. - La nivel teritorial, activităţile specifice resurselor umane, prevăzute la art. 15, vor fi realizate de personal cu experienţă în domeniu, încadrat în secţiile judeţene şi în Secţia Municipiului Bucureşti, în limita posturilor aprobate prin statele de funcţii, conform hotărârii Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare. Până la ocuparea posturilor vacante, activităţile respective vor fi realizate şi de comisari cu pregătire economică sau juridică.

Art. 30. - La nivel teritorial, activităţile de informatică, documente secrete, arhivistică vor fi realizate de personal cu pregătire în domeniu, încadrat în secţiile judeţene şi în Secţia Municipiului Bucureşti, în limita posturilor aprobate prin statele de funcţii, conform hotărârii Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare. Până la ocuparea posturilor vacante, activităţile respective vor fi realizate de personalul încadrat cunoscător al problematicii respective.

CAPITOLUL IV

Ocuparea funcţiei publice de comisar şi promovarea profesională

Art. 31. - (1) Ocuparea funcţiei publice specifice vacante de comisar al Gărzii Financiare se face în condiţiile legii şi în conformitate cu dispoziţiile prezentului regulament.

(2) Condiţia stării de sănătate corespunzătoare pentru ocuparea unei funcţii publice specifice de comisar se atestă pe bază de examen medical de specialitate şi testare psihologică, care se efectuează în unităţi specializate, la solicitarea Gărzii Financiare, respectiv a structurii care organizează concursul de recrutare. Poate participa la concurs candidatul declarat apt din punct de vedere psihologic şi medical. Candidaţii declaraţi admişi în urma concursului şi pentru care, ulterior, organele abilitate de lege nu vor elibera avizul de portarma vor pierde postul ocupat prin concurs.

(3) Pentru a participa la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de comisari cu funcţii de conducere în cadrul Gărzii Financiare, pe lângă condiţiile prevăzute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, candidaţii vor îndeplini şi următoarele condiţii de vechime minimă în funcţii economice sau juridice, astfel:

a) 5 ani - pentru funcţiile de comisar general, comisar general prim-adjunct, comisar general adjunct şi comisar şef divizie în cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare;

b) 2 ani - pentru funcţia de comisar şef divizie în cadrul secţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti.

(4) Ocuparea posturilor vacante şi temporar vacante din cadrul Gărzii Financiare prin modalităţile prevăzute expres de Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia concursului, se va realiza cu avizul prealabil al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. In acest caz, pentru ocuparea posturilor de comisar în cadrul Gărzii Financiare, stabilirea stării de sănătate corespunzătoare şi obţinerea avizului de portarma sunt prealabile şi obligatorii, fiind condiţii specifice, în condiţiile legii, unităţile specializate şi organele abilitate de lege eliberând documentele doveditoare la solicitarea Gărzii Financiare, respectiv a structurii unde există postul vacant/temporar vacant. (5) Promovarea în grad profesional şi în clasă, avansarea în treapta de salarizare imediat superioară, stabilirea nivelului de salarizare, evaluarea performanţelor profesionale, angajarea răspunderii disciplinare, civile şi penale, după caz, pentru comisarii Gărzii Financiare se fac în condiţiile legii.

CAPITOLUL V

Drepturile şi îndatoririle personalului

Art. 32. - (1) Personalul Gărzii Financiare care are calitatea de funcţionar public beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Statutul comisarului Gărzii Financiare şi legislaţia muncii, inclusiv de drepturile salariale stabilite pentru personalul bugetar, precum şi de stimulente acordate în condiţiile legii.

(2) Personalul contractual din cadrul Gărzii Financiare beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege acordate acestei categorii de personal.

Art. 33. - Personalul Gărzii Financiare este obligat să cunoască şi să respecte prevederile legale care reglementează organizarea şi funcţionarea instituţiei, Statutul comisarului din Garda Financiară, Statutul funcţionarului public, Codul de conduită al funcţionarului public, dispoziţiile prezentului regulament, deciziile, normele de lucru şi procedurile emise de comisarul general, să exercite atribuţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare şi prin fişa postului, să îndeplinească la timp şi în condiţii de calitate îndatoririle profesionale, să aibă o comportare civilizată, demnă şi echilibrată în raporturile de serviciu şi în societate.

Art. 34. - (1) în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul Gărzii Financiare are următoarele îndatoriri:

a) să fie loial instituţiei din care face parte, să respecte principiile statului de drept şi să apere valorile democraţiei;

b) să îşi îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate şi în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcţionarilor publici;

c) să respecte normele de conduită profesională şi civică prevăzute de lege;

d) să dovedească solicitudine şi respect faţă de orice persoană, să îşi consacre activitatea profesională îndeplinirii cu competenţă, integritate şi corectitudine a îndatoririlor specifice de serviciu prevăzute de lege;

e) să exercite prerogativele funcţiei în scopul cunoaşterii, prevenirii, descoperirii faptelor de evaziune şi de fraudă fiscală şi al luării măsurilor prevăzute de lege pentru diminuarea şi eliminarea acestora, inclusiv pentru sesizarea organelor de urmărire penală ori de câte ori apar indiciile săvârşirii unor infracţiuni în acest domeniu;

f) să respecte prezumţia de nevinovăţie a persoanelor care fac obiectul controlului, să acţioneze cu competenţă şi profesionalism, să adopte un comportament civilizat, să manifeste obiectivitate şi nepărtinire, să fie ferm şi exigent. Actele de control întocmite să prezinte situaţia de fapt constatată;

g) să respecte dispoziţiile legale referitoare la regimul informaţiilor clasificate şi să le aplice în mod corespunzător documentelor, datelor, informaţiilor şi oricăror alte înscrisuri de care ia cunoştinţă în exerciţiul atribuţiilor de serviciu;

h) să acorde sprijin profesional şi moral colegilor în executarea acţiunilor de control. In cazul unor accidente generate de agresiunile şi/sau de manifestările persoanelor ori reprezentanţilor entităţilor controlate, comisarii prezenţi sunt datori să intervină pentru apărarea colegilor aflaţi în pericol, inclusiv prin utilizarea armamentului din dotare, în condiţiile legii, şi să asigure protecţia şi transportul celor răniţi la unitatea medicală cea mai apropiată;

i) să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să îi compromită demnitatea sau să afecteze imaginea instituţiei;

j) să poarte uniforma, însemnele distinctive şi armamentul numai în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi acţiunilor de control specifice. Incălcarea acestei prevederi constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit prevederilor legale;

k) să respecte prevederile legale referitoare la regimul armelor şi muniţiilor, să asigure păstrarea şi conservarea armamentului din dotare şi să participe la şedinţele de tragere conform planificării, în scopul menţinerii şi dezvoltării capacităţii de autoapărare. Incălcarea acestor prevederi sau neîndeplinirea obligaţiilor stabilite atrage răspunderea disciplinară, civilă sau penală, după caz;

l) să se prezinte la serviciu în afara programului de lucru stabilit, în situaţii justificate de desfăşurarea de acţiuni operative de control, de supraveghere, culegere, investigare şi valorificare a datelor şi informaţiilor în scopul surprinderii în flagrant a faptelor de evaziune fiscală, în condiţiile reglementate de comisarul general;

m) să prezinte, în condiţiile şi la termenele prevăzute de lege, declaraţia de avere şi declaraţia de interese;

n) să respecte programul de lucru şi să folosească integral şi eficient timpul de muncă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu;

o) să îşi perfecţioneze cunoştinţele profesionale prin însuşirea reglementărilor, a procedeelor, a tehnicilor şi a celorlalte deprinderi necesare îndeplinirii la standardele cerute a îndatoririlor de serviciu;

p) să menţină ordinea şi disciplina la locul de muncă şi să aibă o ţinută decentă şi o comportare corectă în relaţiile de serviciu;

q) să cunoască şi să respecte atribuţiile comisarului care asigură serviciul de permanenţă la sediul Gărzii Financiare;

r) să respecte şi să pună în aplicare prevederile legii privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor ce pot interveni în exercitarea funcţiei publice.

(2) Funcţionarii publici şi personalul contractual de conducere sunt obligaţi să sprijine propunerile şi iniţiativele motivate ale personalului din subordine, în vederea îmbunătăţirii activităţii autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi a calităţii serviciilor publice oferite cetăţenilor.

(3) Personalului Gărzii Financiare îi este interzis ca în sediile Gărzii Financiare:

a) să participe sau să faciliteze participarea la organizarea de întruniri politice;

b) să participe sau să faciliteze participarea la organizarea de manifestaţii sau afişarea de materiale care nu au legătură cu activitatea Gărzii Financiare;

c) să folosească surse de foc sau să fumeze în alte spaţii decât cele special amenajate;

d) să intre, în afara orelor de program, în sediile Gărzii Financiare, fără aprobarea sau informarea prealabilă a şefului ierarhic;

e) să părăsească sediile Gărzii Financiare, în timpul programului de lucru, fără aprobarea şefului ierarhic;

f) să întreprindă acţiuni care aduc atingere imaginii instituţiei, demnităţii funcţiei publice deţinute sau pun în primejdie siguranţa sediilor Gărzii Financiare şi a personalului;

g) să introducă persoane străine, fără îndeplinirea formalităţilor prevăzute de normele privind accesul în sediul Gărzii Financiare.

(4) In cadrul procesului de gestionare, utilizare şi întreţinere a echipamentelor şi maşinilor din dotare, personalul Gărzii Financiare are şi următoarele îndatoriri:

a) să cunoască cu stricteţe normele tehnice de exploatare şi întreţinere a autoturismelor, instalaţiilor, echipamentelor de calcul din dotare, pentru evitarea defectării acestora şi a eventualelor accidente;

b) să folosească potrivit prescripţiilor tehnice şi instrucţiunilor de utilizare echipamentele şi bunurile materiale din dotare şi să evite risipa de materiale consumabile.

(5) Incălcarea cu vinovăţie a obligaţiilor de serviciu, inclusiv a normelor de comportare în sediile Gărzii Financiare, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

(6) Personalul Gărzii Financiare răspunde patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale aduse Gărzii Financiare, din vina şi în legătură cu munca prestată; dispoziţiile din legislaţia muncii şi din Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, condiţiile şi procedura de angajare a răspunderii, cauzele care nu atrag răspunderea şi termenele de prescripţie se aplică în mod corespunzător.

(7) Nerespectarea obligaţiilor care decurg din clauza de confidenţialitate atrage răspunderea personalului Gărzii Financiare atât în perioada executării serviciului, cât şi după încetarea acestuia, în conformitate cu prevederile legale.

(8) Personalul Gărzii Financiare răspunde administrativ sau penal pentru săvârşirea faptelor sancţionate ca atare prin actele normative în vigoare.

Art. 35. - Personalului Gărzii Financiare care are calitatea de funcţionar public îi sunt aplicabile dispoziţiile Codului de conduită al personalului cu atribuţii de control şi ale Codului de conduită al funcţionarilor publici.

CAPITOLUL VI

Utilizarea armamentului şi a echipamentului din dotare

Art. 36. - Prin uz de armă, potrivit Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege executarea tragerii cu armă de foc asupra persoanelor sau bunurilor.

Art. 37. - Personalul Gărzii Financiare, care este dotat cu arme de foc, poate face uz de armă numai la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sau a misiunilor ordonate, în următoarele situaţii:

a) împotriva persoanelor care încearcă să pătrundă în mod ilegal în incinta sediilor Gărzii Financiare;

b) împotriva persoanelor care ripostează sau încearcă să riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pun în pericol viaţa ori integritatea corporală a comisarului;

c) împotriva oricărui mijloc de transport folosit de persoanele prevăzute la lit. a) şi b).

Art. 38. - (1) Personalul Gărzii Financiare, autorizat să deţină, să poarte şi să folosească arme pentru autoapărare sau pază, poate face uz de armă în legitimă apărare sau în stare de necesitate, potrivit legii.

(2) Armamentul şi muniţia se ridică la ordinul comisarului general şi, respectiv, al directorilor coordonatori ai secţiilor teritoriale.

Art. 39. - (1) Uzul de armă se poate face numai după ce s-a făcut somaţia legală.

(2) Somaţia se face prin cuvântul „STAI". In caz de nesupunere, se somează din nou prin cuvintele „STAI, CĂ TRAG". Dacă cel în cauză nu se supune nici de această dată, se somează prin tragerea unui foc de armă în sus, în plan vertical.

(3) In cazul în care, după executarea somaţiei legale, potrivit alin. (2), persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia.

(4) In cazuri deosebite, se poate face uz de armă, fără somaţie, dacă lipseşte timpul necesar pentru aceasta.

(5) In cazul folosirii armelor împotriva autovehiculelor, se execută un foc în plan vertical, iar apoi se va trage în pneurile acestora, în scopul imobilizării.

Art. 40. - (1) Uzul de armă, în condiţiile şi în situaţiile prevăzute în prezentul capitol, se face în aşa fel încât să conducă la imobilizarea celor împotriva cărora se foloseşte arma, trăgându-se, pe cât posibil, la picioare, pentru a evita cauzarea morţii acestora.

(2) Dacă uzul de armă şi-a atins scopul prevăzut la alin. (1), se încetează recurgerea la un asemenea mijloc.

(3) Persoanei rănite trebuie să i se dea primul ajutor şi îngrijiri medicale.

(4) Despre eveniment se va raporta imediat, pe cale ierarhică, comisarului general.

Art. 41. - (1) Se va evita, pe cât posibil, uzul de armă împotriva minorilor, femeilor şi bătrânilor.

(2) Se interzice uzul de armă:

a) împotriva copiilor, femeilor vizibil gravide, cu excepţia cazurilor în care înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a unei persoane;

b) în situaţiile în care s-ar primejdui viaţa altor persoane ori s-ar viola teritoriul, spaţiul aerian sau apele naţionale ale unui stat vecin.

(3) In acţiunile întreprinse, comisarii Gărzii Financiare pot solicita ajutorul organelor de poliţie sau al oricărei altei autorităţi.

Art. 42. - Echiparea şi dotarea Gărzii Financiare se fac, potrivit normelor legale, în limita cheltuielilor aprobate de Ministerul Finanţelor Publice.

Art. 43. - (1) Personalul Gărzii Financiare are în dotare uniformă de serviciu, cu însemne distincte, potrivit funcţiilor ierarhice, precum şi insigne de împuternicire, după modelul şi în condiţiile stabilite de normele legale.

(2) In timpul serviciului, comisarii Gărzii Financiare vor purta uniforma regulamentară.

(3) In anumite situaţii, la ordinul comisarului general sau al directorului coordonator, după caz, se poate purta şi ţinută civilă.

(4) Pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu se vor folosi mijloace de transport, aparatură tehnică adecvată şi alte mijloace de lucru necesare pentru asigurarea operativităţii şi rapidităţii.

Art. 44. - (1) Garda Financiară şi secţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti vor avea un program de pregătire profesională, militară şi fizică a personalului, cuprinzând studiul şi dezbaterea actelor normative, a regulamentelor şi ordinelor privitoare la atribuţiile acestuia, trageri cu armamentul din dotare etc.

(2) Programul de pregătire şi tragere cu armamentul din dotare se realizează în poligoane amenajate ale unităţilor Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului Administraţiei şi Internelor sau ale altor instituţii autorizate, pe baza convenţiilor încheiate cu acestea.

CAPITOLUL VII

Dispoziţii finale

Art. 45. - Prevederile prezentului regulament se completează, de drept, cu dispoziţiile aplicabile din reglementările legale în vigoare privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare, cu prevederile cuprinse în Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu normele generale şi speciale din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile cuprinse în Statutul comisarului din Garda Financiară, cu deciziile, normele de lucru şi procedurile emise de comisarul general şi cu dispoziţiile interne date de şefii ierarhici în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi cu respectarea normelor de conduită.

Art. 46. - (1) Personalul Gărzii Financiare are obligaţia să cunoască prevederile prezentului regulament, să respecte normele de lucru şi cele de comportament în timpul serviciului, să contribuie la exercitarea funcţiilor şi la realizarea obiectivelor Gărzii Financiare.

(2) Comisarul general prim-adjunct, comisarii generali adjuncţi, comisarii şefi divizie din cadrul Comisariatului General, directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi ai secţiilor judeţene şi ai Secţiei Municipiului Bucureşti vor lua măsuri de aducere la cunoştinţa întregului personal din subordine a prevederilor prezentului regulament.

(3) Persoanele care exercită funcţii de conducere în cadrul Gărzii Financiare vor urmări modul de aplicare a prevederilor prezentului regulament şi vor prezenta, ori de câte ori este nevoie, propuneri de modificare sau de completare a acestuia.

(4) Fişa postului pentru fiecare funcţie din cadrul Gărzii Financiare va conţine atribuţiile concrete stabilite pentru fiecare salariat.

(5) Circuitul documentelor între compartimentele funcţionale din cadrul Gărzii Financiare şi arhivarea acestora se vor stabili prin decizie a comisarului general.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1468/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1468 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu