Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 145 din 25 februarie 2004

pentru aprobarea Normei veterinare privind masuri de urgenta pentru protectia impotriva encefalopatiei spongiforme bovine

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 235 din 17 martie 2004


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 9 lit. g) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii veterinare,
    vazand Referatul de aprobare nr. 129.189 din 16 februarie 2004, intocmit de Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu modificarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma veterinara privind masuri de urgenta pentru protectia impotriva encefalopatiei spongiforme bovine, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directiile veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va controla modul de indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

           Ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
                                 Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                               NORMA VETERINARA
privind masuri de urgenta pentru protectia impotriva encefalopatiei spongiforme bovine

    CAP. 1
    Bovine vii, embrioni de bovine, faina de carne si oase si produse derivate de la acestea

    Art. 1
    (1) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca nu sunt trimise din teritoriul sau catre Romania urmatoarele:
    a) bovine vii;
    b) faina de carne, faina de oase si faina de carne si oase de la mamifere;
    c) hrana pentru animale si fertilizatori ai solului continand produsele la care se refera lit. b).
    (2) Este interzis importul in Romania de faina de carne, faina de oase, faina de carne si oase de la mamifere, de alte proteine animale procesate provenite de la mamifere, destinate furajarii animalelor de ferma crescute pentru consum uman, distrugerii in orice fel, utilizarii ca fertilizatori sau in intreprinderi de tratare cu compost.
    Art. 2
    Prin derogare de la prevederile art. 1, hrana destinata pentru carnivore domestice, care contine produsele la care se refera art. 1 lit. b), poate fi importata in Romania cu conditia ca acestea sa nu provina din Marea Britanie si sa indeplineasca conditiile stabilite la art. 9 si 10.

    CAP. 2
    Produse provenind de la bovine sacrificate in Marea Britanie

    Art. 3
    Marea Britanie trebuie sa garanteze ca nu sunt trimise din teritoriul sau catre Romania urmatoarele produse provenite de la bovinele sacrificate in Marea Britanie:
    a) carne;
    b) produse care pot intra in lanturile alimentare umane sau animale;
    c) produse care sunt destinate pentru utilizarea in produse cosmetice, medicale sau farmaceutice.
    Art. 4
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza productia si expedierea din teritoriul sau catre Romania pentru:
    a) aminoacizi, peptide si seu, care au fost produse in unitati sub supravegherea unui medic veterinar oficial si care au fost obtinute conform conditiilor prevazute in anexa nr. 1;
    b) produsele din seu si produsele derivate din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, acestea fiind fabricate din seu in conformitate cu prevederile prezentului articol.
    (2) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca produsele prevazute la alin. (1) lit. a) si b) sunt etichetate si identificate pentru a mentiona unitatea de productie si pentru a demonstra ca aceste produse pot fi folosite in alimentatia omului, a animalelor si in produse cosmetice, medicale sau farmaceutice.
    (3) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca produsele prevazute la alin. (1) lit. a), care sunt expediate catre Romania in conformitate cu prevederile prezentului articol, sunt insotite de un certificat de sanatate eliberat de un medic veterinar oficial care atesta ca acestea respecta conditiile prevazute in prezenta norma veterinara si totodata ca frecventa controalelor oficiale a fost respectata.
    (4) Inainte ca o unitate sa poata incepe sau reincepe expedierea produselor in conformitate cu prevederile prezentului articol, Marea Britanie trebuie sa trimita Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Romania lista unitatilor la care se refera alin. (1) lit. a), mentionand pentru fiecare unitate activitatea pentru care a fost aprobata, si sa instiinteze imediat Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania despre orice modificare a acestei liste.
    Art. 5
    Marea Britanie trebuie sa garanteze ca gelatina, fosfatul dicalcic, colagenul, seul, produsele din seu si produsele obtinute din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, care sunt fabricate pentru utilizarea tehnica din materii prime derivate de la bovine taiate in Marea Britanie, sunt etichetate sau identificate pentru a mentiona unitatea de productie si interdictia pentru folosirea in hrana oamenilor si animalelor, in produse cosmetice, medicale sau farmaceutice.
    Art. 6
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza expedierea catre Romania a urmatoarelor produse derivate de la bovine nascute si crescute in Marea Britanie, taiate in Marea Britanie in conformitate cu prevederile stabilite la art. 7, art. 9 - 12 si in anexa nr. 2 sau in anexa nr. 3:
    a) carne proaspata - definita prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32 din 22 ianuarie 2003;
    b) carne tocata si carne preparata - definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 490/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile pentru producerea si comercializarea carnii tocate si a carnii preparate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 187 din 25 martie 2003;
    c) produse din carne - definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 322/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 356 din 26 mai 2003;
    d) hrana destinata carnivorelor domestice.
    (2) Carnea proaspata la care se refera alin. (1) lit. a), daca este obtinuta de la bovine in varsta de peste 9 luni, trebuie sa fie dezosata si toate aderentele incluzand tesuturile nervoase si limfatice evidente trebuie indepartate.
    (3) Transarea, depozitarea si transportul de carne proaspata la care se refera alin. (1) lit. a) trebuie sa fie efectuate in conformitate cu conditiile stabilite in art. 7, art. 9 - 12 si in anexa nr. 2 sau in anexa nr. 3. Carnea proaspata poate fi folosita pentru fabricarea produselor la care se refera alin. (1) lit. b), c) si d) in conformitate cu conditiile stabilite in prezentul articol, in art. 7, art. 9 - 12 si in anexa nr. 2 sau in anexa nr. 3.
    (4) Bovinele la care se face referire la alin. (1) trebuie sa fie sacrificate in partide separate de bovinele care nu indeplinesc cerintele anexei nr. 2 sau corespunzator anexei nr. 3. Trebuie efectuate trierea si separarea animalelor vii inaintea sacrificarii, pentru a se putea garanta ca numai animalele triate anterior intra pe linia de taiere in partida de taiere stabilita. Inaintea inceperii sacrificarii in partida separata a animalelor triate, sala de taiere trebuie mai intai sa fie spalata si dezinfectata.
    Art. 7
    (1) Carnea si produsele la care se refera art. 6 alin. (1) trebuie sa fie marcate sau etichetate cu un semn aditional distinct care nu poate fi confundat cu marca de sanatate comunitara.
    (2) Marea Britanie trebuie sa transmita Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Romania modelul marcii aditionale la care se refera alin. (1), inainte ca expedierea carnii si produselor din carne sa inceapa.

    CAP. 3
    Produse provenind de la bovine care nu sunt sacrificate in Marea Britanie

    Art. 8
    Marea Britanie trebuie sa garanteze ca sunt respectate prevederile art. 9 - 12 atunci cand urmatoarele produse provenind de la bovine, care nu sunt sacrificate in Marea Britanie, sunt expediate din teritoriul lor catre Romania:
    a) carne proaspata - definita in Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002;
    b) carne tocata si carne preparata - definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 490/2002;
    c) produse din carne si alte produse de origine animala - definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 322/2003;
    d) hrana destinata carnivorelor domestice;
    e) gelatina si fosfat dicalcic, seu, produse din seu si alte produse derivate din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, aminoacizi, peptide si colagen, care sunt destinate intrarii in lantul alimentar animal sau in hrana omului sau care sunt destinate pentru utilizarea in produse cosmetice, medicinale ori in produse farmaceutice.
    Art. 9
    (1) Produsele prevazute la art. 8 trebuie sa provina din si, in mod corespunzator, sa treaca prin unitati din Marea Britanie:
    a) care au fost aprobate de autoritatea competenta;
    b) care sunt sub supraveghere veterinara oficiala sau, in cazul produselor derivate din seu prin saponificare, transesterificare ori hidroliza, sub supravegherea autoritatii competente;
    c) care au pus in aplicare un sistem de trasabilitate a materiei prime, care garanteaza originea produsului pe intreg lantul de productie;
    d) care au pus in aplicare un sistem de inregistrare a cantitatilor de produse care intra si care parasesc unitatea pentru a permite controale incrucisate ale transporturilor care intra si parasesc unitatea;
    e) in care produsele sunt descarcate, procesate, depozitate, manipulate, incarcate si transportate separat din sau in timpi diferiti de produsele care nu indeplinesc conditiile prevazute in prezentul articol, precum si in art. 10 - 12.
    (2) Marea Britanie trebuie sa inainteze Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Romania lista unitatilor care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) si identificarea fiecarei unitati, mentionand activitatea pentru care a fost aprobata, cu instiintarea imediata a Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Romania despre orice modificare a acestei liste.
    Art. 10
    (1) Produsele mentionate la art. 8 lit. a) - d) trebuie sa vina din si, in mod corespunzator, sa fi trecut prin unitati din Marea Britanie, in care:
    a) toate manoperele de descarcare, procesare, depozitare sau alte manipulari si incarcarea produselor se desfasoara sub supraveghere oficiala;
    b) (i) produsele neimpachetate (neambalate) sunt depozitate in depozite frigorifice, in spatii care nu sunt utilizate in acelasi timp pentru depozitarea produselor provenite de la bovine care nu indeplinesc conditiile prevazute in prezentul articol si la art. 6, 9, 11 si 12 si care sunt tinute sub sigiliu de catre autoritatea competenta cand aceasta nu este prezenta;
    (ii) produsele ambalate sunt depozitate in depozite frigorifice, astfel incat sa se realizeze o clara si efectiva separare de produsele provenite de la bovine care nu indeplinesc conditiile prevazute in prezentul articol, precum si in art. 6, 9, 11 si 12;
    c) produsele, cu exceptia produselor mentionate la art. 8 lit. d), sunt marcate sau etichetate cu o marca distincta, suplimentara, care nu poate fi confundata cu marca de sanatate comunitara.
    (2) Produsele mentionate la alin. (1) trebuie transportate cu mijloace de transport care sunt sigilate de catre autoritatea competenta. Atunci cand produsele sunt expediate catre Romania, acestea trebuie sa fie insotite de un certificat de sanatate eliberat de un medic veterinar oficial, care: atesta ca sunt indeplinite conditiile mentionate in prezentul articol, precum si la art. 9, 11 si 12, asigura identificarea tuturor unitatilor in care ele au fost obtinute, procesate, manipulate sau depozitate si identifica toate etichetele si numerele relevante, in vederea stabilirii trasabilitatii fiecarei unitati de produs.
    (3) Carnea trebuie sa fie insotita de certificatul de sanatate eliberat conform modelului stabilit de autoritatea veterinara centrala a Romaniei, prevazut la anexa nr. 4 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, si care sa mentioneze toate datele privind identificarea carnii, etichetele si numerele relevante, in scopul asigurarii trasabilitatii fiecarei unitati de produs expediat.
    (4) Certificatul de sanatate trebuie sa prezinte in plus urmatoarea mentiune:
    "Produs in conformitate cu Decizia 98/256/EC".
    (5) In cazul produselor expediate catre Romania, acestea trebuie sa fie insotite de certificat de sanatate eliberat de un medic veterinar oficial, care sa ateste ca sunt indeplinite conditiile prevazute in Decizia 98/256/EC.
    (6) Marea Britanie trebuie sa informeze autoritatea veterinara centrala din Romania despre destinatia fiecarui transport prin sistemul Animo.
    Art. 11
    Fara a se aduce atingere prevederilor art. 7 alin. (2), in cazul in care produsele mentionate la art. 8 lit. a) provin din si, in mod corespunzator, au trecut prin unitati in Marea Britanie, marca de sanatate comunitara nu trebuie sa fie indepartata, cu exceptia situatiei in care este inevitabil in procesul de transare.
    Art. 12
    Produsele la care se face referire in art. 8 lit. e), care sunt expediate catre Romania, trebuie etichetate in vederea identificarii unitatii de productie si trebuie sa se precizeze faptul ca acestea au fost fabricate in conformitate cu prevederile prezentei norme veterinare si ca sunt corespunzatoare pentru folosirea in consum uman, pentru hrana animalelor si pentru folosirea in produse cosmetice, medicinale sau farmaceutice.
    Art. 13
    Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezenta norma veterinara.

    ANEXA 1
    la norma veterinara

    CAP. 1

    1. Urmatoarele produse pot fi importate din Marea Britanie in conformitate cu prevederile art. 4 - 7 din norma veterinara:
    a) aminoacizi si peptide produse din piei prelucrate si piei neprelucrate, printr-un proces care implica expunerea materialului la un pH de 1 - 2, urmat de un pH > 11, urmat de un tratament cald la temperatura de 140 grade C pentru 30 de minute la presiunea de 3 bar;
    b) seu si produse din seu provenind din materie prima de la animale apte pentru consum uman, care au fost supuse unuia dintre procesele descrise la cap. II;
    c) produse derivate din seu in urma unui proces descris la cap. III.
    2. Produsele la care se face referire la pct. 1 trebuie sa fie supuse filtrarii dupa producere.
    3. Animalele din specia bovine, care prezinta semne clinice de encefalopatie spongiforma bovina - ESB, si animalele in varsta de peste 30 de luni nu pot fi utilizate ca sursa de materii prime pentru fabricarea produselor mentionate la pct. 1.
    4. Pentru fabricarea produselor mentionate la pct. 1 nu pot fi utilizate: craniul, coloana vertebrala, creierul, maduva spinarii, ochii, amigdalele, timusul, intestinele sau splina.

    CAP. 2

    A. Standarde de productie pentru seul procesat in Marea Britanie din materii prime provenite de la animale din specia bovina taiate in Marea Britanie
    1. Seul poate fi produs numai in sistemele descrise la cap. II, IIIA si C si IV din anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 496/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de risc, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii minime:
    a) Pentru cap. IIA (serie/atmosferic/grasime naturala):
    - dimensiunea maxima a particulei 150 mm
    - temperatura  > 100 grade C  > 110 grade C  > 120 grade C
    - durata       125 min.       120 min.       50 min.
    b) Pentru cap. IIB (serie/presiune/grasime):
    - dimensiunea maxima a particulei 50 mm
    - temperatura  > 100 grade C  > 133 grade C
    - durata       25 min.        20 min.
    - presiunea absoluta          3 bar
    c) Pentru cap. IIC (continuu/atmosferic/grasime naturala):
    - dimensiunea maxima a particulei 30 mm
    - temperatura  > 100 grade C  > 110 grade C  > 120 grade C
    - durata       95 min.        55 min.        13 min.
    d) Pentru cap. IIIA si C (continuu/atmosferic/grasime adaugata si continuu/presiune/grasime adaugata):
    - dimensiunea maxima a particulei 30 mm
    - temperatura  > 100 grade C  > 110 grade C  > 120 grade C  > 130 grade C
    - durata       16 min.        13 min.        8 min.         3 min.
    e) Pentru cap. IV (continuu/atmosferic/degresat):
    - dimensiunea maxima a particulei 20 mm
    - temperatura  > 80 grade C  > 100 grade C
    - durata       120 min.      60 min.
    Cerintele de temperatura/durata de mai sus trebuie indeplinite simultan.
    2. Unitatile pot fi autorizate numai daca acestea au demonstrat prin metodele stabilite la sectiunea B ca functioneaza in conformitate cu conditiile prevazute la pct. 1.
    3. Sistemele de serie care indeplinesc parametrii stabiliti la pct. 2 pentru unitatile care opereaza in regim continuu, in conformitate cu cap. IIC, IIIA, IIIC si IV, pot fi, de asemenea, autorizate.

    B. Proceduri privind validarea unitatilor pentru prelucrarea deseurilor de la animale rumegatoare pentru producerea seului in Marea Britanie, utilizandu-se metodele descrise in anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 496/2001
    1. Temperatura - sistem de lot si sistem continuu
    Dispozitivele de monitorizare a temperaturii trebuie sa fie instalate in cadrul echipamentului astfel incat sa se realizeze inregistrarea temperaturii in diferite stadii ale proceselor de fabricatie. Inregistrarile trebuie sa fie pastrate, iar calibrarile sa fie efectuate la intervalele prestabilite.
    2. Presiunea (numai pentru cap. IIB)
    Dispozitivele de monitorizare a presiunii trebuie sa fie instalate in cadrul echipamentului astfel incat sa se realizeze inregistrarea presiunii in diferite stadii ale proceselor de fabricatie. Inregistrarile trebuie sa fie pastrate, iar calibrarile sa fie efectuate la intervalele prestabilite.
    3. Dimensiunea particulei - toate sistemele.

    CAP. 3
    Alimente pentru consum uman, furaje pentru animale, produse farmaceutice sau medicinale, materii prime sau produse intermediare

    Produsele derivate din seu pot fi utilizate daca acestea sunt obtinute printr-o metoda corespunzatoare, validata si certificata in acest scop, cum ar fi:
    1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de nu mai putin de 200 grade C pentru nu mai putin de 20 min., sub presiune (glicerol, acizi grasi si producerea de esteri ai acizilor grasi); sau
    2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol si producerea de sapun):
    (i) intr-un proces de lot: la o temperatura de nu mai putin de 95 grade C pentru nu mai putin de 3 ore; sau
    (ii) intr-un proces continuu: la o temperatura de nu mai putin de 140 grade C, o presiune de 2 bar pentru nu mai putin de 8 min. sau echivalent.

    Produse cosmetice, materii prime sau produse intermediare
    Produsele derivate din seu pot fi utilizate numai daca au fost obtinute prin urmatoarele metode certificate in acest scop de catre producator:
    1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de cel putin 200 grade C, o presiune de 40 bar pentru 20 min. (glicerol, acizi grasi si esteri); sau
    2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol si sapun):
    (i) intr-un proces de lot: la o temperatura de 95 grade C pentru 3 ore; sau
    (ii) intr-un proces continuu: la o temperatura de 140 grade C, o presiune de 2 bar pentru 8 min. sau echivalent.

    ANEXA 2
    la norma veterinara

                                   PLANUL
                efectivelor certificate pentru export (ECHS)

    Carnea proaspata si produsele prevazute la art. 6 alin. (1) lit. b), c si d) din norma veterinara, provenite din carnea obtinuta de la bovinele taiate in Irlanda de Nord, pot fi expediate din Regatul Unit in conformitate cu prevederile art. 6 din norma veterinara atunci cand au fost obtinute de la efectivele de animale certificate pentru export (ECHS) si care provin din efectivele de animale certificate pentru export (ECHS). Daca a fost obtinuta de la animale in varsta de peste 9 luni, carnea proaspata trebuie sa fie dezosata, iar toate tesuturile aderente incluzand tesuturi limfatice si nervoase evidente trebuie sa fie indepartate.

    A. Efective de animale eligibile ECHS
    1. Un efectiv de animale reprezinta un grup de animale formand o unitate separata si distincta, respectiv un grup de animale care a fost exploatat, cazat si tinut separat de orice alt grup de animale si care a fost identificat cu un cod unic efectiv si numere unice de identificare a animalelor.
    2. Un efectiv este eligibil ECHS atunci cand pentru cel putin 8 ani in acel efectiv nu a fost confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina - ESB si nici un caz suspect pentru care diagnosticul encefalopatiei spongiforme bovine - ESB nu a fost exclus la oricare animal care a ramas in efectiv sau a fost miscat in cadrul efectivului ori in afara acestuia.
    3. Un efectiv care a fost constituit de mai putin de 8 ani poate fi considerat eligibil ECHS dupa o investigare epidemiologica realizata de catre autoritatea veterinara competenta, cu conditia ca:
    a) toate animalele sa se fi nascut sau sa fi fost mutate in efectivul nou-constituit, care indeplineste conditiile prevazute la pct. B.1 lit. a), c), d) si e); si
    b) efectivul sa indeplineasca cerintele stabilite la pct. 2 pe toata durata existentei sale.
    4. Daca un efectiv este nou-constituit intr-o exploatatie in care in trecut s-a confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina - ESB la oricare animal care a fost cazat sau a fost miscat prin ori dintr-un efectiv al acelei exploatatii, efectivul nou-constituit poate fi eligibil ECHS numai dupa o investigatie epidemiologica realizata de catre autoritatea veterinara competenta, tinandu-se cont de respectarea tuturor conditiilor prevazute mai jos:
    a) toate animalele efectivului anterior afectat stabilite in aceeasi exploatatie au fost eliminate sau ucise;
    b) toate furajele au fost eliminate sau distruse, iar containerele de depozitare a furajelor au fost curatate;
    c) toate adaposturile au fost depopulate si curatate inainte ca noi animale sa fie admise;
    d) toate conditiile stabilite la pct. 3 au fost indeplinite.

    B. Animale eligibile ECHS
    1. Un animal din specia bovine este eligibil ECHS daca acesta s-a nascut si a crescut in Irlanda de Nord, iar la taiere indeplineste urmatoarele conditii:
    a) animalul a fost identificat in mod clar in timpul vietii acestuia, avand posibilitatea sa fie urmarita trasabilitatea acestuia pana la locul exploatatiei de origine si a efectivului in care s-a nascut. Toate inregistrarile referitoare la nasterea acestuia, identitatea si miscarile sunt inregistrate intr-un sistem de trasabilitate computerizat oficial;
    b) animalul este in varsta de peste 6 luni, dar mai putin de 30 de luni, varsta stabilita prin referinta la o inregistrare computerizata oficial a datei de nastere a acestuia;
    c) a ramas in efectiv pentru cel putin 6 luni dupa nastere;
    d) in locul de detinere nu s-a semnalat prezenta encefalopatiei spongiforme bovine - ESB si nu a existat suspiciunea prezentei acestei boli;
    e) efectivul de animale in care s-a nascut si toate efectivele prin care a fost miscat sunt eligibile ECHS.
    2. Sistemul de monitorizare computerizata oficial, prevazut la pct. 1 lit. a), va fi acceptat numai atunci cand a fost operational suficient timp pentru a contine toate informatiile in legatura cu viata si cu miscarile animalelor, necesare pentru verificarea conformitatii cu cerintele prezentei norme veterinare, si va fi acceptat numai pentru stabilirea datei nasterii animalelor dupa ce sistemul devine operational ulterior. Datele anterioare stocate in computer pentru orice perioada inainte ca sistemul sa fie operational nu vor fi acceptate in acest scop.

    C. Controale
    1. Daca orice animal prezentat pentru taiere sau orice circumstante la taierea acestuia nu indeplinesc toate cerintele prezentei norme veterinare, animalul trebuie sa fie respins de la taiere in mod automat. Daca informatiile devin disponibile dupa taiere, autoritatea competenta trebuie imediat sa inceteze eliberarea certificatelor si sa anuleze certificatele emise. Daca expedierea a avut deja loc, autoritatea competenta trebuie sa notifice autoritatii competente a locului de destinatie. Autoritatea competenta a locului de destinatie trebuie sa ia masurile corespunzatoare.
    2. Taierea animalelor eligibile ECHS trebuie sa aiba loc in abatoare in care functioneaza un sistem de taiere in partide separate, in conformitate cu cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara.
    3. Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca prin procedurile utilizate in unitatile de taiere se indeparteaza urmatorii ganglioni limfatici: popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac lateral si medial, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal, prescapular, cervical profund caudal si auxiliar.
    4. Identificarea carnii trebuie sa asigure trasabilitatea de la ferma de origine pentru animale eligibile ECHS sau, dupa transare, de la animalele transate din acelasi lot, prin mijloacele sistemului oficial de trasabilitate computerizat, pana la taiere. Dupa taiere etichetele trebuie sa fie in masura sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete si a produselor mentionate la art. 6 alin. (1) lit. b) si c) din norma veterinara pana la efectivul de origine, pentru fiecare transport expediat sau returnat. Trasabilitatea hranei pentru carnivorele domestice trebuie sa fie asigurata cu ajutorul documentelor de insotire si a altor inregistrari.
    5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile ECHS trebuie sa aiba numere individuale corelate cu numarul crotaliei.
    6. Pentru exportul in Romania din Marea Britanie trebuie aplicate protocoale detaliate in vigoare, care sa acopere:
    a) trasabilitatea si controalele inaintea taierii;
    b) controalele in timpul taierii;
    c) controalele in timpul prelucrarii hranei pentru carnivore domestice;
    d) toate cerintele de certificare si etichetare dupa taiere la punctul de expeditie.
    7. Autoritatea competenta trebuie sa stabileasca un sistem pentru inregistrarea controalelor corespunzatoare, astfel incat sa poata fi demonstrata conformitatea acestora.

    D. Unitatea
    1. Pentru a fi aprobata, unitatea trebuie, in plus fata de celelalte cerinte ale prezentei norme veterinare, sa instituie si sa implementeze un sistem prin care carnea eligibila ECHS si/sau produsele eligibile ECHS sa poata fi identificabile si sa poata fi asigurata trasabilitatea carnii de la efectivele de origine sau dupa taiere la animalele transate in acelasi lot. Sistemul trebuie sa faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau a produselor in toate stadiile, iar inregistrarile trebuie sa fie pastrate pentru cel putin 2 ani. Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie sa fie furnizate, in scris, de catre conducerea unitatii catre autoritatea competenta.
    2. Autoritatea competenta trebuie sa evalueze, sa aprobe si sa monitorizeze sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea si prelucrarea in partide separate total si trasabilitatea in ambele sensuri.

    ANEXA 3
    la norma veterinara

    A. Scheme de import bazate pe date - DBES
    1. Carnea proaspata si produsele derivate prevazute la art. 6 alin. (1) lit. b), c) si d) din norma veterinara, provenite de la bovine taiate in Marea Britanie, pot fi exportate din Marea Britanie cu aplicarea prevederilor art. 6 din norma veterinara, cand au fost obtinute de la animale eligibile DBES nascute dupa 1 august 1996. Daca a fost obtinuta de la animale in varsta de peste 9 luni, carnea proaspata va fi dezosata si toate tesuturile aderente incluzand tesuturile nervoase si limfatice evidente vor fi indepartate.
    2. Inainte de expediere in conformitate cu prevederile pct. 1, Marea Britanie trebuie sa aiba implementat efectiv un program pentru uciderea si incinerarea tuturor viteilor nascuti dupa 1 august 1996, care provin din loturi in care a fost confirmata encefalopatia spongiforma bovina - ESB inainte de 25 noiembrie 1998, si trebuie sa fi ucis sau incinerat toate bovinele vii care au fost identificate in cadrul acestui program. Daca aceasta confirmare a avut loc dupa 25 noiembrie 1998, viteii nascuti dupa 1 august 1996 din loturi in care a fost confirmata encefalopatia spongiforma bovina - ESB trebuie sa fie identificati, taiati si incinerati imediat.

    B. Animale eligibile DBES
    Un animal din specia bovina este eligibil DBES daca s-a nascut si a crescut in Marea Britanie si daca in momentul taierii sunt indeplinite urmatoarele conditii:
    a) animalul a fost clar identificat pe parcursul vietii lui, asigurandu-se trasabilitatea pana la ferma de origine; numarul unic de inregistrare, data nasterii si ferma in care s-a nascut, precum si toate miscarile dupa nastere sunt inregistrate fie in pasaportul oficial al animalului sau intr-un sistem oficial computerizat de identificare si trasabilitate; identitatea locului este cunoscuta;
    b) animalul are varsta de peste 6 luni, dar mai putin de 30 de luni, determinata prin referirea la o inregistrare oficiala computerizata a datei de nastere si, in cazul animalelor din Marea Britanie, la pasaportul animalului;
    c) autoritatea competenta a obtinut si a verificat evidentele oficiale referitoare la locul in care animalul a trait pentru cel putin 6 luni dupa nastere;
    d) in locul din care provine animalul nu a evoluat encefalopatia spongiforma bovina - ESB si nu exista suspiciune de aceasta boala.

    C. Controale
    1. Daca orice animal prezentat pentru taiere sau orice circumstante la taierea acestuia nu indeplinesc toate cerintele prezentei norme veterinare, animalul trebuie sa fie respins de la taiere in mod automat. Daca informatiile devin disponibile dupa taiere, autoritatea competenta trebuie imediat sa inceteze eliberarea certificatelor si sa anuleze certificatele emise. Daca expedierea a avut deja loc, autoritatea competenta trebuie sa notifice autoritatii competente a locului de destinatie. Autoritatea competenta a locului de destinatie trebuie sa ia masurile corespunzatoare.
    2. Taierea animalelor eligibile DBES trebuie sa aiba loc in abatoare in care functioneaza un sistem de taiere in partide separate, in conformitate cu cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara. Taierea animalelor eligibile DBES in Irlanda de Nord, care provin din Marea Britanie sau viceversa, este autorizata numai daca este garantat accesul la toate datele relevante.
    3. Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca prin procedurile utilizate in unitatile de transare au fost indepartati urmatorii ganglioni limfatici: popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac lateral si median, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal, prescapular, cervical profund caudal si axilar.
    4. Identificarea carnii trebuie sa asigure trasabilitatea de la ferma de origine pentru animale eligibile DBES sau, dupa transare, de la animalele transate din acelasi lot, prin mijloacele sistemului de trasabilitate computerizat oficial, pana la taiere. Dupa taiere etichetele trebuie sa fie in masura sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete si a produselor mentionate la art. 6 alin. (1) lit. b) si c) din norma veterinara pana la efectivul de origine pentru fiecare transport expediat sau returnat. Trasabilitatea hranei pentru carnivorele domestice trebuie sa fie asigurata cu ajutorul documentelor de insotire si a altor inregistrari.
    5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile DBES trebuie sa aiba numere individuale corelate cu numarul crotaliei.
    6. Pentru exportul in Romania din Marea Britanie trebuie aplicate protocoale detaliate in vigoare, care sa acopere:
    a) trasabilitatea si controalele inaintea taierii;
    b) controalele in timpul taierii;
    c) controalele in timpul prelucrarii hranei pentru carnivore domestice;
    d) toate cerintele de certificare si etichetare dupa taiere la punctul de expeditie.
    7. Autoritatea competenta trebuie sa stabileasca un sistem pentru inregistrarea controalelor corespunzatoare, astfel incat sa poata fi demonstrata conformitatea acestora.

    D. Unitatea
    1. Pentru a fi aprobata, unitatea trebuie, in plus fata de celelalte cerinte ale prezentei norme veterinare, sa instituie si sa implementeze un sistem prin care carnea eligibila DBES si/sau produsele eligibile DBES sa fie identificabile si sa poata fi asigurata trasabilitatea carnii de la efectivele de origine sau dupa taiere la animalele transate in acelasi lot. Sistemul trebuie sa faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau produselor in toate stadiile, iar inregistrarile trebuie sa fie pastrate pentru cel putin 2 ani. Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie sa fie furnizate, in scris, de catre conducerea unitatii autoritatii.
    2. Autoritatea competenta trebuie sa evalueze, sa aprobe si sa monitorizeze sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea si prelucrarea in partide separate total si trasabilitatea in ambele sensuri.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 145/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 145 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 145/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu