Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 122 din 24 martie 2005

privind inlocuirea anexei la Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 337/2001 pentru aprobarea Normelor privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina

ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 324 din 18 aprilie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 11 alin. (1) si (3) din Hotararea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul economiei si comertului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Anexa la Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 337/2001 pentru aprobarea Normelor privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei de terminale si la statiile de benzina, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 10 din 10 ianuarie 2002, se inlocuieste cu anexa la prezentul ordin.
    Art. 2
    Organismele de inspectie tehnica recunoscute si desemnate inainte de data intrarii in vigoare a prezentului ordin au obligatia ca, pana la data de 31 mai 2005, sa solicite Ministerului Economiei si Comertului, prin Directia generala politica industriala, reinnoirea recunoasterii ca organism de inspectie tehnica, in conditiile prevazute de prezentul ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  Ministrul economiei si comertului,
                          Codrut Ioan Seres

    ANEXA 1

                               NORME
privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina

    1. Normele privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina, denumite in continuare norme, se refera la urmatoarele activitati de avizare tehnica a proiectelor si inspectie tehnica in exploatare la care se supun instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate pentru executarea operatiunilor de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili:
    1.1. avizarea tehnica a proiectului si inspectia tehnica in exploatare pentru instalatiile de depozitare a benzinei la terminale;
    1.2. avizarea tehnica a proiectului si inspectia tehnica in exploatare pentru instalatiile de incarcare si descarcare a benzinei in si din containere mobile la terminale, inclusiv pentru echipamentele de incarcare pe la partea inferioara a cisternelor auto, colectarea vaporilor si protectia de supraincarcare a cisternelor auto;
    1.3. avizarea tehnica a proiectului si inspectia tehnica in exploatare pentru instalatiile de incarcare si depozitare la statiile de distributie a benzinei si la terminalele la care se realizeaza stocarea intermediara a vaporilor.
    2. Inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina are ca scop verificarea respectarii cerintelor tehnice pentru proiectarea si exploatarea acestor instalatii, echipamente si dispozitive, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 568/2001.
    3. Activitatile de inspectie tehnica mentionate la pct. 1 se realizeaza de catre organisme de inspectie tehnica de terta parte, recunoscute si desemnate in acest scop de catre Ministerul Economiei si Comertului, prin Directia generala politica industriala.
    Organismele de inspectie tehnica trebuie sa indeplineasca criteriile de independenta conform normelor in vigoare. Aceste criterii sunt prevazute in anexa A la standardul de referinta SR EN 45004:1997 - Criterii generale pentru functionarea diferitelor tipuri de organisme care efectueaza inspectia.
    4. Recunoasterea acestor organisme de inspectie tehnica se face in urma unui proces de evaluare, bazat pe conditiile minime prevazute in anexa nr. 1.
    5. Metodologia de evaluare a organismelor de inspectie tehnica mentionate la pct. 3 este prevazuta in anexa nr. 2.
    6. Activitatile de inspectie tehnica la care sunt supuse instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate pentru executarea operatiunilor de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili, se efectueaza pe baza conditiilor tehnice de admisibilitate a solutiilor stabilite la proiectare si, respectiv, a conditiilor tehnice de admisibilitate pentru exploatarea acestor categorii de instalatii, echipamente si dispozitive, precum si a procedurilor de lucru specifice, elaborate de organismele de inspectie tehnica si avizate de Ministerul Economiei si Comertului, prin Directia generala politica industriala.
    7. Perioada de timp la care instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate pentru executarea operatiunilor de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina vor fi supuse procedurilor de inspectie tehnica in exploatare, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili, este de 2 ani.
    8. Titularii de activitati care efectueaza operatii de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina trebuie sa detina, pentru instalatiile, echipamentele si dispozitivele noi sau modernizate, utilizate in astfel de operatii, un aviz tehnic pentru proiect (Aviz tehnic COV), emis de organismul de inspectie tehnica.
    9. Titularii de activitati care efectueaza operatii de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina trebuie sa detina, pentru instalatiile, echipamentele si dispozitivele aflate in functiune, utilizate in astfel de operatii, certificat de inspectie tehnica in exploatare (Certificat de inspectie tehnica COV), emis de organismul de inspectie tehnica.
    10. Procedurile pentru activitatea de avizare tehnica a proiectului pentru instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate in operatiunile de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili, se elaboreaza cu respectarea continutului-cadru prevazut in anexa nr. 3.
    11. Procedurile pentru activitatea de inspectie tehnica in exploatare pentru instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate in operatiunile de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili, se elaboreaza cu respectarea continutului-cadru prevazut in anexa nr. 4.
    12. In cazul in care organismele de inspectie tehnica, recunoscute si desemnate de Ministerul Economiei si Comertului, constata, dupa efectuarea activitatilor de avizare tehnica a proiectelor sau a inspectiei tehnice in exploatare, conformitatea cu legislatia privind limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de distributie, emite titularului activitatii Avizul tehnic COV, respectiv Certificatul de inspectie tehnica COV.
    13. In cazul instalatiilor care au obtinut perioada de tranzitie pentru conformarea cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 568/2001 sau au obligatia de a se conforma cu aceste prevederi pana la 1 ianuarie 2007, Certificatul de inspectie tehnica COV se emite avand anexat un program tehnic in vederea conformarii cu cerintele hotararii mentionate. Programul tehnic include lucrarile ce urmeaza a fi executate si termenele de realizare a acestora.
    14. Redactarea Avizului tehnic COV si, respectiv, a Certificatului de inspectie tehnica COV se realizeaza cu respectarea cerintelor privind continutul acestor documente, prevazute in anexa nr. 5.
    15. Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 1
    la norme

                           CONDITII MINIME
    in vederea recunoasterii organismelor de inspectie tehnica

    In vederea recunoasterii, organismele de inspectie tehnica trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
    1. sa dispuna de personal, mijloace si echipamente adecvate;
    2. personalul acestora sa aiba competenta tehnica, experienta in domeniu si integritate profesionala;
    3. sa asigure independenta in realizarea inspectiilor, redactarea si eliberarea avizelor tehnice de proiect si/sau a certificatelor tehnice de inspectie in exploatare;
    4. pastrarea de catre personal a confidentialitatii datelor si informatiilor;
    5. existenta unei asigurari de raspundere civila.

    ANEXA 2
    la norme

                             METODOLOGIA
de evaluare a organismelor de inspectie tehnica in vederea recunoasterii si desemnarii acestora pentru a efectua inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina

    1. Documentele necesare pentru evaluarea in vederea recunoasterii si desemnarii organismelor de inspectie tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina sunt:
    1.1. cerere pentru evaluare in vederea recunoasterii ca organism de inspectie tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina. La formularea cererii se va avea in vedere modelul din anexa nr. 2A la prezenta metodologie;
    1.2. scurta prezentare a activitatii organismului, din care sa rezulte experienta acestuia in activitatea/activitatile pentru care se solicita evaluarea;
    1.3. copie de pe documentele de infiintare a organismului (certificat de inregistrare la registrul comertului si statut);
    1.4. declaratie prin care organismul atesta ca si-a insusit prevederile Hotararii Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina;
    1.5. lista cu personalul angajat, competenta si experienta profesionala a acestuia;
    1.6. declaratie prin care organismul se angajeaza sa pastreze confidentialitatea si secretul profesional in activitatile de inspectie tehnica (avizare tehnica a proiectului si inspectie tehnica in exploatare) desfasurate;
    1.7. copie de pe asigurarea de raspundere civila, incheiata cu o firma de asigurari;
    1.8. procedura de subcontractare a unor activitati - contract-cadru, dupa caz;
    1.9. procedurile de lucru pentru activitatile de inspectie tehnica si conditiile tehnice de admisibilitate a solutiilor stabilite la proiectare si, respectiv, conditiile tehnice de admisibilitate pentru exploatarea categoriilor de instalatii, echipamente si dispozitive utilizate pentru executarea operatiunilor de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina.

    2. Recunoasterea si desemnarea
    2.1. Cererea de evaluare si documentele insotitoare se depun la secretariatul Directiei generale politica industriala din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
    2.2. In termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii de evaluare, Ministerul Economiei si Comertului, prin Directia generala politica industriala, realizeaza evaluarea in vederea recunoasterii.
    2.3. In vederea luarii deciziei privind recunoasterea, se poate realiza si o evaluare a solicitantului la sediul acestuia.
    2.4. In situatia in care solicitantul evaluarii intruneste conditiile prevazute in prezenta metodologie, Ministerul Economiei si Comertului, prin Directia generala politica industriala, elibereaza un certificat de recunoastere, prin care organismul care a solicitat evaluarea este recunoscut ca avand competenta tehnica si capabilitatea sa realizeze avizarea tehnica a proiectelor si/sau inspectia tehnica in exploatare la care sunt supuse instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina.
    2.5. In situatia in care solicitantul evaluarii nu intruneste conditiile prevazute in prezenta metodologie, Ministerul Economiei si Comertului, prin Directia generala politica industriala, face cunoscut solicitantului respingerea motivata a cererii.
    2.6. Modelul certificatului de recunoastere este prezentat in anexa nr. 2B la prezenta metodologie.
    2.7. Organismele de inspectie tehnica recunoscute se inscriu in Registrul de evidenta a organismelor de inspectie tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina, gestionat de catre Directia generala politica industriala. Numarul de identificare al organismului de inspectie tehnica este numarul cu care acesta este inscris in registrul de evidenta. Un organism de inspectie tehnica primeste un singur numar de identificare, indiferent de numarul solicitarilor referitoare la extinderea domeniului de inspectie tehnica.
    2.8. Organismele se considera desemnate si actioneaza conform prevederilor din reglementarile specifice, de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului ministrului economiei si comertului care aproba lista organismelor recunoscute.
    2.9. Lista organismelor de inspectie tehnica recunoscute se actualizeaza ori de cate ori este necesar.
    2.10. Perioada de valabilitate a certificatului de recunoastere este de 5 ani. Solicitarea privind reinnoirea recunoasterii ca organism de inspectie tehnica va fi insotita si de un raport de activitate asupra activitatii desfasurate in perioada celor 5 ani.
    2.11. In perioada de valabilitate a certificatului de recunoastere, Ministerul Economiei si Comertului, prin Directia generala politica industriala, supravegheaza respectarea conditiilor pentru care a fost emis certificatul de recunoastere, iar in situatia in care se constata ca nu mai sunt indeplinite toate conditiile in care acesta a recunoscut si desemnat organismul de inspectie tehnica, se vor lua masuri pentru retragerea recunoasterii acestuia.
    2.12. Tarifele orare percepute de catre organismele de inspectie tehnica recunoscute si desemnate trebuie sa asigure accesibilitatea agentilor economici la avizarea tehnica a proiectelor si inspectia tehnica in exploatare.

    3. Obligatiile organismelor de inspectie tehnica recunoscute si desemnate, in relatia cu Ministerul Economiei si Comertului:
    3.1. sa informeze cu privire la orice modificare aparuta in documentele ce au stat la baza evaluarii in vederea recunoasterii si desemnarii ca organism de inspectie tehnica;
    3.2. sa informeze, ori de cate ori este necesar, cu privire la cazurile de neconformare a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor supuse inspectiei tehnice (avizare tehnica a proiectului si/sau inspectie tehnica in exploatare), avandu-se in vedere termenele de conformare prevazute in legislatia specifica in vigoare;
    3.3. sa prezinte, la cerere, copii de pe avizele tehnice COV si certificatele de inspectie tehnica COV emise;
    3.4. sa transmita Directiei generale politica industriala rapoarte semestriale asupra activitatii desfasurate. Rapoartele se transmit pana la sfarsitul lunii ce urmeaza incheierii semestrului pentru care se face raportarea;
    3.5. sa se supuna supravegherii, realizata de Ministerul Economiei si Comertului - Directia generala politica industriala, asupra activitatii de inspectie tehnica si sa furnizeze informatiile solicitate in acest sens.

    ANEXA 2A
    la metodologie

    MODEL

    Organismul
    ...............

                        Catre:
                        Ministerul Economiei si Comertului
                        Directia generala politica industriala

                              CERERE DE EVALUARE

    Organismul ......................................................, cu sediul
                             (denumirea completa)
in ........................., tel./fax ..............., si avand Certificatul de inregistrare la registrul comertului nr. ..................., reprezentat prin
director/presedinte .........................................................,
                                  (numele si prenumele)
solicita, potrivit prevederilor Ordinului ministrului industriei si resurselor nr. 337/2001 pentru aprobarea Normelor privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina, sa fie recunoscut si desemnat de catre Ministerul Economiei si Comertului pentru a efectua inspectia tehnica
..............................................................................
..............................................................................
    (Se va/vor mentiona tipul/tipurile de activitate pentru care se solicita recunoasterea si desemnarea conform pct. 1 din Normele privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina.)

    Anexam la prezenta cerere urmatoarele documente: .........................
..............................................................................

                            Director/Presedinte
                        ...........................
                        (Conducatorul organismului)
                                (semnatura)

    ANEXA 2B
    la metodologie

    MODEL

    MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
    Directia Generala Politica Industriala

                 CERTIFICAT DE RECUNOASTERE Nr. ...........

    In baza prevederilor Ordinului ministrului industriei si resurselor nr. 337/2001 pentru aprobarea Normelor privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina, ca urmare a cererii de evaluare, inregistrata cu nr. ...................., se recunoaste organismul
de inspectie tehnica ..............................................., cu sediul
                                  (denumirea completa)
in ................................................... si avand Certificatul de
inregistrare la registrul comertului nr. ..........................., pentru a efectua inspectia tehnica ....................................................
..............................................................................
    (Se va/vor mentiona tipul/tipurile de activitate pentru care se acorda recunoasterea conform pct. 1 din Normele privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina.)

    Prezentul certificat de recunoastere constituie temeiul desemnarii si opereaza din momentul publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului ministrului economiei si comertului care aproba Lista cuprinzand organismele recunoscute pentru efectuarea inspectiilor tehnice ale instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina.
    Prezentul certificat este valabil pe o perioada de 5 (cinci) ani.

                          Director general
                      ........................
                            (semnatura)

    Data emiterii ......................

    ANEXA 3
    la norme

                          CONTINUTUL-CADRU
pentru elaborarea procedurii de avizare tehnica a proiectului pentru instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate in operatiunile de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili

    A. In cazul proiectelor ce au ca obiect instalatii de depozitare a benzinei la terminale - noi sau modernizate - ori instalatii de incarcare si descarcare a containerelor mobile la terminale (inclusiv cele la care se realizeaza stocarea intermediara a vaporilor) si echipamente de incarcare pe la partea inferioara a cisternelor auto, colectarea vaporilor si protectia de supraincarcare a cisternelor auto - noi sau modernizate -, activitatea de avizare tehnica a proiectului va cuprinde minimum urmatoarele verificari:
    1. tema de proiectare;
    2. proiectul de tehnologie;
    2.1. schema tehnologica si/sau schemele de montaj conducte si automatizare pentru:
    2.1.1. instalatii de depozitare a benzinei la terminal;
    2.1.2. instalatii de incarcare si descarcare a containerelor mobile la terminal;
    2.1.3. instalatii de recuperare a vaporilor si/sau instalatii de incinerare a vaporilor (la terminale unde se realizeaza incarcarea benzinei in nave fluviale);
    2.2. descrierea functionala si tehnologica referitoare la solutiile tehnice prevazute prin proiect pentru prevenirea si limitarea emisiilor de compusi organici volatili; performante/caracteristici;
    2.3. cerinte tehnice specifice instalatiei/echipamentului/dispozitivului, impuse prin Hotararea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina;
    3. proiectul de plan general (incadrarea in zona, vecinatati, distante etc.), intocmit pe baza normativelor in vigoare la data elaborarii proiectului;
    4. documentatia tehnica pentru utilaje, echipamente etc.:
    4.1. specificatii de proiect sau relevee pentru utilaje si echipamente de dotare a utilajelor (pompe, rezervoare, dispozitive de etansare, supape, brate de incarcare, separatoare, decantoare etc.);
    4.2. desene de executie pentru rezervoarele de depozitare cu detalii privind sistemele de etansare la rezervoarele cu capac flotant sau precizarea caracteristicilor tehnice ale acestora;
    4.3. conditiile tehnice de fabricatie, control, incercari, probe;
    5. proiectul de montaj, legaturi conducte:
    5.1. plan de amplasare a componentelor instalatiilor in cadrul terminalului;
    5.2. desene de montaj si legaturi conducte la utilaje, echipamente etc.;
    5.3. desene cu detalii de montaj pentru bratele articulate si dispozitivele de cuplare pentru recuperarea vaporilor;
    5.4. desene de detaliu pentru conductele de legatura pentru colectare vapori, conexiuni etanse, aerisiri etc.;
    6. proiectul de automatizare:
    6.1. specificatii de proiect pentru aparatura de masura, control si automatizare;
    6.2. specificatii de proiect pentru detectoare si avertizoare, daca este cazul;
    7. proiectul de instalatii electrice:
    7.1. plan de zonare;
    7.2. scheme electrice, legare la pamant etc.;
    8. proiectul de constructii-instalatii:
    8.1. plan de fundatii pentru rezervoare;
    8.2. detalii de camine, base de scurgere;
    8.3. retea de apa si de canalizare aferenta.
    B. In cazul proiectelor ce au ca obiect instalatii de incarcare si depozitare a benzinei la statiile de distributie - noi sau modernizate -, activitatea de avizare tehnica a proiectului va cuprinde minimum urmatoarele verificari:
    1. tema de proiectare;
    2. proiectul de tehnologie;
    2.1. schema tehnologica;
    2.2. proiectul de tehnologie, instructiunile de exploatare, inclusiv prezentarea detaliata a solutiilor tehnice prevazute pentru prevenirea si limitarea emisiilor de compusi organici volatili; performante/caracteristici;
    2.3. cerinte tehnice specifice instalatiei/echipamentului/dispozitivului, impuse prin Hotararea Guvernului nr. 568/2001;
    3. Proiectul de plan general (incadrarea in zona vecinatati, distante etc.), cu respectarea normativelor in vigoare;
    4. Documentatia tehnica pentru utilaje, echipamente etc.:
    4.1. specificatii de proiect sau relevee pentru utilaje si echipamentele de dotare a utilajelor (pompe, rezervoare, dispozitive de etansare, supape, brate de incarcare, separatoare, decantoare etc.);
    4.2. conditii tehnice de fabricatie, control, incercari, probe;
    5. Proiectul de montaj, legaturi conducte:
    5.1. plan de amplasare a componentelor statiei de distributie;
    5.2. plan de montaj;
    5.3. desene cu detalii de montaj pentru capace de rezervoare, racorduri etc.;
    5.4. desene cu detalii pentru conducte de aerisire;
    6. proiectul de automatizare:
    6.1. specificatii de proiect pentru aparatura de masura, control si automatizare;
    6.2. specificatii de proiect pentru detectoare si avertizoare, daca este cazul;
    7. proiectul de instalatii electrice:
    7.1. plan de zonare;
    8. proiectul de constructii-instalatii:
    8.1. plan de fundatii pentru rezervoare;
    8.2. detalii de camine, guri de descarcare;
    8.3. detalii de camine, guri de vizitare ale rezervoarelor;
    8.4. reteaua de canalizare pentru apele impurificate chimic; rigole, separator de hidrocarburi.

    ANEXA 4
    la norme

                          CONTINUTUL-CADRU
pentru elaborarea procedurii pentru activitatea de inspectie tehnica in exploatare pentru instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate in operatiunile de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei la terminale si la statiile de benzina, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili

    A. Pentru instalatiile de depozitare a benzinei la terminale, aflate in exploatare, pentru instalatii de incarcare si descarcare a containerelor mobile la terminale (inclusiv cele la care se realizeaza stocarea intermediara a vaporilor), aflate in exploatare, si pentru echipamentele de incarcare pe la partea inferioara a cisternelor auto, colectarea vaporilor si protectia de supraincarcare a cisternelor auto, aflate in exploatare, activitatea de inspectie tehnica in exploatare va cuprinde minimum urmatoarele verificari:
    1. inspectia vizuala privind starea tehnica a instalatiilor si a componentelor aferente (utilaje, echipamente, dispozitive etc.) amplasate in cadrul terminalului;
    2. inventarierea surselor posibile de emisie COV; supape de respiratie la rezervoare, dispozitive de etansare, base de scurgere, neetanseitati - pe reteaua de legaturi conducte aferente, la imbinarile prin flanse, armaturi, pompe de transfer, dispozitive de cuplare la bratele de incarcare, conductele de evacuare din unitatea de recuperare a vaporilor;
    3. verificarea documentatiei tehnice existente pentru:
    3.1. instalatii tehnologice:
    3.1.1. schema tehnologica si/sau schemele de montaj conducte si automatizare pentru:
    3.1.1.1. instalatii de depozitare a benzinei la terminal;
    3.1.1.2. instalatii de incarcare si descarcare a containerelor mobile la terminal;
    3.1.1.3. instalatii de recuperare a vaporilor si/sau instalatii de incinerare a vaporilor (la terminale unde se realizeaza incarcarea benzinei in nave fluviale);
    3.1.2. descrierea functionala si tehnologica referitoare la solutiile tehnice prevazute prin proiect pentru prevenirea si limitarea emisiilor de compusi organici volatili; performante/caracteristici;
    3.1.3. cerinte tehnice specifice instalatiei/echipamentului/dispozitivului, impuse prin Hotararea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina;
    3.2. inspectia tehnica pentru utilaje, echipamente, armaturi, dispozitive de etansare la rezervoare, brate de incarcare, dispozitive de cuplare:
    3.2.1. verificarea cartilor tehnice;
    3.2.2. verificarea proceselor-verbale de incercari, probe si control utilaje-echipamente etc.;
    3.2.3. verificarea declaratiilor de conformitate, avizelor, aprobarilor de model etc., dupa caz;
    3.2.4. verificarea rapoartelor de expertiza;
    3.3. inspectia tehnica pentru montaj, legaturi conducte, instalatii de automatizare;
    3.3.1. verificarea cartilor tehnice;
    3.3.2. verificarea proceselor-verbale de incercari, probe si control utilaje-echipamente etc.;
    3.3.3. verificarea declaratiilor de conformitate, avizelor, aprobarilor de model etc. dupa caz;
    3.3.4. verificarea rapoartelor de expertiza;
    4. verificarea documentelor de evidenta privind datele rezultate din masuratorile de emisii de compusi organici volatili, efectuate de operatorul unitatilor de recuperare vapori, conform legislatiei in vigoare;
    5. stabilirea gradului de conformare cu cerintele tehnice pentru exploatarea instalatiilor de depozitare a benzinei la terminale si pentru exploatarea instalatiilor de incarcare si descarcare a containerelor mobile la terminale (inclusiv a echipamentelor de incarcare pe la partea inferioara a cisternelor auto, colectarea vaporilor si protectia de supraincarcare a acestora);
    6. formularea observatiilor organismului de inspectie (daca este cazul) privind respectarea legislatiei in vigoare referitoare la limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din operatiile de depozitare la terminale, incarcarea si descarcarea containerelor mobile. (Aceste observatii se mentioneaza in Fisa de constatare intocmita de organismul de inspectie tehnica. Modalitatile de rezolvare a acestor observatii fac obiectul Programului tehnic care insoteste, dupa caz, Certificatul de inspectie tehnica COV.)
    B. Pentru instalatiile de incarcare si depozitare a benzinei la statiile de distributie a benzinei, aflate in exploatare, activitatea de inspectie tehnica in exploatare va cuprinde minimum urmatoarele verificari:
    1. inspectia vizuala privind starea tehnica a instalatiilor si a componentelor aferente (utilaje, echipamente, dispozitive etc.), amplasate in cadrul statiei de distributie a benzinei;
    2. inventarierea surselor posibile de emisie de compusi organici volatili COV;
    3. inspectia instalatiei tehnologice:
    3.1. schema tehnologica;
    3.2. instructiuni de operare pentru exploatarea sistemelor prevazute pentru prevenirea si limitarea emisiilor de compusi organici volatili;
    3.3. cerinte tehnice specifice instalatiei/echipamentului/dispozitivului, impuse prin Hotararea Guvernului nr. 568/2001;
    4. inspectia tehnica pentru utilaje, echipamente, armaturi;
    4.1. verificarea cartilor tehnice;
    4.2. verificarea proceselor-verbale de incercari, probe si control utilaje-echipamente etc.;
    4.3. verificarea declaratiilor de conformitate, avizelor, aprobarilor de model etc., dupa caz;
    4.4. verificarea rapoartelor de expertiza;
    5. inspectia tehnica pentru montaj, legaturi conducte, instalatii de automatizare;
    5.1. verificarea cartilor tehnice;
    5.2. verificarea proceselor-verbale de incercari, probe si control utilaje-echipamente etc.;
    5.3. verificarea declaratiilor de conformitate, avizelor, aprobarilor de model etc., dupa caz;
    5.4. verificarea rapoartelor de expertiza;
    6. stabilirea gradului de conformare cu cerintele tehnice pentru exploatarea instalatiilor de incarcare si depozitare a benzinei la statiile de distributie a acesteia;
    7. formularea observatiilor organismului de inspectie (daca este cazul) pentru respectarea legislatiei in vigoare referitoare la limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din operatiile de incarcare si depozitare a benzinei la statiile de distributie a acesteia. (Aceste observatii se mentioneaza in Fisa de constatare intocmita de organismul de inspectie tehnica. Modalitatile de rezolvare a acestor observatii fac obiectul Programului tehnic care insoteste, dupa caz, Certificatul de inspectie tehnica COV.)

    ANEXA 5
    la norme

                          CONTINUTUL-CADRU
pentru Avizul tehnic COV si Certificatul de inspectie tehnica COV pentru instalatiile, echipamentele si dispozitivele utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina, emise de catre organismele de inspectie recunoscute si desemnate

    A. Avizul tehnic COV trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii:
    1. denumirea organismului de inspectie;
    2. datele de identificare a organismului de inspectie (adresa, nr. de telefon, fax, e-mail, numarul de identificare al organismului de inspectie tehnica);
    3. denumirea documentului: Aviz tehnic COV privind respectarea cerintelor tehnice pentru proiectarea
.............................................................................,
                               (obiectul proiectului)
in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina;
    4. numarul si data documentului;
    5. datele de identificare a beneficiarului si, respectiv, a solicitantului de aviz tehnic al proiectului (adresa, nr. de telefon, fax, e-mail);
    6. datele de identificare a proiectului (denumirea proiectului, proiectantul, numarul de identificare a proiectului, amplasamentul obiectivului, faza, cantitatea de benzina tranzitata anual, data prezentarii proiectului la avizare);
    7. informatii privind verificarea si avizarea proiectului (Aceste informatii vor fi prezentate intr-un document separat, denumit referat tehnic, care constituie anexa la Avizul tehnic COV.);
    8. formularea Avizului tehnic COV (Se vor mentiona conformitatea cu cerintele tehnice prevazute in Hotararea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina sau, dupa caz, neconformitatile si masurile tehnice ce se impun pentru asigurarea conformarii cu legislatia mentionata.);
    9. data eliberarii Avizului tehnic COV;
    10. semnatura conducatorului si stampila organismului de inspectie tehnica;
    11. semnaturi ale persoanei/persoanelor care a/au efectuat avizarea tehnica a proiectului, dupa caz.
    B. Documentul care certifica inspectia tehnica in exploatare trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii:
    1. denumirea organismului de inspectie;
    2. date de identificare a organismului de inspectie (adresa, nr. de telefon, fax, e-mail, numarul de identificare a organismului de inspectie tehnica);
    3. Denumirea documentului: Certificat de inspectie tehnica COV privind respectarea cerintelor tehnice in exploatarea
..............................................................................
    (denumirea obiectivului - instalatie/echipament/dispozitiv - supus inspectiei tehnice)
in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina;
    4. numarul si data documentului;
    5. date de identificare a beneficiarului si, respectiv, a solicitantului de inspectie tehnica in exploatare (adresa, nr. de telefon, fax, e-mail);
    6. date de identificare a obiectivului supus inspectiei (denumirea obiectivului, amplasamentul obiectivului, cantitatea de benzina tranzitata anual, data inspectiei tehnice in exploatare a obiectivului, descrierea obiectivului supus inspectiei);
    7. informatii privind inspectia tehnica in exploatare a obiectivului (Aceste informatii vor fi prezentate intr-un document separat, denumit Fisa de constatare, care se pastreaza la organismul de inspectie ca justificare a emiterii Certificatului de inspectie tehnica COV. Certificatul va fi insotit sau nu, dupa caz, de un program tehnic in vederea conformarii cu cerintele Hotararii Guvernului nr. 568/2001, in care se mentioneaza lucrarile ce urmeaza a fi executate si termenele de executie. Programul tehnic este anexa la Certificatul de inspectie tehnica COV.);
    8. formularea Certificatului de inspectie tehnica COV (Se vor mentiona conformitatea cu cerintele tehnice prevazute in Hotararea Guvernului nr. 568/2001 sau, dupa caz, neconformitatile si masurile tehnice ce se impun pentru asigurarea conformarii cu legislatia mentionata.);
    9. data eliberarii Certificatului de inspectie tehnica COV;
    10. semnatura conducatorului si stampila organismului de inspectie tehnica;
    11. semnaturi ale persoanei/persoanelor care a/au efectuat inspectia tehnica in exploatare a proiectului, dupa caz.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 122/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 122 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 122/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu