Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1001/552 din 18 octombrie 2005

privind procedurile de raportare, de catre agentii economici, a datelor si informatiilor referitoare la substantele si preparatele chimice

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR


SmartCity3

              Nr. 1.001 din 18 octombrie 2005
              MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
              Nr. 552 din 29 septembrie 2005
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 978 din  3 noiembrie 2005

    Avand in vedere prevederile art. 13 din Legea nr. 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase, ale art. 23 alin. (1) lit. a), c) si e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobata si modificata prin Legea nr. 451/2001, si ale art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 2.167/2004 privind stabilirea principiilor de evaluare a riscurilor pentru om si mediu ale substantelor notificate, precum si ale art. 4 alin. (2), ale art. 6 si 7 din Hotararea Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea si controlul riscului substantelor existente,
    in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 459/2005 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ale Hotararii Guvernului nr. 707/2002 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul mediului si gospodaririi apelor si ministrul economiei si comertului emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba procedurile de raportare, de catre agentii economici, a datelor si informatiilor referitoare la substantele si preparatele chimice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 15 zile de la publicare.
    Art. 3
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 22/2003 pentru stabilirea metodologiei de declarare a substantelor si preparatelor chimice de catre agentii economici din industrie, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104 din 19 februarie 2003, si Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 230/2005 pentru aprobarea Procedurii de raportare a datelor referitoare la substantele existente conform Hotararii Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea si controlul riscului substantelor existente, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 8 aprilie 2005.

                Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
                               Sulfina Barbu

                  p. Ministrul economiei si comertului,
                            Eugen Tapu Nazare,
                             secretar de stat

    ANEXA 1

                              PROCEDURI
de raportare, de catre agentii economici, a datelor si informatiilor referitoare la substantele si preparatele chimice

    1. Agentii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul substantelor si preparatelor chimice au obligatia sa raporteze Agentiei Nationale pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase trei categorii de date si informatii, respectiv:
    - date si informatii generale;
    - date si informatii detaliate;
    - date si informatii suplimentare.
    1.1. Datele si informatiile generale se raporteaza obligatoriu de catre toti agentii economici, in fiecare an, pentru toate substantele chimice, ca atare sau in preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piata, indiferent de cantitate.
    Aceste date si informatii sunt prevazute in anexa nr. 1 la prezentele proceduri.
    1.2. Datele si informatiile detaliate se raporteaza obligatoriu de catre toti agentii economici, in fiecare an, pentru fiecare dintre substantele chimice plasate pe piata, ca atare sau in preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piata, in cantitati mai mari de 1.000 tone/an.
    Aceste date si informatii sunt prevazute in anexa nr. 2 la prezentele proceduri.
    1.3. Datele si informatiile suplimentare referitoare la substantele chimice plasate pe piata, ca atare sau in preparate chimice, se raporteaza la cererea Agentiei Nationale pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase.
    2. Pentru obtinerea datelor si informatiilor detaliate referitoare la o anumita substanta, plasata pe piata, ca atare sau in preparat, agentii economici se pot asocia, conform prevederilor art. 9 din Hotararea Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea si controlul riscului substantelor existente.
    3. Agentii economici raporteaza numai Agentiei Nationale pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase datele si informatiile generale, detaliate si suplimentare, referitoare la substantele chimice, conform programului si ghidului de utilizare aflat pe pagina de web a Agentiei Nationale pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase.
    Aceste date si informatii vor fi transmise in format electronic si vor fi autentificate prin formularul prezentat in anexa nr. 3 la prezentele proceduri, semnat de conducerea agentului economic sau prin semnatura electronica.
    4. Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase colecteaza datele si informatiile raportate de agentii economici mentionati anterior, in vederea completarii, actualizarii si utilizarii eficiente a bazei de date in domeniul substantelor si preparatelor chimice, pentru evaluarea riscurilor asupra sanatatii si mediului pe care le prezinta plasarea pe piata a acestora.
    5. Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase constituie, completeaza, administreaza si gestioneaza baza de date in domeniul substantelor si preparatelor chimice in asa fel incat sa permita liberul acces al tuturor autoritatilor publice cu atributii si responsabilitati privind evaluarea riscurilor asupra sanatatii si mediului.
    6. Autoritatile competente si structurile care au atributii si responsabilitati pentru evaluarea riscurilor asupra sanatatii si mediului sunt urmatoarele:
    a) Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului;
    b) Ministerul Economiei si Comertului si Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase;
    c) Comitetul interministerial stiintific consultativ pentru evaluarea toxicitatii si ecotoxicitatii substantelor chimice periculoase.
    6.1. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, impreuna cu celelalte autoritati publice care au atributii conform legii, evalueaza riscurile pe care le prezinta asupra sanatatii si mediului substantele existente, cuprinse in Inventarul EINECS, plasate pe piata, ca atare sau in preparate, pe baza datelor si informatiilor raportate de agentii economici, din oficiu sau/si la cerere.
    6.2. Ministerul Economiei si Comertului si Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase, impreuna cu celelalte autoritati publice care au atributii conform legii, evalueaza riscurile pe care le prezinta asupra sanatatii si mediului substantele chimice notificate, in vederea introducerii pe piata, ca atare sau in preparate.
    6.3. Comitetul interministerial stiintific consultativ pentru evaluarea toxicitatii si ecotoxicitatii substantelor chimice periculoase evalueaza efectele pe care le prezinta substantele si preparatele chimice asupra sanatatii si mediului.
    7. Agentii economici producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori trebuie sa raporteze anual, in perioada 1 ianuarie - 31 martie, datele si informatiile generale pentru substantele si preparatele chimice plasate pe piata in anul precedent.
    8. Pentru fiecare dintre substantele chimice cuprinse in Inventarul EINECS, plasate pe piata, ca atare sau in preparate, in cantitati mai mari de 10 tone/an, in anii 2002, 2003 si 2004, agentii economici producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori sunt obligati sa raporteze datele si informatiile generale prevazute in anexa nr. 1, pana la data de 31 martie 2006.
    9. Datele si informatiile detaliate se raporteaza de catre agentii economici producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori, anual, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie.
    10. Pentru datele si informatiile suplimentare, Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, impreuna cu Comitetul interministerial stiintific consultativ pentru evaluarea toxicitatii si ecotoxicitatii substantelor chimice periculoase, stabilesc cazurile si termenele in care agentii economici producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori trebuie sa le transmita.
    11. La declararea datelor si informatiilor catre Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase, agentii economici vor preciza datele si informatiile care au caracter confidential, conform art. 20 din Hotararea Guvernului nr. 2.427/2004.
    12. Pe baza informatiilor raportate de catre agentii economici referitoare la substantele, ca atare sau in preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite in perioada 2002 - 2005, indiferent de cantitate, Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase va intocmi o lista, pe care o va pune la dispozitie celor interesati pe pagina web a acesteia, pana la data de 31 mai 2006, si pe care o va actualiza anual.
    Aceasta lista va cuprinde trei capitole, respectiv:
    - cap. I "Lista substantelor chimice plasate pe piata nationala, ca atare sau in preparate";
    - cap. II "Lista substantelor chimice, ca atare sau in preparate, care trebuie sa fie supuse procedurii de notificare", in vederea introducerii pe piata nationala, incluzand si renotificarea substantelor cuprinse in Lista ELINCS, de catre agentii economici producatori, personal sau prin reprezentanti unici, ori de catre importatori;
    - cap. III "Lista substantelor chimice, ca atare sau in preparate, plasate pe piata nationala, care nu sunt incluse in Inventarul EINECS, in Lista NLP sau in Lista ELINCS".
    13. Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase va participa, impreuna cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si cu alte autoritati publice care au atributii legale in acest sens, la intocmirea si transmiterea datelor si informatiilor privind substantele chimice plasate pe piata, ca atare sau in preparate, solicitate de Comisia Europeana sau de alte organisme comunitare.
    14. Controlul pentru constatarea si sanctionarea nerespectarii prevederilor prezentului ordin se efectueaza de catre Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (1) lit. b) si alin. (2) din Legea nr. 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase si cu dispozitiile care reglementeaza regimul general al contraventiilor.
    15. Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezentele proceduri.

    ANEXA 1
    la proceduri

                  RAPORTAREA DATELOR SI INFORMATIILOR GENERALE
             privind substantele chimice, ca atare sau in preparate

    Raportarea anuala a datelor si informatiilor generale pentru substantele fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piata, ca atare sau in preparate, cuprinde urmatoarele:
    a) date si informatii privind agentul economic:
    - date de identificare a agentului economic producator, importator, utilizator sau distribuitor: numele complet al agentului economic, adresa completa/sediul, numarul de telefon, fax, e-mail, adresa web;
    - numarul de inregistrare la registrul comertului, codul CAEN al activitatii;
    b) date si informatii privind substantele chimice, ca atare sau in preparate, indiferent de cantitatea plasata pe piata, care se refera la:
    - date de identificare si de clasificare a substantei chimice, ca atare sau in preparate: denumirea comerciala, eventual sinonime si denumirea chimica (conform IUPAC) ale substantei sau preparatului, formula moleculara si masa moleculara, numarul CAS (Chemical Abstracts Service), numarul EINECS/numarul NLP/numarul ELINCS si numarul indexului de clasificare a substantei (conform anexei nr. 2 "Lista substantelor chimice periculoase" la Hotararea Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase);
    - in cazul in care substanta nu se gaseste pe nici una dintre listele EINECS, NLP, ELINCS, se va mentiona clar acest lucru;
    - puritatea substantei;
    - impuritati prezente in substanta;
    - starea fizica a substantei;
    - concentratia substantei/substantelor in preparate, exprimata in procente gravimetrice sau volumetrice, dupa caz, si clasificarea conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobata si modificata prin Legea nr. 451/2001;
    - cantitatea de substanta;
    - informatii privind utilizarea sau utilizarea preconizata a substantei, ca atare sau in preparate.

    ANEXA 2
    la proceduri

                   RAPORTAREA DATELOR SI INFORMATIILOR DETALIATE
               privind substantele chimice, ca atare sau in preparate

    Raportarea anuala a datelor si informatiilor detaliate pentru substantele fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piata, ca atare sau in preparate, cuprinde urmatoarele:
    a) date si informatii privind agentul economic:
    - date de identificare a agentului economic producator, importator, utilizator sau distribuitor: numele complet al agentului economic, adresa completa/sediul, numarul de telefon, fax, e-mail, adresa web;
    - numarul de inregistrare la registrul comertului, codul CAEN al activitatii;
    b) date si informatii privind substantele chimice, ca atare sau in preparate, in cantitati mai mari de 1.000 tone/an, care se refera la:
    1. Date privind proprietatile fizico-chimice
    1.1. Punct de topire
    1.2. Punct de fierbere
    1.3. Densitate
    1.4. Presiune de vapori
    1.5. Coeficient de partitie octanol/apa (log Pow)
    1.6. Solubilitate in apa
    1.7. Punct de inflamabilitate
    1.8. Autoinflamabilitate
    1.9. Inflamabilitate
    1.10. Proprietati explozive
    1.11. Proprietati de oxidare
    1.12. Alte date si observatii
    2. Cai de patrundere si distributie in mediu
    2.1. Stabilitate
    2.1.1. Fotodegradare
    2.1.2. Stabilitate in apa (hidroliza)
    2.1.3. Stabilitate in sol (perioada de injumatatire in conditii aerobe, anaerobe)
    2.2. Date de monitoring (mediu)
    2.3. Transport si distributie (transfer) intre compartimentele de mediu, inclusiv concentratiile estimate in compartimentele de mediu, cai de distributie
    2.3.1. Transport
    2.3.2. Distributia/transferul intre compartimentele de mediu
    2.4. Biodegradare
    2.5. Bioacumulare
    2.6. Alte observatii
    3. Ecotoxicitate
    3.1. Toxicitate pentru pesti
    3.2. Toxicitate pentru dafnia si alte nevertebrate acvatice
    3.3. Toxicitate pentru alge
    3.4. Toxicitate pentru bacterii
    3.5. Toxicitate pentru organismele terestre
    3.6. Toxicitate pentru organismele care traiesc in sol
    3.7. Alte observatii
    4. Toxicitate
    4.1. Toxicitate acuta
    4.1.1. Toxicitate acuta orala
    4.1.2. Toxicitate acuta prin inhalare
    4.1.3. Toxicitate acuta dermala
    4.1.4. Toxicitate acuta (alte cai de administrare)
    4.2. Corosivitate si iritare
    4.2.1. Iritarea pielii
    4.2.2. Iritarea ochilor
    4.3. Sensibilizare
    4.4. Toxicitate prin doza repetata
    4.5. Toxicitate genetica in vitro
    4.6. Toxicitate genetica in vivo
    4.7. Caracter cancerigen
    4.8. Toxicitate pentru reproducere
    4.9. Alte informatii relevante
    4.10. Experiente privind expunerea umana
    5. Lista referintelor bibliografice
    In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) si (3) din Hotararea Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea si controlul riscului substantelor existente, producatorii si importatorii trebuie sa depuna toate eforturile pentru obtinerea datelor si informatiilor. In absenta datelor si informatiilor, producatorii si importatorii nu sunt obligati sa efectueze teste suplimentare pe animale, in vederea obtinerii unor asemenea date.

    ANEXA 3
    la proceduri

                          FORMULAR DE AUTENTIFICARE
a datelor si informatiilor raportate transmise in format electronic, conform Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor si al ministrului economiei si comertului nr. 1.001/552/2005

    Subsemnatul ..............................................................,
                                  (numele si prenumele)
functia ..............., numele agentului economic ..........................., adresa agentului economic ......................, telefon si fax ............., adresa web si e-mail .........................., prin prezenta confirm faptul ca datele si informatiile raportate pentru substantele ca atare sau in preparate sunt in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor si al ministrului economiei si comertului nr. 1.001/552/2005.
    Datele si informatiile raportate sunt transmise in format electronic.

        Semnatura                                 Data
    ................                       ...................

    Persoana de contact ......................................................
    Numele si prenumele ......................................................
    Functia ..................................................................
    Adresa ...................................................................
    Telefon si fax ...........................................................
    Adresa web si e mail .....................................................

                                            


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1001/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1001 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu