Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 100 din 16 august 2010

pentru modificarea si completarea Instructiunilor de aplicare a Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apararii Nationale, aprobate prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.99/2009

ACT EMIS DE: MINISTERUL APARARII NATIONALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 603 din 26 august 2010



Pentru aplicarea prevederilor Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2005, cu modificările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare,

ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.

Art. I. - Instrucţiunile de aplicare a Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.99/2009, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 685 şi 685 bis din 12 octombrie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 8. - Evaluarea bunurilor propuse pentru valorificare la intern şi stabilirea preţului iniţial de vânzare în cazul vânzării sau compensării valorice prin Companie se fac conform metodologiei de estimare/evaluare a bunurilor care se valorifică la intern/extern, prevăzută în anexa nr. 2, de o comisie de evaluare, numită de comandantul structurii specializate, ale cărei componenţă, responsabilităţi, atribuţii şi mod de lucru sunt prevăzute în anexa nr. 13."

2.  La articolul 9 alineatul (5), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,d) armamentul de artilerie, aeronavele şi navele fluviale şi maritime, scoase din funcţiune şi demilitarizate, care se utilizează numai pentru ambientarea, prin expunere statică, a unor monumente istorice sau a clădirilor. La procedura de valorificare participă persoane fizice şi/sau juridice române ori străine care se angajează, în scris, că bunurile astfel dobândite urmează a fi utilizate numai în sensul menţionat mai sus. Operaţiunile de demilitarizare a bunurilor se execută după achitarea contravalorii totale a contractului de vânzare-cumpărare, de unităţi specializate ale Ministerului Apărării Naţionale, iar costurile aferente demilitarizării şi transportului în vederea demilitarizării intră în preţul iniţial de vânzare."

3.  La articolul 12, partea introductivă a alineatului (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(4) Organele de resort ale structurilor prevăzute la art. 4 alin. (2) întocmesc, certifică şi transmit structurii specializate listele bunurilor aprobate pentru valorificare, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 8 a-8 e, astfel:".

4. După articolul 45 se introduce un nou articol, articolul 451, cu următorul cuprins:

„Art. 451. - Structura specializată poate retrage bunurile cuprinse în procesul de valorificare, la solicitarea statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/comandamentelor de armă/structurilor centrale, după caz, care au propus la valorificare bunurile şi/sau în a căror evidenţă se află acestea, doar în situaţia în care nu există contracte în derulare, rapoarte aprobate sau înaintate în vederea aprobării condiţiilor de valorificare la extern."

5. După articolul 60 se introduce un nou articol, articolul 601, cu următorul cuprins:

„Art. 601. - (1) In conformitate cu prevederile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea de evaluare a bunurilor ce se valorifică la intern/extern, precum şi procedurile de valorificare a acestora fac obiectul auditului public intern.

(2) Solicitarea auditării se face prin grija structurii care organizează evaluarea/procedura."

6.  La anexa nr. 2 punctul I paragraful A), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,b) preţul din evidenţa contabilă indexat cu indicele mediu de creştere a preţurilor de consum pentru mărfuri nealimentare, pentru bunurile care nu se mai fabrică/produc şi pentru care unităţile militare gestionare nu pot prospecta piaţa, după cum urmează:

-  pentru bunurile fabricate până în anul 1989 inclusiv, indicele mediu de creştere a preţurilor de consum pentru mărfuri nealimentare va fi stabilit de la anul 1989 şi până la anul în care bunul este estimat/evaluat;

- pentru bunurile fabricate după anul 1989, indicele mediu de creştere a preţurilor de consum pentru mărfuri nealimentare va fi stabilit în funcţie de anul fabricaţiei şi anul în care bunul este estimat/evaluat."

7.  La anexa nr. 2, punctul III se modifică şi va avea următorul cuprins:

„III. Particularităţi în estimarea/evaluarea bunurilor care se valorifică la extern:

1.  In cazul estimării bunurilor identice/similare cu cele din fabricaţia curentă, pe baza documentului justificativ de prospectare a pieţei, preţul iniţial de valorificare reprezintă următoarele procente din preţul pieţei, fără TVA:

a) 80% pentru bunurile nefolosite;

b) 65% pentru bunurile în stare de funcţionare, dar folosite;

c) 40% pentru bunurile cu nevoi de reparaţii;

d) 20% pentru bunurile scoase din funcţiune/declasate.

2.  Structura specializată solicită producătorilor interni, prin intermediul Companiei, preţurile bunurilor din fabricaţia curentă care sunt identice/similare/asimilate cu bunurile care se estimează şi le transmite structurilor logistice ale statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/comandamentelor de armă/structurilor centrale, după caz.

3. In cazul estimării bunurilor care nu se mai fabrică/produc şi pentru care nu se poate prospecta piaţa, preţul iniţial de valorificare se determină conform metodologiei prevăzute la pct. I paragraful A) lit. b) şi pct. II subpct. 1-4, iar la documentele de valorificare aferente se ataşează o situaţie din care să rezulte coeficienţii utilizaţi.

4.  Preţul iniţial de valorificare estimat se supune analizei comisiei de evaluare, care îl menţine ori îl diminuează sau îl majorează, după caz, stabilind preţul iniţial de valorificare, la care se adaugă comisionul Companiei şi cheltuielile prognozate de derulare, obţinându-se preţul iniţial de vânzare, pe baza căruia Compania începe negocierile cu partenerii externi."

8. Anexa nr. 13 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II. - Modul de desfăşurare a activităţilor de auditare prevăzute la art. 601 din Instrucţiunile de aplicare a Regulamentului    privind   organizarea   procedurilor   pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.99/2009, se stabileşte prin dispoziţie a şefului Direcţiei audit intern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

Art. III. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apăram naţionale,

Gabriel Oprea

ANEXĂ (Anexa nr. 13 la instrucţiuni)

COMPONENŢA, RESPONSABILITĂŢILE, ATRIBUŢIILE Şl MODUL DE LUCRU ALE COMISIEI DE EVALUARE A BUNURILOR CE SE VALORIFICĂ LA INTERN/EXTERN

A. La intern

1. Comisia de evaluare a bunurilor care se valorifică la intern are următoarea componenţă:

•   preşedinte - şeful Secţiei valorificări din structura specializată/înlocuitorul legal al acestuia sau altă persoană desemnată de comandantul structurii specializate;

• membri:

- 2-4 reprezentanţi ai structurii specializate;

-  un reprezentant al ordonatorului de credite care a transmis lista bunurilor aprobate pentru valorificare la intern;

- un reprezentant al Direcţiei financiar-contabile;

- un reprezentant al Direcţiei logistice;

- un reprezentant al Companiei.

Comisia funcţionează în plen şi este compusă din minimum 7 membri.

Nominalizarea membrilor comisiei se face de structurile desemnate, la solicitarea scrisă a structurii specializate. Numirea comisiei se efectuează de comandantul structurii specializate, prin înscrierea în ordinul de zi pe unitate.

Comisia este convocată prin grija structurii specializate, de regulă cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării şedinţei.

Logistica aferentă desfăşurării şedinţelor se asigură de structura specializată.

2.  Pentru identificarea stării tehnice şi de completare a bunurilor propuse a se valorifica la intern, din centrele zonale de depozitare şi de colectare, comisia structurii specializate, prin cel puţin 2 membri şi reprezentantul Companiei, evaluează bunurile la faţa locului, prilej cu care stabileşte şi bunurile cu uzură morală şi fizică avansată care se valorifică, prin licitaţie, în starea fizică în care se află, la preţuri de deşeuri.

3. In celelalte unităţi militare, altele decat cele menţionate la pct. 2, certificarea propunerii de valorificare a bunurilor cu uzură morală şi fizică avansată, prin licitaţie, în starea fizică în care se află, la preţuri de deşeuri, se face de comisia desemnată de ordonatorul de credite care este eşalon superior unităţii în cauză.

4.   La evaluarea bunurilor se analizează rapoartele de estimare şi/sau fişele tehnice ale bunurilor, întocmite de unitatea gestionară/deţinătoare, şi se ţine cont de următoarele:

a) în cazul în care există informaţii despre piaţă, se are în vedere preţul pieţei pentru bunuri identice, de acelaşi gen ori asimilate, care se menţine/majorează/diminuează în funcţie de starea tehnică şi de completare a bunurilor, de uzura fizică şi morală a acestora, de valoarea de întrebuinţare, de raportul cerere-ofertă sau de preţurile de adjudecare obţinute de Companie pentru bunuri identice, de acelaşi gen ori asimilate, valorificate la procedurile anterioare;

b) în cazul în care comisia de evaluare nu dispune de informaţii relevante despre piaţă, se are în vedere metodologia de estimare/evaluare a bunurilor care se valorifică la intern/extern, prevăzută în anexa nr. 2. Pentru bunurile evaluate la faţa locului, comisia de evaluare, în funcţie de valoarea de înlocuire certă sau estimată, de starea tehnică/completare ori de durata efectivă de funcţionare/depozitare, menţine/majorează/diminuează preţul iniţial de vânzare estimat. Preţul iniţial de vânzare stabilit este egal ori mai mare sau mai mic decât preţul iniţial de vânzare estimat/preţul rezultat din formula de calcul, potrivit constatărilor comisiei de evaluare a bunurilor.

5.  La estimarea şi evaluarea preţului iniţial de vânzare al bunurilor care se propun a se valorifica în starea fizică în care se află, la preţuri de deşeuri, se au în vedere masa proprie a bunurilor din documentaţia tehnică, natura materialului de bază, precum şi preţul pieţei practicat pentru materialul de bază ca deşeu nedezmembrat. Preţul iniţial de vânzare acceptabil este cel puţin egal cu contravaloarea deşeurilor estimate a rezulta prin dezmembrarea bunului respectiv.

6. Comisia de evaluare a bunurilor care se valorifică la intern îşi desfăşoară activitatea la sediul structurii specializate, ori de câte ori este nevoie.

7. Hotărârile comisiei privind stabilirea preţului de vânzare la intern se iau cu votul majorităţii simple a membrilor acesteia. Obiecţiile se motivează temeinic, se consemnează în procesul-verbal al şedinţei şi se semnează de cel/cei care le formulează.

8.   Procesul-verbal al şedinţei comisiei de evaluare a bunurilor care se valorifică la intern se semnează de preşedintele comisiei/înlocuitorul legal al acestuia şi de ceilalţi participanţi şi se ştampilează la structura specializată. Documentul se emite în două exemplare, unul pentru structura specializată şi unul pentru Companie.

B. La extern

1. Comisia de evaluare a bunurilor care se valorifică la extern are următoarea componenţă:

• preşedinte - şeful Serviciului management stocuri şi sprijin logistic din structura specializată/înlocuitorul legal al acestuia sau altă persoană desemnată de comandantul structurii specializate;

• membri:

- 1-3 reprezentanţi ai structurii specializate;

- un reprezentant al ordonatorului de credite care a transmis lista bunurilor aprobate pentru valorificare la extern;

- un reprezentant al Direcţiei financiar-contabile;

- un reprezentant al Direcţiei logistice;

- un reprezentant al Companiei.

• secretar: un reprezentant al Companiei, care nu are drept de vot.

Comisia funcţionează în plen şi este compusă din minimum 7 membri.

Nominalizarea membrilor comisiei se face de structurile implicate şi se comunică structurii specializate, înainte de fiecare şedinţă, în vederea transmiterii acesteia Companiei pentru emiterea deciziei de convocare a comisiei de evaluare.

Convocarea comisiei se efectuează prin grija Companiei, de regulă cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării şedinţei.

Logistica aferentă desfăşurării şedinţelor se asigură de Companie.

Responsabilităţile, atribuţiile şi modul de lucru ale Comisiei de evaluare a bunurilor care se valorifică la extern sunt următoarele:

a)  se întruneşte în cel mult 30 de zile de la primirea de Companie a listei centralizatoare a bunurilor propuse la valorificare, întocmită conform modelului din anexa nr. 13a;

b) solicită producătorilor interni, prin intermediul Companiei, preţurile bunurilor din fabricaţia curentă care sunt identice sau similare cu cele care se evaluează sau structurilor care au/au avut competenţe de achiziţie a bunurilor respective, prin structura specializată;

c) analizează propunerile de preţ de valorificare estimat ale statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/comandamentelor de armă, pe care le avizează sau le modifică în funcţie de preţul iniţial de valorificare rezultat în urma aplicării prevederilor anexei nr. 2 ori în funcţie de informaţiile de preţ de pe piaţa internaţională de profil. Preţul astfel stabilit constituie preţul iniţial de valorificare, la care se adaugă comisionul Companiei şi cheltuielile prognozate de derulare, obţinându-se preţul iniţial de vânzare ia extern. Preţul iniţial de valorificare şi de vânzare astfel stabilit se menţionează într-un proces-verbal;

d)  la bunurile de acelaşi tip şi stare calitativă, la care s-au transmis propuneri de preţ de valorificare estimat diferite, se ia în considerare un preţ mediu, pe baza căruia comisia de evaluare stabileşte preţul iniţial de valorificare şi vânzare la extern;

e)  pentru identificarea stării tehnice şi calitative reale a bunurilor pentru care nu sunt concludente informaţiile primite de la unităţile militare gestionare, la cererea Companiei, 1-2 reprezentanţi ai structurii specializate, un reprezentant al categoriei de forţe/similare implicate, precum şi reprezentantul Companiei fac evaluarea la faţa locului şi întocmesc un raport de evaluare, pe baza căruia comisia de evaluare stabileşte preţul de valorificare şi vânzare al bunurilor respective;

f)  pe baza preţului de vânzare astfel stabilit, Compania negociază cu partenerii externi;

g)  în cazul în care preţurile de vânzare rezultate în urma negocierii sunt mai mici decât cele iniţiale, acestea se supun analizei comisiei de evaluare, care ia una dintre următoarele decizii:

- avizează preţurile negociate pe care le menţionează într-un proces-verbal care stă la baza raportului ce se înaintează spre aprobare ministrului apărării naţionale;

- corectează preţurile negociate în sensul creşterii acestora şi solicită Companiei să le renegocieze cu partenerul extern. Rezultatul negocierii finale se supune analizei comisiei de evaluare, care stabileşte modalitatea de continuare a operaţiunii comerciale.

2. Comisia de evaluare a bunurilor care se valorifică la extern îşi desfăşoară activitatea la sediul Companiei sau la sediul structurii specializate, ori de câte ori este nevoie.

3. Hotărârile comisiei privind stabilirea preţului de valorificare şi vânzare la extern se iau cu votul majorităţii simple a membrilor acesteia. Obiecţiile se motivează temeinic, se consemnează în procesul-verbal al şedinţei şi se semnează de cel/cei care le ridică.

4.   Procesul-verbal al şedinţei comisiei de evaluare a bunurilor care se valorifică la extern se semnează de preşedintele comisiei/înlocuitorul legal al acestuia şi de ceilalţi participanţi şi se ştampilează la structura specializată. Documentul se emite în două exemplare, unul pentru Companie şi unul pentru structura specializată.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 100/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 100 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu