E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 177 din 26 octombrie 2000

pentru completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 535 din 31 octombrie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. 1
    Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 92 din 16 mai 1995, cu modificarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 8, dupa litera c) se introduce litera c^1) cu urmatorul cuprins:
    "c^1) emiterea titlurilor executorii notariale;"
    2. Dupa sectiunea III din capitolul V se introduce sectiunea III^1 "Procedura emiterii titlului executoriu notarial" cu urmatorul cuprins:
    "SECTIUNEA III^1
    Procedura emiterii titlului executoriu notarial
    Art. 88^1
    La cererea creditorului notarul public emite titlul executoriu privind:
    a) creantele reprezentand datorii pana la valoarea de 10 milioane lei inclusiv, in afara de cazurile in care pentru realizarea acestora legea prevede o procedura speciala;
    b) creantele asociatiilor de locatari sau de proprietari din cladirile cu mai multe locuinte, reprezentand datoriile locatarilor sau ale proprietarilor ce provin din obligatiile lor de plata a cotelor din cheltuielile comune de orice fel, a majorarilor de intarziere achitate de asociatie sau a contravalorii reparatiilor pentru stricaciunile cauzate cladirii ori instalatiilor;
    c) creantele provenind din cheltuielile de scolarizare datorate unitatilor de invatamant, autorizate potrivit legii;
    d) alte creante prevazute de lege.
    Art. 88^2
    Emiterea titlului executoriu notarial poate fi solicitata pentru creante care nu fac obiectul unei actiuni in justitie si pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie.
    Art. 88^3
    Inainte de a solicita emiterea titlului executoriu creditorul il va soma pe debitor in scris, cu dovada de primire, sa achite suma datorata in termenul prevazut in somatie, facandu-i cunoscut totodata ca in caz contrar se va proceda la emiterea titlului executoriu notarial si la executarea silita.
    Termenul de plata prevazut in somatie nu va putea fi mai mic de 10 zile de la data primirii acesteia. Daca debitorul achita datoria in acest termen, el nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor facute pentru procedura prevazuta de prezenta sectiune. In acest sens se va face mentiune in somatie.
    Art. 88^4
    Daca debitorul nu achita suma datorata in termenul prevazut la art. 88^3, creditorul poate face cerere pentru emiterea titlului executoriu notarial. Aceasta cerere va cuprinde:
    a) numele, prenumele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;
    b) numele, prenumele, domiciliul, ocupatia si locul de munca ale debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;
    c) suma datorata, inclusiv majorarile sau penalizarile de orice fel datorate potrivit legii, temeiul de fapt si de drept al obligatiei de plata, perioada la care se refera aceasta, termenul la care trebuia facuta plata si orice elemente necesare pentru determinarea datoriei;
    d) data comunicarii somatiei.
    La cerere se vor anexa:
    a) somatia prevazuta la art. 88^3, precum si dovada primirii acesteia de catre debitor;
    b) orice inscris doveditor al sumei datorate pentru care se solicita emiterea titlului executoriu notarial.
    Art. 88^5
    La primirea cererii notarul public va verifica daca aceasta si actele depuse corespund cerintelor legii. Dispozitiile art. 45 sunt aplicabile in mod corespunzator.
    Dupa ce constata ca sunt intrunite cerintele mentionate la alin. 1 notarul public dispune citarea partilor potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila privind pricinile urgente. Partea prezenta va lua termenul in cunostinta. Debitorul va fi citat cu mentiunea ca poate depune intampinare.
    Art. 88^6
    La termen notarul public poate cere explicatii partilor si va starui pentru efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata.
    In cazul in care creditorul primeste plata datoriei ori declara ca este multumit cu intelegerea asupra platii si, in ambele cazuri, nu pretinde cheltuielile mentionate la art. 88^3 alin. 2, notarul public va proceda la inchiderea dosarului, consemnand motivele acestei masuri.
    Daca in cazul prevazut la alin. 2 creditorul pretinde totusi plata cheltuielilor si acestea nu ii sunt achitate, pentru realizarea acesteia se va emite titlu executoriu notarial.
    Art. 88^7
    Daca partile nu ajung la una dintre solutiile mentionate la art. 88^6, notarul public va intocmi titlul executoriu notarial care va contine: antetul biroului notarial emitent, numele si prenumele notarului public; datele prevazute la art. 88^4 alin. 1 lit. a) si b), precum si orice alte elemente privind identificarea creditorului si a debitorului; cuantumul si natura sumelor datorate; temeiul legal al datoriei si al puterii executorii a titlului; data intocmirii titlului executoriu notarial, stampila si semnatura notarului public.
    Pentru debitorii obligati in mod solidar la plata creantei se va putea intocmi un singur titlu executoriu notarial.
    Titlul executoriu notarial se elibereaza creditorului si constituie de indata temei pentru efectuarea executarii silite. Titlul se comunica si debitorului.
    Art. 88^3
    Cel interesat poate face, dupa caz, plangere impotriva refuzului emiterii titlului executoriu notarial, potrivit art. 100 din prezenta lege, ori contestatie la executare, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
    Art. 88^9
    Cuantumul sumei prevazute la art. 88^1 lit. a) va putea fi actualizat prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei."
    Art. 2
    La capitolul I din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 40 din 30 ianuarie 1998, aprobata si modificata prin Legea nr. 122/1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 226 din 19 iunie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa punctul 20 se introduce punctul 20^1 cu urmatorul cuprins:
    "20^1. Eliberarea titlului executoriu notarial         30.000 lei"

                 PRIM-MINISTRU
           MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                      Contrasemneaza:
                      Ministru de stat, ministrul justitiei,
                      Valeriu StoicaSmartCity5

COMENTARII la OUG 177/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 177 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
ANONIM a comentat Legea 406 2001
     Aceasta lege , este depasita ...nu mai santem in anii '90 cand un candidat la presedentie nu avea unde locui..in zilele noastre , alesii au chiar cate 6 case (unele aducandu-le venituri subtantiale din chirii ) asa ca se impune ca "alesii " nostri sa revada si sa aduca ceva modificari legii , un singur articol ar fi suficient..sa se faca mentiunea ca prevederile nu se aplica celor care detin deja mai mult de 2 spatii..este imoral ca unuia care are peste 2 imobile cu destinatie de locuit sa ii mai dam o vila sau palat si pe cele personale sa le inchirieze
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu