E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORME N

NORME N.R.V.4 din 23 decembrie 1997

privind efectuarea platilor externe pentru importurile de marfuri, executarea de lucrari si prestarile de servicii

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI


SmartCity3

PUBLICATE IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 395 din 31 decembrie 1997

    Bancile vor asigura controlul bancar in cazul platilor externe in valuta si in lei, efectuate in conformitate cu prevederile regulamentului si ale prezentelor norme; platile externe sunt cele efectuate de rezidenti in favoarea nerezidentilor.

    1. In cazul platilor in avans pe baza de ordin de plata

    1.1. Bancile vor executa ordinele de plata la extern in avans, pentru importuri de marfuri, executari de lucrari si prestari servicii dispuse prin formularul "DISPOZITIE DE PLATA VALUTARA EXTERNA" (DPVE) sau formularul "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA), pe baza de documente, respectiv contractul extern sau orice alt document cu o astfel de valoare. Bancile vor urmari justificarea realizarii importurilor, executarii lucrarilor si prestarii serviciilor, respectiv a repatrierii valutei in cazul platilor in avans pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea sau nu s-a prestat serviciul.
    1.2. Persoanele rezidente, care dispun efectuarea de plati externe reprezentand avansuri pentru importuri de marfuri, inclusiv importuri temporare (leasing), executari de lucrari si prestari servicii, au obligatia ca, in cel mult 15 zile calendaristice de la intrarea marfii pe teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele libere, executarii lucrarii ori prestarii serviciului, sa prezinte, spre justificare, bancii prin care s-a efectuat plata avansului la extern documentele care fac dovada realizarii importului in cauza, executarii lucrarii sau prestarii serviciului. Intre aceste documente vor fi incluse, in mod obligatoriu, factura externa si documentul care sa ateste intrarea marfurilor importate in tara, respectiv Declaratia vamala de import sau, dupa caz, documentele specifice zonelor libere prin care se confirma intrarea marfurilor importate in zona libera si care trebuie sa precizeze denumirea marfii, cantitatea si valoarea acesteia (proces-verbal etc.) si sa fie vizate de administratia zonei libere in care au intrat.
    Platile in avans pentru importurile destinate lucrarilor de constructii-montaj in strainatate se vor justifica pe baza facturii externe definitive si a documentului vamal care atesta intrarea marfii pe teritoriul tarii respective; in situatia efectuarii platii in avans pentru importuri din tara unde are loc lucrarea, justificarea se va realiza pe baza facturii externe definitive si a documentului care atesta receptia marfii. Justificarea platii in avans pentru executarea de lucrari sau prestarea de servicii se face pe baza facturii externe definitive ori a altui document justificativ specific.
    In cazul platilor externe in avans pentru importuri pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea, nu s-a prestat serviciul in termenul contractual prevazut ori nu s-a restituit avansul platit, repatrierea sumelor, respectiv justificarea avansurilor cu documentele mentionate, se va efectua in maximum 15 zile calendaristice calculate de la data ultimului termen contractual de livrare, de executare sau de prestare.
    In situatia in care in documentele mentionate mai sus nu este stabilit un termen de livrare, executare sau prestare, termenul maxim de justificare a avansului va fi de 90 de zile calendaristice de la data platii externe in avans.
    In anumite situatii (confiscari in favoarea statului de catre organele abilitate, marfa lipsa cantitativ inainte de vamuire, dar intrata pe teritoriul Romaniei) se vor lua in considerare, in vederea justificarii platii in avans, documentele emise in acest sens de organele respective.
    1.3. Sumele platite in avans, nejustificate cu documente de catre persoanele rezidente in termenele stabilite la pct. 1.2 sau nerepatriate sunt asimilate sumelor in valuta nerepatriate si se aplica sanctiunile prevazute de lege. Nu se aplica sanctiunile mentionate pentru sumele in avans nejustificate ori nerepatriate aflate in litigiu, pentru care au inceput procedurile judiciare, in termenele prevazute la pct. 1.2, precum si pentru cazurile de forta majora confirmate de organe competente.
    In cazul returnarii marfii pentru care s-a efectuat justificarea platii in avans, persoanele rezidente sunt obligate sa justifice avansul achitat in termen de 45 de zile calendaristice de la data iesirii marfii returnate prin frontiera vamala.

    2. In cazul platilor in cadrul acreditivelor documentare domiciliate in Romania si al scrisorilor de garantie bancara

    2.1. Bancile vor efectua platile pentru aceste importuri pe baza documentelor prevazute in acreditive care sa asigure livrarea marfii pe teritoriul Romaniei, din care, in mod obligatoriu, factura externa si documentul de transport (scrisoare de trasura, conosament maritim sau fluvial, fracht aerian etc.); in cazul achizitiilor destinate lucrarilor efectuate in strainatate, plata se va efectua in baza acelorasi documente (factura externa si documentul de transport) ori a facturii externe si documentului care atesta receptia marfii in cazul achizitiilor realizate in tara respectiva; in situatia efectuarii de lucrari si prestari de servicii, plata externa se va efectua pe baza documentelor ce atesta efectuarea lucrarii ori prestarea serviciului.
    2.2. In cazul in care acreditivele documentare sau scrisorile de garantie prevad efectuarea unor plati externe fara prezentarea documentelor de transport care sa ateste livrarea marfii pe teritoriul Romaniei (ex.: plata contra recipise de depozitare a marfurilor pe teritorii straine, contra certificate de preluare spre expediere "prise in charge" sau pe baza de "letter of indemnity"), acestea vor fi considerate plati in avans si vor fi supuse prevederilor pct. 1 din prezentele norme.

    3. In cazul platilor contra documente la incasso

    Platile externe efectuate in baza documentelor transmise la incasso vor fi efectuate de banci numai contra acestor documente, intre care documente de transport care sa ateste livrarea marfii, iar in lipsa documentelor de transport, numai pe baza prezentarii de catre ordonatorul platii a facturii externe si a Declaratiei vamale de import pentru marfurile intrate pe teritoriul Romaniei sau a altui document care atesta ajungerea la destinatie a marfii.
    In situatia efectuarii de lucrari si prestari de servicii in strainatate, plata externa se va efectua pe baza documentelor ce atesta efectuarea lucrarii ori prestarea serviciului.

    4. In cazul platilor prin ordin de plata a importurilor sosite/achizitiilor

    Bancile vor efectua platile externe dispuse de ordonator, numai dupa prezentarea documentelor care sa ateste sosirea marfii pe teritoriul Romaniei, dintre care, in mod obligatoriu, factura externa si Declaratia vamala de import ori a documentelor specifice zonelor libere precizate la pct. 1.2 alin. 1, emise pe numele titularului platilor externe; la efectuarea platilor externe pentru importuri/achizitii destinate lucrarilor de constructii-montaj in strainatate/tara, se va prezenta, in mod obligatoriu, factura externa si documentul vamal care sa ateste intrarea marfii pe teritoriul tarii respective; in situatia cand achizitia a fost realizata din tara unde are loc lucrarea, plata externa se va efectua pe baza facturii externe si a documentului care atesta receptia marfii.

    5. In cazul platilor pentru marfuri cumparate pentru revanzare, fara tranzitarea teritoriului Romaniei

    5.1. In cazul in care derularea operatiunii de comert international incepe printr-o plata la extern, pe baza facturii externe, aceasta va fi evidentiata de banca respectiva ca plata in avans, justificarea acesteia facandu-se pe baza facturii externe definitive si a documentului vamal sau a documentului care atesta intrarea/receptia marfii in tara de destinatie.
    5.2. In situatia in care derularea operatiunii de comert international incepe prin incasarea integrala in avans de la extern, aceasta va fi evidentiata de banca ca incasare anticipata pe baza contractului extern ori a facturii pro forma, iar efectuarea platii la extern a contravalorii marfii respective se va efectua pe baza facturii externe definitive.

    6. Reglementari comune

    6.1. Platile externe pentru importurile de marfuri pot fi dispuse de persoane rezidente, indreptatite sa efectueze operatiuni de comert exterior prin completarea formularului DPVE/CDA, conform normelor privind circuitul acestor formulare, si care au calitatea de importatori atestata prin inscrierea la pct. 8 din Declaratia vamala de import si sunt titularii facturilor externe in baza carora efectueaza aceste plati.
    De asemenea, formularele DPVE/CDA se utilizeaza si in cazul celorlalte categorii de plati externe si de persoane.
    6.2. In cazul platilor externe aferente operatiunilor de leasing si importurilor pe credit, bancile vor efectua platile dispuse numai la prezentarea autorizatiei Bancii Nationale a Romaniei al carei numar va fi inscris corespunzator in formularele DPVE/CDA.
    6.3. Se considera justificate platile externe pentru care s-a livrat marfa, s-a executat lucrarea sau s-a prestat serviciul ori s-a repatriat suma platita in avans in conditiile prevazute la pct. 1.2.
    6.4. Bancile vor efectua platile externe prevazute in prezentele norme, pe baza de documente originale.
    Platile externe ordonate de clienti pot fi efectuate de catre banci si pe baza datelor transmise prin sistem computerizat (Electronic Banking) sau alte modalitati de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), urmand ca in maximum 5 zile calendaristice bancile sa intre in posesia documentelor originale respective. In vederea efectuarii platilor externe prin sistem computerizat sau prin alte modalitati de teletransmisie, clientii vor transmite in mod obligatoriu informatiile necesare efectuarii transferului extern prevazute in formularele DPVE/CDA, precum si in documentele de plata.
    Acceptarea efectuarii platilor in aceste conditii se va face doar pentru clientii agreati.
    6.5. Pentru toate categoriile de plati externe prevazute in prezentele norme, bancile vor inscrie pe originalul documentelor ce justifica plata externa, inclusiv pe autorizatia Bancii Nationale a Romaniei, suma si data efectuarii platii externe, pe care le vor confirma cu semnatura lucratorului bancar si cu stampila.
    Bancile vor retine la dosarele de plati fotocopii de pe documentele originale prin care s-au justificat platile externe si pe care au facut mentiunile prevazute in prezentele norme.
    Nerespectarea prevederilor normelor se sanctioneaza potrivit legii.
    Bancile si ordonatorii de plati externe vor lua masurile necesare pentru cunoasterea si aplicarea intocmai a prevederilor prezentelor norme.
    La data intrarii in vigoare a prezentelor norme isi inceteaza aplicabilitatea Normele nr. 5 privind conditiile efectuarii platilor externe pentru importurile de marfuri si controlul bancar al acestora, emise de Banca Nationala a Romaniei la data de 6 mai 1997 si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 237 din 11 septembrie 1997.SmartCity5

COMENTARII la Norma 4/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 4 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 55 2008
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ scăzută cu 3%? Oferim împrumuturi de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistăm la o experiență financiară în schimbare a vieții.
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 111 2020
    OBȚINEȚI CARDUL BLANC PENTRU AVANȚARE FINANCIARĂ (blankatmcard.online@yahoo.com) sau WATSAPP: +1 (845) 381 3566 CÂND AM OBȚINUT CARDUL MEU BLANC DE LA CJ BLANK CARD (BLANKATMCARDS.ONLINE@YAHOO.COM) TOTUL S-A SCHIMBAT PENTRU MINE !!! Bună ziua băieți, viața mea nu va rămâne niciodată la fel !!! Sunt atât de fericit că am primit-o pe a mea de la CJ CORPORATION. Cardul meu bancar gol poate retrage 3000 EUR săptămânal. Am primit-o de la ei săptămâna trecută și acum am până la 23.000 de euro din ultimele săptămâni. Cardul ATM retrage bani de la orice casier automatizat din întreaga lume. Nu există niciun nume, de asemenea, este de neratat. Am fost direct legat de această organizație pe web-ul întunecat și sunt foarte fericit că am avut norocul să-i cunosc pentru că sunt un sceptic 99,9% când vine vorba de lucruri de genul acesta, dar se dovedește că funcționează ca spălătorii subterane în curcan, în mare parte bancă ziraat și au o politică de 100% împotriva înșelătoriei. Cardul vă poate fi trimis prin DHL în două zile dacă le contactați devreme prin e-mail: BLANKATMCARDS.ONLINE@YAHOO.COM sau WATSAPP: +1 (845) 381 3566 sau găsiți mai multe pe site-ul lor Obțineți-l acum. Adică acum, dacă știi că te lupți financiar și îmi mulțumești pentru eternitate. La revedere. Deocamdată. +1 (678) 753 2440
ANONIM a comentat Decretul 458 2020
     YOU WILLING TO HIRE THE REAL HACKERS TO GET ALL YOUR CYBER PROBLEMS FIXED WITH SWIFT RESPONSE? OR A VICTIM OF THE BINARY OPTION SCAM? OR NEEDS TO RECOVER YOUR LOST FUNDS? With pathfinderhacktech I'm giving you 100% guarantee that your jobs are safe with us and we're going to help you recover all your lost funds to scammers, Solving a problem which you know there’s an answer to is like climbing a mountain with a guide, along a trail someone else has laid. Here is a defined platform that maps a positive step closer to surviving heavy threat on the internet. You can put a stop to your anxiety and constant fear of you getting ripped off by Scammers  This post is actually for those who are willing to turn their lives around for the better, either financial-wise or relationship-wise or businesses. Our primary reason for this development is to ensure that those in need of help don’t get ripped off by scammers  This is a global idea that navigates a newbie to a prominent encounter ( Fully immersed to a degree that the subject in question Is a disorienting worthwhile experience on merits). the pathfinderhacktecks are a team of competence hackers with the mission and vision of making the internet a safer place for all,moreso we render efficient services to those having cyber problems. Pathfinderhacktech has grown and expanded since it formation over the years due to the experience and professionalism of our management and technical staff. Our strength is based on our ability to bring together active cyber security professionals who individually has acquired enormous exposure in the world of HACKING As part of our corporate goals, providing value added services to meet our client needs and requirements has been our sustaining impetus. Our offer of proactive technical and managerial advice has always given us edge over and above our competitors. The new development on the pathfinderhacktech platform is to assign to you the right HACKER to deal with your Particular kind of cyber issues depending on the kind of cyber problems you are willing to get fixed. Here, you would be refer to a legit professional hacker known for massive skills and security abilities. Skilled and trained on ▪Social media hacks ( facebook, twitter, Instagram, snapchat ) ▪Email hacks ▪phone hacks ▪bitcoin hacks. ▪verified PayPal account hacks ▪database hacks ▪credit card top up ▪university score upgrade ▪money transfer ▪binary option funds recovery. ( recovered $5,567,078 million) The binary option scam is another problem facing the internet today. How do you avoid binary option scam and what do you do if you are a victim of the scam.  Be wary of adverts on the internet and mostly on social media promising high returns from binary options trading. The binary option is one of the highly recorded scam on the internet. The Binary options are a form of fixed-odds betting. Particularly a trade involving if an event will occur or not and the result is either positive or negative. If the investor is right, then they stand a solid chance of winning and should see a return of the funds invested but if they are wrong, they lose thier full funds invested. The pathfinderhacktech are breeding effort to put an end to these unbearable swindle scheme taking over the internet and taking a solid step forward to render solution to those affected by the fleece… Here would be our cyber security techniques to retrieving back the victims stolen funds. For more update and inquiries Contact slakeleroy (at)gmail(.)com
ANONIM a comentat Decretul 458 2020
    Ai nevoie de un împrumut sau dorești să-ți perfecționezi casa, plătește facturile, extinde-ți afacerea cu o rată de interes de 2%? NU UITĂȚI NICIUN CONTACT PE: directcredit74@gmail.com sau numărul WhatsApp: +1(504)603-3666
ANONIM a comentat Circulara 18 2020
    Ai nevoie de un împrumut sau dorești să-ți perfecționezi casa, plătește facturile, extinde-ți afacerea cu o rată de interes de 2%? NU UITĂȚI NICIUN CONTACT PE: directcredit74@gmail.com sau numărul WhatsApp: +1(504)603-3666
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu