E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORME N

NORME N.R.V.4 din 23 decembrie 1997

privind efectuarea platilor externe pentru importurile de marfuri, executarea de lucrari si prestarile de servicii

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI


SmartCity3

PUBLICATE IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 395 din 31 decembrie 1997

    Bancile vor asigura controlul bancar in cazul platilor externe in valuta si in lei, efectuate in conformitate cu prevederile regulamentului si ale prezentelor norme; platile externe sunt cele efectuate de rezidenti in favoarea nerezidentilor.

    1. In cazul platilor in avans pe baza de ordin de plata

    1.1. Bancile vor executa ordinele de plata la extern in avans, pentru importuri de marfuri, executari de lucrari si prestari servicii dispuse prin formularul "DISPOZITIE DE PLATA VALUTARA EXTERNA" (DPVE) sau formularul "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA), pe baza de documente, respectiv contractul extern sau orice alt document cu o astfel de valoare. Bancile vor urmari justificarea realizarii importurilor, executarii lucrarilor si prestarii serviciilor, respectiv a repatrierii valutei in cazul platilor in avans pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea sau nu s-a prestat serviciul.
    1.2. Persoanele rezidente, care dispun efectuarea de plati externe reprezentand avansuri pentru importuri de marfuri, inclusiv importuri temporare (leasing), executari de lucrari si prestari servicii, au obligatia ca, in cel mult 15 zile calendaristice de la intrarea marfii pe teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele libere, executarii lucrarii ori prestarii serviciului, sa prezinte, spre justificare, bancii prin care s-a efectuat plata avansului la extern documentele care fac dovada realizarii importului in cauza, executarii lucrarii sau prestarii serviciului. Intre aceste documente vor fi incluse, in mod obligatoriu, factura externa si documentul care sa ateste intrarea marfurilor importate in tara, respectiv Declaratia vamala de import sau, dupa caz, documentele specifice zonelor libere prin care se confirma intrarea marfurilor importate in zona libera si care trebuie sa precizeze denumirea marfii, cantitatea si valoarea acesteia (proces-verbal etc.) si sa fie vizate de administratia zonei libere in care au intrat.
    Platile in avans pentru importurile destinate lucrarilor de constructii-montaj in strainatate se vor justifica pe baza facturii externe definitive si a documentului vamal care atesta intrarea marfii pe teritoriul tarii respective; in situatia efectuarii platii in avans pentru importuri din tara unde are loc lucrarea, justificarea se va realiza pe baza facturii externe definitive si a documentului care atesta receptia marfii. Justificarea platii in avans pentru executarea de lucrari sau prestarea de servicii se face pe baza facturii externe definitive ori a altui document justificativ specific.
    In cazul platilor externe in avans pentru importuri pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea, nu s-a prestat serviciul in termenul contractual prevazut ori nu s-a restituit avansul platit, repatrierea sumelor, respectiv justificarea avansurilor cu documentele mentionate, se va efectua in maximum 15 zile calendaristice calculate de la data ultimului termen contractual de livrare, de executare sau de prestare.
    In situatia in care in documentele mentionate mai sus nu este stabilit un termen de livrare, executare sau prestare, termenul maxim de justificare a avansului va fi de 90 de zile calendaristice de la data platii externe in avans.
    In anumite situatii (confiscari in favoarea statului de catre organele abilitate, marfa lipsa cantitativ inainte de vamuire, dar intrata pe teritoriul Romaniei) se vor lua in considerare, in vederea justificarii platii in avans, documentele emise in acest sens de organele respective.
    1.3. Sumele platite in avans, nejustificate cu documente de catre persoanele rezidente in termenele stabilite la pct. 1.2 sau nerepatriate sunt asimilate sumelor in valuta nerepatriate si se aplica sanctiunile prevazute de lege. Nu se aplica sanctiunile mentionate pentru sumele in avans nejustificate ori nerepatriate aflate in litigiu, pentru care au inceput procedurile judiciare, in termenele prevazute la pct. 1.2, precum si pentru cazurile de forta majora confirmate de organe competente.
    In cazul returnarii marfii pentru care s-a efectuat justificarea platii in avans, persoanele rezidente sunt obligate sa justifice avansul achitat in termen de 45 de zile calendaristice de la data iesirii marfii returnate prin frontiera vamala.

    2. In cazul platilor in cadrul acreditivelor documentare domiciliate in Romania si al scrisorilor de garantie bancara

    2.1. Bancile vor efectua platile pentru aceste importuri pe baza documentelor prevazute in acreditive care sa asigure livrarea marfii pe teritoriul Romaniei, din care, in mod obligatoriu, factura externa si documentul de transport (scrisoare de trasura, conosament maritim sau fluvial, fracht aerian etc.); in cazul achizitiilor destinate lucrarilor efectuate in strainatate, plata se va efectua in baza acelorasi documente (factura externa si documentul de transport) ori a facturii externe si documentului care atesta receptia marfii in cazul achizitiilor realizate in tara respectiva; in situatia efectuarii de lucrari si prestari de servicii, plata externa se va efectua pe baza documentelor ce atesta efectuarea lucrarii ori prestarea serviciului.
    2.2. In cazul in care acreditivele documentare sau scrisorile de garantie prevad efectuarea unor plati externe fara prezentarea documentelor de transport care sa ateste livrarea marfii pe teritoriul Romaniei (ex.: plata contra recipise de depozitare a marfurilor pe teritorii straine, contra certificate de preluare spre expediere "prise in charge" sau pe baza de "letter of indemnity"), acestea vor fi considerate plati in avans si vor fi supuse prevederilor pct. 1 din prezentele norme.

    3. In cazul platilor contra documente la incasso

    Platile externe efectuate in baza documentelor transmise la incasso vor fi efectuate de banci numai contra acestor documente, intre care documente de transport care sa ateste livrarea marfii, iar in lipsa documentelor de transport, numai pe baza prezentarii de catre ordonatorul platii a facturii externe si a Declaratiei vamale de import pentru marfurile intrate pe teritoriul Romaniei sau a altui document care atesta ajungerea la destinatie a marfii.
    In situatia efectuarii de lucrari si prestari de servicii in strainatate, plata externa se va efectua pe baza documentelor ce atesta efectuarea lucrarii ori prestarea serviciului.

    4. In cazul platilor prin ordin de plata a importurilor sosite/achizitiilor

    Bancile vor efectua platile externe dispuse de ordonator, numai dupa prezentarea documentelor care sa ateste sosirea marfii pe teritoriul Romaniei, dintre care, in mod obligatoriu, factura externa si Declaratia vamala de import ori a documentelor specifice zonelor libere precizate la pct. 1.2 alin. 1, emise pe numele titularului platilor externe; la efectuarea platilor externe pentru importuri/achizitii destinate lucrarilor de constructii-montaj in strainatate/tara, se va prezenta, in mod obligatoriu, factura externa si documentul vamal care sa ateste intrarea marfii pe teritoriul tarii respective; in situatia cand achizitia a fost realizata din tara unde are loc lucrarea, plata externa se va efectua pe baza facturii externe si a documentului care atesta receptia marfii.

    5. In cazul platilor pentru marfuri cumparate pentru revanzare, fara tranzitarea teritoriului Romaniei

    5.1. In cazul in care derularea operatiunii de comert international incepe printr-o plata la extern, pe baza facturii externe, aceasta va fi evidentiata de banca respectiva ca plata in avans, justificarea acesteia facandu-se pe baza facturii externe definitive si a documentului vamal sau a documentului care atesta intrarea/receptia marfii in tara de destinatie.
    5.2. In situatia in care derularea operatiunii de comert international incepe prin incasarea integrala in avans de la extern, aceasta va fi evidentiata de banca ca incasare anticipata pe baza contractului extern ori a facturii pro forma, iar efectuarea platii la extern a contravalorii marfii respective se va efectua pe baza facturii externe definitive.

    6. Reglementari comune

    6.1. Platile externe pentru importurile de marfuri pot fi dispuse de persoane rezidente, indreptatite sa efectueze operatiuni de comert exterior prin completarea formularului DPVE/CDA, conform normelor privind circuitul acestor formulare, si care au calitatea de importatori atestata prin inscrierea la pct. 8 din Declaratia vamala de import si sunt titularii facturilor externe in baza carora efectueaza aceste plati.
    De asemenea, formularele DPVE/CDA se utilizeaza si in cazul celorlalte categorii de plati externe si de persoane.
    6.2. In cazul platilor externe aferente operatiunilor de leasing si importurilor pe credit, bancile vor efectua platile dispuse numai la prezentarea autorizatiei Bancii Nationale a Romaniei al carei numar va fi inscris corespunzator in formularele DPVE/CDA.
    6.3. Se considera justificate platile externe pentru care s-a livrat marfa, s-a executat lucrarea sau s-a prestat serviciul ori s-a repatriat suma platita in avans in conditiile prevazute la pct. 1.2.
    6.4. Bancile vor efectua platile externe prevazute in prezentele norme, pe baza de documente originale.
    Platile externe ordonate de clienti pot fi efectuate de catre banci si pe baza datelor transmise prin sistem computerizat (Electronic Banking) sau alte modalitati de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), urmand ca in maximum 5 zile calendaristice bancile sa intre in posesia documentelor originale respective. In vederea efectuarii platilor externe prin sistem computerizat sau prin alte modalitati de teletransmisie, clientii vor transmite in mod obligatoriu informatiile necesare efectuarii transferului extern prevazute in formularele DPVE/CDA, precum si in documentele de plata.
    Acceptarea efectuarii platilor in aceste conditii se va face doar pentru clientii agreati.
    6.5. Pentru toate categoriile de plati externe prevazute in prezentele norme, bancile vor inscrie pe originalul documentelor ce justifica plata externa, inclusiv pe autorizatia Bancii Nationale a Romaniei, suma si data efectuarii platii externe, pe care le vor confirma cu semnatura lucratorului bancar si cu stampila.
    Bancile vor retine la dosarele de plati fotocopii de pe documentele originale prin care s-au justificat platile externe si pe care au facut mentiunile prevazute in prezentele norme.
    Nerespectarea prevederilor normelor se sanctioneaza potrivit legii.
    Bancile si ordonatorii de plati externe vor lua masurile necesare pentru cunoasterea si aplicarea intocmai a prevederilor prezentelor norme.
    La data intrarii in vigoare a prezentelor norme isi inceteaza aplicabilitatea Normele nr. 5 privind conditiile efectuarii platilor externe pentru importurile de marfuri si controlul bancar al acestora, emise de Banca Nationala a Romaniei la data de 6 mai 1997 si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 237 din 11 septembrie 1997.SmartCity5

COMENTARII la Norma 4/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 4 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu