E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORME din 13 martie 1996 * Republicata

NORME    din  13 martie 1996    * Republicata

privind functionarea pietei valutare interbancare


SmartCity3

(anexa nr. 3 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei privind efectuarea operatiunilor valutare)
ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 52 din 13 martie 1996

    *) Republicate in temeiul art. 4 din Circulara Bancii Nationale a Romaniei nr. 3 din 5 martie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 46 din 5 martie 1996.
    Normele privind functionarea pietei valutare interbancare - anexa nr. 3 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei privind efectuarea operatiunilor valutare - au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 19 septembrie 1994 si au mai fost modificate prin Circulara Bancii Nationale a Romaniei nr. 27 din 29 mai 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 122 din 19 iunie 1995.

    I. Dispozitii generale

    1. In intelesul prezentelor norme, piata valutara interbancara se defineste ca o piata continua, in care se efectueaza vanzari si cumparari de valute la vedere (spot) si la termen (forward) contra monedei nationale la cursuri de schimb determinate liber de intermediari autorizati de Banca Nationala a Romaniei sa participe in nume si in cont propriu sau in nume propriu si in contul clientilor.
    2. In conformitate cu prevederile art. 32 si 33 din Legea nr. 34/1991, Banca Nationala a Romaniei:
    a) reglementeaza si supravegheaza piata valutara interbancara;
    b) autorizeaza si supravegheaza intermediarii pietei valutare interbancare;
    c) participa pe piata valutara interbancara in scopul conducerii politicii valutare si al protejarii monedei nationale:
    d) publica zilnic un curs de schimb de referinta al leului.

    II. Conditii de participare*)
--------------
    *) Potrivit dispozitiilor art. 2 din Circulara Bancii Nationale a Romaniei nr. 3 din 5 martie 1996, prevederile cap. II si ale cap. III lit. a) se aplica in mod corespunzator si filialelor si sucursalelor din Romania ale societatilor bancare - persoane juridice straine.

    3. Participarea pe piata valutara interbancara este conditionata de obtinerea unei autorizatii de la Banca Nationala a Romaniei.
    4. Conditiile minimale ce trebuie indeplinite pentru acordarea calitatii de broker sau dealer sunt urmatoarele:
    a) existenta unei structuri organizatorice distincte si a unui spatiu specific pentru activitatea de arbitraj valutar;
    b) reglementarea prin norme proprii a urmatoarelor:
    - procedurile de lucru cu clientii;
    - relatia cu alti intermediari (modul de comunicare, de confirmare si de decontare a tranzactiilor);
    - penalizarile convenite in relatia cu clientii, precum si cu alti intermediari, in cazul nerespectarii termenelor de decontare a tranzactiilor;
    - sistemul de evidenta contabila specific operatiunilor valutare;
    c) desemnarea personalului implicat in activitatea de arbitraj, respectiv:
    - lista nominala a arbitrajistilor, vechimea in societatea bancara, din care vechimea in arbitraj valutar, varsta, precum si nominalizarea arbitrajistului-sef;
    - norme interne ale societatii bancare prin care sunt stabilite competentele si limitele valorice cu care fiecare arbitrajist poate angaja societatea bancara;
    d) relatii de corespondent stabilite prin conturi deschise in strainatate pentru cel putin urmatoarele 6 valute: USD, GBP, DEM, FRF, CHF, ITL;
    e) existenta unui sistem operational specific, respectiv:
    - linii telefonice interne si internationale;
    - sistem de inregistrare a convorbirilor telefonice;
    - echipament de suport informational (Reuters sau Telerate, Telex, Swift etc.).
    5. Pentru acordarea autorizatiei de dealer, Banca Nationala a Romaniei va analiza:
    a) capacitatea societatii bancare de a cota si de a executa tranzactii la cotatiile afisate si de a mentine o marja de cel mult 5% intre cursul minim de cumparare si cursul maxim de vanzare, practicate in cursul aceleiasi zile;
    b) marimea si adecvarea capitalului societatii bancare;
    c) ponderea tranzactiilor aferente operatiunilor valutare, de natura contului curent, derulate de catre societatea bancara in volumul total al contului curent al balantei de plati;
    d) incadrarea in normele de expunere valutara ale Bancii Nationale a Romaniei;
    e) respectarea normelor privind efectuarea controlului valutar;
    f) veridicitatea, exactitatea si periodicitatea raportarilor transmise Bancii Nationale a Romaniei;
    g) uniformizarea si informatizarea sistemului de raportare catre Banca Nationala a Romaniei a informatiilor solicitate de aceasta.

    III. Principii de desfasurare a tranzactiilor pe piata valutara interbancara

    a) Principii generale*)
---------------
    *) Potrivit dispozitiilor art. 2 din Circulara Bancii Nationale a Romaniei nr. 3 din 5 martie 1996, prevederile cap. II si ale cap. III lit. a) se aplica in mod corespunzator si filialelor si sucursalelor din Romania ale societatilor bancare - persoane juridice straine.

    6. Piata valutara interbancara din Romania functioneaza in fiecare zi lucratoare intre orele 9,00 si 14,00.
    7. Intermediarii autorizati ca dealeri sunt obligati sa afiseze permanent, in timpul orelor de functionare a pietei valutare interbancare, atat la ghiseele lor de lucru cu clientii, cat si prin sisteme de difuzare a informatiei (tip Reuters, Telerate), cursurile de schimb orientative ale leului (cumparare/vanzare), la vedere (spot) si la termen (forward) pentru cel putin urmatoarele valute:
    - dolarul american (USD);
    - marca germana (DEM);
    - francul francez (FRF);
    - lira sterlina (GBP);
    - francul elvetian (CHF);
    - lira italiana (ITL).
    Cotatia este directa si va avea ca baza unitatea monetara a Romaniei - leul (fara subdiviziuni).
    Cursul de schimb la termen va fi cotat pentru cel putin urmatoarele scadente:
    - o luna (1M);
    - trei luni (3M);
    - sase luni (6M).
    8. Intermediarii autorizati ca dealeri au obligatia sa coteze, atat pentru clientii proprii cat si pentru ceilalti intermediari autorizati, cursuri de schimb ferme sau informative la solicitarea acestora.
    Cotatiile ferme se vor situa in interiorul cotatiilor informative afisate.
    In situatia in care cotatia ferma este acceptata de client sau de intermediarul autorizat, tranzactia este considerata incheiata si se executa neconditionat.
    9. Marja dintre cursurile de vanzare si cele de cumparare va fi determinata pe piata valutara interbancara.
    10. Intermediarii autorizati ca brokeri vor cota pentru clientii proprii cursuri de schimb care vor fi situate intre cursul minim de cumparare si cursul maxim de vanzare, afisate de intermediarii autorizati ca dealeri in cursul zilei.
    Intermediarii autorizati ca brokeri sunt obligati ca la sfarsitul zilei sa aiba o pozitie valutara rezultata in urma operatiunilor desfasurate pe piata valutara interbancara care sa nu depaseasca +/- 10.000 USD sau echivalentul in alte valute.
    11. Intermediarii autorizati au obligatia de a contribui permanent la cresterea standardului profesional si a reputatiei pietei valutare interbancare din Romania.

    b) Principii in relatia intermediar-client
    12. Ordinele de vanzare/cumparare ale clientilor se completeaza conform modelelor anexate (formularele nr. 1 - 4) si cu respectarea urmatoarelor prevederi:
    a) ordinele de cumparare la vedere si ordinele de cumparare si vanzare la termen sa fie insotite de instructiuni complete de plata la extern, respectiv ordin de plata sau deschidere de acreditiv avand la baza documentatia aferenta din care sa rezulte natura de cont curent sau de capital a operatiunii valutare.
    Ordinele de cumparare vor fi acceptate spre executare numai daca vor fi insotite de documente care sa permita si sa faca posibila atat identificarea naturii operatiunii valutare, cat si executia platii;
    b) suma ordonata la cumparare sa nu depaseasca suma necesara operatiunii valutare de cont curent sau diferenta dintre valoarea operatiunii valutare curente si disponibilitatile proprii cumulate in toate conturile valutare;
    c) sumele in valuta cumparate pe piata valutara interbancara sa fie folosite numai in scopul pentru care au fost cumparate.
    Sumele neutilizate in termenele prevazute in ordinele de plata sau in acreditivele deschise vor fi obligatoriu vandute pe piata valutara interbancara in maximum 7 zile lucratoare de la data expirarii termenelor respective;
    d) disponibilitatile in valuta in conturi proprii, precum si sumele cumparate pe piata valutara interbancara nu pot fi utilizate ca garantii pentru obtinerea de credite in lei;
    e) ordinele de cumparare sau vanzare la termen sa fie insotite de o documentatie care sa ateste necesitatea operatiunii valutare;
    f) persoanele juridice nerezidente au acces la piata valutara interbancara numai cu ordine de vanzare de valuta.
    13. In situatia in care clientul nu accepta cotatia ferma a intermediarului poate opta pentru un ordin de vanzare/cumparare la curs limitat (formularele nr. 5 - 8); valabilitatea in timp a unui astfel de ordin va fi indicata in mod expres de catre client.
    14. Intermediarii autorizati si arbitrajistii (dealerii) acestora au obligatia de a asigura executarea cu prioritate a ordinelor clientilor in timpul orelor de functionare a pietei valutare interbancare si de a nu concura executarea ordinelor acestora cu ordinele in nume si in cont propriu.
    15. Confidentialitatea este esentiala pentru pastrarea reputatiei si cresterea eficientei pietei valutare interbancare.
    In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, intermediarii autorizati au obligatia de a pastra secretul profesional si de a nu dezvalui identitatea clientului.
    16. Tranzactiile incheiate se executa neconditionat de catre intermediari si se confirma clientilor prin extras de cont. Pentru tranzactiile incheiate pe baza de ordine la curs limitat, intermediarii pot percepe clientilor comisioane liber negociate.
    c) Principii in relatia intermediar-intermediar
    17. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati sa opereze pe piata valutara interbancara din Romania vor fi raspunzatoare si vor controla activitatea personalului implicat in astfel de operatiuni si se vor asigura ca acest personal cunoaste si respecta prevederile prezentelor norme si ale celorlalte reglementari legale.
    18. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati sa opereze pe piata valutara interbancara din Romania vor delimita clar autoritatea si raspunderea personalului implicat si se vor asigura, de asemenea, ca fiecare persoana care tranzactioneaza in numele institutiei are autoritatea si pregatirea necesare sa angajeze institutia, prin fiecare tranzactie incheiata, din punct de vedere legal (inclusiv patrimonial).
    19. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati vor lua masuri pentru elaborarea de norme proprii prin care se vor reglementa cel putin urmatoarele:
    a) procedurile de lucru cu clientii;
    b) relatia cu alti intermediari (linii de arbitraj, spot si forward);
    c) penalizarile convenite in relatia cu clientii, precum si cu alti intermediari pentru situatii de nerespectare a termenelor de decontare ale tranzactiilor;
    d) modalitati si proceduri de inregistrare a operatiunilor valutare.
    20. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati se vor asigura ca personalul implicat (de regula, arbitrajistii) nu incheie, pe baza unor intelegeri cu caracter oneros sau pentru profit personal, tranzactii la cursuri de schimb in afara pietei valutare interbancare.
    21. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati se vor asigura ca personalul implicat, in special arbitrajistii:
    - nu vor dezvalui sau discuta elemente aferente unor tranzactii valutare incheiate cu clienti sau cu alti intermediari;
    - nu se vor vizita reciproc la locul de munca (sala de arbitraj) fara aprobarea expresa a conducerilor executive.
    22. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati vor lua masuri pentru delimitarea atributiilor si departajarea activitatilor de piata valutara pe compartimente distincte, conform practicilor internationale (front office, back office, cifru si corespondenta bancara).
    23. Tranzactiile intre intermediari se incheie in nume propriu, prin confirmare intre arbitrajisti (telefonic, telex, Reuters dealing) si reconfirmari letrice si telex sau Swift, codificate corespunzator (letric - specimene de semnaturi, telex - chei telegrafice, Swift - chei Swift). Reconfirmarea trebuie sa includa cel putin urmatoarele elemente:
    - contrapartida;
    - data incheierii tranzactiei;
    - data valutei;
    - valuta (valutele) implicata(e);
    - sumele tranzactionate;
    - tipul tranzactiei;
    - cursul de schimb la vedere (spot) sau la termen (forward);
    - corespondentii partilor;
    - modalitatea de incheiere a tranzactiei (telefon, telex, Reuters dealing).
    24. Instructiunile de plata si decontare vor fi transmise in cel mai scurt timp, de regula in aceeasi zi. Folosirea instructiunilor standard de plata intre contrapartide poate avea o contributie semnificativa la preintampinarea aparitiei unor eventuale diferente sau erori in decontarea sumelor tranzactionate.
    25. La primire, documentele de mai sus se verifica si, pentru eventualele diferente, partile vor lua legatura in vederea solutionarii situatiei pe cale amiabila. In caz de litigiu, partile pot recurge la instante de arbitraj preconvenite.
    Banca Nationala a Romaniei poate arbitra litigii aparute in aplicarea prevederilor prezentelor norme, dar numai dupa ce partile implicate dovedesc ca au epuizat toate posibilitatile de solutionare pe cale amiabila.
    In astfel de cazuri, partile trebuie sa recunoasca in prealabil principiul acceptarii neconditionate a deciziei de solutionare a litigiului, adoptata de Banca Nationala a Romaniei.
    26. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati sa opereze pe piata valutara interbancara din Romania vor asigura asimilarea si utilizarea de catre personalul implicat si de catre arbitrajisti, in special, a expresiilor uzuale, precum si cunoasterea intelesurilor general acceptate in practica internationala, conform nomenclatorului anexat la prezentele norme.

    IV. Controlul operatiunilor valutare
    27. Intermediarii autorizati vor verifica, de asemenea, si vor raspunde de respectarea de catre clienti a conditiilor de participare pe piata valutara, conform prevederilor Regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare si ale pct. 12 din prezentele norme.
    28. Intermediarii autorizati vor stabili procedurile care sa le permita verificarea indeplinirii de catre clienti a prezentelor norme si a celorlalte prevederi legale si vor inainta Bancii Nationale a Romaniei toate informatiile si orice document solicitat de catre aceasta.

    V. Sanctiuni
    29. Cunoasterea prevederilor prezentelor norme este necesara pentru a asigura indeplinirea unor standarde minime de integritate si profesionalism; incalcarea de catre societatile bancare participante la piata valutara interbancara a principiilor enuntate va atrage dupa sine actiuni ferme intreprinse de Banca Nationala a Romaniei in vederea corectarii imediate a comportamentului acestora pe piata valutara interbancara.
    30. In situatia in care societatile bancare participante la piata valutara interbancara nu respecta prevederile prezentelor norme, Banca Nationala a Romaniei, in temeiul art. 50 din Legea nr. 33/1991, va aplica sanctiuni dupa cum urmeaza:
    a) in cazul neafisarii permanente a cursurilor de schimb orientative ale leului (vanzare/cumparare), la vedere (spot) si la termen (forward) in conditiile prevazute la cap. III pct. 6 din prezentele norme:
    - avertisment scris;
    - amenda intre 5 milioane lei si 50 milioane lei, daca, desi avertizata, societatea bancara savarseste o noua contraventie;
    b) in cazul in care societatile bancare participante la piata valutara interbancara nu respecta prevederile cap. III pct. 7 si 8 din prezentele norme cu privire la cotatiile de cursuri ferme sau informative:
    - avertisment scris;
    - amenda intre 8 milioane lei si 50 milioane lei, daca, desi avertizata, societatea bancara savarseste o noua contraventie;
    c) in situatia in care societatile bancare participante nu transmit Bancii Nationale a Romaniei raportarile operatiunilor valutare desfasurate pe piata valutara interbancara in forma si la termenele prevazute de aceasta:
    - avertisment scris;
    - amenda intre 2 milioane lei si 20 milioane lei, daca, desi avertizata, societatea bancara savarseste o noua contraventie.
    Banca Nationala a Romaniei poate suspenda sau retrage, partial sau total, autorizatia unei societati bancare de a desfasura operatiuni pe piata valutara interbancara, daca:
    a) aceasta nu respecta prevederile reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei sau ale legii;
    b) aceasta efectueaza operatiuni in afara sferei de cuprindere a autorizatiei;
    c) conduita sa profesionala nu contribuie la dezvoltarea pietei valutare interbancare in conditii de performanta si prudenta bancara.

    VI. Dispozitii finale
    31. Conducerile executive ale intermediarilor autorizati se vor asigura ca personalul implicat este in deplina cunostinta de cauza asupra identitatii clientului si asupra caracterului tranzactiei, in scopul prevenirii operatiunilor de "spalare a banilor".
    32. Comisioanele bancare aferente operatiunilor pe piata valutara interbancara se calculeaza si se incaseaza numai in lei.
    33. Pentru fiecare zi de intarziere in decontarea operatiunilor desfasurate pe piata valutara interbancara, partea lezata (client sau intermediar) poate pretinde compensatii materiale (atat in lei, cat si in valuta) pentru daunele produse.
    34. Tranzactiile valutare in afara orelor oficiale si, in special, efectuate in alte locuri decat cele desemnate (front office) vor fi permise numai in situatii exceptionale, cu aprobarea prealabila a conducerilor executive ale intermediarilor autorizati.
    35. Intermediarii autorizati, precum si salariatii acestora (arbitrajisti) pot infiinta asociatii profesionale avand drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea si impunerea unor reguli de conduita si etica profesionala in desfasurarea operatiunilor pe piata valutara interbancara din Romania.
    Astfel de asociatii pot emite coduri de conduita care, o data avizate de Banca Nationala a Romaniei, pot completa prezentele norme.
    36. Prezentele norme au fost elaborate dupa consultari prealabile cu potentialii operatori de pe piata valutara interbancara si vor face subiectul unor revizuiri, ori de cate ori tendintele de dezvoltare a pietei valutare o impun.
    37. Prezentele norme intra in vigoare incepand cu data de 1 august 1994*), fiind comunicate de Banca Nationala a Romaniei, anterior acestei date, potentialilor intermediari.
------------
    *) A se vedea si datele de intrare in vigoare a actelor modificatoare.

    De la aceasta data isi inceteaza aplicabilitatea Normele privind organizarea si functionarea pietei valutare bancare (anexa nr. 3 la Regulamentul privind efectuarea operatiunilor valutare), publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 128 din 10 iunie 1992.
    De asemenea, isi inceteaza valabilitatea urmatoarele circulare emise de Banca Nationala a Romaniei: Circulara nr. 21 din 10 septembrie 1992 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 233 din 23 septembrie 1992), Circulara nr. 23 din 3 septembrie 1993 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 222 din 12 septembrie 1993), Circulara nr. 10 din 24 martie 1994 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 87 din 4 aprilie 1994), Circulara nr. 14 din 8 aprilie 1994 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104 din 25 aprilie 1994) si Circulara nr. 39 din 26 septembrie 1994 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 287 din 10 octombrie 1994).

                           NOMENCLATOR
    Prezentul nomenclator cuprinde expresii uzuale si intelesurile lor general-acceptate; folosirea lor va duce la evitarea neintelegerilor ce ar putea aparea in timpul incheierii unei tranzactii.
    In toate cazurile, valuta/valutele tranzactionata(e) trebuie clar specificata(e).
    In anumite cazuri, evidente, unii termeni pot fi utilizati atat pentru operatiuni de fructificare de fonduri, cat si pentru operatiuni de schimb valutar.
    Operatiuni la vedere (spot)
    O operatiune de vanzare/cumparare valute cu decontare dupa doua zile de la data incheierii tranzactiei, la cursul de schimb stabilit intre parti (curs spot). In cazul in care este o zi nelucratoare, decontarea are loc in urmatoarea zi lucratoare. (Fac exceptie cazurile in care intre contrapartide exista alte conventii).
    Operatiuni la termen (forward)
    O operatiune de vanzare/cumparare valute cu decontare dupa mai mult de doua zile de la data incheierii tranzactiei, la cursul de schimb stabilit intre parti (curs forward). In cazul in care aceasta este o zi nelucratoare, decontarea are loc in urmatoarea zi lucratoare. Daca ziua de decontare este nelucratoare si ultima zi a lunii, decontarea se face in ultima zi lucratoare a aceleiasi luni.
    Operatiuni swap
    O operatiune de cumparare si vanzare simultana a aceleiasi sume in valuta cu decontarea la doua date de valuta diferite (de regula spot si forward) la cursuri de schimb stabilite (spot si forward) la data tranzactiei.
    Data valutei (value date)
    Data la care se face decontarea tranzactiei.
    Data tranzactiei
    Data la care se incheie tranzactia.
    Pozitie deschisa
    Diferenta dintre totalul tranzactiilor la vedere si totalul tranzactiilor la termen efectuate intr-o valuta, pentru care se asuma un risc valutar, sau dintre totalul activelor si pasivelor in valuta.
    Pozitie inchisa
    Cumparari si vanzari intr-o valuta sau active si pasive valutare care se echilibreaza pe total, negenerand o pozitie deschisa.
    Cotatie ferma (firm quotation)
    Cotarea unui pret ferm care angajeaza banca. Este recomandata adaugarea unor restrictii de timp sau de suma ("ferm pentru un minut" sau "ferm pentru un milion").
    Cotatie orientativa (for info only)
    Cotatii care nu sunt ferme, datorita imposibilitatii de a tranzactiona din anumite motive (depasirea limitei de expunere etc.).
    Cotatie directa
    O cotatie este directa atunci cand valuta locala este exprimata in functie de o unitate monetara a altei valute, numita de baza (ex. USD/DEM, USD valuta de baza).
    Cotatie indirecta
    O cotatie este indirecta cand o valuta este exprimata in functie de o unitate monetara a valutei locale (ex. USD/GBP, GBP valuta de baza).
    Ordin la curs limitat
    Ordin ce trebuie executat pana la cursul limita indicat de client.
    Intelesul termenului limitat este vindeti cu cel putin in cazul unui ordin de vanzare si cumparati cu cel mult in cazul unui ordin de cumparare.
    Ordinele trebuie sa specifice perioada pentru care sunt valabile (numarul de zile).
    Broker
    Intermediar autorizat care opereaza pe piata valutara interbancara in nume propriu, dar numai in contul clientilor sai, pe baza ordinelor acestora, contra unui comision.
    Dealer
    Intermediar autorizat care opereaza pe piata valutara interbancara atat in nume si in cont propriu, cat si in nume propriu si in contul clientilor.
    Conotatia dealer pentru o persoana fizica (arbitrajist) se refera la angajatii unui intermediar autorizat sa opereze pe piata valutara interbancara.
    Punct (pip)
    Ultima cifra a unei cotatii.

                                                              FORMULARUL Nr. 1

 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................ |
| ............................. | | .........................................) |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL COTAT FERM si acceptat de client |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
|                               | | Se completeaza de intermediar la sediul    |
 -------------------------------  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------


    ORDIN DE CUMPARARE VALUTA LA VEDERE (SPOT)
    valabil pentru data de .......................
    Catre ........................................

    CUMPARATI suma de ........... /............ cu data valutei de ........... .
                        (cifre)       (litere)
    Echivalentul in lei il veti recupera din contul nostru de disponibil nr. .................... deschis la ...............................................
    Suma in valuta cumparata o veti vira cu aceeasi data de valuta (sus-mentionata) in contul nostru nr. ......... deschis la ................... .
    Declaram pe propria raspundere urmatoarele:
    1. Scopul cumpararii de valuta este o operatiune de cont curent reprezentand
................................................................................
    avand la baza urmatoarele documente anexate:
................................................................................................................................................................
................................................................................
    2. Disponibilitatile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de
.............. USD (sau echivalent in USD).
 (in cifre)
    3. Suntem de acord cu blocarea sumei in valuta, cumparata pana la utilizarea acesteia conform destinatiei initiale declarate, prevazute la pct. 1.


         .....................                .........................
            Data intocmirii                     Semnatura autorizata
                                                        L.S.


                                                         FORMULARUL Nr. 2

 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT                                   |
| ............................. | |                                            |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL COTAT FERM si acceptat de client |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
|                               | | Se completeaza de intermediar la sediul    |
 -------------------------------  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------


    ORDIN DE VANZARE VALUTA LA VEDERE (SPOT)
    valabil pentru data de ..................
    Catre ...................................

    VINDETI suma de ............. /............. cu data valutei de ............
                      (cifre)        (litere)
    din contul nostru valutar nr. ............ deschis la .................... .
    Contravaloarea in lei se va vira cu aceeasi data a valutei in contul nostru
    in lei nr........................ deschis la ..............................


               ...................                  .......................
                 Data intocmirii                      Semnatura autorizata
                                                             L.S.


                                                         FORMULARUL Nr. 3

 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................ |
| ............................. | | .........................................) |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL COTAT FERM si acceptat de client |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
|                               | | Se completeaza de intermediar la sediul    |
 -------------------------------  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------


    ORDIN DE CUMPARARE VALUTA LA TERMEN (FORWARD)
    valabil pentru data de .......................
    Catre ........................................

    CUMPARATI suma de .......... /............... cu data valutei de ......... .
                        (cifre)        (litere)
    Echivalentul in lei il veti recupera din contul nostru de disponibil nr. ........ deschis la .......................................................... .
    Suma in valuta cumparata o veti vira cu aceeasi data de valuta (sus-mentionata) in contul nostru nr. ........... deschis la ................. .
    Declaram pe propria raspundere urmatoarele:
    1. Scopul cumpararii de valuta este o operatiune de cont curent cu plata la termen, reprezentand ......................................................... ,
    avand la baza urmatoarele documente anexate:
........................................................................................................................................................................ ..................................................................... .
    2. Disponibilitatile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de
............. USD (sau echivalent in USD).
  (in cifre)
    3. Suntem de acord cu blocarea sumei in valuta, cumparata pana la utilizarea acesteia conform destinatiei initiale declarate, prevazute la pct. 1.               ...................                .......................
                 Data intocmirii                    Semnatura autorizata
                                                           L.S.


                                                       FORMULARUL Nr. 4


 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................ |
| ............................. | | .........................................) |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL COTAT FERM si acceptat de client |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
|                               | | Se completeaza de intermediar la sediul    |
 -------------------------------  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------


    ORDIN DE VANZARE VALUTA LA TERMEN (FORWARD)
    valabil pentru data de ..................
    Catre ...................................

    VINDETI suma de .......... /.......... cu data valutei de ..............
                      (cifre)    (litere)
    din contul nostru valutar nr. ............ deschis la .................... .
    Contravaloarea in lei se va vira cu aceeasi data a valutei in contul nostru
    in lei nr. ................ deschis la ....................................
    Declaram pe propria raspundere ca scopul vanzarii de valuta il constituie o operatiune de cont curent cu plata la termen, reprezentand ...............................................................................,
    avand la baza urmatoarele documente anexate:
    ............................................................................
    ............................................................................
    ............................................................................


            ...................                .......................
              Data intocmirii                    Semnatura autorizata
                                                        L.S.


                                                           FORMULARUL Nr. 5

 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................ |
| ............................. | | .......................................... |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL LIMITAT solicitat de client      |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
 -------------------------------  |                                            |
                                  | EXECUTAT LA CURSUL de ........ lei/ ...... |
                                  | Se completeaza de intermediar la sediul    |
                                  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------

    ORDIN DE CUMPARARE VALUTA LA VEDERE (SPOT)
    valabil pentru data de .................
    Catre .......................

    CUMPARATI suma de ......... /............ cu data valutei de ............. .
                      (cifre)      (litere)
    Echivalentul in lei il veti recupera din contul nostru de disponibil nr. .......... deschis la ........................................................ .
    Suma in valuta cumparata o veti vira cu aceeasi data de valuta (sus-mentionata) in contul nostru nr. ........... deschis la ................. .
    Declaram pe propria raspundere urmatoarele:
    1. Scopul cumpararii de valuta este o operatiune de cont curent reprezentand
.............................................................................. ,
    avand la baza urmatoarele documente anexate:
    ............................................................................
    ............................................................................
    ............................................................................
    2. Disponibilitatile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de
............... USD (sau echivalent in USD).
  (in cifre)
    3. Suntem de acord cu blocarea sumei in valuta, cumparata pana la utilizarea acesteia conform destinatiei initiale declarate, prevazute la pct. 1.


              ...................            ........................
                 Data intocmirii               Semnatura autorizata
                                                      L.S.


                                                         FORMULARUL Nr. 6

 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................ |
| ............................. | | .........................................) |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL LIMITAT solicitat de client      |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
 -------------------------------  |                                            |
                                  | EXECUTAT LA CURSUL de ........ lei/ ...... |
                                  | Se completeaza de intermediar la sediul    |
                                  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------


    ORDIN DE VANZARE VALUTA LA VEDERE (SPOT)
    valabil pentru data de .......................
    Catre ............................

    VINDETI suma de ........ /........... cu data valutei de ...................
                    (cifre)    (litere)
    din contul nostru valutar nr. ................ deschis la ................ .
    Contravaloarea in lei se va vira cu aceeasi data a valutei in contul nostru in lei nr. ................. deschis la ................................. .             ....................               ..........................
                Data intocmirii                     Semnatura autorizata
                                                            L.S.


                                                          FORMULARUL Nr. 7


 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................ |
| ............................. | | .........................................) |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL LIMITAT solicitat de client      |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
 -------------------------------  |                                            |
                                  | EXECUTAT LA CURSUL de ........ lei/ ...... |
                                  | Se completeaza de intermediar la sediul    |
                                  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------


    ORDIN DE CUMPARARE VALUTA LA TERMEN (FORWARD)
    valabil pentru data de ..................
    Catre .......................


    CUMPARATI suma de ......... /............ cu data valutei de ............. .
                      (cifre)      (litere)
    Echivalentul in lei il veti recupera din contul nostru de disponibil nr. .......... deschis la ........................................................ .
    Suma in valuta cumparata o veti vira cu aceeasi data de valuta (sus-mentionata) in contul nostru nr. ........... deschis la ................. .
    Declaram pe propria raspundere urmatoarele:
    1. Scopul cumpararii de valuta este o operatiune de cont curent reprezentand
.............................................................................. ,
    avand la baza urmatoarele documente anexate:
    ............................................................................
    ............................................................................
    ............................................................................
    2. Disponibilitatile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de
............... USD (sau echivalent in USD).
  (in cifre)
    3. Suntem de acord cu blocarea sumei in valuta, cumparata pana la utilizarea acesteia conform destinatiei initiale declarate, prevazute la pct. 1.


              ...................            ........................
                 Data intocmirii               Semnatura autorizata
                                                      L.S.
                                                            FORMULARUL Nr. 8

 -------------------------------   --------------------------------------------
| Denumire client ............. | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................ |
| ............................. | | .........................................) |
| Adresa/Sediul ............... | | la CURSUL LIMITAT si acceptat de client    |
| Tel./telex .................. | | de ................ lei/............       |
| Persoana de contact ......... | |                                            |
| Nr. din Registrul comertului  | | Semnatura autorizata  Semnatura clientului |
| ............................. | |         L.S.                  L.S.         |
| Cod SICOMEX ................. | |                                            |
 -------------------------------  |                                            |
                                  | EXECUTAT LA CURSUL de ........ lei/ ...... |
                                  | Se completeaza de intermediar la sediul    |
                                  | acestuia, in prezenta clientului.          |
                                   --------------------------------------------


    ORDIN DE VANZARE VALUTA LA TERMEN (FORWARD)
    valabil pentru data de ..................
    Catre ...................................


    VINDETI suma de .......... /............. cu data valutei de .............
                      (cifre)      (litere)
    din contul nostru valutar nr. ................ deschis la ................ .
    Contravaloarea in lei se va vira cu aceeasi data a valutei in contul nostru in lei nr. ............. deschis la ........................................ .
    Declaram pe propria raspundere ca scopul vanzarii de valuta il constituie o operatiune de cont curent cu plata la termen, reprezentand ................... ,
    avand la baza urmatoarele documente anexate:
    ............................................................................
    ............................................................................
    ............................................................................


              .................               .........................
               Data intocmirii                  Semnatura autorizata
                                                        L.S.
SmartCity5

COMENTARII la Norma 0/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 0 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Norma 0/1996
Circulara 7 1998
pentru modificarea unor prevederi din Regulamentul nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare
Circulara 29 1997
referitoare la modificarea capitolului III (Principii de desfasurare a tranzactiilor pe piata valutara interbancara) litera b) (Principii in relatia intermediar-client) din Normele privind functionarea pietei valutare interbancare - anexa nr. 3 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei privind efectuarea operatiunilor valutare, republicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 52 din 13 martie 1996, cu modificarile ulterioare
Circulara 7 1997
privind reautorizarea societatilor bancare si sucursalelor bancilor straine autorizate ca brokeri sau dealeri ai pietei valutare interbancare
Circulara 13 1996
pentru modificarea punctului 10 alineatul 2 al capitolului III din Circulara Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1996 privind modificarea anexei nr. 3 - Norme privind functionarea pietei valutare interbancare - la Regulamentul privind efectuarea operatiunilor valutare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 46 din 5 martie 1996
Circulara 11 1996
cu privire la modificarea anexei nr. 3 - Norme privind functionarea pietei valutare interbancare - la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei privind efectuarea operatiunilor valutare, republicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 52 din 13 martie 1996
Circulara 3 1996
privind modificarea anexei nr. 3 - Norme privind functionarea pietei valutare interbancare - la Regulamentul privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 19 septembrie 1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu