Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 169 din 25 noiembrie 1999

pentru ratificarea Acordului comercial dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Bangladesh, semnat la Bucuresti la 15 septembrie 1997

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 586 din  2 decembrie 1999


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul comercial dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Bangladesh, semnat la Bucuresti la 15 septembrie 1997.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 27 septembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                            DORU IOAN TARACILA

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 1 noiembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                  p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                          ANDREI IOAN CHILIMAN

                            ACORD COMERCIAL
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Bangladesh*)

    *) Traducere.

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Bangladesh, denumite in continuare parti contractante,
    dorind sa creeze conditii favorabile pentru promovarea si intensificarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari pe baza egalitatii si avantajului reciproc,
    pornind de la principiile si mecanismele economiei de piata si ale liberalizarii comertului si fiind convinse ca acestea vor permite o largire si o diversificare a schimburilor comerciale dintre persoane fizice si juridice din cele doua tari, autorizate sa efectueze acte de comert exterior conform legislatiei lor nationale,
    tinand seama de relatiile comerciale bilaterale, de principiile Acordului de la Marrakech privind constituirea Organizatiei Mondiale a Comertului in care ambele tari sunt membre,
    fiind convinse ca un nou acord va crea premise favorabile si un cadru adecvat pentru accelerarea dezvoltarii si extinderii schimburilor comerciale dintre persoanele fizice si juridice autorizate din tarile lor,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Partile contractante isi reafirma hotararea de a extinde relatiile comerciale bilaterale in conformitate cu prevederile prezentului acord, cu obiectivele lor de dezvoltare economica si cu legile si reglementarile in vigoare in tarile lor. In acest scop ele vor lua masurile corespunzatoare si vor folosi toate mijloacele care intra in atributiile lor pentru incurajarea, facilitarea si dezvoltarea pe termen lung si la nivelul cel mai ridicat posibil a schimburilor de marfuri si de servicii, precum si a cooperarii economice dintre persoanele fizice si juridice autorizate sa efectueze acte de comert exterior.
    (1) Pentru facilitarea schimbului de marfuri si de servicii partile contractante isi acorda reciproc tratamentul natiunii celei mai favorizate.
    (2) Tratamentul natiunii celei mai favorizate, prevazut la paragraful (1), nu se refera la concesiile, avantajele sau la privilegiile pe care una dintre partile contractante le acorda sau le va acorda:
    a) tarilor vecine pentru facilitarea traficului si comertului de frontiera;
    b) tarilor care participa, impreuna cu una dintre partile contractante, la o uniune vamala sau zona de comert liber ori la acorduri preferentiale sau intr-o organizatie economica regionala care exista in prezent ori care va fi creata si la care cealalta parte contractanta nu participa;
    c) importului de marfuri, in virtutea unor programe de ajutorare furnizate uneia sau alteia dintre cele doua tari de catre terte institutii, organisme si de orice alte organizatii internationale.
    Art. 2
    Partile contractante vor actiona pentru o mai buna cunoastere si folosire de catre persoanele fizice si juridice autorizate a prevederilor Acordului privind Sistemul global de preferinte comerciale intre tari in curs de dezvoltare, incheiat la Belgrad la 13 aprilie 1988, precum si a prevederilor cuprinse in "Protocolul celor 16".
    Art. 3
    In vederea realizarii schimburilor de marfuri si de servicii in cadrul prezentului acord, partile contractante vor facilita si vor incuraja persoanele fizice si juridice autorizate din tarile lor sa incheie direct intre ele contracte comerciale si intelegeri specifice, inclusiv pe termen lung, in concordanta cu uzantele internationale in materie de pret, calitate, conditii de livrare si de plata.
    Art. 4
    Preturile pentru marfurile si serviciile livrate in cadrul prezentului acord se vor stabili prin negocieri directe intre partile la contract, pe baza preturilor in devize convertibile practicate pe piata mondiala pentru marfuri sau servicii similare, in conditii de competitivitate internationala.
    Art. 5
    Platile pentru tranzactiile comerciale cu marfuri si servicii, incheiate de catre persoanele fizice si juridice autorizate din cele doua tari, vor fi efectuate in devize liber convertibile, astfel cum sunt recomandate de Fondul Monetar International, in conformitate cu legile si cu reglementarile in vigoare in momentul efectuarii platilor in fiecare dintre cele doua tari.
    Art. 6
    Avand in vedere importanta pe care o au atat finantarea, cat si acordarea de credite pentru dezvoltarea schimburilor comerciale bilaterale, partile contractante vor depune eforturi pentru ca astfel de finantari si credite sa fie acordate in conditii reciproc avantajoase.
    Art. 7
    Partile contractante, in conformitate cu legile si cu reglementarile lor interne, precum si cu prevederile acordurilor internationale la care sunt parti, vor scuti de taxe vamale importul urmatoarelor categorii de bunuri:
    a) mostrele fara valoare comerciala, materialele publicitare, de reclama si documentare;
    b) bunurile care au fost reparate in strainatate sau bunurile care le inlocuiesc pe cele necorespunzatoare calitativ, returnate partenerilor externi in perioada de garantie;
    c) donatiile si asistenta cu caracter social, umanitar, cultural, sportiv si didactic.
    Bunurile si produsele mentionate la lit. a) si c) trebuie sa fie trimise fara obligatii de plata, sa nu fie comercializate ulterior sau utilizate pentru prestatii catre terti, aducatoare de venituri, si sa fie cuprinse in patrimoniu si inregistrate in evidenta persoanei fizice sau juridice autorizate importatoare. Ele vor fi folosite numai in scopurile pentru care au fost importate. In cazurile in care sunt folosite in alte scopuri ori sunt valorificate pe piata tarii importatoare, se vor aplica reglementarile vamale in vigoare in tara respectiva, inclusiv plata taxelor vamale.
    Art. 8
    Partile contractante vor lua masurile necesare in conformitate cu propria lor legislatie si cu prevederile acordurilor internationale la care ele sunt parti, pentru ca pe teritoriile lor sa protejeze produsele originare din cealalta tara de orice forma de concurenta neloiala in tranzactiile comerciale.
    Partile contractante sunt de acord sa asigure protectia si respectarea regimului marcilor comerciale, a drepturilor de autor, secretelor comerciale si topografiilor de montaj pentru circuite integrate, care sunt proprietatea partenerilor din cealalta tara, in conformitate cu legislatia specifica in vigoare in fiecare tara si cu respectarea obligatiilor lor in cadrul acordurilor internationale referitoare la proprietatea intelectuala si industriala a marcilor de fabrica si de comert.
    Art. 9
    Partile contractante vor incuraja si vor facilita contactele dintre persoanele fizice si juridice din cele doua tari, printre altele prin schimburi de vizite ale delegatiilor de oameni de afaceri, participarea la targuri si expozitii, schimbul de informatii.
    Ele vor incuraja deschiderea de reprezentante ale organizatiilor de comert exterior, companiilor, firmelor, bancilor etc. pe teritoriile celor doua tari, in concordanta cu legile si cu reglementarile din fiecare tara.
    Art. 10
    Fiecare parte contractanta va acorda, in conformitate cu legile si cu reglementarile sale, precum si cu acordurile internationale la care este parte, facilitatile uzuale si nediscriminatorii de tranzit pe teritoriul sau al marfurilor originare de pe teritoriul celeilalte tari si destinate acesteia.
    Art. 11
    Prevederile prezentului acord nu vor fi interpretate ca impiedicand adoptarea si indeplinirea de catre fiecare parte contractanta a masurilor necesare pentru:
    a) protejarea moralitatii publice;
    b) aplicarea legilor si reglementarilor privind securitatea nationala;
    c) protejarea vietii si sanatatii oamenilor, animalelor si plantelor;
    d) protejarea patrimoniului national cu valoare artistica, istorica si arheologica.
    Art. 12
    Partile contractante afirma interesul lor pentru solutionarea pe cale amiabila a eventualelor diferende rezultand din tranzactiile comerciale incheiate intre persoanele fizice si juridice autorizate din tarile lor, in baza prezentului acord.
    Daca solutionarea pe cale amiabila nu se poate realiza, partile in litigiu vor putea recurge la o instanta de arbitraj. O astfel de cale de solutionare poate fi stabilita prin contracte sau prin alte intelegeri care urmeaza sa fie incheiate separat intre persoanele fizice si juridice respective din cele doua tari.
    Art. 13
    Partile contractante recunosc importanta economica crescanda a sectorului serviciilor si convin sa se consulte in problemele legate de promovarea si desfasurarea de operatiuni comerciale in acest sector intre persoanele fizice si juridice autorizate din cele doua tari si in probleme specifice de interes reciproc privind domeniile respective.
    Art. 14
    Prevederile prezentului acord nu afecteaza si nu vor afecta alte intelegeri bilaterale existente sau care se vor incheia si nici drepturile si obligatiile partilor contractante la care sunt parti.
    Art. 15
    Partile contractante, in conformitate cu politicile si cu obiectivele lor, pot colabora pe plan bilateral sau multilateral in solutionarea problemelor comerciale de interes comun.
    Partile contractante convin sa se consulte reciproc, cu promptitudine, prin canale adecvate, la cererea oricareia dintre ele, asupra problemelor privind interpretarea si aplicarea prezentului acord sau asupra altor aspecte aparute ca urmare a aplicarii acestuia.
    Art. 16
    In scopul realizarii prevederilor prezentului acord si a problemelor legate de aplicarea acestuia, Guvernul Romaniei desemneaza Ministerul Industriei si Comertului, iar Guvernul Republicii Populare Bangladesh desemneaza Ministerul Comertului.
    Fiecare parte contractanta are dreptul sa desemneze, in scris, in orice moment, orice alta institutie corespunzatoare, organizatie sau minister in locul celei desemnate conform paragrafului precedent, notificand acest fapt celeilalte parti contractante.
    Art. 17
    Prezentul acord va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care partile contractante isi comunica reciproc ca au fost indeplinite cerintele legale din tarile lor privind intrarea in vigoare a intelegerilor internationale. Prezentul acord va fi valabil pentru o perioada de 5 ani, dupa care va putea fi prelungit automat pe perioade succesive de cate 2 ani, in afara de cazul in care una dintre partile contractante ar notifica, in scris, celeilalte parti contractante, intentia sa de a denunta acordul cu 90 de zile inainte de expirarea fiecarei perioade de valabilitate.
    Prezentul acord poate fi modificat sau completat, de comun acord, la cererea oricareia dintre partile contractante.
    Modificarea, completarea sau denuntarea prezentului acord nu va afecta drepturile si obligatiile persoanelor fizice si juridice autorizate, rezultand din contractele incheiate in perioada de valabilitate a acordului, care nu au fost integral executate pana la data modificarii, completarii sau denuntarii.
    Art. 18
    La intrarea in vigoare a prezentului acord isi inceteaza valabilitatea Acordul comercial general dintre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul Republicii Populare Bangladesh, semnat la Bucuresti la 6 octombrie 1978.
    Daca totusi la incetarea valabilitatii Acordului comercial general din 1978 raman contracte neindeplinite, inclusiv plati neefectuate, acestea vor fi indeplinite in conditiile prevazute de acesta.
    Incheiat la Bucuresti la 15 septembrie 1997, in doua exemplare originale in limba engleza, ambele fiind egal autentice.

                   Pentru Guvernul Romaniei,
                   Calin Popescu Tariceanu,
                   ministrul industriei si comertului

                   Pentru Guvernul
                   Republicii Populare Bangladesh,
                   Tofail Ahmed,
                   ministrul comertului



SmartCity5

COMENTARII la Legea 169/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 169 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu