Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 116 din  5 iunie 1998

privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 224 din 18 iunie 1998


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Jandarmeria Romana este institutia militara specializata a statului, componenta a Ministerului de Interne, care exercita, potrivit legii, atributiile ce ii revin cu privire la asigurarea pazei si apararii unor obiective, a bunurilor si a valorilor de importanta deosebita, mentinerea si restabilirea ordinii publice, indeplinirea misiunilor de prevenire si combatere a infractiunilor si a altor incalcari ale normelor legale in vigoare, de prevenire si neutralizare a actelor teroriste si de diversiune pe teritoriul Romaniei.
    Art. 2
    Jandarmeria Romana isi desfasoara activitatea exclusiv pe baza si in executarea legii.
    Art. 3
    In indeplinirea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, Jandarmeria Romana coopereaza cu Politia Romana, cu celelalte unitati ale Ministerului de Interne si cu alte structuri ale sistemului national de aparare, care au atributii in domeniu, si colaboreaza cu organizatii, institutii si autoritati ale administratiei publice centrale si locale.

    CAP. 2
    Organizarea si conducerea Jandarmeriei Romane

    Art. 4
    (1) Jandarmeria Romana este organizata pe principii militare, pe intreg teritoriul tarii, si are in structura:
    a) Comandamentul National al Jandarmeriei;
    b) comandamente de jandarmi teritoriale:
    - comandamente de jandarmi judetene si Comandamentul de jandarmi al municipiului Bucuresti;
    - batalioane de jandarmi;
    - detasamente, companii, sectii, plutoane, garzi, posturi si grupe de jandarmi;
    c) brigada mobila de jandarmi;
    d) centre de instructie;
    e) unitati speciale de jandarmi;
    f) institutii de invatamant;
    g) baza pentru logistica;
    h) baza de reparatii.
    (2) Organizarea Jandarmeriei Romane, prevazuta la alin. (1), se realizeaza pe actualele structuri ale trupelor de jandarmi.
    (3) Prin ordin al ministrului de interne, atunci cand situatia operativa o impune, se pot infiinta subunitati de jandarmi in mediul rural, in limita efectivelor si a fondurilor aprobate.
    Art. 5
    Comandamentul National al Jandarmeriei este unitatea centrala de comanda a Jandarmeriei Romane, care conduce activitatea tuturor structurilor din subordine.
    Art. 6
    (1) Comandamentul National al Jandarmeriei este condus de un ofiter de jandarmi, in calitate de comandant al Jandarmeriei Romane, numit in aceasta functie de ministrul de interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
    (2) Comandantul Jandarmeriei Romane este ajutat, in indeplinirea atributiilor sale, de adjuncti numiti in functie, la propunerea sa, de secretarul de stat din Ministerul de Interne, care coordoneaza activitatea Jandarmeriei Romane. In exercitarea atributiilor legale, comandantul Jandarmeriei Romane emite ordine si dispozitii obligatorii pentru personalul din subordine.
    (3) Jandarmeria Romana este reprezentata, in relatiile cu autoritatile administratiei publice centrale si locale si cu institutiile similare din alte state, de catre comandant sau de catre imputernicitii acestuia.
    Art. 7
    (1) Comandamentul National al Jandarmeriei are in compunerea sa statul major, directii, sectii, unitati speciale, servicii si birouri.
    (2) Regulamentul de organizare si functionare a Comandamentului National al Jandarmeriei se aproba de catre ministrul de interne.
    Art. 8
    (1) Comandamentul de jandarmi teritorial este o mare unitate destinata organizarii, conducerii si coordonarii misiunilor specifice pentru indeplinirea atributiilor ce revin jandarmeriei intr-o zona de responsabilitate corespunzatoare teritoriului mai multor judete si al municipiului Bucuresti, avand in compunere comandamente de jandarmi judetene si al municipiului Bucuresti, batalioane de jandarmi, detasamente, companii, sectii, plutoane, garzi, posturi, grupe de jandarmi, subunitati de specialisti si de logistica.
    (2) Comandamentele de jandarmi teritoriale se constituie, de regula, pe structurile brigazilor de jandarmi.
    (3) Comandantul comandamentului de jandarmi teritorial este ofiter de jandarmi.
    Art. 9
    (1) Comandamentul de jandarmi judetean si Comandamentul de jandarmi al municipiului Bucuresti sunt unitati destinate organizarii, conducerii si executarii misiunilor specifice pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin jandarmeriei intr-o zona de responsabilitate corespunzatoare teritoriului unui judet si, respectiv, al municipiului Bucuresti. Acestea au in compunere batalioane de jandarmi, detasamente, companii, sectii, plutoane, garzi, posturi, subunitati mobile si de paza.
    (2) Comandamentul de jandarmi judetean si Comandamentul de jandarmi al municipiului Bucuresti se constituie, de regula, pe structura actualelor batalioane sau detasamente de jandarmi.
    (3) Comandantul comandamentului de jandarmi judetean si cel al Comandamentului de jandarmi al municipiului Bucuresti sunt ofiteri de jandarmi.
    Art. 10
    (1) Brigada mobila de jandarmi este o mare unitate subordonata nemijlocit Comandamentului National al Jandarmeriei, destinata executarii, independent sau in cooperare cu celelalte unitati ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apararii Nationale si cu alte componente ale sistemului national de aparare, de misiuni pentru indeplinirea atributiilor specifice pe intreg teritoriul national. Aceasta are in compunere batalioane, detasamente de jandarmi si subunitati de specialisti.
    (2) Comandantul brigazii mobile de jandarmi este ofiter de jandarmi.
    Art. 11
    (1) Infiintarea de noi comandamente teritoriale si de brigazi de jandarmi se aproba de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
    (2) Prin ordin al ministrului de interne, la propunerea comandantului Jandarmeriei Romane, se pot infiinta unitati si subunitati de jandarmi, in raport cu nevoile operative, in limita efectivelor si a fondurilor aprobate.
    Art. 12
    (1) Batalionul de jandarmi este o unitate destinata executarii de misiuni, de regula intr-o zona de responsabilitate a unui comandament de jandarmi. Acesta are in compunere detasamente, companii, sectii, plutoane, garzi, posturi, grupe si subunitati de logistica.
    (2) Batalionul de jandarmi este condus de catre un comandant, ofiter de jandarmi.
    Art. 13
    Detasamentul, compania, sectia, plutonul, garda, postul si grupa de jandarmi sunt subunitati organizate ca structuri militare pentru instructie si pentru indeplinirea misiunilor specifice, independent sau in subordinea nemijlocita a comandamentelor de jandarmi, a centrelor de instructie, a unitatilor speciale si a batalioanelor de jandarmi.
    Art. 14
    (1) Centrul de instructie este o unitate destinata instruirii si perfectionarii pregatirii personalului necesar completarii efectivelor unitatilor de jandarmi si functioneaza conform statului de organizare aprobat de ministrul de interne.
    (2) Centrul de instructie este condus de catre un comandant, ofiter de jandarmi.
    (3) Centrul de instructie si perfectionare de transmisiuni a personalului de specialitate din jandarmerie se constituie pe structura actuala a regimentului de transmisiuni.
    Art. 15
    (1) Unitatea speciala de jandarmi este destinata executarii misiunilor de paza si de aparare a unor obiective de importanta deosebita, de paza si de transport al unor bunuri si valori deosebite.
    (2) Unitatea speciala este condusa de catre un comandant, ofiter de jandarmi.
    Art. 16
    (1) Institutiile de invatamant sunt unitati militare destinate formarii, perfectionarii pregatirii si specializarii personalului jandarmeriei si functioneaza conform statelor de organizare aprobate de ministrul de interne.
    (2) Perfectionarea pregatirii personalului din jandarmerie se realizeaza in centre de profil si in scoli de aplicatie.
    Art. 17
    (1) Baza pentru logistica este destinata asigurarii aprovizionarii, stocarii, conservarii si distribuirii mijloacelor materiale necesare Jandarmeriei Romane.
    (2) La nivelul fiecarei structuri de baza din compunerea Jandarmeriei Romane se infiinteaza unitati si subunitati de logistica.
    Art. 18
    Baza de reparatii este destinata asigurarii repararii autovehiculelor, utilajelor, armamentului si tehnicii specifice din inzestrarea jandarmeriei.
    Art. 19
    La nivelul Comandamentului National al Jandarmeriei, al comandamentelor teritoriale, judetene si al Comandamentului de jandarmi al municipiului Bucuresti, al brigazii mobile de jandarmi si al institutiilor de invatamant se organizeaza, in functie de necesitati, compartimente administrative, tehnice, financiare si medicale, care raspund de intreaga activitate specifica, necesara indeplinirii misiunilor si instruirii personalului.
    Art. 20
    Marile unitati, unitatile si subunitatile de jandarmi, la ordinul ministrului de interne, pot actiona in oricare alta zona a tarii decat cea de responsabilitate permanenta.

    CAP. 3
    Atributiile Jandarmeriei Romane

    Art. 21
    (1) Jandarmeria Romana are urmatoarele atributii:
    a) asigura paza obiectivelor, a bunurilor si valorilor de importanta deosebita pentru apararea tarii, pentru activitatea statului, pentru economie, stiinta, cultura si arta, a localurilor misiunilor diplomatice sau ale unor agentii si reprezentante economice, precum si a sediilor unor organisme internationale, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei, stabilite prin hotarare a Guvernului;
    b) asigura paza transportului unor valori importante, constand in sume de bani, titluri de credite, cecuri ori alte inscrisuri de valoare, metale si pietre pretioase, valori stiintifice, tehnice, de cultura si arta, precum si transportul armelor, munitiilor, materialelor explozive, stupefiantelor, al substantelor toxice sau radioactive ori al altor materii sau substante periculoase;
    c) asigura, impreuna cu alte autoritati publice abilitate, ordinea cu ocazia intrunirilor si a manifestatiilor;
    d) asigura, impreuna cu politia si cu alte structuri ale Ministerului de Interne, restabilirea ordinii publice in cazuri de tulburare grava a acesteia;
    e) indeplineste, impreuna cu politia, misiuni pentru mentinerea ordinii publice, prevenirea si combaterea infractiunilor si a altor incalcari ale normelor legale in vigoare;
    f) executa, impreuna cu politia, insotirea trenurilor specializate, luand masurile de paza si ordine in triaje si in statiile de cale ferata;
    g) indeplineste, impreuna cu celelalte institutii ale statului abilitate prin lege, misiuni de asigurare a protectiei inaltilor demnitari romani si straini in timpul prezentei lor in Romania, precum si misiuni de paza a sediilor de lucru si a resedintelor acestora;
    h) indeplineste, impreuna cu celelalte institutii specializate ale statului, misiuni de prevenire, neutralizare si lichidare a actelor teroriste si diversioniste pe teritoriul Romaniei;
    i) participa la executarea pazei si a protectiei transportului corespondentei secrete pe intreg teritoriul Romaniei;
    j) executa masuri de asigurare a ordinii publice in timpul actiunilor de neutralizare a obiectelor suspecte, care pot prezenta pericol public;
    k) indeplineste, impreuna cu politia, cu pompierii si in cooperare cu unitati ale Ministerului Apararii Nationale, cu cele de protectie civila si cu alte formatiuni prevazute de lege, activitati de salvare si de evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de incendii, explozii, avarii, accidente, epidemii, calamitati si catastrofe, precum si de limitare si inlaturare a urmarilor provocate de astfel de evenimente;
    l) executa, impreuna cu politia si cu celelalte institutii publice abilitate prin lege, misiuni de urmarire si prindere a evadatilor, dezertorilor si a altor persoane despre care exista date si indicii temeinice ca intentioneaza sa savarseasca sau au savarsit infractiuni ori care se sustrag masurii arestarii preventive sau executarii pedepselor privative de libertate;
    m) participa, la solicitarea Presedintelui Romaniei si cu aprobarea Parlamentului Romaniei, in afara teritoriului national, cu efective si tehnica din dotare, la constituirea fortelor internationale destinate indeplinirii unor misiuni de instruire, asistenta si cooperare in domeniul ordinii publice si pentru actiuni umanitare; in timpul indeplinirii acestor misiuni, efectivele de jandarmi participante au regimul trupelor din Ministerul Apararii Nationale, care executa misiuni in strainatate;
    n) executa orice alte atributii care ii sunt stabilite prin lege.
    (2) La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, in situatii care nu sufera amanare, comandantul Jandarmeriei Romane poate aproba asigurarea temporara a pazei unor obiective, bunuri, valori si transporturi speciale.
    (3) In indeplinirea atributiilor prevazute la alin. (1), jandarmii folosesc armamentul si mijloacele tehnice din dotare, potrivit dispozitiilor legale.
    Art. 22
    Pe timpul starii de urgenta sau al starii de asediu, Jandarmeria Romana, concomitent cu indeplinirea misiunilor permanente, participa la actiunile pentru descoperirea, capturarea sau lichidarea grupurilor de cercetare-diversiune, a elementelor teroriste, precum si la sprijinirea evacuarii unor obiective de importanta deosebita si a populatiei.
    Art. 23
    La mobilizare si in timp de razboi, Jandarmeria Romana, concomitent cu indeplinirea atributiilor prevazute la art. 21 si 22, in calitate de componenta a fortelor armate, indeplineste si urmatoarele atributii:
    a) executa, impreuna cu alte forte, paza si apararea unor obiective care nu sunt asigurate cu paza militara in timp de pace;
    b) participa la descoperirea, capturarea sau neutralizarea inamicului parasutat sau debarcat pe teritoriul tarii, in raioanele de dispunere a unitatilor sau subunitatilor de jandarmi;
    c) participa la apararea unor localitati;
    d) asigura paza bunurilor apartinand sectorului public sau privat, in cazurile de evacuare impuse de actiunile inamicului;
    e) participa la actiunile de inlaturare a efectelor loviturilor executate de catre inamic cu aviatia, cu mijloacele de nimicire in masa, incendiare sau clasice;
    f) participa la: evacuarea populatiei; comenduirea si indrumarea circulatiei; escortarea prizonierilor de razboi si paza acestora in lagare de zona interioara; dirijarea si indrumarea refugiatilor; paza si apararea unor raioane cu destinatie speciala;
    g) executa orice alte atributii si misiuni privind apararea tarii, potrivit legii.

    CAP. 4
    Personalul Jandarmeriei Romane

    Art. 24
    Personalul Jandarmeriei Romane se compune din militari si din salariati civili.
    Art. 25
    (1) Numarul posturilor de ofiteri, maistri militari, subofiteri, jandarmi, angajati pe baza de contract, militari in termen si salariati civili ai Jandarmeriei Romane, in timp de pace si la mobilizare, se stabileste de catre ministrul de interne, in limita efectivelor aprobate prin hotarare a Guvernului.
    (2) Numirea in functii a personalului se face potrivit ordinului de competente al ministrului de interne.
    Art. 26
    (1) Personalul permanent din Jandarmeria Romana se bucura de stabilitate in unitatea la care a fost numit.
    (2) Mutarea, transferarea sau detasarea personalului se poate face in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
    Art. 27
    (1) Personalul militar din unitatile de jandarmi va depune juramantul militar prevazut pentru militarii fortelor armate ale Romaniei.
    (2) Salariatii civili depun, la incadrare, urmatorul juramant: "Eu ... jur sa respect Constitutia si legile Romaniei, sa pastrez secretul profesional si sa-mi indeplinesc cu buna-credinta sarcinile incredintate. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
    Art. 28
    (1) Selectionarea, pregatirea si promovarea personalului militar pentru Jandarmeria Romana se realizeaza potrivit legii si ordinelor ministrului de interne.
    (2) Cadrele militare din Jandarmeria Romana provin, de regula, din randurile absolventilor institutiilor militare de invatamant. Pentru unele activitati pot fi incadrati specialisti cu studii corespunzatoare din alte sectoare de activitate, care indeplinesc conditiile legale.
    Art. 29
    (1) Formarea ofiterilor de jandarmi se realizeaza in institutii militare de invatamant superior apartinand Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, precum si prin reteaua institutiilor de invatamant superior civil.
    (2) Formarea maistrilor militari si a subofiterilor de jandarmi se realizeaza in scoli proprii, in cele apartinand Ministerului de Interne si Ministerului Apararii Nationale.
    (3) Cursurile de perfectionare a pregatirii cadrelor, precum si alte cursuri de specializare a pregatirii militarilor in termen se organizeaza de catre Comandamentul National al Jandarmeriei.
    Art. 30
    (1) Jandarmeria Romana poate folosi militari angajati pe baza de contract, in limita statelor de organizare aprobate potrivit competentelor.
    (2) Jandarmii angajati in conditiile alin. (1) au calitatea de militar si se supun legilor si regulamentelor militare.
    (3) Timpul in care o persoana desfasoara activitate in Jandarmeria Romana, ca jandarm angajat pe baza de contract, constituie vechime in munca.
    Art. 31
    Selectionarea, incadrarea, drepturile si obligatiile jandarmilor angajati pe baza de contract se stabilesc prin ordin al ministrului de interne. Drepturile banesti si materiale ale acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului. Dupa implinirea unui termen de minimum 4 ani de la angajarea pe baza de contract, jandarmii prevazuti la art. 30 pot sustine examene pentru trecerea in corpul subofiterilor sau al maistrilor militari, conform prevederilor Statutului cadrelor militare.

    CAP. 5
    Drepturile si obligatiile personalului din Jandarmeria Romana

    Sectiunea 1
    Drepturile si obligatiile militarilor
    Art. 32
    (1) In realizarea atributiilor ce le revin potrivit legii, militarii din Jandarmeria Romana sunt investiti cu exercitiul autoritatii publice.
    (2) Ofiterii, maistrii militari, subofiterii si militarii din jandarmerie, angajati pe baza de contract, au urmatoarele drepturi si obligatii:
    a) sa acorde sprijin persoanelor cu functii ce implica exercitiul autoritatii publice, daca acestea intampina rezistenta fizica in executarea sarcinilor de serviciu;
    b) sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care au comis contraventii prin savarsirea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice sau la regimul pazei bunurilor in obiectivele care au paza asigurata cu efective de jandarmi;
    c) sa constate si sa aplice sanctiuni, in conditiile legii, in cazul contraventiilor prevazute la lit. b);
    d) sa participe la executarea controalelor si a actiunilor specifice pentru descoperirea si neutralizarea elementelor terorist-diversioniste de pe teritoriul Romaniei;
    e) sa foloseasca orice mijloace de transport si de telecomunicatii, proprietate publica sau privata, cu exceptia celor apartinand corpului diplomatic, pentru luarea unor masuri legale care nu sufera amanare si care nu pot fi aduse la indeplinire altfel. Cheltuielile ocazionate in astfel de imprejurari vor fi achitate ulterior, la cererea proprietarilor, si vor fi suportate, dupa caz, din fondurile Ministerului de Interne sau de catre persoanele care au provocat interventia;
    f) sa solicite sprijinul cetatenilor pentru urmarirea, prinderea si luarea masurilor legale impotriva persoanelor care au savarsit sau intentioneaza sa savarseasca infractiuni sau alte incalcari ale normelor legale in vigoare;
    g) sa actioneze pentru prevenirea infractiunilor, despre a caror pregatire sau savarsire iminenta au fost sesizati;
    h) sa intervina, in cazul infractiunilor flagrante, pentru imobilizarea faptuitorului, sa il predea de indata celei mai apropiate unitati de politie, impreuna cu mijloacele materiale de proba si cu procesul-verbal de constatare.
    (3) In exercitarea atributiilor, jandarmii sunt obligati sa isi faca cunoscuta, in prealabil, calitatea si sa prezinte legitimatia de serviciu.
    Art. 33
    Militarii Jandarmeriei Romane, in indeplinirea atributiilor ce le revin, au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa asigure ingrijire medicala persoanelor care au nevoie de aceasta ca urmare a interventiei in forta. Militarilor Jandarmeriei Romane le sunt interzise comiterea actelor de tortura, aplicarea unor masuri degradante sau inumane, precum si executarea ordinelor vadit ilegale.
    Art. 34
    In indeplinirea atributiilor ce le revin, jandarmii folosesc armamentul din dotare, scuturi de protectie, casti cu vizor, bastoane de cauciuc, bastoane cu energie electrostatica, mijloace cu substante iritant-lacrimogene, arme albe, jeturi de apa sau coloranti, catuse, caini de serviciu, dispozitive sonore si luminoase, mijloace blindate de protectie, precum si orice mijloace de protectie si de imobilizare, aflate in dotare, in urmatoarele situatii:
    a) pentru impiedicarea si neutralizarea actiunilor agresive ale persoanelor care tulbura grav ordinea publica, actiuni ce nu au putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;
    b) impotriva celor care patrund, fara drept, in sediile autoritatilor publice, ale partidelor politice sau ale altor institutii de interes public sau privat si care, avertizati si somati, au refuzat sa paraseasca de indata aceste sedii, precum si impotriva grupurilor organizate care impiedica desfasurarea normala a activitatii pe caile de comunicatii, in locurile publice si in alte obiective importante;
    c) pentru imobilizarea si retinerea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoaca dezordine si intreprind actiuni ce pun in pericol viata, integritatea corporala sau sanatatea persoanelor, proprietatea publica sau privata, ultragiaza fortele de ordine sau alte persoane investite cu functii ce implica exercitiul autoritatii publice ori tulbura grav ordinea publica prin acte de violenta.
    Art. 35
    In caz de absoluta necesitate si atunci cand folosirea altor mijloace de imobilizare sau de constrangere nu a dat rezultate, jandarmii fac uz de arma, in conditiile strict prevazute de lege.
    Art. 36
    (1) Folosirea mijloacelor prevazute la art. 34 se face numai dupa avertizarea si somarea participantilor de a se dispersa, de catre seful dispozitivului de ordine sau de catre sefii sai ierarhici.
    (2) Pentru executarea dispersarii se lasa la dispozitie participantilor timpul corespunzator, determinat in raport cu numarul acestora, caile si posibilitatile de defluire.
    (3) Avertizarea si somarea nu sunt necesare in cazul in care asupra personalului de ordine se exercita acte de violenta care pun in pericol iminent viata, integritatea corporala sau sanatatea acestuia.
    Art. 37
    (1) Avertizarea si somarea constau in folosirea de semnale sonore sau luminoase si in atentionarea persoanelor aflate in situatiile prevazute la art. 34, prin mijloace de amplificare sonora, asupra obligatiei de a se dispersa si de a respecta prevederile legale.
    (2) Daca, dupa avertizare, participantii nu s-au dispersat, acestia sunt atentionati, prin mijloacele de amplificare sonora, astfel: prima somatie: "Atentie, va rugam sa parasiti ..., vom folosi forta!", urmata de semnale sonore si luminoase.
    (3) In cazul in care, dupa trecerea perioadei necesare pentru dispersare, se constata ca prima somatie a ramas fara rezultat, se trece la folosirea ultimei somatii, astfel: ultima somatie: "Parasiti ..., se va folosi forta!", urmata de semnale sonore si luminoase.
    (4) Pentru perceperea somatiilor de catre toti participantii, inainte de folosirea mijloacelor de imobilizare sau de constrangere se emite un semnal luminos prin cartuse de semnalizare de culoare rosie, trase vertical.
    Art. 38
    Folosirea mijloacelor prevazute la art. 34 se face in mod gradual si nu trebuie sa depaseasca nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea actiunilor ilegale si va inceta de indata ce scopul misiunii a fost realizat.
    Art. 39
    (1) Interventia in forta si folosirea mijloacelor tehnice din dotare, inclusiv uzul de arma, se aproba, in scris, de catre prefect sau subprefect ori, dupa caz, de catre primar sau inlocuitorul acestuia din localitatea in care s-a produs una dintre situatiile prevazute la art. 34 si se executa in prezenta unui procuror delegat.
    (2) Aprobarea interventiei in forta nu este necesara in cazul in care asupra personalului de ordine se exercita violenta ori cand viata, integritatea corporala sau sanatatea acestuia se afla in pericol iminent.
    (3) Aprobarea uzului de arma nu este necesara in cazurile in care legea prevede ca acesta se poate face fara somatie.
    Art. 40
    Cauzele privind vatamarea corporala sau moartea vreunei persoane ca urmare a interventiei in forta se cerceteaza de indata de procurorul delegat sau, dupa caz, de procurorul competent.
    Art. 41
    Persoanele vinovate de incalcarea legii vor fi imobilizate, indepartate cat mai repede de la locul tulburarilor si conduse, dupa caz, la cea mai apropiata unitate de politie sau de jandarmi.
    Art. 42
    (1) Pentru indeplinirea atributiilor ce le revin, militarii din Jandarmeria Romana pot detine, purta si folosi armele, munitia si mijloacele din dotare, in conditiile legii, precum si ale regulamentelor militare, instructiunilor si ordinelor date in baza acestora.
    (2) Cadrele militare au dreptul sa poarte pistolul si munitia aferenta din dotare si ca armament destinat pazei si autoapararii.
    Art. 43
    Ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Jandarmeria Romana sunt obligati sa intervina si in afara orelor de program ori a atributiilor lor de serviciu, atunci cand iau cunostinta de pregatirea sau de savarsirea unei infractiuni, actionand pentru conservarea corpurilor delicte, a celorlalte mijloace materiale de proba, retinerea faptuitorilor si predarea acestora organelor competente.
    Art. 44
    Militarii din Jandarmeria Romana sunt personal raspunzatori de indeplinirea atributiilor specifice functiei sau postului si de executarea dispozitiilor legale pe care le primesc de la autoritatile competente.

    Sectiunea a 2-a
    Alte drepturi ale militarilor si salariatilor civili
    Art. 45
    (1) Soldele, salariile si celelalte drepturi banesti care se cuvin personalului Jandarmeriei Romane sunt prevazute in legi si in hotarari ale Guvernului.
    (2) Cadrele militare de jandarmi, care, din motive de imbolnavire, accidente sau alte asemenea evenimente, survenite pe timpul, din cauza ori in legatura cu serviciul, nu isi mai pot indeplini atributiile si sunt trecute in alta functie, isi pastreaza solda si celelalte drepturi banesti avute anterior.
    (3) Primele de asigurare pentru pagubele produse in caz de accident de autovehiculele conduse de militarii in termen - soferi, pe timpul executarii misiunilor, se platesc de catre Ministerul de Interne.
    Art. 46
    (1) Dreptul la pensie al ofiterilor, maistrilor militari, subofiterilor si salariatilor civili din Jandarmeria Romana se stabileste in conditiile legii.
    (2) Personalul militar si civil din unitatile de jandarmi, pe timpul cat se afla in activitate si dupa pensionare, precum si membrii de familie ai acestuia - sotul, sotia si copiii minori aflati in intretinere sau cei care urmeaza studiile pana la varsta de 26 de ani - beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, in conditiile legii.
    (3) Asistenta medicala si medicatia necesare pentru cadrele in activitate si cele pensionate, precum si pentru membrii familiilor acestora se asigura gratuit prin unitati sanitare proprii ale Ministerului de Interne, iar in localitatile unde acesta nu are unitati sanitare proprii, prin cele apartinand Ministerului Apararii Nationale, conform protocolului incheiat cu acest minister, ori in unitatile sanitare ale Ministerului Sanatatii, potrivit legii.
    Art. 47
    (1) Personalul militar din jandarmerie, care conduce, coordoneaza sau executa activitati operative, se incadreaza in grupa I de munca.
    (2) Personalul militar din jandarmerie, altul decat cel prevazut la alin. (1), se incadreaza in grupa a II-a de munca.
    (3) Incadrarea in grupe de munca a personalului militar al jandarmeriei se stabileste prin ordin al ministrului de interne.
    Art. 48
    (1) Sotiei si copiilor ofiterului, maistrului militar, subofiterului si jandarmului angajat pe baza de contract, decedat in timpul sau din cauza serviciului, li se acorda pensia egala cu solda integrala avuta in ultima luna de activitate.
    (2) In cazul in care ofiterul, maistrul militar, subofiterul sau jandarmul angajat pe baza de contract, decedat, nu a avut copii si a fost singurul sustinator al parintilor sai lipsiti de mijloace suficiente de existenta, acestia vor beneficia de jumatate din pensia de urmas, stabilita potrivit prevederilor alin. (1), si de un ajutor in cuantum de 6 solde lunare impozabile.
    Art. 49
    (1) Ofiterul, maistrul militar, subofiterul sau jandarmul angajat pe baza de contract, care si-a pierdut total capacitatea de munca, in timpul sau din cauza serviciului, in afara drepturilor ce decurg din pensionare, va primi, o singura data, un ajutor banesc egal cu de 12 ori solda integrala avuta in ultima luna de activitate.
    (2) Ofiterul, maistrul militar, subofiterul sau jandarmul angajat pe baza de contract, care si-a pierdut partial capacitatea de munca, in timpul sau din cauza serviciului, si nu mai poate exercita in continuare sarcinile profesionale ca militar, va beneficia de o pensie egala cu solda integrala avuta in ultima luna de activitate, de un ajutor banesc egal cu de 12 ori solda de baza avuta in ultima luna de activitate, precum si de dreptul de a cumula pensia cu salariul pentru o alta activitate desfasurata.
    Art. 50
    (1) In exercitarea atributiilor de serviciu, jandarmii se bucura de protectie deosebita, potrivit legii penale.
    (2) In cazul infractiunilor savarsite impotriva sotului sau sotiei ori impotriva copiilor jandarmului, in scop de intimidare sau de razbunare pentru masurile legale luate de acesta in exercitarea atributiilor de serviciu, limitele maxime ale pedepselor prevazute de legea penala se majoreaza cu 2 ani.
    (3) Omorul savarsit impotriva unui jandarm aflat in exercitiul atributiilor sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea acestor atributii constituie infractiune de omor deosebit de grav si se pedepseste conform art. 176 din Codul penal.
    Art. 51
    (1) Personalul militar si civil al Jandarmeriei Romane, care executa, conduce sau coordoneaza misiuni si sarcini de serviciu, in conditii de pericol deosebit sau in conditii de izolare, beneficiaza de un spor de pana la 30%, calculat la solda de baza, respectiv la salariul de baza.
    (2) Categoriile de personal care beneficiaza de acest spor se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
    Art. 52
    (1) Personalului militar si civil al Jandarmeriei Romane i se asigura, gratuit, echipamentul de protectie adecvat misiunilor specifice pe care le indeplineste, iar in cazul in care, ca urmare a indeplinirii atributiilor de serviciu i s-au degradat ori i s-au distrus imbracamintea, incaltamintea sau alte bunuri personale, acesta are dreptul la despagubiri corespunzatoare, acordate de Ministerul de Interne.
    (2) Personalului jandarmeriei, care participa la misiuni de interventie a caror durata depaseste 4 ore, i se asigura gratuit un supliment de hrana, in echivalentul a 2.000 de calorii, pentru fiecare zi de interventie.
    Art. 53
    Cadrele militare si militarii angajati pe baza de contract, care au in primire cai sau caini de serviciu, au dreptul, pe perioada respectiva, la un spor de 5% la solda de baza.
    Art. 54
    Ministerul de Interne va avansa sumele necesare acoperirii daunelor materiale suferite de cadrele din unitatile de jandarmi si de membrii de familie ai acestora, in situatiile prevazute la art. 50, urmand sa le recupereze de la persoanele vinovate, potrivit legii.

    CAP. 6
    Asigurarea materiala si financiara

    Art. 55
    (1) Comandamentul National al Jandarmeriei are in inzestrare armament, tehnica, munitie, echipament si aparatura specifica, necesare indeplinirii atributiilor prevazute de lege pentru autoaparare si protectia personalului, precum si a obiectivelor in care isi desfasoara activitatea. Comandamentul National al Jandarmeriei are in compunere structuri proprii, care realizeaza aprovizionarea cu materiale, transporturile logistice, asigurarea tehnica, medicala, sanitar-veterinara, financiara, cazarea efectivelor si adapostirea animalelor.
    (2) In raport cu nevoile proprii, in cadrul Comandamentului National al Jandarmeriei pot functiona gospodarii agrozootehnice sau societati comerciale de productie, case de odihna, precum si asociatii cu caracter cultural-sportiv.
    Art. 56
    (1) Dotarea Jandarmeriei Romane se realizeaza, prin grija Ministerului de Interne, din productia interna si din import.
    (2) Tehnica, echipamentele, substantele si aparatura, procurate din import, vor fi scutite de plata taxelor vamale, conform legislatiei in vigoare.
    Art. 57
    Veniturile realizate din paza militara si prestarea altor servicii, organizate si executate potrivit legii de catre jandarmi, se retin integral ca venituri extrabugetare, cu titlu permanent, care vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor curente si de capital.
    Art. 58
    (1) Imobilele pentru sediile marilor unitati, unitatilor si subunitatilor de jandarmi se construiesc din fondurile alocate Ministerului de Interne pe terenurile atribuite in baza hotararilor Guvernului sau ale consiliului local, dupa caz.
    (2) Beneficiarii serviciilor efectuate de catre militarii unitatilor de jandarmi au obligatia de a le asigura acestora, gratuit, localurile si spatiile necesare desfasurarii activitatii, precum si locuinte de serviciu pentru personal.
    (3) Imobilele detinute de unitatile de jandarmi constituie domeniu public de interes national si sunt scoase din circuitul civil.
    Art. 59
    Comandamentul National al Jandarmeriei avizeaza proiectele constructiilor, mijloacelor si amenajarilor necesare serviciului de paza la obiectivele asigurate sau care urmeaza a fi asigurate cu paza militara, in conditiile legii.
    Art. 60
    Hranirea militarilor in termen din unitatile de jandarmi, aflati in subordinea operativa a unitatilor de politie, in localitatile unde nu exista unitati sau formatiuni de jandarmi, se realizeaza prin popote, cantine-restaurant sau pensiuni private, plata suportandu-se de catre unitatile din care provin efectivele.
    Art. 61
    (1) Unitatile de jandarmi utilizeaza parcul propriu de autovehicule si sunt dotate cu tehnica de lupta, de transport, aparatura si mijloace de transmisiuni si cu alte materiale specifice, necesare indeplinirii misiunilor.
    (2) Autovehiculele destinate indeplinirii misiunilor specifice jandarmeriei poarta inscriptia "JANDARMERIA" si sunt dotate cu instalatii de semnalizare luminoasa si acustica.
    Art. 62
    Comandamentul National al Jandarmeriei este abilitat:
    a) sa aprobe, in limitele competentelor sale, documentatiile tehnico-economice pentru lucrarile proprii de investitii si sa urmareasca executarea acestora la termenele stabilite;
    b) sa stabileasca normele de intrebuintare, intretinere si reparare pentru tehnica speciala din dotare;
    c) sa execute controlul mijloacelor materiale si banesti, repartizate marilor unitati si unitatilor subordonate;
    d) sa exercite orice alte atributii conferite prin lege, in domeniile asigurarii materiale si financiare.

    CAP. 7
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 63
    In cazul unor evenimente care pun in pericol ordinea de drept, comandantii marilor unitati si ai unitatilor de jandarmi informeaza Ministerul de Interne si, prin intermediul acestuia, celelalte ministere si institutii cu atributii stabilite prin lege in acest domeniu despre desfasurarea evenimentelor, in vederea luarii masurilor de punere in aplicare a planurilor de actiune, aprobate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
    Art. 64
    Formele si procedeele de lupta, prin care unitatile de jandarmi isi indeplinesc atributiile, se stabilesc prin regulamente aprobate de ministrul de interne.
    Art. 65
    Personalul militar si civil din Jandarmeria Romana raspunde, potrivit legii, pentru faptele ilicite savarsite in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu.
    Art. 66
    (1) La data de 3 aprilie, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Jandarmeriei Romane.
    (2) Personalului Jandarmeriei Romane i se pot conferi decoratii si insemne onorifice, potrivit legii.
    Art. 67
    Pentru personalizarea unitatilor de jandarmi, acestora le pot fi atribuite, prin ordin al ministrului de interne, la propunerea Comandamentului National al Jandarmeriei, denumiri avand conotatii sau semnificatii istorice pentru zona de responsabilitate a unitatii respective.
    Art. 68
    Pe data intrarii un vigoare a prezentei legi orice dispozitii contrare se abroga.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 4 mai 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                        ANDREI IOAN CHILIMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 6 mai 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                      p. PRESEDINTELE SENATUI
                            OLIVIU GHERMAN



SmartCity5

COMENTARII la Legea 116/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 116 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu