Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 952 din 14 august 1990

privind unele masuri de stabilire a programelor de functionare a magazinelor si unitatilor de alimentatie publica

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 102 din 25 august 1990


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Agentii economici care desfasoara activitate de comert cu amanuntul si de alimentatie publica, indiferent de forma de proprietate, sunt obligati sa stabileasca programul de functionare a magazinelor si unitatilor de alimentatie publica, prin glisare, astfel:
    a) in zilele de luni pana vineri:
    - magazinele alimentare intre orele 6,00 - 20,00;
    - magazinele nealimentare intre orele 8,00 - 20,00;
    - unitatile de alimentatie publica cu profil culinar si de cofetarie - patiserie intre orele 7,00 - 21,00, iar restaurantele si unitatile cu program distractiv intre orele 10,00 si 5,00 dimineata;
    b) in zilele de sambata astfel: magazinele generale alimentare si nealimentare cu doua schimburi intre orele 7,00 - 14,30; magazinele specializate de paine intre orele 6,30 - 17,00, iar unitatile de alimentatie publica dupa programul de la lit. a).
    Art. 2
    In zilele de duminica si alte sarbatori legale vor functiona, dupa necesitati, intre orele 7,00 - 11,00, unitatile situate in marile piete agroalimentare, precum si magazine specializate de paine, lapte, sifonarii, tutun-presa si florarii.
    Numarul magazinelor specializate care vor fi deschise duminica potrivit alineatului precedent va fi de cel putin 30% din totalul acestora.
    Unitatile de alimentatie publica vor functiona dupa programul unei zile normale de lucru, cu exceptia cofetariilor si patiseriilor, care vor fi deschise in proportie de 50% din totalul lor.
    Pentru farmacii si statii PECO se vor stabili unitati cu program de functionare pe toata durata zilei, corespunzator solicitarilor specifice ale populatiei in aceste zile.
    Art. 3
    Pentru satisfacerea unor cerinte specifice cu alimente, produse farmaceutice si carburanti-lubrifianti, in cantine, gari, autogari, aeroporturi, hoteluri si pe trasee turistice se va organiza serviciul de noapte.
    Art. 4
    Programul concret de functionare pentru fiecare magazin si unitate de alimentatie publica se va stabili de catre agentii economici care desfasoara activitate de comert cu amanuntul si de alimentatie publica, cu avizul primariilor locale, pe baza consultarii organelor sindicale si a reprezentantilor consumatorilor.
    Art. 5
    Pentru acoperirea programelor de functionare stabilite la art. 1 - 3, agentii economici vor asigura numarul suficient de schimburi de lucru, tinand seama de necesitatea acordarii a 2 zile libere saptamanal si a efectuarii de catre fiecare salariat a 40 ore de munca saptamanal.
    Personalul suplimentar poate fi angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga sau 1/2 norma, precum si in calitate de remizieri pentru activitati determinate.
    Pentru munca efectuata sambata, duminica si in alte sarbatori legale, personalul comercial va beneficia de un spor de salarizare de 100%.
    Personalul care lucreaza pe timp de noapte, intre orele 22 - 6 dimineata, beneficiaza de sporurile prevazute in Codul muncii.
    Art. 6
    Unitatile producatoare si cele de comert cu ridicata vor organiza activitati de productie si de livrare a produselor destinate aprovizionarii populatiei, corelat cu programul de lucru obligatoriu stabilit prin prezenta hotarare pentru magazine si unitati de alimentatie publica.
    Personalul care participa la realizarea acestor activitati beneficiaza de aceleasi drepturi prevazute la art. 5.
    Art. 7
    In toate unitatile cu amanuntul si de alimentatie publica se vor afisa obligatoriu, la loc vizibil, la intrarea in magazin si in unitate pe sectii, programul de functionare stabilit, asigurandu-se respectarea cu strictete a acestuia fara intrerupere.
    Agentii economici vor asigura o larga publicitate a programelor de functionare stabilite pentru fiecare unitate, inclusiv mijloacele mass-media si afisaj in locurile publice.
    Art. 8
    Nerespectarea programului de lucru obligatoriu stabilit, precum si neafisarea acestuia potrivit prevederilor din prezenta hotarare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10000 lei. Totodata persoanele vinovate vor raspunde si disciplinar, potrivit Codului muncii.
    Art. 9
    Nerespectarea de catre unitatile producatoare si cele ale comertului cu ridicata a obligatiilor prevazute de art. 6 se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10000 lei.
    Art. 10
    Constatarea contraventiilor prevazute la art. 8 si 9 se face prin proces- verbal de catre inspectorii comerciali de stat si inspectorii generali pentru expansiune comerciala din teritoriu.
    Art. 11
    Prevederile prezentei hotarari se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 32/1968 pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
    Art. 12
    Orice dispozitii contrare prezentei hotarari se abroga.

                    PRIM-MINISTRU
                     PETRE ROMAN

                                          


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 952/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 952 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
ANONIM a comentat Legea 406 2001
     Aceasta lege , este depasita ...nu mai santem in anii '90 cand un candidat la presedentie nu avea unde locui..in zilele noastre , alesii au chiar cate 6 case (unele aducandu-le venituri subtantiale din chirii ) asa ca se impune ca "alesii " nostri sa revada si sa aduca ceva modificari legii , un singur articol ar fi suficient..sa se faca mentiunea ca prevederile nu se aplica celor care detin deja mai mult de 2 spatii..este imoral ca unuia care are peste 2 imobile cu destinatie de locuit sa ii mai dam o vila sau palat si pe cele personale sa le inchirieze
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu