Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 44 din 28 octombrie 1998

privind constituirea, organizarea si functionarea Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 417 din  5 noiembrie 1998


SmartCity3


    In exercitarea atributiilor de control ale Parlamentului Romaniei, in temeiul art. 61 alin. (4) si al art. 64 din Constitutia Romaniei, al art. 8 alin. (3) din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, precum si al art. 3 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe,

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Pe data prezentei hotarari se constituie Comisia parlamentara speciala pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe.
    Comisia parlamentara speciala pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe, denumita in continuare comisie, isi exercita mandatul pe durata legislaturii in care a fost desemnata si isi desfasoara activitatea potrivit normelor din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Dupa alegere, membrii comisiei depun in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului urmatorul juramant:
    "Eu, ..............., membru al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe, jur sa apar interesele Romaniei si sa respect Constitutia si legile tarii.
    Jur ca, atat pe timpul mandatului, cat si dupa incetarea acestuia, voi pastra secretul asupra documentelor, datelor si informatiilor considerate ca atare de lege, de care voi lua cunostinta in exercitarea atributiilor.
    Jur pe propria raspundere ca nu am colaborat cu structurile fostei Securitati si ca nu fac parte din cadrele Serviciului de Informatii Externe sau ale altor servicii secrete de informatii."
    Art. 3
    Componenta nominala a comisiei si a biroului acesteia se voteaza, cu respectarea prevederilor art. 32 din Regulamentul Senatului si ale art. 69 din Regulamentul Camerei Deputatilor, republicat, in plenul reunit in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor. Componenta nominala a comisiei si a biroului acesteia este prevazuta in anexele nr. 1 si 2, care fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 4
    Prevederile art. 2 nu vor fi interpretate in sensul impiedicarii comisiei de a face publice actele si concluziile sale, ori de cate ori va obtine acordul birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului.
    Art. 5
    Pierderea calitatii de membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala atrage si pierderea calitatii de membru al comisiei.

    CAP. 2
    Atributiile comisiei

    Art. 6
    Comisia exercita controlul concret si permanent asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe si are urmatoarele atributii:
    a) analizeaza si verifica respectarea Constitutiei si a legilor Romaniei de catre Serviciul de Informatii Externe;
    b) verifica daca ordinele, instructiunile si alte acte cu caracter normativ, emise de conducerea Serviciului de Informatii Externe, sunt in conformitate cu Constitutia si cu legile Romaniei, cu hotararile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si cu hotararile Guvernului, date in vederea aplicarii deciziilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii;
    c) analizeaza modul de fundamentare a bugetului Serviciului de Informatii Externe si verifica executia acestuia pe baza controalelor efectuate de organele competente;
    d) audiaza persoana propusa de Presedintele Romaniei pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe, in legatura cu care prezinta un aviz consultativ, care va fi trimis Presedintelui Romaniei. Comisia poate propune Presedintelui Romaniei, prin raport, revocarea din functie a directorului Serviciului de Informatii Externe;
    e) examineaza cazurile in care in activitatea Serviciului de Informatii Externe s-au semnalat incalcari ale prevederilor constitutionale si ale altor dispozitii legale si se pronunta asupra masurilor ce se impun pentru restabilirea legalitatii;
    f) analizeaza, verifica si solutioneaza sesizarile cetatenilor care se considera lezati in drepturile si libertatile lor, prin mijloacele de obtinere a informatiilor privind siguranta nationala si apararea intereselor Romaniei, de catre Serviciul de Informatii Externe. Examineaza si solutioneaza celelalte plangeri si sesizari care ii sunt adresate in legatura cu incalcarea legii de catre Serviciul de Informatii Externe;
    g) verifica criteriile de selectionare si promovare a cadrelor, Serviciului de Informatii Externe;
    h) verifica modul de promovare a intereselor Romaniei si felul in care activitatile Serviciului de Informatii Externe sunt orientate, in principal, pentru identificarea, analizarea, tinerea sub control si eliminarea riscurilor la adresa sigurantei nationale;
    i) verifica modul de colaborare si gradul de interoperabilitate dintre Serviciul de Informatii Externe si celelalte institutii cu atributii in domeniul sigurantei nationale;
    j) verifica modul de cooperare cu institutii similare straine;
    k) avizeaza proiectele de lege care au legatura cu activitatea Serviciului de Informatii Externe;
    l) indeplineste orice alte atributii stabilite prin hotarari ale Parlamentului Romaniei.
    Art. 7
    In exercitarea atributiilor care ii revin, comisia solicita Serviciului de Informatii Externe, prin intermediul directorului acestuia, documente, date si informatii si poate audia persoane in legatura cu problemele analizate.
    Art. 8
    Serviciul de Informatii Externe este obligat sa raspunda in timp util solicitarilor comisiei si sa permita audierea persoanelor indicate de aceasta, cu acordul prealabil al directorului Serviciului de Informatii Externe.
    Art. 9
    Sunt exceptate de la prevederile art. 7 si 8 documentele, datele si informatiile in legatura cu actiunile informative privind siguranta nationala, aflate in curs sau care urmeaza a fi executate, apreciate ca atare de catre comisie, la recomandarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, precum si informatiile care pot conduce la deconspirarea calitatii reale a cadrelor operative, la identificarea surselor de informare, a metodelor si mijloacelor de munca concrete folosite in munca de informatii, in masura in care acestea nu contravin Constitutiei si legislatiei in vigoare.
    Art. 10
    La cererea birourilor permanente ale celor doua Camere sau ori de cate ori considera necesar, comisia intocmeste si prezinta acestora rapoarte cu privire la constatarile si la concluziile rezultate din exercitarea atributiilor care ii revin.

    CAP. 3
    Functionarea comisiei

    Art. 11
    Solicitarea datelor si informatiilor necesare comisiei, precum si orice alt demers in relatiile acesteia cu Serviciul de Informatii Externe se realizeaza de catre comisie prin intermediul presedintelui sau.
    Art. 12
    In exercitarea atributiilor sale comisia poate folosi experti din cadrul Serviciului de Informatii Externe, desemnati de directorul acestuia.
    Pentru indeplinirea atributiilor prevazute la art. 6 lit. c) comisia poate apela la serviciile unor specialisti in domeniu, angajati ai autoritatilor publice de profil.
    Persoanele folosite potrivit alin. 2 vor semna un angajament prin care se obliga sa respecte dispozitiile legale cu privire la apararea secretului de stat si de serviciu si sa protejeze datele si informatiile de care iau cunostinta.
    Incalcarea prevederilor alin. 3 atrage raspunderea civila, disciplinara, contraventionala sau penala, dupa caz.
    Art. 13
    Comisia poate invita la sedintele sale presedintii birourilor permanente ale celor doua Camere, presedintii comisiilor pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, membri ai Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, precum si alte persoane.
    Art. 14
    In exercitarea atributiilor care ii sunt conferite prin prezenta hotarare comisia adopta decizii cu votul majoritatii membrilor sai.
    Art. 15
    Lucrarile si actele comisiei fac parte din categoria secretelor de stat, daca sunt considerate de lege ca atare, cu exceptia concluziilor cuprinse in rapoartele acesteia, care sunt autorizate sa fie facute publice de catre birourile permanente ale celor doua Camere.
    Membrii comisiei au obligatia sa respecte reglementarile legale privind apararea secretului de stat in legatura cu toate documentele, datele si informatiile de care iau cunostinta in exercitarea atributiilor care le revin, asigurand deplina protejare a acestora, conform legilor in vigoare.
    Nerespectarea prevederilor alin. 1 si 2 poate atrage, potrivit regulamentelor celor doua Camere, suspendarea din calitatea de membru al comisiei, pana la solutionarea definitiva a cauzei, ridicarea imunitatii parlamentare si deferirea, in conditiile legii, organelor de justitie.
    Art. 16
    Cazurile de incalcare a prevederilor art. 2 si 15, sesizate in conformitate cu prevederile programului propriu de protectie impotriva scurgerii de informatii, vor fi cercetate de catre Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, respectiv de Comisia juridica, de numiri, disciplina si validari a Senatului, dupa caz, care va prezenta birourilor permanente ale celor doua Camere concluziile si masurile ce se impun.
    Art. 17
    Presedintele care conduce lucrarile sedintelor comune ale celor doua Camere, in care se dezbat probleme ce intra in competenta comisiei, poate cere, din oficiu, la solicitarea unui grup parlamentar, a presedintelui comisiei sau a directorului Serviciului de Informatii Externe, ca lucrarile respective sa se desfasoare in sedinte secrete. Hotararea se ia cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Birourile permanente ale celor doua Camere, prin secretarii generali, vor asigura spatiile, personalul, birotica si logistica necesare bunei desfasurari a activitatii comisiei.
    Art. 19
    Documentele comisiei se pastreaza in arhiva proprie a acesteia, cu respectarea normelor legale privind apararea secretului de stat.
    La sfarsitul legislaturii, documentele comisiei vor fi inventariate si sigilate sub supravegherea membrilor acesteia si vor fi predate, pe baza de proces-verbal, comisiei desemnate de noul Parlament, impreuna cu documentele preluate de la comisiile anterioare, conform regulamentului de functionare a comisiei.
    Art. 20
    Dispozitiile prezentei hotarari se completeaza cu prevederile regulamentelor celor doua Camere, precum si cu cele ale Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, in masura in care dispozitiile acestora nu se afla in divergenta.
    Art. 21
    In exercitarea atributiilor care ii revin in conformitate cu prevederile prezentei hotarari, comisia va elabora si va inainta spre aprobare birourilor permanente ale celor doua Camere regulamentul propriu de functionare.
    Art. 22
    La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 13 din 3 iunie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 214 din 10 iunie 1998.

    Aceasta hotarare a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 28 octombrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                     p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                            ANDREI IOAN CHILIMAN

                          p. PRESEDINTELE SENATUI,
                                 ULM SPINEANU

    ANEXA 1

                              COMPONENTA NOMINALA
a Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe

    Comisia parlamentara speciala pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe este formata din urmatorii deputati si senatori:

    1. Mihai Gheorghiu        - deputat, Partidul National Taranesc Crestin
                                Democrat
    2. Alexandru-Radu Timofte - senator, Partidul Democratiei Sociale din
                                Romania
    3. George Serban          - deputat, Partidul Democrat
    4. Cornel Boiangiu        - senator, Partidul National Liberal
    5. Marcu Tudor            - deputat, Partidul Romania Mare.

    ANEXA 2

                                 COMPONENTA
Biroului Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe

    Biroul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe este format din urmatorii deputati si senatori:

    Presedinte: George Serban              - Partidul Democrat
    Vicepresedinte: Alexandru-Radu Timofte - Partidul Democratiei Sociale din
                                             Romania
    Secretar: Mihai Gheorghiu                Partidul National Taranesc
                                             Crestin Democrat.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 44/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 44 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu